Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - staw Alex

alex - 2010-07-12, 13:29
Temat postu: staw Alex

Witam wszystkich forumowiczów; oto mój staw .Został wykopany w 2005 roku na naturalnym terenie podmokłym głębokość 1.5 do 2 metrów( zależne od stanu wody ) z jednej strony jest strefa płytka .Po roku zostało wpuszczone do stawu pierwsze 5 karasi- na dzień dzisiejszy karasi jest duuużo, orfy ;2letnie 3 sztuki plus 5 tegorocznych, kilka szubrukinów i karpie koi z pobliskiej hodowli- ok 30 szt. Podłoże piaszczysto-gliniaste, woda kwaśna-nie mam większych problemów z glonami . chciałabym zagospodarować brzegi ,ale nie wiem jak się do tego zabrać ,żeby nie mieć problemu ze zbyt ekspansywnymi gatunkami ,proszę was o poradę co byście tam posadzili.Są już lilie, oczeret grzybieńczyk mięta ,jaskier, babka ,krwawnica ponikło kosaciec żółty kaczeńce i masa nie zidentyfikowanych roślin i traw które w naturalny sposób się tam rozprzestrzeniły ,dzięki za ew.sugestie :pa: dla zjazdowiczów

Vanka - 2010-07-12, 14:01

Alex - toż to Mamry przecież :-o
dla mnie pięknie. Wielkie :brawo:
przy takiej powierzchni natura juz sama sobie poradzi z gatunkami, Ty będziesz musiała jedynie wycinać ;)

zuzi10 - 2010-07-12, 14:22

Popieram słowa Vanki. Ja na Twoim miejscu na tym brzegu od góry zdjęcia, gdzie nie ma roslin zrobiłabym jakiś fajny pomost.
duzers - 2010-07-12, 15:47

stawik super :good: .można prosić o więcej zdjęć :P
Mariusz - 2010-07-12, 16:00

Alex dzięki, w wolnej chwili wpadam w temat.
Juz jest fajnie :good:

Hubert - 2010-07-12, 20:22

Ech, tu to dopiero można poszaleć :yess:
Ludwig - 2010-07-12, 21:05

Tylko pozazdrościć. Rośliny mają tu jak w raju. Można się nie źle zabawić. ;)

proszę was o poradę co byście tam posadzili.

Nie myślałaś może żeby posadzić tatarak zwyczajny lub pałkę wodną. Są to bardzo specyficzne rośliny dla stawu.

samuraj - 2010-07-12, 21:23

alex napisał/a:
chciałabym zagospodarować brzegi ,ale nie wiem jak się do tego zabrać ,żeby nie mieć problemu ze zbyt ekspansywnymi gatunkami ,proszę was o poradę co byście tam posadzili.

Ola szczerze geatuluję takiego stawu , wielkie pole do popisu :good: jedną z bardziej ekspansywnych roślin jest trzcina więc ja sobie odpuść , wydaje mi się że dobrym natchnieniem będzie staw w Arboretrum u Mariusza

Artur - 2010-07-12, 21:24

Ludwig napisał/a:

Nie myślałaś może żeby posadzić tatarak zwyczajny lub pałkę wodną.

Właśnie, a do tego odmiany variegata, ciekawie wyglądają.

AurorA - 2010-07-13, 00:48

Ja też bym zaproponował osobne duże kępy oczeretu albescens i tataraku variegata - będzie widać z daleka plamę innego koloru. Dorzuciłbym tez więcej lilii bo na takim stawie to cały urok.

Staraj się aby rośliny rosły w skupieniach jednogatunkowych, bo jak jest wszędzie wszystkiego po trochu to wygląda wprawdzie naturalnie i dziko ale nie najładniej.
Dawaj więcej fotek.

Mariusz - 2010-07-13, 04:36

samuraj napisał/a:
wydaje mi się że dobrym natchnieniem będzie staw w Arboretum u Mariusza

Rozmawiałem z Olą na ten temat , jej staw musi mieć inny charakter, tu szczególnie pod względem obsady roślin.
Dlaczego:
podłoże u Olki ma silnie kwaśny odczyn, rosły tam kiedyś rosiczki.
tu można poszaleć z roślinkami kwaśnolubnym ( nie myślę tylko o wodnych).
Irysy ensata, ledum palustris, betula nana, betula humillis- tu można mnożyć, tego ja w życiu u siebie nie rozwinę, a jak już to w kiepskim stanie.
:)

alex - 2010-07-13, 13:11

Witam wszystkich i dzięki za miłe słowa- to jest drugi staw; tam rządzi natura . Wyjazd do Bolestraszczyc był dla mnie bardzo inspirujacy; po wykładzie Huberta ten staw pozostanie taki jaki jest ( myślałam wcześniej nad pogłębieniem i zarybieniem ), gdyż z roku na rok staw ten się wypłyca ,ale teraz myślę zostawić go w niezmienionej formie- próbowałam wypatrzeć traszki , ale komary i zbyt mało czasu....zawsze zbyt mało czasu ,ażeby nacieszyć się miejscem ,które uwielbiam.

maruder - 2010-07-13, 13:22

to jest to co lubię! :)
Vanka - 2010-07-13, 14:56

Jest Ci czego zazdrościć Alex
My tu bliżej natury cuda wianki - a Ty po prostu masz... niebo normalnie :-D

AurorA - 2010-07-13, 22:20

Vanka napisał/a:
Jest Ci czego zazdrościć Alex

oj jest, ten leśny stawik cudo.

JAREK G - 2010-07-13, 22:38

Alex, jak to nie tajemnica to w jakim rejonie są takie ładne stawiki :?: Zawsze myślałem że w naszym rejonie ze względu na wapień wody są bardziej zasadowe niż kwaśne.
alex - 2010-07-14, 11:15

Witam! Vanka Piotrze Aurora -niby mam, a nie mogę się tym cieszyć na co dzień. 2-3 razy w roku, a jak któreś z rodzeństwa się zlituje i zrobią mi jakieś zdjęcia i prześlą ,to wtedy te kilka fotek nie wiem z której strony oglądać.....ale dla mnie na całym świecie nie ma cudniejszego bagienka i chcę tam zamieszkać wśród żab rybek , ptaków mgieł i .... komarów . I kiedy tam zamieszkam, to zapraszam serdecznie. Dla mnie to magiczne miejsce i kiedy dopada mnie dołek ,moja siostra mawia ; pojedziesz na swoje bagna i wszystko ci przejdzie... i faktycznie przechodzi ! Jarku- to okolice gdzie jest dużo stawów hodowlanych -Knieja , Sygontka, Cielętniki i niedaleko - rezerwat Stawki, a jak chcesz przyjechać na moje bagna to skontaktuj się na priv- w drugiej połowie sierpnia tam będę.

alex - 2010-07-15, 13:21

Witam! czy ktoś wie co to za roślina, takie nitki.. rośnie pod woda tworząc podwodną łąke?
-Królowe Piękności

AurorA - 2010-07-15, 15:07

Szkoda że zdjęcia nie można powiększyć , a niewiele na nim widać. Tak jak Ci mówiłem na zlocie podejrzewam rdestnice grzebieniastą lub inny podobny gatunek - porównaj sobie:
http://www.atlas-roslin.p..._pectinatus.htm

alex - 2010-07-16, 12:08

Witam! obejrzałam ten link i na 99% to będzie ta rdestnica, znalazłam zdjęcie tej podwodnej łąki i spróbuję powiększyć ( na zdjęciu jest zielona) i-szacun dla twojej wiedzy trafiłeś tylko po opisie....! :good:

dalej jest zdjęcie roślin, które w sposób naturalny porosły brzegi stawu

i moje piranie -żarłoczne i ciekawskie, po wejściu do wody całują po nogach, jak ktoś ma łaskotki to nie wytrzyma :hehe:

[ Komentarz dodany przez: Elendil: 2010-07-16, 13:10 ]
pozwoliłem sobie nieco uporządkować tego posta bo chyba przez te upały wyszedł niezły chaos ;) następnym razem klikamy podgląd przed wysłaniem posta, żeby zobaczyć jak może wyglądać i ewentualnie poprawiamy, żeby wyglądał po ludzku :)

Ernest - 2010-07-16, 20:01

Ola ,super u Ciebie ,tylko pozazdrości akwenów :)
castleman - 2010-07-16, 20:16

:pa: Ola, jak w bajce, na forum jeszcze lepiej wygląda niż w aparacie,
a na żywo to już musi być miodzio ;)
W zimie można śmigać na łyżwach, w lecie wpław, Ernest ma rację, tylko pozazdrościć :-D
Woda czyściutka, pięknie :brawo:
Ja bym z liliami nie przesadzał, obsadziłbym powiedzmy jedną połowę (no do 2/3) stawu (tam gdzie najcieplejsza woda i najwięcej słońca), resztę bym zostawił do kąpieli ;)
Ola, jak masz problem z mnożącymi się karasiami wrzuć więcej orf, zlikwidują potomstwo.

melek - 2010-07-16, 22:58

castleman napisał/a:
Ola, jak masz problem z mnożącymi się karasiami wrzuć więcej orf, zlikwidują potomstwo.

Ee, okoń będzie o wiele lepszym rozwiązaniem.

Adalbert - 2010-07-17, 05:20

Cytat:

Popieram ! ;)

castleman - 2010-07-17, 08:18

melek napisał/a:
castleman napisał/a:

Okoń moim zadaniem, nie jest tak efektowny jak orfa :)

JAREK G - 2010-07-17, 09:23

Nie wiem jak z okoniem , ale mam 6 dużych orf i z setek narybku wiosną co roku po zimie zostaje się góra kilka sztuk. Ma to swoje zalety bo nie ma szans na przerybienie a tymi 4-5 sztuk zawsze można uzupełnić ewentualne straty,. Zawsze można zostawić też ładniejszy okaz a resztę oddać bo jest ich na tyle mało że łatwo je wyłapać . Choć z tymi okazem to niestety problem bo z pięknego narybku który widziałem latem zazwyczaj zostają się ten jeszcze niewybarwiony :???:
Mariusz - 2010-07-17, 11:25

AurorA napisał/a:
Tak jak Ci mówiłem na zlocie podejrzewam rdestnice grzebieniastą lub inny podobny gatunek

Też tak myślę, choć nie stawiam na sto procent na grzebieniastą, gdyż zmienność w gatunkach rdestnic (jest ich sporo) jest tak olbrzymia, że po fotce można tylko domniemać.
Na marginesie:
Ja na siłę wciskam foty Oli i próbuje dostrzec ramienice, bo wiem że powinne tam być- staw czysty, filtrowany przez podłoże, a tylko w takich miejscach one rosną Chara
Choć jeszcze sprawa ph.

alex - 2010-07-17, 13:07

Witam wszystkich! Mariusz zaintrygował mnie tymi ramienicami i po przejrzeniu wielu stron w internecie-jest to dość możliwe ,że takowe tu są; różnorodność też wśród nich jest, i występują w wodzie twardej przy rozpiętości ph 5-8(?) może wodę mam twardą ,a kwaśna ziemia w warstwie powierzchniowej nie wpływa na wodę w stawie ,która może mieć inny odczyn naprawdę to intrygująca ciekawostka -zajmę się tym jak pojadę i zrobie jakieś zdjęcia ,na razie mam takie coś co przypomina skrzyp z węzłami ,ale to jest bardzo delikatne i po wyjęciu z wody wygląda jak włosy.odnośnie chaosu ze zdjęciami -niestety nie umiem sobie z tym poradzić ,co mam z nimi zrobić na podglądzie?- poradźcie proszę

Mariusz - 2010-07-17, 15:18

No to mamy Ramienice :good: , czułem że tam muszą być , u mnie w stawie woda jest już delikatnie skażona chemicznie i Chara znikła.
AurorA - 2010-07-18, 00:52

Ja tam ramienicy nie widzę to rdestnice.
Mariusz - 2010-07-18, 06:55

AurorA napisał/a:
Ja tam ramienicy nie widzę to rdestnice.

Oczywiście na fotkach nie ma, ale charakter stawów, opisy alex, rozmowa z nią, na to wskazuje.
Chcę zobaczyć fotki które zrobi po przyjeździe.
Jak na razie aby nie mieszać, to dołączam się do wypowiedzi AurorA że zdjęcia wskazują na rdestnice.

alex - 2010-07-18, 12:24

Witam! dziękuję wszystkim za cenne rady ,rdestnice zostawiamy do czasu nowych zdjęc .teraz trochę historii powstania; sierpień-wrzesień 2005

[ Dodano: 2010-07-19, 13:03 ]
Witajcie! Rok 2006; po prawej stronie gdzie jest ciemna plama podejrzewam źródło, bo lód tam znacznie wolniej zamarza i jeśli już, to jest cieńszy tu; temp -20C

alex - 2011-04-18, 12:57

Witam po zimowej przerwie i mam pytanie czy ten trawnik na wodzie to jest rdestnica grzebieniasta??dziękuję i pozdrawiam

neron87 - 2011-04-18, 13:28

Ładna kałuża :)
shiftman - 2011-04-18, 18:17

Super to twoje XXL oczko!! :-D tylko pozazdrościć ale mam tez taki tylko ze woda trochę zmylona jest , wielkie brawa!!! :piwko:
Vanka - 2011-04-18, 19:47

alex napisał/a:
czy ten trawnik na wodzie to jest rdestnica grzebieniasta??

prawdopodobnie tak :) http://www.atlas-roslin.p...pectinatus.htm, ale co Ci powiem to ....piękna ta Twoja woda :D

Gosik - 2011-04-18, 19:56

No nie da się ukryć-maleństwo jest śliczne :-o
leszek50-57 - 2011-04-18, 21:21

Bardzo fajne,ale to raczej na oczko nie wygląda a raczej na jeziorko,
które jest dobre na rozchód ryb :brawo:
poz.Leszek
---------------

ILUSION - 2011-04-19, 12:25

Tylko pozazdrościć takiego akwenu :brawo:
alex - 2011-04-19, 13:47

Dziękuję za miłe słowa wszystkim i pomoc; forum oczkowe czytam od dechy do dechy i jest dla mnie skarbnicą wiedzy :cmok:

Gosik - 2011-04-19, 19:16

ło matko-to zdjęcie wyżej, to chyba zeszłoroczne?, u mnie lilie dopiero puszczają maleńkie listeczki.
maruder - 2011-04-19, 21:05

Fajna ta redstnica, ładnie wygląda tych zdjęciach.
marecky - 2011-05-11, 22:52

swietny ten staw szkoda ze mój nie ma takiej roslinnosci

ten w lesie to juz kosmos

PIOTR.P - 2011-05-12, 00:28

:brawo: i ja mam nadzieje że to zdjęcie jest z tamtego roku :!: :!:
alex - 2011-05-26, 13:45

Witam zdjęcie lilii jest oczywiście z zeszlego roku aktualne zdjęcia ; leśne uroczysko

i zdjęcia lilii

Mariusz - 2011-05-26, 14:23

Cudo, tak zdrowych liści lilii mogę tylko pozazdrościć. Niestety u mnie walka z szarynka jest jak walka z wiatrakami.
Staw w lesie jest piękny, no i ulubione drzewa; brzozy :good:

Gosik - 2011-05-26, 20:24

No cudaczki te łebki kwiatów i tak wiele naraz :brawo:
castleman - 2011-05-28, 02:10

Cześć Ola, wszystko w zgodzie z naturą, pięknie, aż się czuje te świeże leśne powietrze ;)
Nie wiem czy są możliwości (może masz tam jakieś źródełko), ale fajnie by było puścić jakiś strumyczek na to leśne uroczysko...

alex - 2011-09-24, 11:37

Witam jesiennie, ostatnie ciepłe dni lata już minęły, ale udało mi się je uchwycić w obiektywie

leszek50-57 - 2011-09-24, 19:06

Bardzo fajne bagienko,ale na trzeciej fotce to są dzikusy czy młode
jeszcze nie wybarwione :?:
poz.Leszek
---------------

castleman - 2011-09-24, 21:59

Ola, to ja ciotka dobra rada ;)
strasznie pusto dookoła, posadź jakieś drzewka albo krzaczki
np aronia, jest dobra na wino :hehe: :pa: