Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Różany ogródek :)

kr135 - 2010-07-07, 09:26
Temat postu: Różany ogródek :)
Po 3 miesiącach pracy w końcu jest się czym pochwalić :)

Na początek trochę danych

Oczko zrobione z folii 3 warstwy 0,3 mm
powierzchnia 14 m2
wymiary 2,5 x 5.5 m2
głębokość 40 -130 cm
ok 7000L

kaskada wysokość ok 80 cm
2 strumyki 10m i 5m

Sprzęt
Aquael pfn3500
filtr - strumienie pełniące role filtracyjna

na razie pływa sobie 7 rybek,
przyszło do oczka kilka żab,
i niestety odwiedzają oczko zaskrońce :(

Roślinki Wodne,
Kosaćce
lilie wodne
kaczeńce
i kilka innych znalezionych w okolicy

Rośliny ogrodowe
Róże
frezje
mieczyki
szałwia
aksamitka

Docelowo
wiosenną porą będzie mnóstwo tulipanów, żonkili, krokusów, szafirków
letnio jesienną porą będą róże, frezje, mieczyki, i coś mało spotykanego w mojej okolicy

Do zrobienia jeszcze zostały detale
1. dokończyć obkładanie kamieniami oczko
2. uporządkować elektrykę przy oczku

Plany były takie

A wyszło tak

Elendil - 2010-07-07, 10:00

Sadź rośliny bo na razie pusto po tym względem i za dużo muru z kamieni widać. Powsadzaj w ten żwir tojeść rozesłaną to Ci powinna przysłonić i wchodząc do wody. Przydałyby się też wg mnie jakieś rozchodniki w tym żwirku, almerie itp. roślinki.
Vanka - 2010-07-07, 10:21

Jak dla mnie zamysł super :)
oczko świeżynka i wiadomo, że nie od razu będzie idealnie. Lubię róże, a daje się zauważyć na forum, że w okolicach oczek jest ich stosunkowo mało, tak więc oczko póki co jedyne w swoim rodzaju ;)

Duża ilość kamienia w tym przypadku pasuje. Podoba mi się :good: choć faktycznie można dosadzić roślin skalnych. :)

ontario_ab - 2010-07-07, 18:11

kr135 napisał/a:
3 warstwy 0,3 mm

coś słabo wierzę w te 3 warstwy folii, radzę obchodzić się z nią ostrożnie;
bardzo ładne oczko, kosztowało pewnie wiele pracy, bravo !

zuzi10 - 2010-07-07, 18:19

ontario_ab napisał/a:
coś słabo wierzę w te 3 warstwy folii
Przypuszczam,że chodzi tu o folię budowlaną.Przy odpowiednim obchodzeniu się z nią, dobrym zamaskowaniu brzegów przed światlem powinna wytrzymać parę lat.
ontario_ab - 2010-07-07, 18:30

to samo należałoby powiedzieć pijącym wodę ptakom ;)
mój sąsiad cieszył się folią budowlaną do pierwszych odwiedzin srok - podziobały mu folię i teraz to właśnie ptaki regulują mu poziom wody :P
to nie jest folia do oczka !
trudno będzie tą folię zmienić patrząc na piękne wykończenie brzegów;

kr135 - 2010-07-08, 08:38

odnośnie folii to wiem jakie jest na forum zdanie o budowlance.
U mnie to była świadoma decyzja.
W poprzednim oczku była 3 lata folia budowlana i nic sie nie działo
potem została wymieniona na folię do oczek, która nie wytrzymała roku / dlaczego to nie wiem bo się wtedy oczkiem nie zajmowałem/

Rośliny- na razie myślę nad koncepcja obsadzenia roślinami wodnymi, ale myślę że to będzie zrealizowane w przyszłym roku, jak się uda to będę chciał posadzić Lotosa w oczku

Na chwilę obecną walczę z zaskrońcami i już sam nie wiem jak ich zniechęcić do odwiedzin

Vanka - 2010-07-08, 08:47

kr135 napisał/a:
będę chciał posadzić Lotosa w oczku

Poczytaj trochę o uprawie lotosów w Polsce - to nie takie hop siup :???:
Wątpię, aby lotos udał Ci się w oczku.
Widziałam lotosy w oczkach, ale w Niemczech i w zupełnie innej strefie klimatycznej, a i tak nie wyglądały zbyt dobrze.
Zagadkowe jest te Twoje - om, może mieszkasz tam gdzie lotosy rosną ;)

kr135 - 2010-07-08, 09:01

Wiem że nie takie hop siup ale będę próbował a konkretniej nie ja / nie mam ręki do kwiatów / tylko moja Teściowa
Dużo przestudiowałem o uprawie Lotosu na tutejszym forum i nie tylko dlatego mnie to zainteresowało, a co z tego wyjdzie to zobaczymy w przyszłym roku

Mieszkam pod Warszawą i w okolicy lotosów raczej nie widziałem.

Vanka - 2010-07-08, 09:08

http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=2011

http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=3080

Tu jest trochę informacji ;)

kr135 - 2010-07-08, 09:50

wiem wczoraj przestudiowałem oba tematy od deski do deski :)
AurorA - 2010-07-08, 19:46

Faktycznie kolorowo- jak ktoś lubi kwiaty to może się spodobać, a ja nie lubię ani róż ani tym bardziej pelargonii czy surfinii. Te roślinki kojarzą mi się z wiejskimi ogródkami ale tam takiej ilości kamienia nie uświadczysz i to mi tu nie pasuje. Przydał by się jakiś większy krzew, drzewko, iglak albo żywopłot od strony ogrodzenia bo teraz jakoś tak płasko to wygląda i tło nieciekawe.
amadyn - 2010-07-08, 20:09

Na temat oczka już nie będę się wypowiadał , no może tylko to , że brzegi są fatalnie wykończone . Chodzi mi o to, jak z ogrodu można zrobić skład kamienia lub kamieniołom . I jeszcze te rośliny , które zupełnie nie nadają się do tego stylu . Kolory wręcz krzyczą , zresztą tam wszystko aż krzyczy . Jeden wielki chaos w którym nie da się wypocząć ( przynajmniej ja bym się męczył ) i jeszcze ten mostek , który nie wiadomo czemu ma służyć .
kr135 - 2010-08-15, 10:25

W końcu skończone prace budowlane :)
troszkę doszło roślin i niektóre zmieniły miejsce:)
więcej roślin będzie po zimie :)

Marlentje - 2010-08-17, 21:01
Temat postu: Re: Krasnale
P. Piotrze, a moze troche konstrukcyjnej krytyki? Tego typu oczka tez nie sa w moim guscie ale o gustach sie nie dyskutuje ponoc. Niekiedy tak zyczliwie witacie na forum niedorobione, niezbyt ladne oczka a nie raz huzia na Józia. Zniechecacie w ten sposob do uczestnictwa w forum. Ludzie sie boja pokazywac swoje oczka bo nie wiedza jaka bedzie reakcja . Nie chodzi o to, zeby kadzic i slodzic gdy widzi sie bledy ale moze lepiej wskazywac na to co sie komus udalo a co powinien poprawic.
Pozdrawiam, Marlena

zuzi10 - 2010-08-17, 21:06

Marlentje napisał/a:
Nie chodzi o to, zeby kadzic i slodzic gdy widzi sie bledy ale moze lepiej wskazywac na to co sie komus udalo a co powinien poprawic.
:brawo:
JAREK G - 2010-08-17, 21:31

Stosując się do uwagi Marlentje, można powiedzieć że w zasadzie wszystko jest :good: Jest oczko , strumień, kaska wszystko czyste i zadbane. Włożono w oczko i otoczenie dużo pracy. Styl i forma nie każdemu może odpowiada ale widać że efekt jest taki jaki był zamysłem właściciela bo to w końcu jemu się ma podobać :P Jedyna uwaga to nawet na tą formę mało roślin wodnych i widoczna folia na przelewie z kaskady do strumienia :? .
violettaxx - 2010-08-17, 21:53

Marlentje , JAREK G dokładnie wszystko rzecz gustu / a o tym ponoć się nie dyskutuje?/ A kolegą amadyn bym się zbytnio nie przejmowała czytając jego posty i oglądając przepiękne zdjęcia i jego ogród :-o aż dziw bierze że w nim tyle goryczy i krytyk; typowy intrawertyk? ;)

Ale tak jak to powiedziano w kultowym polskim filmie cyt. "Krytykować to każdy może chodzi o to żeby była ogólna akceptacja i aplauz" :-D ? nie wiem czy dobrze zapamiętałam? /

zuzi10 - 2010-08-17, 22:07

JAREK G napisał/a:
Włożono w oczko i otoczenie dużo pracy.
I to jest ważne. Zdjęcia nie zawsze oddają w pełni atmosferę. Wszystko zależy jak kto potrafi pokazać. Poza tym sa gusty i guściki. Jeden potrafi bez problemu odpowiednio zaaranżować otoczenie, bo ma takie zdolności, odpowiednią wiedzę, może doświadczenie. no i wyobrażnię. Inni muszą do tego dochodzić stopniowo. Jesli właściciel oczka będzie oglądał inne, pokazywane na forum, to może z czasem zmieni swoje otoczenie. Ale przypuszczam,że zrobi to zgodnie ze swoimi upodobaniami. Przypuszczam również,że jesli chodzi o otoczenie to najprawdopodobniej rządzi tam żona, a ona np lubi surfinie, róże i inne kolorowe kwiaty. A że działka chyba nie jest za duża, a oczko i jego otoczenie zajmuje wiele miejsca, więc trzeba pogodzić wszystko. Co do mostku ? Być może jest trochę za duży i za ciężki do tego oczka,ale z własnego doświadczenia wiem,że przy mocno zarośniętym oczku to najlepsze miejsce widokowe. Pomimo,że moje oczko jest nieduże to nie wiem dlaczego, ale wszyscy uwielbiają spogladać na niego z mosteczku. Nieraz się boję,że się zawali pod 2-3 osobami( więcej się nie mieści na nim) Po to sa mostki aby je budować. I wszelką krytykę co do zasadności istnienia mostku uważam za niestosowną. Można dyskutować nad jego formą, wielkości wpasowaniem w otoczenie, ale nie nad tym czy jest potrzebny czy nie. Poza tym artystyczny nieład, ładnie sfocony, aby ukryć bałagan jest bardziej wart krytyki, niż schludne oczko i jego otoczenie nie trafione w czyjś gust. A więc Kr135 nie przejmuj się. Oczko jest ładne.Otoczenie wymuskane.Pomalutku, gdy obejrzysz cała galerię naprawdę niektórych super oczek na pewno dojrzejesz do pewnych zmian u siebie. Zresztą wszysczy coś bez przerwy zmien iamy, podpatrując u innych

[ Dodano: 2010-08-17, 23:25 ]
PS Zamiast tych jednorocznych kwiatów przy oczku posadź jakieś stałe lekko zadarniające rośliny przy kamieniach oczka, tak aby złagodzić roślinami surowość i kanciastość kamienia. Na pewno dobrze będzie tu wyglądać tojeść rozesłana. Mogą być jakieś macierzanki, floks szydlasty, jakieś żurawki, ładnie nad oczkiem prezentuje się kępa funkii, szczególnie np w pobliżu mostka. Może kępa irysów. Wtedy takie trochę wyższe rośliny przysłonią tę stalową konstrukcję i dodadzą lekkości temu mostkowi.

ewa535 - 2010-08-17, 22:50

KR135 !
Podoba Ci się Twój ogród ?
TAk trzymaj i nic nie zmieniaj czego sam nie chciałabyś zmienić !
Ogrody są dla nas, żeby nam tam dusza zakwitała !( tak mówi moja kolezanka i ma rację)
I ona zakwita bez względu na to co ktoś nam powie na ich temat prawda ?
A jak Ci zakwita w ogrodzie to już swojak jesteś !
Techniczne uwagi "starszyzny" to bierz pod uwagę, bo warto-wiedzą co mówią.
A krasnale to ja mam pod thujami , az cztery :)

maruder - 2010-08-17, 23:29

Wkurzacie mnie. Skoro ktoś może zamieścić swoje zdjęcia, to ja mogę zamieścić ich ocenę. Niezależnie jaką, pozytywną, czy negatywną. I nie muszę dodawać za każdym razem " ale najważniejsze, że Tobie się podoba", bo to jest oczywiste. Nie muszę też za każdym razem opisywać co mi się nie podoba, bo czasem nie podoba mi się wszystko.
P.S. Mną też się nie przejmujcie, ja nawet nie mam oczka.

AurorA - 2010-08-17, 23:38

violettaxx napisał/a:
A kolegą amadyn bym się zbytnio nie przejmowała czytając jego posty i oglądając przepiękne zdjęcia i jego ogród :-o aż dziw bierze że w nim tyle goryczy i krytyk; typowy intrawertyk?

ja tez bym się nie przejmował, ale to konstruktywna krytyka i mam podobne odczucia, a goryczy tam nie widzę

piotr urbanski napisał/a:
Wkurzacie mnie. Skoro ktoś może zamieścić swoje zdjęcia, to ja mogę zamieścić ich ocenę.

całe baby i tyle :piwko:

kr135 - 2010-08-18, 08:02

ooo widzę małe spięcie na forum wywołałem :) może i dobrze :)

Co do MOJEGO OCZKA TO MI SIĘ PODOBA TAKIE JAKIE JEST robiłem je dla siebie a nie dla ludzi!!!!!!!!,

a co do niektórych rzeczy to zostały wymuszone przez otoczenie :( tak jak wysokie brzegi oczka ( niestety w domu mam 2 koty a w okolicy chyba ze 20 więc żeby nie podbierały ryb trzeba było coś z tym zrobić i jak na razie wysokie brzegi się sprawdzają.
Co do roślin to już pisałem ze ten rok jest rokiem przejściowym i się zrobił taki troszkę bałagan. W oczku również po zimie przybędzie jeszcze troszkę roślin /jakich to nie wiem ale może coś doradzicie/

a co do krytyki to z mojego punktu widzenia to niech ludzie piszą co chcą mam to ....
ja rozumiem konstruktywną krytykę, ale jednego czego nie lubię to pisania ze mi się nie podoba bo (...) i tu wypunktowany swój gust. jaki sens mają takie posty ???

violettaxx - 2010-08-18, 10:05

Dokładnie tak ! :victory: kr135

"a co do krytyki to z mojego punktu widzenia to niech ludzie piszą co chcą mam to ....
ja rozumiem konstruktywną krytykę, ale jednego czego nie lubię to pisania ze mi się nie podoba bo (...) i tu wypunktowany swój gust. jaki sens mają takie posty ???"

AurorA fakt przesadziłam z tą "goryczą u kolegi amadyn żle to ujęłam /ale swój gust wypunktowany tak !/ i chodziło mi oto że jeśli ktoś we wszystkich swoich postach tylko ...ble... ble... a nic już mu się nie podoba /ani jeden post pozytywny? w końcu tyle pięknych oczek i roślin tu mamy ?/ i oczywiście wystawia swoje niezaprzeczalnie Przepiękne zdjęcia i ogród !!! to takie troszkę .......... ? ale mam prawo się mylić i też mieć odmienny punkt widzenia ;) :-D w końcu o to chodzi na forum :piwko:

AurorA - 2010-08-18, 13:19

kr135 napisał/a:
Co do MOJEGO OCZKA TO MI SIĘ PODOBA TAKIE JAKIE JEST robiłem je dla siebie a nie dla ludzi!!!!!!!!,

kr135 napisał/a:
a co do krytyki to z mojego punktu widzenia to niech ludzie piszą co chcą mam to ....

:good: i tak ma być, dobrze że się odezwałeś bo zaczynałem podejrzewać że się naprawdę przejąłeś. Gusta są różniaste.

kr135 - 2010-08-23, 12:48

Troche detali :)

Lilie i moje rybcie :) widoczne tylko te duże małych które przyszły na świat w oczku na razie nie widać na fotkach ale mają już po 3 cm :)

wiem ze na przedostatnim zdjęciu nieładnie wygląda ten wąż ale jak na razie jest to techniczny wąż docelowy jest długości jaka jest potrzebna od pompki do istniejącej instalacji kaskady

JAREK G - 2010-08-23, 15:17

Bardzo ładny kwiat lilii na drugiej fotce :good:
Gosik - 2010-08-23, 18:53

co to za lilia na drugiej fotce?
AurorA - 2010-08-23, 20:12

Wygląda na Barbara Dobbins.
kr135 - 2010-11-26, 10:03

i sie zimowo zrobiło

kr135 - 2011-03-23, 13:08

Sezon czas zacząć :)

Na tez sezon mam troszkę zaplanowane do roboty przy oczku

przez rok posiadania oczka zauważyłem że mam rak strefy bagiennej a tyle ładnych roślin można tam wkomponować, wiec postanowiłem jedną część strumienia przerobić na taka strefę mam jeden strumień który najpierw jest wąski potem jest zagłębienie ok 50 cm wypełnione gliną piachem i żwirem / pełni role filtra i się jak na razie sprawdza / a potem jest bardzo szeroka przestrzeń 10-25 cm głęboka i jakis 1 m szeroka / do przeróbki idzie wszystko poza częścią filtracyjna.

na fotce na czerwono zaznaczyłem część do przeróbki a na zielono cześć filrtacyjną

Uploaded with ImageShack.us

i tu sie pojawiło kilka pytań .
1. czy nie ucierpi na tej przeróbce filtr / czy nadal będzie działał bezproblemowo / ?
2. co dać jako podłoże strefy bagiennej czy żwir ten co jest obecnie w strumieniu się nada ?
3. czy pogłębiać jeśli tak to na ile strefę bagienna ?
4. gdzie w okolicach warszawy/otwocka jest duży wybór ładnych i tanich roślin do oczek ?

shiftman - 2011-03-23, 19:47

moim zdaniem filtr nie ucierpi podłożę może być ten żwirek lecz ze strefa bagienna :P to do 40cm i mniej i mocno zarośnięta :D
KarolVIII - 2011-03-23, 20:40

Filtr będzie jeszcze lepiej spełniał swoją funkcje po tej przeróbce. Pogłębiać nie musisz jest idealnie, a rośliny do strefy bagiennej masz chodźby tu:
http://sklep.oczkowodne.n...i-bagienne.html
Koniecznie wrzuć fotki jak już wprowadzisz zmiany ;)

kr135 - 2011-03-25, 08:20

fotki będą na pewno tylko nie wiem kiedy będę miał czas się za tą przeróbkę zabrać :/ (obecnie robię remont w domu i nie mam czasu na nic a obiecałem żonie ze przed świętami skończę więc oczko pewnie w maju będzie przerabiane :/ i chyba rośliny w tym roku słabe będą :(
co do roślin to zastanawiam sie czy taki zestaw będzie miął sens przy tak małym oczku

rośliny do oczka:
1. Przęstka pospolita
2. Skrzyp bagienny
3. osoka aloesowa
4. Wywłócznik / Moczarka

Rośliny do strumienia i bagienne
1. Przetacznik bobowniczek
2. Bobrek trójlistkowy
3. Niezapominajka
4. Mięta wodna
5. Marek szerokolistny
6. Potocznik wąskolistny

Oraz
1. Trojeść rozesłana
2. kilka roślin skalnych ( jeszcze nie wiem co )

Karol Co do sklepu to wiem że oczko wodne ma swój sklep i pewnie się na tym skończy ale ja szukam sklepu normalnego - lubię sam wybierać rośliny dlatego szukam czegoś w okolicach Otwocka

Vanka - 2011-03-25, 08:25

Jak dla mnie to :good: Dorzuć jeszcze kosaćce do strefy filtracyjnej.
Przepraszam, ale muszę to napisać - zrezygnuj z tych kolorowych jednorocznych roślin wokół oczka. Może to i cieszy oko, ale jest tak nienaturalne, że aż boli ;)

a co do sklepu .. jadąc w stronę Otwocka Gdzieś na wysokości Marsa masz duże centrum ogrodnicze. Ogłaszają się w necie, więc możesz sobie poszukać.

Elendil - 2011-03-25, 08:51

kr135 napisał/a:
4. Wywłócznik / Moczarka

weź wywłócznik brazylijski :)
IMHO lepiej się prezentuje

kr135 - 2011-03-25, 09:02

Vanka napisał/a:
Jak dla mnie to :good: Dorzuć jeszcze kosaćce do strefy filtracyjnej.

Kosaćce i inne roślinki które są widoczne na zdjęciach zostają :) to jest lista roślin do dołożenia

Vanka napisał/a:

Przepraszam, ale muszę to napisać - zrezygnuj z tych kolorowych jednorocznych roślin wokół oczka. Może to i cieszy oko, ale jest tak nienaturalne, że aż boli ;)

Będę chciał ale nie wiem czy się uda :/ nie ja jestem osoba decyzyjną
podejrzewam ze w tym roku to jeszcze nie dam rady tego zmienić ale może za rok

AurorA - 2011-03-25, 10:57

Marek do strumienia odradzam- rośnie byczasty i jest po prostu brzydki (latem jak kwitnie).
Vanka - 2011-03-25, 13:05

AurorA napisał/a:
Marek do strumienia odradzam- rośnie byczasty i jest po prostu brzydki (latem jak kwitnie).

zgadzam się, przerasta tak jak koper,albo lubczyk, ale u mnie rośnie. Ja go po prostu przycinam :)

kr135 - 2011-03-29, 09:52

Jeszcze jedno pytanie

które z Tych roślinek mam duże szanse spotkania na tzw łonie natury i które mogę legalnie przynieść do oczka

Adalbert - 2011-03-29, 11:19

kr135 napisał/a:
które z Tych roślinek mam duże szanse spotkania na tzw łonie natury i które mogę legalnie przynieść do oczka

Praktycznie w każdym dłużej nieoczyszczanym rowie melioracyjnym znajdziesz kosaćce, pałki, tzw. kaczeńce, marka, babkę, sity i zapewne wiele innych, które mi w tej chwili nie przychodzą do głowy. Polecam spacer na łono natury z saperką i wiaderkiem.

Vanka - 2011-03-29, 13:45

Adalbert napisał/a:
kr135 napisał/a:

Praktycznie w każdym dłużej nieoczyszczanym rowie melioracyjnym znajdziesz kosaćce, pałki, tzw. kaczeńce, marka, babkę, sity i zapewne wiele innych, które mi w tej chwili nie przychodzą do głowy. Polecam spacer na łono natury z saperką i wiaderkiem.

Dokładnie :D
Zrób sobie niedzielny spacer nurtem Świdra ;)

kr135 - 2011-03-29, 14:03

W ta niedziele to jeszcze za wcześnie :( nic jeszcze w okolicy nie rośnie
ale może na tydzień lub 2 się wybiorę

AurorA - 2011-03-29, 20:23

kr135 napisał/a:

które z Tych roślinek mam duże szanse spotkania na tzw łonie natury

z tych co wymieniłeś to masz spore szanse spotkania mięty, niezapominajki, tojeści i potocznika - resztę raczej będzie ciężko

kr135 - 2011-04-04, 09:29

Słoneczna sobota i przebudowa za nami / no prawie za nami/

Od samego rana się zabrałem za wyciąganie żwiru po 2 godzinach żwir został wyciągnięty

Tam gdzie nie było roślin to niezłe bagno się zebrało na dole / nawet szambo tak nie cuchnie :) / żwir tylko i wyłącznie się nadawał do wypłukani

Potem lekkie pogłębienie

ułożenie zabezpieczenia

Nowa folia i wypełnienie glina , żwirem i wodą

I elekt prac na koniec dnia

Jak widać woda zrobiła się jak zupa / mam nadzieję że rybkom się nic nie stanie w końcu nie po to przeżyły zimę/ , ciekawe kiedy się przeczyści. Czy filtracja już działa to nie wiem posiadam jedynie filtr GK w postaci 2 strumieni - na razie pracuje tylko ten nieprzebudowany.

pojawił się problem jak i czym wykończyć brzegi 1 części strumienia głębokość 30 cm szerokość ok 50 - 60 cm, ściany pionowe i miejsca około 5 cm z każdej strony.

do zrobienia zostało
1. wykończyć brzegi
2. posadzenie roślin
3. poprawić kostkę na ścieżkach
4. poprawić mostek

leszek50-57 - 2011-04-04, 11:49

Na pracowałeś się w pocie czoła,no i efekt jest,woda się wyklaruje jak będą rośliny
a jak zakryć brzegi,może posadzisz rośliny płożące . :P
poz.Leszek
--------------

kr135 - 2011-04-05, 10:50

woda już coraz klarowniejsza oba strumienia uruchomione i mam nadzieje ze do soboty woda będzie już przejrzysta .
Cały czas nie dają mi spać te brzegi z folii :/
Zastanawiam się żeby na stronę od skarpy przykleić kamienie do skarpy tylko czy nie wystąpi efekt podsiąkania
Na drugą stronę pewnie kupie takie cienkie kamienie 3-5 cm wyglądem podobne do tych co jest obłożone oczko. I czekam na rośliny.

Ostatnio zastanawiam się czy by nie zrobić sobie letniego wypoczynku dla ryb akwariowych gupiki i kardynałki w oczku ( nie w głównej części tylko w tej co właśnie przebudowuję ). Tylko czy 40 cm głębokości to nie za mało, oczko jest cały dzień na słońcu się dobrze nagrzewa.

kr135 - 2011-05-09, 11:38

trochę Cieplej sie zrobiło i nowe roślinki się pojawiły :)

z nadmiarów roslinnych od Vanki
- Trojeść
- Mieta

z zakupów od Aurory
- Oroncjum wodne
- Przetacznik bobowniczek
- Osoka aloesowata
- Tulejnik amerykański
- Siedmiopalecznik błotny
- Czermień błotna
- Niezapominajka wodna
- Przęstka pospolita
- Potocznik wąskolistny
- Marek szerokolistny
- Bobrek trójlistkowy

i zdobyczne
- Mięta
- Knieć błotna

teraz czekam aż sie porozrastają rośliny i będzie cokolwiek widać w oczku z roślin

Zdjęcia dodam jutro :)

wodniczka - 2011-05-09, 13:00

Ciekawe rosliny kupiłeś! Interesuje mnie zwłaszcza oroncjum i tulejnik. Koniecznie pokaż na zdjęciach!
Chyba też jeszcze domówię coś nie coś u A. ;)

Gosik - 2011-05-09, 19:19

Pytałeś kiedyś o rośliny do wody-byłam nad Świdrem-jest pełno kosaćców i mięty wodnej.
Elendil - 2011-05-09, 19:38

Ciekawy zestaw. Prosiłbym o informacje i fotorelację jak Ci się będzie zachowywać oroncjum wodne bo też mnie zainteresowała ta roślinka. Uważaj na marka, miętę i potocznika bo to dość ekspansywna zielenina ;)
kr135 - 2011-05-10, 08:42

wodniczka napisał/a:
Ciekawe rosliny kupiłeś! Interesuje mnie zwłaszcza oroncjum i tulejnik. Koniecznie pokaż na zdjęciach!
Chyba też jeszcze domówię coś nie coś u A. ;)

Narazie na zdjęciach to nic nie będzie widać bo wszystko malutkie :) ale jak tylko bede miał chwilkę żeby cyknąć zdjęcie to zamieszcze / mam nadziej ze jutro sie uda /

[ Dodano: 2011-05-10, 09:43 ]
Gosik napisał/a:
Pytałeś kiedyś o rośliny do wody-byłam nad Świdrem-jest pełno kosaćców i mięty wodnej.

Tak widziałem nawet jeszcze troche miety przyniosłem do siebie / tylko taka dziwna bo czerwona / a kosaćce to mam na bagnach za płotem :)

[ Dodano: 2011-05-10, 09:45 ]
Elendil napisał/a:
Ciekawy zestaw. Prosiłbym o informacje i fotorelację jak Ci się będzie zachowywać oroncjum wodne bo też mnie zainteresowała ta roślinka. Uważaj na marka, miętę i potocznika bo to dość ekspansywna zielenina ;)

Foto relacje będą / jak tylko skończę remont w domu :) / myślę że do tego czasu rośliny się rozrosną.

A reszta jak jest bardzo ekspansywna to dobrze to zamierzam troche uporządkować teren /bagno / za płotem i tam będę usuwał nadmiary roślin :)

wodniczka - 2011-05-10, 09:39

kr135 napisał/a:
Narazie na zdjęciach to nic nie będzie widać bo wszystko malutkie :) ale jak tylko bede miał chwilkę żeby cyknąć zdjęcie to zamieszcze / mam nadziej ze jutro sie uda /

Koniecznie daj zdjęcia! Obiecałeś. Nie czekaj aż rosliny się rozrosną bo one (tak jest w opisie oroncjum i tulejnika w sklepie Aurory) nie rosną szybko, więc... ;)
Kr135 ja chętnie zobaczę jakiej wielkości rośliny przychodzą ze sklepu, bo potrzebuje do dość dużego zbiornika i to pomoże mi podjąć decyzję ile takich roslinek zamówić by tworzyły ładną kompozycję.
Pozdro.

Vanka - 2011-05-10, 14:05

Ja cierpliwie poczekam na zdjęcia :)
Napiszę Ci i tu, gdybyś do mnie nie zajrzał ;) - podlewaj tojeść wodą, jeśli część wrzuciłeś do wody powinna się ukorzenić, wtedy wsadź w glinę (choćby odrobinkę i między kamienie. U mnie ta gliniana rośnie najlepiej.

kr135 - 2011-05-11, 09:09

Obiecane Fotki ( niestety z braku czasu jakość komórkowa )

Widok ogólny na strefę "bagienna"

Mięta od Vanki oraz zdobyczna

Oroncjum Wodne

Tulejnik amerykański

Kosaćce w oddali a to blisko to nie wiem co to

fotki ogólne

Oraz moje największe utrapienie

Brak pomysłu co z tym zrobić jak zamaskować folię
Szkoda było by zasypać gliną i żwirem, ale co tam zrobić ??
głębokość ok 40 cm

wodniczka - 2011-05-11, 10:03

Są zdjęcia! :yahoo:
Strefa bagienna naprawdę zaczyna wyglądać pięknie. Jeszcze jak te wszytkie roslinki się rozrosną... mmm... miodzio! :soczek:

Co do Twojego "utrapienia"... Jest tam miejsce (między kamieniami, za nimi) by powciskać np. tojeść? Dużo tojeści (tej złotej, znoszącej słonce), która by sobie zwisała zza murka i kryjąc folię zanurzała się w wodzie. W wodzie też można by poustawiać pojemniki z roślinami...
Niestety od strony oczka widzę, że raczej nie wcisniesz roślin, więc chyba poukładałabym płaskie kamienie, tak by delikatnie wystawały poza krawiędź i w ten sposób zasłaniały folię może plus doniczka/i z roslinami między kamieniami ... Tak to jakś widzę :)
No, szkoda byłoby to zasypać!
Pozdrawiam :)

duzers - 2011-05-11, 10:20

kr135 napisał/a:
Kosaćce w oddali a to blisko to nie wiem co to
wygląda mi :) ,że to-żabieniec babka wodna
Gosik - 2011-05-11, 15:51

co do Twojego utrapienia, zobacz jak ja zmieniałam brzeg strumienia ( "oczko i kaskada Gosik-czerwiec 2010") z wywiniętej filii w rączkę parasolki-na odwrócone L. Zrób tak samo, a zyskasz półkę na której poukładasz kamienie-za nimi pionowo folia i również kamienie. Kamienie od strony strumienia są w wodzie.
Vanka - 2011-05-11, 17:04

Gosik napisał/a:
co do Twojego utrapienia, zobacz jak ja zmieniałam brzeg strumienia ( "oczko i kaskada Gosik-czerwiec 2010") z wywiniętej filii w rączkę parasolki-na odwrócone L. Zrób tak samo, a zyskasz półkę na której poukładasz kamienie-za nimi pionowo folia i również kamienie. Kamienie od strony strumienia są w wodzie.

będzie ciężko, ale możesz spróbować ;)
tojeść ta w wodzie żyje, więc kombinuj - da radę :)
ja na początku miałam dwie małe gałązki, a sam widziałes ile tego u mnie jest :)
Trzymam kciuki :victory:

kr135 - 2011-05-12, 11:27

Gosik napisał/a:

myślałem nad czymś podobnym, kamienie przykleję do obecnych kamieni ale tak żeby nie dotykały wody, a drugi brzeg to może faktycznie jakimś cienkim kamieniem przykryć.
maskowanie to jedno a co do środka to drugi problem :/

[ Dodano: 2011-05-12, 12:27 ]
Vanka napisał/a:

tojeść ta w wodzie żyje, więc kombinuj - da radę :)
ja na początku miałam dwie małe gałązki, a sam widziałes ile tego u mnie jest :)
Trzymam kciuki :victory:

Myślę że trojeść da radę coraz lepiej wygląda

kr135 - 2011-06-06, 14:36

Z braku czasu oczko po prostu żyje własnym życiem / nawet całkiem nieźle się ma /

1. woda czysta
2. zakwitła 1 lilia :)
3.rośliny rosną bardzo ładnie, /jedynie tulejnik i oroncjum bardzo mizernie rośnie /
4. glony nitkowe rosną na potęgę
5. rybki niestety -1 sztuka /albo coś ja trafiło albo kotek dorwał :/ /
6. róże za to kwitną na potęgę :)

zdjęcie lepszej jakości umieszczę w tygodniu a tak na szybko / komórką /

Uploaded with ImageShack.us

Gosik - 2011-06-06, 17:16

ślicznie i oczko bardzo ładne, i róże fantastyczne :brawo:
kordiankw - 2011-06-06, 17:28

kr135 napisał/a:

3.rośliny rosną bardzo ładnie, /jedynie tulejnik i oroncjum bardzo mizernie rośnie /

Ja też mam oroncjum od Aurory i praktycznie stoi w miejscu. Myślę, że jak wiekszość roślin zanim zacznie wypuszczać nowe liście musi się porządnie ukorzenić.

Vanka - 2011-06-06, 22:06

U mnie też zakwitło - róża od Ciebie :)
Mam nadzieję, że te ode mnie rosną zdrowo :)
Ogród się zmienia i nie wiem jak inni , ale ja to widzę ..

kr135 - 2011-06-08, 14:12

Vanka napisał/a:
U mnie też zakwitło - róża od Ciebie :)
Mam nadzieję, że te ode mnie rosną zdrowo :)
Ogród się zmienia i nie wiem jak inni , ale ja to widzę ..

roślinki rosną już normalnie a nawet zaczynają kwitnąć :)

A ogród zmienia się ale niestety tylko własnym życiem
i nie jest taki jak bym chciał nie wspominając już o oczku :/

martwią mnie lilie :( w zeszłym roku miały duże piękne liście a w tym jakieś malutkie sie pojawiają :/ czy czegoś im brakuje czy porostu tak ma być

kordiankw - 2011-06-08, 14:46

kordiankw napisał/a:
kr135 napisał/a:

Ja też mam oroncjum od Aurory i praktycznie stoi w miejscu. Myślę, że jak wiekszość roślin zanim zacznie wypuszczać nowe liście musi się porządnie ukorzenić.

Dzisiaj oroncjum ma pierwszy nowy listek od chwili posadzenia, teraz to już powinno ruszyć z kopyta.

kr135 - 2011-06-10, 16:29

tak jak obiecałem kilka nowych fotek

moje biedne lilie :(

Gosik - 2011-06-10, 20:24

Ślicznie, ale zamaskuj tą folię, bo psuje efekt.
leszek50-57 - 2011-06-10, 21:17

Faktycznie ,folia trochę nie smak,brzegi obniż,połóż kamienie a za kamieniami
folia i ziemia,tak aby kamienie były w wodzie i foli nie widać a reszta na 6 tkie :brawo:
poz.Leszek
-----------------

AurorA - 2011-06-16, 00:10

kordiankw napisał/a:
Dzisiaj oroncjum ma pierwszy nowy listek od chwili posadzenia, teraz to już powinno ruszyć z kopyta.

ja 1 szt na próbę dałem na około 30 cm i jest teraz 5 razy wieksze od pozostałych, pozostałem mam na 0

kr135 - 2011-06-17, 07:21

co do folii to na dzień dzisiejszy raczej coraz więcej jej odkrywam / i w sumie już mnie nie razi jej widok / bo ziemia mi osiada i ze strumyka woda ucieka :/ pewnie w przyszłym sezonie się wezmę za to i w strumieniu zrobię siatkobeton

Aurora moje oroncjum rośnie /a raczej na razie stoi / w strumieniu na głębokość ok 15 cm / głębokość doniczki / i zielone jest ledwo co pod wodą a zielonego jest 3 listki / jak kupiłem były 2/ o wielkość ok 4-5 cm :/

Pojwił sie tez kolejny problem - - Bobrek trójlistkowy zaczął żółknąć jednego mam posadzonego w cieniu a drugiego w pełnym słońcu i oba tak samo żółkną :/

AurorA - 2011-06-19, 22:30

kr135 napisał/a:
zielone jest ledwo co pod wodą a zielonego jest 3 listki / jak kupiłem były 2/ o wielkość ok 4-5 cm :/

wszystkie były takie same , u mnie mają teraz po około 10 cm a ta sztuka co dałem głębiej ma liście ze 30-40 cm

Cytat:
Bobrek trójlistkowy zaczął żółknąć jednego mam posadzonego w cieniu a drugiego w pełnym słońcu i oba tak samo żółkną :/

może złe podłoże bobry, lubią żyzne z torfem albo luzem

kr135 - 2011-06-20, 06:59

właśnie rosną luzem :/ a raczej przestają :/

a co do oroncjum to juz sam nie wiem co z nim robić :( narazie przestawiłem w cień i chyba zaczyna trochę lepiej rosnąc.

kr135 - 2011-07-12, 16:22

Dziś w strumieniach znalazłem kila sztuk 3 cm karasi - zastanawiam się skąd one mogły się tam znaleźć
Vanka - 2011-07-12, 16:59

kr135 napisał/a:
zastanawiam się skąd one mogły się tam znaleźć

Z ikry, która dostała się do pompy :)

AurorA - 2011-07-12, 21:51

albo na roślinach, ja w basenach gdzie nigdy ryb nie było mam kupę narybku pewnie kupiłem rogatek albo osokę z ikrą
kr135 - 2011-07-14, 08:21

właśnie myślałem ze to przez pompę ale nie pasuje mi ze tylko kilka sztuk się tam znalazło
zastanawiam się czy jednak jakiś maluchy się przedostały przez pompę i dalej rurami do kaskady / swoją drogą to niezłe kamikadze by były /

Vanka - 2011-07-14, 17:51

Cytat:
zastanawiam się czy jednak jakiś maluchy się przedostały przez pompę i dalej rurami do kaskady / swoją drogą to niezłe kamikadze by były /

Gwarantuję Ci, że to jednak byłą ikra. Rybka nawet maleńka nie ma szans przedostać się, przez złoże filtracyjne i wirnik pompy. Dlaczego tylko kilka ? Ponieważ ikra również ucierpiała przechodząc ten włąśnie odcinek oczka ;)

kr135 - 2011-07-15, 07:39

Vanka napisał/a:
Cytat:

Gwarantuję Ci, że to jednak byłą ikra. Rybka nawet maleńka nie ma szans przedostać się, przez złoże filtracyjne i wirnik pompy. Dlaczego tylko kilka ? Ponieważ ikra również ucierpiała przechodząc ten włąśnie odcinek oczka ;)

pewnie tak było aczkolwiek przez pompkę mogły się przedostać bo tylko wirnik jest po drodze, nie mam żadnych złóż filtracyjnych tylko filtr G-K i obecnie bardzo nieprzejrzystą wodę i nie wiem czemu, na początku sezonu woda była klarowna do dna ale był problem z glonami nitkowymi obecnie /od ok 2 tygodni/ nitek jest mało ale i woda stała się przejrzysta na 15-20 cm :( , nie mam testów żeby zbadać parametry wody, ale może ktoś wie gdzie jest przyczyna

kr135 - 2011-08-14, 17:53

pomóżcie sąsiedzi namawiają mnie do wpuszczenia do oczka ryb z pobliskiego jeziora czyli
Płotki i Wzdręgi. Na płotkę się raczej nie zdecyduje ale Wzdręga spodobała mi się jak byłem na mazurach. Czy nie będę miał z nimi problemu i czy się polubią z karasiami i orfami ??

Gosik - 2011-08-16, 14:24

Wolna Wikipedia "Żerowanie: młode osobniki żywią się planktonem, a po osiągnięciu długości około 7 cm zaczynają zjadać głównie roślinność wodną. Pokarmem wzdręgi są również małe organizmy zwierzęce, takie jak owady i ich larwy. W zbiornikach ubogich w wartościowy pokarm, wzdręgi polują także na drobny narybek innych ryb. "
kr135 - 2011-08-24, 09:05

Trochę oczko zarosło :) a i z woda już nie ma problemu . zaczynam się zastanawiać czy jest sens walczyć z zielona wodą , jak widać pozostawione wszystko pod okiem natury daje sobie spokojnie rade :)

Damiano - 2011-08-24, 11:37

Super kolorowo a może jeszcze kilka fotek da się wkleić? :P
kr135 - 2011-08-24, 12:44

jak się zrobi to się i wklei ale na razie brak mi czasu na fotki:( te to robione na szybko telefonem
kr135 - 2011-08-31, 10:29

niestety po tegorocznych deszczach wyszły duże błędy konstrukcyjne strumieni i woda zaczęła w bardzo szybkim tempie uciekać :/ wiec czeka mnie przebudowa. z racji braku czasu w tym roku jak i braku funduszy muszę przebudowę odłożyć na przyszła wiosnę :(
teraz przede mną trudna decyzja z jakiego materiału wykonać strumień.
1. folia do oczek wodnych
2. EPDM
3. Siatko beton.
Wymiary strumienia to szer ok 70 cm w najszerszym miejscu i ok 20 cm głębokość a długość ok 11 metrów.
Boki strumienia będą obłożone w podobny sposób co oczko główne

Który materiał będzie najlepszy ???

Elendil - 2011-09-01, 09:44

Ja jak miałbym teraz coś robić to tylko EPDM.
kr135 - 2012-01-17, 11:39

Zima zima a już zaczynam się przygotowywać do przebudowy na wiosnę

Do przebudowy zmusiły mnie błędy konstrukcyjne przy budowie strumyka, podczas budowy srtumień został wyznaczony na terenie gdzie była nasypywana ziemia z wykopu pod oczko, pomimo ubicia ziemi po 1 zimie zaczęły osiadać brzegi i wciekała woda, więc przy okazji poprawę brak strefy bagiennej przy oczku.

jedyne miejsce na poprawki to obszar pomiędzy ogrodzeniem a obecnym strumieniem.

po powiększeniu strefa bagienna bedzi miała wymiary ok 70cm x 300 cm

ale mam kilka wątpliwości co do przeróbek.

1. czy folie układać do samego ogrodzenia czy jednak zastosować jakąś przegrodę
2. za strefą bagienna zostanie ok 1 m strumienia w kierunku oczka, czy robis próg piętrzący wodę przed wym ujściem i próg piętrzący przed wejściem do strefy bagiennej
3. jaką zrobić głębokość / bedą tam te rośliny co obecnie są u mnie w strumieniach /
4. jakie wypełnienie zastosować żeby strefa pełniła funkcje filtra korzeniowego
5. czy przebudowę zacząć przed wzrostem roślin / jeśli tak to jak je wybrać zeby ponownie je posadzić/ czy poczekać jak troszkę podrosną i je wtedy powyciągać.

ewa535 - 2012-01-17, 12:26

Bardzo fajnie, że i Ty coś przerabiasz !
Oto moje propozycje:
1. Ułożyłabym od murka do chodnika likwidując ta wąziutką grządkę pomiędzy strumykiem a chodnikiem. Przy samym murku wąska półka na kamienie , które mają zakryć folię wyłożoną wysoko aż na pionową ścianę murka. Z drugiej strony , przy chodniku zrobiłabym tak, żeby tuż za płytkami chodnika były kamienie i zaraz woda .
2. Próg piętrzący zawsze ładnie wygląda. Trudno jednak zrobić żeby i bez przecieków i gustownie i naturalnie. Wiec może sobie podaruj tym bardziej, że proponuję Ci tam same kosaćce gęsto, które i tak zakryją wszystko (przynajmniej w sezonie)
3. U siebie mam worki raszlowe wypełnione keramzytem. Worek przy worku na głebokość 40 cm, w strumyku może na 15 cm. NA te worki kosaćce ustabilizowane kamieniami. Przy zakładaniu trzeba więcej kamieni , bo nie chcą "stać" w pionie. NA przyszły rok korzenie poprzerastają worki i wszystko stoi jak drut. Można odzyskać trochę kamieni.
Bardzo polecam Ci takie rozwiązanie . Tanie, skuteczne, łatwe do zrobienia.
5. JA bym zrobiła ze 40 -50 cm żeby warstwa keramzytu była spora. W keramzycie układasz rosliny na dowolnej głębokości, ale do bagna z wodą przepływową to raczej i tak tylko takie co do płytkiej wody. JA Ci tam proponuję same kosaćce. Po co się bawić z drobnicą. Taka zwarta kępa wysokiej zieleni będzie wyglądała imponująco. Drobiazgi typu: mięta, niezapominajka, bobowniczek i marek mogą rosnąć w strumieniu.
6.Zacząć jak tylko aura pozwoli. Arek robił oczko w grudniu! Zdecydowanie lepiej PRZED wzrostem. Możesz wyjąć i na czas remontu przetrzymać w miskach , wiadrach i innych pojemnikach. ( W Wodzie oczywiście ! - sorry za taką uwagę ale ktoś tu na forum chciał na sucho w wannie ! wiec wolę napisać) Jeśli masz za mało misek i musisz dokupić, to doradzam kasty budowlane. Relacja ceny do wielkości najkorzystniejsza chyba na rynku. Poza tym po remoncie zostanie Ci taka wielka kasta i zrobisz sobie kolejny fltr ;) albo taki gazon na trawniku z kosaćcami jak ma Hubert.

Powodzenia !
Uwielbiam przeróbki i powiększanie :)

[ Dodano: 2012-01-17, 12:37 ]
Jak osiadają brzegi owijam prostokątne kostki polbrukowe (jedną, dwie - zależy ile trzeba podnieść) watą mineralną i układam rzędem pod brzegiem folii. Cały fragment brzegu mam tak "wypoziomowany" bo żle oczko wykopałam.

kr135 - 2012-01-18, 12:36

ewa535 napisał/a:
że proponuję Ci tam same kosaćce gęsto, które i tak zakryją wszystko (przynajmniej w sezonie)

Kosaćce będą tylko w jednej linii pod samym płotem, przed nimi będzie mięta, kaczeńce i inne rośliny strumieniowe.

ewa535 napisał/a:
U siebie mam worki raszlowe wypełnione keramzytem. Worek przy worku na głebokość 40 cm, w strumyku może na 15 cm. NA te worki kosaćce ustabilizowane kamieniami. Przy zakładaniu trzeba więcej kamieni , bo nie chcą "stać" w pionie. NA przyszły rok korzenie poprzerastają worki i wszystko stoi jak drut. Można odzyskać trochę kamieni.

Gdzie można kupić keramzyt i czy jej sens go dać na sam dół a na górę żwir który obecnie jest

ewa535 napisał/a:
.Zacząć jak tylko aura pozwoli. Arek robił oczko w grudniu! Zdecydowanie lepiej PRZED wzrostem. Możesz wyjąć i na czas remontu przetrzymać w miskach , wiadrach i innych pojemnikach. ( W Wodzie oczywiście ! - sorry za taką uwagę ale ktoś tu na forum chciał na sucho w wannie ! wiec wolę napisać) Jeśli masz za mało misek i musisz dokupić, to doradzam kasty budowlane. Relacja ceny do wielkości najkorzystniejsza chyba na rynku. Poza tym po remoncie zostanie Ci taka wielka kasta i zrobisz sobie kolejny fltr ;) albo taki gazon na trawniku z kosaćcami jak ma Hubert.

też tak myślałem tylko jak powyciągać małe roślinki które / boberek itp - niewiem czy to cały czas zimuje zielone, czy wiosną odbija od korzeni /

z przetrzymaniem roślin to nie ma problemu mam drugi strumyk który ma część jeszcze niezagospodarowana i głęboką :) wiec będzie jak znalazł :) a i wiader po remoncie domu u mnie pod dostatkiem :)

ewa535 napisał/a:
Jak osiadają brzegi owijam prostokątne kostki polbrukowe (jedną, dwie - zależy ile trzeba podnieść) watą mineralną i układam rzędem pod brzegiem folii. Cały fragment brzegu mam tak "wypoziomowany" bo żle oczko wykopałam.

ja właśnie będę robił podobnie, pomysł znaleziony na forum o tu http://forum.oczkowodne.n...=asc&start=285, jedynie go co nieco zmodyfikuje

taki zimowy wygląd oczka

ewa535 - 2012-01-18, 13:09

Keramzyt jest w sklepach ogrodniczych. W marketach miewają w trochę większych workach.
W największych workach i w najlepszej cenie mają w sklepach nazwijmy to "dla rolnictwa". U nas kupuję w Agromie.

KR 135 pytasz jakie wypełnienie zastosować żeby pełniło to rolę filtra korzeniowego to Ci odpowiedziałam, że MOIM zdaniem keramzyt przygnieciony (bo pływa) kamieniami . Albo grubym żwirem. Drobny żwir się nie nadaje.
Powtórzę zatem , że w mojej ocenie jest sens i to duży - tak dowodzi moje doświadczenie z czystością wody. Pewnie podobnie będzie z samym żwirem . Zważ tylko ,że trochę tego trzeba. Jeśli masz na stanie to nie ma problemu ale jak trzeba dokupić to chyba keramzyt wychodzi o niebo taniej.
Przy jakichkolwiek przeróbkach keramzyt wyrzucasz i dajesz nowy , z zamulonym żwirem już trudniej odzyskać nowy czysty żwir.
Mam wrażenie , ze delikatne nowe korzonki roślin chętniej będą penetrowały w głąb lużną z natury warstwę keramzytu niż zbitą i ciężką warstwę żwiru.

Nie wiem czy planowałeś do tego zbiornika jakieś podłoże bagienne ?
Ja bym nie dawała nic oprócz keramzytu. Wtedy tą warstwę keramzytu poprzerastaną system korzeni można nazwać filtrem. Jeśli stworzysz warunki bagienne wypłukiwane przez strumień to już raczej nie będzie tak filtrować.

Nie podoba mi się koncepcja żeby w filtrze była mozaika roślin o różnych wysokościach.
Bez względu na różnice w gustach efektowniej będzie - niski strumyk , wyższa wyspa po środku. Kosaćce najładniej wyglądają jako okrągła plama. W rządku już nie prezentują się tak ładnie. Ale może jesteśmy w przeciwległych obozach ;) zrobisz jak uważasz.

[ Dodano: 2012-01-18, 13:19 ]
Aha bym zapomniała ;) - nie ma za co ! :)

kr135 - 2012-03-08, 10:16

Zima nie chce odpuścić a już są pierwsze straty :(

1 młody karasek
1 dorosła ryba ( nie wiem co bo nie widziałem )

powodem zejścia młodej rybki możne być jej ciekawość wiosny , jak były pierwsze roztopy na powierzchni lodu zebrało się ok 15 cm wody i rybcia niestety tam wypłynęła, z dużo mogło być podobnie, mam nadzieje to było przyczyną i reszta rybci ma się dobrze.

kr135 - 2012-03-22, 10:57

Niestety coraz więcej rybek pada głównie młodych :(
po ustąpieniu lodu znalazłem 4 sztuki małych i 2 duże / jakiś tydzień temu /
natomiast wczoraj padła kolejna młoda i dziś znalazłem kolejną / nie widać na nich żadnej oznaki chorób, co się dzieje z resztą ryb to nie wiem nie widać ich zbyt często, woda jest przejrzysta na ok 30 cm nie więcej, na razie widziałem 2 orfy i 2 duże karaski.

zastanawiam się co może być przyczyna czy to po zimie jeszcze padają czy może coś złego dzieje się w oczku.

kr135 - 2012-08-01, 14:38

Niestety przez brak czasu i możliwości zajęcia się oczkiem, moje oczko żyje własnym życiem;
Jednak doszedłem do winsoku ze niezbyt mu to przeszkadza, przez cały kwiecień maj i czerwiec miałem koncerty żab / aż sąsiedzi się pytali gdzie mamy głośniki ukryte :) / roślinność się rozrasta w niekontrolowany sposób :) , glonów niewiele, stan rybci po zimowych stratach się powiększył i ogólnie zaczyna to ładnie wyglądać, szkoda że nie ma czasu żeby usiąść z piwkiem przy oczku :(

Fotka ogólna / więcej fotek niedługo /

Gosik - 2012-08-02, 20:03

Wygląda naprawdę pięknie :brawo:
kr135 - 2014-08-20, 16:48

po długim czasie nieobecności oczko nadal żyje, wieczorem wrzucę fotkę :)

jednak mam problem dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc.

Na wiosnę wymieniałem folię w jednej z rzeczek i do połowy sierpnia wszystko było w porządku. Tydzień temu zaczęła uciekać woda z oczka ok 5 cm na dobę , po wyłączeniu pompy poziom wody we wszystkich częściach rzeczek oraz poziom wody w oczku nie wskazują żadnej dziury w folii. Po odkopaniu brzegów rzeczki również nie widzę nigdzie wycieku wody.

Może macie jakieś pomysły co może być przyczyną ubytku wody, może ktoś przerabiał podobną sytuację.

Radzionek - 2014-08-20, 20:47

Może masz nieszczelność na zgrzewie łączeniowym i tego tak łatwo nie wyczaisz.
kr135 - 2014-08-20, 20:51

nie mam zgrzewów łączeniowych wszystko łączone na zasadzie różnicy wysokości
Radzionek - 2014-08-21, 08:36

Przebiłem się przez cały temat i problemy z ubytkiem wody miałeś już wcześniej. Jeśli więc wymieniałeś folię na zasadzie różnicy wysokości, to niewiele mi to mówi. Prawo Archimedesa, moim zdaniem, i tak zrobi Ci wyporność wody pod folię, gdyż nie jest jednorodna płachta folii. Nasunął mi się jeszcze jeden wniosek. Ptactwo swoimi dziobami i pazurkami też potrafią zrobić mikropory, których nie zauważysz. Robiłeś kiedyś test przebitej dętki zanurzonej w wodzie?
kr135 - 2014-08-21, 10:57

na początku był problem z ubytkami ale od 2 lat był spokój aż do teraz.

co do łączenia to rzeczki są podzielone na 3 oddzielne części. poziom lustra wody w 1 określę jako 0 następna cześć jest ok 3-5 cm niżej i kolejna tak samo później woda wpada do oczka i tu jest różnica ok 10 cm i do tej pory nie miałem z takim połączeniem problemu. tak jak pisałem po wymianie folii wszystko było dobrze.

test przebitej dętki robiłem nie raz tylko jak chcesz go tu zastosować ?

Radzionek - 2014-08-21, 19:22

Nie chciałem, byś taki test przeprowadzał w oczku, bo musiałbyś całe oczko odcinkami testować, a to mi się wydaje niemożliwe ze względu na murek. Jak wkładałbyś wężyk kompresora poniżej tafli wody(po jej uzupełnieniu)? Musiałbyś mieć cwanego kreta :) Raczej chodziło mi o uzmysłowienie czegoś, czego gołym okiem bez bąbelkowania nie dostrzeżesz :)
kr135 - 2015-01-14, 13:08

z racji problemów z folią w rzeczkach inwestor zastanawia się nad zmianą filtracji z biologicznej w rzeczkach na rzecz filtru. Co byście polecili do tego oczka ?