Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Sinela

Sinel - 2010-07-02, 14:16
Temat postu: Oczko Sinela
Oczko kopane własno-nożnie łopatą i taczką w sumie z pół roku pracy od początku robót aż do finału.
Napełnione przed dwoma tygodniami. Długość około 9.5m, szer. 6m w najgłębszym miejscu około 1.3m.
Folia PCV 1.5mm zgrzewana, zbrojona włóknem szklanym pod spodem geowłóknina. Jest i mała kaskada z filtrem w zabudowanej beczce. 5 ton piaskowca do dekoracji. :roll:
Roślinki dopiero co posadzone a rybki będą… aż woda się odstoi.

Vanka - 2010-07-02, 15:14

Ta czerwona wstążka to na uroki? ;)
Nieźle, ale brakuje dużych roślin.
Czy półki masz zrobione tylko w jednej części stawu?
Na części zdjęć wygląda jakby w ogóle nie było półek.
Ciekawa jestem tego stawiku za rok :)

Łogrodniczka - 2010-07-02, 15:35

Wygląda ślicznie :) jak bym miała więcej miejsca, też zrobiła sobie taki staw!
Ciekawi mnie ta trawa, nie boisz się, że będzie zanieczyszczac wodę?

Ludwig - 2010-07-02, 15:40

Fakt oczko spore i bardzo ładne :good: . Ciekawie umiejscowione.
Musisz dosadzić roślin. W sumie to trochę płytkie jeżeli chcesz mieć ryby. Nie chciałeś mieć głębszego czy nie było takiej możliwości ?

Sinel - 2010-07-02, 15:49

Z przodu jest tylko 80-90 cm głębokości, półek faktycznie tam niema, jeszcze nie mam pomysłu co tam posadzić na dnie - wpływa tam strumyk z kaskady.
Półki są na głębokości około 40-45 cm od powierzchni i zaczynają się od zwężenia, idą po bokach prawie aż do końca oczka.
Kopać głębiej było trudno, doszedłem do 130 a na 120 już była woda.
Te wstążki dałem na pałki zanim się porządnie nie ukorzenią, przed tygodniem były posadzone a i tak już kilka ptaków je połamało przy próbach lądowania. :evil:

PS:
W sumie na dnie jest około 40 doniczek z roślinami na razie ich jeszcze nie widać bo są poprzycinane. Nie mam pojęcia i doświadczenia jak to się wszystko do jesieni rozrośnie, ten las przy oczku również sam sadziłem od małego, później było tego tyle drzewa, że musiałem bawić się w drwala. :-D

JAREK G - 2010-07-02, 19:51

Sinel napisał/a:
Półki są na głębokości około 40-45 cm od powierzchni i zaczynają się od zwężenia
Oczko bardzo fajne jednak bez półek 10-15cm :dupa: Nie odpisałeś jak kosisz tą trawę nad oczkiem :roll:
roman1952 - 2010-07-02, 20:27

Warunki na super oczko
Umiejscowienie wspaniałe , będzie co oglądać .
Pozdrawiam . :pa:

Sinel - 2010-07-03, 00:09

Pas trawy wokół oczka ma tylko 15 cm, ten pod kamieniami ma 50-60cm szerokości ale to już mieszanka żwiru, piachu wiślanego, ziemi i odrobiny cementu w proporcjach 3+4+1 (ma to być podłoże pod mchy) dopiero dalej jest normalna ziemia pół na pół z piaskiem wiślanym.
A przycinać trawę będę

i tak prawdopodobnie w przyszłym roku wysieję tam mozgę czy jakieś inne dziadostwo, jeszcze nie mam pomysłu.

Rośliny są w doniczkach przy półce 15cm wystawałyby chyba ponad powierzchnię :???:
Pozdrawiam.

JAREK G - 2010-07-03, 10:37

Sinel napisał/a:
Rośliny są w doniczkach przy półce 15cm wystawałyby chyba ponad powierzchnię
Wtedy sadzi się bez doniczek wygląda bardziej naturalnie :)
AurorA - 2010-07-05, 18:18

Oczko fajne, kupa dobrej roboty i wielkie pole do popisu. Przy odpowiedniej obsadzie można uzyskać prawdziwy raj. Co do tego pasa trawy , to wg. mnie jeszcze go będziesz przeklinać.

Te pałki na środku przesunąłbym bliżej brzegu, bo aktualnie wygląda to dziwnie.

Z rybami się nie spiesz, uważam że przy 1, 30 spokojnie będą zimowały.
Czy sadziłeś tam jakiś lilie wodne, bo widzę chyba tylko grążel a takie oczko o kilka grzybieni aż się prosi.

Sinel - 2010-07-05, 23:51

Ponieważ nie mam rozeznania na początek kupiłem komplet roślin, są w wodzie ledwo dwa tygodnie, dlatego na razie jest pustawo. :-(

Lilie wodne
1. Nymphaea „ Atraction „ - Lilia czerwona 1 szt
2. Nymphaea alba – Lilia biała 1 szt
3. Nuphar luteum – Grążel żółty 2 szt
Rośliny natleniające
4. Myriophyllum sp. - Wywłócznik 10 szt
5. Elodea canadensis – Moczarka kanadyjska 12 szt
6. Ceratophyllum sp. - Rogatek 10 szt
7. Hottonia palustris – Okrężnica 10 szt
Rośliny pływające
8. Cicuta virosa - Szalej 2 szt
9. Stratiotes aloides - Osoka 2 szt
Rośliny przybrzeżne
10. Oczeret Tabernemontana 3 szt
11. Iris pseudoacorus – Kosaciec 3 szt
12. Acorus calamus – Tatarak 3 szt
13. Sparganium erectum – Jeżogłówka gałęzista 3 szt
14 .Glyceria aquatica – Manna wodna 3 szt
15. Thypha latifolia – Pałka szerokolistna 3 szt
16. Phragmites australis – Trzcina australijska 3 szt
17. Mentha aquatica – Mięta wodna 3 szt
18. Myosotis palustris – Niezapominajka błotna 3 szt
19. Bulboschoenus martimus – Sitowiec nadmorski 3 szt
20. Lysimachia nummularia - Tojeść rozesłana 3 szt
21. Calla palustris – Czermień błotna 3 szt
22. Caltha palustris – Kaczeniec 3 szt
23. Juncus effusus – Sit rozpierzchły 3 szt
24. Veronica beccabunga – Bobowniczek 3 szt
25. Comarum palustre – Siedmiopalecznik błotny 3 szt
26. Carex sp. - Turzyca 3 szt
27. Equisetum hiemale – Skrzyp zimowy 3 szt
28. Solanum dulcamera – Psianka 3 szt
29. Butomus umbellatus - Łączeń baldaszkowaty 3 szt
30. Filipendula ulmularia - Wiązówka błotna 3 szt

Adalbert - 2010-07-06, 03:36

Sinel napisał/a:
Rośliny pływające

:?: :-o Raczej niepływająca . Ktoś ci zalazł za skórę, że zdecydowałeś się na tą roślinę? ;)

samuraj - 2010-07-06, 07:11

Adalbert napisał/a:
Sinel napisał/a:
Rośliny pływające

:?: :-o Raczej niepływająca . Ktoś ci zalazł za skórę, że zdecydowałeś się na tą roślinę? ;)

Szalej nie jest rośliną pływającą i naprawdę trzeba z nim ostrożnie http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=2574

Sinel - 2010-07-06, 07:49

Do roślin były dołączone karteczki (oby właściwe :-D ) i wbrew temu co jest napisane w tym spisie szalej wsadziłem do donicy. O jego właściwościach czytałem już podczas sadzenia. Jak mi teraz powiecie, że ma z niej wyskoczyć do śmietnika nie ma sprawy.
W moim oczku na razie pływają tylko dwie osoki.

ILUSION - 2010-07-06, 19:23

Witam
Piękne, duże oczko :brawo: dużo dobrej pracy.
Wspaniale usytuowanie no i pole do popisu, jak rośliny rozbujają to będzie na co popatrzeć, no i namawiam do koi :piwko:

AurorA - 2010-07-14, 23:42

samuraj napisał/a:
Szalej nie jest rośliną pływającą

na alegro widziałem że sprzedają jako pływającą, podobnie jak czermień - na pewno lepiej się wtedy sprzedaje bo rośliny pływające to najchętniej kupowane :P

Ludwig - 2010-07-15, 07:29

AurorA napisał/a:
na alegro widziałem że sprzedają jako pływającą, podobnie jak czermień -

:hehe: czermień pływająca. Na alegro można się dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy. Jeszcze wiedziałem jak okrężnice jako wywłócznik sprzedawali ;)

zuzi10 - 2010-07-15, 10:25

Ludwig nie smiej się. U mnie praktycznie pływa w oczku. Po prostu pędy wyszły z niezbyt dużej strefy błotnej i puściły korzenie,które wyglądają jak długa jasna broda. Bo korzenie czermieni, przynajmniej u mnie są jasne. Najprawdopodobniej jakąś resztką pędu są zaczepione przy brzegu, ale ta nowa, tegoroczna część rośliny pływa swobodnie w wodzie. Podobnie wywędrował mi ze strefy błotnej bobrek.
Artur - 2010-07-15, 10:29

zuzi10 napisał/a:
Ludwig nie smiej się. U mnie praktycznie pływa w oczku. Po prostu pędy wyszły z niezbyt dużej strefy błotnej i puściły korzenie,które wyglądają jak długa biała broda. Bo korzenie czermieni, przynajmniej u mnie są jasne. Najprawdopodobniej jakąś resztką pędu są zaczepione przy brzegu, ale ta nowa, tegoroczna część rośliny pływa swobodnie w wodzie. Podobnie wywędrował mi ze strefy błotnej bobrek.

Potwierdzam. Kiedyś, dawno temu, dostałem kilkanaście sztuk od kumpla. Każda z nich wyglądała tak, ze był to kawałek pędu bez liści z maleńkimi korzonkami. Listki ładnie wyrosły i puściły dużo korzeni. I pływało toto razem z kotewka i innymi pływającymi. :)

Sinel - 2010-07-15, 12:32

Łogrodniczka napisał/a:
Ciekawi mnie ta trawa, nie boisz się, że będzie zanieczyszczac wodę?

Cały czas się boję. :)
Na razie wpuściłem do oczka trochę karasi i nam ekstra widowisko - jak karasie łowią w niej owady i inne robaczki, hałasując i mlaskając przy tym niemiłosiernie.

Ludwig - 2010-07-15, 22:11

zuzi10 napisał/a:
Ludwig nie smiej się. U mnie praktycznie pływa w oczku. Po prostu pędy wyszły z niezbyt dużej strefy błotnej i puściły korzenie,które wyglądają jak długa jasna broda. Bo korzenie czermieni, przynajmniej u mnie są jasne. Najprawdopodobniej jakąś resztką pędu są zaczepione przy brzegu, ale ta nowa, tegoroczna część rośliny pływa swobodnie w wodzie. Podobnie wywędrował mi ze strefy błotnej bobrek.

Śmieję się dlatego, że tak czy siak czeremień jest rośliną przybrzeżną i nic tego nie zmieni. Nawet alledrogo ;)

Sinel napisał/a:
Na razie wpuściłem do oczka trochę karasi i nam ekstra widowisko - jak karasie łowią w niej owady i inne robaczki, hałasując i mlaskając przy tym niemiłosiernie.

Jedna z przyjemności oczka :-D

Sinel - 2011-07-26, 14:56

Kilka dni temu czyściłem (jak to ja nazywam) skałkę i ku mojemu zdziwieniu zauważyłem w niej pływające dwie małe "flance", po wyłowieniu okazały się 5cm karasiami.
Chyba z mojej hodowli, chociaż w dużym oczku nic małego nie zauważyłem.
Jak tam się znalazły? Nie mam pojęcia, na zimę malutki zbiornik wypuszczam.

Damiano - 2011-07-26, 15:28

masakryczna woda:D oczko super
Sinel - 2011-07-26, 15:39

Woda niestety jest okropna, filtr czyszczę co 14 dni, próbowałem, chemię, torf z zerowym skutkiem. :((
leszek50-57 - 2011-07-26, 15:47

Sinel,polecam ci zrobić filtr korzeniowo-glebowy,ale musisz mieć
filtr,który będzie ci oczyszczał mechanicznie,na pewno wodę
wyklarujesz :P
poz.Leszek
---------------

Sinel - 2011-07-26, 17:50

Wodę już prawie miałem ale przed miesiącem przyszły deszcze i zrobiło się bagno.
Filtr robiłem sam z 120 litrowej beczki.
Na dole jest najdrobniejszy keramzyt, później dwie warstwy grubej włókniny filtrującej o różnej gramaturze, na to położone grube płótno do wyłapywania większych nieczystości których nie zatrzyma 15cm gąbka filtrująca.
W drugiej beczce mam jeszcze namoczony torf i co 14 dni około 50 litrów wody z niej wędruje do oczka, napowietrz taki cztero-przewodowy pracuje cały rok non stop.
Oczko 11m w najszerszym miejscu 6m najgłębiej ma 140cm, średnio 100cm.

mmaciejrock2 - 2011-07-26, 19:00

Co 14 dni?? też tak czyściłem, ale odkąd czyszcze filtr co dwa dni (calutki do sucha) a pompke codziennie dwa razy to woda coraz bardziej czysta. A na wiosne miałem takie samo bagienko jak ty :)
mmaciejrock2 - 2011-07-26, 19:09

Gdybyś miał taką zupe, ze na 10 cm głębokości nie widać już nic, a widział lekkie poprawy po czyszczeniu filtra to by ci sie chciało :P Zwłaszcza jak w oczku jest mało roślin ;)
kordiankw - 2011-07-26, 19:12

mmaciejrock2 napisał/a:
ale odkąd czyszcze filtr co dwa dni (calutki do sucha) a pompke codziennie dwa razy to woda coraz bardziej czysta.
To się nazywa hardcore, ja nie mam filtra więc go nie czyszczę, oczko modernizowane na przełomie kwietnia i maja, więc można powiedzieć że świeże i po chwilowym zmętnieniu też woda jest czysta. Podstawa to rośliny, wszystkie rośliny ze starego oczka poszły do nowego dodatkowo trochę dokupionych nowych i jest miodzio. Z techniki którą mam zamontowaną w oczku to niewielka pompka zasilająca niewielką kaskadę, która dotlenia wodę oraz druga odnoga z trójnika wykonana jako linia kroplująca zasila niewielki filtr glebowo korzeniowy. Czyszcząc tak często filtr bakterie nie mają czasu sie namnożyć, nie mówiąc o tym ile w to wkładasz pracy.
JAREK G - 2011-07-27, 00:30

mmaciejrock2 napisał/a:
ale odkąd czyszcze filtr co dwa dni (calutki do sucha) a pompke codziennie dwa razy to woda coraz bardziej czysta
:bum: to już tak ten filtr będziesz czyścił do "usranej śmierci"
Sinel, dosadź więcej roślin, z torfem daj sobie spokój a z tej beczki zrób drugi filtr i przestań go czyścić co dwa tyodnie

Linek - 2011-07-27, 11:29

Sinel ja miałem taką zupę zieloną jeszcze niedawno ale po obsadzeniu oczka roślinami to po 4 miesiącach już prawie dno widać czyli widoczność poprawiła się na jakieś 60 cm i woda nie jest zielona i jestem w końcu zadowolony ze swojego oczka .Powodzenia rośliny naprawdę czynią cuda.
Gosik - 2011-07-27, 14:13

Zrób strumień jako filtr g-k i po kłopocie. Moja woda miała ledwo widoczność na 5-7 cm, bo zrobieniu strumienia mam widoczność prawie do dna.
Sinel - 2011-07-27, 16:47

Linek napisał/a:
Powodzenia rośliny naprawdę czynią cuda.

Poradź co mam najlepiej kupić, by jak najszybciej zadziałało?

kordiankw - 2011-07-27, 16:54

Sinel napisał/a:
Linek napisał/a:
Powodzenia rośliny naprawdę czynią cuda.

Poradź co mam najlepiej kupić, by jak najszybciej zadziałało?
Na szybko to możesz wrzucić pistie, w sklepie u Aurory są teraz po 3 zeta, ale to rośliny jednoroczne, więc rozwiązanie doraźne. Wejdź sobie na stronę sklepu administratora, a tam kazda roslina ma opis łącznie z tym czy że np. dobrze oczyszcza albo natlenia wodę. Będziesz od razu widział co ci się podoba. W Warszawiie jest też sporo roślin w dużych marketach ogrodniczych, więc większego problemu z ich zakupem nie ma.
Linek - 2011-07-28, 13:16

Sinel w sumie to ja nic nie kupowałem tylko po prostu pojechałem na staw pierwszy lepszy i nakopałem tataraków i kosaćców. ;) W domu trochę roboty było bo dokładnie sprawdzałem czy niema na nich jakiś robali i ikry i wtedy do donic i do wody w samym żwirze powodzenia warto poświęcić te parę godzin bo efekt jest niesamowity
AurorA - 2011-07-31, 18:27

kordiankw napisał/a:
Na szybko to możesz wrzucić pistie, w sklepie u Aurory są teraz po 3 zeta

jak ktoś chce gratis to można wpadać i zabierać po wcześniejszym ustaleniu terminu - z duzym workiem :-D . te 3 zeta to koszta opakowania i pakowania- a paczki i tak zawsze dajemy więcej, czyli ile się upchnie- wole dać ludziom ni zna kompost wywalać

Sinel - 2012-05-03, 14:20

W tym roku u mnie przy oczku niewielkie zmiany ale zawsze coś. :-D
W związku z tym, że dokupiłem drugi filtr z lampą AV kaskada została rozbudowana o drugi stopień.

Gosik - 2012-05-03, 16:28

Raczej lampą UV.
Gliniak - 2012-05-06, 22:15

Tych filtrów nie da się jakoś zamaskować ? Na tym zdjęciu , przypominają mi trochę leśną bimbrownie ;)
AurorA - 2012-05-07, 00:23

Gliniak napisał/a:
Tych filtrów nie da się jakoś zamaskować ?

ale one przecież stoją za kaskada więc są zamaskowane

hepik - 2012-05-10, 08:31

Pięknie wkomponowane w otoczenie.
Dobra ilustracja przewagi płaskiego kamienia nad otoczakami,które rzadko wygladaja naturalnie.
Przychylam sie do likwidacji tej trawiastej opaski-szkoda czasu i roboty.
Randapem popsikac,geowłókniną przykryć,kamienie nad brzeg poprzesuwać.W szpary w zależności od fantazji powtykać ladowe kosaćce,w innych miejscach cos płożacego czy skalniaki i za rok bedzie piekniej jeszcze bardziej .

PS
jakos nie spojrzałem ,że wątek z 2010 roku...trawa widać rośnie sobie dalej...jeśli ktos lubi dodatkowe ,niepotrzebne zajęcia...to juz jego zysk ;)

Sinel - 2012-05-14, 19:02

Z trawą naprawdę mam najmniej pracy.
Przycinam ją raz w środku lata wyczyszczę ścinki odkurzaczem, później jeszcze na jesieni i po robocie.
Za to karasie mają raj, w słoneczne dni buszują non stop przy brzegu, ponieważ zarówno jej końce jak i korzonki zanurzone w wodzie są siedliskiem różnej maści robaczków do tego co pół metra dosadziłem sit i inne rośliny strefy przybrzeżnej.
Po zeszłym roku przybyło mi około 100 sztuk narybku a wykarmić taką bandę to już jest co robić.