Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - Minóg

Kawas - 2010-06-05, 21:34
Temat postu: Minóg
Ojciec w kałuż przy rzece po dużej wodzie złapał coś co przypominało węgorza myśląc że to mały węgorz albo piskorz wrzuciłem do oczka Minogę ok 10cm załamałem się jak sprawdziłem później dokładnie co to jest więc uważajcie na nieznane ryby, a tu fotka szkudnika
mój był czarny szary no i mniejszy. Dodam że w tej części Polski w której mieszkam nie powinno tego być bo to w nadmorski rzekach przebywa.

Ludwig - 2010-06-05, 21:41

Minogi są bardzo skrajnie zagrożone wręcz wy wymarłe. A tu proszę w kałuży coś nie spotykanego. Chciał bym też zobaczyć taką rybkę.
AurorA - 2010-06-05, 23:22

Kawas, napisz coś więcej. Na co trzeba uważać?
kloszard - 2010-06-06, 11:07

Jak dobrze pamietam wszystkie minogi (rzeczny,strumieniowy,morski) są w Polsce pod scisła ochroną. Ciekawi mnie co one moga wyrządzic w oczku? Dlaczego nazywasz je szkodnikami???? Żyje tylko w czystych wodach dlatego jest coraz rzadszy i jak napisał kolega Ludwig ,,Minogi są bardzo skrajnie zagrożone wręcz wymarłe''Powinienes sie cieszyc ze wystepuja w twoim rejonie nie kazdy ma tyle szczęscia by zobaczyc go na zywo.
Elendil - 2010-06-06, 11:36

kloszard napisał/a:
Dlaczego nazywasz je szkodnikami????

Pewnie dlatego, że mogą się przyssać do ryby i pasożytować...

Ciekawie stworzenie, echo prehistorii. I tak jak napisał kolega powyżej pod ścisłą ochroną w PL.

Kawas - 2010-06-06, 11:46

Żywi się krwią ryb widziałem zdjęcia karpi zaatakowanych prze minogi niestety nie mogę znaleźć teraz tego zdjęcia ale rany wyglądały paskudnie a tu jest zdjęcie jak przyczepiły się do ryby

Nie jestem z tego nabytku zadowolony, jak tylko uda mi się kiedyś to złapać to wrzucę to spowrotem do rzeki bo też czytałem że jest to na wymarciu.

asagoth - 2010-06-06, 13:04

Nie to żebym się czepiał ale nie Minoga a Minóg
Nie jest to ryba a bezszczękowiec
na wymarciu to były dinozaury a sytuacja minogów w polsce nie jest taka zła jak się wydaje
I minóg rzeczny/strumieniowy jak i ukraiński (wszystkie nasze śródlądowe Minogi) nie żywią się krwią ryb przepoczwarzają się z larw aby żyć 2 do 3 mies i odbyć tarło potem z głodu i wycieńczenia giną

Ludwig - 2010-06-06, 20:57

Te niby minogi na zdjęciu wyglądają jak duże pijawki...
AurorA - 2010-06-07, 00:43

Cytat:
Te niby minogi na zdjęciu wyglądają jak duże pijawki...

to akurat minogi morskie http://pl.wikipedia.org/wiki/Min%C3%B3g_morski