Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Moje oczko - Limbo

Limbo - 2010-06-03, 13:20
Temat postu: Moje oczko - Limbo
Witam wszystkich oczkomaniaków!
Już blisko 1,5 roku jestem użytkownikiem tego forum. Do tej pory nie miałem jednak okazji przedstawić wam mojego oczka. Pierwsze oczko zbudowałem w 2001 w wieku 15 lat nie mając żadnej wiedzy na ten temat. Funkcjonowało one jako tako do ubiegłego roku. Folia była już w opłakanym stanie a poziom wody opadał o 40 cm. Wyglądało to tak:

[ Dodano: 2010-06-03, 14:24 ]
Po pstryknięciu tej fotki przystąpiłem do odłowu ryb, dzielenia lilii i innych rosliń.
Rybki i rośliny trafiły do przytułku w postaci basenu na jakiś czas;P

[ Dodano: 2010-06-03, 14:27 ]
Gdy juz uporałem się roślinami i rybami przystąpiłem do pierwszych prac....

[ Dodano: 2010-06-03, 14:30 ]
Po trzech dniach determinacji dół pod oczko miał już odpowiedni kształt:

AdrianJ - 2010-06-03, 13:31

Ładnie się zapowiada jaką wielkośc ma nowe oczko i jaką głębokośc jakie masz ryby i rośliny
Limbo - 2010-06-03, 13:38

Żeby stare wykładziny i odpady pianki pod panele się nie zmarnowały poszły pod folię:

Klika dni później doczekałem się zamówionej folii o grubości 1,1 mm. Słońce w tym dniu fajnie grzało. Postanowiłem nie marnować czasu i rozłożyłem folie by się nagrzała i po kilku godzinach powędrowała w przygotowany dół:P

[ Dodano: 2010-06-03, 14:45 ]
Kolejnego dnia odsypałem najwyższy stopień żwirem, wstawiłem lilie....

Stopień wychodzący z wody obłożyłem kamieniami, obsypałem żwirem i obsadziłem kosaćcami

Nadszedł czas na wpuszczenie rybek:D

Tak to wyglądało w lecie ubiegłego roku.......

[ Dodano: 2010-06-03, 14:51 ]
W tym roku od połowy maja wznowiłem prace przy oczku:)
Zabrałem się za budowę kaskady.....

Wylot kaskady, który jest łączony Cekolem wymaga dopieszczenia w postaci usunięcia śladów kleju na kamieniach...

[ Dodano: 2010-06-03, 15:00 ]
W budowie jest strumień, który mam zamiar niebawem dokończyć

Woda będzie wpadać z strumienia do mniejszego zbiornika wody, a z niego do oczka.

Plan jest taki, żeby za kaskada umieścić dwa pojemniki.
Pierwszy pojemnij to przeze mnie skonstruowany filtr do ktorego bedzie wpadac woda z oczka przepływająca przez lampę UV. Do drugiego bedzie wpadać woda z filtra, która bęxzie tam rozdzielana na strumień i na kaskadę.

Na dzień dzisiejszy całość wygląda tak....

Czekam na opinie i rady;P

Pozdrawiam,
Krzysiek.

[ Dodano: 2010-06-03, 15:21 ]
AdrianJ napisał/a:
Ładnie się zapowiada jaką wielkość ma nowe oczko i jaką głębokość jakie masz ryby i rośliny

Oczko ma 6m długości i 3,5m szerokości. Najgłębszy punkt w oczku ma 1,4m.

W oczku pływa 60 karasi ozdobnych różnej wielkości + narybek z zeszłego roku.

Rośliny w oczku to na razie jedynie lilie o kwiatach różowych, żółtych i białych oraz kosaćce, 3 malutki okazy pałek i papirus.

Obecnie stosuje jedynie napowietrzacz. Obieg wody uruchomię od razu po dokończeniu strumienia.

duzers - 2010-06-03, 18:16

zapowiada się :good: sadż sobie roślny w małych grupach,ładniej się to póżniej prezentuje.
Limbo napisał/a:
W oczku pływa 60 karasi ozdobnych różnej wielkości + narybek z zeszłego roku.
masz za dużo ryb,jak się jeszcze rozmnożą będziesz miał plagę
Vanka - 2010-06-03, 18:23

Z opinią poczekam jak dosadzisz roślin, na razie pusto.
Ale są możliwości :)

violettaxx - 2010-06-03, 18:31

Zapowiada się ciekawie :brawo: Jak duzo masz wody ?
Limbo - 2010-06-03, 20:59

Jeśli chodzi o kosaćce na bokach to posadziłem je w odległościach od siebie żeby puściły więcej korzeni. W przyszłości powędrują one do strumienia;P Na ten stopień gdzie są obecnie kosaćce przewiduje jakieś inne rośliny. Co do tego muszę się jeszcze doinformować.
Wody była lana do oczka ze studni zwykłą pompką bez żadnego licznika więc nie mam pojęcia jaka jest pojemność oczka. Ryby będę wyłapywać sporadycznie podczas karmienia bo szkoda żebym wypompowywał znowu całą wodę;P Ile ryb powinno zostać w stawie?? Planuję kupić na przyszły rok około 6 orf, 2 karpie koi,2 jesiotry, 2 liny złote.
Jakie rośliny proponujecie zasadzić na stopniu o głębokości 40-50 cm??
Jakie w strumieniu oprócz kosaćców?? Strumień będzie około 50 cm szeroki, ok 15 cm głęboki
i długi na 4m.

AdrianJ - 2010-06-03, 21:07

Do strumiena Manna mielec, Sity,Pałki,Trzciny
Limbo - 2010-06-06, 00:34

W piątek udało mi się skonstruować strumień, fotki wrzucę z rana:D
Jakie rośliny polecacie do obsadzenia stopnia o głębokości ok 60 cm??
Chodzi mi o rośliny oczyszczające wodę.

AdrianJ - 2010-06-06, 06:30

Manna mielec, trzciny pałki,kosacce,sity
Limbo - 2010-06-06, 09:53

Obiecane fotki z pracy nad strumykiem...

[ Dodano: 2010-06-06, 14:21 ]
Właśnie jestem po kilkugodzinnej lekturze forum, przejrzałem też kilka przydatnych stronek i ułożyłem sobie wstępną listę roślin do strumienia i na poszczególne stopnie w oczku......

Strumień (3 stopnie: gł. 10,13,13cm):
* Boki:
- kosaćce żółte, sit siny
* Dno:
- marek szerokolistny, potocznik wąskolistny, przetacznik bobowniczek, niezapominajka błotna
* zbiornik (ujście strumienia) (gł. 15cm)
- manna mielec, kosaćce żółte

[ Dodano: 2010-06-06, 14:45 ]
Głębokości na poszczególnych stopniach w oczku

Lista roślin, które chciałbym umieścić w oczku jest chyba trochę obszerna jak na początek...
Sugerowałem się właściwościami oczyszczającymi i natleniającymi poszczególnych roślin, a dopiero potem ich wyglądem:D

* Stopień gł. 0-15cm:
- kosaćce żółte, marek szerokolistny, oczeret jeziorny, trzcina karka (żółta i biała), sit siny, bobrek trójlistny, czermień błotna, rozpław sercolistny, krwawnica pospolita, kaczeńce, babka wodna, strzałka, mięta wodna, niezapominajka błotna, jeżogłówka, turzyca muskegońska

*stopień gł 40cm
- przęstka pospolita, rogatek sztywny, wywłócznik wodny, manna mielec, tatarak zwyczajny, osoka aloesowata, tojeść pospolita, pałka szerokolistna, pałka wąskolistna, rdest zimnowodny

* stopień gł. 100cm
- rdestnica połyskująca

Nie jestem pewien co do głębokości sadzenia wybranych przeze mnie roślin. Chodzi mi głównie o te rośliny ze stopnia o gł. 40 cm, czy któreś z nich trzeba sadzić głębiej lub płycej. ...???

JAREK G - 2010-06-06, 20:35

Albo mi się wydaje albo masz brzegi źle wyprofilowane :???: Tak czy inaczej zlikwiduj ten usypany wał pod folią
marekapn - 2010-06-06, 21:12

Ładnie, wrzuc fotki jak już obsadzisz stumien :)
Limbo - 2010-06-06, 22:58

Ten "wał" nie będzie zlikwidowany :) Teren jest lekko nie równy więc musiałem w paru miejscach trochę podwyższyć brzeg.
Może teraz wygląda ten brzeg dziwnie, ale wymaga on wykończenia. Jak na razie skupiam się na kończeniu strumienia i doborze roślin do niego i do środka oczka. W tej kwestii potrzebuję pomocy bo z maskowaniem "wału" poradzę sobie w odpowiednim czasie. Dobrze dobrałem rośliny na poszczególne stopnie??

[ Dodano: 2010-06-07, 17:22 ]
Właśnie wróciłem z okolicznego stawu. Zdobycz jest obfita......

W środkowym i w prawym wiadrze są kosaćce a w lewym jakieś pałki, WIE KTOŚ CO TO ZA RODZAJ PAŁKI??
Oprócz tego zdobyłem fajne okazy babki wodnej i sitowie:)

Limbo - 2010-06-11, 10:26

Witam!
Do swojego oczka na stopień 0-15 cm gł mam na swojej liście takie rośliny jak:
- kosaćce żółte, marek szerokolistny, oczeret jeziorny, trzcina karka (żółta i biała), sit siny, bobrek trójlistny, czermień błotna, rozpław sercolistny, krwawnica pospolita, kaczeńce, babka wodna, strzałka, mięta wodna, niezapominajka błotna, jeżogłówka, turzyca muskegońska.

Nie wiem czy to dobry wybór bo nikt nie raczył mnie w tym utwierdzić :P

Vanka - 2010-06-11, 11:09

Rozpław i strzałka głębiej. Turzyca - nie wiem.
Reszta :good:

Vanka - 2010-06-11, 11:49

Strumień zrobiony, więc go obsadzaj i wykańczaj. Jestem bardzo ciekawa efektu :)
Już Ci napisałam, że możliwości masz ogromne i wydaje mi się, że zrobisz to naprawdę z głową ;)

duzers - 2010-06-11, 11:52

kaczeńce,czermień,bobrek.jest dużo roślin rosnących na tej głębokości.musisz sobie rozplanować.np.wysokie rośliny posadz bardziej z tyłu.niskie z przodu.niektóre lubia słońce,z koleji są takie co wolą cień np.czermień
Limbo - 2010-06-11, 13:05

U mnie kiepsko z czasem na prace przy oczku (czas egzaminów na studiach).
Jedynie co to mogę teraz pisać na forum w przerwach w nauce:P
Poza tym nie mam jeszcze pompy, która mnie interesuje (brak produktu w sklepie internetowym :D ), ani zrobionego filtra (konsultuję jego konstrukcję w innym dziale). Póki co rośliny przytargane z stawu przebywają w wiadrach w cieniu :)
Vanka dzięki za wsparcie i wiarę w moje siły:)

Limbo - 2010-06-16, 10:57

Wczoraj dosadziłem trochę roślin z wiader: kilka babek wodnych, sitowie i pałkę szerokolistną. Było tego zaledwie po kilka sztuk, ale zawsze to jakiś postęp.
Przechodząc obok zoologicznego kupiłem nowych mieszkańców do oczka - 2 złote liny.

fotos88 - 2010-06-16, 11:21

każda kolejna roślina to coś pięknego o co trzeba dbać i pielęgnować aby się tym cieszyć po całym dniu pracy
Limbo - 2011-01-30, 13:13

Rozplanowujac swoje oczko na rok 2011 postanowiłem zajrzeć do mojego dawno przeze mnie nie odwiedzanego tematu a tu zdziwko :D
Tak byłem pochłoniętymi innymi sprawami, że zapomniałem zdać tutaj raportu z moich letnich prac przy oczku. Na dzień 1 września 2010 oczko wyglądało tak:

Roślinki trochę podrosły i zrobily swoje :)
Na wiosnę planuję oczyścić cale oczko z igieł sosnowych które zalegają na dnie. Niestety konieczna jest wymiana calej wody. Obecnie jest w oczku okolo 40 dorodnych karasi, ze 100 sztuk ich narybku i 2 liny. Karasi zamierzam oddać w dobre ręce a w ich miejsce wpuścić kilka koi i moze jakies orfy :)
Przy okazji zainstaluję filtr glebowo korzeniowy połączony z filtrem "beczkowym".
Mam nadzieję, że wszystkie te pomysły zrealizuję :)
Trzymajcie kciuki :D

ewa535 - 2011-01-30, 14:20

Też zapomniałam jak Twoje oczko wygląda ;)
Całkiem ładnie ! Latem widoczną tu folię przykrywają trochę rośliny ?
Jeśli nie , to chyba też nad tym popracujesz ? ;)
Trzymam zatem kciuki za realizację wszystkich planów:)

Vanka - 2011-01-30, 18:44

Mimo, że nieskończone podoba mi się. Za jakiś czas to będzie naprawdę piękny i naturalny zbiorniczek :)
Nadal trzymam kciuki :D

Limbo - 2011-01-31, 00:31

Wszystko jest na bardzo wstępnym etapie. Sadzeniem roślin wokół oczka zajmę się na samym końcu. Pierwszym wiosennym zadaniem będzie odrybianie oczka,wymiana wody + instalacja filtra by wymiana wody nie poszła na marne, a na resztę przyjdzie pora później.
Dzięki za opinie :)

olean - 2011-01-31, 11:25

Jak wszystko sie rozrośnie będzie super oczko z reszta juz jest super :good: Zasadz sobie na wiosne na siatce z tyłu oczka winobluszcza pieciolistkowego szybko zarośnie ogrodzenie i stworzy ładne zielone a jesienią czerwone tło dla oczka co doda mu uroku :-D No a teraz zostaje czekac do wiosny :pa:
Elendil - 2011-01-31, 11:42

olean napisał/a:
Zasadz sobie na wiosne na siatce z tyłu oczka winobluszcza pieciolistkowego szybko zarośnie ogrodzenie

o tym samym pomyślałem, bo ten garaż sąsiada psuje nieco efekt całości
ale ogólnie i tak jest bardzo ok :good:

Vanka - 2011-01-31, 12:15

olean napisał/a:
Zasadz sobie na wiosne na siatce z tyłu oczka winobluszcza pieciolistkowego

albo bluszcz po prostu.. będzie cały rok ;)
chociaż takie miejsca - jeśli słońce na nie mocno operuje ja bym jednak wykorzystała na ...tadam winogronka :D

olean - 2011-01-31, 15:10

Vanka masz dobry pomysł połączyc miłe z porzytecznym :) ;)
Limbo - 2011-02-06, 14:24

Dzięki za ciekawe pomysły. Jesienią wzdłuż płota sąsiada zasadziłem cały rząd tuji smaragd by w przyszłości zasłonić jego zabudowania. Nie wrzucałem fotek gdyż jesienią fotki byłyby bardzo bure :D Nie mogę się już doczekać wiosny i aż mnie korci do sadzenia nowych roślin :)