Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko wodne Marka

marekapn - 2010-06-01, 10:30
Temat postu: Oczko wodne Marka
Witam, postanowiłem pokazać moje oczko, nie jest ono jeszcze skończone ale nie za bardzo mam czasu i kamieni. Oczko wykonane jest z foli do oczek wodnych. Na razie nie posiadam pompy ani filtra ale będzie to pompa Aquael o mocy 22W. Oczko ma pojemność ok 4000 litrów. W oczku znajdują się Karasie ok 20, 2 Karpie, 2 żółwie, 1 amur, 2 liny. Z roślin to posiadam pałki, lilie, osokę, sit, więcej nazw nie za bardzo pamietam.

Kaskada (jeszcze nie gotowa)

Pierwszy pąk

Co sądzicie o tak wykończonym brzegu ?

Elendil - 2010-06-01, 10:50

Czy to maskowanie folii jest z linoleum?

Za mało roślin, za dużo zwierzyny jak na razie. Za dwa trzy tygodnie masz szczawiową gwarantowaną...
Kaskada całkiem ciekawie się prezentuje, jak obrośnie skalniakowymi roślinami będzie git.
Podsumowując jeszcze trochę pracy przed Tobą jest ;)

marekapn - 2010-06-01, 11:35

Elendil napisał/a:
Czy to maskowanie folii jest z linoleum?

Za mało roślin, za dużo zwierzyny jak na razie. Za dwa trzy tygodnie masz szczawiową gwarantowaną...
Kaskada całkiem ciekawie się prezentuje, jak obrośnie skalniakowymi roślinami będzie git.
Podsumowując jeszcze trochę pracy przed Tobą jest ;)

Tak to jest wykładzina, roślin jest duzo tylko są jeszcze małe :)

leszek50-57 - 2010-06-01, 11:54

Marek,na twoim miejscu pozbył bym się amura i żółwia ,bo nie pasują
do twojego oczka,oczko jest małe i amur będzie ci podgryzał rośliny
a żółwie też będą na ryby polować.Postaraj się o filtr,najlepiej
zrób sam,korz-gleb a jak go zrobić znajdziesz na forum. ;)
poz.Leszek
-----------------

marekapn - 2010-06-01, 11:59

leszek50-57 napisał/a:
Marek,na twoim miejscu pozbył bym się amura i żółwia ,bo nie pasują
do twojego oczka,oczko jest małe i amur będzie ci podgryzał rośliny
a żółwie też będą na ryby polować.Postaraj się o filtr,najlepiej
zrób sam,korz-gleb a jak go zrobić znajdziesz na forum. ;)
poz.Leszek
-----------------

Jak będę czyścił oczko to wypierniczę amura i zrobię coś z żołwiami, myślałem o wykopaniu oczka ok 100 litrów i tam przenieść żółwie, chociaż powiem szczerze że nie dają rady rybom :P . Myślałem bardziej nad filtrem zrobionym z beczki chociaż poczytam o tego typach filtra.

violettaxx - 2010-06-01, 12:09

Poprzednicy maja rację amur zje Ci rośliny :(( troche dużo ryb na ta ilość wody raczej nie jest możliwe utrzymanie w miarę czystej wody bez filtra . Musisz koniecznie pomyśleć o lampie UV i filtrze /może być z beczki /
Elendil - 2010-06-01, 12:13

Masz dużo miejsca na działce więc filtr g-k ze strumieniem to jedyne słuszne rozwiązanie ;) I nie będziesz miał problemu z glonami. Jak nie czytałeś to jest na ten temat świetna dyskusja na forum.
Ja najdalej w przyszłym roku będę robił filtr glebowo korzeniowy ok. 500l + 5-6m czegoś strumieniopodobnego :-D

Amur i żółwie tak jak pisze Leszek out z oczka :P

marekapn - 2010-06-01, 13:08

Elendil napisał/a:
Masz dużo miejsca na działce więc filtr g-k ze strumieniem to jedyne słuszne rozwiązanie ;) I nie będziesz miał problemu z glonami. Jak nie czytałeś to jest na ten temat świetna dyskusja na forum.
Ja najdalej w przyszłym roku będę robił filtr glebowo korzeniowy ok. 500l + 5-6m czegoś strumieniopodobnego :-D

Amur i żółwie tak jak pisze Leszek out z oczka :P

3 Metry filtra korzennego wystarczy ? A jakie rośliny ? zależy mi na niskich roslinach :)

duzers - 2010-06-01, 13:55

jak piszesz jeszcze nie skończyłeś oczka,na twoim miejscu poprawił bym brzegi i pozbył sie tego linoleum.ogónie kształt oczka i kaskada :good:
marekapn - 2010-06-01, 14:06

duzers napisał/a:
jak piszesz jeszcze nie skończyłeś oczka,na twoim miejscu poprawił bym brzegi i pozbył sie tego linoleum.ogónie kształt oczka i kaskada :good:

No właśnie tylko czym poprawic te brzegi ? Kamień jest dość drogi :( a nie bardzo mam dostęp :( chyba że jakies małe otoczaki.

kwiatulla - 2010-06-01, 16:25

Kiedyś tak samo jak Ty miąłem niebieska folie, ale było to zupełnie inne oczko, ala basen bez roślin i rybek. Jeżeli chcesz mieć bardziej naturalne oczko zakryj te brzegi, możesz je lepiej wypoziomować i tak gdzie Ci brakuje kamienia wysyp żwiru lub mniejszych kamieni zrób taka małą plażę. Najważniejszy jest brzeg reszta folii nie bedzie juz tak widoczna a z czasem pokryje sie osadem i glonami wiec bedzie ok :)

Zadbaj tez o otoczenie oczka bo ona ma duzy wpływ na całokształt i nadaje niepowtarzalny klimat. Trochę krzaczków lub jakieś małe iglaki lub nawet jak chcesz jakieś drzewka tez świetnie bedzie to wyglądało.

marekapn - 2010-06-01, 17:03

kwiatulla napisał/a:
Kiedyś tak samo jak Ty miąłem niebieska folie, ale było to zupełnie inne oczko, ala basen bez roślin i rybek. Jeżeli chcesz mieć bardziej naturalne oczko zakryj te brzegi, możesz je lepiej wypoziomować i tak gdzie Ci brakuje kamienia wysyp żwiru lub mniejszych kamieni zrób taka małą plażę. Najważniejszy jest brzeg reszta folii nie bedzie juz tak widoczna a z czasem pokryje sie osadem i glonami wiec bedzie ok :)

Zadbaj tez o otoczenie oczka bo ona ma duzy wpływ na całokształt i nadaje niepowtarzalny klimat. Trochę krzaczków lub jakieś małe iglaki lub nawet jak chcesz jakieś drzewka tez świetnie bedzie to wyglądało.
W około oczka jest posadzonych bardzo duzo roslin tylko sa jeszcze młode więc poczekamy na efekty :) Mam pytanie czy jak na najpłytszej półce ułoze kamienie blisko brzegu, na to wysypie żwirek żeby zamaskowac folię, czy w tych szczelinach mozna cos sadzić ?
kwiatulla - 2010-06-01, 17:24

Możesz tylko czy to wszystko nie obsunie Ci się do oczka, ale jak uda Ci sie to zrobić stabilnie i posadzisz tam roślinki efekt powinien byc super
duzers - 2010-06-01, 17:36

nie wiem czy wystarczy ci foli,ale tu gdzie widać linoleum gdybyś zrobił mały schodek w koło oczka i na nim poukładał kamienie,tak żeby były nie znacznie zatopione w wodzie,było by :good:co do kamieni to możesz układać otoczaki na przemian z tym kamieniem co masz teraz
Vanka - 2010-06-01, 19:29

duzers napisał/a:
nie wiem czy wystarczy ci foli,ale tu gdzie widać linoleum gdybyś zrobił mały schodek w koło oczka i na nim poukładał kamienie,tak żeby były nie znacznie zatopione w wodzie,było by :good:co do kamieni to możesz układać otoczaki na przemian z tym kamieniem co masz teraz

Dobry pomysł, oprócz tego mógłbyś kamienie kłaść gęściej - naprzemiennie i małe dziurki zatykać otoczakami. Jeśli zrobiłbyś ten schodek, to między tymi kamieniami mógłbyś posadzić również rośliny ze strefy płytkiej i bagiennej. :)

marekapn - 2010-06-01, 21:03

Vanka napisał/a:
duzers napisał/a:

Dobry pomysł, oprócz tego mógłbyś kamienie kłaść gęściej - naprzemiennie i małe dziurki zatykać otoczakami. Jeśli zrobiłbyś ten schodek, to między tymi kamieniami mógłbyś posadzić również rośliny ze strefy płytkiej i bagiennej. :)

Ciekawy pomysł ale nie wiem czy mi folii wystarczy :(

marekapn - 2010-06-11, 08:31

Witam, dzięki wielkie za pomysł z półką, (schodkiem) świetnie to maskuje brzegi, jakie roslinki mozna posadzić na tym malutkim schodku miedzy kamieniami głebokość ok 10cm ?
Vanka - 2010-06-11, 10:04

marekapn napisał/a:
Witam, dzięki wielkie za pomysł z półką, (schodkiem) świetnie to maskuje brzegi, jakie roslinki mozna posadzić na tym malutkim schodku miedzy kamieniami głebokość ok 10cm ?

Dawaj fotki ;)
daj oczy pocieszyć :)

marekapn - 2010-06-14, 19:05

Vanka napisał/a:
marekapn napisał/a:

Dawaj fotki ;)
daj oczy pocieszyć :)

Vanka w środe będę dopiero przy oczku to prześlę fotki :)

marekapn - 2010-06-18, 06:42

Vanka przepraszam ale nie mam za to się jak zabrać :) na weekendzie będą fotki :)
marekapn - 2010-06-20, 09:14

Nowe fotki z wykonaną półką na kamienie.

Elendil - 2010-06-20, 09:24

No sam musisz przyznać, że teraz jest zdecydowanie lepiej :good:
Folia zamaskowana wzorowo, śladu po niej nie ma :brawo:

marekapn - 2010-06-20, 09:39

Elendil napisał/a:
No sam musisz przyznać, że teraz jest zdecydowanie lepiej :good:
Folia zamaskowana wzorowo, śladu po niej nie ma :brawo:

Dzięki Elendil :) no od razu to lepiej wygląda :)

Vanka - 2010-06-20, 09:47

:good: Teraz może być już tylko coraz lepiej :)
marekapn - 2010-06-20, 10:09

Vanka napisał/a:
:good: Teraz może być już tylko coraz lepiej :)

Mam nadzieje :yahoo: inaczej być nie może :P

duzers - 2010-06-20, 10:20

naprawdę;bardzo dobrze sobie poradziłeś z tym maskowaniem :good: nie to oczko :)
AdrianJ - 2010-06-20, 10:29

No teraz to :brawo: :brawo: wygląda jak by nie było z folii pieknie zamaskowałeś :yahoo: :soczek: :P :-D :)