| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko adriana
adrian90 - 2010-05-15, 22:06 Temat postu: oczko adriana Witam! Chciałbym zaprezentować wam moje oczko i część ogrodu. Ogród ma 2 lata, natomiast budowa samego oczka rozpoczęła się w czerwcu zeszłego roku. Oczko ma 25 m3 i kilka stref głębokości, wykonane jest z folii, zaprawy i kamieni (otoczaków). Na dnie wysypany jest gruby żwir. W najgłębszym miejscu oczka jest ok. 170 cm, natomiast w najpłytszym około 1m. Oprócz samego oczka jest jeszcze strumyk (rzeczka) – długość ok. 20 m, która wpływa do oczka. W oczku zamontowane są 2 pompy, które odprowadzają wodę do źródła rzeki. Podłączona jest także lampa UV i dwie lampki podwodne usytuowane na dnie oczka. Podświetlają one podwodne życie nocą. W stawie żyje obecnie niewiele rybek (ponieważ większość nie przeżyła tegorocznej zimy). Jest w nim 9 karasi złocistych, 1 orfa i japoniec. Z czasem zamierzam dokupić coś więcej. Z roślin wodnych posiadam 2 lilie, jedną ciemno różową i białą. Niestety ich dokładnych nazw nie znam. Wiem, że dorastają dużych rozmiarów. Na brzegu posadzone są kaczeńce, kosaćce, przęstka pospolita, tatarak zwyczajny, oczeret. Na dnie spoczywa jeszcze osoka . Z drugiej strony oczka, gdzie jest głębsza niecka powstanie w tym roku drewniany taras. Brzegi oczka obłożone są kamieniami błyszczącymi w słońcu.
Vanka - 2010-05-15, 22:20
Oj ładne
Widac, że ogród młody, ale zrobiony ze smakiem. Oczko bardzo ładnie wkomponowane w otoczenie. Jak dla mnie wszystkiego jest w sam raz, no może trochę mało strefy przybrzeżnej, ale piszesz, ze i kaczeńce i kosaćce rosną.. Ciekawa jestem jak będzie wyglądać latem, kiedy rośliny sie rozrosną.
I już wiem jak wykończe mój murek z cegieł - dzięki za inspiracje
JAREK G - 2010-05-15, 23:49
Oczko bardzo ładne i wszystko fajnie wykończone Jednak parę mankamentów się znajdzie Jak dla mnie trochę za nisko usytuowane w czasie deszczów może spływać do oczka woda z trawnika i tej niewielkiej skarpy niosąc nawozy, ziemię i inne śmieci co będzie miało wpływ na przejrzystość wody W części strumyka posadź rośliny, będzie mógł robić za filtr "korzeniowy" Lilii też możesz dosadzić bo jak na tak duże oko 2 sztuki to tyle co nic Brzoza Young bardzo fajne drzewko , ale chyba za blisko, jak urośnie jej "kapelusz" to tych liści i śmieci też będzie w oczku sporo
AdrianJ - 2010-05-16, 07:54
Oczko ładne fajnie zrobione otoczenie też zadbane ale w rzece posadź kossacce, pałki, manne mielec i sity.Będziesz miał fil biologiczny i ozdobę.JAREK G, ma racje na jesień będziesz musiał zakładac siatkę bo ta brzoza będzie śmiecic lilie też dokup 3 odmiany.Za oczko
adrian90 - 2010-05-16, 09:04
tak tak, dzięki za rady. Właśnie tak zamierzam zrobić. Oczko jest dość młode, ma dopiero 10 miesięcy:) lilii na pewno przybędzie, a także trochę więcej rybek. Rzeka też będzie obsadzona. Dziękuje za rady i opinie. Wkrótce dodam więcej zdjęć.
JAREK G - 2010-05-16, 11:56
Całej "rzeki" bym nie obsadzał bo jest bardzo fajnie zrobiona a szczególnie te kamienie są super. Jak zarośnie to nie będzie ich widać dlatego obsadziłby ją tylko w "górnym biegu" i niech tam robi za filtr
Elendil - 2010-05-16, 12:06
Kawał ogrodu i fajne oko
fotos88 - 2010-05-16, 13:27
bardzo fajne
leszek50-57 - 2010-05-16, 17:30
Fajne jest na co popatrzeć,też z rzeczki zrobił bym filtr korz-gleb.
Warto wykorzystać rzeczkę.
poz.Leszek
---------------------
jackon - 2010-05-16, 17:39
dużym problemem będzie utrzymanie w czystości dna, skoro wyłożone jest żwirem i kamieniami
ale przy porządnej obsadzie roślinnej i tak dna nie będzie widać
wody opadowe też mogą trochę namieszać
Mariusz - 2010-05-16, 17:55
Świetnie, tym bardziej ze piękne otoczenie, spory ogród, kamienie są idealne, dają wrażenie naturalności, tym bardziej gdy pokryje je mech czy nasadzane roślinki.
bogdan12121966 - 2010-05-16, 17:59
Super - Obsadz strumień będzie jeszcze ładniej patrz dla przykładu u mnie [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5e67d87f8164f6db.html] [/URL
Piękny strumien a zarazem filtr .
Ogród bardzo ładny,masz pole do popisu
Adalbert - 2010-05-16, 18:33
Kawał działki i fajne oczko, że strumienia nie wspomnę. Widać, że jeszcze wszystko "surowe" i świeże. Woda aż piszczy o rośliny. Szczególnie strumień. Podejrzewam, że przy takiej długości to on sam załatwiłby sprawę żyzności wody. Mnóstwo pracy za Tobą ale i przed niemało. Ogólnie jest git
Ludwig - 2010-05-16, 20:26
Oczko the best . Lecz martwi mnie jedna rzecz. W najgłębszym miejscu masz 1,7m a część ryb padła zimą ? Dziwne .
adrian90 - 2010-05-16, 20:32
dorzucam jeszcze trochę zdjęć: ryby, kaczeńce...
część ryb padła bo niestety zaniedbałem sprawę z przeręblem i napowietrzeniem wody, no cóż w tym roku będę ostrożniejszy.
AurorA - 2010-05-16, 21:28
Całościowo ładnie to wszystko wygląda ale połączenie kory ze żwirem mi się nie podoba i wg mnie wygląda nienaturalnie.
ewa535 - 2010-05-17, 07:50
BAjkowy ogródek
FAjnie wykorzystałes naturalny spadek terenu - tą rzeczką.
BArdzo fajne te murki i ten większy z okienkami !
W ogóle piękna instalacja kamieni, drzewa i roślin.(Instalacja - mawia moja artystyczna córka)
Masz ten "artystyczny" smak , to widać !
Teraz tylko patrzeć jak sie wszystko porozrasta i podziwiać oczywiście !
adrian90 - 2010-05-17, 21:19
dzisiaj posadziłem w rzece kaczeńce, co prawda już przekwitły, ze względu na porę, ale mają sporo liści.
violettaxx - 2010-05-17, 22:06
Super OKO !!! jedyne co bym Ci poradziła to dokupienie skimera pozbedziesz sie piany w wodzie /znacznie czysciejsza woda/ oraz pare koi!
adrian90 - 2010-05-18, 20:12
dzisiaj zamówiłem 2 karpie koi butterfly. Wreszcie jakieś koi pojawią się w moim oczku
adrian90 - 2010-05-20, 19:13
wreszcie się trochę przejaśniło, zdjęcia robione tuż po burzy
lilia
na drugim końcu oczka, gdzie widać jeszcze wystającą folie i pręty powstanie wspomniany wcześniej w opisie - taras.
Vanka - 2010-05-20, 20:09
Bardzo mi się podoba
Te czarne kamienie fajnie kontrastują z białym żwirem. Całość jak dla mnie I Klasa
123mielony - 2010-05-21, 11:09
Bardzo fajnie to wszystko się ze sobą komponuję,kawał ogrodu do wykorzystania.Kawał dobrej roboty,mi się podoba
|
|