Oczko wodne - forum
Forum mi³o¶ników oczek wodnych.

Inne - Ma³y problem z mostkiem :(

kr135 - 2010-05-12, 15:04
Temat postu: Ma³y problem z mostkiem :(
Witam

przez b³êdy na etapie planowania mam obecnie problem z mostkiem.

mostek jest wy³o¿ony deskami które zosta³y pomalowane przepalonym olejem silnikowym i ju¿ wiem ze to by³ b³±d, niestety po ka¿dym deszczu, czy myciu mostka na powierzchni wody pojawiaj± siê t³uste plamy :( .

1. czy te plamy s± bardzo szkodliwe dla wody ( oczko ok 5 000 L + 20 metrów strumienia pe³ni±cego rolê filtra biologicznego )

2. jak teraz naprawiæ ten b³±d ( nie chce wymieniaæ deseczek bo ca³o¶æ siê ³adnie razem komponuje )

je¶li temat nie w tym miejscu proszê o przeniesienie do odpowiedniego dzia³u.

maruder - 2010-05-12, 18:46

Na pewno zdrowe nie s±... Jak nie chcesz wymieniaæ desek, to zrób nowy mostek, a ten przenie¶ w inne miejsce, albo po prostu poczekaj parê miesiêcy a¿ siê samo wyp³ucze.
czarnk - 2010-05-12, 18:57

Mo¿na spróbowaæ pomalowaæ deski impregnatem do drewna, mo¿e pomo¿e :)
maruder - 2010-05-12, 19:19

Mnie zawsze uczyli, ¿eby odt³u¶ciæ, a nie nat³u¶ciæ, przed malowaniem... :P
BOLEK - 2010-05-12, 19:47
Temat postu: Re: Ma³y problem z mostkiem :(
kr135 napisa³/a:

( nie chce wymieniaæ deseczek bo ca³o¶æ siê ³adnie razem komponuje )

Niestety, ale innego wyj¶cia nie widzê :???: Raczej nie uda siê usun±æ oleju, który wnikn±³ w drewno.

mar_ch - 2010-05-12, 20:18

Ja znalaz³em tak± informacjê, ¿e 1 kg oleju powoduje ska¿enie 5 mln litrów wody, a spalenie tony przepracowanego oleju powoduje emisje do atmosfery 10 kg trucizn. Chyba nie bardzo masz inne wyj¶cie jak wymiana. Mo¿e w jakim¶ stopniu uda³o by siê go zmyæ acetonem, a potem mo¿e przyj±³by siê jaki¶ impregnat do drewna, który zabezpieczy³by resztê oleju przed wyp³ukiwaniem
leszek50-57 - 2010-05-12, 20:38

Bêdziesz musia³ odstawiæ mostek na bok i niech wysycha,ale nie
nad oczkiem i muszê ciê pocieszyæ to mo¿e potrwaæ wiêcej ni¿
rok,albo zrób nowe wiem ,¿e to nie jest pocieszenie. ;)
poz.Leszek
---------------

mar_ch - 2010-05-12, 21:46

przyszed³ mi jeszcze jeden pomys³. Mo¿esz rozkrêciæ pomost i daæ do stolarza na grubo¶ciówkê. Zdejmie 2-3 mm drewna. Nie zostaw tylko ¿adnego gwo¼dzia czy wkrêta w deskach, bo stolarz nie bêdzie zbyt szczê¶liwy.