Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko wodne - Ludwig

Ludwig - 2010-05-04, 22:17
Temat postu: Oczko wodne - Ludwig
Witam !

Moje oczko wodne było zbudowane od samego początku nie tak jak ma być. Mała ilość półek ,brak strefy płytkiej. Dziwny kształt dna ;) . Przez studiowanie forum postanowiłem przebudować oczko.

Projekt oczka

Dziś zabrałem się do roboty.

W czasie zimy przedziurawiła się folia.
Następny pretekst do przebudowy oczka ;)

Po brudnej robocie :-D

Teraz muszę jakoś zmienić kształt dna.

Ale to zostawiłem sobie na jutro ;)

JAREK G - 2010-05-05, 15:40

Powiększ strefę 1,6 kosztem tej 1m , a od strony widokowej zrezygnuj z półki 40-50 cm
Ludwig - 2010-05-05, 19:41

Dzisiaj było kształtowanie dna.

było trochę roboty :P
Tak to miej więcej wygląda.

Najgłębsza strefa wygląda jak grób :-D . Co sądzicie o umiejscowieniu półek i kształcie ?
Proszę o odpowiedzi i krytykę. ;)

JAREK G chyba już za późno na twój plan. :?

Vanka - 2010-05-05, 19:44

:good:

Ile ma teraz głębokości?
Jedyne co bym zmieniła to z prawej strony taka pochyła powierzchnia - jak dla mnie nie do zagospodarowania. Tam też można płytką półkę zrobić

Ludwig - 2010-05-05, 19:47

Vanka napisał/a:
Ile ma teraz głębokości?

W tym najgłębszym miejscu ponad 1,6m. Dokładny pomiar podam gdy założę folię i wypoziomuję brzegi ;)

Vanka - 2010-05-05, 19:49

Ludwig napisał/a:
W tym najgłębszym miejscu ponad 1,6m

Myślałam, że coś mi się pomerdało ;) - głębokie :)

JAREK G - 2010-05-05, 21:04

Ludwig napisał/a:

JAREK G chyba już za późno na twój plan.
A to czemu :-o zawsze możesz tam gdzie jest metr pogłębić do 1,6 a tam gdzie jest 40 cm do metra a na drugim biegunie strefy głębokiej ( lewa strona rysunku ) zasypać i zrobić szeroką dużą strefę płytką na 50 cm :P
Oczko wyszło trochę wąskie a długie , jak tor do wyścigów krosowych :?

ewa535 - 2010-05-05, 21:14

Grób wzorcowy :brawo: ! identyczny jak mój !
Ludwig - 2010-05-05, 21:23

JAREK G napisał/a:
Oczko wyszło trochę wąskie a długie , jak tor do wyścigów krosowych :?

Zbyt dużego wyboru nie miałem, musiałem rzeźbić w tym co miałem. Kształt trochę był mi narzucony :? . Masz rację chyba będę musiał pogłębić strefę środkową...

ewa535 - 2010-05-05, 21:27

Nie zartowałam mówiac,ze identyczny grób. MAm tez z prawqej taką pionową ścianę. FAtalnie to wyglada i nie bardzo da się zamaskować. JA juz raczej tego nie poprawię ale Ty możesz jeszcze ! Proponuję zebys po prostu z prawej strony zrobił identyczmnie jak z lewej - już będzie szerzej !
JAREK G - 2010-05-05, 21:49

ewa535 napisał/a:
MAm tez z prawqej taką pionową ścianę. FAtalnie to wyglada i nie bardzo da się zamaskować. JA juz raczej tego nie poprawię ale Ty możesz jeszcze ! Proponuję zebys po prostu z prawej strony zrobił identyczmnie jak z lewej - już będzie szerzej
A mnie tam się pionowe ściany właśnie podobają :D
ewa535 - 2010-05-06, 09:18

JAREK G napisał/a:
ewa535 napisał/a:
MAm tez z prawqej taką pionową ścianę. FAtalnie to wyglada i nie bardzo da się zamaskować. JA juz raczej tego nie poprawię ale Ty możesz jeszcze ! Proponuję zebys po prostu z prawej strony zrobił identyczmnie jak z lewej - już będzie szerzej
A mnie tam się pionowe ściany właśnie podobają :D

A widziałeś Jarek w realu taką ścianę ? Bo na zdjęciach to nie za bardzo wychodzi jaka ona piękna ;)
Zapraszam do mnie w razie co, jak poznałam troszke Twój gust (po zdjęciach tylko) to raczej zmieniłbyś zdanie. Ludwig ! nie słuchaj Jarka (w sprawie ściany tylko ) ;)

Elendil - 2010-05-06, 09:35

Też na długości ok 2,5m, przy najgłębszym miejscu mam z jednej strony niemalże pionową ścianę i jestem z niej zadowolony :-D
Ludwig - 2010-05-06, 10:32

Mi tam ona też nie przeszkadza ;)
Stasiek - 2010-05-06, 11:53
Temat postu: Oczko wodne.
Stromo to wszystko wygląda.Byle się nie zawali przez zalewaniem lub kładzeniem folii.
Półki mogły być trochę szersze.

Vanka - 2010-05-06, 11:58

Stasiek napisał/a:

Półki są ok. Natomiast ja też mam obawy co do obsuwania ziemi. Jak widac u Ciebie sam piach właściwie - nie boisz sie, że to poleci?

Ludwig - 2010-05-06, 15:07

Vanka napisał/a:
Stasiek napisał/a:

Półki są ok. Natomiast ja też mam obawy co do obsuwania ziemi. Jak widac u Ciebie sam piach właściwie - nie boisz sie, że to poleci?

O to się nie martwię. staram się jak najszybciej uwijać z robotą. A co do ziemi to u nas niesamowite piachy wręcz pieprz ;)

Adalbert - 2010-05-06, 16:40

Od strony widokowej pionowa ściana nie przeszkadza. I tak się nie sadzi większych roślin żeby można było lukać w oczko i od tej strony "ściany" i tak nie widać 8)
Ludwig - 2010-05-06, 19:58

Kolejne fotki z dzisiejszego dnia. Pogoda pod psem wiało padało i tylko co było można :x :x
Ale było trzeba robić, dzisiaj było zakładanie folii.

Stara folia poszła na pierwszą warstwę jako ochrona...

Folia wyłożona i już woda się leje :-D

Oczko wyszło większe niż myślałem
:-D

Teraz tylko zakryć brzegi nasadzić roślinek i w końcu mogę jechać po rybki. :-D

diona-15 - 2010-05-06, 20:07

Masa roboty przed tobą i masa za tobą ale już widać efekty i wiadomo ze warto bo z każdym dniem twoje oczko będzie coraz żywsze:)
A jakie roślinki planujesz do oczka zasadzić :) ?

Ludwig - 2010-05-06, 20:12

Na półce 30 cm myślę irysa żółtego, kalię, przęstkę, wełniankę, kaczeńca, osokę.
40 cm pałkę wodną , tatarak zwyczajny.
50cm lilię , grążel.
To by było na tyle. ;)

duzers - 2010-05-06, 20:16

oczko robi wrażenie dużego.jaką folię użyłeś?roślin posadz więcej,spokojnie drugie tyle zmieścisz
JAREK G - 2010-05-06, 22:08

Oczko faktycznie wygląda większe , choć jak zamaskujesz folie to się zmniejszy :? Coś słabo "wyprasowałeś" tą folię przy rozkładaniu :P
PS.
ewa535 napisał/a:
A widziałeś Jarek w realu taką ścianę ? Bo na zdjęciach to nie za bardzo wychodzi jaka ona piękna ;)
:hehe: Ewa mam u siebie dwie pionowe ściany na długości 2/3 oczka :P

ewa535 - 2010-05-06, 23:01

JAREK G napisał/a:
Oczko faktycznie wygląda większe , choć jak zamaskujesz folie to się zmniejszy :? Coś słabo "wyprasowałeś" tą folię przy rozkładaniu :P
PS.
ewa535 napisał/a:
[url=http://images48.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]

JArek, zwracam honor !
przyznaję, że mogą być takie sytuacje gdzie ściana nie razi ( jesli na nią nie pada idealnie słońce , jesli nie jest tak usytuowana jak wystawa itp. ) Pozostanę przy mojej opinii na temat mojej ściany - cudownie oswietlonej słońcem, zamulonej czarnej folii z widocznymi zakładkami widzianej przez krystaliczna do dna wodę - masakra !
I zdania na jej temat nie zmienię nawet jak Jarek popijając ze mną piwko na moim tarasie powie , że jest beauty (ta ściana ;) ) ! Aczkolwiek gdyby do takiego spotkania doszło i wymiany takich opinii , niewątpliwie nabrałabym do niej dystansu :piwko:

Ludwig , wybacz że przy okazji Twojej ściany ( której jak widzę juz nie ma :yahoo: ) tak się tu u Ciebie panoszymy z Jarkiem :roll:
:)

Vanka - 2010-05-07, 08:07

Niezły staw Ci wyszedł - :)
Teraz tak patrzę na te Wasze pionowe ściany i szlag mnie trafia, bo ja sie pieściłam przy swoim oczku, starałam się żeby takich ścian nie było, bo bałam się obsuwu, a tu widzę, że trzeba było robić. :???:

Ludwig - 2010-05-07, 09:00

ewa535 napisał/a:
JAREK G napisał/a:
PS.
ewa535 napisał/a:
[url=http://images48.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]

JArek, zwracam honor !
przyznaję, że mogą być takie sytuacje gdzie ściana nie razi ( jesli na nią nie pada idealnie słońce , jesli nie jest tak usytuowana jak wystawa itp. ) Pozostanę przy mojej opinii na temat mojej ściany - cudownie oswietlonej słońcem, zamulonej czarnej folii z widocznymi zakładkami widzianej przez krystaliczna do dna wodę - masakra !
I zdania na jej temat nie zmienię nawet jak Jarek popijając ze mną piwko na moim tarasie powie , że jest beauty (ta ściana ;) ) ! Aczkolwiek gdyby do takiego spotkania doszło i wymiany takich opinii , niewątpliwie nabrałabym do niej dystansu :piwko:

Ludwig , wybacz że przy okazji Twojej ściany ( której jak widzę juz nie ma :yahoo: ) tak się tu u Ciebie panoszymy z Jarkiem :roll:
:)

Co za debaty :-o :P :lol:

Ludwig - 2010-05-08, 22:15

Prace wykończeniowe oczka...

Folię zamaskowałem darną lecz nie podoba mi się to zbytnio. Czegoś tu brakuję.

Młody kuzyn leje wodę ,że chciało mu się stać z tym wężem :P

Tu kolorowe karasie. Jeszcze kupię euro koi i jednego jesiotra ;)

Roślinki. Dobrze ukorzeniona lilia....
:P

Vanka - 2010-05-08, 22:19

stary..brakuje roślin :P
ale stawik piękny :)

ps... stary w emocjach - brachu, albo przyjacielu, zebyś się nie obrazal, że veteranka tak pisuje ;)

maruder - 2010-05-08, 23:38

Ludwig napisał/a:

Mnie się podoba. Dosadzisz roślin i będzie bardzo dobrze. Wiadomo, jakiś kamień albo konar zawsze możesz dołożyć...

bogdan12121966 - 2010-05-09, 09:15

:good: Super wygląda bardzo naturalnie,dobra robota z maskowaniem brzegów ja bym nic nie zmieniał.
Posadz troche roslin i przede wszystkim lilie . :pa:

duzers - 2010-05-09, 09:27

wyglądać..bardzo fajnie wygląda :good: .oby tylko podczas dużego desczu ziemia niespływała ci do oczka,miejmy nadzieje że nie :)
Ludwig - 2010-05-09, 17:08

10 euro koi i jesiotr, jeden musi być ;) . Za jedną sztukę płaciłem 10-12 zł za jesiotra 6 zł.
Japońskie koi różną się od euro koi tym ,że mają jaskrawsze kolory i bardziej widoczne krawędzie plamek. Tak porównując to chciał bym zobaczyć koi z pierwszego zdarzenia jak wyglądają na żywo ;)

Jesiotr, jeszcze mały ale urośnie...

Hodowca akurat miał złapane koi rozpłodowe ;) . Te mają od 4-5 lat. Podobały mi się :-D

lubek - 2010-05-11, 18:03

Mam przeczucie, że przez ta darń nie nadążysz z dolewaniem wody. ;)
Fajne te kojaki. :P

Ludwig - 2010-05-23, 13:38

Tak wygląda na razie moje oczko, jeszcze mało roślin ale to się jeszcze zrobi ;)
Nie mogę uchwycić moich kojaków. Jak na razie tylko dał sobie zrobić zdjęcie ten kolorowy przyjaciel :-D

Roślinki jak na razie dobrze się czują ;)

Vanka - 2010-05-23, 13:50

Nie wiem jak to zrobiłeś, ale wogóle nie widać jakiegokolwiek remontu u Ciebie - wygląda tak jakby zawsze takie było :) i to oczywiście na plus :good:
Ludwig - 2010-06-18, 18:49

Kilka nowych fotek...

Zdjęć nie umiem robić więc są jakie są ;) . Zakupiona pompa w końcu przyszła ,jestem z niej bardzo zadowolony. Bardzo duża wydajność ,widać na zdjęciach. Chyba będzie ją trzeba trochę przykręcić ;)

Elendil - 2010-06-18, 18:55

Ludwig napisał/a:
Chyba będzie ją trzeba trochę przykręcić ;)

Zdecydowanie ;) Daje czadu konkretnie :)
I roślinek mimo wszystko bym jeszcze dosadził, bo brzegi wyglądają na opustoszałe.

marekapn - 2010-06-19, 07:03

Elendil napisał/a:
Ludwig napisał/a:
Chyba będzie ją trzeba trochę przykręcić ;)

Zdecydowanie ;) Daje czadu konkretnie :)
I roślinek mimo wszystko bym jeszcze dosadził, bo brzegi wyglądają na opustoszałe.

znawca ze mnie żaden ale też mi sie wydaje że te brzegi sa takie trochę łyse.

Ludwig - 2010-06-19, 10:06

Co prawda to prawda ,roślin trzeba dosadzić. Tylko nie mam pomysłu za bardzo na aranżację ;)
marekapn - 2010-06-20, 09:58

Ludwig napisał/a:

A jakbyś to zamaskował kamieniami ? Jakby tych kamieni było więcej to mógłbys je na brzegu poukładać jeszcze i zrobic taki jakby skalniaczek :)

Ludwig - 2010-06-20, 10:10

Zdjęcia moich rybek.

AurorA - 2010-06-20, 19:44

Ludwig napisał/a:
pompa w końcu przyszła ,jestem z niej bardzo zadowolony. Bardzo duża wydajność ,widać na zdjęciach. Chyba będzie ją trzeba trochę przykręcić

a jaka wydajność ma ta pompa?
Ja bym zrezygnował z tej fontanny. Oczko wygląda bardzo naturalnie i ta fontanna nijak tam nie pasuje.

Ciekaw jestem jak będzie zachowywać się ta darń po dłuższej suszy latem.

Ludwig - 2010-06-21, 10:42

AurorA napisał/a:
a jaka wydajność ma ta pompa?

Jest to pompa firmy aqua jest 4800l/h. Lecz zabiera sporo prądu 85wat.
Niedługo zabieram się za budowę kaskady + filtr biologiczny ,wtedy będzie mogła pokazać co potrafi . ;)

[ Dodano: 2010-06-21, 13:12 ]

Lilie wykopałem z mini stawu znajomego. Jest tam ich tyle ,że aż głowa boli ;) . Tylko nie wiem jaki to gatunek. Więc prosił bym Was o pomoc.

Vanka - 2010-06-21, 13:13

Bez rozwiniętych kwiatów ciężko będzie "zidentyfikować"
Ludwig - 2010-06-21, 14:25

Proszę o to rozwinięte kwiaty lili może teraz będzie łatwiej o identyfikację.

leszek50-57 - 2010-06-21, 19:13

Wygląda mi na -N Marliacea Rosea ;)
poz.Leszek
------------------

Ludwig - 2010-06-29, 12:42

Po przestudiowaniu tematu "Jak wykonać filtr do oczka". Postanowiłem ,że też zrobię ;) Wrzucam projekt mojego filtru do analizy. Chcę się upewnić czy wszystko jest Ok. Proszę o uwagi i krytykę.

Z tej beczki zamierzam zrobić filtr. Czy nie jest ona trochę za duża ?

Pozdrawiam

JAREK G - 2010-06-29, 17:08

Filtr nigdy nie jest za duży. Keramzyt jako złoże biologiczne powinien być na końcu czyli na wierzchu a ta fizeline to bym wywalił całkowicie.
ontario_ab - 2010-06-29, 18:02

Mata kokosowa się fatalnie płucze, a w czasie płukania potrafi się rozedrzeć, na szczęście jest tania i dobrze filtruje (ja moją wywaliłem). Pod rusztem daj szczotki filtracyjne. Wodę bym podał do filtra nie od góry, lecz przez ściankę tuż przy dnie. Ułatwia to doglądanie filtra i jego czyszczenie. Oczywiście rady JARKA G najbardziej istotne.
Ludwig - 2010-06-29, 18:39

Dziękuje za rady.

ontario_ab napisał/a:
Wodę bym podał do filtra nie od góry, lecz przez ściankę tuż przy dnie. Ułatwia to doglądanie filtra i jego czyszczenie.

W sumie to duży plus lecz nie jestem tak do końca przekonany czy to dobry sposób.

Zastanawiam się czy jedną z warstw nie mogła by być stara firana. Mocno ściśnięta włożona w worek od ziemniaków ?

ontario_ab - 2010-06-29, 18:43

Ludwig, tylko po co ? by utrudniać sobie czyszczenie. Testowałem już różne warstwy i wiem jedno: dobra gąbka lub mata japońska i keramzyt/peszel/biobale (tych trzech duuuuuużo, ile się da :) ). Nic więcej nie trzeba.
Ludwig - 2010-06-29, 19:23

Hmm... powinienem dodać jeszcze peszel. Ale w której warstwie ?
ontario_ab - 2010-06-29, 19:33

Peszel spełnia to samo zadanie co keramzyt - jest złożem biologicznym. Należy to dać na gąbkach/matach. Ważne by było to w workach raszlowych - kolejna łatwość przy czyszczeniu.
Ludwig - 2010-06-29, 21:40

Dobrze, jak wykonam ten filtr to wstawię fotki.

Dziękuję i pozdrawiam ;)

Ludwig - 2010-07-03, 11:15

Następne fotki

Zdjęcie w nie zbyt dobrej jakości ale podobały mi się. Kojaki na razie są jeszcze płochliwe, niedługo będą mi się ustawiać do zdjęcia ;)

Trochę roślinek :

Osoka aloesowa dostała kwiaty :-D

Moja nymphaea

Ludwig - 2010-07-20, 08:21

Zacząłem budowę filtra i chyba spaliłem na samym początku. W beczce wyciąłem trzy otwory, jeszcze na dodatek dość krzywo :x . Mają dużą średnice, za dużą ale cóż już nic z tym nie zrobię. Teraz będzie to trzeba uratować. Przeglądając zrobione filtry JARKA G otwory w filtrze miały średnice wlotową 20 parę mm a wylotową 32mm(u mnie całkiem inaczej). Też bym tak zrobił lecz to przeoczyłem. Chyba będę musiał kupić jakieś plastikowe złączki i dobrze uszczelnić (czy wystarczy sam silikon do uszczelniania) ? Zamontowałem metalowy kranik ale słabo spełniał swoją rolę i wymontowałem go. Kupię plastikowy. Na zdjęciu widać rurki z których miały być zrobione "ala wejścia do filtra". Mają za dużą średnicę.

Czy da się jeszcze jakoś przerobić te dziury, bo ja nie mam pomysłu.

duzers - 2010-07-20, 09:04

może takie gumowe przejściówki albo złączki o większym przekroju,ja dawałem między złączki oringi skręcałem i było ok
JAREK G - 2010-07-20, 22:50

Trochę wyszarpane, ale nie jest źle . Na górę musisz poszukać złączki z gwintem minimum 2" na rurę 50mm jest szansa że kołnierz przykryje górną dziurę , a jak nie to z jednej strony nypel a z drugiej mufa redukcyjna 2 i 1/2" na 2" Z dolnymi otworami nie ma problemu złączki 1 i 1/4" na rurę 32mm
AurorA - 2010-07-21, 00:48

leszek50-57 napisał/a:
Wygląda mi na -N Marliacea Rosea

to nie ta odmiana - ja obstawiam Colosea lub Carnea

Ludwig - 2010-07-21, 11:10

JAREK G,

Dzięki za cenne rady. zrobiłem tak jak mówiłeś kupiłem złączki na górę 32mm a na dół 25mm. Tylko teraz jeszcze kwestia uszczelnienia. Myślałem nad zwykłymi gumowymi uszczelkami może sylikonem.

Fotki złączek, gdyby dziurki nie były poszarpane :P . Nie musiał bym praktycznie uszczelniać.

JAREK G - 2010-07-21, 20:28

Ludwig, Musisz mieć dwie takie złączki jedną z gwintem zewnętrznym drugą z wewnętrznym skręcasz je a między nimi beczka . I tak jak pisałem na górę złączki z gwintem 2" na rurę 50mm
ontario_ab - 2010-07-21, 20:36

ja uszczelniłem silikonem i jest OK
Ludwig - 2010-07-21, 20:52

Dziś kupiłem uszczelki takie jak mówił duzers. Uszczelki zamontowałem i nie ma bata ,żeby woda uciekała. Tak jak widać na zdjęciach.

Po założeniu uszczelek musiałem zrezygnować z nakrętek dociskających. Nie wiem czy tak można.

Cytat:
Musisz mieć dwie takie złączki jedną z gwintem zewnętrznym drugą z wewnętrznym skręcasz je a między nimi beczka . I tak jak pisałem na górę złączki z gwintem 2" na rurę 50mm

Wyjaśnij mi to bo trochę nie rozumiem :P

JAREK G - 2010-07-21, 21:12

Nie umiem Ci tego lepiej wytłumaczyć tu masz fotkę z takimi złączkami może Ci to coś rozjaśni http://www.fotosik.pl/sho...c65110362fc57c6
Ludwig - 2010-07-21, 21:24

Rozumiem jutro to poprawie. I w końcu włączę filtr ;)
ewa535 - 2010-07-24, 21:10

Ludwig napisał/a:
JAREK G,

Dzięki za cenne rady. zrobiłem tak jak mówiłeś kupiłem złączki na górę 32mm a na dół 25mm. Tylko teraz jeszcze kwestia uszczelnienia. Myślałem nad zwykłymi gumowymi uszczelkami może sylikonem.

[url=http://images39.foto...3bm.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images49.foto...50m.jpg]Obrazek[/URL]

Fotki złączek, gdyby dziurki nie były poszarpane :P . Nie musiał bym praktycznie uszczelniać.

Nie chcę Cię martwić, ale jeśli nie znajdziesz jakiegoś myku zeby to dobrze uszczelnić to przez te poszarpane dziurki może Ci przeciekać. Wiesz jaki to napór wody będzie? Sprawdż najpierw oczywiscie, ale ja bym zainwestowała w nową bęczkę i koniecznie w okrągłą wyżynarkę (taka nakładka na wiertarkę do wycinania okragłych dziur- kosztuje jakieś naście zł.) Dziury jak złoto okrągłe w minutę !

ontario_ab - 2010-07-24, 21:18

ewa535 napisał/a:
koniecznie w okrągłą wyżynarkę

zwaną również otwornicą :) :piwko:

Ludwig - 2010-07-25, 10:22

ewa535 napisał/a:
Nie chcę Cię martwić, ale jeśli nie znajdziesz jakiegoś myku zeby to dobrze uszczelnić to przez te poszarpane dziurki może Ci przeciekać.

Też się tego obawiam. Po założeniu uszczelek raczej woda nie będzie przeciekać. Kupiłem sylikon uniwersalny. Jak znajdę czas to jeszcze przejadę sylikonem i mam nadzieje ,że będzie ok.

ewa535 napisał/a:
(taka nakładka na wiertarkę do wycinania okragłych dziur- kosztuje jakieś naście zł.

Wydaję mi się ,że trochę więcej. Ale przecież to nie kwestia pieniędzy. Nie mogłem tego nigdzie dorwać. Do praktikera daleko :P

ewa535 - 2010-07-25, 11:09

ewa535 napisał/a:
(taka nakładka na wiertarkę do wycinania okragłych dziur- kosztuje jakieś naście zł.

Wydaję mi się ,że trochę więcej. Ale przecież to nie kwestia pieniędzy. Nie mogłem tego nigdzie dorwać. Do praktikera daleko :P [/quote]

Dokładnie 12 złotych - kupiłam u nas w markecie Fimal-PSB, na Twoim terenie to się nazywa market budowlany Mrówka (CHYBA)

Ludwig - 2010-07-25, 22:02

Hmm... To chyba musiałem źle spojrzeć. Jak będę miał czas to trochę przerobię filtr :P
Ludwig - 2010-07-29, 18:57

Znalazłem strzałkę olbrzymią naprawdę robi wrażenie. Ma ponad 0,5m wysokości. Niby taka duża a po włożeniu do oczka rozpłynęła się jak zresztą jak zawsze ;) :P

Przy okazji wykopałem jeszcze łączeń baldaszkowy posadziłem go ze strzałką. Nawet ładnie się komponują.

leszek50-57 - 2010-07-30, 10:05

Ludwig,piękne okazy ,masz szczęście,że ich znalazłeś,często wędkuję
ale takich piękności nie znalazłem. :-D
poz.Leszek
----------------

Ludwig - 2010-07-30, 11:25

Filtr ruszył ale to kompletna lipa. Może to sprawka złóż filtracyjnych.
1. Pocięta gąbka
2. Słoma mocno ubita
3. Powkładane jeden w drugi worki od cebuli, ziemiaków
4. Keramzyt
5 Peszel

Nie wiem może coś nie tak daje to do analizy.
Poniżej zdjęcia.

Jak widać ,żadna różnica. Czytałem ,że u nie których woda wypadająca z filtra to kryształ a u mnie lipa. Nie wiem co zrobiłem nie tak :?

ontario_ab - 2010-07-30, 13:10

Ludwig napisał/a:
Filtr ruszył ale to kompletna lipa. Może to sprawka złóż filtracyjnych.
1. Pocięta gąbka
2. Słoma mocno ubita
3. Powkładane jeden w drugi worki od cebuli, ziemiaków
4. Keramzyt
5 Peszel

moim zdaniem sporo nie tak:
ad. 1. po co pocięta ? gdzie ruszt ?
ad. 2. do wyrzucenia, zgnije, zabrudzi, nic nie daje
ad. 3. ok, ale to nie najlepsze rozwiązanie...
ad. 4 i 5. OK, świetny pomysł

powinno być tak (od dołu): nieco pustej przestrzeni (najlepiej ze szczotkami), ruszt, gąbka (duże i małe pory) lub mata japońska, keramzytu i peszla ile się da do góry (moim zdaniem keramzyt lepszy)....

Ludwig - 2010-07-30, 13:19

ontario_ab napisał/a:
ad. 1. po co pocięta ? gdzie ruszt ?

Ruszt jest (obcięta skrzynka od piwa) to jest oczywiste więc nie pisałem. Zrobię jak mówisz
dokupię pezeszel i keramzyt i wtedy zobaczę.

JAREK G - 2010-07-30, 18:24

Ludwig napisał/a:
Jak widać ,żadna różnica. Czytałem ,że u nie których woda wypadająca z filtra to kryształ a u mnie lipa.
Oczko to nie basen i żaden filtr nie zrobi Ci tego w jeden dzień tak że w oczku masz szczawiową a z filtra leci kryształ :bum: To proces na kilka tygodni a nie na jeden dzień. Głównym zadaniem filtra jest czyszczenie biologiczne a nie mechaniczne jak to działa nie będę się powtarzał bo pisałem o tym już chyba ze 100 razy. Zrób tak jak radzi ontario_ab, ale przede wszystkim wywal tą słomę bo to porażka :dupa: Też kiedyś pod wpływem forum jej próbowałem i jak szybko ją włożyłem tak szybko wywaliłem :P
samuraj - 2010-07-30, 19:54

Ludwig napisał/a:
Znalazłem strzałkę olbrzymią naprawdę robi wrażenie. Ma ponad 0,5m wysokości.

Widziałem o wiele większe strzałki , miały około 1,5 m - o ile pamiętam to chyba nawet Marianowi je dawałem , więc może potwierdzić :)

Vanka - 2010-07-30, 20:02

samuraj napisał/a:
Ludwig napisał/a:
Znalazłem strzałkę olbrzymią naprawdę robi wrażenie. Ma ponad 0,5m wysokości.

Widziałem o wiele większe strzałki , miały około 1,5 m - o ile pamiętam to chyba nawet Marianowi je dawałem , więc może potwierdzić :)

Mój ojciec przywiózł mi ostatnio takie 1,5 - co prawda połamały się i w moim oczku odbijają maleństwa 30 cm, ale fakt faktem takie strzały też rosną :)

AurorA - 2010-07-31, 01:02

Ludwig napisał/a:
Znalazłem strzałkę olbrzymią naprawdę robi wrażenie.

dla ścisłości to nie jest strzałka olbrzymia a zwykła strzałka wodna

Ludwig - 2010-08-01, 14:46

JAREK G napisał/a:
ale przede wszystkim wywal tą słomę

Słoma wywalona. Dokupiłem 10m peszla i duży wór keramzytu i niech dzieje się co chce ;)

samuraj napisał/a:

Aż, nie chcę się wierzyć. Na mnie robi wrażenie ta strzałka którą mam. A dopiero co 1,5m :-o

AurorA napisał/a:
dla ścisłości to nie jest strzałka olbrzymia a zwykła strzałka wodna

Tego nie wiedziałem i za błąd przepraszam. Ale ona i tak jest dla mnie olbrzymia :P