Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - nasze pierwsze oczko

aga_zg - 2010-05-02, 17:26
Temat postu: nasze pierwsze oczko
zdięcia przedstawiają co po kolei robilismy ,do końca jeszcze nie dokonczona kaskada po lewej i roslinek w oczku troszke mało ale już można oko nacieszyc rybkami
całość wykończona podkłądami co dodaje uroku

oczko wyłozone gumą epdm

AdrianJ - 2010-05-02, 17:31

bardzo fajnie wygląda jakie masz ryby

[ Dodano: 2010-05-02, 18:33 ]
ile ma litrów

konrad10 - 2010-05-02, 17:35

Jakie wymiary ma kładka?? Ja szukam podobnej do twojej ale chyba będę sam robił.
aga_zg - 2010-05-02, 17:57

rybek nazw jeszcze nie mam ale wiem że sa min. karpie koi ,karpie z welonem i tak smieszna wygląda jak mleko łaciate.hehe a kładka ma wymiary 2m długa 80 cm szeroka i ok 90 wysoka
leszek50-57 - 2010-05-02, 18:57

Bardzo fajne oczko i wodę też widac,że jest czysta.
Opisz więcej,gł.i jaki filtr masz no i rośliny :?:
poz>Leszek
---------------

Ludwig - 2010-05-02, 20:34

Bardzo oryginalny kształt :good: .
Przydało by się więcej parametrów ;)

Pozdrawiam

aga_zg - 2010-05-02, 20:36

filtra nie mam jeszcze zamontowanego bo mam problem z kupieniem rur do niego więc do wtorku muszę czekać ale będzie taki w dwóch beczkach jak wy tu radzicie( mąz będzie go montował) na razie chodzi tylko pompa która napowierza wodę ,a co do roslinek to na razie mam tylko kaczeńce,sitowie ,na dnie siedza lilie wodne ( roslinki te dostałam od znajomych co likwidowali oczko) a reszta roslin( 200szt) dojdzie do mnie we wtorek lub w srodę i wtedy dosadzę resztę .sadzę w doniczkach zwykłych ( nie tych specjalnych do oczek)tylko porobiłam mnóstwo dziur w niej od środka wyłozyłam firanką i roslinki siedzą w glinie wymieszanej z odrobiną piasku a na wierzchu posypałam kamyczkami
meczy mnie tylko jeden mały probblem ze widać u mnie epdm na brzegach,i co mam zrobić/ zlikwidować jedną półkę układając na niej kamienie? bo raczej rozbudowa w poziomie nie wchodzi w grę

duzers - 2010-05-03, 00:59

oczko bardzo ładne,rozumiem cię że niechcesz poprawić tego brzegu,napewno włożyliście w to wszystko mase pracy ale czy nie warto.zgarnąć żwirek,zrobić w koło małą półkę i na niej poukładac kamienie i będzie :good: łatwo powiedzieć ale moim zdaniem warto.
aga_zg napisał/a:
,i co mam zrobić/ zlikwidować jedną półkę układając na niej kamienie
potrzebowała byś dużo kamieni aby zamaskować ten brzeg,układając je na pierwszej półce.trochę miejsca by zajeły też w oczku ale spróbuj ułożyc kilka sztuk jakby to wyglądało
maruder - 2010-05-03, 01:32

aga_zg napisał/a:
meczy mnie tylko jeden mały probblem ze widać u mnie epdm na brzegach,i co mam zrobić/ zlikwidować jedną półkę układając na niej kamienie? bo raczej rozbudowa w poziomie nie wchodzi w grę

Dobry pomysł, chyba najlepszy w takim przypadku.

aga_zg - 2010-05-03, 06:28

mam pytanie z innej beczki .jak sami widzicie nie mam wody całkowicie do samego brzegu i dzisiaj to może bardzo dobrze bo leje od rana i z jednej strony już mi podchodzi pod brzeg i zastanawiam się jak wy sobie roadzicie z problemem zbyt dużej ilości wody w oczku po deszczu- zostawiacie żeby samo wylało czy jak??
duzers - 2010-05-03, 08:01

aga_zg napisał/a:
zastanawiam się jak wy sobie roadzicie z problemem zbyt dużej ilości wody w oczku po deszczu- zostawiacie żeby samo wylało czy jak??
dokładnie tak robie,myśle że nieliczni robią odpływ
Elendil - 2010-05-03, 08:22

U mnie też samo się przelewa jak musi :)
Mariusz - 2010-05-03, 08:45

aga_zg napisał/a:

Jak zobaczyłem tą półkę, momentalnie pomyślałem o nałożeniu na niej kamieni, także ja również popieram ten pogląd jak moi przedmówcy, jeśli oczywiście rozbudowa nie wchodzi w grę.
Poleć tez różnymi kamieniami i płaskimi na początek potem o róznych kształtach, aby zniszczyć monotonność otoczaka.
Półkę układaj tak aby po pełnym zalaniu oczka, kamienie na półce jak najbardziej były pod wodą, nie stracisz wówczas tak cennego lustra wody.
Na linii brzegowej brakuje coś większego, kamieni -kilka które wyeksponują to oczko bardziej naturalnie i lepiej wówczas to wygląda.
Ja osobiście ustawił bym trzy duże kamienie przy łuku koło studni(nie w linii, tylko w jednej bryle cofniętej w brzeg)), oraz na brzegu na końcu kładki.
Półki nie zniszczysz- wsadzisz w kamienie bez doniczek , choćby wywłócznika, bobrka, przęstkę, pójdą Ci ładnie w toń wodną.
A ogólnie to gratuluję, jest fajnie , plastycznie i pomysłowo :good:

drako - 2010-05-03, 08:49

Gorzej mają tylko Ci, którzy krawędź oczka mają poniżej poziomu terenu. Do oczka w czasie deszczu może im spłynąć deszczówka, ziemia i śmieci z całej okolicy, zwłaszcza wtedy, gdy podłoże wokół oczka jest słabo przepuszczalne. Głupio byłoby szukać rybek u sąsiada, pod wiatą, czy też w garażu...
aga_zg - 2010-05-03, 09:06

jak bez doniczek? z tego co wiem roslinki dojdą do mnie w doniczkach z ziemią to co? ja mam je wypłukać z tej ziemi??bedą wtedy rosły?włozyć tylko między kamienie lekko docisnąć i juz?z biegiem czasu nie przebiją mi gumy epdm? jak one się "ukorzenią" czekam na podpowiedzi czy wszystkie roslinki mogę tak "umocować" czy tylko niektóre?
Vanka - 2010-05-03, 09:08

aga_zg napisał/a:
jak bez doniczek? z tego co wiem roslinki dojdą do mnie w doniczkach z ziemią to co? ja mam je wypłukać z tej ziemi??bedą wtedy rosły?włozyć tylko między kamienie lekko docisnąć i juz?z biegiem czasu nie przebiją mi gumy epdm? jak one się "ukorzenią" czekam na podpowiedzi czy wszystkie roslinki mogę tak "umocować" czy tylko niektóre?

Niektóre rośliny możesz sadzić bez doniczek. Nic nie wiadomo jakie rośliny zakupiłaś. W doniczkach trzeba trzymać pałki wodne, bo mają bardzo ostre kłącza to na pewno. Inne możesz zawinąć w np worki jutowe, albo w skarpety i też dadzą sobie radę obłożone kamieniami lub żwirem :)
Są również takie które nie potrzebują podłoża w postaci ziemi i do nich należą kosaćce.

aga_zg - 2010-05-03, 09:15

a może gdzieś ktoś wie gdzie znajdę link gdzie opisane jak to z tymi roslinami które mogę bez doniczek a które nie a roslinki które bedę miała na początek to te wymienione ale razy 2
lilia biała
-irys zolty 4 szt.
-papirus 1 szt
-rogatek 3 szt
-tojesc rozesłana 3 szt
-kropidlo 4 szt
-palka mini. 2 szt
-strzalka wodna 4 szt
-grzybienczyk 1 szt.
-niezapominajka blotna 2 szt
-osoka aloesowata 1 szt
-babka wodna 2 szt
- kaczeniec 1 szt
-przestka 5 szt
-tatarak zwyczajny 1 szt
-sitowie lesne 3 szt
-oczeret zebrinus 2 szt
-sit rozpiechly 3 szt
-okreznica bagienna 3 szt
-mieta wodna 4 szt

Vanka - 2010-05-03, 09:17

aga_zg napisał/a:
a może gdzieś ktoś wie gdzie znajdę link gdzie opisane jak to z tymi roslinami które mogę bez doniczek a które nie

Poczytaj dział - rośliny wodne.
Albo napisz co do Ciebie jedzie - w między czasie dojechało ;)

samuraj - 2010-05-03, 09:20

aga_zg napisał/a:

Już pisałem wielokrotnie , u mnie w koszach rosną tylko lilie reszta bez podłoża -między kamieniami.

duzers - 2010-05-03, 09:35

mam większość tych roślin co wymieniłaś i też mam posadzone w kamieniach,prawie wszystkie.nie które wręcz wskazane aby rosły swobodnie.ja zawijałem brylę korzeniową we włóknine,na górę trochę żwirku jak było widać podłoże,w wodzie obkładałem kamieniami i to wszystko.nie które wsadzałem w same kamienie bez podłoża. :) tojeść rozesłana ładnie maskuje brzegi :good:dobry wybór
Elendil - 2010-05-03, 09:37

aga_zg napisał/a:
a może gdzieś ktoś wie gdzie znajdę link gdzie opisane jak to z tymi roslinami

http://oczkowodne.net/flora.php

pzdr.

barteknam - 2010-05-03, 11:56

świetne oczko :good: , bardzo fajnie zaaranżowana przestrzeń w około :brawo: :brawo: ,
myślę , że ilość roślin oszałamiająca , ale lepiej mieć za dużo i wyrzucać niż za mało i
patrzeć jak woda zielenieje , wszystko będzie zapewne bardzo dobrze się rozrastać i już
niedługo twoje oczko będzie wyglądać bardzo naturalistycznie ;)
ja swoje rośliny mam posadzone i w koszach i w kamieniach zobaczymy jak to będzie
wszystko rosło :?

JAREK G - 2010-05-03, 12:01

samuraj napisał/a:

Już pisałem wielokrotnie , u mnie w koszach rosną tylko lilie reszta bez podłoża -między kamieniami.
U mnie tak samo a mam większość z tych roślin które wymieniłaś
aga_zg - 2010-05-03, 12:03

duzers napisał/a:
mam większość tych roślin co wymieniłaś i też mam posadzone w kamieniach,prawie wszystkie.nie które wręcz wskazane aby rosły swobodnie.ja zawijałem brylę korzeniową we włóknine,na górę trochę żwirku jak było widać podłoże,w wodzie obkładałem kamieniami i to wszystko.nie które wsadzałem w same kamienie bez podłoża. :) tojeść rozesłana ładnie maskuje brzegi :good:dobry wybór

jaka to ma być włóknina?

aga_zg - 2010-05-03, 12:15

sorki jakoś nie doczytałam ale bardzo dziękuję wiedziałąm że na was zawsze można liczyć ,a wokół oczka już zrobiłam tak że nie widać epdm-e jak tylko naładuję baterie to fotkę to wsadzę ,wyglada o niebo lepiej .
duzers - 2010-05-03, 12:19

zgadza się agrowłóknina,ja daję taką białą,podwójnie zwinięta :)
aga_zg - 2010-05-03, 12:24

jesteście wielcy !!!! :yahoo: dzieki bardzo :brawo: tylko jeszcze jedno pytanko obgałacac te roslinki z ziemi do czystych korzonków czy zostawić tak jak przyjdą i do włóknina zamotać bo wydaje mi się że one to chyba w torfie są hodowane na początku
Vanka - 2010-05-03, 12:28

Ja część tego torfu zostawiam, jesli sadzę w skarpecie to dodaje zwykłej ziemi ogrodowej i trochę piasku - taka mieszanka.
duzers - 2010-05-03, 12:32

ja wsadzam tak jak są,dodaję tylko swojego podłoża(te kupowane).te przyniesione ze zbiorników płukam i robię i podłoże z gliny,piasku i ziemi. 1/1/1.do niektórych dodaję jeszcze torfu np. czermień
Adalbert - 2010-05-03, 14:24

aga_zg napisał/a:
z biegiem czasu nie przebiją mi gumy epdm?

taka możliwość jest niemożliwa ;)

aga_zg - 2010-05-05, 18:41

i jeszcze parę zdięc swiezo zrobionych. wszystko praktycznie już ukończone tylko zamontować wodę na kaskadę i gotowe !!!

Vanka - 2010-05-05, 18:55

Świetnie Wam to wyszło.
Bardzo fajne wstawki w okolicy oczka. Całość zrobiona ze smakiem. Moim zdaniem oczko godne naśladowania :)

aga_zg - 2010-05-05, 18:59

dzieki bardzo teraz tylko czekać jak roslinki się przyjmą i będą wspaniale rosły
ewa535 - 2010-05-05, 19:12

Ale dopiesciliscie ten kącik :brawo:
bardzo mi sie podoba !
Widać , dbałość o kazdy detal !
Te czarne słupy za kaskadą i nizsze wokół oka to podkłady kolejowe?

aga_zg - 2010-05-05, 19:14

jak najbardziej podkłady
duzers - 2010-05-05, 20:29

powiem krótko,bardzo ładnie..brzeg w oczku zamaskowny :good: czego chcieć więcej, tylko czekac aż roślinki ruszą :)
leszek50-57 - 2010-05-05, 20:32

Bardzo fajnie zrobione,ale z tą fontanną będziesz musiał uważac,
bo albo fontanna albo lilie,lilie nie lubią natrysku a oczko bez lili
to jak jacht bez żagli. ;)
poz.Leszek
------------------

JAREK G - 2010-05-05, 21:21

Najbardziej podobają mi się te płaskie czarne kamienie na kaskadzie :) A oczko teraz z zamaskowanymi brzegami to całkiem inna bajka :good: Trochę jeszcze szpeci ta fontanna, ale sami do tego dojrzejecie żeby się jej pozbyć :P
Stasiek - 2010-05-06, 11:55
Temat postu: Oczko wodne.
Podoba mi się ten zakątek.Dobrze zagospodarowane.
aga_zg - 2010-05-06, 14:20

JAREK G napisał/a:
Najbardziej podobają mi się te płaskie czarne kamienie na kaskadzie :) A oczko teraz z zamaskowanymi brzegami to całkiem inna bajka :good: Trochę jeszcze szpeci ta fontanna, ale sami do tego dojrzejecie żeby się jej pozbyć :P

a czemu miałabym nam sięznudzić fontanna/ sama [przyjemnośc dla ucha jak otwieram balkon i słychac szum.

Vanka - 2010-05-06, 14:24

JAREK G napisał/a:
sami do tego dojrzejecie żeby się jej pozbyć

Jarkowi chodziło o lilie i wpływ na nie wody kropiącej z takiej fontanny - lilie tego nie lubią.

ewa535 - 2010-05-06, 14:45

[quote="aga_zg

a czemu miałabym nam sięznudzić fontanna/ sama [przyjemnośc dla ucha jak otwieram balkon i słychac szum.[/quote]

Chłopcy dobrze Ci radzą, chyba ,że nie chcesz mieć ładnej lilii.
A szum to chyba i z kaskady będzie?
U mnie woda lekkim ciurkiem z filtra do strumyka wpada i już od tego cały czas mam szum, a z kaskady o wiele większy przeciez !

duzers - 2010-05-06, 15:03

co do fontanny,to jeszcze ten minus,że dziurki w dyszy szybko się zatykają,co chwile trzeba czyścić.teraz kiedy oczko jest nowe,nie jest to częste ale zbiegiem czasu napewno będzie się nasilało
aga_zg - 2010-05-06, 16:38

no i pewnie macie rację fontanna na razie musi chodzic dopoki filtra nie podłączę a potem to tylko kaskada i już
aga_zg - 2010-05-17, 20:13

fontanna juz wyłączona bo chodzi już filtr roslinki zasadzone ale mimo że niby było ich tak duzo to mam wrażenie że nic nie widać i tu moje pytanie dosadzać ,kupować czy poczekać na ciepłe dni ,jak się rozrosną(jesli wogóle) ,bo mam wrażenie że niektóre zaczynają mi już chyba gnić i nie wiem czy przez to ze zimno czy co? posadziłam je w skarpetkach z dodatkiem kamyczków i gliny.
samuraj - 2010-05-17, 20:17

aga_zg napisał/a:
fontanna juz wyłączona bo chodzi już filtr roslinki zasadzone ale mimo że niby było ich tak duzo to mam wrażenie że nic nie widać i tu moje pytanie dosadzać ,kupować czy poczekać na ciepłe dni ,jak się rozrosną(jesli wogóle) ,bo mam wrażenie że niektóre zaczynają mi już chyba gnić i nie wiem czy przez to ze zimno czy co? posadziłam je w skarpetkach z dodatkiem kamyczków i gliny.

Rośliny potrzebują trochę czasu aby się zaaklimatyzować i rozrosnąć :) Aby mieć czystą wodę to trzeba poczekać -- rośliny+rónowaga biologiczna =czysta woda

aga_zg - 2010-05-17, 20:27

OK to czekam ...........
aga_zg - 2010-05-19, 18:10

no i kurna od wczoraj nie mogę się doliczyć ok 10 szt karasi..... :-o :(( faktem jest ze przez ostatnie parę dni nie właczałam jak ja to mówię"anty kota" no i chyba jedna jakies wredne małpy zwane kotami mi wlazły i wyłapały..........mendy społeczne cholipka :ziew:
Elendil - 2010-05-20, 10:46

Ja się nie mogę doliczyć 8... w sobotę były a w poniedziałek już ich nie widziałem. Znając je to pewnie się pochowały pod i pomiędzy doniczkami na dnie, bo im samce nie dawały spokoju.Koty raczej wykluczam bo w deszczu nie wyściubiały nawet nosów ze swojej kanciapki :)
aga_zg - 2010-05-20, 14:24

mam tylko nadzieję że to jednak nie koty
aga_zg - 2010-06-16, 19:58

no to się dalej pochwalę tym co jest juz aktualnie jest na tym zdięciu w górnej częsci po stronie prawej widać dzban z którego na kaskadę leci woda a ponizej po prawej stronie z wazonu leci woda już przefiltrowana tak więc z dwóch części jednoczesnie leci natleniona woda

to zdięcie pokazuje w całej okazałości wszystkie roslinki obsadzone wokół oczka ( a tak poza tym czy może mi ktoś powiedzieć ta roslina o duzych liściach po prawej stronie co to jest?? bo mąz przytaszczył to z naturalnego oczka)

tu widać ja woda z kaskady i z filtra wpada do oczka

[ Dodano: 2010-06-16, 23:04 ]
jeszcze jedno

[ Dodano: 2010-06-16, 23:06 ]

PIOTR.P - 2010-06-18, 21:50

takie ma szerokie liście, ma jak szczaw wodny tylko łodyga troszke za gruba
jak rosnie to zostaw

marekapn - 2010-06-19, 06:21

Piękne oczko i wszystko wokoło :) mam pytanie odnośnie skalniaka, te roslinki są sadzone na włókninie ? czy po prostu w ziemi i tylko kamieniem są przysypane ? Fajny patent z tym dzbankiem :P
aga_zg - 2010-06-20, 09:50

generalnie sadziłam na ziemi a kamyczki są tylko delikatnie 'pouciskane' miedzy roslinami
marekapn - 2010-06-20, 09:54

aga_zg napisał/a:
generalnie sadziłam na ziemi a kamyczki są tylko delikatnie 'pouciskane' miedzy roslinami

nie zarasta to trawą ?

AdrianJ - 2010-06-20, 09:55

Bardzo ładnie wygląda teraz oczko i ta kaskada z tym dzbankiem :brawo: :brawo: :soczek: czy znalazłaś już te karasie
aga_zg - 2010-06-20, 13:54

nie zarasta trawa bo codziennie malutkie chwasty wybieram a co do karasi to niestety jak było na początku ok 29 to potem juz ok 23 i tak zostało ale w miedzy czasie dokupiłam złotą rybkę , srebrnąi i dziś nawet niebieskiego karasia oraz 5 orf i 2 teleskopy
AurorA - 2010-06-20, 22:43

Dopiero teraz dotarłem do tej galerii, ale wrażenia pozytywne :brawo:
Profesjonalna robota , tylko ten mostek jakoś mi tu nie do końca pasuje.

aga_zg - 2010-06-21, 18:31

mosteczek bardzo pasuje bo jest to główna autostrada do garazu , zdięcie nie oddaje w pełni uroku
aga_zg - 2010-06-27, 18:47

nasz nowy nabytek w oczku

JAREK G - 2010-06-27, 20:55

Lin czy krokodyl ;)
aga_zg - 2010-06-28, 19:26

Adalbert napisał/a:
CITES zabrania handlu nawet wypchanymi przedstawicielami gatunków zagrożonych wyginięciem :hehe: :hehe: :hehe:

a tam od razu handel handel :hehe: a pokwitowanie na niego mam ze oryginał :victory: :yahoo: normalnie paragon na całe 10 złociszy :ziew:

aga_zg - 2010-06-29, 20:41

i jeszcze jedno zdiecie całośc widziana z góry

samuraj - 2010-06-29, 22:04

kolejne otoczenie oczka w klimacie takim jak lubię :) wielkie :brawo: :good:
castleman - 2010-06-29, 22:29

Na ogrodzenie wrzuciłbym winobluszcz trójklapowy,
lub jakąś winorośl deserową np Ajwaza lub Nadieżde Azos
Zielona Góra to dobre miejsce dla winorośli,a miejsce widać że dobrze nasłonecznione ;)
nie byłaby taka goła ściana ;)
Otoczenie oczka piękne i zadbane :brawo:

aga_zg - 2010-07-02, 19:47

może to tak ciekawie nie wygląda ale płot ma fajną fakturę i z bliska wygląda lepiej ,poza tym pod płotem mam posadzone pokrzywnicę ,i wiciokrzew ale jeszcze małe wieć mam nadzieję ze sie rozrosną .a teraz pochwale sie nowym nabytkiem grążel żółty w swej całej okazałości

Elendil - 2010-07-02, 21:42

Daj tego nenufara głębiej, bo się usmaży na takiej płyciźnie ;)
aga_zg - 2010-07-03, 09:26

no tak myslałam żeby go chyba głebiej - dziś zostanie przeniesiony
Ludwig - 2010-07-04, 08:37

aga_zg napisał/a:
Daj tego nenufara głębiej, bo się usmaży na takiej płyciźnie ;)

Dokładnie. Grążel ma bardzo dużą siłę przebicia nawet do 2m więc na takiej głębokości będzie mu trochę nie wygodnie ;)

Artur - 2010-07-04, 08:42

Ludwig napisał/a:
nawet do 2m więc na takiej głębokości będzie mu trochę nie wygodnie ;)

Haa u mnie w pracy w starym pogazowym zbiorniku jest wieeeeelkie i głęboookie oko. Na głębokości ok 5 metrów rosną grążele. Zostały rzucone luzem przez pracowników na glebie i mają się świetnie. Tak wiec,..... Zanurzaj go śmiało ile się da.

ILUSION - 2010-07-04, 12:39

Nawet bym nie wpadł na pomysł żeby grążel posadzić tak płytko, dawaj go na pełne zanurzenie one są prawie nie zniszczalne :)
aga_zg - 2010-07-04, 15:22

aejak bym dała na pełne zanużenie to ok 1.10 cm to miałabym zanuzone liście wydłużą się jeszcze? teraz dałam go tak ze jest ok 50 cm po lustrem wody
Artur - 2010-07-04, 15:32

Wyjdą na wierzch, śmiało daj tam.
Ludwig - 2010-07-12, 09:31

Arion napisał/a:
Na głębokości ok 5 metrów rosną grążele.

Chyba trochę przesadzasz. 2m to już jest sporo ale 5m to już w ogóle :-o

Artur - 2010-07-12, 09:34

Na 2 metrach to widuje bardzo często. Nie przesadzam z tymi 5 bo w tym zbiorniku łowimy także ryby i taki grunt tam jest. Dziś wracam po urlopie pierwszy dzień do pracy to mogę zmierzyć jeszcze raz.
Gosik - 2010-07-12, 11:10

z tymi grążelami, to bardzo możliwe-wystarczy przejechać się nad Bugo-Narew, tam na takiej właśnie są głębokości.
Bajbas - 2010-07-12, 11:40

A ja mam grążel na 15 cm i ma się dobrze. Rośnie w półcieniu, liście mniejsze, ale obficie kwitnie, inny na 30 cm praktycznie bez gruntu, w całkowitym cieniu, liście jeszcze ładniejsze, kwiatów mniej, ale jest OK. Co kto lubi, jak pasuje do aranżu miejsca. Plus grążela, "łyknie" każde miejsce, także to bardzo głębokie ;)
Bajbas

Artur - 2010-07-12, 19:16

Bajbas napisał/a:
A ja mam grążel na 15 cm i ma się dobrze.
Tak oczywiście, będzie rósł także w samym błocku bez wody. Mierzyłem dziś głębokość na jakiej rośnie ten u nas w pracy. Jest bite 4 metry a wody trochę wyparowało jeszcze przez te upały. Tak wiec przy pełnym zanurzeniu ma tam ok 5 metrów wody.