Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Rośliny wodne - Jaskier Wodny

Vanka - 2010-04-17, 15:20
Temat postu: Jaskier Wodny
Interesuje mnie jak ta roślina zachowuje się w oczku. W Arka poradniku jest wymieniony, ale nie ma opisu do niego. Jest to nasz rodzima roślinka, ale nie wiem czy występuje masowo, czy jest raczej rzadkością. Wiem, że jest trujący - jak duża część naszych roślin w oczkach i stawach, jednak mnie zauroczyła ;)
Może ktoś z Was ma juz jakieś doswiadczenie z Jaskrem wodnym?

jackon - 2010-04-17, 16:52

koniecznie musisz zainwestować w książkę Huberta
naprawdę ciekawa pomoc dla oczkomaniaków odnośnie roślin wodnych

Pawlak - 2010-04-17, 19:29

Ja go mam i nie polecam bo rozrasta się jak chwast i ciężko go utrzymać w jednym miejscu ,mi nawet z dna wyrasta. Trujący? ale to chyba nie ten albo mi się coś pomyliło.
seedkris - 2010-04-17, 20:21

Fajnie wygląda w czasie kwitnienia jak ma te listki pływające po wodzie. Te podwodne są mało widoczne. Startuje wiosną bardzo wcześnie.
duzers - 2010-04-17, 20:32

nie mam go,ale widziałem zbiornik w większości porośnięty przez jaskier,tak więc szybko się rozrasta,tak jak pisze Pawlak
AurorA - 2010-04-18, 00:17

Ja nigdy tego gatunku nie spotkałem, ale wiem że potrafi występować masowo. Jak pamiętam ZIK go uprawiał w swoim oczku.

Vanka, w naszych okolicach występują tylko inne jaskry - choć z Hubertem eksplorowaliśmy wiele zbiorników tego gatunku nigdy nie spotkaliśmy.

Mariusz - 2010-04-18, 19:35

Vanka napisał/a:
Może ktoś z Was ma juz jakieś doswiadczenie z Jaskrem wodnym?

Jaskier wodny czyli włosienicznik wodny.
Porasta mi cały staw, jest przepiękny , wygląda jak śnieg na wodzie, lubi wody eutroficzne.
Jest tez druga strona medalu, strasznie ekspansywny, mam z nim potężne kłopoty, przyćmiewa rozrost innych roślin w tym kotewkę.
Potężna ilość masy , która najpierw w sierpniu odrywa się od dna i dryfuje, a potem opada na dno aby wiosną uderzyć z podwójną siłą.
Ja ściągam rośliny z powierzchni wody i wyrzucam a i tak odbija.
Ale nie zmienia to faktu że to piękna roślina.
Muszę tez dodać że w niektóre lata pojawia sie ekspansywnie, a w niektóre tylko kilka kęp, były lata że nie było jej wcale.
Znalazłem fotkę

Vanka - 2010-04-18, 20:15

tak się do niego przymierzam, ale to jeszcze kwestia przemyślenia ;)
samuraj - 2010-04-18, 20:21

w moim rejonie dość często spotykany w rowach melioracyjnych , oczywiście w rowach tych nie czyszczonych.Vanka jeśli w Twojej okolicy są takie rowy to zobacz , może uda Ci się dokonać przesiedlenia :)
Vanka - 2010-04-18, 20:26

samuraj napisał/a:
w moim rejonie dość często spotykany w rowach melioracyjnych , oczywiście w rowach tych nie czyszczonych.Vanka jeśli w Twojej okolicy są takie rowy to zobacz , może uda Ci się dokonać przesiedlenia :)

Ostatnio jestem ekspertem od eksploracji wszystkich zbiorników wodnych i rowów w okolicy, ale Jaskier akurat wpadł mi w oko w ogrodniczym ;) - a raczej wpadła mi łacińska nazwa, której nie kojarzyłam ze znanymi mi roślinami. Od informacji do informacji.. :)

Mariusz - 2010-04-18, 21:21

samuraj napisał/a:
w moim rejonie dość często spotykany w rowach melioracyjnych ,

To fakt, łatwo ja natropić to dość pospolita roślina na niżu Polski jak i na pogórzu.
Jeszcze jedna fotka, tak wyglądają u mnie stawy w czerwcu.

AurorA - 2010-04-18, 23:15

Super zdjecie :good: