Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko - reanimacja

aneti - 2010-04-09, 18:37
Temat postu: Oczko - reanimacja
Matka natura dała, że minionej zimy napadało tyle śniegu, iż folię w moim oczku wodnym... zmęczyło doszczętnie!
Przez przypadek znalazłam ten portal, poczytałam, pooglądałam, przeanalizowałam i postanowiłam reanimować moje oczko.

wymiary ok. 2,5x1,5x50- 1,5m3

Kupiłam profesjonalną folię - poprzednia, turkusowa wyglądała bardziej `przytulnie` (zanim zzieleniała :bum: ).
Krawędź wokół oczka ponownie obłożyłam kamieniami - marzył mi się piaskowiec ale powstał problem kto i komu podrzuci kamienie ;) Wystająca dookoła folia wyglądała paskudnie więc zrobiłam uskok i ułożyłam kamienie warstwowo (podp. na forum) - co moim zdaniem jest rewelacyjnym pomysłem :good:

Pytanie: co dalej? :???:
Zorientowani sugerowali, że obędzie się bez osprzętu a czystość wody mam zapewnić dzięki roślinom. Jedna lilia już poczuła wiosnę. Jutro wybieram się po zakup lili wodnych (Joey Tomocik i jakaś czerwona, pachnąca - czy 2 lilie na tak małe oczko to nie przesada, do tego w róznych kolorach? :/ ) No i co wokół oczka. Poprzednio w kamienie posadzone były jakieś pnącza - paskudztwo opuszczało sie do wody, gniło, masakra).

No i największy problem - jak wykończyć oczko?? :-( Nie chcę aby zaraz za kamieniami zaczyna się trawa. Z jeden strony trawa jest wydornowana, zostało trochę przestrzeni - próbowałam wyłozyc to coraz mniejszymi kamieniami ale to nie to! Nie mam pomysłu. Może podpatrzę coś na forum :((

jackon - 2010-04-09, 18:56

dwie lilie to za dużo?
ja spokojnie wrzucam na taką powierzchnie około 15 odmian :)
i często dokładam :)

marcinek6661 - 2010-04-09, 19:07

Moje oczko jest jeszcze mniejsze a i tak oprócz 2 lilii miałem tam sporą ilość innych roślinek, a i tak wszyscy krzyczeli: więcej, więcej ;)

PS: Prawdopodobnie od jutra i ja zaczynam reanimację swojego bagienka, aby do wakacji ukończyć moje już dawno zaplanowane dzieło i wziąć udział w tegorocznym konkursie mam nadzieję że i w tym roku się taki odbędzie :P (MOŻE NAWET ZWyCIĘŻyĆ!!!) :idea:
PS: A tak przy okazji pozdrawiam Hepika i pozostałych zwycięzców!!! :good:

Pozdrawiam Marcinek6661 :victory:

aneti - 2010-04-09, 19:19

Z wrażenia sprawdziłam czy aby na pewno dobrze wpisałam wymiary oczka. Halo :pa: ono jest maleńkie! :) 15 koszyczków zajęłoby mi pół dna, a poza tym czytając: lilia wodna szybko rozrastająca się miałam wizję naprawdę szybkiego! rozrostu ;)
No w każdym razie jutro miła Pani pomoże mi mam nadzieję wybrać jakieś roślinki i ruszy metamorfoza `sztucznego zbiorniczka wodnego`.

Może ktoś podpowie jak wybrnąć z problemu wykończenia terenu wokół kamieni?

marcinek6661 - 2010-04-09, 19:25

aneti napisał/a:

Hej, z tymi kamieniami to nie masz jeszcze aż tak źle, jeśli chcesz zdębieć, to spójrz sobie na moje foty i rozłożenie kamieni, to przekonasz się że u Ciebie jednak z kamieniami i wykończeniem terenu wokół nich wszystko jest OK! ;)

Elendil - 2010-04-09, 19:33

aneti napisał/a:
15 koszyczków zajęłoby mi pół dna,

I o to chodzi, ok 1/3 do 1/2 powierzchni oczka powinno być zaroślinnione :good:

aneti napisał/a:

Obsadź tojeścią może jak chcesz okryć kamienie, chociaż różaniec standardowy, sam mam podobny... Możesz jakiegoś drewna też dołożyć dla zróżnicowania czy korzenie jakieś ciekawe...

aneti - 2010-04-09, 19:41

Elendil napisał/a:

aneti napisał/a:

Obsadź tojeścią może jak chcesz okryć kamienie, chociaż różaniec standardowy, sam mam podobny... Możesz jakiegoś drewna też dołożyć dla zróżnicowania czy korzenie jakieś ciekawe...

Wiesz, same kamienie mi nie przeszkadzają, nie wiem co zrobić wokół nich.
Chyba kupię małe betonowe krawężniki (barwy jesieni) i obłożę nimi granicę z trawą, poszerzę jeszcze teren wokół oczka i tę przestrzeń między kamieniami a trawą wysypię jakimś żwirkiem kolorowym, otoczakami? Tylko muszę poszperać jak to zrobic żeby żwir przy ulewie nie wpłynął mi do oczka i żeby z kolei w tych kamykach nie porosły chwasty. Pewnie trzeba tam podłożyć kolejna folię... :?

Vanka - 2010-04-09, 19:42

aneti napisał/a:

Witaj :)
Tak tu wtrącę w kwestii koszyczków - lilie sadzimy w jak największych koszach. Pamiętaj o tym przy sadzeniu. Oczko jest takiej wielkości, że dwie, trzy odmiany które wymieniłaś wystarczą (no może jeszcze jakaś miniatura ;) ). Możesz za to dosadzić innych roślin przeznaczonych do małych zbiorniczków.
Pozdrawiam :)

aneti - 2010-04-09, 19:50

Vanka napisał/a:
aneti napisał/a:

Witaj :)
Tak tu wtrącę w kwestii koszyczków - lilie sadzimy w jak największych koszach. Pamiętaj o tym przy sadzeniu. Oczko jest takiej wielkości, że dwie, trzy odmiany które wymieniłaś wystarczą (no może jeszcze jakaś miniatura ;) ). Możesz za to dosadzić innych roślin przeznaczonych do małych zbiorniczków.
Pozdrawiam :)

Vanka, dzięki za podpowiedź. Tego nie doczytałam. Myślisz że powinnam przesadzić lilie z oryginalnych koszyczków? pewnie są małe :???: - babka mówiła że sprzedaje je w pojemnikach odpowiednio przygotowanych do zanurzenia...

/Czuję się jak dzień przed maturą, gdy to człowiek nagle uświadamia sobie że jeszcze tylu rzeczy nie wie a tu już czuć oddech losu na plecach ;)

samuraj - 2010-04-09, 19:53

aneti napisał/a:

Przeglądnij całą galerię może coś Cię natchnie :) Trudno tak doradzić -- jedni lubią kamienie inni tulipany a jeszcze inni krasnale.Ogólny zarys musisz mieć swój

jackon - 2010-04-09, 20:01

Vanka ja sadzę lilie w pojemnikach 2 litrowych, mają się całkiem dobrze, nawet kwitną :)
nie mam żadnego problemu z wyciąganiem doniczek, czym większy pojemnik tym większy problem :)
mało tego, obojętnie jakiej wielkości pojemnik zastosujesz, kłącze po jakimś czasie z niego ucieknie
korzenie lilii i tak będą czerpać pożywienie z wody lub z osadów organicznych poza doniczką

JAREK G - 2010-04-09, 20:17

Jacek Ty masz zbiornik specyficzny,jedyny w swoim rodzaju kojakowo-liliowy :P Aneti, radziłbym z trzy góra cztery lilię ale małe odmiany, Joey Tomocik (żółta )moim zdaniem jest za duża to samo tyczy się Attraction na taki mały i płytki zbiornik to tylko jedna :???:
jackon - 2010-04-09, 20:22

mam trzy zbiorniki :)
tylko jeden z kojakami, reszta z liliami :)

Vanka - 2010-04-09, 20:24

jackon napisał/a:
ja sadzę lilie w pojemnikach 2 litrowych

Jacku 2 litry + specjalne żarełko (dla roślin oczywiście) ;)
A tak bez żartów - Nie wiemy w jakich pojemnikach posadziła Aneti, ja swoje w zeszłym sezonie trzymałam w małych koszykach, bo kłącza które kupiłam były maleńkie. Jak je przesadzałam na Jesieni to z koszyków wyłaziły. Nie kwitły mi po za tym zbytnio - dwa :???: kwiaty na trzy lilie. Jestem pewna, że to wina małych koszyków i małej ilości podłoża - lilia jednak lubi jeść ;)
No i tu pytanie do Aneti - w jakich koszykach lilie posadziłaś? tak w centymetrach ;) , bo może i faktycznie wystarczą.

aneti - 2010-04-09, 20:51

Póki co w niczym nie posadziłam bo dopiero jutro zamierzam coś kupić - widziałam koszyczki na aukcjach na aledrogo, pewnie są to real foto a koszyczki nie wyglądają na duże.

Co do gatunku lilii - sugerowałam się tą stroną http://www.oczkowodne.net/lilie.php brałam pod uwagę gatunki, które będą się miały dobrze w półcieniu bo słońce dociera do oczka dopiero po południu (dom daje cień). Może mi ktoś podrzucić kilka nazw lilii który byłyby odpowiedni do mojego maleństwa?

Vanka - 2010-04-09, 21:04

aneti napisał/a:
Póki co w niczym nie posadziłam bo dopiero jutro zamierzam coś kupić - widziałam koszyczki na aukcjach na aledrogo, pewnie są to real foto a koszyczki nie wyglądają na duże.

Co do gatunku lilii - sugerowałam się tą stroną http://www.oczkowodne.net/lilie.php brałam pod uwagę gatunki, które będą się miały dobrze w półcieniu bo słońce dociera do oczka dopiero po południu (dom daje cień). Może mi ktoś podrzucić kilka nazw lilii który byłyby odpowiedni do mojego maleństwa?

Koszyki możesz i u Aurory kupić :) . Ja swoje sadziłam w koszach http://sklep.oczkowodne.n...towy-28-cm.html i mniej więcej podobnej wielkości okrągłych.
Lilie godne polecenia do warunków o których piszesz to np Aurora, inne miniatury potrzebują więcej słońca, ale może ktoś Ci doradzi, kto ma już dłużej doświadczenie i podobne warunki.

Acha i poczytaj regulamin :)

duzers - 2010-04-09, 23:20

jackon napisał/a:
Vanka ja sadzę lilie w pojemnikach 2 litrowych, mają się całkiem dobrze, nawet kwitną
nie mam żadnego problemu z wyciąganiem doniczek, czym większy pojemnik tym większy problem
mało tego, obojętnie jakiej wielkości pojemnik zastosujesz, kłącze po jakimś czasie z niego ucieknie
korzenie lilii i tak będą czerpać pożywienie z wody lub z osadów organicznych poza doniczką
dokładnie :) ostatnio miałem lilie posadzone w skrzynce na warzywa,a i tak ją rozwaliły :P teraz posadziłem w koszykach,przynajmniej można to póżniej wyciągnąć.tak jak pisze Jacek :)
AurorA - 2010-04-10, 00:35

Na taka głębokość to głownie miniaturki (aurora, pygmea helvola i rubra) a z większych to james brydon, firecrest, sulphurea może gonnere, colorado. Nie sadź tam dużych silnych odmian. Pamiętaj że jak masz głębokość 50 to połowa odejdzie na pojemnik a głębokość liczy się od jego góry.
aneti - 2010-04-10, 18:09

Niestety nie należę do osób cierpliwych więc entuzjastycznie kupiłam 3 lilie: Aurorę (tak jak radziliście), Chromatellę (bo wielkość średnia a niczego mniejszego nie było) i uwaga :bum: Atraction - wiem, że za duża ale wsadzę ją w największe zagłębienie (ok. 60-70cm) i powiem, żeby nie rosła. Nie mogłam się jej oprzeć!
Póki co roślinki wpakowałam w wiadro, muszę poczytać w co (koszyczki, gleba) je posadzić bo obecne koszyczki są maleńskie (ok. 15x15) i rośliny rosną chyba w torfie albo czymś torfopodobnym - w każdym razie woda w wiadrze jest już od tego brudna.

Ach, no i adoptowałam kolejne 5 karasi :yahoo:

Poza tym objechałam kilka punktów z "krzaczorami" :P - wybrałam 4 iglaki: wysoki palik a na końcu pieknie uformowana kula. Tak jak wymyśliłam przestrzeń między kamieniami a trawą wysypię otoczakami w środku wsadze te 4 iglaki i z jednej strony będzie gites :-D

Otoczaki też namierzyłam i wybrałam, niestety zanim dobiliśmy targu zaczął padać grad wielkości tych otoczaków więc elegancko to ujmując: w pośpiechu udałam się do auta ;)

Mam nadzieję, że w przyszłą sobotę opis poprę dokumentacją photo :pa:

AurorA - 2010-04-13, 00:48

Jak masz ładne sztuki Chromatelki i Attraction to w jeden sezon zarosną Ci całe to oczko. To najsilniej rozrastające się odmiany.
ewa535 - 2010-04-13, 09:22

aneti napisał/a:
Elendil napisał/a:

aneti napisał/a:

Witaj
masz bardzo zblizone oczko do mojego ( wymiarami i kształtem) !
Też mam tuż za obrzezem oczka żwirek a raczej drobne kamyki - śred. 1,5- 2 cm.
Pod nimi był normalny trawnik , który po prostu wygoliłam na max kosiarką , nasypałam troszkę piachu dla wyrównania powierzchni , położyłam na to białą włókninę (nigdy nie wiem co to agrowłóknina a co to włóknina-moje jest białe i to jakby fizelina krawiecka- tanio w Castoramie z belki na metry). NAstępnie wysypałam te kamyki. ŁAdnie się ubiły, nic nie wyrasta. Nie można dopuścić aby leżało na nich dużo śmieci (liście, fragmenty strzyżeniu roślin i ziemia z grządek) bo stwarzamy warunki dla rozwoju chwastów w samych kamieniach !. KAmyków nie zamieciesz jak zwykłe dróżki z płytek zatem najlepszy w tej sytuacji jest odkurzacz do liści. Idealnie czyści te rejony bez wciąganie kamyków. U mnie bardzo zdaje egzamin .
JA miałam u siebie mało miejsca ale w Twojej sytuacji radziłabym Ci aby taka przestrzeń żwirkowa wokół oczka była o zróżnicowanej szerokości, takie meandry, jakby kamienny kręty kamienny strumień wokół oczka. W zatoczkach i zakolach takiej ścieżki pięknie wyeksponujesz iglaki czy skalniaki, mozesz też usypać jakieś niewielkie wzniesienia typowe dla skalniaków .
Tak zrobiłabym gdybym dostała w prezencie Twoje oczko ;) .
Wybierz najlepsze rozwiązania
Powodzenia
Wiesz, same kamienie mi nie przeszkadzają, nie wiem co zrobić wokół nich.
Chyba kupię małe betonowe krawężniki (barwy jesieni) i obłożę nimi granicę z trawą, poszerzę jeszcze teren wokół oczka i tę przestrzeń między kamieniami a trawą wysypię jakimś żwirkiem kolorowym, otoczakami? Tylko muszę poszperać jak to zrobic żeby żwir przy ulewie nie wpłynął mi do oczka i żeby z kolei w tych kamykach nie porosły chwasty. Pewnie trzeba tam podłożyć kolejna folię... :?

aneti - 2010-04-13, 20:12

AurorA napisał/a:
Jak masz ładne sztuki Chromatelki i Attraction to w jeden sezon zarosną Ci całe to oczko. To najsilniej rozrastające się odmiany.

Wiem, wiem, już żałuję :x no ale nie mogłam, no....! Siostra ma duży staw rybny, chyba jej pod koniec sezonu oddam Atrakcję :???: Chyba, że ktoś inny chętny? 8)
Już mi się to oczko śni po nocach, autentycznie! Do soboty co noc kupowałam lilie. A dziś zastanawiałam się śniąc czy wyrywając liście które pokryły całe oczko nie urwę ewentualnego kwiatka? :crazy:

[ Dodano: 2010-04-13, 21:34 ]
ewa535 dziekuję za uwagi!! Doszperałam się zdjęć Twojego oczka - właśnie coś takiego mi sie marzy! Masz rewelacyjne te małe płaskie kamyczki.
Już podpatrzyłam u ciebie pomysł jak zabezpieczyć kamyki aby podczas deszczu nie wpadały z wodą do oczka :yahoo: Podobają mi się też te małą kąciki z zielenią - też tak zrobię! ;)
Co do włókniny (też nie wiem która jest którą ;P ) myślę że u mnie się to nie uda - musiałam wybrać trochę ziemi aby nieco schować kamienie, przez trawę chwasty aż tak nie przerastają ale przez ziemię pójdą jak burza. Chyba że są jakieś extra grube włókniny (+sprawdzić+).

A tak wogóle to zapał mi zmalał
Teraz doczytałam post Pawła że ryby powinny sie znaleźć w oczku po roślinkach :???: A moje roslinki (nie te które powinnam kupić) rosną sobie w wiadrze bo wciąż nie mogę kupić większych koszy. W zw. z tym woda zaczyna być coraz mniej przejrzysta.
Teraz przynajmniej mam jakiś pomysł na zagospodarowanie terenu wokół oczka!

zuzi10 - 2010-04-14, 02:26

Cytat:
A moje roslinki (nie te które powinnam kupić) rosną sobie w wiadrze bo wciąż nie mogę kupić większych koszy. W zw. z tym woda zaczyna być coraz mniej przejrzysta.
Teraz przynajmniej mam jakiś pomysł na zagospodarowanie terenu wokół oczka!
A po co Ci do zwykłych roślin kosze. Do lilii zgoda. Wszelkie rośliny, jeśli nie mogę sadzić w kamieniach lub żwirze bez doniczek , to sadzę w odciętych rajstopach, lub podkolanówkach damskich, wypełnionych piaskiem lub mieszanką gliny i piasku z niewielką ew. ilością kompostu( ten ostatni nie koniecznie. Nie szpecą tak jak doniczki, bo wyglądają jak kamienie, a roślinki mając swobodny dostęp do składników zawartych w wodzie szybciej rosną i lepiej czyszczą wodę. Po jednym sezonie korzenie tak przerastają tę pończochę, że już im nie potrzebna jakakolwiek doniczka.
aneti - 2010-04-14, 09:00

Niedokładnie napisałam - miałam na myśli właśnie lilie. Po inne gdy się nieco ociepli przespaceruję się na pobliskie bagna... (wiem - wymoczyć, oczyścić... ;) )
leszek50-57 - 2010-04-14, 15:35

aneti napisała/a:wiem - wymoczyć, oczyścić... ;) )
-------------------------------------------------------------
Nie tylko,bo trzeba jeszcze podac dezynfekcji ,najlepiej
w mangan-potasu (kalia) bo możesz przenieśc choroby ;)

poz.Leszek
--------------------

aneti - 2010-04-14, 17:41

leszek50-57 napisał/a:
aneti napisała/a:wiem - wymoczyć, oczyścić... ;) )
-------------------------------------------------------------
Nie tylko,bo trzeba jeszcze podac dezynfekcji ,najlepiej
w mangan-potasu (kalia) bo możesz przenieśc choroby ;)

poz.Leszek
--------------------

eh, tam - przyjdzie choroba, rybki zdechną i będzie okazja zacznąć od nowa! :-D

aneti - 2010-04-19, 19:05

Praca drgnęła - tu głęboki ukłon w stronę mojej mamy, która po powrocie z pracy zaskoczyła mnie takim widokiem:

Poza tym, lilie uczą się pływać; jutro ustalam odbiór kamienia i jadę po kolejne roślinki :piwko:

melek - 2010-04-19, 20:06

Do maskowania brzegów użyłbym mniejszych kamieni ponieważ te większe tak jakby pomniejszają optycznie oczko.
Vanka - 2010-04-19, 20:15

melek napisał/a:
Do maskowania brzegów użyłbym mniejszych kamieni ponieważ te większe tak jakby pomniejszają optycznie oczko.

a moze by je tak trochę pocienkować ;) . Rozłozyć..

aneti - 2010-04-20, 09:44

Pocienkować, dobre :-D

Wylałam litr potu aby te kamienie dwa razy ułożyć tam gdzie są więc póki co chyba nie znajdę w sobie tyle samozaparcia aby je `wykulać` z oczka :bum:
Postaram się je inaczej ułożyć aby nie były tak przytłaczające. Albo w miejscach tych dużych kamienie posadzę zieleninę, która je trochę zamaskuje.

Mam pytanie - woda w oczku przestała być przejrzysta, nie zzieleniała i póki co jakieś wielkie glony w niej nie pływają ale jest "ciemna". Kupić filtr z lampą czy czekać aż rośliny ruszą i oczyszczą wodę? Boję się że zanim to nastąpi woda będzie fatalna i pompa nic nie da :?

duzers - 2010-04-20, 11:16

Cytat:
Mam pytanie - woda w oczku przestała być przejrzysta, nie zzieleniała i póki co jakieś wielkie glony w niej nie pływają ale jest "ciemna". Kupić filtr z lampą czy czekać aż rośliny ruszą i oczyszczą wodę? Boję się że zanim to nastąpi woda będzie fatalna i pompa nic nie da
u mnie też nie jest już tak przejrzysta jak na początku,spodziewałem się tego.posadziłem jak najwięcej roślin,włożyłem torf do wody.zobaczę co się będzie działo.może nie będzie az tak żle ;)
ewa535 - 2010-04-20, 12:55

duzers napisał/a:
Cytat:
Mam pytanie - woda w oczku przestała być przejrzysta, nie zzieleniała i póki co jakieś wielkie glony w niej nie pływają ale jest "ciemna". Kupić filtr z lampą czy czekać aż rośliny ruszą i oczyszczą wodę? Boję się że zanim to nastąpi woda będzie fatalna i pompa nic nie da
u mnie też nie jest już tak przejrzysta jak na początku,spodziewałem się tego.posadziłem jak najwięcej roślin,włożyłem torf do wody.zobaczę co się będzie działo.może nie będzie az tak żle ;)

na pewno rosliny czynią cuda i to wszyscy mówią i ja wierzę. Ale co po cudach w maju, czerwcu jak sie dobrze roslinki rozbujają. Często sukcesu potrzebujemy natychmiuast.
Moja woda po powrocie z urlopu (9 kwietnia) była właśnie tak ciemnawa i straciła bardzo na przezroczystości. Szybkie urochomienie filtra kubełkowego z lampą UV oraz odpalenie dużego filtra k-g spowodowało w ciągu 2 dni kryształowo czystą wode do dna !
Chyba te filtry własnie, bo roślinki mają kiełeczki prawie takie same malutkie jak dwa tyg. temu.
Ja bym sie na Twoim miejscu nie zastanawiała.
Filtr z lampą przyda Ci sie zawsze.
A jak po takiej zimie i dziwnej wiośnie będziemy mieli najgorętsze lato w historii?
Są sdytuacje ,ze i rosliny nie dadza rady

aneti - 2010-04-20, 19:37

Żałuję, że nie notowałam ile pieniedzy wydałam do tej pory - a efekt póki co jakbym nic nie zrobiła :bum: Dziś wydałam prawie 4 stówki na iglaki (śliczne są!!), w sobotę pójdą kolejne 3 stówki na kamień, filtr z lampa koło 500 złotych. Masakrycznie zmasakrowana masakra. Tu się pochwalę, że kasa na oczko idzie z pieniędzy jakie zarobiłam w konkursach. Taka moja wodna satysfakcja :yahoo:
Elendil - 2010-04-20, 19:39

aneti napisał/a:
Żałuję, że nie notowałam ile pieniedzy wydałam do tej pory

się ciesz, że nie notujesz ;) ja notuję i jak tak popatrzę ile na oczko i przyległości wydałem od maja ubiegłego roku to aż się w głowie kręci :roll:
ale mimo tego nie żałuję bo to dobrze wydane pieniądze :P

barteknam - 2010-04-20, 19:41

no widzę , że fajnie ci idzie wydawanie pieniędzy :) nie kupuj wszystkiego odrazu , bo
potem fajnie jest czasem coś sobie dokupić i mieć satysfakcje z jakiejkolwiek zmiany w
oczku lub w około niego ;)
a można wiedzieć jakie to konkursy ? :?:

aneti - 2010-04-20, 19:56

sebastianrost napisał/a:
barteknam napisał/a:

Piękności :)

Taaaaa :hehe: Jako oświetleniowiec ;)

Vanka - 2010-04-20, 19:57

A ja tam uważam, że jak masz możliwość to szalej ile wlezie, dokupić zawsze mozna, a efekt dla samego siebie też jest cholernie wazny :)
barteknam - 2010-04-20, 20:11

Vanka, no właśnie chciałem coś takiego przekazać i wiadomo oczko ma się podobać tobie , a przy okazji innym ;)
ewa535 - 2010-04-20, 20:53

sebastianrost napisał/a:
barteknam napisał/a:

Piękności :)

Aneti to Ty nam tu dla niepoznaki pięty pokazujesz? I takie Asy w rękawie trzymasz?
BArdzo proszę ,a szczególnie w imieniu kolegów naszych (dobrze mówię chłopaki?)o jakąś prezentacje w dziale Pokazmy się !

barteknam - 2010-04-20, 20:56

No przyjemnie było by tu Ciebie zobaczyć , Ewa dobrze mówi :good: :P :P
aneti - 2010-04-20, 21:08

Tak się rodzą plotki ;)
sebastianrost, ale namotałeś :piwko:

aneti - 2010-04-23, 20:16

Złodziejstwo! W Castoramie kupiłam plastikowe obrzeże za niecałe 8 zł, a u mnie obeszłam markety, sklepy ogrodnicze i wszędzie kasują +/-12 zł.

W każdym razie moja praca przygotowawcza została zakończona. Jutro rano przyjedzie kamień i chyba złapię troszkę dystansu do mojego oczka (chociaż powinnam jeszcze przemysleć sprawę filtra bo woda robi się afe).

Tak oczko wyglądało jakieś 3h temu. W międzyczasie wąski pasek, tam gdzie rosną drzewka został zasypany ciemnym łupkiem granitowym - zdobycznym, za 4 piwa :yahoo:

Lilii nie widać - kosz z Atrakcją wstawiłam tam gdzie teraz przywędrowało to coś z strzelającymi w górę liśćmi. Mam nadzieję że jakoś się roślinki w tej wodzie dogadały... :???:

aneti - 2010-04-25, 10:00

Efekt wczorajszej pracy:

W trakcie pracy pojawił się "problemik": facet obliczył, że powinny wystarczyć 3 tony kamienia, na wszelki wypadek kupiłam cztery a wokół oczka zmieściły się ok. dwie. :bum:

Do wieczora przeniosłam jakieś 3/4 kamienia (oczko + wszędzie dzie się dało), tona została i chętnie ją oddam :crazy: Boli mnie wszystko, mam wrażenie że dotyczy to także włosów i paznokci! :?

Vanka - 2010-04-25, 11:38

aneti napisał/a:
tona została i chętnie ją oddam

Aneti - z miłą chęcią przytulę te kamyki ;)
A tak serio - robi się bardzo, bardzo fajnie. Łyknęłaś bakcyla - będzie jeszcze fajniej :)

aneti - 2010-04-26, 10:46

Kurcze, coś mi w tych kamykach nie pasuje.... Oczko jest jakby... zbyt uładzone :???: Może porozrzucam gdzieniegdzie większe otoczaki, aby złamać ten porządek...

Poza tym nie umiem podjąć decyzji co do zestawu filtracyjnego :((
ten ma system odprowadzania wody, który bardzo by się przydał ale kosztuje prawie 750 zł.
ten jest tańszy http://sklep.oczkowodne.n...r-jet-5000.html ale będę musiała maskować filtr

:bum:

Elendil - 2010-04-26, 11:10

Lampę UV sobie na razie odpuść, filtr Extreme 8 + pompa PFN 3500 kupisz za ok 500zł.
Adalbert - 2010-04-26, 13:15

aneti napisał/a:
Kurcze, coś mi w tych kamykach nie pasuje.... Oczko jest jakby... zbyt uładzone Może porozrzucam gdzieniegdzie większe otoczaki, aby złamać ten porządek...

Na zdjęciu widzę klienta, który jak wpadnie w dobty humor lub zobaczy kota to raz, dwa Ci "uladzi" tą misterną robótkę :P

aneti - 2010-04-27, 18:58

Jak tak czytam o tych waszych naturalnych filtrach glebowych, korzennych, pojemnikach, matach, żwirach i żwirkach... to przestaję wierzyć, że w moim oczku będzie przejrzysta woda. Czeski film :bum: :P
Vanka - 2010-04-27, 19:02

Aneti, ja w zeszłym roku nie miałam techniki - nic kompletnie, a wodę miałam czystą. Przyjdzie czas na pistie, hiacynta i inne pływające i woda będzie ok.
leszek50-57 - 2010-04-27, 20:02

aneti napisała/:aak tak czytam o tych waszych naturalnych filtrach glebowych, korzennych, pojemnikach, matach, żwirach i żwirkach... to przestaję wierzyć, że w moim oczku będzie przejrzysta woda. Czeski film
------------------------------------------------------------------------------
Dam ci przykład jak działa filtr mech.razem z korz-glebowym

aneti - 2010-04-27, 20:33

może kiedyś odważę się popróbować :roll:
aneti - 2010-05-15, 21:24

Witajcie, dość dawno nie pisałam; weszłam bo mam pytanie ;)
Ale najpierw sprawozdanie ze zmian: zamontowałam pompę 2500 + filtr z lampą (lampę z braku podejścia do prądu podłączyłam dopiero dziś). Tak wogóle to kupiłam zestaw Klarjet5000 - niby oryginalny kompletny zestaw a nieźle nakombinowałam z wężem aby wszystko pasowało i woda nie uciekała gdzieś bokiem :x
Po ok. 10 dniach różnicy w czystości wody nie widzę :-D Może dlatego, że zanim zainstalowałam sprzęcior wymianiłam wodę :-D Filtr w pompie przytkał się po jakimś tygodniu. Strach się bać co będzie, jak się ociepli.

A weszłam tu dziś bo już nie wytrzymałam z ciekawości - czy wy macie liście lili na powierzchni wody?? ja te moje zaklinam kilka razy dziennie, chyba nie wytrzymam i wrzucę grzałkę do oczka :evil: Atrakcja zdecydowanie urosła od momentu kupienia. Stoi w najgłębszym miejscu a do lustra wody jedemu z liści brakuje jakieś 15cm. Chromatella nieco podrosła a Aurora... :bum: Powiedzcie, że będę miała chociaż jednego kwiaciorka tego roku :((

Vanka - 2010-05-15, 21:43

aneti napisał/a:
a Aurora...

na jakiej głębokości trzymasz? Moja rozszalała się jako pierwsza i mam ze trzydzieści liści na powierzchni, ale ja trzymam na głębokości ok 35 cm.
Technicznie Ci nie pomogę :( , musisz na chłopaków czekać ..

duzers - 2010-05-15, 22:24

aneti napisał/a:
Stoi w najgłębszym miejscu a do lustra wody jedemu z liści brakuje jakieś 15cm.
gdy jest ciepło w ciągu jednego dnia liść powinien być na powierzchni.w jakim podłożu masz posadzone lilie?
aneti napisał/a:
wymianiłam wodę
nie potrzebnie wymieniłaś wodę,trzeba było poczekać,wszysko by się unormowało
Elendil - 2010-05-16, 08:04

aneti napisał/a:
czy wy macie liście lili na powierzchni wody??

Stan na wczoraj:
Attraction 2 liście
Albida 1 liść
Chromatella 2 liście
Marl. Rosea 1 liść

Ubiegłoroczny zakup, w tej chwili góry pojemników znajdują na ok 60-70cm. Patrząc na to co pokazują niektórzy z południa Polski idzie się załamać. Ale będzie dobrze :good:

adrian90 - 2010-05-16, 08:59

u mnie u jednej różowej są już 4 a biała dopiero idzie
aneti - 2010-05-16, 13:07

Vanka napisał/a:
aneti napisał/a:
a Aurora...

na jakiej głębokości trzymasz? Moja rozszalała się jako pierwsza i mam ze trzydzieści liści na powierzchni, ale ja trzymam na głębokości ok 35 cm.
Technicznie Ci nie pomogę :( , musisz na chłopaków czekać ..

Żartujesz!!! Myślę, że moja od korzenia do lustra ma z 25-30 cm. Gdy ją kupowałam listki były maleńkie i pewnie ciu podrosły, ale naprawdę niezauważalnie. Może błąd że postawiłam
pojemnik od razu na dnie a nie obniżałam go stopniowo...

duzers napisał/a:
aneti napisał/a:
Stoi w najgłębszym miejscu a do lustra wody jedemu z liści brakuje jakieś 15cm.
gdy jest ciepło w ciągu jednego dnia liść powinien być na powierzchni.w jakim podłożu masz posadzone lilie?

Mieszanka proporcjonalnie: ziemi, piasku i gliny, na spodzie trochę żwiru. Nie dawałm żadnego nawozu/odżywek.

duzers napisał/a:
aneti napisał/a:
wymianiłam wodę
nie potrzebnie wymieniłaś wodę,trzeba było poczekać,wszysko by się unormowało

Dopiero wczoraj przeczytałam, że to był błąd :(( Ale nic straconego, gdy już się ociepli... ;)

[ Dodano: 2010-05-16, 14:23 ]

[ Dodano: 2010-05-16, 14:27 ]
wygląd oczka `z góry` - dla odmiany :hehe: pada, a nie chce mi się moknąć ;)
przez przypadek kupiłam kłącze (czy jak to nazwać) pływającego hiacynta - świetny jest :good: Muszę spr czy toto kwitnie...

Co do oczka poza zamaskowaniem kaskady jakimiś wysokimi iglakami i trzmieliną nie mam w planie większych zmian. Ale plany planami a życie życiem :)

duzers - 2010-05-17, 09:43

Cytat:
Mieszanka proporcjonalnie: ziemi, piasku i gliny, na spodzie trochę żwiru. Nie dawałm żadnego nawozu/odżywek.
mieszanka jest ok.attraction i albide u siebie miałem na 60,gdy miały kilka liści na powierzchni,przestawiłem na 1,2(odjąć kosz to 1m)w ciągu 2 dni liście z powrotem były na powierzchni.aurore dałem od razu na 40cm,już ma kilka liści na powierzchni,od posadzenia to jakiś tydzień.poczekaj,od soboty ma się ocieplic na pewno ruszą :good:
aneti - 2010-05-17, 18:28

duzers napisał/a:
aurore dałem od razu na 40cm,już ma kilka liści na powierzchni,od posadzenia to jakiś tydzień

w tydzień od posadzenia...? ja swoje posadziłam w połowie marca :bum:
idę stąd bo jak widzę wasz piękne lilie z liśćmi i o zgrozo z pąkami (jak u bobka1985) to mnie tiki nerowe dopadają ;)

Vanka - 2010-05-17, 18:57

aneti napisał/a:
idę stąd bo jak widzę wasz piękne lilie z liśćmi i o zgrozo z pąkami (jak u bobka1985) to mnie tiki nerowe dopadają ;)

Prrr szalona - ;)
Aneti jeszcze się doczekasz - pogoda jest naprawdę do :dupa: zimno i pada, a to nie sprzyja liliom. Ja mam tylko nadzieje, że ta pogoda w końcu się zmieni :???:

duzers - 2010-05-17, 22:45

Cytat:
w tydzień od posadzenia...?
dokładnie..pąków jeszcze niema ale attraction i albida mają już pąki na powierzchni.nie pisze to żeby cię dołować.sadziłem w takiej mieszance jak ty,cały ubiegły tydzień był ciepły,ponad 20 stopni i wtedy wyrażnie ruszyły..
Elendil - 2010-05-18, 07:12

Anetko, nie przejmuj się liliami... u mnie dzisiaj wyglądają tak:

aneti - 2010-05-19, 18:46

Elendil, jak Ty ładnie do mnie mówisz :roll:

No ale Twoje zdjęcie tylko mnie pogrążyło. Korzystając z okazji że nie pada pstryknęłam kilka fotek - niezbyt wyszły ale nie mam jak do nich podejść.
Atrakcja, Chromatella i Aurora - z tą ostatnią coś jest nie tak, to chyba nie kwestia tylko zimna... liscie maluteńkie, mają po 5 cm i zaczynają pokrywać się zielonym nalotem :((
Za to woda - o ja weź!! Szok. Lampa jest włączona od kilku dni i idealnie widać dno.

Acha, i dziś utopiła mi się jedna rybka - na śmierć!! To przez te ulewy.

duzers - 2010-05-19, 20:37

naprawdę nie masz co narzekać.poczekaj jak liście pojawią sie na powierzchni,twoje lilie napewno zaczną rosnąć :)
Elendil - 2010-05-19, 20:42

Dokładnie, dwa dni sensownej pogody i będzie dobrze. I nie masz się co pogrążać bo w porównaniu z niektórymi u mnie też lipa straszna z liliami póki co :-D
JAREK G - 2010-05-19, 21:10

Aneti, za duże masz te "kamole" w tych doniczkach :???: tam ma być gruby żwir a nie otoczaki :P
leszek50-57 - 2010-05-20, 08:18

Jarek ci dobrze podpowiada to mają być kamyczki o średnicy 1,2,3cm
ale woda super. ;)
poz.Leszek
---------------

aneti - 2010-05-20, 14:32

Macie rację, już czas zamienić kamole na żwir ;) Musiałam czymś obciążyć kosze bo wędrowały po całym oczku.
tom11 - 2010-05-20, 15:12

Mi wystartowały , tylko zdjęcie kiepskie bo telefon :?

aneti - 2010-05-20, 16:47

udaję, że nie widzę :evil:
ale jest ciutka nadziei bo dziś pojawiło się słońce :brawo: