Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Olimp

Olimp - 2010-03-27, 09:40
Temat postu: Oczko Olimp
Witam wszystkich na forum
Na początku się przedstawię. Mam na imię Sławek i jak tu wszyscy na forum marzę o pięknym oczku. Dołączyłem do forum jakieś 10 miesięcy temu i od tego czasem regularnie przeglądam sobie posty dotyczące budowy, oraz pielęgnacji oczka. Mimo tego mam wiele pytań i wątpliwości, które mi mam nadzieje jako eksperci wytłumaczycie. Chciałbym dodać, że jestem totalnym laikiem, a jedyną rzecz jaką w życiu zbudowałem to karmik na zetpetach w 7 klasie podstawówki.
Mam działkę o powierzchni 1150 m. Wymarzyłem sobie oczko o powierzchni około 35 m2 z kaskadą. Oczko ma się znajdować w północno – wschodnim rogu działki. Gleba to glina .
Podłożem w oczku będzie folia PVC o grubości 1 mm. Roślinnośc i ryby chciałbym mniej jak najbardziej zbliżone do polskich jezior, czyli tatarak, pałki, kaczeńce, lilie wodne i podobne, jeśli chodzi o rybki to planuje takie gatunki jak płotki, liny, karasie, no może z 4 karpie.
Chciałbym dołączyć prowizoryczny plan mojego oczka:

Kolor błękitny to strefa płytka oczka o głębokości 15-20 cm powierzchnia około 8m2
Kolor niebieski to miejsce na tatarak i pałki, półka o głębokości około 25-30 cm
Kolor żółty to strefa wody płytkiej 30-50 cm
Kolor fioletowy to miejsce na rośliny lubiące krople: przetaczniak budowniczek, potocznik wąskolistny
Kolor zielony to skalniak o wys. około 1 m, z którego będzie wypływać kaskada
W środku zaś planuję strefę głęboką o głębokości 1,5 m powierzchnia około 11 m2
Z moich obliczeń wynika iż w oczku będzie około 25 m3 wody

Mam wiele pytań, na razie chciałbym się zapytać o te najbardziej mnie nurtujące:

1 Czy możliwe jest, aby na takim akwenie nie było żadnego filtra, czytałem że czasami wystarczą rośliny w strefie płytkiej i one wystarczająco spełniają funkcje filtracji?

2 Planuję zakupić pompkę do kaskady, jaka powinna być jej moc, aby dobrze spełniała swoją funkcję?

3 Żona chce, aby oczko umieścić jak najbardziej w rogu działki, jaka powinna być minimalna odległość oczka od płotu?, chcę dodać, że przed płotem będą wkopane jeszcze tuje (ok. 80 cm od płotu)

4 Jaka płachtę folii muszę zakupić na ten rozmiar oczka, z moich wyliczeń wychodzi 12,5 m na 9m, czy jest to wyliczenie prawidłowe?

5 Czego nie uwzględniłem w moim prowizorycznym planie i o co ważnego nie zapytałem?

Bardzo proszę o jakiekolwiek uwagi i sugestie

JAREK G - 2010-03-27, 10:10

Olimp napisał/a:
Czego nie uwzględniłem w moim prowizorycznym planie i o co ważnego nie zapytałem?
O ile nic się nie zmieniło do budowy oczka powyżej 30 m2 potrzebne jest pozwolenie na budowę, co jest dość kłopotliwe. Do 30 m2 potrzebne jest tylko zgłoszenie co nie stwarza żadnych problemów i nie powinno też być kłopotu z odległościami od granicy działki :) Co do wymiarów folii to o ile z długością jest OK, to do szerokości musisz doliczyć jeszcze około 1m . Pompa o wydajności od 3000l/h wzwyż , ale to zależy jaki chcesz uzyskać efekt
maruder - 2010-03-27, 12:22

Witaj.
Ad.1. Możliwe, tyle, że potrzebujesz możliwie dużo roślin nie tylko w strefie płytkiej. Dodatkowo wpuściłbym racicznice.

Ad.3. Nie ma ustawowej odległości minimalnej. Pamiętaj tylko, że tuje rosną i jak za blisko nich wykopiesz oczko, to Ci je później "uduszą".

Odnośnie samego projektu, to ja przesunąłbym skalniak z kaskadą trochę w lewo (północny zachód), albo jeszcze bardziej na środek.

Olimp - 2010-04-01, 22:38

Dzięki za sugestie, o wymogach prawnych czytałem wcześniej i uważam, że za dużo roboty, więc troszkę zmniejszę powierzchnię, mając nadzieję, że jak wyjdzie 32,3 m2 to nikt się nie przyczepi, skalniak rzeczywiście dobry pomysł i lekko go przesunę. Za kilka dni zabieram się za kopanie, zaplanowałem już prawie strukturę oczka. Mam jeszcze kilka pytań:
1 czytałem i czytam cały czas na forum o sadzeniu roślin, wiem że tatarak jak i pałki wodne powinny być sadzone na głębokości około 30 cm, planuję sadzić je w pojemnikach na półkach o głębokości 60 cm, wyczytałem też że należy je sadzić po 4-5 na kosz, ale nie mogę znaleźć informacji, czy mogę w jednym koszu umieszczać np 3 sadzonki tataraku i jedną pałki?

2 jak będę mógł zasłonić kosze, aby nie były widoczne, to znaczy czy mogę bezpośrednio przed nimi posadzić inne rośliny kamuflujące koszyki?

3 czy na folię należy wsypać jakąś warstwę np żwiru, czy dno oczka nie musi być niczym przykryte?

AurorA - 2010-04-01, 23:37

Olimp napisał/a:
3 czy na folię należy wsypać jakąś warstwę np żwiru, czy dno oczka nie musi być niczym przykryte?

nic nie syp nie musi- to tylko kłopoty

Olimp napisał/a:
sadzić po 4-5 na kosz, ale nie mogę znależć informacji, czy mogę w jednym koszu umieszczać np 3 sadzonki tataraku i jedną pałki?

nie mieszaj roślin- jeden gatunek w jeden koszyk bo inaczej wygląda to nienaturalnie i jedna drugą może zagłuszyć.

Olimp napisał/a:
wiem że tatarak jak i pałki wodne powinny być sadzone na głębokości około 30 cm, planuję sadzic je w pojemnikach na półkach o głębokości 60 cm

dużo lepiej aby pojemniki stały na głębokości 30 cm to najlepsza głębokość dla roślin przybrzeżnych. 60 dadzą radę ale wola płycej- wysokość pojemników jest mniejsza niż 30 wiec nic nie powinno wystawać.

Olimp - 2010-04-07, 21:15

kurcze cały czas myśle o położeniu oczka i zdecydowałem, że przesunę je o 90 stopni w prawo wg planu, wtedy jego dłuższa część będzie położona na północy, tym bardziej że punkt widokowy będzie z południowego wschodu ze wskazaniem na południe. wtedy też kaskada jak radziliście będzie bardziej po środku dłuższej części. Radzicie też, abym półkę na tatarak i pałki zrobił o głębokości 30 cm, ale wtedy koszyk będzie jeszzce bliżej tafli, a co za tym idzie bardziej widoczny i nasuwające mi się pytania:

1 czy możliwe bedzie zasłonięcie tych koszy przez jakieś inne rośliny, które będą wsadzone w taki przypadku w żwirze przed nimi? i jeśli tak to:

2 jakaą grubość ma mieć powierzchnia żwiru przed tymi półkami

3 jaka powinna być szerokość tej półki?

4 jakie rośliny poradzilibyście wsadzić przed kosze z tatarakiem i pałkami

5 czy około 50% lini brzegowej ( z tyłu patrząc z punktu widokowego) to dobry pomysł?

6 czy przed półką na trzcine umieścić następną na inne rośliny, czy odrazu robić
zejście do strefy głębokiej

sorry, że zadręczam takimi pytanaimi, ale chciałbym mieć wszystko zaplanowane przed zrobieniem wykopu, który już nie moge się doczekac kiedy zaczne

duzers - 2010-04-07, 23:16

jeżeli nie chcesz aby było widać kosze,posadż rośliny w kamieniach.zrób półkę o głębokości 30cm i szerokości przynajmniej 40cm,ułóż kamienie i możesz sadzić rośliny.
Olimp napisał/a:
6 czy przed półką na trzcine umieścić następną na inne rośliny, czy odrazu robić
zejście do strefy głębokiej
nie wiem czy trzcina to dobra roślina do oczka,za bardzo się rozrasta..możesz zrobić półkę na 60-70cm
prezes1 - 2010-05-18, 22:40

jesli dasz zwir lub bardzo drobne kamienie i beda tam ryby to licz sie z tym ze po 2 miesiacach bedziesz miec wszystko na dnie oczka karasie karpie i liny uwielbiaja ryc niczym dziki w podlozu najlepsze sa doniczki a jak rosliny sie rozrosna to ich nie bedzie widac
Olimp - 2010-05-19, 17:54

niestety, zaplanowany wykop oczka musiał poczekac,bo musiałem wpierw nawieżc ziemii na teren, a od dwóch tygodni walcze z zalaniem, kontury oczka są już wykopane od półtora miesiąca, jak i półka na tatarak, jeszcze troche roboty zostało, już niedługo umieszcze jakieś fotki.
Czyli sugerujecie, abym nie dawał żwiru, w takim razie szerokość półki zmniejsze do 25 cm, a czy wykonać pod nią następną półkę np na 50 cm na inne rośliny, czy odrazu robić skos do strefy głębokiej. Pólka na tatarak ma ok. 30 cm głębokości i zajmuje około 40 % lini oczka, pozostałą część planuje od półki na głębokośći 15 cm.

prezes1 - 2010-05-19, 20:57

ja mam u siebie 30 i 60 i skos na 60 sa lilie ale mozna dac glebiej
Ryba2008 - 2010-05-20, 20:35

Olimp, wszystko rób tak prosto jak to tylko możliwe - ale nie prościej. Nie śpisz się. Pośpiech będzie Ci potrzebny tylko wtedy gdy będą Cię kąsały komary w czasie kopania oczka. Ja oczko robię od 2 lat i dzięki temu uniknąłem sporo błędów czytając forum.. Moje oczko wygląda tak 7 x 4 x 1,7 : http://yfrog.com/juoczko10898g

Uploaded with ImageShack.us

Jeśli chodzi o Twoje tuje, to drzewa, krzewy powinno sadzić się 3 metry od granicy działki. Polskie sądy do tego tematu podchodzą tak: jeśli posadziłeś np.żywopłot w odległości 1 metra od granicy działki, to powinieneś tak dbać o niego, aby jego wysokość nie przekraczała 1 metra ( chyba, że sąsiad nie protestuje.) Dziką winorośl możesz puścić na płot za zgodą sąsiada zachowując prześwity. Zatem Toja tuja powinna być posadzona w odległości 3 metrów od granicy działki, jeśli nie chcesz jej przycinać.
Jak już pisali moi poprzednicy, oczko należny zgłosić np. w Wydziale Architektury. Opłata 15zł. Warto to zrobić. Pozdrawiam. Ryba2008 :soczek:

Ryba2008 - 2010-05-21, 06:46

Półki na strefę płytką bagienną będą zrobione po prawej stronie oczka. Ulewne deszcze w minionych dniach wygoniły mnie z działki i uniemożliwiły mi ich zrobienie. Przed deszczami okryłem grubą folią malarską oczko, żeby spływająca woda nie rozmyła półek. Przez ponad tydzień nie byłem na działce, więc nie wiem co zastane w sobotę. Bez względu na to co zastanę, będę kopał, kopał i jeszcze raz kopał. Folię 13 x 10 m już mam, agrowłókninę 160 metrów już mam i geowłókninę też. Proszę teraz Św. Piotra o 3 bezdeszczowe dni i może dokończę prace.
Pozdrawiam. Ryba2008 :soczek:

[ Dodano: 2010-05-21, 19:34 ]
Ziemię z oczka wykorzystałem do zrobienia w pobliżu oczka skalniaka. Pomimo, że ziemia na skalniaku była żółta, byliny na skalniaku rosną bez problemu. Skalniak obłożyłem dookoła czerwonymi pustakami wykorzystywanymi do wykonywania stropów w budynkach (cena około 7 zl/szt). Rośliny częściowo już mam i trzymam je obok oczka od kilu tygodni. Wszystko wygląda tak:

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam. Ryba2008 :piwko:

Olimp - 2010-06-01, 21:43

zgodnie z obietnicą umieszczam zdjęcia prac nad oczkiem, na pierwszym planie widać strefę bagienną z półko ok. 14 cm, na niej bedzie umieszczony zwirek, również półka z lewej strony bedzie na głębokości ok 15 cm, natomiast tył i prawa strona to półki o gł. ok. 30 cm, widać także miejsca niekopane, one oczywiście znikną, są po to aby ułatwić dalsze kopanie
Co jest nie tak?, o czym zapomniałem na tym etapie? bardzo proszę o sugestie?

i z innej perspektywy:

Ryba2008 - 2010-06-03, 18:11

Witam. Proponuję chronić wykop przed deszczem. Ulewne deszcze potrafią zniszczyć półki w oczku, a ich odbudowanie jest kłopotliwe. Kup np. 3 grubsze folie malarskie 4 x 5 mk, które skutecznie chronią półki. Pozdrawiam. Ryba2008
Olimp - 2010-06-04, 12:11

mam teraz trochę problem, ponieważ wszędzie piszą, że najlepiej jak jest spad do strefy głębokiej, trudno będzie jednak go zrobić ja k mam sam piasek, inna sprawa to jak potem kłaść folię?, przecież jak wejdę do oczka to wszystko się rozwali.
Ludwig - 2010-06-04, 15:58

Miałem podobną sytuację z oczkiem. U mnie też sam piach i gdy robiłem półki rano, to na drugi dzień już były suche i obsypywały się. Więc najlepszym sposobem będzie wziąść jeden dzień wolny. Zabrać się solidnie do roboty wykopać cały kształt oczka i półki. Na samym początku półki są wilgotne co sprzyja nadawaniu kształtu i co najważniejsze nie będą się obsypywać. Na drugi dzień wyłożyć folią jak jeszcze wszytko będzie w miarę wilgotne.

Pozdrawiam ;)

Olimp - 2010-06-07, 07:29

dzięki, a jak z tym spadem? robić zejście do głębi gwałtownie, czyli z 30 cm odrazu 150, czy pod kątem? tyle że będzie ciężko bo ten piasek
Ryba2008 - 2010-06-07, 14:31

Wg mnie ściany w oczku nie powinny być pionowe, ale nachylone pod kątem. Lepiej układa się wtedy folia. Ściana najwyższej półki powinna mieć kąt nachylenia około 45 stopni. Wtedy lód zimą jak rozszerza się nie uszkodzi folii.
Jeśli kopie się w piasku, to należy obłożyć ściany deskami, płytami paździerzowymi itp Ja tak zrobiłem i nic nie obsuwa się, a po półkach chodzę. Położenie na półki folii malarskie powoduje także, że ziemia nie wysycha, jest mokra. U mnie półki mają szerokość minimum 60 cm. Pozdrawiam. Ryba2008 :soczek:

Pawel Woynowski - 2010-06-07, 18:39

Olimp napisał/a:
dzięki, a jak z tym spadem? robić zejście do głębi gwałtownie, czyli z 30 cm odrazu 150, czy pod kątem? tyle że będzie ciężko bo ten piasek

Przy gruncie piaszczystym powinno się wykop pod oczko kształtować tak aby stosunek kąta nachylenia brzegu do głębokości nie był mniejszy niż 1 : 3 . Ściśle wiąże się to z powierzchnią jaką dysponujemy pod budowę. Stosunek ten powinien wynosić jak 1 : 3 lub : 4, przy gruntach piaszczystych. To znaczy że przy głębokości (w najgłębszym miejscu) wynoszącej np.1,20 m, krawędź brzegu powinna być oddalona od tego miejsca o 3,60 m lub 4,80 m. Wtedy mamy gwarancję że nic się nie będzie obsuwać.
W wyjątkowych przypadkach, twarde gliniaste podłoże, ten stosunek może być mniejszy, lecz nie mniej niż 1 : 2.

Tutaj masz przykład 1:3 - http://www.mikrojezioro.m...dst_bud_1-3.htm

Ryba2008 - 2010-06-07, 19:07

Panie Olimp, plan oczka zrobił Pan dobry, ale proponuję zrobić jeszcze przekroje poprzeczne oczka, na których powinien Pan uwzględnić nachylenie ścian w oczku.
Ja do swojego oczka zrobiłem 2 przekroje: poprzeczny i podłużny. Oczywiście z wymiarami Pozdrawiam. Ryba2008 :soczek:

Olimp - 2010-07-05, 08:52

Niestety nic nie wykombinowałem nowego i nachylenie ścian w oczku będą dość ostre, ale było już za póżno mna zmiany, tym bardziej, że chciałem mieć strefę głęboką.Patrzyłem sobie na galerie oczek i wielu tych proporcji nie ma i oczka funkcjonują, więc mam nadzieję że u mnie też się uda. Już jestem właściwie w trakcie zamawiania folii, jednak przeraża mnie jej rozwijanie (czytałem wątki dot. nakładania folii i już zabookowałem 4 sąsiadów), liczę sie z tym że troszkę brzegi się załamią, byleby ubytki były jak najmniejsze

[ Dodano: 2010-07-05, 10:02 ]
załączam kilka fotek, jeszcze przed folią będzie kosmetyka

Pawel Woynowski - 2010-07-05, 09:47

A jakiej głębokości jest ta strefa głęboka? Zastanawiam się też gdzie chcesz wsadzić rośliny strefy płytkiej i bagiennej, bo rozumiem, że ta wąska i płytka półeczka wokół oczka jest na kamienie maskujące folię. To samo co do głębokości, dotyczy również tego zakola po lewej stronie w głębi, za tymi schodkami.
Olimp - 2010-07-05, 10:01

strefa głęboka jest głębokości ok. 1m 60, ta płytka półka ma być na głębokości 30 cm i jest też na 30 cm szeroka, po za tym strefę bagienną chce utworzyć po lewej stronie na pierwszym zdjęciu i ma ona głębokość ok. 12 cm, może teraz jest ona mało widoczna, bo zarosła chwastami, ponieważ budowa trwała kilka miesięcy, czy ta ilość półek jest wystarczająca?
Pawel Woynowski - 2010-07-05, 14:21

Czy w tej strefie płytkiej, tej po lewej stronie, wysypiesz po nałożeniu folii całą substratem, czy raczej rośliny będziesz tam sadził w pojemnikach. Jeśli w pojemnikach to te 10 cm będzie za mało. Substrat w typowym pojemniku będzie miał ok od 15 do 25 cm wysokości i dopiero od jego powierzchni liczy się głębokość sadzenia roślin. Tak więc w tym przypadku musisz pogłębić tę strefę tak aby móc w nią wstawić pojemniki.

Jeśli natomiast rośliny posadzisz bez pojemników jedynie w substracie wysypanym na folię, i odgraniczysz tę strefę od strony oczka kamieniami położonymi na jej krawędzi (lina A-B na fotce niżej), oczywiście po wcześniejszym jej pogłębieniu tak aby po nasypaniu substrat sięgał 0.00 m przy brzegu do - 0.30 m przy kamieniach.

Jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie to przed nasypaniem substratu wyłóż na kamienie i dno w tej strefie 70 cm pas juty, po nasypaniu substratu obetnij wystające kawałki znad substratu na kamieniach. Juta zapobiegnie wymywaniu substratu do oczka, zamiast juty można też dać cienką włókninę.

Kamienie tak położone mają dwie zalety. Jeśli je położysz tak, aby kilka większych wystawało powyżej powierzchni lustra wody, a kilka mniejszych było 2 - 3 cm poniżej, wtedy narybek będzie miał swoje miejsce w tej strefie aby schronić się przed "rodzicami". W okresie tarła, można jeden czy dwa wyjąć, aby ryby odbyły tam tarło. Po tarle zamykasz z powrotem wlot do strefy i maluchy mają tam swój "żłobek i przedszkole".

Drugą korzyścią jest to, że w okresie zimowym, w słoneczne dni, wystające kamienie pod wpływem promieni słonecznych będą roztapiały otaczający je lód. Co pomoże w zimie w wentylacji oczka.

A już poza tym wszystkim, myślę że głębokość 1,20 m w zupełności wystarczy przy takim oczku. Jak podniesiesz dno o te 0.40 m, wtedy ściany będą mniej strome.
Dodatkowo proponuję poszerzyć te półki, ponieważ kamienie maskujące folię, położone na nich zabiorą Ci miejsce na rośliny. Myślę że szerokość 50 cm to minimum. A głębokość tych pólek uzależnisz od wysokości pojemników i wymagań roślin co do głębokości sadzenia.

Olimp - 2010-07-06, 12:43

Dziękuję za fachową podpowiedż, rzeczywiście wyłożenie w strefie bagnistej substratu to znakomity pomysł i tak zrobię, planowałem przedtem sam żwirek, bo czytałem że można też tak rośliny wsadzać. Jeśli dobrze zrozumiałem to w tej strefie ma być lekki spad idący od brzegu do środka oczka, czy warstwa substratu ok. 15 cm w takim razie wystarczy?
Rozumiem też że żwirku w takim razie nie ma potrzeby nakładania na substrat?

Jeśli chodzi o półki biegnące wzdłuż linii brzegowej, to będzie ciężko mi je poszeżyć, ponieważ jest tam sam piase (porównywalny z tym na plaży) i jakielkolwiek modelowanie będzie raczej niemożliwe, chyba że bym powiększył oczko.
Chciałbym na tych półkach postawić pojemniki z pałkami i tatarakiem (na 60 %).
Jeden z pojemników zamieściłem na ostatnim zdjęciu. Natomiast folię chciałbym zamaskować raczej nie żwirkiem, powiedziano mi że pojemniki ładnie naturalnie zarosną i nie będzie ich widać.

Pawel Woynowski - 2010-07-09, 02:33

Olimp napisał/a:
Dziękuję za fachową podpowiedż, rzeczywiście wyłożenie w strefie bagnistej substratu to znakomity pomysł i tak zrobię, planowałem przedtem sam żwirek, bo czytałem że można też tak rośliny wsadzać. Jeśli dobrze zrozumiałem to w tej strefie ma być lekki spad idący od brzegu do środka oczka, czy warstwa substratu ok. 15 cm w takim razie wystarczy? Rozumiem też że żwirku w takim razie nie ma potrzeby nakładania na substrat?

Może być za mało myślę że 25 wystarczy., i na wierzchu 10 cm warstwa żwiru. Zabezpieczy substrat przed ryciem ryb w substracie. Można też dać jedynie żwir, rośliny będą w nim też dobrze rosły, a z czasem osady denne stworzą coś w rodzaju podłoża dla roślin.
Cytat:
Jeśli chodzi o półki biegnące wzdłuż linii brzegowej, to będzie ciężko mi je poszerzyć, ponieważ jest tam sam piasek (porównywalny z tym na plaży) i jakiekolwiek modelowanie będzie raczej niemożliwe, chyba że bym powiększył oczko.
Chciałbym na tych półkach postawić pojemniki z pałkami i tatarakiem (na 60 %).
Jeden z pojemników zamieściłem na ostatnim zdjęciu.

Te półki są za wąskie rośliny tego typu co pałki i tatarak są ekspansywne i stosunkowo wysokie i te małe pojemniki mogą się wywracać przy silniejszym wietrze, więc powinno się je sadzić w większych pojemnikach. Do takich roślin stosuje hoboki i wiadra murarskie, z ponawiercanymi otworami.

Wykładam je jutą lub cienką włókniną i nasypuję substrat. Warstwa wody nad powierzchnią substratem w pojemniku wyznacza głębokość sadzenia roślin, tak że przy budowie półek trzeba uwzględnić wysokość pojemnika stojącego na półce, tak aby nad substratem w pojemniku była odpowiednia warstwa wody.
Cytat:
Natomiast folię chciałbym zamaskować raczej nie żwirkiem, powiedziano mi że pojemniki ładnie naturalnie zarosną i nie będzie ich widać.

Półki wyprofilował bym w ten sposób (rys niżej), wtedy rośliny i żwir zasłonią folię i nie ma potrzeby stosowania pojemników. Rośliny będą rosły na żywioł niczym nie ograniczone.

Przy planowaniu nasadzeń pamiętaj również o kierunkach stron świata, sadź rośliny tak aby wyższe nie zasłaniały słońca tym niższym, tzn. rośliny wysokie od strony północno zachodniej oczka. A część z której najczęściej będziesz obserwował oczko po jego południowo wschodniej stronie, wtedy nie patrzysz pod słonce, słonce pada zza pleców obserwującego,

Olimp - 2010-07-12, 12:28

Wczoraj wziąłem się za profilowanie brzegów tak jak podpowiedział mi Paweł. Trochę roboty z tym jest bo linia brzegowa odliczając nasyp to z 25m, z ziemia zbita. Rynny które powstają mam zamiar naktyć substratem i tu pytanie: jakie niskie roślinki mogę posadzić w nim, aby folia była ładnie schowana. Rynny te mają ok. 20 cm szerokości, a przed nimi (idąc w kierunku środka oczka), znajduje się ta półka o gł. 30 cm na której będzie tatarak i pałki w koszach (około 30-40% lini brzegowej, z tyłu)
Mam zamiar też zabrać się za nasyp, aby utworzyć z niego skalniak z kaskadą w centralnym miejscu, trochę się zastanawiam jak teraz ukryć folię pod tym nasypem kiedy będę ją nakładał na oczko, ale poprostu muszę część nasypu od strony linii brzegowej poprostu usunąć i jeszcze raz nasypać, chyba że ktoś ma inny pomysł?

I ostatnia rzecz na razie: czytałem, że kaskadę buduję się na folii PVC, następnie kładzie się budowlankę, potem zaprawa i na to kamienie. Nie znam się na murowaniu, ale czy ta zaprawa nie ześlizgnie się z tych folii? Jeśli ktoś mógł mi by powiedzieć też jak wykonać taką zaprawę?
Ok, biorę się dalej do profilowania

Pawel Woynowski - 2010-07-12, 20:22

Olimp napisał/a:
Wczoraj wziąłem się za profilowanie brzegów tak jak podpowiedział mi Paweł. Trochę roboty z tym jest bo linia brzegowa odliczając nasyp to z 25m, z ziemia zbita. Rynny które powstają mam zamiar nakryć substratem i tu pytanie: jakie niskie roślinki mogę posadzić w nim, aby folia była ładnie schowana. Rynny te mają ok. 20 cm szerokości, a przed nimi (idąc w kierunku środka oczka), znajduje się ta półka o gł. 30 cm na której będzie tatarak i pałki w koszach (około 30-40% linii brzegowej, z tyłu)

A możesz podrzucić zdjęcia tego fragmentu, bo nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tymi 20 cm rynnami przed 30 cm półką.
Cytat:
Mam zamiar też zabrać się za nasyp, aby utworzyć z niego skalniak z kaskadą w centralnym miejscu, trochę się zastanawiam jak teraz ukryć folię pod tym nasypem kiedy będę ją nakładał na oczko, ale po prostu muszę część nasypu od strony linii brzegowej po prostu usunąć i jeszcze raz nasypać, chyba że ktoś ma inny pomysł?

Zerknij tutaj tam masz mały foto reportażyk z budowy kaskady.
Cytat:
I ostatnia rzecz na razie: czytałem, że kaskadę buduję się na folii PVC, następnie kładzie się budowlankę, potem zaprawa i na to kamienie. Nie znam się na murowaniu, ale czy ta zaprawa nie ześlizgnie się z tych folii?

Nic się nie ześlizgnie.
W nasypie profilujemy poziome stopnie, które nadadzą nam kształt i wysokość poszczególnych progów i wykładamy folią. Na folii, układamy na zaprawie kamienie, najlepiej płaskie lecz nie koniecznie o gładkiej powierzchni (wygląda to bardziej naturalnie), staramy się to robić tak aby zaprawa była nie widoczna. Zaprawę kładziemy w 1/3 głębokości płyt, w takiej ilości, aby przy dociskaniu płyt nie wypływała przodem pod płytami lub po bokach. Podobnie robimy robiąc z kamieni obrzeże kaskady (jej koryto, to te kamienie układane po obu bokach poszczególnych stopni. Zaprawa ma konsystencję gęstego ciasta, i w zasadzie nie ma tendencji to spływania, po położeniu i dociśnięciu, nie za mocnym oczywiście, płyt. Dociskamy, równocześnie poziomując w obu kierunkach, wzdłuż i w szerz, poziomicą.
Kolejność przy układaniem folii jest taka:
Formujemy poszczególne stopnie w nasypie, zaczynając od oczka,

po uformowaniu układamy na nich warstwę izolacyjną z włókniny, na całej szerokości i wysokości koryta kaskady, następnie kładziemy folię PVC, tak aby kamienie tworzące ściany koryta kaskady były oparte na folii.

Na wyłożoną folię PVC układamy izolację przed kamieniami np. z folii ogrodniczej.
Teraz poczynając od dołu kaskady układamy na zaprawie płyty tworzące poszczególne stopnie. Wcześniej można je ułożyć i dopasować na "sucho" bez zaprawy.

Tak to wygląda po zakończeniu układania kamieni.

Zaprawę z pomiędzy kamieni, która ew. wypłynęła z pod nich, można po ok. godzinie po wymurowaniu, usunąć mokrą szczotką zmiotką (taką na krótkim kijku), maczaną w wiadrze z wodą.
Cytat:
Jeśli ktoś mógł mi by powiedzieć też jak wykonać taką zaprawę?

Stosuję gotową zaprawę QUICK-MIX TWM-s firmy TUBAG.

Ale wcześniej w trakcie usypywania nasypu, każdą 10 - 15 cm nasypaną warstwę polewaj obficie wodą z węża, z końcówką deszczującą. Zagęścisz w ten sposób nasyp i nie będzie w przyszłości osiadał. Poza tym usypując nasyp układaj jednocześnie kamienie na skalniak. Widać to na tych zdjęciach z budowy kaskady.

Olimp - 2010-07-14, 22:20

Dziękuję za kolejne fachowe podpowiedzi.
Cały czas działam i kiedy chciałem zrobić zdjęcie już stawało się ciemno, a aparat raczej cienki (co oczywiste pieniądze zamiast na nowy poszły na oczko). Obiecuję, że jutro coś pokaże.
A jeżeli chodzi o te rynny: to nnajdują się na obrzeżu oczka, to jak pisałem mają około 20 cm szerokości, ich zewnętrzna częśc wyznacza brzeg (dziś poziomowałem, roboty było, bo teren ogólnie skośny), zaś wewnętrzna jest pod kątem i jest ok. 5-10 cm niższa, w środku znajduje się miejsce na substrat i rośliny (dlatego ten kąt, aby nie wysypywał się). Do wykonania ich zainspirował mnie Paweł, który przedstawił rysunek. Mimo tej rynny, idąc dalej w głąb oczka znajduje się półka, na której postawię pałki i tatarak ( już zakupiłem pożądne kosze, bo rzeczywiście tamte za małe i było by problemem wyciągać je z dna oczka. A co do tej rynny to ma służyć oczywiście do zamaskowania folii, dlatego pytałem się o niskie roślinki dobrze maskujące folię.
Bedę brał się niedługo za formowanie kaskady z nasypu i chciałbym już tam schować ( ew. zrobić miejsce) na wężyk, który będzie prowadził z oczka na szczyt i tu moje pytanie:
Czy są jakieś standardowe te węże niezależnie od pompy i czy mogę poprostu już taki sobie kupić niewiedząc na jaką pompę sie zdecyduje?
I odrazu drugie pytanie: chciałbym aby pompa była zasilana na 12 lub 24 v, pytałem się jednego z użytkowników owej pompy i tego forum i napisał mi że niestety takich pomp już nie produkują, czy może ktoś wie czy może jednak gdzieś taką kupię?
I ostatnie pytanie: czy pompka musi być umieszczona na dznie, czy np na półce o gł. 1m ?( tak jak pisałem wcześniej chciałbym, aby filtracja była tylko prze rośliny, więc innych filtrów nie chcę stosować)
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie podpowiedzi

JAREK G - 2010-07-14, 23:49

Olimp napisał/a:
Czy są jakieś standardowe te węże niezależnie od pompy i czy mogę poprostu już taki sobie kupić niewiedząc na jaką pompę sie zdecyduje?
Zależy na jaką pompę się zdecydujesz lepiej dać większy jak za mały, minimum 1" , a najlepiej zakop rurę PCV 50mm albo jeszcze lepiej większą i później przeciągniesz węża takiego jakiego będziesz chciał :)
Pawel Woynowski - 2010-07-15, 10:51

Przy tego typu kaskadach, stosuję rury ciśnieniowe PVC do wody. Można je bez problemu zakopać w gruncie, jak również można przejść nimi przez folię oczka, stosując przejściówki - http://www.thcskiba.com/s...de1411ab784ccd. Przy łączeniu poszczególnych fragmentów rur stosuj kolanka łukowe 90° - http://www.thcskiba.com/s...de1411ab784ccd, a nie kolanka proste 90° - http://www.thcskiba.com/s...de1411ab784ccd, te pierwsze eliminują do minimum opory na łączeniach rur, w przypadku potrzeby zmiany kierunku położenia rury.

Pompy standardowo mają końcówkę Φ 32 mm i taką polecam zrobić całą instalację zasilającą kaskadę. Pompę w oczku z rurą ciśnieniową z PVC, łączę za pomocą elastycznej rury igelitowej i złączek do rur ciśnieniowych PVC - http://www.budmech.pl/ksz...wzmocniony.html oraz złączek GEKA - http://www.zraszacze.pl/s...products_id/49, oraz na elastycznej rurze - http://www.zraszacze.pl/s.../products_id/48 i na pompie - http://www.zraszacze.pl/s...products_id/50. Takie rozwiązanie, jest bardzo wygodne w przypadku demontażu pompy na okres zimowy i zapobiega przenoszeniu drgań pompy na sztywne elementy instalacji PVC.

Olimp - 2010-07-31, 22:26

Długo się nie odzywałem na forum, ale folię którą zamówiłem szła do mnie 3 tygodnie i już miałem nawet myśli bardzo pesymistyczne, na szczęście folia 1,1 mm jest i na jutro w południe jest skrzyknięta ekipa, aby ją położyć. Niestety przez ten czas były upały i ulewy i musiałem dużo rzeczy poprawiać, bo sie zawalało. Mam świadomość, że profil nie jest idealny dlatego obawiam się tego rozkładania jutro (przeczytałem już chyba z 20 razy instrukcje rozkładania). Mam nadzieję, że uda się z jak najmniejszymi stratami folię rozłożyć. .Przesyłam fotki wykopu przewidzianego na oczko
pozdrawiam
Dziękuje wszysstkim, a zwłaszcza Pawłowi za bardzo pomocne wskazówki.

ewa535 - 2010-07-31, 23:19

Ale pokaźne oko, prawie staw !
Gratuluję ! kawał dobrej roboty !
Bardzo ciekawy kształt !
Teraz doczytałam dopiero co działo się wcześniej . Łatwo nie miałeś ale
awen bedzie piękny !
Co planujesz pod folię?

Olimp - 2010-08-01, 07:18

Pod folię agrowłókninę ( chyba tak się nazywa, taka czarna), ale tylko w niektórych miejscach, a po za tym to od 0,4 m w dół jest bardzo drobny piasek.
Dziękuję za miłe słowa.

Adalbert - 2010-08-01, 08:37

Ciekaw jestem jak uda ci się położyć folię nie niwelując tych misternie wyrzeźbionych kieszeni wokół brzegu i przy bagienku (tak myślę). Chyba, że są one w jakiś ukryty sposób wzmocnione bo w przeciwnym przypadku czarno to widzę.
Powodzenia :good:

Olimp - 2010-08-01, 09:54

Też jestem ciekaw, w niektórych miejscach są wzmocnone deskami owinietymi folią, jest to co prawda glina i jak słońce wysuszyło to były twarde, jednak po ostatnich ulewach są one wilgotne i słabsze, będę walczył
Olimp - 2010-08-02, 21:02

Rozkładanie folii już za mną,a i ostatnia noc też już lepiej przespana. Naprawdę udałom się rozłożyć folię właściwie bez strat. Zorganizowałem pięcio osobowy team do rozkładania i wszystko trwało może z 10 minut. Inna sprawa to tworzące się zagięcia na folii, starałem się zostawić ich jak najmniej, bo niemożliwym chyba jest przy takim kształcie i z półkami nie zostawić żadnych zgięć.
Przedstawiam kilka fotek, na zdjęciach jest woda po 17 godzinach wlewania, jeszcze kilka godzin brakuje (niestety nie mam licznika, bo wodę mam swoją za studnii).
Tradycyjnie mam kilka pytan:
Zauważyliście pewno taki żółty kolor wody, czy to dlatego że za dużo żelaza i czy można się jakoś tego pozbyć?
W rynnach które niedługo sie wyłonią po nalaniu wody chciałbym posadzić tojeść, aby maskowała brzeg, ile potrzebuje korzeń (tzn ile musi być od dna do korzenia substratu), aby roślina się przyjęłą?
Co ile cm mam sadziś roślinki? (mowa o tojeści)

zwróćcie uwagę na żółty placek na trawie z tyłu, była tam rozłożona folia może z 2 godziny

Vanka - 2010-08-02, 21:11

Olimp napisał/a:
W rynnach które niedługo sie wyłonią po nalaniu wody chciałbym posadzić tojeść, aby maskowała brzeg, ile potrzebuje korzeń (tzn ile musi być od dna do korzenia substratu), aby roślina się przyjęłą?
Co ile cm mam sadziś roślinki? (mowa o tojeści)

Tojeść ma to do siebie, że rośnie w powietrzu ;)
a tak serio to wystarczy jej maleńka ilość ziemi, aby się ukorzenić i potem tylko rośnie i rosnie ... z mojego doświadczenia mogę Ci podpowiedzieć, że tojeść najlepiej mi rośnie w glinie. Nie wiem czy inni to potwierdzą, ale u mnie rośnie w kilku podłożach i w glinie akurat najlepiej.

Pawel Woynowski - 2010-08-02, 21:26

Na razie wszystko O.K. Fałd niestety nie da się uniknąć, lecz staraj się aby były płasko ułożone, tak aby nie sterczały "dęba".
Mam jedynie małą uwagę co do stopni kaskady. Wkopał bym je głębiej we wzgórek tak aby wyglądało to jak by woda wyżłobiła sobie w zboczu rynnę i poszerzył trochę, tak aby móc po bokach, po ułożeniu folii, obłożyć boki cieku kaskady kamieniami, które zamaskują folię. Druga sprawa to szerokość tych stopni, u góry powinien być ten pierwszy stopień węszy niż te niższe, czym niżej tym stopnie powinny się rozszerzać. Wygląda to bardziej naturalnie. Nie muszą też być osiowo ustawione w stosunku do osi kaskady, w naturze nie ma w zasadzie linii prostych niech woda meandruje po kaskadzie.

Olimp - 2010-08-05, 22:53

Tak, rzeczywiście kaskadę przerobię, na razie uformowałem tak orientacyjnie. Dziś zdecydowałem się na posadzenie pierwszych roślin ( czytałem forum i niektórzy każą sadzić zaraz po wlaniu wody, a inni po 2 tyg., ja zrobiłem coś pośredniego i po 5 dniach)
Na razie wsadziłem w pojemniki 18 tataraku (tak mi się wydaję, jutro pokażę na fotce) - piasku z gliną 2:1, następnie 20 pałek w pojemnikach z kamyczkami, 15 kosaćców w kamieniach bez pojemników i włożyłem do wody 20 sztuk rogatka, na razie nastawiłem się na rośliny czyszczące, jutro chcę posadzić 10 jeżogłówek.
Tradycyjnie pytania:
1 Jakiego substratu użyć dla jeżogłówek (nie znalazłem nigdzie na forum odpowiedzi), czy mogę jak pałki tylko w kamykach, aby dobrze filtrowały?
2 Kosaćce posadziłem jak wcześniej pisałem w kamieniach, ale nie są zbyt stabilne, tzn trzymają się, ale bez problemu można je wyciągnąć, czy nto wystarczy aby się utrzymały?
Dodam, że rośliny posadzone to właściwie kłącza

JAREK G - 2010-08-05, 23:36

Olimp napisał/a:
1 Jakiego substratu użyć dla jeżogłówek
U mnie rośnie "luzem" między kamieniami i doskonale sobie radzi
Pawel Woynowski - 2010-08-06, 00:25

To ja mówiłem o późniejszym wsadzaniu roślin. Na razie nie mają one żadnych składników pokarmowych w wodzie czyli np. azotanów, one muszą tam powstać. A powstają w efekcie rozkładu białek na amoniak, a następnie w procesie nitryfikacji na azotyny i dalej na azotany, które właśnie pobierają rośliny a co za tym idzie i ...glony.

Chcąc od razu sadzić rośliny w oczku można do substratu pod każdą roślinę dodać bardzo małą ilość ziemi darniowej. Proporcje substratu wyglądały by wtedy następująco: 2 cz. piasku x 1 cz. gliny x 0,5 cz. ziemi darniowej. Ziemię darniową można kupić w sklepie ogrodniczym lub zorganizować sobie samemu zbierając ziemię z kretowisk położonych na łąkach o podłożu gliniastym. Taki substrat można stosować dla każdej rośliny rosnącej w oczku. Jedynie dla grzybieni w pierwszej fazie dał bym więcej ziemi darniowej np. 2 x 1 x 1 (piasek x glina x ziemia darniowa)

Można też przyśpieszyć proces powstawania azotanów, poprzez wprowadzenie do Twego oczka, maksymalnie trzech ryb, powtarzam, maksymalnie trzech. Większa ilość ryb może spowodować przenawożenie oczka azotanami, kiedy rośliny jeszcze nie są w pełni rozwinięte i mogą nie nadążyć z pobieraniem azotanów, co może skutkować zakwitem glonów. Ryby, są chyba największym producentem czystego amoniaku, na którym zerują bakterie nitryfikacyjne. Można tę produkcję zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od potrzeb, zwiększając lub zmniejszając częstotliwość karmienia. Jak zauważymy że w wodzie zaczynają się pojawiać glony, zaprzestajemy karmienia ryb. One sobie poradzą, moje ryby karmię jedynie w momencie, kiedy chcę sprawdzić ich koedycję lub je policzyć. Robię to już od ponad 14 lat, aby rybom to w czymkolwiek przeszkadzało, radzą sobie świetnie zbierając glony nitkowate które porastają folię lub liście roślin pływających, a robią to tak skutecznie, że nie mam żadnych problemów z tymi glonami.
Docelową ilość ryb proponował bym wpuszczać systematycznie co dwa, trzy tygodnie po 2 - 3 szt, dopiero w przyszłym sezonie, jak stwierdzimy że rośliny dobrze się czują, co poznamy po ich kondycji i tym że się mnożą.

Olimp - 2010-08-07, 18:49

Dziś zasadziłem na próbę 20 sztuk tojeści, czy ona rzeczywiście przykryje tak brzeg, ze nie będzie widać folii? Trochę nie chce mi się w to wierzyć. I drugie pytanie, czy dobrym pomysłem jest na przemian powatawiać doniczki tak że jedna (5 szt) z tatarakiem, potem jedna (5 szt) z pałkami i jedna (1 szt) z jeżogłówką? Przedstawiam fotki po zalaniu folii.

[ Dodano: 2010-08-07, 20:25 ]
dodam tylko, że kilka sztuk tojeści posadziłem w wodzie na gł. 10 cm, a kilka na brzegu

JAREK G - 2010-08-07, 22:35

Olimp napisał/a:
czy dobrym pomysłem jest na przemian powatawiać doniczki tak że jedna (5 szt) z tatarakiem, potem jedna (5 szt) z pałkami i jedna (1 szt) z jeżogłówką?
Lepiej się prezentują większe skupiska roślin tego samego gatunku
Gosik - 2010-08-08, 18:14

a nie lepiej w tak dużym akwenie sadzić w skarpetach?-korzenie przerosną i będzie bardziej naturalnie .Natomiast Tojeść rozesłana, zarośnie Ci w ciągu sezonu bardzo duże połacie-na dodatek pięknie kwitnie na żółto i wszystko jej jedno-może rosnąć za oczkiem i wchodzić do wody, a także może rosnąć w kamieniach, w wodzie-zobacz na moich zdjęciach wyspę (oczko Gosik 2010)-widać było dużo folii, a od czerwca prawie ją całą zarosła.
Olimp - 2010-08-11, 15:28

Dziś 11 dzień jak wlałem wodę i niestety woda zielona, a w strefie bagiennej chyba glony nitkowate się pojawiły, kurcze co teraz? nie mam żadnych ryb, a wsadziłem już z 60 roślin oczyszczających( pałki, kosaćce, jeżogłówki i tatarak, większość w kamieniach). Cieżko zbierać te glony, bo się rozmywają
ontario_ab - 2010-08-11, 19:37

Olimp napisał/a:
co teraz?

pozostaje ci czekać nawet rok, jeśli nie chcesz możesz wprowadzić technikę do oczka: pompę, filtr, lampę UVC itp. wtedy efekt będzie zdecydowanie szybszy

Pawel Woynowski - 2010-08-11, 21:17

Olimp napisał/a:
Ciężko zbierać te glony, bo się rozmywają

A sprawdziłeś pH wody i jej twardość ogólną i węglanową.
Podejrzewam pH powyżej 8 skoro są glony. Możesz teraz zastosować kwaśny torf tzw. sphangowy (wysoki włóknisty), o pH od 3,5 do 4,5, broń boże substrat torfowy, kupisz go w dobrze zaopatrzonym sklepie ogrodniczym. Stosuję go po przesypaniu do sizalowych worków (takich po ziemniakach) poprzez zatopienie w oczku 60 - 80 litrów na ok 10000 l wody. Zostawiasz je tam nie dłużej jak 4 tygodnie, aby nie zaczął gnić. Dobrze jak do worków przywiążesz mocną linkę tak aby po tych czterech tygodniach móc je wyciągnąć bez uszkadzania roślin. Taki worek po nasiąknięciu wodą trochę waży. Zużyty torf można wysypać pod iglaki lub do kompostownika. Jeśli masz twardą wodę to może się ona trudniej zakwaszać, pH w oczku powinno oscylować miedzy pH 6,5 a 7,5.
Poza tym rośliny muszą dopiero dobrze ruszyć z wegetacją, zacząć się rozmnażać, jak na razie są młode i nie pobierają takiej ilość azotanów aby mogły stanowić konkurencję dla glonów. Ciekaw jestem czy masz grzybienie, ich liście bardzo dobrze zacieniają lustro wody, co glonom nie bardzo pasuje.

Możesz też wpuścić do oczka dafnie, poradzą sobie z glonami planktonowymi. Można je kupić w sklepie akwarystycznym lub samemu złapać na jakimś stawie, za pomocą siatki zrobionej z pończochy rozpiętej na pałąku z drutu fi 3 - 4 mm i przymocowanym do 2 - 3 m pręta bambusowego.

Niestety nic nie pośpieszysz, zostaw oczko samemu sobie, przy takiej ilości roślin poradzi sobie bez twojej ingerencji, takiej jak np. wymiana wody i szorowanie brzegów z glonów. Oczko uczy cierpliwości :)

Olimp - 2012-06-03, 11:52

witam
to już prawie 2 lata odkąd powstało oczko, to że długo nie pisałem nie znaczyże nie interesowałem się oczkiem, może trochę zaniedbałem forum, jednak co jakiś czas tu wchodziłem. mam nadzieję że teraz już będę regularnym użytkownikiem, przykro mi było gdy dowiedziałem się o odejściu mojego mentora Pawła i szkoda że nie zdązyłem mu pokazać fotek z zeszłego roku...

lato 2011

niestety po zimie zrobiła sie dziura, której to znalezienie zabrało mi miesiąc, przez co ponderia, potocznik i babka wymarzły

i rok 2012

Gosik - 2012-06-03, 12:45

Bardzo ładne to Twoje oczko, szkoda że nie da się powiększyć zdjęć w celu obejrzenia szczegółów.
Olimp - 2012-06-03, 13:00

dzięki, następnym razem postaram się lepiej przerobić zdjęcia, muszę się porządnie nauczyć
Gosik - 2012-06-03, 13:04

Olimp napisał/a:
dzięki, następnym razem postaram się lepiej przerobić zdjęcia, muszę się porządnie nauczyć

Z tak małego nic więcej nie dało się zrobić

[ Dodano: 2012-06-03, 14:05 ]
Kliknij na nie i jak się otworzy, kliknij "powiększ"