| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko wodne johy2000
johny2000 - 2010-03-13, 15:13 Temat postu: oczko wodne johy2000 Witam wszystkich pasionatów oczek wodnych.od zawsze marzyłem żeby miec własne bajorko zwłaszcza że jestem zapalonym wędkarzem i widok pływajacych rybek jest dla mnie czymś wspaniałym. Więc podwinołem rękawy i zaczołem kopanie.
następnym etapem był zakup foli,zdecydowałem sie na folie budowlana o grubości 0,5mm.
cena odegrała tu główną rolę
w następnej kolejności zabrałem się za zbieranie kamieni na polach bo tylko ta opcja wchodziła w grę ,pomagał mi kumpel bez jego pomocy było by ciężko Trochę śmiesznie by wyglądało gdybym kupował zwłaszcza ze mieszkam na wsi he he.Urokiem nie powalają ale tylko takie są w okolicy gdzie mieszkam. i w końcu mozolne mycie każdego kamyka(przecież brudnych nie ułożę ) a następnie wykładanie brzegu mojego bajorka
wykładania brzegu nie dokończyłem gdyż zastała mnie zima,teraz czekam na wiosny by dalej kontynułowac swoje prace .
Jestem otwarty na jakiekolwiek sugestie co do wykończenia oczka i obsadzenia roślinami
WIĘC piszcie smiało ,jeśli coś w moim wykonaniu jest nie tam słowa krytyki są tu jak najbardziej na miejscu.
Vanka - 2010-03-13, 15:25
Jak obsadzisz roślinnością będzie tojeść rozesłana, niezapominajka błotna, strzałka, przęstka.. propozycji mnóstwo.
Oczko spore powierzchniowo, a jaka głębokość. Pytam, bo sama mam zbyt płytkie oczko na bezstresowe zimowanie rybek.
johny2000 - 2010-03-13, 15:31
oczko ma 5m3 a w najgłębszym miejscu ma ok 1m
melek - 2010-03-13, 15:32
Vanka dobrze radzi. Jeśli chcesz aby brzegi wyglądały naturalniej po wtykaj pomiędzy te kamienie miętę wodną, marka szerokolistnego, tojeść rozesłaną, niezapominajkę - pamiętaj żeby był kontakt korzeni z wodą. Efekt będzie
Z edytowałem Twój post bo coś było źle wklejone i zniknęły 2 fotki. Możesz mi podesłać linki na pw to je wkleję.
johny2000 - 2010-03-13, 15:37
ale kamienie są na brzegu
Vanka - 2010-03-13, 15:53
| johny2000 napisał/a: | | ale kamienie są na brzegu |
są rośliny, którym nie przeszkadza, że rosną na kamieniach
johny2000 - 2010-03-13, 17:45
a to kolejne foty;
[ Dodano: 2010-03-13, 20:49 ]
a jakie najlepsze są roslinki do filtracji wody ??
johny2000 - 2010-05-28, 07:27
oczko pomału nabiera wyglądu wsadziłem pare roślinek kilka rybek tez pływa
pomału kończą mi sie pomysły co by tu jeszcze przy oczku zrobic.a może wy macie jakiś ciekawy pomysł chętnie poczytam.pozdrawiam
Elendil - 2010-05-28, 07:41
| johny2000 napisał/a: | | co by tu jeszcze przy oczku zrobic. |
sadzić rośliny, rośliny, rośliny bo pustynia
Vanka - 2010-05-28, 08:43
| Elendil napisał/a: | | johny2000 napisał/a: | | co by tu jeszcze przy oczku zrobic. |
sadzić rośliny, rośliny, rośliny bo pustynia |
Niestety Tomek ma rację
Prosiłeś o opinię w zeszłym roku i nic do serca sobie z nich nie zrobiłeś, oglądasz galerię innych i chyba można sobie coś tam dobrać wg. własnego gustu. Brak roślin, aż kuje w oczy, a samo oczko ma możliwości i mogłoby byc naprawdę piękne.
johny2000 - 2010-05-28, 18:40
a własnie ze roślinki są tylko jeszcze małe
jakja - 2010-05-28, 19:04
Wielka rzecz! Tylko policz swoje roślinki, wynik pomnóż przez 15 i masz liczbę roślin, którą powinieneś wsadzić! Może warto pomyśleć o strumyku = filtrze korzeniowym? Naprawde daje efekty...
Pozdrawiam
samuraj - 2010-05-28, 19:56
| johny2000 napisał/a: | | oczko pomału nabiera wyglądu wsadziłem pare roślinek kilka rybek tez pływa |
Rybkę widzę , roślin NIE
Mariusz - 2010-05-28, 21:54
Fontankę sobie podaruj, lilie wodne jej nie znoszą, biorąc jeszcze pod uwagę że do oczka pasuje jak "dobry jeździec do osła". Strumyk, kaskada jest na topie.
Oko fajne, ale dodaj sporo roślin, bo tylko wówczas jest sens istnienia oka.
Otoczaki są monotonne, muzealna powaga, krajobraz księżycowy, zaostrz to innymi dołożonymi ostrymi głazami, bądź mniejszymi kamieniami.
Wyobrażam sobie to oczko po konkretnej obsadzie roślin, powiem tylko-byłoby
|
|