Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko wodne-START!!!

mini - 2010-03-01, 20:55
Temat postu: oczko wodne-START!!!
Witam,

Jestem tu nowa i mało ogólnie wiem o oczkach wodnych. Mam oczko, tyle że służyło ono bardziej do kąpieli ;) Kiedy przestawało być używane stawało się siedliskiem komarów i przedziwnych robaków. Szczególnie dręczyły nas komary. Lecz postanowiłam wraz z rodziną zacząć hodować tam rybki. Wymiary:5x3m, głębokość 50 cm. Moje pytanie to ja je przerobić aby mogło być domem ryb oraz czy koniecznie musi tam być jakiś napowietrzacz i filtr czy nie mogą tej roli pełnić rośliny.

zdjęcia robione dzisiaj(zapewniam, że na aparacie wyglądały pięknie)

proszę o pomoc i pozdrawiam :)

samuraj - 2010-03-01, 21:07

mini napisał/a:
Wymiary:5x3m, głębokość 50 cm. Moje pytanie to ja je przerobić aby mogło być domem ryb oraz czy koniecznie musi tam być jakiś napowietrzacz i filtr czy nie mogą tej roli pełnić rośliny.

Rośliny jak najbardziej mogą pelnić rolę filtr ale należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach-- muszą być półki na rośliny ponieważ różne rośliny rosną na innych glębokościach , po za tym oczko musi osiągnąć równowagę biologiczną czyli po poglębieniu (50cm to stanowczo za mało) należy nasadzić rośliny i rozpocząc zarybianie od kilku karasi-- 4-5 sztuk , nie więcej

Vanka - 2010-03-01, 21:07

Przy tej wielkości wystarczyłoby pogłębić z zachowaniem stref na rośliny :)
Czy Twoje oczko jest czyms wyłożone?
Jeśli nie to wiesz juz zapewne, ze można wykorzystać folię do tego, aby woda nie uciekała.

Większość osób na forum powie Ci, że technika jest konieczna, ja takowej nie posiadam - na razie. Jeśli nie planujesz kaskad, strumieni i tym podobnych nie musisz mieć urządzeń technicznych pod warunkiem odpowiedniej głębokości dla oczka :)

mini - 2010-03-01, 21:11

samuraj napisał/a:
(50cm to stanowczo za mało)

mogę jeszcze z 10/20 cm dokopac(nie ja zatrudnie jakas kopare ;) )
tylko pytanie jakie rosliny polecacie i na jakich wysokosciach :)

[ Dodano: 2010-03-01, 21:15 ]
jaka to głębokość? oczko jest wyłożone folią. I tu jeszcze jedno pytanie. czy folia w lato szybko sie nagrzewa i czy to moze zaszkodzic rybom? (jakies 5 metrow od oczka jest orzech ale on malo daje cienia)

melek - 2010-03-01, 22:18

O roślinach masz tutaj dużo http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=1

Na całej powierzchni dna nie musisz pogłębiać. Wystarczy ,że zrobisz taki spadek, strefę głęboką ,która będzie niezbędna rybkom do przeżycia w zimę. Ściany takiej strefy głębokiej dobrze jest zrobić pod kątem żeby nie było wrażenia "studni". A wymiary takiej strefy musisz sama dobrać żeby całość jakoś wyglądała.

Latem możesz wymusić ruch wody na powierzchni np. pompką czy napowietrzaczem i powinno być :good:

JAREK G - 2010-03-01, 22:47

mini napisał/a:
jaka to głębokość? oczko jest wyłożone folią. I tu jeszcze jedno pytanie. czy folia w lato szybko sie nagrzewa i czy to moze zaszkodzic rybom?
Głębokość tak od 1m, a najlepiej jeszcze głębiej Co do foli to jak będzie to folia do oczek to rybą nic nie będzie
mini - 2010-03-02, 14:54

ryby zimę będą spędzały w piwnicy.( pod moją opieką) Nie chciałabym go pogłębiać do i powyżej 1 metra tylko jak cos to nie duzo( juz tam 5 osob wpadło :) ) tylko ile połek da się tam zrobić? 1? 2?

JAREK G napisał/a:
Co do foli to jak będzie to folia do oczek to rybą nic nie będzie

a czym się różni folia od oczek od normalnej? wiem, że moja jest czarna, dosyc gruba i trwala
Jesli jest to folia do oczka to nie wiem czy wyłorzyć dno kamieniami czy zostawić tak po prostu :?:

mini - 2010-03-03, 15:20

Już wiem czym różni się folia do oczek od normalnej:) Przepraszam, że zadaje tak dużo pytań ale jestem początkująca(nigdy nie traktowałam poważnie mojego oczka)
Proszę o odpowiedzi na moje pytania :roll:

Jak będę miała więcej wolnego czasu to zrobię dużo zdjęć, może projekt oczka i wrzuce tutaj:)

ewa535 - 2010-03-03, 16:11

mini napisał/a:
ryby zimę będą spędzały w piwnicy.( pod moją opieką) Nie chciałabym go pogłębiać do i powyżej 1 metra tylko jak cos to nie duzo( juz tam 5 osob wpadło :) ) tylko ile połek da się tam zrobić? 1? 2?

JAREK G napisał/a:
Co do foli to jak będzie to folia do oczek to rybą nic nie będzie

a czym się różni folia od oczek od normalnej? wiem, że moja jest czarna, dosyc gruba i trwala
Jesli jest to folia do oczka to nie wiem czy wyłorzyć dno kamieniami czy zostawić tak po prostu :?:

Witaj Mini !

nie wiem ile półek uda się u Ciebie zrobić , bo nie widać czy Twoje oczko ma skośne czy pionowe ściany.
Wiadomo ,ze ilość i szerokość półek uzależniona jest od tego - ile i jakich roslinek chcesz mieć w oczku. Na pewno miło jes mieć kaczeńce-one i jeszcze pare roslinek potrzebują płytkiej wody i dla nich wysoka półka. I na pewno zechcesz mieć lilie wodne -one potrzebują być niżej.
Uważam,ze powinnaś zacząć od poczytania Rosliny Wodne (na głownej stronie) . Wybierzesz roslinki jakie Ci sie podobają i przemyslisz sprawe półek. Druga sprawa to które brzego obsadzić? Musisz to zgrać z otaczajacymi oczko roślinami ( my tego jeszcze nie wiemy). Wiadomo,że wysokie pałki czy Kosaćce nie mogą zasłaniać niskich ładnych bylin , które masz przy oczku. NAjczytelniej te półki widać na zdjęciach naszego kolegi ( w Galerii oczek-Oczko Pawła z orzechem , na stronie 5)
http://forum.oczkowodne.n...=3132&start=60. Wprawdzie on ma oczko z siatkobetonu, ale to w tej chwili nieważne, a za to u niego dokładnie widać te półki .Przyjrzyj się jak on to sobie zaprojektował. Widzisz to usiebie ? Wyobraź sobie i już zmierzasz do sukcesu. Półki nie muszą być równo dookoła. Ale jeśli sie boisz o wpadki do wody to tez w pewnym ratują potencjalnego topielca, który zamiast zanurkować do 1,5 metra głową w dół, może zatrzyma sie na półce. ( Ja tak kiedyś sie zatrzymałam ;) )
Kwestia kamieni na dnie: raczej mile widziane na półkachg pomiędzy roślinami, żeby folia nie straszyła. Z dnem są różne szkoły. Ja staram się nie mieć tam nic, bo czasem trzeba stanąć na dnie i wtedy na kamyku ostrym? Szkoda ryzykować ,ze się uszkodzi folię.
Powodzenia, i pytaj smiało o wszystko.
Wszyscy tu jesteśmy chętni do odpowiedzi

mini - 2010-03-03, 16:53

Dzięki ewa535 twoje rady na pewno zostaną wykorzystane ;) teraz się trochę zastanowię i przemyślę z rodzina na jakie rośliny się decydujemy. Myślałam aby w pewnym miejscu pogłębić do max. 1 metra i tam posadzić roślinki, które rosną na niższych wysokościach
Tak przy okazji nie znacie jakichś programów komputerowych do projektowania oczek???

Pozdrawiam :pa:

ewa535 - 2010-03-03, 17:40

Nie znam takich programów , moze są...
Ale żaden program Ci nie pomoże jeśli sama nie wprowadzisz mu danych, chyba ,ze chodzi Ci o projekt jakikolwiek, oderwany od Twojej ogródkowej rzeczywistości.
NAjlepszy projekt stworzysz sobie sama jesli obejrzysz całą masę oczek w GAlerii i wybierzesz , które podoba Ci sie najbardziej- są tam również projekty
(chyba, że sama wiesz i masz to w głowie).
Swoją drogą to znam parę osób tu na forum , które od reki strzela Ci propozycje projektu, pod warunkiem że:
1.wstawisz jakieś zdjęcie ogrodu- co, gdzie rośnie wokół oczka , najlepiej chociaz troszke z góry
2. określisz czego oczekujesz
3. podasz przyblizone wymiary Twoich oczekiwań
Swoja drogą to najwięcej projektów popełnia Paweł Woynowski (taki ma nick takze) wystarczy ,ze przejrzysz wszystkie jego posty. Od projektów oczek, po kaskady,strumienie,filtry - wszystko co chcesz !

mini - 2010-03-03, 19:58

Niestety program nie będzie potrzebny, gdyż po dłuuuugiej naradzie rodzinnej stwierdziliśmy iż nasze oczko zostanie tylko w pewnym miejscu pogłębione oraz wyposażone (w miarę możliwości) w nawet szerokawe półki na rośliny. Teraz pozostało sporządzić listę rzeczy do kupienia, a gdy tylko zrobi się cieplej(przede wszystkim kiedy lód stopnieje) planowane jest rozpoczęcie obróbki oczka :)
ewa535 - 2010-03-03, 20:11

mini napisał/a:
Niestety program nie będzie potrzebny, gdyż po dłuuuugiej naradzie rodzinnej stwierdziliśmy iż nasze oczko zostanie tylko w pewnym miejscu pogłębione oraz wyposażone (w miarę możliwości) w nawet szerokawe półki na rośliny. Teraz pozostało sporządzić listę rzeczy do kupienia, a gdy tylko zrobi się cieplej(przede wszystkim kiedy lód stopnieje) planowane jest rozpoczęcie obróbki oczka :)

Rozumiem ,ze w tej niepogłębionej części, nie planujesz żadnych półek , a więc i roślin?
Expertem nie jestem, ale czytałam tu na forum, że takie płytkie oczka szybciej sie latem nagrzewają i co za tym idzie zielenieją. Do wiosny to chyba jednak sporo czasu jak za okno spojrzeć ;) może jeszcZe poczytaj forum, zanim ostatecznie weżmiecie łopaty ! NAjgorzej żałować czegoś , jak już sie człowiek natyra.

mini - 2010-03-03, 20:57

w tej niepogłębionej części będą jakieś rośłiny na 45-50 cm lecz nie wiem dokładnie. czy może być tam np.aurora? Wielka Rada Rodzinna(WRR) stwierdziła, że chyba jednak będzie trzeba zrobić kaskadę aby nie tylko rośliny pełniły wszystkie funkcje w oczku. Widziałam twoje oczko, Ewo 535 i chyba nasze będzie podobnie wyglądało więc liczę na twoje rady :)
(inaczej mówiąc twoje dzieło jest dla mnie wzorem :) )

ewa535 - 2010-03-04, 00:15

O to bardzo się cieszę! :)
Teraz to miłe wyzwanie Ci pomagać. Co tylko w mojej mocy +korekta kolegów , którzy są bardziej po fachu ;)

mini - 2010-03-04, 14:16

czy musi być filtr w oczku wodnym?
ewa535 - 2010-03-04, 16:06

mini napisał/a:
czy musi być filtr w oczku wodnym?

Są mistrzowie, którzy czystą wode uzyskują wyłacznie dzieki sporej ilosci roślin (one oprócz tego ,ze zdobią to fantastycznie czyszczą wodę) ale wiekszość ma pompę, która zasila wodą filtr czyszczący wodę w oczku. Czasem ta sama pompa zasila i filtr i kaskadę czy strumień.
Jesli planujesz rybki (które piją wodę w którą sikają ;) to raczej filtrowanie jest niezbędne (tak sadzę).
Czy Ty mnie pytałaś o moc mojej pompy i kaskadę , czy mi sie przysniło?

leszek50-57 - 2010-03-04, 16:18

Jak masz prąd to lepie zainstalowac filtr,razem z obsadą roślin będzie
lepsze czyszczenie wody,bo filtr dużo czyści wodę mechanicznie a jak
zrobisz jeszcze filtr korzeniowo-glebowy to będzie super czysta woda :P
poz.Leszek
------------

mini - 2010-03-04, 16:30

pytałam, ale jeszcze raz przejrzałam twoją stronę i tam było wszystko napisane więc usunęłam post, żeby nie śmiecić :)

oto plan oczka:

Legenda:
czerwony kolor-kaskada
(niby)brązowy-płycizna=5-10 cm(kaczeniec, żabieniec drobnokwiatowy)
różowy i pomarańczowy=30-35cm(Jeszcze nie wiem)
żółty=60-70-75cm(wywłócznik,jakaś lilia?)
bez koloru(reszta oczka)=50cm(lilia)

w nawiasach umieściłam przewidywane rośliny. Proszę o opinie i jeśli ktos poleca roślinę chętnie przyjmę propozycje ;)

ewa535 - 2010-03-04, 16:56

Trudno mi na 100 % być pewną ,ze zrobiłaś to prawidłowo, bo mam za mało informacji o okolicy oczka - a to musi z nią grać!
Ogólnie rzecz ujmując najładniej jest jak jest tak:
1.Planujesz sobie miejsce w ogrodzie przy oczku, do wypoczynku i podziwiania (ławeczka czy inny ogrodowy kacik wypoczynku).
2.Idealnie jest jeśli najbliższy od ławki brzeg oczka obsadzony jest niskimi roślinkami, ale tylko gdzieniegdzie. Pomiedzy nimi wolna przestrzeń , wtedy nawet jak siedzisz widzisz pływajace ryby w oczku i żabki.
Bokami mogą iść wyższe rośliny ( u mnie sity i zabieniec). Pałki i kosaćce (nie pamiętam głębokosci sadzenia) potrafią skutecznie przesłonić oczko (patrząc na nie z pozycji siedzacej) pamietaj o tym robiąc na nie półki ! U mnie zatem są w takim miejscu ( lewy, górny róg oczka) że nigdy nie zasłaniają.
Dobrze jest jak kaskada jest vis a vis tego miejsca wypoczynku (oczywiscie lekiekie przesunięcia są możliwe)
Mogłabym Ci to rozrysować ( tak z mojej optyki) ale powiedz czy za planowana kaskadą masz płot? I gdzie ewentualnie ta ławka czy meble ogrodowe?

mini - 2010-03-04, 17:10

miejsce wypoczynku jest na wschod od oczka, a palki jak cos to jedynie kolo kaskady. Wszędzie indziej raczej niskie rośliny. jakie lilie mogę posadzić w oczku (na 70 i 50 cm)?
i jak to jest z tymi roślinami. Jak kwiatek jest mały rośnie na wysokiej półce, a potem trzeba je przeniesc niżej??

ewa535 - 2010-03-04, 17:18

taka propozycja:
kaskada pod swierkiem
różowa - półka na wysokie rośliny
niebieskia - półka 35 cm
Zółto-płytka

(to wtedy prawie jak u mnie ;)

jesli ma być jeszcze półka na lilie to musi być szeroka (nawet 50 cm) i jeszcze uwzglednij tam miejsce na pompę !

Moje lilie , ale to były 1 cm kiełki trzymałam tuz pod wodą na słońcu, a jak ruszyły z wzrostem ( jakieś 10-15 cm) przeniosłam na niższe półki. TAk mi tu doradzono ale jest gogaty dział o liliach i sadzeniu.

Ups dałysmy posty , prawie w tym samym czasie. No to ławke na wschód i kaczeńce też. Ale wtedy kaskada fajnie zostaje nie?

mini - 2010-03-04, 17:28

to sprubuje polączyć pomysły i pogadac z WRR

[ Dodano: 2010-03-04, 18:02 ]
To (chyba) ostateczna decyzja.

tam gdzie pokazują strzałki wisi w lato hamak i to jest miejsce wypoczynku(drzemki) :)
na poludniowy-zachod od oczka jest altanka (odległość ok.12 m) i tam organizuje sie grilla i WRR chciałaby żeby oczko było stamtąd widać ale nie wiem czy tam też posadzieć niskie rośliny.

[ Dodano: 2010-03-04, 18:08 ]
zielone-niskie rośliny
różowe-wysokie
pomarańczowe średnie
niebieskie-lilie
żółte-wywłócznik
to cos czerwone to pompa

AurorA - 2010-03-04, 19:25

Ewa dobrze Ci doradza, kluczowa sprawa to miejsce z którego oczko się najczęściej ogląda i do tego dobiera się wysokościowo rośliny. Z tylu najwyższe gatunki stanowiące tło.

mini napisał/a:
jakie lilie mogę posadzić w oczku (na 70 i 50 cm)?

Polecam Colorado, ale ogólnie na 70 cm może rosnąć prawie każda. Zwróć uwagę że te głębokości liczy się od góry koszyka a nie od dna, wiec trzeba doliczać około 20 cm na pojemnik. Na szczęście lilie są tolerancyjne jeśli idzie o te 20 cm i się dostosują.

mini - 2010-03-04, 20:45

ok. Myślę, że może ta pompa byłaby dobra....
http://sklep.oczkowodne.n...skada-3600.html

Nie znam się na tym.

JAREK G - 2010-03-04, 20:50

Dobra i wydajna pompa w bardzo przyzwoitej cenie z niedużym zużyciem energii w stosunku do wydajności :)
mini - 2010-03-04, 20:55

to sie ciesze :-D :) :yahoo:

[ Dodano: 2010-03-04, 21:09 ]
a czy lilia aurora jest przez was polecana?

AurorA - 2010-03-05, 00:10

mini napisał/a:
a czy lilia aurora jest przez was polecana?

Najwytrzymalsza z miniaturek i najszybciej się rozrasta, ma też bardzo ładne liście. Kwiaty takie sobie i raczej ich nie za dużo. Jak chcesz coś na płytszą wodę to jest ok, choć inne miniaturki obficiej kwitną.

mini - 2010-03-05, 15:14

A co z roślinami na zimę? Wolę nie ryzykować pozostawiając je w oczku. Czesto w zimę tylko ok. 20 cm zamarza woda, ale po tej zimie zamarzła prawie cała i nie wiem co zrobić z roślinami.Mogę trzumać je w piwnicy, ale będzie ich chyba trochę za dużo jak na wanienkę. I czy rośliny które były na dolnej półce(były w większości pod wodą np. lilia) muszą miec tą samą głębokość czy mogą mieć płycej? Czy ryby wytrzymają zimę w piwnicy?Jak są mrozy ok -20 to tam jest ok. od -5 do +5 ale nie wiem jak to będzie.
ewa535 - 2010-03-05, 16:50

MINI !
Ty nic nie musisz trzymac w piwnicy !
Prawie wszystkie rośliny wodne to rodzime gatunki, które doskonale znosza najwieksze mrozy. Chyba ,ze zaszalejesz z egzotycznymi ale z nimi to wyzsza szkoła jazdy. Ja takich nie mam to Ci nie doradzę.
Ryby też przetrzymaja najwiekszą zimę (moje przetrzymały) pod warunkiem,ze zapewnisz im:
1. odpowiednią głębokość- i tu warto zrewidować Twój plan ,ze pogłębisz do 70 cm. Ja bym za paroma machnieciami łopaty poleciała do 1,20 (oczywiscie w środku, a nie całe oczko, bo półki-rozumiesz) RAz zrobisz porzadnie i masz na lata. fakt troche wiecej folii pójdzie, ale warto!
2. napowietrzacz, przerebel- do nastepnej zimy zdążysz te działy przeczytac od A do Z i jeszcze wszysko skonsultować. JA też dopiero tej jesieni ogarnęłam ten temat. Pomogli mi Koledzy z forum- ryby żyją!

( w piwniczce to Ty sobie klubik zrób albo jakies fittness ;)

AurorA - 2010-03-05, 17:11

mini napisał/a:
A co z roślinami na zimę? Wolę nie ryzykować pozostawiając je w oczku. Czesto w zimę tylko ok. 20 cm zamarza woda, ale po tej zimie zamarzła prawie cała i nie wiem co zrobić z roślinami.Mogę trzumać je w piwnicy, ale będzie ich chyba trochę za dużo jak na wanienkę. I czy rośliny które były na dolnej półce(były w większości pod wodą np. lilia) muszą miec tą samą głębokość czy mogą mieć płycej? Czy ryby wytrzymają zimę w piwnicy?Jak są mrozy ok -20 to tam jest ok. od -5 do +5 ale nie wiem jak to będzie.

W zasadzie tylko lilie wodne nie mogą przemarzać, ale na głębokości 70 cm im to nie grozi.
Reszta zimuje w lodzie.

mini - 2010-03-05, 19:31

Może to dziwne, ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak działa napowietrzacz? Do czego są te kamienie napowietrzające i czy trzeba je kupować? Jakoś nie mogę tego pojąć... :?
JAREK G - 2010-03-05, 19:39

Przeczytaj te temat http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=1031 i ten http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0 może Ci się coś rozjaśni
AurorA - 2010-03-05, 19:42

poczytaj tu http://oczkowodne.net/technika/napowietrzacze.php
i tu http://oczkowodne.net/zima.php

wężyki i kamienie są oczywiście konieczne.

mini - 2010-03-05, 19:43

dzięki

[ Dodano: 2010-03-05, 19:49 ]
jeszcze co do roślin. jeśli roślina cała zostanie pokryta lodem, to czy nie pęknie lub nie zepsuje się kosz??

duzers - 2010-03-05, 20:16

nie musisz się obawiać o rośliny,tak jak pisał Ci Arek mogą zimować w lodzie na wiosnę napewno odbiją.o kosz też możesz być spokojna
mini - 2010-03-05, 20:47

tylko będzie problem z psem, który przyzwyczaił się chodzić po lodzie a mały to on nie jest :) myślę aby odgrodzić na czas zimy oczko-co wy na to?
JAREK G - 2010-03-05, 21:02

Mini, za dużo robisz sobie sztucznych problemów , pies to nie małe dziecko :bum:
mini - 2010-03-05, 21:58

wiem, zamęcze was, ale musiałam :) I tak wszyscy na tym forum są bardzo pomocni i mili :) :roll: Zarazem przepraszam za tyle banalnych pytań...

Oto plan oczka(aktualny, przyjmując zmiany w wysokościach)

czarny-5 cm
czerwony-40cm
niebieski-30cm
zielony-60cm
różowy-120cm

Będzie problem z 1,2m żeby nie zrobiła się "studnia"

JAREK G - 2010-03-05, 22:18

Niebieski musisz połączyć z niebieskim a niebieski z zielonym P, reszta trudna do zrobienia ale wykonalna :)
mini - 2010-03-05, 22:35

tylko zapomniałam zaznaczyć, że pomiędzy dwoma niebieskimi będzie kaskada. Na zielonym planowana lilia. :pa:
AurorA - 2010-03-05, 23:26

mini napisał/a:
tylko zapomniałam zaznaczyć, że pomiędzy dwoma niebieskimi będzie kaskada.

a co to ma do rzeczy. zrób jak ci radzi Jarek inaczej folii nie ułożysz.

za bardzo namieszałaś z tymi półkami.
Ja bym 120 zostawił tylko od zielonego do niebieskiego a dalej dałbym zielony.- tak będzie łatwiej. A lilie raczej na środek.

mini - 2010-03-06, 09:04

ok, postaram się tak zrobić
mini - 2010-03-13, 21:01

dużo zmieniło się w ciągu tego tygodnia. Za długo by tłumaczyć więc tak: oczko zostanie zlikwidowane. Za to powstanie nowe, mniejsze o wym. 1x2x0,5. Jak tylko roboty zaczną być wykonywane w tym kierunku zacznę wklejać zdjęcia i opisywać wszystko. Na razie pogoda za oknem nie zapowiada wiosny...
perzan100 - 2010-04-29, 20:19

Mam pytanie w lato planuję na działce wykopać stawek na terenie podmokłym i raczej torfowym w kształcie nerki o powierzchni 240m2 i głębokości około 2,5m może ktoś podpowie ile i jakie wymiary półek powinny się w nim znajdować półki planuję wykończyć faszyną. Czerwony kwadrat na zdjeciach to planowana altana.