| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ogrodnictwo - Wykorzystanie wyschniętej studni jako zbiornik na deszczówkę
Vanka - 2010-01-25, 13:47 Temat postu: Wykorzystanie wyschniętej studni jako zbiornik na deszczówkę Zastanawiam się nad wykorzystaniem starej studni w sposób jaki podałam w temacie.
Studnia jest olbrzymia i byłby to świetny sposób na zaopatrzenie się w dobrą wodę do wykorzystania zarówno w ogrodzie jak i w oczku.
Czy Wy macie takie zbiorniki? Jak zabezpieczyć dno takiej studni przed przeciekaniem wody do gruntu? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Mam również prośbę dotyczącą miejsca tego tematu. Jeśli udałoby się uzyskać ciekawe odpowiedzi proszę o umiejscowienie go innym miejscu, aby temat nie zginął.
Adalbert - 2010-01-25, 15:42
Jaką głębokość i średnicę ma ta studnia i z czego wykonana jest cembrowina?
Vanka - 2010-01-25, 17:45
| Adalbert napisał/a: | | Jaką głębokość i średnicę ma ta studnia i z czego wykonana jest cembrowina? |
Głębokość to ok 5 metrów, średnica metr. Wykonana jest z betonowych kręgów.
Dno jak się domyślasz piaszczyste.
JAREK G - 2010-01-25, 20:32
Szczerze mówiąc nie widzę jakiegoś rozsądnego rozwiązania na zatrzymanie wody deszczowej w tej studni Najlepsze i najtańsze będzie chyba jej pogłębienie Ale jest parę mądrych głów na forum to może jednak coś wymyślą
Elendil - 2010-01-25, 20:42
Folia oczkowa PCV, wyłożyć dno i bok, pozgrzewać. Ewentualnie kupić od producenta gotową zgrzaną folię w postaci zamkniętego z jednej strony walca o wymiarach h=5m, fi=1m. Wiem, że niektórzy sprzedają takie wynalazki. Myślę, że koszt nie wyniósłby więcej jak 150-200zł, więc wg mnie akceptowalny. Powinno posłużyć parę lat i na pewno się zwróci przy rachunkach za wodę
Adalbert - 2010-01-25, 20:43
Żeby wykorzystać tą studnię jako podziemną cysternę to należałoby ją jakoś uszczelnić. Nałożone na siebie kręgi mają za zdanie jedynie utrzymanie otworu przed zasypaniem i szczelność jest wątpliwa, a właściwie żadna. Wydaje mi się, że zdałby egzamin taki worek sklejony z folii EPDM umocowany do cembrowiny. Podejrzewam, że jest to do wykonania na zamówienie w firmie zajmującej się tym tematem profesjonalnie. z ok. 10 m2 membrany uzyskała byś wysoki na ok 3 m zbiornik o poj. ok 4000 l. Kosztów nie skalkuluję bo nie znam aktualnych cen i nie wiem ile by skasowali za taką usługę ale myślę, że razem jakieś 4-5 stów.
Taki mój pomysł ale może są inne sposoby .
AurorA - 2010-01-25, 20:49
Możesz spróbować z gliną- warstwa 30-50 cm lub solidne zbrojenie dna połączone ze zbrojeniem kręgów. Wtedy może bokami uciekać, oczywiście jak dno wytrzyma
Adalbert - 2010-01-25, 20:54
Może też wykończyć "sitkobetonowo" po uprzednim wzmocnieniu i ustabilizowaniu dna
Jest tu sporo fachowców od tego tematu
Vanka - 2010-01-25, 20:58
No to se wymyśliłam
Szczelność boków jest jeszcze do zrobienia, bo to kręgi wstawiane jeden w drugi na tzw piórko. Szczelina jest niewielka. Największy problem z dnem. Nie mam jakiejś wielkiej kasiory w inwestowanie w taki projekt. Wydaje mi się, że pomysł Arka jest najprostszy i najtańszy.
[ Dodano: 2010-01-25, 21:00 ]
| Adalbert napisał/a: | Może też wykończyć "sitkobetonowo" po uprzednim wzmocnieniu i ustabilizowaniu dna
Jest tu sporo fachowców od tego tematu |
To też jakaś myśl
samuraj - 2010-01-25, 21:00
gra nie warta świeczki -- studnię zasypać.Zamiast pakować się w koszty i nie mieć pewności czy coś z tego będzie , to lepiej kupić pojemnik na wodę (mauzerek-ok 150zł)
sebastianrost - 2010-01-25, 21:06
| samuraj napisał/a: | | gra nie warta świeczki -- studnię zasypać.Zamiast pakować się w koszty i nie mieć pewności czy coś z tego będzie , to lepiej kupić pojemnik na wodę (mauzerek-ok 150zł) |
Podzielam zadnie Darka taniej wyjdzie kupno pojemnika niż bawienie sie w uszczelnianie starej studni
JAREK G - 2010-01-25, 21:14
Van, nie licz na to że kręgi "na piórko" są szczelne, albo że łatwo i tanio je uszczelnisz nie wspominając już o dnie na który naciska słup wody wysokości 5m
Adalbert - 2010-01-25, 21:22
| JAREK G napisał/a: | nie wspominając już o dnie na który naciska słup wody wysokości 5m |
Dlatego w pierwszej chwili przyszedł mi pomysł z epdm. Trochę piachu na dno i problem słupa wody można sobie darować.
JAREK G - 2010-01-25, 21:30
Z folią sposób najpewniejszy Koszt to około 15m2 foli + jej zgrzanie
Adalbert - 2010-01-25, 21:58
| JAREK G napisał/a: | | Koszt to około 15m2 foli + jej zgrzanie |
pisałem o 10m2 bo przecież studnia nie musi buć wyłożona po wierzch. Wystarczył by worek na ok 3m i to dało by te 3,5-4 m3 wody.
JAREK G - 2010-01-25, 22:07
| Adalbert napisał/a: | | Wystarczył by worek na ok 3m i to dało by te 3,5-4 m3 wody | Dawno miałem matematykę , ale mnie wychodzi 2355 l
Adalbert - 2010-01-25, 22:30
masz rację! liczyłem w pamięci i za bardzo sobie uprościłem kolejność działań. Ale prawie 2,5 tys. litów to i tak nie mało.
ewa535 - 2010-01-25, 23:39
Ja przepraszam , bo to nie mój temat całkiem ale ja mam dno prysznica wyłozone kamieniami i zalane zywica epoksydową. JAkby VAn wylała na dno wiadro takiej zywicy i w te szpary też ? Szkutnicy daja to na łodzie i to największe szkwały przetrzymuje to może i u niej by zdało? proszę się w razie co nie śmiać, tak mi przyszło do glowy.
piotr5875 - 2010-01-25, 23:56
Pozwolę się włączyć do dyskusji bo przerabiałem na własnych plecach ten temat . Też mam taką studnię i chciałem ją wykorzystać na deszczówkę niestety pomysł z rękawem foliowym - dałem nawet podwójnie wytrzymał jeśli chodzi o zgromadzenie wody jednak gdy ją wypompowałem i napełniła się powtórnie folia ocierała się o boki studni i po foli i jej szczelności . Spojenia kręgów uszczelniałem atlasem i innymi wynalazkami i po deszczu studnia pełna niestety rano wody już nie ma dno podwójnie zbrojone poprzez nawiercenie i druty zabetonowane - nie siada a mam 7 kręgów .
Dzisiaj wykorzystuję ją do rozsączania deszczówki z rynien a wodę gromadzę w mauzerku za 150 zeta Samuraj ma rację gra nie warta świeczki a koszty !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pozdrawiam
Vanka - 2010-01-26, 08:57
| piotr5875 napisał/a: | Pozwolę się włączyć do dyskusji bo przerabiałem na własnych plecach ten temat . Też mam taką studnię i chciałem ją wykorzystać na deszczówkę niestety pomysł z rękawem foliowym - dałem nawet podwójnie wytrzymał jeśli chodzi o zgromadzenie wody jednak gdy ją wypompowałem i napełniła się powtórnie folia ocierała się o boki studni i po foli i jej szczelności . Spojenia kręgów uszczelniałem atlasem i innymi wynalazkami i po deszczu studnia pełna niestety rano wody już nie ma dno podwójnie zbrojone poprzez nawiercenie i druty zabetonowane - nie siada a mam 7 kręgów .
Dzisiaj wykorzystuję ją do rozsączania deszczówki z rynien a wodę gromadzę w mauzerku za 150 zeta Samuraj ma rację gra nie warta świeczki a koszty !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pozdrawiam |
.. szkoda cholercia.
Szkoda ją zasypywać, był wcześniej pomysł z nawiertem głębinowym, ale to dość duże koszty. Jeszcze dwa lata temu w studni była woda, ale skanalizowali nam osiedla na około. Po za tym osuszają bagna i budują następne osiedla - dla mnie to katastrofa prawie ekologiczna. Kiedyś na bagnach można było nawet bączka zobaczyć, nie mówiąc o bocianach, przepiórkach, bażantach - teraz...cóż.
Elendil - 2010-01-26, 09:10
| piotr5875 napisał/a: | | wytrzymał jeśli chodzi o zgromadzenie wody jednak gdy ją wypompowałem i napełniła się powtórnie folia ocierała się o boki studni i po foli i jej szczelności |
Jakaś wykładzina czy włóknina pomiędzy folią a betonem powinna chyba pomóc?
Jakiej pojemności macie te baniaki za 150zł?
AurorA - 2010-01-26, 13:55
| Elendil napisał/a: |
Jakiej pojemności macie te baniaki za 150zł? |
1000 L
wszystko na temat jest w wątku: http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=993
Vanka - 2010-01-26, 18:43
Zastanawia mnie jak to się dzieje, że szamba, które były budowane kiedys tzw półprzepuszczalne trzymają swoją zawartość. Czy to o to chodzi, że jest inna konsystencja od czystej wody?
Moja studnia i szambo zrobione są z tych samych kręgów. Szambo ma jedynie dno (z dziurką )
samuraj - 2010-01-26, 18:45
| Van napisał/a: | | Moja studnia i szambo zrobione są z tych samych kręgów. |
szambo jest uzupełniane na bierząco , a deszczówka raz na jakiś czas
Vanka - 2010-01-26, 19:17
To z innej beczki... jakby troche tej mojej studni zasypać. Zmniejszyć słup o metr dwa. Dać ten worek z membrany i obciążyć go np warstwą żwiru, żeby jak najmniej pracował przy wypompowywaniu wody.
Trochę fantazjuję, ale już napisałam, że szkoda mi tego nie wykorzystać.
maruder - 2010-01-26, 19:28
| Elendil napisał/a: | | Jakaś wykładzina czy włóknina pomiędzy folią a betonem powinna chyba pomóc? | to calkiem nieglupie. Twoje fantazje Van, tez niczego sobie
duzers - 2010-01-26, 22:00
Van a może wystarczyło by trochę podkopać,może woda jest na wyciągnięcie ręki
Vanka - 2010-01-26, 22:06
| duzers napisał/a: | Van a może wystarczyło by trochę podkopać,może woda jest na wyciągnięcie ręki |
Niestety.. wyschło, a raczej wyschli budowniczowie infrastruktury budowlanej okolicy. żeby dostać się do wody musiałabym kopać jakieś trzy mery w głąb. Woda z żelazem, do oka niespecjalnie
[ Dodano: 2010-01-26, 22:45 ]
przeczytałam cały temat o mauzerkach i widzę jeden minus.. rozwój glonów. taka studnia glonów nie produkuje. kurde.. zrobię to choćbym miała po nocach nie spać sama myśł o machaniu łapą przy pompie mnie kręci, a i dla rybeczek taka woda lepsza niz jakakolwiek inna
AurorA - 2010-01-26, 23:17
Mauzerek można by szczelnie zacieniować i nie będzie glonów- jakaś prosta obudowa, a może wystarczy machnąć sprayem na czarno.
JAREK G - 2010-01-26, 23:34
Można kupić czarny, ja jak kupowałem to takie też były ( do przechowywania materiałów światłoczułych ) , a ja głupi wziąłem przezroczysty żebym widział ile wody w mauzerku
piotr5875 - 2010-01-26, 23:42
Mój jest cały zakopany w ziemi i nie widać go , glonów nie stwierdziłem
pozdrawiam
AurorA - 2010-01-26, 23:54
| JAREK G napisał/a: | a ja głupi wziąłem przezroczysty żebym widział ile wody w mauzerku |
naklej pionowo kawałek taśmy klejącej, machnij sprajem i odklej- będzie widać ile jest wody
Vanka - 2010-01-27, 07:39
| AurorA napisał/a: | | Mauzerek można by szczelnie zacieniować i nie będzie glonów- jakaś prosta obudowa, a może wystarczy machnąć sprayem na czarno. |
trzeba jeszcze miejsce dla niego znaleźć
samuraj - 2010-01-27, 09:02
| Van napisał/a: | | AurorA napisał/a: | | Mauzerek można by szczelnie zacieniować i nie będzie glonów- jakaś prosta obudowa, a może wystarczy machnąć sprayem na czarno. |
trzeba jeszcze miejsce dla niego znaleźć |
może w tej studni? -- trochę rozkopać , przerobić i małzera do doła
ewa535 - 2010-01-27, 09:33
O ! to jest myśl, ja też w tym kierunku szłam i przeszukiwałam internet żeby Vance znależć taki pojemnik, który by do tej studni wsadzić.
JAk są bardzo wielkie to prostokątne
Jedyne o średnicy koła (takie duże to beczki plastikowe i metalowe)
Chyba , że zespawać ze trzy beczki metalowe (200 litrów), w pionie. Tylko nie wiem czy one nie zardzewieją? musiałyby byc ocynkowane. Są takie w ogóle?
Martinho - 2010-01-27, 17:24
jest możliwość uzyskania szczelnego zbiornika wybudowanego z kręgów, ale właśnie - wybudowanego od podstaw, zbrojona wylewka, kręgi układane na zaprawę z dodatkiem wodoszczelnym + uszczelnianie taśma bądź siatką wszelkich łączeń, u mnie funkcjonuja 2 takie zbiorniki po 5 kregów każdy, są szczelne na razie 4 rok - próba uszczelnienia już istniejących starych nieszczelnych zbiorników z kręgów nie przyniosła oczekiwanego rezultatu, zawsze gdzieś przecieka...
pozdr
mx
Vanka - 2010-01-27, 19:13
| samuraj napisał/a: |
może w tej studni? -- trochę rozkopać , przerobić i małzera do doła |
W sumie to też jakiś pomysł. Zrezygnować z dwóch kręgów podziemnych, poszerzyć i zakopać. Tylko czy w takim mauzerze można potem wykorzystać abisynkę?
Bolekso - 2010-01-27, 19:53 Temat postu: Stara studnia Też mam taką dziurę z kręgów (średnica 1m gł.2m )Zastanawiałem się czy gromadzić deszczówkę lub wykorzystać na inny cel.Gromadzenie deszczówki w zbiorniku o poj. kilku metrów3 nie ma większego sensu, z wyjątkiem sytuacji gdy potrzebujemy wody b. miękkiej np. bagno z roślinami owadożernymi. Przyzwoity deszcz to 30mm tj. 3 tony wody na 100 m2 czyli na mój ogród to 27 m3. W suchym lipcu zużyłem 110 m3 wody na podlewanie. Co znaczy więc zapas np, 5 m3 wody. Do tego jak jest deszczowo i dużo deszczówki to nie potrzeba podlewać a jak sucho to i deszczówki brak. Ostatecznie chcę zrobić rezerowe oczko na hodowlę roślin, w razie awarii oczka głównego zbiornik na ryby.
Pozdrawiam ! Bolek
Martinho - 2010-03-09, 09:58
Można jeszcze wykorzystac pomysł z rurą PP o srednicy 80cm i długości 500cm, wrzucić ją do tej studni i dno zatopić w betonowej wylewce, powinno być szczelne.
Pozostałą szczelinę między rurą a kręgami można zasypać ziemią
Vanka - 2010-03-09, 20:22
| Martinho napisał/a: | Można jeszcze wykorzystac pomysł z rurą PP o srednicy 80cm i długości 500cm, wrzucić ją do tej studni i dno zatopić w betonowej wylewce, powinno być szczelne.
Pozostałą szczelinę między rurą a kręgami można zasypać ziemią |
i to jest konkret
KarolVIII - 2010-03-17, 21:18
Chyba jednak nie ma co próbować przerabiać tej studni na zbiornik deszczówki,zasypywanie też bezcelowe można założyć pokrywę betonową i przysypać ziemią. Może by coś z tego było gdyby poza deszczówką odprowadzać oczyszczone ścieki do tego zbiornika przez naturalną oczyszczalnie ścieków, wtedy poziom wody by się utrzymywał ale pewnie u Ciebie kanalizacja.
Vanka - 2010-03-17, 21:57
| KarolVIII napisał/a: | | ale pewnie u Ciebie kanalizacja. |
no wyobraź sobie, że niby stolica.. niby bogate osiedle - a kanalizacji ni chu hu
[ Dodano: 2010-03-17, 23:08 ]
acha..no i pomysł odpada, bo studnia jest zbyt blisko ujęcia wody pitnej (powiem Ci, że już o tym myślałam) niestety.
|
|