| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Budujemy oczko wodne - Przebudowa oczka
skiba32 - 2010-01-15, 14:49 Temat postu: Przebudowa oczka Witam mam oczko wodne takiego krztałtu
jest ono zrobione z betonu wymiary to około 2x1,5x0,3
Czy moge bezposrednio jakoś położyć na to folie lub coś z nim zrobić . Oczko jest popękane gdzie niegdzie. Mówie odrazu że nie moge go zniszczyć. Rodzice by mnie chyba....
I czy mogę do niego wpuścić jakieś rybki jakbym już naprawił to oczko.
Elendil - 2010-01-15, 14:58
Możesz nakryć geowłókniną lub jakimiś starymi wykładzinami i na to położyć folię. Brzeg folii umocować na zewnątrz i zamaskować.
Tylko 30cm głębokości? Trochę płytko, na pewno na zimę zamarznie całe, więc ewentualne ryby trzeba by wyciągać jesienią. Ale ze 2-3 karaśki by mogły pływac
Ps. Popraw to "robienie ryb" bo śmiesznie brzmi
I witamy na forum
skiba32 - 2010-01-15, 15:06
| Elendil napisał/a: | | więc ewentualne ryby trzeba by wyciągać jesienią. |
ryby bym zimował w akwarium
A czy nadaje sie folia budowlana do tego oczka?
Mam 15 lat zależy mi żeby było jak najtaniej.
Elendil - 2010-01-15, 15:16
Nie polecam budowlanej. Tu masz temat o foliach http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=21
Za folię do oczek zapłacisz ok 7 - 8zł za m2. U Ciebie byłoby potrzeba max 8m2. Plus tyle samo geowłókniny, więc w 100zł powinieneś się zmieścić.
Karasie w niewielkim akwarium zrobią Ci krajobraz postnuklearny
skiba32 - 2010-01-15, 15:18
Akwarium 240 litrów więc powinno być dobrze chyba że wpuszczałbym do stawu ale klopot z wylowieniem na lato ;/
alibaba - 2010-01-15, 15:46
| Elendil napisał/a: | | Karasie w niewielkim akwarium zrobią Ci krajobraz postnuklearny |
Niekoniecznie, to chyba zależy od "wychowania" Moje karasie i karpie (około 20 cm sztuki) robią mniej szkód od dwu małych welonek, ograniczają sie od obgryzania więdnących gałązek roślin itp ale wszystkie mam "od małego" i może dlatego
sebastianrost - 2010-01-15, 17:50
Zawsze możesz to przebudować w ten sposób aby istniejące oczko było strefą płytką a nowa część była głębią,ale to są kolejne koszty i nasówa sie pytanie czy Ćię stać na taką rozbudowe.Wtedy napewno ryby przezimują
leszek50-57 - 2010-01-15, 18:10
Skiba 32 na pewno masz oczko za płytkie do zimowania rybek
i lilie to też ci nie przezimują w oczku jedynie nasze
rośliny krajowe,więc będziesz musiał myślec o pogłębieniu oczka
no i trochę wydatków co uszczupli twoje finanse
poz Leszek
--------------
--
skiba32 - 2010-01-20, 19:15
Witam a do jakiej głębokości musiałbym je pogłębić. W oczku chciałem zamontować jakąś grzałke . A noi mam jeszcze jeden problem tak jak na zdjeciu obok oczka jest jabłoń i oczko trudno będzie pogłebić ponieważ sa korzenie;/.
silpe - 2010-01-20, 21:51
| skiba32 napisał/a: | | W oczku chciałem zamontować jakąś grzałke |
Jezeli decydujesz sie na takie cos to tylko z termostatem i duza moc grzalki przeplywowej azeby woda byla ogrzewana jednakowo , ryba nie wytrzyma falowania ciepla.Glebokosc 80 cm wystarczy- plus napowietrzacz.
skiba32 - 2010-01-24, 21:26
Dzękuje wszystkm za pomoc. Zaczynam zbierać kaske i jak skończy się zima biore sie do roboty. Oczko pogłebie do 80 cm. A dalej to już sam zobacze będe kierował się wyobraźnią
sebastianrost - 2010-01-25, 05:33
| skiba32 napisał/a: | Dzękuje wszystkm za pomoc. Zaczynam zbierać kaske i jak skończy się zima biore sie do roboty. Oczko pogłebie do 80 cm. |
Chcemy widzieć postępy w pracy w Twojej garerii
|
|