| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Budujemy oczko wodne - Poziom wód, a materiał na oczko ?
Romano - 2006-04-09, 16:27 Temat postu: Wody gruntowe Witam, właśnie wziąłem się za rozbudowę swojego oczka. Ma 1 m głębokości , a pogłębiam do 1,5m. Niestety podczas pogłębiania na głębokości 1,20m wybiły mi wody gruntowe. W związku z tym mam pytanie. Czy położyć folię na częściowo zalane dno około 20cm, czy czekać aż wody gruntowe opadną? Choć sam do końca nie wiem czy na tej głębokości wogóle opadną.
AurorA - 2006-04-09, 16:40
Układaj w wodzie. Jest to wprawdzie o wiele trudniejsze bo folia pływa, ale co począć. Pomagaj sobie kamieniami w celu dociśnięcia foli. Po wypełnieniu wodą powinno się wszystko uożyć. Możesz tez użyć pompy do wody brudnej, wypompować wodę i szybko ułożyć folię zanim pojawi się woda.
JacekN8 - 2006-04-09, 17:44
W sumie możesz układać tak jak AurorA napsał, 120cm wystarczy, napisz jeszcze gdzie mieszkasz.
Pawel Woynowski - 2006-04-09, 19:16 Temat postu: Re: Wody gruntowe
| Romano napisał/a: | | Niestety podczas pogłębiania na głębokości 1,20m wybiły mi wody gruntowe. W związku z tym mam pytanie. Czy położyć folię na częściowo zalane dno około 20cm, czy czekać aż wody gruntowe opadną? Choć sam do końca nie wiem czy na tej głębokości wogóle opadną. |
Ale najpierw podkład pod folię połóż i na to dopiero folię. Przewiduję dużą gimnastykę z tym układaniem, ze zwzględu na tę wodę. Wszystko będzie pływać.
Zauważyłeś może z której strony ta woda napływa. Czy bije z dna czy z boków wykopu. Jeśli z boków to można powyżej tego miejsca wykopać dół chłonny w którym umieszcza się pompę do brudnej wody i pompować napływającą wodę. Może potrwać to kilka dni.
Albo czekać aż poziom wody zmniejszy się i modlić się aby nie było deszczy.
Romano - 2006-04-10, 12:46
Dzięki za rady, wypompuję wodę i szybko ułożę folię. Co do zamieszkania to jest to miejscowość Morawica w woj. Świętokrzyskim. Wody gruntowe są tu wysoko poniweważ miejscowość ta należy do najbardziej zagrożonych w województwie podtopieniami na wiosnę.
PS.Czy jest sens pogłębiać oczko z 1,20 do 1,5m? Chodzi mi o zimowanie w zbiorniku ryb. Mam dość przenoszenie na zimę karpi koi, karasi i jazi do garażu. Dodatkowo całą zimę mam zamiar napowietrzać oczko kostką z tlenem zasilaną pompką.
JacekN8 - 2006-04-10, 13:17
Jeżeli masz koi to jak najbardziej jest sens, ponieważ będzie więcej przestrzeni dla ryb pod lodem, no i więcej tlenu w wodzie, ale raczej bez przerębli i tak się nie obejdzie.
Pawel Woynowski - 2006-04-10, 16:52
| Romano napisał/a: |
PS.Czy jest sens pogłębiać oczko z 1,20 do 1,5m? Chodzi mi o zimowanie w zbiorniku ryb. Mam dość przenoszenie na zimę karpi koi, karasi i jazi do garażu. Dodatkowo całą zimę mam zamiar napowietrzać oczko kostką z tlenem zasilaną pompką. |
Dla karpia koi minimalna głębokośc to 1,50 m. Poza tym oczka do hodowli karpia koi mają specjalna budowę. Przede wszystkim rośliny muszą być odizolowane od ryb, samo wyłożenie pojemników z roślinami żwirem, nie zdaje egzaminu, karpie z zamiłowniem "kopią", a w zasadzie ryją w podłożu, w poszukiwaniu smakołyków (drobne skorupiaczki i inna fauna denna), rośliny będą więc nagminnie wykopywane. Poza tym, oczko powinno mieć tzw. spust denny połączony z filtrem biologicznym w celu usuwania osadów dennych. Są tam jeszcze dodatkowe urządznie napowietrzające filtr i oczko.
W książce którą znajdzesz TUTAJ jest opisana technika budowy takiego oczka.
vivit - 2006-06-04, 11:33 Temat postu: Poziom wód, a materiał na oczko ? Witajcie.
Cieszę sie, że jest takie forum, bo właśnie w tym roku przystępuję do budowy swojego oczka. Jest to moje drugie podejście. Pierwsze zakończyło się fiaskiem, gdyż niewidza z tej dziedziny okazała się zbyt wysoka i zastosowane materiały uległy zniszczeniu. Jednak nie wszystko poszło na marne i obserwując mój kawałek gruntu wiem na co go stać.
1. Jest to grunt piaszczysty z domieszkami jakiś iłów. Glina występuje tu w formie pobożnych życzeń.
2. Grunt cechuje się pewnymi anomaliami (w sensie niechcianymi przez moją osobę). Otóż często się zdarza, że na wiosnę lub późną jesień kiedy jest sporo opadów i poziom wód gruntowych się podnosi teren przypomina małe "trzęsawisko". Ziemie jest mocno nasycona wodą i poziom wody dość wysoki( zapewne wpływ niedaleko leżącego jeziora). Martwi mnie to ze wzgledu na możliwośc podnoszenie lub raczej wypychania folii. Dlatego skłaniał bym się ku siatkobetonowi.
3. Oczko miało by mieć powierzchnię około 25-30 m2
Czy macie jakieś recepty lub doświadczenie z takim gruntem ?
AurorA - 2006-06-04, 14:03
Jesli w wykopie stoi woda to z siatkobetonem będzie problem. Folia chyba najłatwiej.
killer1558 - 2006-06-04, 14:59
jak piszesz ze ma miec powirzchnie okolo 25-30 m2 to raczej woda nalana do oczka bedzie napierac na folie i nie ma mowy o wypychaniu foli
AurorA - 2006-06-04, 15:02
Może wypychać, ale kilka kamieni i kosze z roślinami skutecznie ją docisną.
vivit - 2006-06-04, 19:45
Dziś ładna pogoda więc poszedłem i zrobiłem rekonesans....
Oczko ma około 10x5m a więc 50 m2 czyli nie jak założyłem powyżej.
Woda gruntowa nie zawsze jest tak wysoko. Np: teraz jej nie ma.
AurorA - 2006-06-04, 21:07
Jak wykop jest suchy to może być siatkobeton, ale przy takim rozmiarze to mnóstwo roboty a i koszty spore, bo trzeba dodatkowo dozbrajać. Potrzebne jest tez pozwolenie na budowę oczka powyżej 30 m2.
vivit - 2006-06-04, 22:56
O pozwolenie to się nie muszę martwić, bo na mapie jest ono naniesione. Kiedyś bardzo dawno dawno temu geodeta nanosząc różne rzeczy zaznaczył i to. teraz jaką mapę nie wezmę to oczko tam jest....zatem poprzez zastanie ono tam funkcjonuje. Nawet w planie zagospodarowania przestrzennego dla mojej dzielnicy też je znalazłem
Roboty sporo pewnik jest ale i tak coś muszę zrobić. Martwi mnie tylko jedno. jak już przygotuję wykop i rozłożę siatkę to jak ja będę chodził po tej siatce z cementem, aby to sie nie pozapadało....
Dave - 2006-06-26, 15:21
Woda to wielki żywioł!!! U mnie gruntowa jest ok 1m pod powierzchnią ziemi.
Oczko ma max 1,4 m głębokości. jednak przy kopaniu namęczyłem się. Mimo, że na bierząco wypompowałem wodę to potrafiła mi podnieść folię, zbrojenie, gruz i beton. Dopiero zalanie tego wszystkiego wodą i jej nacisk od góry spowodowało opadnięcie dna.
Minusem jednak było to, że beton pod wodą "wysechł" dopiero po około 2 tygodniach. I dopiero wtedy mogłem zabrać się za wypompowanie w celu wymalowania oczka farbą.
meps - 2006-06-28, 20:28
Dziwne macie pomysły. Jak jest wysoki poziom wody gruntowej, to trzeba wykopać trochę głębiej i mamy gotowe oczko . Nie wiem po co wykładać dno folią.
Dave - 2006-06-29, 23:20
Przypuszczam, że masz na myśli gliniastą ziemię. Wtedy możesz sobie tak kopać. Ja natomiast mam na działcę ziemię piaszczystą, która osunęłaby się. Ponadto nie wykorzystując folii czy betonu itp. nie ma szans na napełnienie oczka do poziomu powierzchni ziemi. Napełniając, woda zawsze będzie na poziomie wody podskórnej.
Jest to tzw. zjawisko "naczyń połączonych".
Pozdrawiam.
AurorA - 2006-06-30, 02:14
Oczko bez foli czy betonu ma jedna straszna wadę - poziom wody może się wachać nawet o metr i trudno wówczas posadzić rosliny w odpowiednim miejscu.
killer1558 - 2006-06-30, 06:20
tak masz racje u szfagra mojego ,co kiedys w poście fotke póściłem jest jak mówisz na wiosne woda wysoka a jak przyjdzie susza to nawet 80 cm. spada a i tak przy tym najwyzszym stanie to jest z pół metra do brzegu,bardzo wysokie wachania sa i nie wiadomo na jakiej głebokosci cos posadzic (np.rosliny strefy bagiennej)
misiade8 - 2008-02-08, 18:05 Temat postu: budowa oczka przy wysokim poziomie wód gruntowych Witam,
Mam na działce wysoki poziom wód gruntowych. Jesienią i wiosną po ulewnych deszczach, woda potrafi stać całymi dniami. Czy na takim terenie uda się zbudować oczko? Z czego najlepiej?
JAREK G - 2008-02-08, 18:44
Zbudować się uda tylko jest dużo trudniej może to być oczko z foli , z siatkobetonu a nawet naturalne z gliny, ale to już wyższa szkoła Tak czy siak budowę najlepiej zacząć w suchym okresie gdy poziom wód jest jak najniżej W tych dwóch pierwszych wypadkach należało by zrobić wał ochronny, ewentualnie można zrobić drenaż , ale wszystkie tego typu zabiegi podnoszą koszty budowy
killer1558 - 2008-02-08, 19:33
nie wiem jak u ciebie ale u mnie na wiosnę też poziom wody gruntowej idzie w górę ,a jak dojdą jeszcze do tego opady deszczu to gdzieś mam foty w dziale ogrodnictwo jak wykopywałem słupki z suszarki i woda była na jakieś 50 -70 cm pod ziemią ( mam tu http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=30 ) zrób tak jak JAREK napisał wybierz okres jak najmniej mokry i kopać tylko wypada ,później tylko folia itd. w oczku już zrobionym sądzę że masa wody da radę powstrzymać wody podskórne żeby nie wypierały foli w górę w razie czego donice z liliami i jakieś większe głazy mogą w tym pomóc aby utrzymać folię na swoim miejscu ,u mnie jak mam czyszczenie na wiosnę oka to folię podnosi także, ale jak woda jest z powrotem nalana to wszystko wraca do normy oko ma 1,30 bo dalej nie dało się kopać
misiade8 - 2008-02-08, 20:01
Dzięki,
kamień spadł mi z serca. Pomyślałam, że jak wokół oczka posadzę rośliny, które lubią stać w wodzie, to wiosną będę mogła patrzeć na ogród bez drżenia serca. Oczko nie musi być głębokie, bo nie zamierzam hodować rybek ( mam 3 koty)
killer1558 - 2008-02-09, 08:48
| misiade8 napisał/a: | | Oczko nie musi być głębokie, bo nie zamierzam hodować rybek ( mam 3 koty) |
ja jednak bym wykopał ile dasz rady co najmniej 1 m choć na części oczka ,nie chodzi tylko o rybki ale także o lilie wodne żeby miały odpowiednią głębokość
Grześ - 2008-02-13, 23:35
Witam wszystkich oczkomaniaków
od razu zaznaczam ze urzadzenie dzialki a co za tym idzie budowa mojego oczka to plan na najblizsze lata i prosze o cierplwosc w czekaniu na kolejne foty
na dzialce mam wysoki poziom wod gruntowych, czy da to sie wykorzystac do budowy oka? Ok. 5 metrow od naturalnego "zbiornika" widocznego na zdjeciu jest studnia, w ktorej utrzymuje sie wysoki poziom wody. Latem spada jednak ok. 1 metra. Czy jest mozliwe zdrenowanie dzialki i podlaczenie tych rur do oka? Czy lepszym rozwiazaniem bedzie oczko z folii? Teren jest bardzo podmokly i chcialbym jakos pozbyc sie tej wody. Jesli sie to nie uda to trzeba bedzie podniesc jego poziom. Z gory dziekuje za rady
Pozdrawiam, Grzegorz
|
|