| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ogrodnictwo - Bielić czy nie? Ochrona drzew owocowych.
Vanka - 2010-01-07, 14:35 Temat postu: Bielić czy nie? Ochrona drzew owocowych. Bielenie drzewek owocowych to stara szkoła, ja też młoda nie jestem więc..
Jeśli bielić to jaki termin? Czym? ( dla mnie to pytania retoryczne, ale może komuś się przydadzą te informacje)
Jeśli nie to jakie macie sposoby na ochronę kory drzewek przed zbliżającymi się różnicami temperatur?
AurorA - 2010-01-07, 14:44
http://forum.oczkowodne.n...ighlight=#19325
termin teraz, albo owijanie matami
ja nigdy nic nie robie
Vanka - 2010-01-07, 14:51
| AurorA napisał/a: | | ja nigdy nic nie robie |
Przyznam się, że dla mnie nicnierobienie przyniosło mi katastroficzną dziurę w mojej jedynej już w tej chwili Wiśni.( smacznej i dającej mnóstwo owocu - wiśniówka mniam )Wiem, że to wina braku osłony, bo pękła dokładnie tam, gdzie padały pierwsze promienie słoneczne.
Innych drzew nie bielę, bo są osłonięte i Słońce pada na nie dopiero od południa.
momo - 2010-01-07, 15:29
teraz bielić pozdrawiam momo
bogdan12121966 - 2010-01-07, 21:56
A jak mam młode drzewa owocowe obecnie owinięte włókniną ,to kiedy ? ,czy wcale.
szopen - 2010-01-07, 22:34
Jak ta włóknina jest biała i odbija promieniowanie słoneczne, to po co ??.
Pozdrawiam Antoni !!
Mariusz - 2010-01-07, 22:44
| Van napisał/a: | | Jeśli bielić to jaki termin? |
Jak już stwierdzono wyżej, teraz i to jak najszybciej, bardzo dobra i skuteczna metoda, można uratować nie jeden pniak przed pęknięciem.
Vanka - 2010-01-07, 22:50
| Mariusz Czernicki napisał/a: | | Van napisał/a: | | Jeśli bielić to jaki termin? |
Jak już stwierdzono wyżej, teraz i to jak najszybciej, bardzo dobra i skuteczna metoda, można uratować nie jeden pniak przed pęknięciem. |
No to mam co robić jutro.
Maż do drewutni, a ja do drzewek
leszek50-57 - 2010-01-08, 00:12
Bielic na pewno ,bo tu chodzi o to by pnie nie nagrzewały się w dzień
bo w nocy jak są mrozy to mogą po pękac , mrozy są i to duże,
lepiej dmuchac na zimno niż potem żałowac.
poz.Leszek
------------
|
|