Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - zapotrzebowanie pokarmowe szczupaka

andrzej - 2009-11-29, 21:56
Temat postu: zapotrzebowanie pokarmowe szczupaka
Witam serdecznie szacowne grono oczkomaniaków,
moje pytanie jak w tamacie, czy mógłby mi ktoś na nie odpowiedzieć ? Ile przykładowo dziennie w stosunku do masy ciała musi spożyć szczupak i czy jest to zależne od pory roku ?
pozdrawiam

maruder - 2009-11-29, 22:31

andrzej napisał/a:
czy jest to zależne od pory roku ?
tak, bo ryby są zmiennocieplne i zimnej wodzie mają wolniejszą przemianę materii. Ile musi zjeść nie wiem, ale wiem, że może całkiem sporo ;)
Salmo_Salar - 2009-11-29, 22:47

Zależy jaki szczupak, jaka temperatura wody i kondycha szczupaka. Larwa może zjeść na dobę tyle jedzonka co sama waży, duże szczupaki już mniej, do dwudziestu paru procent masy ciała.

Pozdrawiam

Salmo

mateusz1990 - 2009-11-30, 07:24

ja w stawie w zeszłym roku miałem 5 szczupaków ok 30-40cm i miałem puszczone ok 500 sztuk karasi wielkość 3-5 cm na wiosnę nic nie było
Mariusz - 2009-11-30, 10:06

Ostatnio, przy czyszczeniu szczupaka, znalazłem w jego wnętrzu drugiego szczupaka i to sporego. Kanibale.
andrzej - 2009-11-30, 16:00

Witam,
pytanie zadałem, ponieważ namnożyło mi się ok. setki karasi. Dla zachowania równowagi w oczku ( 30 m sześć.) wpuściłem dwa szczupaczki dł. ok.30 cm i zastanawiam się na ile im wystarczy pokarmu ? Co by z głodu do wiosny nie padły ?

maruder - 2009-11-30, 16:30

Do wiosny bez problemu przeżyją, a jak im zabraknie małych, to wezmą się za większe ;)
jackon - 2009-11-30, 20:21

duży błąd z tymi szczupakami
trzeba było wpuścić okonie
szczupak tylko do uzyskania pewnego wzrostu będzie kosił narybek
następnie zainteresuje się osobnkami większymi, czyli swoim gatunkiem
pewnie już pozostał jeden osobnik :)

andrzej - 2009-11-30, 21:18

Obydwa były tego samego wymiaru, trudno aby jeden drugiego zmieścił, a jak zostanie tylko jeden to też dobrze. Nie mam innego sposobu na te karasie, wyłowic nie sposób.
Head - 2009-12-01, 09:34

chcecie ja mam dobry pokarm do szuczupaka sa to Karasie serbrzyste
jackon - 2009-12-01, 11:23

zdziwiłbyś się, z dwóch szczupaków tej samej wielkości zawsze zostaje jeden :)
szczupak nie połyka swojej zdobyczy od razu
potrafi ją nieraz tydzień wciągać do przewodu pokarmowego

Gliniak - 2009-12-01, 11:53

jackon napisał/a:

Dlaczego okonie? Zjadają tylko małe rybki? Kijanki płazów też?

koczisss - 2009-12-01, 21:46

Gliniak napisał/a:
jackon napisał/a:

Dlaczego okonie? Zjadają tylko małe rybki? Kijanki płazów też?

Wolniej rosną i osiągają mniejsze rozmiary.
Dlatego też większe karasie są bezpieczne!

fotos88 - 2009-12-01, 22:15

jak najbardziej polecam okonie, tak jak mówi koczisss, ale ja zastanawiam się nad sumem co wy na to ?
koczisss - 2009-12-01, 22:22

Powiadasz chcesz mieć w oczku tylko głodującego suma?
maruder - 2009-12-02, 01:13

Tyle razy już było o tym nieszczęsnym sumie...
leszek50-57 - 2009-12-02, 17:58

Sum nie nadaje się ani do oczka ani do bagna bo wytępi wszystkie ryby
Sum ma bardzo duże zapotrzebowanie pokarmowe,nawet pobiera
pokarm zimą i atakuje wszystkie ryby. ;)
poz.Leszek
--------------

fotos88 - 2009-12-04, 14:17

nie mam zamiaru wpuszczać suma ale wydaje mi się ze może być najlepszy sposobem dla zredukowania ilości ryb w oczku łatwo.
1. Sum mały będzie zjadał tylko małe ryby dajmy na to sum 30cm rybę do 10cm to nie szczupak który połakomi sie na coś dużego.
2. Łatwo do wyłowić (metodami wędkarskimi ) np na wątróbkę
3. w oczku nie ma siedzieć całe swoje życie tylko np. 3 tyg aby się dobrze najadł :)

Dla porówna:

szczupak - zje wszystko co wejdzie mu do pyska po zaym potrzebuje dużego oczka

okoń - dobre rozwiązanie na narybek, ale będzie zjadał coraz większe ryby trudno będzie go złapać, potrzebuje dużo tlenu, latem może nie wytrzymać

sandacz - odpada podobnie jak okoń

węgorz - ucieknie :)

czekam na wasze opinie

Salmo_Salar - 2009-12-04, 14:50

fotos88 napisał/a:
nie mam zamiaru wpuszczać suma ale wydaje mi się ze może być najlepszy sposobem dla zredukowania ilości ryb w oczku łatwo.
1. Sum mały będzie zjadał tylko małe ryby dajmy na to sum 30cm rybę do 10cm to nie szczupak który połakomi sie na coś dużego.
2. Łatwo do wyłowić (metodami wędkarskimi ) np na wątróbkę
3. w oczku nie ma siedzieć całe swoje życie tylko np. 3 tyg aby się dobrze najadł :)

Dla porówna:

szczupak - zje wszystko co wejdzie mu do pyska po zaym potrzebuje dużego oczka

okoń - dobre rozwiązanie na narybek, ale będzie zjadał coraz większe ryby trudno będzie go złapać, potrzebuje dużo tlenu, latem może nie wytrzymać

sandacz - odpada podobnie jak okoń

węgorz - ucieknie :)

czekam na wasze opinie

Naczytałem się herezji...

Szczupak nie potrzebuje dużego oczka, nie wiem też co oznacza słowo "duże oczko"??

Okoń - to zdanie przypisałbym do suma, okoń w stawach z dobrą bazą pokarmową dosyć szybko rośnie w porównaniu do wód otwartych w których żyje. Jednak nie martwiłbym się o to, że zacznie atakować karasie czy inne ryby o wielkości powyżej 10cm (wiem z własnych obserwacji oczkowych).

Sandacz - drapieżnik dnia i nocy, może wygolić rybki. Na dodatek drapieżnik zjadający różne ryby.

Węgorz - odfrunie... Poza tym to nie jest dobra ryba do redukowania pogłowia ryb małych w oczku.

Na koniec sum - to agresywna rybka, atakuje wszystko w polu wyczuwania wąsików i zmysłów, dotkliwie może pogryźć inne ryby. Szybko rośnie, od wylęgu w pierwszym roku dorasta do masy pół kilograma, drugi rok to już ryba ponad kilowa nawet mogąca dużo zjeść. Co do łatwości w wyłowieniu - uważam, że szczupaka łatwiej jest skusić ;)

Pozdrawiam

Salmo

fotos88 - 2009-12-04, 18:15

szczupak przy ataku potrzebuje "rozpedu" i przy małym oczku może po prostu z niego wyskoczyć

czekam na kolejne wypowiedzi :)

Salmo_Salar - 2009-12-04, 18:26

fotos88 napisał/a:
szczupak przy ataku potrzebuje "rozpedu" i przy małym oczku może po prostu z niego wyskoczyć

czekam na kolejne wypowiedzi :)

Cooo?? :-D

Prędzej boleniowi było by niewygodnie w małym oczku, ale szczupakowi...

Pozdrawiam

Salmo

maruder - 2009-12-05, 01:08

Salmo_Salar, wiem, że chcesz dobrze, ale skoro kolega tak bardzo chce suma na 3 tygodnie, to niech go sobie wpuści; tylko nie teraz, najlepiej pod koniec maja, jak już woda będzie cieplejsza. Dowiemy się przynajmniej dwóch rzeczy:
- czy łatwo złowić suma w oczku;
- czy może jednak warto go tam wpuszczać od czasu do czasu ;)

Ja bym jednak obstawiał szczupaka. A to, że
fotos88 napisał/a:
to jakieś nieporozumienie; jeśli szczupak ma się gdzie ukryć/przyczaić, to najczęściej poluje z zasadzki.
Hubert - 2009-12-05, 07:52

Szczupak w przeciewieństwie do okonia nie goni swojej ofiary, lecz wykonuje tzw. skok łowny. Podczas niego, przyczajona w zasadzce ryba wykonuje gwałtowny zryw w kierunku ofiary, kończący się jej pochwyceniem lub nie.