Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych.
Galeria zdjęć oczek wodnych - Moje bajorko..
radex11 - 2009-11-04, 21:07 Temat postu: Moje bajorko..Po długim czasie, zdecydowałem się, pokazać wam co udało mi się stworzyć w ogródku, przed domem, wszystko zrobiłem praktycznie sam (przy niewielkiej pomocy kolegi), oczko ma ok. 1800l, pływa tam aktualnie 11 kolorowych karasi, jeden jest dziki, rośliny to : tatarak (Acorus Calamus 'Variegatus'), oczeret (scirpus tabernaemontanii 'zebrinus'), oczeret jeziorny, strzałka (australis 'Beni'), Kaczeniec (palustris "Auenwald'), Lilia ('Attraction', bynajmniej tak ja okreslił pan sprzedający, jeszcze nie widziałem jak kwitnie), mięta wodna, babka wodna, oraz pałka szerokolistna(chyba?), pływały jeszcze dwie pistie ale już praktycznie zgniły, aha jest jeszcze roslina przy kaczeńcach ale nie pamiętam co to chyba jakiś tatarak(?).. . Oczko zrobione jest z folii (wiem że kolor trochę basenowy, niestety finanse mocno mnie ograniczały), a filtr wykonałem z beczki, w której jak złoża filtracyjne były gąbki, keramzyt, pocięty peszel, i worki(takie jak od ziemniaków, bardzo dużo) i sprawował się super bynajmniej puki co, oczko budowałem od poczatku lipca aż do momentu kiedy wygoniło mnie zimno, to na tyle z opisu pokażę wam trochę zdjęć a więcej info napisze później bo i tak pewnie nikt tego nie doczyta:P:P
Tak to wygladało dzisiaj:
A tutaj kilka zdjęć zrobionych przy nocnym oswietleniu, narazie oświetlone jest tylko wnętrze oczka w przysżłym sezonie pomyslimy dalej (wiem że tybki mogą czuć się jak na stadione, ale uzywam go naprawdę rzadko)
Mam jeszcze filmik mam nadzieję że dobrze go wklejam
Na zdjęciach widać poszczególne etapy budowy, dwa razy woda zakwitła a później juz była super kryształ Dla zainteresowanych mogę podać ile mnie to kosztowało(starałem się zrobić to jak najtaniej, wiadomo jak wyglada budżet studenta:P)
Folia 10x6m 280zł
kolanka ok50zł
zawór zwrotny 26zł
złączki 10zł
wąż 48zł
peszel 30zł
keramzyt 20zł
worki jutowe 15zł(3szt.)
cement (2worki) 25zł
żwir (do obsypania brzegów) 60zł (800kg)
rybki po ok 8zł za sztukę
Lilja 22zł (po sezonie kupiona)
rezta roślin ok 50zł i to chyba na tyle, pompe dostałem od teścia jest to TOYA która pracowała w jego oczku (250W, wyd, 5m3/godz, wys. podnoszenia 6m.) beczkę także dostałem za darmo Adalbert - 2009-11-04, 21:21 Nieźle poradziłeś sobie z tą niebieską folią
To, że nic z niej nie wystaje nad lustro wody spowodowało, że efekt nie jest tak "basenowy". Zresztą i tak już pokryła się osadem lub glonami i niedługo nie będzie jej widać wcale. Nie zawadziło by też dodać trochę roślin ale to już na wiosnę. No i maskowanie tego filtra... Ale ogólnie radex11 - 2009-11-04, 21:23
Adalbert napisał/a:
Nieźle poradziłeś sobie z tą niebieską folią
To, że nic z niej nie wystaje nad lustro wody spowodowało, że efekt nie jest tak "basenowy". Zresztą i tak już pokryła się osadem lub glonami i niedługo nie będzie jej widać wcale. Nie zawadziło by też dodać trochę roślin ale to już na wiosnę. No i maskowanie tego filtra... Ale ogólnie
a dziękuję, za miłe słowa, roslin oczywiście będzie więcej, niestety nie udało mi się zgromadzić więcej przed zimą, filtr zamaskuje jak tylko zima odejdzie i popracuje nad dalszym otoczeniem oczka JAREK G - 2009-11-04, 21:33
radex11 napisał/a:
pompe dostałem od teścia jest to TOYA która pracowała w jego oczku (250W, wyd, 5m3/godz, wys. podnoszenia 6m
Pompę radze zmienić na typowa do oczek ta się nie nadaję a poza tym czerpie bardzo dużo prąduduzers - 2009-11-04, 21:35 Radek jakie wymiary ma Twoje oczko?
[ Dodano: 2009-11-04, 21:42 ]
wydaje się większe niz 1800lradex11 - 2009-11-04, 21:43
duzers napisał/a:
Radek jakie wymiary ma Twoje oczko?
Oczko Ma wymiary 3,3m x 6,5m x 1,3m (szer.x dł.x gł.). W obwodzie to jest około 16,5m.Kamil_86 - 2009-11-04, 21:43 Witam ,oczko ładne fajnie wykończone brzegi i ogólnie przyjemnie wkomponowane w otoczenie- szczególnie ta fotka ze śniegiem Teraz tylko czekać do wiosny.. radex11 - 2009-11-04, 21:44
Cytat:
wydaje się większe niz 1800l
racja miało byc 18 000 litrów przapraszam to wszystko z nerwów
oczko kilka dni temu wygladało tak (widok z mojego okna)
duzers - 2009-11-04, 21:51 ta folia dała mi dużo do myślenia oczko tyko faktycznie dużo więcej roślin,miejsca nie brakuje..pozdrawiam radex11 - 2009-11-04, 21:54 Jeszcze raz dzięki, każda uwaga się przyda, nawet konstruktywna krytyka jest mile widziana melek - 2009-11-04, 22:40 Nieźle Na wiosnę nazbieraj dużo roślin AurorA - 2009-11-05, 00:34 Gdyby nie ten kolor folii nie było by się do czego przyczepić. Widać że się napracowałeś i ładnie wszystko zamaskowałeś. A co do folii to ja wolałbym dać budowlankę niż tak żarówiasty kolor.samuraj - 2009-11-05, 08:19 Bardzo ładne oczko , super wykończone tylko ten kolor folii...... sam kiedyś taką miałem -- zawsze ją widać ale suma aumarum radex11 - 2009-11-05, 09:15 To co teraz mówicie, tylko potwierdza zasadę że "nie warto się spieszyć" przy budowaniu oczka, bo gdybym poczekał kilka dni byłoby znacznie lepiej (mieli dostarczyc czarna folię w podobnej cenie), jednak mimo wszystko wydaje mi się, że na żywo wygląda znacznie lepiej a i glony juz zaczynaja bardzo pomagać leszek50-57 - 2009-11-05, 16:49 Bardzo dużo pracy włożyłeś i super to wygląda,folia zarośnie i nie będzie
jej tak mocno widzc, ale ja bym zmienił wiaderka na kosze do roślin
będzie lepszy efekt.
poz.Leszek
--------------radex11 - 2009-11-05, 16:59 na wiosnę mam zamiar w większości wogóle pozbyć się tych wiaderek, a rosliny powsadzac pomiedzy kamienie.maczaj1 - 2009-11-05, 18:31 Super efekt a folia na pewno pokryje się glonami i prawie będzie naturalnie Vanka - 2009-11-05, 20:35 Fajne oko
Przemyślane i z głową.
Folją się nie przejmuj jak będzie więcej roślin zmieni kolor jeszcze bardziej.
Podoba mi się kaskada, jak zamaskujesz rurę odpływu na kaskadzie będzie super
Pozdrawiamradex11 - 2009-11-08, 21:40 po raz kolejny dziękuję, za miłe słówka a dziś było tak ładnie, że aż trudno pomysleć jak kilka dni temu tam wygladało (śnieg )