Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych.
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Piotra
Piotrek.P. - 2009-11-04, 20:43 Temat postu: Oczko PiotraWitam
Chciałem wam pokazać moje skromne oczko , od podstaw robiłem sam i mam nadzieję że coś z niego będzie . Ma ono już jakieś 10 miesięcy lecz niedawno wymieniłem wodę z powodu jej zakwitu . Na wiosnę kupię napewno filtr , teraz działa napowietrzacz , są w oczku 2 karpie koi , 3 karasie i 4 młode i jeden welon co pływał w moim 30l akwarium . Cały czas myślę jak je udoskonalić i liczę na waszą pomoc ... proszę o wypowiedzenie się o moim małym oczku... Rośliny jeszcze dojdą napewno na wiosnę
Wiem że nie powinienem dotykać ryb ale wcześniej o tym nie wiedziałem ... dobrze się czują i nie ma objawów chorób . Liście z drzew są natychmiast wyławiane
Zdjęcia z przed miesiąca
Już przygotowane do zimy
wkońcu doczekałem się narybku :]
Zdjęcia z soboty i niedzieli
Jak widać oczko dzisiaj rano pokryło się taflą wody lecz napowietrzacz dzielnie pracuje
Młode
Proszę też o jakieś propozycje zmiany
Pozdrawiam
Piotrmelek - 2009-11-04, 20:48 Temat postu: Re: Oczko Piotra
piopil napisał/a:
ecz niedawno wymieniłem wodę z powodu jej zakwitu .
Za każdym razem będziesz tak robił? Jeśli tak nigdy nie osiągnies równowagi biologicznej a w tym czystej wody.
A filtr zrób sam, np: http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=75
I nie wyciągaj ryb z wody przy niskiej temp. powietrza.Piotrek.P. - 2009-11-04, 20:58 Na strumień nie mam miejsca , ryby wyłowiłem jak było jeszcze 16*C , ostatnie dwa zdjęcia były robione przy wymianie wody, kupię filtr i dosadzę roślin , może coś to da, wodę wymieniłem tylko raz i to był pierwszy i ostatni.Elendil - 2009-11-05, 07:42
piopil napisał/a:
widziałem już nie jedno oczko i woda była krystaliczna (brak roślin) więc dopytam o szczegóły...
A co tu pytać - chemia, chemia i jeszcze raz chemia.....taniw - 2009-11-05, 09:44
Cytat:
Na strumień nie mam miejsca
Ale na niewielki filtr korzeniowy, miejsca masz pod dostatkiem.Wyjdzie ci to taniej, i na pewno będzie to bardziej skuteczny sposób na czystą wodę , niż jakiś firmowy filtr. A wyglądać będzie lepiej niż, jakaś beczka stojąca przy oczku!duzers - 2009-11-05, 16:21 witaj..jak duże jest Twoje oczko..rybki bardzo ładne.gdy brzeg oczka zarosnie będzie moim zdaniem oczko bez roslinek to nie oczko a woda tymczasowo krystaliczna.Vanka - 2009-11-05, 20:24 Witaj,
Wielkością Twoje oczko podobne do mojego. Ja również nie mam filtra (jeszcze), Ale mam za to bardzo dużo roślin i woda jest ok. TZN miałam latem, bo teraz zamierają i śpią . Jesli masz trochę miejsca to posłuchaj kolegów i zainwestuj w filtr k-g, to najbardziej sprawdzony filtr na forum
Generalnie podoba mi sie i myślę, że w przyszłym roku będzie to bardzo fajne miejsce odpoczynku
PozdrawiamPiotrek.P. - 2009-11-06, 16:44 Napewno oczko zostanie zasilone w rosliny , filtra napewno nie zrobię lecz zdecyduje się na filtr kupiony.
Van czy wielkością podobne to nie wiem , muszę na wiosnę wodę wypompowć i wlać nowej żeby zobaczyć stan licznika , b. się cieszę że wam się podoba cały czas myślę co w nim zmieniać i kombinuje
Pozdrawiam
Piotrewa535 - 2009-11-06, 17:06
piopil napisał/a:
Napewno oczko zostanie zasilone w rosliny , filtra napewno nie zrobię lecz zdecyduje się na filtr kupiony.
Van czy wielkością podobne to nie wiem , muszę na wiosnę wodę wypompowć i wlać nowej żeby zobaczyć stan licznika , b. się cieszę że wam się podoba cały czas myślę co w nim zmieniać i kombinuje
Pozdrawiam
Piotr
Ładne oczko. Małe ale dopieszczone. Tez mówiłam tak jak Ty - na pewno nie zrobię sama filtra. Strasznie to mi sie wydawało skomplikowane. Na forum nie ma jednego super przepisu. Ale jak poskakałam po wielu tematach ( budowa, złoze, bakterie złączki, itd)
i podpytalam jeszcze, to się okazało , że to pikuś. A jak sie jeszcze wstrzymywałam z bólami (ze strachu) i jeszcze dokładniej poczytałam i jeszcze pomarudziłam kolegom to w ogóle Pan Pikuś. I filtry mam . Aż dwa : biologiczny i korzeniowy i jeszcze strumień oczyszczający.
Zrób tak samo. Szczerze doradzam
I taniej i skuteczniej
pozdrawiam
ewaJAREK G - 2009-11-06, 19:51
piopil napisał/a:
muszę na wiosnę wodę wypompowć i wlać nowej żeby zobaczyć stan licznika
Daj sobie z tym spokój , jak będziesz co rok wodę wymieniał to oczko nigdy nie osiągnie równowagi biologicznejalibaba - 2009-11-07, 00:05 nawet akwarium wymaga odpowiedniego filtra, no chyba że będzie dojrzałe duże oczko i małe zarybienie ale na tych zdjęciach raczej na to nie wyglądaPiotrek.P. - 2009-11-07, 14:36 Jarku a masz inny sposób żeby obliczyć ile litrów ma moje oczko ??
Jak pisałem rośliny dojdą napewno i to sporo ale dopiero na wiosne ...
Ewa czekam na Twój szczegółowy opis jak wykonałaś te filtry sebastianrost - 2009-11-07, 15:02
piopil napisał/a:
Jarku a masz inny sposób żeby obliczyć ile litrów ma moje oczko ??
Jak pisałem rośliny dojdą napewno i to sporo ale dopiero na wiosne ...
Ewa czekam na Twój szczegółowy opis jak wykonałaś te filtry
Jarek to ja nie jestem ale jest jeszcze sposób matematyczny patrząc na foty to masz sześcian V=a x b x hJAREK G - 2009-11-07, 17:04 sebastianrost, ma racje , oczywiście dobrze znać dokładną objętość oczka , ale to nie apteka i wystarczy przybliżona pojemnośćRaFi;] - 2009-11-07, 19:02 Czy to oczko nie jest czasem za małe na karpie koi???Piotrek.P. - 2009-11-11, 12:16 A podacie jaki to sposób?? na wiosnę chcę kupić troszkę roślin i mam pytanie do Was czy może ma ktoś na sprzedanie kilka gatunków ?? bez lilii , bardziej mi chodzi o podwodne gatunki i pływające oczywiście wysyłka wchodzi w grę chyba że jest ktoś ze świętokrzyskiego to podjadę ewentualnie
Pozdrawiam PiotrPiotrek.P. - 2009-11-11, 21:27 żartowniś
Pozdrawiam PiotrPiotrek.P. - 2009-11-14, 19:10 Mam dla was robotę dzisiaj zrobiłem pomiar oczka i jest dla was zadanie żeby mi obliczyć tą nieszczęsną pojemność jak komuś by się chciało zabawić w matematyka to będę wdzięczny
Pozdrawiam PiotrAdalbert - 2009-11-14, 19:51 Mi wychodzi coś między 1300 a 1500 l. Jeśli wymiary były dobre bo ten z lewej to chyba 2,1 a nie 1,1.Piotrek.P. - 2009-11-14, 20:09 Tak tam powinno być 2,1m wielkie dzięki należy Ci się duże piwo
Pozdrawiam PiotrPiotrek.P. - 2009-12-03, 21:14 Kupiłem wczoraj nasiona trawy pampasowej czerwonej i białej , na alledrogo zamówię jeszcze miskanta i kostrzewę siną . Roślin dojdzie na wiosnę i będę miał ten proszek co podobno wszysko usuwa z wody i jest czysta , chociaż jedno oczko widziałem bez roślin i woda kryształ. ale wolę z roślinami . Znalazłem ostatnio duży korzeń i mi się nawet podoba
Piotrewa535 - 2009-12-03, 22:17 okazały korzeń ! a ten proszek to triger?samuraj - 2009-12-04, 08:41
piopil napisał/a:
Kupiłem wczoraj nasiona trawy pampasowej czerwonej i białej
osobiście nie mam zaufania do nasion traw kupowanych w sieci , wolę kupić "gotowca" czyli sadzonkę -- koszt nie wiele większy a i efekt szybszy
korzeń świetny sam mam kilka podobnych u siebie w ogrodziecastleman - 2009-12-04, 12:11 Daj sobie spokój z pampasami, ja się pociłem 2 lata i nici z tego były, niestety sebastianrost - 2009-12-04, 19:57
piopil napisał/a:
Kupiłem wczoraj nasiona trawy pampasowej czerwonej i białej , na alledrogo zamówię jeszcze miskanta i kostrzewę siną .
Piotr
Odpuść sobie te nasiona ja byłem naiwny 2 lata wstecz i też bawiłem sie w nasiona pozostał niesmak mniejszy portfel i nic nie wyrosło.Poszedłem po rozum do głowy i teraz kupuje sadzonki, wychodzi taniej i szybciej a pampasy sobie daruj są podobne trawy na rynku ale bardziej wytrzymałePiotrek.P. - 2009-12-04, 22:40 Ewo ten proszek to nie znam nazwy ale jak zastosuję to dam znać
Nasionka już mam ale i tak je wysieje bo nic mnie to nie kosztuje kupię miskanta cukrowego i będę miał spokój pamiętam że raz mi wyszła trawa pampasowa czerwona
Podrawiamsebastianrost - 2009-12-04, 22:43
piopil napisał/a:
Ewo ten proszek to nie znam nazwy ale jak zastosuję to dam znać
Nasionka już mam ale i tak je wysieje bo nic mnie to nie kosztuje kupię miskanta cukrowego i będę miał spokój pamiętam że raz mi wyszła trawa pampasowa czerwona
Podrawiam
Wyszła i co dalej????????????????? Piotrek.P. - 2009-12-04, 23:08 Wiem że zmarzła w zimę ale wtedy to miałem z 10lat i mnie to nie interesowało
PozdrawiamPiotrek.P. - 2009-12-13, 12:49 Aktualna fotka wczoraj brałem się za okrywanie bo była dobra pogoda i w końcu przyszedł mróz i dopiero wtedy można było zacząć okrywać rośliny żeby nie nabawić się jakiejś choroby lub grzyba . Na wiosnę wyleci wierzba która rośnie koło oczka w prawym górnym rogu ... bo wygląda tragicznie ze względu na swój kształt a na jej miejscę posadzę jakiś krzew albo inną wierzbę ale już uformowaną lub coś liściastego napewno znajdzie się też miejsce dla miskanta cukrowego i z oczka wylecą karpie a zostaną same karasie
Piotrek.P. - 2010-04-19, 16:27 Czas na małą aktualizację ... dziwi mnie fakt że ryby gdy pompa nie była podłączona to pływały po powierzchni a jak podłączyłem pompę to siedzą na dnie
Stasiek - 2010-04-21, 11:06 Temat postu: Oczko wodne.Małe a ładne.Kot się już oblizuje.Czas na rybkę...Piotrek.P. - 2010-06-03, 19:03 Oczko sobie żyje .... karmię tylko ryby ... w wakacje pomyślę nad dodaniem filtra i lampy UV
[ Komentarz dodany przez: Elendil: 2010-06-04, 09:22 ] zdjęcia wstawiamy tak, żeby jak najwięcej mieściło się na ekranie bez przewijania,
jest to wygodniejsze dla oglądających i forum lepiej wygląda, następnym razem będzie krecha
[ Dodano: 2010-06-04, 17:49 ]
Oj to przepraszam nie wiedziałem
Troszkę jeszcze zrobiłem fotek ... woda robi się zaskakująco czysta . A przez te deszcze woda była biała jak mleko od gliny
Piotrek.P. - 2010-06-12, 06:50 Dobra ... wstawiam fotki tak jak mówi AurorA
Woda z każdym dniem sięga bliżej dna w kwestii klarowności . Jestem bardzo zadowolony i widać co rośliny potrafią zdziałać
Piotrek.P. - 2010-07-16, 18:31 Obecne fotki ....
Piotrek.P. - 2010-09-23, 18:43 Witam
Oczko zostanie w najbliższych tygodniach powiększone , rośliny obok oczka zostały wywalone i biorę się za "projekt".Gosik - 2010-09-23, 18:47 Piopil-piękne to oczko, choć maleńkie, lampę UV sobie daruj-zbędny wydatek, ale filtr koniecznie.Piotrek.P. - 2010-09-25, 21:17 Roślin obok oczka nie będzie ... może jedna lub dwie . Wielkość planuje taką jak na zdjęciu są kamienie ułożone ... kształtu jakiegoś szałowego też chyba nie będzie bo jakoś nie mogę nic wymyślić 90% roślin które wykopałem poszły na kompost
[ Dodano: 2010-09-26, 09:57 ] Piotrek.P. - 2010-10-01, 18:49 Woda spuszczona , ryby odłowione ... nawet doczekałem się kilku sztuk narybku który przezimuję w moim akwarium ... jutro coś wrzucę .Gosik - 2010-10-01, 18:53 czekamy na fotorelację z wykonywanych prac Piotrek.P. - 2010-10-01, 20:03 Zrobiłem fotki moich pociech nie są to wszystkie ryby ponieważ odłowiłem to co "większe" a reszta pływa w tym co zostało ...
Gosik - 2010-10-01, 20:23 ale mnie chodziło o fotorelację z prac przy oczku.Gosik - 2010-10-01, 20:55
piopil napisał/a:
Ja wiem o co chodziło ... fotki będą tylko w nocy nie będę ganiał po podwórku i robił zdjęcia
zapomniałeś o przecinku i fajnie przeczytałam " fotki będą tylko w nocy..." dopiero drugi raz przeczytałam i rozdzieliłam zdanie - oki-skoro świt, zanim pierwszy kur zapieje, biegusiem aparat i pstrykaj -każdy krok, każde kopnięcie łopatą, bo na przyszły rok ja rozbudowuję oczko-Twoja fotorelacja, będzie dla mnie elementarzem Piotrek.P. - 2010-10-02, 16:33 Najgorsze za mną ... ale nie ma nigdy żeby było idealnie ... folia w przyszłym tygodniu idzie do wymiany ... powód? wygląda jak durszlak ... chociaż sprawdziłem poziom wody czy będzie równy ... ryb nie wpuszczałem bo nie ma sensu ich za kilka dni odławiać znowu
Gosik - 2010-10-02, 17:55 miało być krok po kroku
Pierwsze 3 zdjęcia to stara folia?, tylko ją zawinąłeś i rozkopałeś dalej?mów że teraz po kolei co robiłeś-nie będę zgadywać-4-te zdjęcie widzę już noową folię, ale ciekawi mnie wszystko do 3-ciego zdjęcia.....pleaseeeeePiotrek.P. - 2010-10-02, 18:08 Ledwo mogę palcem ruszyć a Ty mówisz o pisaniu ... dzień jak co dzień , wstałem o 6 i patrzyłem za szybę a tu ciemno ... ale co mi tam , wziąłem szpadel , taczkę i wyruszyłem w kamieniołomy pozbyłem się resztek kamieni , wyciągnąłem rośliny i odłowiłem welonki . Folię zawinąłem żeby niepotrzebnie coś się zawaliło (tak dla bezpieczeństwa) , zacząłem kopać i wywozić taczkę za taczką ... trwało to do 14 po ciężkich zmaganiach byłą chwilka przerwy a następnie wszystko wyrównałem i wypoziomowałem brzegi oczka co do cm więc kolejna godzina z głowy ... następnie starą folię rozciągnąłem i położyłem na nią nową ... a potem tylko się denerwowałem że były dziury ale kolejna sobota będzie łatwiejsza bo ściągnę starą folię i kupię nową mała rada ... jeżeli zamierzasz zrobić to w jeden dzień to zapędź męża , brata , siostrę , dzieciaki lub kogo tam masz przy sobie ... będzie łatwiej gregorj - 2010-10-02, 18:13
piopil napisał/a:
następnie starą folię rozciągnąłem i położyłem na nią nową ... a potem tylko się denerwowałem że były dziury
w nowej folii ? a skąd one się wzięły tam Piotrek.P. - 2010-10-02, 19:22
gregorj napisał/a:
piopil napisał/a:
następnie starą folię rozciągnąłem i położyłem na nią nową ... a potem tylko się denerwowałem że były dziury
w nowej folii ? a skąd one się wzięły tam
Była kupiona rok temu ... a to koty po niej chodziły , a to się ją przekładało z boku na bok itd. Nową trzeba kupić bo i tak brakło po bokach po 30cm Gosik - 2010-10-02, 20:17 czyli ta nalana woda na ostatnim zdjęciu, to na dziurawej folii?-jak widziałeś że dziurawa, to po co lałeś wodę?-chyba że źle coś zrozumiałam Piotrek.P. - 2010-10-02, 21:03
Gosik napisał/a:
czyli ta nalana woda na ostatnim zdjęciu, to na dziurawej folii?-jak widziałeś że dziurawa, to po co lałeś wodę?-chyba że źle coś zrozumiałam
Nalana woda jest z dziurawą folią ... ja rozkładałem folię od "dobrej" strony a dziurawa była po drugiej i nie widziałem ... a osoba która się tym nie interesuje nie zwraca uwagi na takie szczegóły (brat)... a potem było zbyt późno żeby coś zrobić jak było 2/3 wody niestety ryby muszą się cisnąć przez tydzień w akwarium 30l Piotrek.P. - 2010-10-10, 11:02 Kolor foli pozostawia sobie dużo do życzenia ... ale tylko to znalazłem . Powinno szybko zarosnąć jakimś glonem i będzie ok .
ewa535 - 2010-10-10, 11:05 Błekitna laguna ! dla mnie może nie zarastać ! Generuje miłe wspomnienia z gorących wakacji. W naszej zimnej krainie baaardzo przydatne
a jak rybki ładnie wyeksponowane!melek - 2010-10-10, 11:57 Trzeba było zamówić w muzimer'ze, 0,7mm za 7,50zł/m2. Kurier był u mnie po 3 dniach od zamówienia.AurorA - 2010-10-10, 19:53
piopil napisał/a:
Powinno szybko zarosnąć jakimś glonem i będzie ok .
a było tak pięknie
Ale strefa płytka Piotrek.P. - 2010-10-10, 20:50 Było pięknie ale wysadzenie roślin było koniecznością . Wiadomo że szału teraz nie ma ale w tym tygodniu pojadę do lasu po rośliny do oczka i uzupełnię resztę ... teraz trzeba tylko czasu i cierpliwości ... w miarę moich możliwości będę jakoś to "ogarniał" żeby było ładnie . dla mnie ważniejsze było zrobić miejsce dla ryb żeby miały gdzie popływać AurorA - 2010-10-10, 21:10 trzeba było zmienić kolejność, na spód niebieska a na wierzch ta stara budowlanka, wygladało by lepiej bo teraz czas nie pomożegregorj - 2010-10-11, 10:35 sąsiad miał niebieską i niestety prześwity niebieskiego zawsze były, nawet po dwóch latach ,a te glony który zakryły częściowo na niebieskim zawsze kojarzyły się z brudem , a że dodatkowo fatalnie, a właściwie w ogóle nie wyprofilował brzegów, więc je zakopał i na przyszły rok ma robić jak przykazane, - oczywiście zakopania broń Boże Ci nie życzę, a wręcz przeciwnie, ale jak nasadzisz roślin to później coraz więcej roboty ze zmianami plus możliwe straty w roślinach.leszek50-57 - 2010-10-11, 18:33 piopil-na pewno ta laguna ci się zabrudzi ,ale musisz się postarać
,lub posadzić koło środka kosze z roślinami ,bo twoje rybki
nie mają się gdzie chować i są przestraszone.
poz.Leszek
----------------Gosik - 2010-10-11, 20:14 pociesze Cie-przynajmniej wszystko widać jak na dłoni-a rybciom zawsze możesz wytłumaczyć, że są na Karaibach Piotrek.P. - 2011-01-30, 14:54 Dziękuję za pocieszenia ale laguna zniknie muszę ten kolor zakryć żwirem albo czymś innym ... jak śniegi zejdą to biorę się za prace porządkowe , kamienie wszystkie zdejmę i ułożę w drugą stronę (oczywiście trzeba nowych przywieźć) , wypoziomuję wszystkie dokładnie i na wiosnę dosadzę roślin (sporo) ... zastanawiam się nad zakupem filtra od Jarka G , dokładam fotkę mojej "porażki" ...
Na obecną chwilę jestem zadowolony bo nic nie widać ale czeka mnie dużo pracy .... oj bardzo dużo
PozdrawiamAurorA - 2011-01-30, 19:43
piopil napisał/a:
muszę ten kolor zakryć żwirem albo czymś innym ..
żwirem będzie trudno, daj na to folie budowlaną , albo czarną włókninę ogrodnicząPiotrek.P. - 2011-01-30, 19:58 AurorA , nad włókniną też myślałem i to będzie najlepsze rozwiązanie ... damy radę Piotrek.P. - 2011-03-13, 11:48 Widok za 10 lat
Piotrek.P. - 2011-03-27, 09:10 U mnie prace powoli postępują . Cały tydzień wybierałem otoczaki z pola i będzie nimi wyłożone całe oczko w środku. Wczoraj wziąłem się za rozbiórkę tego co zrobiłem w zeszłym sezonie (porażka) i w tym tygodniu ma być ciepło to wypompuję wodę i zacznę robić wszystko. To co się dało wcześniej zrobić to zrobiłem . Ryby trafią do akwarium i będą tam czekać aż wszystko się "ustoi" , woda osiągnie jakieś 15*C to je zacznę przygotowywać do wprowadzenia. Podłączę filtr, Lilie przesadzę w pojemnik 90l i nie będą się już przewalać jak do tej pory. Czytałem na forum że teraz jest odpowiedni czas na ich przesadzanie ponieważ nie mają jeszcze liści. Miałem robić kaskadę ale jednak zrobię "kamienne źródełko". Wszystko postaram się sfotografować ... do obecnej obsady trafi jeszcze 9 karasi .
Folia oczywiście będzie zamaskowana , już agrowłókninę kupiłem
PozdrawiamVanka - 2011-03-27, 09:18 Piotrek zapowiada się fajne, duże oczko. Teraz masz dużo możliwości . Ja czekam na majowe zdjęcia,Elendil - 2011-03-27, 09:33
piopil napisał/a:
wybierałem otoczaki z pola i będzie nimi wyłożone całe oczko w środku
zastanowiłbym się jeszcze nad tym pomysłem bo nie jest on najlepszy.... między kamieniami gromadzi się wszelki syf który ciężko usunąć / sprzątnąć i bywa powodem glonowych kłopotów
co do reszty zapowiada się swietnie Sadownik - 2011-03-27, 10:14 raz czyściłem u kuzyna takie oczko wyłożone kamieniami... porażka... chociaż nie mowie ze nie jest to możliwe, wystarczy na dnie wybrać parę kamieni spłukać wodą i cały syf tam wpłyniePiotrek.P. - 2011-03-27, 10:54 Widziałem wiele oczek robionych podczas moich "praktyk w firmach zakładających ogrody" , jedne wyłożone były otoczakami inne bazaltem itd. Z czyszczeniem nie było problemu, czyściliśmy to odkurzaczami do oczek , a inne też chemią ... (wsypaliśmy proszek i podczas rozpuszczania cały syf unosił się na powierzchnie jak taki wielki "glut" i zbieraliśmy siatką, nazwy nie pamiętam ale za wiadro 20l płacone było około 150 euro , kamienie po tym zabiegu były czyściutkie i drobny żwir wyglądał jak nowy którym było wysypane oczko) , ja jednak zainwestuję w odkurzacz. Wracając do otoczaków, nie chcę mieć widoku folii ponieważ drażni w oczy, czyszczenie oczka planuję co jakieś 3 lata więc chyba problemu nie powinno być. Co do glonów , rośliny , filtr i lampa powinny dać chyba radę (?) Elendil - 2011-03-27, 11:45 Folia Ci zajdzie glonem, więc drażnić nie powinna Choć przy niebieskiej może to różnie wyglądać. Ja na widok mojej czarnej, lekko pozieleniałej od glonów, nie narzekam
Rośliny w odpowiedniej ilości na pewno pomogą, ale trzeba się liczyć z tym, że więcej syfu między kamieniami = potrzeba więcej roślin do przerobienia. Z drugiej strony patrząc zbytnia "sterylność" oczka to chyba mniejsza ilość składników odżywczych w wodzie. Ja w tamtym roku chyba zbyt dokładnym wiosennym sprzątaniem spowodowałem późniejszą słabość roślinności
Ja mam wyłożony kawałek dna na płyciźnie przy kaskadzie otoczakami i ilość syfu, mułu, igieł ze świerków, liści i innych szczątków roślinnych znajdująca się między tymi kamieniami zaraz po zimie zarówno w tamtym roku jak i w tym mnie przeraziły...Piotrek.P. - 2011-03-27, 11:48 Niebieskiego nie będzie widać ponieważ idzie na folię agrowłóknina ... jednak zaryzykuję z tymi kamieniami maruder - 2011-03-27, 17:11
Elendil napisał/a:
Rośliny w odpowiedniej ilości na pewno pomogą, ale trzeba się liczyć z tym, że więcej syfu między kamieniami = potrzeba więcej roślin do przerobienia.
Syfu w oczku będzie tyle samo w tym z kamieniami, jak i w tym bez nich. Kamienie same z siebie syfu nie produkują.Elendil - 2011-03-27, 18:35 I owszem. Ale w tym bez kamieni wyciągniesz byle sitkiem a jak Ci powłazi między kamienie to bez dobrego odkurzacza nie podziałasz a i tak coś zostanie Piotrek.P. - 2011-03-27, 19:11 Dzisiaj dostałem pompę do wody (brudnej) , cieszę się jak dziecko , co do kamieni. Dzisiaj znalazłem u jednego gościa kamienie polne takie po 5cm , idealnie by mi pasowały i jutro będę prowadził negocjację. Wszystko trzeba powoli kompletować i brać się za robotę Piotrek.P. - 2011-03-29, 19:55 Witam ponownie. Nad oczkiem systematycznie pracuję , woda została wypompowana, lilia przesadzona. Jutro będę miał resztę kamieni i zacznę układać na folii. Zastanawia mnie jedno ... sadzić rośliny między kamieniami czy w koszach ? Aktualnie mam jedną fotkę ponieważ mój aparat odmówił posłuszeństwa. Najgorsze już mam za sobą , wyczyszczenie folii i ułożenie agrowłókniny. Znalazłem jedną żabę ale bez problemów nie da się nigdy nic zrobić. Najważniejsze że zostało mi tylko wykończenie wszystkiego. Muszę to zrobić jutro ponieważ w czwartek ma padać. Dzisiaj padam na twarz
Aktualnie jedna fotka z wylewania wody . Jutro dam coś więcej.
koczisss - 2011-03-29, 20:07 Jak już robiłeś wszystko od początku, to trzeba było zielonym do góry położyć.
Też brzydki kolor, ale mniej rzucający się w oczy niż ten niebieski.
Niby będziesz kamieniami zakładał, ale gdzieś zostaną prześwity, będzie biło po oczach.
Wal rośliny luzem, lepiej im się rośnie. Tylko ewentualne pałki sadź w pojemniki i to mocne, bo mają ostre kłącze, które czasem może narobić bigosu.
Cała resztę na wolność wypuść.
Nie cierpię widoku doniczek w wodzie, jest to brzydkie, nienaturalne.
W pojemnikach stoją u mnie dwie lilie, pałka szerokolistna, dwa pojemniki z pałką wąskolistną i jeden z pałką i oczeretami i to wszystko.
Reszta rośnie luzem.
Praktycznie pojemników u mnie nie widać, trzeba dobrze poszukać już teraz, gdy jeszcze roślin nie ma, a latem nie ma w ogóle szans, aby coś dojrzeć.Piotrek.P. - 2011-03-29, 20:11 Jutro dam fotkę to zielonego ani niebieskiego koloru nie zobaczysz irysy posadzę bez doniczek a tatarak wsadzę do doniczek. Mam jeszcze inne rośliny ale wsadzę albo do doniczek albo prosto do wody. Zobaczymy co będzie. Na obecną chwilę potrzebuję dużo roślin koczisss - 2011-03-29, 20:23
piopil napisał/a:
irysy posadzę bez doniczek a tatarak wsadzę do doniczek.
Dlaczego tak?
Tatarak też lubi mieć trochę miejsca, a że roślina kłączowa, to w pojemniku może się dusić.
Tam gdzie chcesz posadzić np. tatarak zrób naturalną doniczkę, pozostaw nieco miejsca między kamieniami, wyściel to jakąś włókniną, i nasyp do tego podłoża. Daj mieszankę gliny, ziemi, piasku, torfu i wszystko to przysyp żwirem.
Roślina będzie miała luz, pojemnik nie będzie szpecił.
Zrobisz oczywiście jak zechcesz, ale uwierz mi, po kilku latach u mnie sam brzeg jest jak naturalny.
Gdybym miał w pojemnikach, to rośliny by rosły tam gdzie im kazałem, a tak rozłażą się gdzie chcą i mieszają.
W jednym miejscu mam wspaniałą mieszankę roślin, gdzie dominuje skrzyp arktyczny, jest też skrzyp bagienny, kosaciec, mozga, tatarak, niezapominajka, mięta, knieć i wiele innych. Rośnie też jakaś trawa, taka niby zwyczajna która upodobała sobie życie wodne, rośnie tylko w wodzie, na brzeg nie wyłazi.
Wszystko to jest zalane wodą, skrzyp arktyczny wygląda prawie jak trawnik i w nim rozrastają się mchy. W jednym miejscu wytworzyła się taka kolumna, na skrzypie rozrosły się mchy i w tym miejscu skrzyp rośnie wyżej do góry, a na nim mech itd.
Mam zaczątek torfowiska
Gdyby rośliny rosły w pojemnikach, to niestety bym czegoś takiego nie miał.Piotrek.P. - 2011-03-29, 20:29 To zrobię jak mówisz , chcę aby oczko było "naturalne" tylko mam jeszcze jeden dylemat. Chcę posadzić też rośliny same bez podłoża. Mogę wsadzić między kamienie ? wiadomo że za jakiś czas będzie tam naturalne podłoże więc sadzić tak jak napisałem ? mam nadzieję że szybko się rozejdą po oczku. Rośliny dosadzę jeszcze za tydzień lub dwa.AurorA - 2011-03-29, 20:31
piopil napisał/a:
Mogę wsadzić między kamienie ?
niektóre tak, ale raczej nielicznePiotrek.P. - 2011-03-29, 20:32 Chodzi mi głównie o kosaćce i tatarakkoczisss - 2011-03-29, 20:40
Cytat:
Mogę wsadzić między kamienie ? wiadomo że za jakiś czas będzie tam naturalne podłoże więc sadzić tak jak napisałem ? mam nadzieję że szybko się rozejdą po oczku. Rośliny dosadzę jeszcze za tydzień lub dwa.
Niektórzy tak robią, sadzą bez podłoża bez niczego.
Ja tego nie praktykowałem.
Jeśli woda będzie żyzna to sobie poradzą, a jak będzie uboga w składniki pokarmowe, to takie rośliny będą marnie rosły.
Większość roślin lubi sobie podjeść i lubią podłoże zasobne w składniki pokarmowe.
Takie np. sity będą rosły bez podłoża, skrzyp arktyczny też sobie poradzi, o tych wiem, bo u mnie sobie te rośliny wędrują po samej folii, co do innych to nie wiem, niech inni się wypowiedzą. Poradzi sobie również tojeść rozesłana, ona rośnie na piachu w pełnym słońcu, a jak posadzisz pod wodą, to też sobie poradzi.
Wiem, ze niektórzy sadzą kosaćce bez niczego, albo bobrki.
U mnie bobrek w podłożu nie chce zbytnio rosnąć, to w samej wodzie tym bardzie nie poradzi. Zależy dużo od składu wody, czy kwaśna, czy nie, od żyzności itd.
Eksperymentuj, kiedyś sam dojdziesz do tego, co Tobie najbardziej pasuje.
Moja rada jest taka, staraj się jak najwięcej roślin posadzić luzem i to w podłożu, jeśli masz możliwość. Oczywiście zrobisz jak będziesz uważał.
Tylko pamiętaj, jak będziesz wkładał podłoże w te kieszenie, jeśli one będą już zalane wodą, to najpierw namocz mieszankę i pomału wkładaj, inaczej zasyfi Ci mocno wodę.
[ Dodano: 2011-03-29, 21:44 ]
piopil napisał/a:
Chodzi mi głównie o kosaćce i tatarak
Tatarak i kosaciec lubi bardzo żyzne podłoże, jak pozyskiwałem z natury to rosły w miejscach gdzie nie było grama ziemi z częściami mineralnymi, sama martwa materia roślinna.
Sam sobie odpowiedz na pytanie, co te rośliny lubią i jak będą się czuć bez ziemi.AurorA - 2011-03-29, 20:46 Kosaćce na pewno , tatarak gorzej
skrzyp arktyczny, sity czy tojeść muszą mieć podłoże- przynajmniej na start a potem mogą się rozłazić.
Ja bez podłoża uprawiam potocznik, przetacznik bobowniczek i mięte wodna - sadzenie ich w doniczki nie ma większego sensu.Piotrek.P. - 2011-03-31, 15:59 Dzięki za podpowiedzi . Zrobiłem mały eksperyment. Dałem rośliny w koszach i między kamieniami. Fotka z placu budowy ...
melek - 2011-03-31, 16:36 Na Twoim miejscu sadziłbym rośliny między kamieniami tak aby maksymalnie je wykorzystać. No i praca roślin będzie efektywniejsza, nie mówiąc już o tym, że nie mając ograniczeń będą ładniejsze i szybko zarosną daną przestrzeń. Ogólnie daję + bo mi się podoba. Adalbert - 2011-03-31, 17:09 Fajnie poradziłeś sobie z tym "błękitnym syndromem" . Ciekawe jaką trwałość będzie miała ta włóknina. To jest taka do zacieniania (przeciw chwastom) czy taka gruba pod donice?ewa535 - 2011-03-31, 17:14 A taka piękna błękitna laguna była ! Tak zaszarzyłeś teraz ?
żartuję oczywiście
kawał dobrej roboty !
Na pociechę Ci powiem, że z wyjątkiem lilii wszystko rosnie mi w kamieniach. Fakt, ze nie mam gatunków tzw. wymagajacych i być moze moje kosaćce za bardzo dorodne nie są ale z drugiej strony czy my te rośliny uprawiamy na wystawy jak wytrawni hodowcy?
Ich główny cel-czyszczenie wody i to realizują o wiele lepiej bez podłoża.Elendil - 2011-03-31, 18:43 no nieźle, nieźle Piotrku zapowiada się coraz lepiej
a mimo przytaczanych zalet sadzenia luzem, ja jestem zwolennikiem koszyków... o ile komuś nie zależy na "dzikości" koszyki dają dużo większe możliwości kontroli i dowolnej aranżacji
i nic nie szkodzi wypełniać koszyki kamieniami lub żwirkiem i w nich sadzić rośliny, u mnie tak niektóre rosną i nieźle sobie radzą AurorA - 2011-03-31, 21:08 to prawda pojemniki mają swoje niewątpliwe zalety ale niektóre gatunki można sadzić spoko luzem bo i tak uciekną. Tak wiec wariant mieszany najciekawszy.Piotrek.P. - 2011-04-01, 07:43 Dziękuję wszystkim oczko jest zalane , teraz tylko ułożyć resztę kamieni i kupić rośliny które będą sadzone koło oczka. Roślin wodnych przywiozę więcej ponieważ nie mam aktualnie zbyt dużo ale jakoś damy radę . Rybki zadowolone pływają więc jest ok. Co do zachowania ryb zauważyłem że dla nich ważne jest podłoże nad którym pływają, wcześniej jak była ta "błękitna laguna" jak mówi Ewa, ryby były płochliwe a teraz nawet podpływają do mnie. Niedługo wstawię następne zdjęcia.
[ Dodano: 2011-04-01, 18:22 ]
Dzisiaj dosadziłem trochę roślin , jutro powinienem wszystko wykończyć ponieważ dzisiaj nie mam czasu. Zastanawiam się jak wykończyć jeden brzeg . Wcale nie mam na niego pomysłu . Fotka aktualna :
Vanka - 2011-04-01, 19:36
piopil napisał/a:
Zastanawiam się jak wykończyć jeden brzeg . Wcale nie mam na niego pomysłu .
który?
Piotrze - spójrz teraz kilka stron wcześniej i zobacz jak bardzo możesz być z siebie dumny
w czerwcu będzie tu juz jak by oczko było od zawsze Piotrek.P. - 2011-04-03, 08:19 Dziękuję Vaneczko
Mi czegoś tu jeszcze brakuje ... pewnie roślin ale dosadzę jeszcze . Lilia jak zarośnie lustro wody to będzie lepiej to wyglądało . Zabrałem się za otoczenie oczka i dosadziłem brzozę (szczepiona) , żywotnika , wiąza i sosnę szczepioną . Brzoza jak wypuści liście to da trochę cienia tak jak i wiąz.
Kamienie zostały ułożone lecz wcale nie pasują do aktualnego wyglądu. Chyba kupię żwir i dam na brzegi zbiornika. Muszę jeszcze dokupić szczepionych roślin takich do 60cm.koczisss - 2011-04-03, 09:31 Gdzie chcesz dać ten żwir?
Zrób najlepiej fotkę, żeby coś było na niej widać, bo na tej, którą wkleiłeś to coś słabiutko leszek50-57 - 2011-04-03, 09:50 Popil,żwir można użyć na wypłycenia a brzegi można zamaskować kępami
trawy lub roślinami płożącymi i małymi otaczakamy (kamienie)
poz.Leszek
---------------koczisss - 2011-04-03, 09:53
leszek50-57 napisał/a:
Popil,żwir można użyć na wypłycenia a brzegi można zamaskować kępami
trawy lub roślinami płożącymi i małymi otaczakamy (kamienie)
poz.Leszek
---------------
Oczywiście, że tak, choć niektórzy uważają inaczej.
Przykład z mojego oczka, ktoś by powiedział po obejrzeniu tego zdjęcia, że jest sfotografowany wycinek oczka wodnego?
Oczywiście można się zasugerować kolorową rybą, ale gdyby tu był dzikus?
Piotrek.P. - 2011-04-03, 10:32 Fotkę dam dzisiaj ale nich słońce oświetli oczko. Co do brzegów chodziło mi o to żeby całe wysypać żwirem tak jak ma ILUSIONhttp://www.fotosik.pl/pok...9c46a6da91.html
Edit:
Proszę się nie sugerować ilością wody ponieważ tyle nalałem i brakło kamieni (otoczaków) , potem uzupełnię.
Co to za roślina?
maruder - 2011-04-03, 12:10 [ Dodano: 2011-04-03, 13:13 ]
Jak na razie koncepcja mi się podoba. Oczko będzie wyglądało jak formalne zaaranżowane na naturalne/z naturalistycznymi akcentami. Ja bym jednak nie sadził zbyt wielu drzew i krzewów dookoła, ani wysokich roślin w środku, aby zachować taki charakter oczka, ale to tylko moja wizja Piotrek.P. - 2011-04-03, 12:28 Drzewa będą tylko 3 lub cztery. Nie są wysokie ponieważ są szczepione oprócz zielonego świerka który jest widoczny na zdjęciu. Resztę też kupię szczepionych tylko takich do 60cm. Obok oczka są też funkie , irysy , rozchodnik, i trawy ozdobne ale jeszcze nie wychodzą ... u niektórych tylko widać jak zielone wyłazi ciekawe czy trawa pampasowa mi przezimowała przed brzozą zasadzę dużo situ między kamieniami , chcę zrobić miejsce dla żabek .Najważniejsze że wszystkie ryby przezimowały a w tym kilka welonów. Samo dopasowanie kamieni na brzeg zajęło tylko 2 godziny ...AurorA - 2011-04-03, 20:31
piopil napisał/a:
Co to za roślina?
to zapewne rzęśl
oko zapowiada się ok Piotrek.P. - 2011-04-04, 17:27 Dzięki czekam aż rośliny ruszą na dobre i zobaczymy jak to będzie wyglądać ... lilie wodne powinny zarosnąć 1/3 powierzchni wody więc powinno być ok niedługo dojdą rybcie ale niech się zrobi ciepło . Dzisiaj nawet pokazała się jedna żabcia która pewnie tu dotarła w tamtym roku ... ciągle poszukuję po okolicznych stawach nowych roślin ... zobaczymy jak się sprawa rozwinie rybcie przyjmują pierwsze robaki Piotrek.P. - 2011-04-10, 13:02 Pierwsze karmienie :
Elendil - 2011-04-10, 14:47 Całkiem dobrze wyszły te kamienie opisuj w przyszłości relacje ze sprzątania, bo wielu osobom się przyda taka wiedza.
Powtykaj pomiędzy nie zarastające roślinki podwodne w skarpetkach: moczarkę, ponikło igłowate, bobowniczka albo nawet tojeść rozesłaną. Wg mnie jak zaczną przerastać te kamienie to będzie super efekt.
PS. I pisz mi natychmiast co Ci się u mnie nie podobało... Piotrek.P. - 2011-04-10, 17:10 Muszę najpierw kamieni dozbierać (jakieś 0,5 tony) , jestem aktualnie chory więc prace się opóźniają . Rośliny muszę zamówić ponieważ nic innego oprócz irysów i tataraku znaleźć nie mogę. Ryby się mniej stresują na tych kamieniach niż na niebieskiej folii więc będzie ok co do czyszczenia to kupię odkurzacz chyba. Nigdy nie miałem takiej czyściutkiej wody jak teraz
To co mi się nie podoba w Twoim oczku to zobrazuję i będziesz dokładnie wiedział tylko daj trochę czasu duzers - 2011-04-11, 18:08 Bardzo fajnie wszystko wygląda,już teraz Piotrek.P. - 2011-04-12, 18:35 Dziękuję jutro będę miał 10 sztuk karasia (6cm) , nie wiem w jakich kolorach ale jakieś ładne wybiorę. Strasznie ostatnio leje , w niedzielę ma już być lepiej . Lilia ma już małego listka który wyłazi ze żwirku, rośliny już ruszają , a ryby są zadowolone (?). Teraz będzie "gorący okres" w ogrodzie, wałowanie , piaskowanie , opryski itp. Myślę jak "wykończyć" wodę która wypływa z filtra.
Dojechało 8 sztuk karasia , miało być 10 ale plany lekko się zmieniły :
AurorA - 2011-04-12, 19:49
piopil napisał/a:
nie wiem w jakich kolorach ale jakieś ładne wybiorę.
szkoda że same czerwoneAgga - 2011-04-12, 19:53 jeden w białym czepku koczisss - 2011-04-12, 20:13
AurorA napisał/a:
piopil napisał/a:
nie wiem w jakich kolorach ale jakieś ładne wybiorę.
szkoda że same czerwone
To nic nie znaczy.
Ja też kiedyś kupiłem same czerwone, a teraz mam z nich jednego albinosa, jest to samiczka, która produkuje małe białe albinoski
Mam też jednego żółtego, którego rodzice byli czerwoni.Piotrek.P. - 2011-04-12, 20:45 Potwierdzam słowa koczisssa, miałem czerwone karasie a nawet czarnego i zrobiły się białe (nie albinosy), dzisiaj zasadziłem kolejną partię roślin muszę dorzucić 20l szyszek olchy do oczka ale to nie teraz.AurorA - 2011-04-12, 21:00 Po tych od razu widać ze bedą czerwone, te czarne pozostałości wkrótce znikną.Piotrek.P. - 2011-04-12, 21:02 Dla mnie to nie ma znaczenia , mogą być nawet różowe ważne żeby była zdrowa Piotrek.P. - 2011-04-20, 14:58 U mnie oczko dwa dni temu było jedną wielką zieloną zupą , dałem watę do filtra i podłączyłem lampę UV ... pozostało mi zamaskować brzegi kamieniami i dodać roślin trochę. Zdjęcia oczka które widać z kilku stron a nie z góry , dam za jakiś czas jak wszystko wykończę .
Adalbert - 2011-04-20, 19:31 Ale klar rewelacja. Ryby jakby wisiały w powietrzu Elendil - 2011-04-20, 20:13
piopil napisał/a:
U mnie oczko dwa dni temu było jedną wielką zieloną zupą
patrzę na zdjęcia i nie wierzę cudów nie ma....
a ogólnie to naprawdę fajnie wygląda z góry, uroślinnić, poczekać na rozrost i będzie super Piotrek.P. - 2011-04-20, 20:16 Musisz uwierzyć na słowo na 5 zdjęciu widać że jeszcze się wszystko nie przefiltrowało . Cieszę się że się podoba jak by nie było zielonej wody to bym lampy nie włączał Piotrek.P. - 2011-04-25, 14:11 Dzisiejsze fotki :
Psiak nie jest mój przypadek przy pracy
Gosik - 2011-04-25, 18:36 ale kicia Twoja?-jest śliczniutka Elendil - 2011-04-25, 19:27 Fajna kolekcja pierwiosnków To co pokazałeś kwitnącego z ogrodu u mnie jest na niemal identycznym etapie rozwoju Piotrek.P. - 2011-04-28, 17:34 Dzięki , kotek jest mój
Dzisiaj dolałem trochę wody do oczka ponieważ jak lałem przy wykładaniu folii to nie uzupełniłem do końca. Rośliny ruszyły tylko lilie stoją ale liście mają ... kamienie które są przy trawie (piaskowiec) zostanie ułożony na podsypce cement. piaskowej , dotnę go i wypoziomuję. Niestety brak czasu. Ryby karmię dwa razy na tydzień. Brzegi nie są równe jak widać ale zostaną zamaskowane kamieniami których szukam nadal.
Vanka - 2011-04-28, 20:03
piopil napisał/a:
Dzisiaj dolałem trochę wody do oczka
ja też
Piotrek.. więcej wazeliny smarować nie będę - dolej wody więcej - oczko coraz piękniejsze ( tak Ci po babsku piszę )neron87 - 2011-04-28, 20:05 To fakt Vanka ma rację. No i brakuję mi tu troszkę roślin Gosik - 2011-04-28, 20:29 oczko i roślinki wokół-supcio Piotrek.P. - 2011-04-28, 21:12 Dzięki wody doleję jak wyłożę kamienie jeszcze. Od założenia wyparowało 1cm a nalewało się 20 minut... Rośliny wokół oczka są młode jeszcze ale zacznie to wyglądać jakoś za parę lat. Roślin w oczku jest mało , w sobotę wybiorę się po sitowie i dosadzę więcej. Jedyne z czego jestem najbardziej zadowolony to z klarowności wody i czosnków (8 zdjęcie) ... JAREK G - 2011-04-28, 23:51 Piopil, te kamienie wokół oczka na foli są za wysoko i psują cały efekt, powinny być połowę w wodzie. Podkop jeszcze póki nie jest za późnoPiotrek.P. - 2011-05-01, 11:16
JAREK G napisał/a:
Piopil, te kamienie wokół oczka na foli są za wysoko i psują cały efekt, powinny być połowę w wodzie. Podkop jeszcze póki nie jest za późno
Oczywiście tak zrobię tylko potrzeba na to trochę czasu ale niedługo się za to wezmę. Wczoraj zrobiłem sobie "mini kaskadę" , nie chciałem czegoś dużego ale też nie chciałem widzieć cały czas wody wypływającej z rury zrobiłem z resztki kamieni , mi się podoba , ważne że szumi mi w uszach jak jestem przy oczku
Tutaj mój Scirpus tabernaemonaranii zebrinus:
Widok na rybcie :
Jak widać lilie dopiero ruszają
Vanka - 2011-05-01, 17:31 Woda - SZOK
Kaskada mimo, ze mini rewelka , Pszczoła mówi Subcio ewa535 - 2011-05-01, 17:38 Dla mnie to jest własnie ideał "kaskady" w oczku. Wszyscy trochę nadużywamy tego słowa w stosunku do takich naturalnie poukładanych ze dwóch , trzech płaskich kamieni.
U Ciebie wygląda to fantastycznie ! Nie ukrywam ,ze też starałam sie osiągnąć taki efekt ale nie wyszło ( teraz muszę przez Ciebie znów przerabiać ) MAm nadzieje, że nie narażę się połowie forumowiczów ? ale w moim odczuciu te wszystkie schody i góry kamieni nie pasują do naszych małych oczek i zaburzają równowagę.
Ty osiągnąłęś efekt naturalnego wyscieku perfekcyjnie ! (bez kaskadowych schodów !)Piotrek.P. - 2011-05-01, 18:35 takie komplementy od ładnych Pań dziękuję bardzo kaskada powstawała dwie minuty , musiałem coś zrobić z wężem ponieważ raził mnie w oczy i go przywaliłem kamieniem , a że wyszło jak wyszło więc się cieszę że Wam się podoba z tego co mi wiadomo kaskadę robić się powinno tylko i wyłącznie na naturalnej pochyłości terenu. Odstąpić od tego można gdy oczko jest w rogu ogrodu gdzie ogrodzenie tworzy kąt prosty. Wtedy kaskady wychodzą najlepiej. U mnie kaskada ani strumień by się nie sprawdził ponieważ ulokowane oczko jest w złym miejscu. Teraz bym wszystko zrobił inaczej ale co tam ... wcześniej się tym nie zajmowałem , a ogród prowadził kto inny. Woda jest czysta w oczku przez to że w filtrze jest masa waty którą zaproponował Elendil
Film kręcony "kalkulatorem" :
AurorA - 2011-05-01, 19:32
ewa535 napisał/a:
Dla mnie to jest własnie ideał "kaskady" w oczku.
E tam to nie jest kaskada tylko wodospad, a że pikny to inna sprawa.
Podstawowy błąd jaki często widzę na zdjęciach przy tego typu konstrukcjach to zbyt doża wysokość - każdy ciągnie metr albo 2 do góry i myśli że będzie super tak wysoko, a jest kaszanka.samuraj - 2011-05-01, 19:36 Generalnie nie przepadam za kaskadami , ale jest to kolejna po kaskadzie Jarka , Ewy , która mi się podoba JAREK G - 2011-05-01, 23:32 Takie kaskady są bardzo fajne i naturalne ,ale u piopila, te kamienie są trochę za małe Zdjęcie jest na zbliżeniu a filmik z poziomu wody i trochę wypaczają rzeczywistość . Jak piopil, wrzuci perspektywę całego oczka kaskada " zginie" Vanka - 2011-05-02, 08:11
JAREK G napisał/a:
ak piopil, wrzuci perspektywę całego oczka kaskada " zginie"
Napisał, ze chodzi o pluskanie, więc ten efekt nie zginie. Jeśli nie dopuści do przerośnięcia roslin w tym miejscu to kamienie będą widoczne tak czy siak . Mi się bardzo podoba.Piotrek.P. - 2011-05-02, 19:02 Dziękuję może i wodospad ginie przy całej wielkości oczka ale z ulicy go widać ... wodę słychać i chyba o to chodzi zrobiłem małą modyfikację ale dwa kamienie zdejmę... okolica oczka jeszcze nie jest skończona tak jak i wnętrze więc odstrasza trochę. Widok z drugiego brzegu :
Kupiłem też trzy lilie ... dwie podobno czerwone a jedna różowa. Co z nich będzie zobaczymy.
Gosik - 2011-05-02, 19:26 Jak dla mnie-prezentuje się super-tak bardzo delikatnie i chyba o to chodziło.duzers - 2011-05-02, 21:25
piopil napisał/a:
musiałem coś zrobić z wężem ponieważ raził mnie w oczy i go przywaliłem kamieniem , a że wyszło jak wyszło więc się cieszę że Wam się podoba
Mnie również się podoba i dałeś mi dużo do myślenia żeby coś podobnego u siebie zrobić Radek G. - 2011-05-03, 10:18 Coraz lepiej się prezentuje Ale doniczki na lilie dałeś chyba za małeILUSION - 2011-05-03, 10:23 Podoba mi się Piotrek.P. - 2011-05-04, 08:01 Dzięki cieszę się że się podoba
Wczoraj zaczęło sypać około 10 godzin , mało tego to jeszcze mróz dowalił i obawiam się o rośliny . Ryby pływają pod lodem jak by nic się nie stało ... czosnki , szachownice , tulipany , wszystko połamane .
Adalbert - 2011-05-04, 12:10 Współczuję
W naszych okolicach przynajmniej lodu nie było ale śnieg i tak szkód narobił. violettaxx - 2011-05-04, 19:05 Szkoda najbardziej klona jap. bo będzie musiał od początku rosnąć !Piotrek.P. - 2011-05-04, 19:10 Mam nadzieję że się podniesie i liście nie opadną .... teraz tylko trzeba czekać i nic więcej. Cieszyłem się po zimie jak dziecko że przezimował a teraz czosnki się podniosły ale śnieg który spadł z dachu je dobił . U mnie w szkółkach 40% roślin zmarzło ... jedna noc i wszystko do kosza.Vanka - 2011-05-04, 19:18 ... taka nasza Polska cała...Piotrek.P. - 2011-05-04, 19:37 Ciekawe czy klon jak straci liście (oby nie) to czy wypuści nowe ? Gosik - 2011-05-04, 20:30 Współczuje Piotrze-teraz dopiero oglądając galerie, widzę ogrom szkód tej jednej nocy. Radzymin oszczędziło-deszcz lał ale to wszystko. Przez 5 min z jakimś takim mokrym śniegiem, mrozu też nie było 5 na plusie, tak że szkód-0.gregorj - 2011-05-04, 20:42 też współczuwam , o to samo się obawiałem , że z rańca zastanęneron87 - 2011-05-06, 08:29 U mnie też spadł śnieg. Bardzo szybko stopniał a ze stawu mało woda się nie wylała ale wszystko jest ok. Jedyna strata to lekko przyłamana tuja pod naporem śniegu.Piotrek.P. - 2011-05-08, 13:25 Padający śnieg i deszcz uratowały rośliny przed całkowitym zmrożeniem , prawie wszystko się podniosło więc jest dobrze
Wczoraj wykończyłem przód oczka a na resztę zabrakło kory więc wycieczka do lasu będzie musiała się odbyć niedługo. W filtrze muszę wymienić watę ponieważ paprochy już pływają po oczku ale woda jest czysta
Vanka - 2011-05-08, 13:36 Czystość wody jest porażająca, ja chyba nigdy nie zamknę ust oglądając Twoją wodę Elendil - 2011-05-08, 14:29
piopil napisał/a:
W filtrze muszę wymienić watę ponieważ paprochy już pływają po oczku ale woda jest czysta
Po co? Przecież ta woda jest idealnie klarowna. Jakieś paprochy zawsze będą pływać. Ja od uruchomienia filtra waty nie wymieniłem, woda klar do dna a paprochy niech pływają Woda się użyźni Gosik - 2011-05-08, 19:46 No szczęka opada, jak patrzę na Twoją wodę...chcesz popatrzeć na moją?-widać na 30cm korę pozyskujesz z lasu?Piotrek.P. - 2011-05-08, 21:09 Moja magiczna woda ... była odkurzana już raz (może to dlatego?) , jestem z niej zadowolony ale to chyba przez to że filtr jest zbyt mocny jak na oczko. Ogólnie nie narzekam
Korę zbieram w lesie ponieważ nie chcę marnować pieniędzy na "kupną" bo tam są same trociny i jak się taką wysypie to wygląda jak śmietnik. 4 worki 120l zbieram niecałe 15 minut więc się opłaca chyba ... i do tego mi wiatr nią nie rzuca po całym ogrodzie Jaka jest frajda jak spotkasz pod taką korą żmiję albo inne leśne potworki , adrenalina musi być i do tego na świeżym powietrzu polecam taką formę zbieractwa. Kory w lesie nigdy nie brakuje.Piotrek.P. - 2011-05-08, 21:13
AurorA napisał/a:
piopil napisał/a:
4 worki 120l zbieram niecałe 15 minut
jesteś przegigant - mi by to z miesiąc zajęło- próbę kiedyś podjąłem jak grzybów było mało
No nie przesadzaj szukaj tam gdzie drzewa wycinają krysiek - 2011-05-08, 22:03
piopil napisał/a:
Korę zbieram w lesie
Pytanie: czy problemem nie będą aspekty prawne jej pozyskania, nie mówiąc już o wjeździe samochodem do lasu. Gosik - 2011-05-09, 16:34 u nas też nie ma problemu-jeżdżę do lasu po brzezinę do kominka ( zbieram leżące kawałki) i przy okazji korę-leży jej pełno-nigdy nikt ( a leśniczego często spotykam) nic mi nie powiedział.Piotrek.P. - 2011-05-09, 20:17 Jutro jadę po resztę kamieni , korę i po 23 tuje (kule) . Taras muszę wykończyć i wysypać drugą dawkę nawozu na trawnik ponieważ deszczowa pogoda idzie , kupa roboty jest ale będzie efekt za jakiś czas neron87 - 2011-05-09, 20:23
piopil napisał/a:
Nie bardzo rozumiem ? kora leży na ziemi więc zbieram i ładuję w worki
Ściółka to też element którego nie można ruszać. Zielony mógłby się czepić neron87 - 2011-05-09, 21:57 Krysiek powiem Ci tak. Polska to dziwny kraj. W jednym miejscu na to leją, a w drugim przestrzegają bardzo konkretnie...Piotrek.P. - 2011-05-22, 12:59 Witam
Czeka mnie zrywanie trawnika (około 200m2) , ogólnie renowacja całego ogrodu. Zastanawiam się nad wywaleniem tego piaskowca a wysypanie w jego miejsce żwiru (od razu tak chciałem ale "reszta" lokatorów się nie zgadzała . Dostałem w "spadku" trzy karasie i jednego karpia . Oczywiście zadowolony nie jestem ale cóż zrobić jak wpuszczają podczas mojej nieobecności ? troszkę kwitnących fotek :
Elendil - 2011-05-22, 19:54 Co to za powojnik? Bo mam podobne ale nieco ciemniejsze. Ja mam trzy odmiany Julka, Mazowsze i Westerplatte. Klonik też bardzo fajny AdrianJ - 2011-05-22, 22:00 Co to za roślina na przed ostatniej fotceArtur - 2011-05-22, 22:02 Czosnek ozdobny.Damiano - 2011-05-22, 22:10 czy ostatnia roślina to pięciornik?Artur - 2011-05-22, 22:11 Raczej Berberys.Damiano - 2011-05-22, 22:12 zielony berberys? nie wiedziałem że takie są ;PGosik - 2011-05-22, 23:25 Śliczny czosnek Piotrek.P. - 2011-05-26, 21:30 Dziękuję
Oczko wykończyłem , teraz tylko patrzę jak się będzie rozwijać. Lampa będzie chodzić cały sezon , na wiosnę wymienię żarnik . Woda jest nadal klarowna , do obsady doszedł jeden karp (35cm) i trzy karasie. Dostałem je w spadku po innym oczku. Nie wiem czy to koi czy zwykły ale mi wygląda na koi.
Kilka fotek aktualnych:
Lilia od Vanki :
Gosik - 2011-05-26, 21:32 Śliczniusie Vanka - 2011-05-27, 14:08 I mi się podoba ,
Lilia maleńka, ale na pewno się rozrośnie.leszek50-57 - 2011-05-27, 19:57 No ładnie ci to wyszło roślin dużo a irysy piękne jeszcze raz
poz.Leszek
----------------Piotrek.P. - 2011-06-01, 17:05 Dziękuję bardzo
Troszkę deszczowych fotek :
Lilia "szaleje" , już trzeci listek idzie do góry
Tutaj niespodziewany prezent od znajomej:
Widok ogólny:
aquarius - 2011-06-01, 19:25 Mi się podoba, moją uwagę przyciągnął ten konar w wodzie, bardzo efektownie to wygląda. A co do szaleństwa lilii to u mnie trochę to trwało, ale jak już się rozszalały to na dobre . Czego i Tobie życzę, pozdrawiam.Gosik - 2011-06-01, 20:13 Piotrze, a ten niespodziewany prezent, to koi, karaś?-czy o kaczeńce Ci chodziło?Piotrek.P. - 2011-06-01, 20:17 aquarius, korzeni jest tam kilka sztuk , barwią wodę na herbaciany kolor i są schronieniem dla ryb i innych zwierząt.
Gosiu , chodziło mi o karpia ... to jest koi?Gosik - 2011-06-01, 20:18 Wygląda na koi-spytaj Violettęxaquarius - 2011-06-01, 20:41
Cytat:
barwią wodę na herbaciany kolor i są schronieniem dla ryb i innych zwierząt
No domyślam się, że trochę barwią wodę, ale oprócz tego ,że uwalniają garbniki do wody, prezentują się doskonale.Piotrek.P. - 2011-06-11, 22:29 Coś świeżego :
diver - 2011-06-11, 23:19 Czystość wody oszałamiająca
Napisz ile masz m3 i ile rybek.....szukam dla siebie usprawiedliwienia żeby nie eksmitować zbyt wielu. Piotrek.P. - 2011-06-12, 07:48 Dzięki z wymiarów wychodzi mi około 8000l ale w rzeczywistości jest tylko około 6000l. Więc mam dzięki kamieniom 2m3 mniej wody ale wolę widzieć kamienie niż folię. Woda czysta , ryby szczęśliwe więc nie narzekam. Moim zdaniem czystość wody zawdzięczam głównie wacie w filtrze gdzie wywaliłem biokulki ,a wrzuciłem 2 opakowania waty. Ryby karmię krewetkami i jakimiś granulkami. Nawet jadły płatki dla ryb akwariowych. Pokarm podaję około 2 razy dziennie w małej ilości. Dosadziłem 4 lilie jak widać na zdjęciach i zacieniają mi najgłębszą część oczka więc to ma też duży wpływ. Ogólnie filtr robi robotę tylko nie mogę się narybku doczekać , tarło było kilkakrotnie a narybku nie widać duzers - 2011-06-12, 09:09
diver napisał/a:
Czystość wody oszałamiająca
Zazdroszczę Ci takiej wody,u mnie problem to glony nitkowe.Ogółem oczko bardzo fajnie się prezentuje Gosik - 2011-06-12, 15:36 Piotrze, a ile obecnie masz lilii?Piotrek.P. - 2011-06-12, 19:10 Duzers, dzięki , też mam nitki ale tylko między roślinami w miejscach zacienionych.
Gosik, zależy jak na to spojrzeć. Koszów mam 5 (3x5l 1x10l i 1x80l) ale lilii jest około 15 (liczę młode "odnóżki" też). Dzisiaj doszła nowa ponieważ leżała na brzegu wyrwana w jeziorze violettaxx - 2011-06-12, 22:36 piopil Super ! powiedz jak często czyścisz watę ?Piotrek.P. - 2011-06-12, 22:59 Watę wymieniam (nie czyszczę) jak spadnie przepływ wody na kaskadzie. Średnio co 3 tygodnie. Czyszczę od razu gąbki w filtrze BiBi - 2011-06-13, 05:58 bedzie to napwno smioeszne pytanie dla was ale jak to Gosia mowi blondynce trzeba dokładniej powiedzieć:):) a moje pytanie to powiec mi o jakiej wacie mowiszPiotrek.P. - 2011-06-13, 07:33 http://sklep.oczkowodne.n...atte-250-g.htmlBiBi - 2011-06-13, 22:57 no wlasnie trzeba blondynce dokladnie tłumaczyć dziekuje:):)Piotrek.P. - 2011-06-21, 11:45 Ależ proszę Bibi , polecam się
Dzisiaj był dzień "sprzątania". Irysy straciły wszystkie resztki kwiatów jak i suchych liści, przyciąłem troszkę tatarak i jakoś się tego nazbierało.
Filtr strasznie zabrudzony :
Niech ktoś mnie oświeci ... niektórzy watę płukają żeby jej nie wymieniać . Tylko jak to wypłukać ?
Mała pijaweczka :
Nie wyobrażam sobie czyścić waty więc włożyłem nowe kawałki :
Na nią poszły trzy zgrabne krążki gąbki:
Tutaj nowy nabytek (Made in OBI):
Widok z brzegu :
Elendil - 2011-06-21, 13:57
piopil napisał/a:
niektórzy watę płukają żeby jej nie wymieniać . Tylko jak to wypłukać ?
też nie czaję tego płukania ewa535 - 2011-06-21, 14:06 Ja tam myśle, że normalnie pod bieżącą wodą z kranu.
Do niedawna płukałam tak matę kokosową . Hektolitry wody lecą, to fakt. Ale akurat nie miałam zastępczego mateiału to płukałam cierpliwie
Tę watę to jeszcze w przeciwieństwie do kokosa można pewnie wykręcać lekko, czy ściskać w trakcie płukania.Piotrek.P. - 2011-06-21, 15:25 Ewo , jedno opakowanie waty wystarcza na 4 miesiące (16zł) więc chyba nie opłaca się płukać woda drożeje wystarczy że gąbki trzeba czyścić Piotrek.P. - 2011-07-17, 14:22 Dzisiaj była ładna pogoda więc troszkę zrobiłem zdjęć:
shiftman - 2011-07-17, 15:50 świetne oczko duzers - 2011-07-17, 17:37 A gdzie woda? Super Gosik - 2011-07-17, 18:45 Masz tak czystą wodę, że ryby wyglądają, jakby zawieszono je w powietrzu aquarius - 2011-07-17, 18:55 Woda kryształ - gratulacje Elendil - 2011-07-18, 07:12 Woda super, lilia też. To z jednej sadzonki?BiBi - 2011-07-18, 08:20 woda sliczna i fakt tak czysta ze ryby wygladaja jak by zawisły w powietrzuVanka - 2011-07-18, 09:58 U mnie po zastosowaniu filtra,któryś kiedyś prezentowałam na testowym z użyciem waty perlonowej widoczność do dna. Mam jednak tak dużą ilość nitkowych,że woda wydaje się ciemna.
Piotrek nie pokusiłeś się na pływające? Mogłyby nieco urozmaicić tą przestrzeń między głębią i brzegiem Piotrek.P. - 2011-07-20, 09:44 Witam
Dziękuję za miłe komentarze
Gdzieś na początku pokazywałem lilię która rośnie w pojemniku 80/90l , ona jest z jednej sadzonki podzielona na mniejsze . Przed zrobieniem zdjęcia dwie wyjąłem ponieważ było ich zbyt dużo. Ta lilia ciemniejsza to od Vanki , miała około 3 liści i była wielkości 10cm (Vanuś dzięki). Pływające rośliny były ale niestety się nie utrzymały (brak składników pokarmowych). Oddzieliłem z nich to co jeszcze żyło i trafiły do akwarium. olean - 2011-07-20, 09:53 Woda mega czysta tylko pozazdroscić Piotrek.P. - 2011-08-09, 17:16 Dzięki
Z tego co widać jesień już tuż tuż ... dzisiaj było przedgeneralne sprzątanie na zimę. Zielska tyle wyleciało że szok najlepsze jest to że wrzosy kwitną a to jeszcze nie czas na nie rozchodniki też już zalatują czerwienią czyżby zima była wcześniej ?
Vanka - 2011-08-09, 17:22
piopil napisał/a:
czyżby zima była wcześniej ?
Tak zapowiadają , u mnie też jesiennie, a to dopiero początek sierpnia...Piotrek.P. - 2011-08-10, 11:26 Dzisiaj cały czas leje deszcz , zero słońca zimno 10*C ... jesień jedyna pocieszająca mnie wiadomość to taka że kupuję psiaka owczarka niemieckiego długowłosego , suczkę
Vanuś , ta sadzonka co mi podarowałaś to jakaś szalona jest ... taki przyrost ma kilkumiesięczny że wierzyć się nie chce
melek - 2011-08-10, 11:31 Fajne te Twoje oczko. Aurora, faktycznie, niesamowity przyrost. Może jakby było cieplej to wydałaby kwiat? Zmieniłbym tylko doniczkę na niższą i mniejszą tej większej lili, obecna zajmuje Ci prawie całe dno. alibaba - 2011-08-10, 15:37 Fajna klarowna woda Filtrujesz jakoś czy naturalnie się utrzymuje ? Piotrek.P. - 2011-08-10, 15:55 Dzięki chłopaki donicy już nie wyciągnę ponieważ to 90l , filtruję filtrem Aqua szut extreme 8 . Woda jest czyściutka z tego co widać na fotkach Eliminuję wszystkie doniczki ponieważ są całkowicie zarośnięte przez korzenie i denerwuje mnie ich wygląd lilia też już nie wydaje takich kwiatów jak kiedyś , mało słońca
ewa535 - 2011-08-10, 16:40 Woda rzeczywiście super, dopiero jak rybki napłynęłły to widać jak bardzo czysta !
Bardzo fajny ten wyciek wody z kamienia. Takie "kaskadki" właśnie lubię !
Przy okazji może jakiś konkurs zrobimy na nazwę ? Kaskada - to nie jest. Wyciek - nieładnie. Wytrysk - nie wypada . Zawsze mam problem z nazewnictwem tego czegoś ładnego co masz i jeszcze parę osób też.Vanka - 2011-08-10, 17:35
piopil napisał/a:
jakaś szalona jest ... taki przyrost ma kilkumiesięczny że wierzyć się nie chce
Szkoda,że cała siła idzie w liście..życzę Ci aby w końcu zakwitła Piotrek.P. - 2011-08-10, 19:31 Dzięki dziewczyny linia podobno miała kwiat ale mnie akurat przez 2 tygodnie nie było w domu, czego nie zobaczę to nie uwierzę zaczekamy do przyszłego roku . Zastanawiam się nad zrobieniem kaskady tylkoooo.... muszę jakoś ją zaprojektować i pomyśleć czy się opłaca. Na 100% nie będzie to "skocznia narciarska" jak u 80% osób violettaxx - 2011-08-10, 21:13 Bardzo ładna ta kaskada i oczko Fakt brak słońca w sierpniu to słaby wzrost lilii Piotrek.P. - 2011-08-14, 09:44 Dzięki violettaxx słońce oczywiście nie rozpieszcza tak jak i temperatura która jest na poziomie 8-10*C w nocy a w dzień niewiele wyższa miałem robić kaskadę i ... zrobię nowe oczko , nie będzie duże , około 2-3 m3 . Kaskada do tego i dwie lilie wodne . Głębokość do 80cm. Jutro przedstawię jak mniej więcej ma to wyglądać.Gosik - 2011-08-15, 19:44 No bakcyla połknął na całego później jeszcze jedno i jeszcze jedno i na koniec wejście do domu przez kładkę , bo tam również oczko-to się nazywa prawdziwy oczkomaniak Piotrek.P. - 2011-08-16, 20:01 Tutaj właśnie zaczyna się problem ... oczko musi być w rogu działki gdzie ogrodzenia tworzą kąt prosty. Idealne miejsce to tam gdzie mam ogródek warzywny lecz problemem jest właśnie ten warzywniak, nie ma go gdzie przenieść.Piotrek.P. - 2011-08-29, 16:37 Czas się przypomnieć trochę ... spalił się żarnik do lampy UV więc lampa nie działa 3 miesiące i woda nadal czysta. Troszkę nitki szaleją ale to normalka o tej porze roku. Zakwitł mi ponownie Płomyk szydlasty co mnie trochę zdziwiło
Zagadek ciąg dalszy ... z jednego pąku otrzymałem dwa kwiaty , takie "bliźniaki"
Tutaj widok ogólny
AurorA - 2011-08-29, 23:26
piopil napisał/a:
. z jednego pąku otrzymałem dwa kwiaty , takie "bliźniaki"
piotrek piłeś coś?
bo ja widzę jeden
dałbyś lepszą fotkę bo bardzo mnie interesują takie anomaliaPiotrek.P. - 2011-08-30, 08:20
AurorA napisał/a:
piopil napisał/a:
. z jednego pąku otrzymałem dwa kwiaty , takie "bliźniaki"
piotrek piłeś coś?
bo ja widzę jeden
dałbyś lepszą fotkę bo bardzo mnie interesują takie anomalia
Jestem niepijący jakoś mi nie wchodzi
Nic lepszego nie zrobiłem ... będę miał aparat za kilka godzin więc może cyknę , a na obecną chwilkę musisz się tym zadowolić nie mogę więcej wymagać od telefonowego aparatu 0.3
AurorA - 2011-08-30, 11:25
piopil napisał/a:
Nic lepszego nie zrobiłem ... będę miał aparat za kilka godzin więc może cyknę , a na obecną chwilkę musisz się tym zadowolić nie mogę więcej wymagać od telefonowego aparatu 0.3
Dzięki teraz widzę o co chodzi. Fajna sprawa. Wash & goGosik - 2011-08-30, 21:02 Piotrek nie ma to tamto,przyznaj się, chciałeś kupić dwie lilie, ale kasy miałeś na jedną i specjalnie tak zachachmęciłeś ewa535 - 2011-09-01, 14:27 Ja bym raczej obstawiała na jakiś zwiastun. Jak tam u Ciebie Piotrek z potomstwem ? Bliżnięta już miałeś ? Jeśli nie, to się szykuj Kolega sobie kupił dwa małe pieski z jednego miotu i latały tak po posesji jak dwa bliżniaki. Teraz jest szczęśliwym ojcem bliżniąt -chłopców, a mając już jednego szykował się na dziewczynkę Jednego z tych dwóch psów oddali na wszelki wypadek.Piotrek.P. - 2011-09-01, 14:35
ewa535 napisał/a:
Ja bym raczej obstawiała na jakiś zwiastun. Jak tam u Ciebie Piotrek z potomstwem ? Bliżnięta już miałeś ? Jeśli nie, to się szykuj Kolega sobie kupił dwa małe pieski z jednego miotu i latały tak po posesji jak dwa bliżniaki. Teraz jest szczęśliwym ojcem bliżniąt -chłopców, a mając już jednego szykował się na dziewczynkę Jednego z tych dwóch psów oddali na wszelki wypadek.
Jeszcze nie czas Piotrek.P. - 2011-09-03, 16:14 Vanuś , specjalnie dla Ciebie
Vanka - 2011-09-04, 08:08
piopil napisał/a:
Vanuś , specjalnie dla Ciebie
Nawet nie wiesz jak się cieszę Piotrek.P. - 2011-10-09, 11:42 Jak widać na zdjęciach oczka zima coraz bliżej , jutro biorę się za karczowanie całej roślinności w oczu ponieważ tylko gnije i uroku nie ma :
Wrześniowe nabytki :
Elendil - 2011-10-10, 11:33 Mało Ci jeszcze ryb?
A w oczku całkiem zielono jeszcze, robić bieżące porządki a z totalnymi to się jeszcze wstrzymaj z tydzień-dwa.Piotrek.P. - 2011-10-10, 18:46
Elendil napisał/a:
Mało Ci jeszcze ryb?
A w oczku całkiem zielono jeszcze, robić bieżące porządki a z totalnymi to się jeszcze wstrzymaj z tydzień-dwa.
Czy ja wiem czy jest zielono? raczej nie ... każda roślina ma jakieś przebarwienia w 40% więc nie ma sensu już tego trzymać ... w nocy z soboty na niedzielę było 1*C a na przyszły tydzień zapowiadają mróz więc wszystko zostanie wymrożone , czas się przygotować do zimy już Vanki lilia miała pąka już nad wodą ale w tą zimną noc poszedł na dno i zaczyna gnić Piotrek.P. - 2011-10-23, 08:57 Witam całkiem zimowo
Prace w oczku przygotowujące je do zimy zostały zrobione , ryby żyją , woda czysta , rośliny wycięte , jest dobrze
duzers - 2011-10-23, 09:03 Czyściutko Masz o tyle dobrze że nie masz drzew blisko oczka,u mnie pełno igieł z sosny,trzeba często wyławiaćPiotrek.P. - 2011-10-30, 10:46 Dzięki:)
Z racji tego że nie mam wodoszczelnego aparatu i wodoszczelnej obudowy którą można kupić musiałem sobie inaczej poradzić z nagraniem podwodnego filmu najważniejsze że się udało ...
ewa535 - 2011-10-30, 10:52 To sobie poradziłęś
JAk to zrobiłeś ? bo wrażenie jakby podwodne zdjęcia jednakPiotrek.P. - 2011-10-30, 11:03
ewa535 napisał/a:
To sobie poradziłęś
JAk to zrobiłeś ? bo wrażenie jakby podwodne zdjęcia jednak
Są podwodne , włożyłem aparat do akwarium zamierzam wyciąć szyby na wymiar aparatu o wysokości 50cm , wtedy mogę oglądać dowolną głębokość (do 50cm) ewa535 - 2011-10-30, 11:33 Pomysłowy Dobromir
albo Adam Słodowy AurorA - 2011-10-30, 21:37 Pomysł stary jak świat, ale ładnie Ci to wyszło. Marek tak pstrykał foty do konkursu parę lat temu.Piotrek.P. - 2011-10-31, 14:35
AurorA napisał/a:
Pomysł stary jak świat, ale ładnie Ci to wyszło. Marek tak pstrykał foty do konkursu parę lat temu.
Takie pomysły powinny być zapisane gdzieś całe wakacje się głowiłem nad tym jak zrobić zdjęcia podwodne bez odpowiedniego sprzętu AurorA - 2011-10-31, 20:38 wyszło ci lepiej mi tym kodak sportemPiotrek.P. - 2011-11-01, 14:33 AurorA napisał/a:
wyszło ci lepiej mi tym kodak sportem
Efekt czystej szyby w akwarium jedyne co mi się podoba to kamienie które wreszcie obrosły glonami jak na pierwszy film to chyba nie jest źle
[ Dodano: 2011-11-01, 14:33 ]
Kolejny film zrobiony na szybko ... akcja zaczyna się od 1,30 min.
Pozdrawiam PiotrPiotrek.P. - 2011-11-06, 10:56 Kilka jesiennych fotek :
Gosik - 2011-11-06, 20:54 Pięknie czysta woda Piotrek.P. - 2011-11-10, 19:31 Kilka dni temu złapałem żółwia który był w oczku od czerwca , ma się świetnie , przyjmuje pokarm, gania za rybami , jednym słowem czas na zimowanie podopiecznego
W przyszłym roku na wiosnę zakupię mu towarzystwo...
duzers - 2011-11-10, 19:51
piopil napisał/a:
Kilka dni temu złapałem żółwia który był w oczku od czerwca
a jak z roślinami,nie niszczył ich?Co to za żółwPiotrek.P. - 2011-11-10, 20:10
duzers napisał/a:
piopil napisał/a:
Kilka dni temu złapałem żółwia który był w oczku od czerwca
a jak z roślinami,nie niszczył ich?Co to za żółw
On jest maluśki , widziałem kilka podgryzionych liści (pewnie i tak nie jego sprawka) ale nie był by w stanie przetrawić wszystkich przez jeden sezon i nie zrobił więcej szkód niż ryby z tego co mi wiadomo to żółw żółtolicy.Gosik - 2011-11-10, 20:27 Maluśki, nie maluśki-Alojzy wszystko mu wytłumaczy Piotrek.P. - 2011-11-10, 22:56
Artur napisał/a:
piopil napisał/a:
to żółw żółtolicy.
A może żółtobrzuchy??
Bardzo możliwe , nie znam się na nich , dostałem go w spadku (prezent się znudził ) , dzięki za pomoc Piotrek.P. - 2011-12-25, 11:44 Zima zima zima... kiedy przyjdzie ? oczko przez ten czas nawet nie zamarzło ale to dobrze filtr odłączyłem wczoraj i żałuję teraz , mrozów ma nie być a mógł sobie filtrować wodę ... ech no cóż trudno . Kilka "zimowych" zdjęć:
Elendil - 2012-01-10, 08:17
piopil napisał/a:
filtr odłączyłem wczoraj i żałuję teraz , mrozów ma nie być a mógł sobie filtrować wodę ...
No ja rozłączyłem całe ustrojstwo tradycyjnie na przełomie października/listopada a teraz pluje sobie w brodę bo mógłby spokojnie śmigać do tej pory Obcięty wywłócznik wypełzł na powierzchnię. Ale mrozy już niedługo i ma w końcu przyjść jakaś konkretniejsza zimaleszek50-57 - 2012-01-10, 09:19 Ja też żałuję ,że odłączyłem filtr ,mógł jeszcze chodzić do teraz,ale kto wiedział,że będzie taka zima
poz.Leszek
--------------------klesmer - 2012-01-11, 22:19 A ja do mojego filtra glebowo korzeniowego pompuje całe czas. Trochę się chyba pompka zamuliła, bo leci jak krew z nosa, ale żeby to stanęło to musiał by przyjść duży mróz, bo już kilka razy oczko zamarzło, a filtr nie.Piotrek.P. - 2012-01-28, 22:21 Tydzień po odłączeniu podłączyłem go znowu. Wyczyściłem ładnie i działa do tej pory. Jedyne co zmieniłem to położyłem pompę wyżej żeby nie zabierała ciepłej wody.
Od wiosny przestaję karmić ryby ... sypnę raz za miesiąc i to wszystko. Nie ma większego sensu karmienie "intensywne" ponieważ woda się tylko niepotrzebnie nawozi . Ryby zostaną podzielone osobno na karpie i karasie. Te pierwsze pójdą do większego zbiornika a drugie zostaną w tym co pływają. Niby zima się zaczęła a mam jej serdecznie dosyć shiftman - 2012-01-29, 13:15 czyli ze bedziesz na wiosne robił drugie oczko a i ja zimy mam juz dosc Piotrek.P. - 2012-03-22, 20:24 Dzisiaj przyleciała dwójka nowych gości najadły się młodych roślin i odleciały
Gosik - 2012-03-23, 17:21 Tacy goście są bardzo mili, jak wypiją tylko kawkę, zjedzą ciasteczka i pożegnają się ale widok-niezapomniany, super zdjęcie Piotrek.P. - 2012-03-25, 09:41 W tamtym roku były dwa razy i w tym też , już się nie pojawili
Wczoraj przesadziłem żywotnika obok oczka, ma ponad 1m wys.
Zrobię coś lepszego jak słońce wyjdzie całkowicie
[ Dodano: 2012-03-26, 10:01 ]
Znowu kaczuchy się pojawiły
janusz444.70 - 2012-03-26, 09:52 Oczko ładne tylko zrób coś z tą folią na brzegach.
Ja już nie mam tego problemu
Pozdrawiam Janusz Piotrek.P. - 2012-03-26, 09:58 Folii nie widać , tak jak agrowłókniny ale dzięki
Zobacz wcześniejsze zdjęcia... rewi - 2012-03-26, 15:10 Zazdroszczę takie kaczuchy mieć w ogrodzie )violettaxx - 2012-03-26, 21:53 piopil Naprawdę super widok Mam nadzieje że nie hodujesz Koi ? /bo z kaczkami trzeba uważać są nosicielami wielu chorób i pasożytów !/Piotrek.P. - 2012-03-27, 05:49 Kaczki przylatują tylko na 15 min. Koi mam ale te "krajowe" z reguły powinny być odporniejsze od tych które Wy hodujecie Gosik - 2012-03-27, 15:17 Śliczne zdjęcia z kaczuchami,u mnie tylko gołąb przyleciał i dobrze że na chwilę, a co do folii, to nigdzie nie zauważyłam jej.Piotrek.P. - 2012-04-02, 17:13 Dzisiejsze zakupy
123mielony - 2012-04-02, 17:36 Bardzo ładne grubaski Bartosz_n - 2012-04-02, 20:11 Widać, że zadbane egzemplarze.
Piękny ten po prawej stronie.
Niech rosną szybko i zdrowo AurorA - 2012-04-03, 00:45
Bartosz_n napisał/a:
Piękny ten po prawej stronie.
on zaraz cały sczerwienieje- nic w nim nadzwyczajnegoPiotrek.P. - 2012-04-03, 04:58 Dostałem pokarm którym były karmione , utrzymują barwę.JAREK G - 2012-04-03, 21:43 Nie ma szans i żaden pokarm tu nie pomoże, w maju już będą całe czerwonePiotrek.P. - 2012-04-04, 05:37 To dlaczego kolor mimo że ryba ma kilka lat utrzymuje się nadal w stawach? Elendil - 2012-04-04, 06:41 Też mam parę ciapatych karaśków, które utrzymują kolor i nie są to shubunkiny. Te łatwo poznać bo o ile wiem to shubunkiny charakteryzują się niebieskim/granatowym barwnikiem i jak karaś ma taki kolor tzn, że shubunkin. Mam np jednego biało-czerwonego i trzyma kolory od 3 lat.JAREK G - 2012-04-04, 21:09 Elendil, bialo-czerwony to co innego tak po prostu tak wybarwiony karaś i on już raczej koloru nie zmienia a jak juz to zrobi sie cały biały. Te które ma piopil, są w fazie wybarwiania, karas wybarwia się od dołu ( brzucha ) i te ciemne grzbiety są jeszcze nie wybarwione, jak tylko zrobi się ciepło zrobią się czerwonePiotrek.P. - 2012-04-06, 13:08
JAREK G napisał/a:
Te które ma piopil, są w fazie wybarwiania, karas wybarwia się od dołu ( brzucha ) i te ciemne grzbiety są jeszcze nie wybarwione, jak tylko zrobi się ciepło zrobią się czerwone
Dzięki za info , człowiek uczy się całe życie ale według mnie są pomarańczowe JAREK G - 2012-04-06, 19:25 Teraz są pomarańczowe a zrobią się czerwone, albo białe leszek50-57 - 2012-04-06, 19:53 Mam już trzeci rok karasia z trójkątnym ogonkiem,grzbiet pół łebka i ogon czarny,
ale resztę ma pomar-żółty i nie ma zamiaru zmienić kolorków z czego się cieszę bo jest bombowy, jak się ociepli to walne fotkę,sami zobaczycie
poz.Leszek
----------------Piotrek.P. - 2012-04-15, 12:34 Takie malutkie orfy przypłynęły , około 32cm
W temacie ogrodowym też doszły fotki ... tylko jakoś nie wczytuje jako nowy post Gosik - 2012-04-30, 16:22 Bardzo ładnie zadbany teren wokół domu. Tej trawy aż Ci zazdraszczam, moja dopiero zostanie posadzona drako - 2012-04-30, 21:28 Oj tam, oj tam. U Gosi było w tamtym sezonie totalne ryżowisko .BiBi - 2012-05-01, 06:21 Oj Piotrusiu nawybierasz sie tych lisci od tej brzozy z oczka nawybierasz no no ale bardzo ładny zagospodarowany kawałek ziemi :):)rewi - 2012-05-01, 10:41 Jak wszystko zadbane ja swój ogród dopiero doprowadzam do ładu Piotrek.P. - 2012-06-03, 19:49 Dziękuję Wam
Efekt kilkugodzinnej pracy
ILUSION - 2012-06-03, 20:09 No no bardzo ładnie tam u Ciebie krysiek - 2012-06-03, 20:22 Pięknie. Podobają mi się ujęcia z irysami syberyjskimi i powojnik cudny. shiftman - 2012-06-04, 13:28 Super oczko ogród tez bajka Gosik - 2012-06-04, 17:50 Pięknie zadbany teren, a Syberyjskie-prześliczne ewa535 - 2012-06-05, 10:38 Mi też bardzo się podoba Aznar33 - 2012-06-05, 11:05 Dwie małe uwagi:
- dość niefortunne miejsce na sadzenie drzewka. Zaciemni Ci okno. Chyba, że to ujęcie tak pokazuje.
- ja robiłbym coś z tym słupem. Nie wiem... może jakieś wiszące kosze z surfiniami, może puścić na to winorośl, albo inne pnącze (glicynia?). Zamaskować to pergolą? Generalnie ciężka sprawa. Wiem, ze to nie Twoja wina. Może da się jakoś przenieść po cichu do sąsiada?
Generalnie jednak ogródek i oczko pierwsza klasa. Widać, żeś profesjonalista.vivit - 2012-06-05, 11:06 Taki sam słup stoi w jednym miejscu i u mnie paskudnie to wygląda ale co zrobić Piotrek.P. - 2012-06-05, 21:58 Dziękuję Wam
Jeżeli chodzi o drzewo przy oknie (wiąz) nie zasłania okna , jest tam celowo. Staram się zasłonić jak największą powierzchnię budynku. Przenieść słup się da ! są jednak pewne warunki które muszę spełnić. Pismo było napisane do "energetyka", były również wizyty i zaproponowali przestawienie słupa na mój koszt ponieważ jak nabyliśmy działkę to razem ze wszystkimi lokatorami (słup x2). Koszt który musiał bym pokryć to około 20tys. zł za przestawienie tego dużego na trzech nogach. Obsadzę go jakimś pnączem i nie będzie tak straszył zawsze można go uszkodzić i oni będą przestawiać na swój koszt Ondrasza - 2012-06-05, 22:08
piopil napisał/a:
zawsze można go uszkodzić i oni będą przestawiać na swój koszt
błąd: zawsze może SIĘ uszkodzić:) uważaj, mam z nimi trochę do czynienia, to cwane lisy, zorientują się że słup sam się uszkodził.
U mnie stoi drewniany, tuż przy domu - obsadziłam go dzikim winem.
Czy ten wiąz to jakaś niska odmiana? Muszę posadzić coś przy swoim oczku - max do 5 m. Lubię zwisające gałązki, ale nie mam zbyt wiele miejsca. Gosia zaproponowała wierzbę - super, ale szczepiona na pniu jest za niska, zwykła za wysoka...COŚ musi zacienić mi oczko.
Teren bardzo ładnie zagospodarowany Piotrek.P. - 2012-06-05, 22:13 Nie no żartuję , nie będę się z nimi gryzł. Kiedyś położą światłowody i nie będzie słupów. Co do wiąza jest szczepiony jak i brzoza. Są szczepione na różnych wysokościach , zaczynając od 40cm a na kilku metrach kończąc AurorA - 2012-06-05, 23:34
piopil napisał/a:
Nie no żartuję , nie będę się z nimi gryzł. Kiedyś położą światłowody i nie będzie słupów.
Też mam taki koszmarek i czekam na te światłowody. Teraz to nawet nie ma dojścia do tego słupa by go zdemontować, chyba ze helikopterem bo trzeba by kawał ogrodu zniszczyć.vivit - 2012-06-06, 10:45 Mój mogą jeszcze dźwigiem z ulicy zabrać...ogród nie ucierpi na tym jedynie kawałki trawnika wokół nóg słupa. O tyle pewnie mam lepiej od Was..marne to wszak pocieszenie, bo słup stoi Piotrek.P. - 2012-06-09, 11:52 Panowie nie ma tragedii... obsadzi się czymś i będzie ok
Gosik - 2012-06-22, 16:31 Przepiękne lilie, no i chyba plackiem leżałeś przy oczku, aby zrobić takie zdjęcia rewi - 2012-06-22, 16:36 Lilie białe są cudne chyba nikt nie zaprzeczy Piotrek.P. - 2012-06-22, 19:58 Oj leżałem plackiem gdzieś na forum o tym przeczytałem żeby zżyć się z obiektem fotografowania i spojrzeć z jego perspektywy olean - 2012-06-22, 22:32 Super te białe lilie Zac - 2012-06-22, 22:37 piękne lilie ILUSION - 2012-06-22, 22:40 Nonono super foty, tez lubię poleżeć
Jaka to jest lilia?Piotrek.P. - 2012-06-23, 00:21 Dziękuję Wam
Co do lilii to nasza krajowa "Grzybienie białe (Nymphaea alba L.)" pracuję właśnie nad tym aby część wystawała ponad wodę, a część rosła równo z lustrem wody leszek50-57 - 2012-06-23, 07:34 Fotki,jak z bajki
poz.Leszek
------------------vivit - 2012-06-23, 07:38 Te wystające z wody to poprostu bajka Piotrek.P. - 2012-06-28, 15:51 Dziękuję Wam
Tutaj rzut na ryby
Piotrek.P. - 2012-06-30, 13:04
shiftman - 2012-06-30, 13:21 Piękna lilia rewi - 2012-06-30, 16:31 No no... piękna jest i już następny pąk w drodze Piotrek.P. - 2012-07-02, 15:23 Dzięki
Dzisiaj zakwitła Aurora. Średnica kwiatu to aż 2cm
Jak widać wielkość nie zawsze ma znaczenie
Tu małe porównanie
rewi - 2012-07-02, 17:55 Na zdjęciu wygląda na większą ale w porównaniu już nie
Ile lat ma ta Twoja aurorka ?Piotrek.P. - 2012-07-02, 18:05 Ma dwa sezony , od kochanej Vaneczki dostałem roślinke z trzema maciupkimi listkami. W pierwszym sezonie nawet wydała dwa kwiaty , g..no ze stawu czyni cuda z roślinami rewi - 2012-07-02, 18:49 Piotrek.P., o kurczę ta od Ciebie ma 8 listków nawet bardzo ładnie można by powiedzieć, że rośnie gdyby nie fakt że, ryby czasem są podskubią listki
[ Dodano: 2012-07-02, 19:51 ]
Muszę sobie od wujka trochę zaczerpnąć tego ze stawu Gosik - 2012-07-02, 19:54 Śliczne maleństwo ewa535 - 2012-07-03, 10:09
Piotrek.P. napisał/a:
Ma dwa sezony , od kochanej Vaneczki dostałem roślinke z trzema maciupkimi listkami. W pierwszym sezonie nawet wydała dwa kwiaty , g..no ze stawu czyni cuda z roślinami
Miałam tez od Vanki bliźniaczą sadzonkę Tak pięknie się rozwinęłła i tyle liści wydała, że rozsadziłam w dwa koszyki. W tym roku miała zakwitnąć...niestety zamarzła na amen
Mogę tylko podziwiać Twoje i wyobrażać je sobie u siebie Piotrek.P. - 2012-07-10, 14:24 Kilka świeżych fotek:
Gosik - 2012-07-10, 18:10 Piękne fotki. Widzę że Ilusion uczy nas fotografowania vivit - 2012-07-10, 21:34 Kurcza ale u ciebie liści lilie mają U mnie jakoś tak niemrawo im idzie... Piotrek.P. - 2012-08-05, 18:49 Trzeba by odświeżyć przed zimą :
Zac - 2012-08-05, 18:52 piękne lilie wielkie Gosik - 2012-08-05, 19:29 Jaką zimą Piotrze Jeszcze lato w pełni Piotrek.P. - 2012-08-09, 20:14 U mnie susza pozwoliła na nadzwyczajną ilość kwiatów w tym roku. Zima idzie , w nocy było 9*C.
Odłowiłem dzisiaj 18 karasi (czarnych) , w przyszłym sezonie wyleci reszta (kolorowe), zostaną same karpie. Wyciąłem wszystko co suche i gniło , ryb już nie karmię. Wczoraj doliczyłem się 98 kwiatów , dzisiaj 100
ILUSION - 2012-08-09, 20:45
Piotrek.P. napisał/a:
Wczoraj doliczyłem się 98 kwiatów , dzisiaj 100
ludzie, to ja mam max 10-15 kwiatów, ile Ty masz lilii?Piotrek.P. - 2012-08-09, 20:50
ILUSION napisał/a:
Piotrek.P. napisał/a:
Wczoraj doliczyłem się 98 kwiatów , dzisiaj 100
ludzie, to ja mam max 10-15 kwiatów, ile Ty masz lilii?
Mam jedną 10 letnią w kastrze 120l , i kilka innych od Art1234 , z nich miałem już 14 kwiatów mimo że miały kilka pąków i są niedawno wsadzone (nie liczę tych co sprzedaję).
Mój rejon był strasznie gorący i słoneczny. Deszczu nie było od 3 miesięcy. Lilie kwitły dosłownie 1 dzień w temp. 49*C w słońcu ale i rosły jak na drożdżach w "mule" JAREK G - 2012-08-09, 23:33 ILUSION, ale tych kwiatów to Piotrek.P., chyba nie ma teraz na wodzie tylko podejrzewam policzył wszystkie od początku sezonu, a to przy kilku liliach a nawet jednej dużej normalna rzecz ILUSION - 2012-08-10, 08:32 Chyba, że tak i w takim przypadku to ja też już co najmniej tyle miałem
Pzdrrewi - 2012-08-10, 10:40 O Maskara setka no to wielkie
A u mnie wreszcie deszczyk był od dobry 2 tyg. dziś znów leje ale trochę odpoczynku się przyda
Co do lilii cóż rarytas Gosik - 2012-08-11, 11:22 Nawet jak policzył wszystkie od początku sezonu, to i tak wielkie brawa. U mnie w dużym oczku są 3 lilie, a kwiatów od początku mogło być ok. 30, więc ta setka Piotra jest bardzo imponująca Zac - 2012-08-11, 13:22 A u mnie nawet 30 nie było... no cóż mogę tylko pozazdrościć i pogratulować Piotrek.P. - 2012-08-21, 17:09 Dzięki Wszystkim
U mnie w oczku wszystko nadaje się do wycięcia ze względu na pogodę ale i kaczki które sieją spustoszenie . Na południu niestety zimno i będzie jeszcze zimniej ale pociesza mnie to że spadnie niedługo śnieg i za kilka miesięcy będzie wiosna
Sprawcy zniszczeń:
Szyszunia:
Mrówy :
Pozycja do ataku:
rewi - 2012-09-15, 19:39 U Ciebie to takie ładne szyszunie a ja zbieram wiadrami szyszki świerka
Jesień idzie, jesień moja ulubiona pora roku!Piotrek.P. - 2012-09-15, 19:41
rewi napisał/a:
ja zbieram wiadrami szyszki świerka
Do czego Ci szyszki ?Artur - 2012-09-15, 19:47 Np. jako wyściółka na grządki. Niektórzy na opal zbierają. rewi - 2012-09-15, 19:47
Piotrek.P. napisał/a:
Do czego Ci szyszki ?
Do kolekcji heheh
Zbieram z trawnika, bo jakoś estetycznie to nie wygląda i kosiara rady sobie nie daje
Artur napisał/a:
Np. jako wyściółka na grządki. Niektórzy na opal zbierają.
A to też właśnie Znaczy na ściółkowanie Gosik - 2012-09-16, 14:43 Dla Rewi jesień, a dla mnie lato, lato, lato-uwielbiam upały Te kaczuszki Piotr są piękne, tylko szkoda, że sieją takie spustoszenie w oczku jurek47 - 2012-09-16, 14:54
Piotrek.P. napisał/a:
Do czego Ci szyszki
Widziałem w markecie na śląsku pakowane w worki/20zł./i opis jako wyściółka pod iglaki.Piotrek.P. - 2012-09-16, 19:08 Że jako ściółka to wiem , myślałem że będziesz wysiewać rewi - 2012-09-17, 14:37 Też się można pobawić może w sam raz na 50 nasion sosny wzeszło mi tylko 2 więc można próbować jurek47 - 2012-09-17, 16:43 Nie opłaca się pełno samosiewek nawet po rowach przy lasach.Ja tak zdobyłem takie około 1m wysokości i rosną pięknie.rewi - 2012-09-17, 17:00 jurek47, to tylko tak dla zabawy i doświadczenia ;DPiotrek.P. - 2012-12-06, 20:32 Czas odkurzyć swoją galerię
Coś zimowego :
Gosik - 2012-12-06, 20:33 Prawdziwa zima, u nas tylko gdzieniegdzie resztki czegoś białego.rewi - 2012-12-07, 16:11 U mnie tyle śniegu, że już 3 razy był strzepywany z krzewów dziś -10C
Po fotkach widzę, że wschodnia Polska lepiej zaopatrzona w śnieg niż inne części Piotrek.P. - 2013-01-11, 11:17 Ptaki podczas kąpieli zimowej brrr...
Gosik - 2013-01-11, 17:00 Poidło pierwsza klasa, a do Ewci na żarełko ewa535 - 2013-01-12, 16:23 Już były dlatego muszą popić
Widzę Piotr, że kociak też popija albo "czuwa" nad rybami Piotrek.P. - 2013-01-12, 17:29 Jeżeli o kocie mowa (buba) to tylko obserwuje ale i broni przed kotami, jeden przychodzi taki ogromny, ma może z 15kg. Głowę ma większą od rocznego bobasa ale piękny kot. Jak przyjdzie to może mi się uda cyknąć fotkę.
(fotka robiona tydzień temu, dzisiaj jest 50cm śniegu)
[ Dodano: 2013-01-13, 11:15 ]
Pojawił się, piękny kociak , nie wiem czy dziki czy udomowiony. Wyjada karmę dla ptaków
Gosik - 2013-01-13, 11:28 Śliczny ten kociak, ale Buba też niczego sobie rewi - 2013-01-13, 16:18 Wygląda na zadbanego, ma brzuszek Piotrek.P. - 2013-02-08, 20:43 Wiosno wracaj
ILUSION - 2013-02-08, 21:37 Piknie tam u Ciebie, tak biało neron87 - 2013-02-08, 22:24 Dobry puch nie jest zły Piotrek.P. - 2013-03-02, 18:29 Po puchu nie ma śladu... czasu brak na zajęcie się swoim ogrodem ale to chyba dobrze... teraz z innej beczki :
[ Dodano: 2013-03-02, 18:35 ]
Ja już zakasałem rękawy
ILUSION - 2013-03-02, 18:57
Cytat:
Słodziaki, ja w przyszłym tygodniu spodziewam się maluchów od jednej z moich Labradorek rewi - 2013-03-02, 19:13 Te maluchy to Twoje saper - 2013-03-02, 19:53 a podobno pies + ogród = tragedia ; DDDGosik - 2013-03-02, 21:08 Piotr, jesteś niesamowity ja jeszcze nic nie ruszam, bo śniegu pełno, a oczko kompletnie zamarznięte, ale jest odwilż, więc pewnie lada dzień nie będzie po śniegu śladu. Psiaki śliczniusie i takie słodziaki Piotrek.P. - 2013-03-03, 08:55 Labradorki? uwielbiam je tak samo jak owczarki niemieckie , ILUSION, czekam na fotki maluszków jak się urodzą
Ewo, psiaki nie są moje. Klientki szczeniaki są słodkie ale dorosłe psy tej rasy już niekoniecznie
Saper, w tym przypadku 8 szczeniaków i jeden dorosły... to się nazywa tragedia
Te psy to młode miesięczne teriery rosyjskie.
Gosiu, czas nas goni. Mam oddać ogród do maja, a za tydzień zaczynam robić kolejny ILUSION - 2013-03-03, 15:44
Piotrek.P. napisał/a:
teriery rosyjskie
Piękne psy, ale jako dorosłe niekoniecznie milutkie Piotrek.P. - 2013-03-05, 18:53 Milutkie czy nie to i tak mnie nie przekonują do siebie
Dzsiaj dzień był bardzo pracowity :
saper - 2013-03-05, 18:56 majgad ... zrobiłeś sobie z ogrodu klepisko ? :DDDPiotrek.P. - 2013-03-05, 18:58 Ja bym to nazwał plażą saper - 2013-03-05, 19:07 plaża już od drzwi wejściowych ... podoba mi się ! Gosik - 2013-03-07, 12:20 O Boszszsz, a gdzie będzie oczko?Piotrek.P. - 2013-03-07, 17:11 Nie będzie, będzie źródełko Piotrek.P. - 2013-04-30, 20:02 Tak nastrojowo oczkowo wiosennie
rewi - 2013-05-01, 10:40 Gdy rzuciłam okiem na zdjęcie wydawało mi się, że ta kaczka jest sztuczna
Super Gosik - 2013-05-02, 14:37 Oj, też myślałam że sztuczna, a to najprawdziwszy kaczor Piotrek.P. - 2013-08-01, 19:20
rewi - 2013-08-01, 19:39 To już tradycja u Ciebie jak zwykle perfekcja w ogrodzie i na fotkach! Zdjęcie z pałkami super