| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Glony - Glony póżną jesienią??? gdy już nocą blisko zera? ki czort ?
ewa535 - 2009-10-30, 11:01 Temat postu: Glony póżną jesienią??? gdy już nocą blisko zera? ki czort ? No właśnie ! Ki czort ? CAłe lato w najwieksze upały nie miałam tak zielonej kaskady jaką zastałam po tygodniowej nieobecności . Zimno już bardzo. Nocą temperatura bliska zeru. Słonce podobno w Słupsku prawie nie świeciło. Woda czysciuteńka do dna. Kaskada zasilana wodą przez filtr! Strumyk działający czyli zasilony pompą i roślinka przy roślince ! Wszystko zieloniutkie, że zobaczcie !
Moze ktoś mi to naukowo wyjaśni, bo nie rozumiem. Czy są glony co uwielbiaja zimnicę i brak słońca?
Vanka - 2009-10-30, 18:30
Ewa u mnie też glony szalały jeszcze z 10 dni temu. Może chodzi o brak liści na drzewach i mimo wszystko większy dostęp światła słonecznego.
JAREK G - 2009-10-30, 21:43
ewa535, naukowo Ci tłumaczyć Ci nie będę bo nie wiem Ale z doświadczenia mogę Ci powiedzieć że są takie glony przynajmniej u mnie które świetnie sobie radzą w temperaturze bliskiej 0*C i prawie całkowicie bez światła bo pod lodem Jak u Ciebie będzie tak jak u mnie ( oby nie ) to na wiosnę wszystkie te kamienie będą pokryte długimi zieleniutkimi glonami jedyna z tego pociecha że woda cały czas kryształ
Ernest - 2009-10-31, 06:52
Nie ma co panikować ,ładnie wyglądają
Normalna kolej rzeczy nastąpiła roślinki poszły spać ,a glony obudziły się ,te glony nie są szkodliwe ,u mnie też są i będą do wiosny tak jak Jarek napisał
samuraj - 2009-10-31, 09:17
Ewa bez paniki jest to "roślina" która wykorzystała to że nie ma w tej chwili konkurencji -- patrz na to pozytywnie , nadal rośnie Ci coś w oczku , jest zielone i woda kryształ
ewa535 - 2009-10-31, 19:45
Dzięki za slowa pociechy. Teraz sobie przypominam,że gdzieś na forum było o niedoskonałościach zeolithu jako złoża filtrujacego, który w jakimś sensie przyczyniał sie do powstawania tych glonów. Nie wiem czy dobrze to odczytałam, a już nie mogę tego znależć. Filtr uruchomiłam na koniec lata - może tu jest pies pogrzebany.
Jakby nie było mam jeszcze do WAs pytanie: czy przed zimą zerwać szmatą tę zieleniznę?
AdrianJ - 2010-02-13, 18:34
te glony to koszmar i dziadostwo
fotos88 - 2010-02-13, 19:53
też je mam i sie ciesze że właśnie te a nie inne - woda kryształ cały rok
|
|