Oczko wodne - forum
Forum mi³o¶ników oczek wodnych.

Choroby ryb - Ratujcie mojego karpia

Hania - 2006-05-30, 19:42
Temat postu: Ratujcie mojego karpia
Mam oczko 15.ooo l. Mam w nim po wizycie w ubieg³ym roku czapli dwa du¿e koi. W tym roku dokupi³am jednego oko³o 20 cm i 4 ma³e. Maluchy na poczatku zachowywaly sie dobrze.Jad³y. Po dwóch tygodniach po kolei zaczê³y padac. Dwa znich mia³y jakby ple¶niawkê , dwa ostatnie bez ¿adnych oznak. po prostu przesta³y je¶æ , staly przy brzegu i....
K³opot w tym , ¿e teraz od trzech dni mójdu¿y koi ( 50cm) przesta³ je¶æ i zachowuje siê podobnie. Ci±gle jest przy brzegu. Niestety nie udaje mi siê go z³owiæ.
Co to jest? Co za "cholerstwo" przynios³am?
Pomózcie!

Adam - 2006-05-31, 07:56

Spróbuj go od³owiæ i na leczenie z nim do akwarium lub do innego zbiornika je¶li nie jeste¶ pewna na co choruje zakup Sera backtopurdirect w tabletkach i sera Ichtiopur pomagaj± na wiêkszo¶æ chorób karpi .:pa:
akua - 2006-05-31, 09:47

:?
trudno mi radziæ bo temat oczka ""uprawiam" od dwóch lat.
Ale mam spotrzezenie,¿e nie mozna wprowadzaæ nowych ryb przed czerwcem ( chodzi o temp. otoczenia i wody); Poza tym my¶lê,¿e pó¼niej kupione ryby s± zdrowsze poniewa¿ przetrwa³y zimn± wiosnê w hodowli lub sklepie.
W zesz³ym roku wszystkie rybki wprowadzone w ok. kwiecien-maj-pad³y; przezy³y te z po³owy czerwca; aktualnie mam powtórkê z "rozrywki"- tylko ¿e teraz nieudolnie próbujê ratowaæ ¿ycie chorym karasiom...kupionym w kwietniu;
Je¶li mogê co¶ doradziæ jak baba babie; spróbuj zapêdziæ go na p³yciznê, mnie tak siê uda³o
(niestety jest ryzyko,¿e siê poobciera); mia³am rêkawiczki gumowe-b.trdno jest przytrzymaæ rybê w rêkawiczkach ale podobno lepiej dla niej; dlatego delikatnie w podbieraku (nie w rêkach) przetar³am jej rany Biodesinalem -i wpu¶ci³am do wanienki plastikowej dziecka 30l.wody plus Mfc-ok.2,5ml. z napowietrzaczem i przykryciem;
k±pa³ siê tam ok.5godzin; w miêdzy czasie podj±³ próbê samobójcz±-na szczê¶cie w porê go znalaz³am...nieopodal wanienki; dlatego trzeba dobrze przykryæ zbiornik!!! tak samo z wy³awianiem ze zbiornika-nie rêkoma! w podbierak i do stawu..

:( nie wiem jaki bêdzie efekt-dzi¶ muszê powtórzyæ z innym,którego nie mogê z³apaæ.
I nie wiem czy moja kuracja jest prawid³owa;

powodzenia! akua. :)

peter84 - 2006-05-31, 11:58
Temat postu: ³apie powietrze
mój zachowuje sie podobnie ca³y czas przy brzegu i ³apie powietrze nie wiem co jest grane to moja naj³adniejsza rybka pomoocy!!!!
AurorA - 2006-05-31, 13:12

³apanie powietrza mo¿e ¶wiadczyæ o paso¿ytach skrzeli - powinien wystarczyæ jaki¶ preparat uniwersalny (chyba ¿e to od nadmiaru glonów). U Hani choroba mo¿e byc powa¿niejsza - to prawdopodobnie infekcja bakteryjna, lub tak¿e wirusowa. leczenie skomplikowane - zalecany antybiotyk. Sa to pierwsze objawy wiêc kuracja ma szanse powodzenia.
peter84 - 2006-05-31, 18:02

hmm jesli chodzi o glony to woda jest czysta jak na³êczowianka (UV)jedyny problem z glonami to takie na kamieniach poprostu s± wszêdzie i nie wiem jak sobie z tm poradziæ.zakupi³em dzisiaj Gyrtox i karp juz sie k±pie zobaczymy czy go uratuje
Hania - 2006-06-03, 09:31

Dziêki za radê. Niestety nie udaje mi siê go wy³owiæ. Ucieka. Mo¿e sam wyzdrowieje? W kazdym razie bêde walczyæ.

[ Dodano: 2006-06-09, 19:52 ]
Karp zacz±³ trochê jakby siê ruszaæ. Co prawda, wci±z nie je i przyparkowuje tu i ówdzie. Ale najdziwniejsze jest to ,¿e co najmniej raz w ci±gu dnia wyskakuje ponad powierzchniê wody. Czy to wskazuje na jak±¶ chorobê?