| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne zimą. - Grzałka akwarystyczna w oczku
ontario_ab - 2009-09-06, 09:06 Temat postu: Grzałka akwarystyczna w oczku czy jest sens dawać grzałkę akwarystyczną by ogrzać wodę ? (zamierzam ją zamocować jak kamień napowietrzający);
celem jest podniesienie temperatury przy dnie by poprawić warunki zimowe japońskim karpiom koi, a nie utrzymanie przeręble itp. (głębokość oczka ok. 150cm)
maruder - 2009-09-06, 10:52
Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale i tak przewód będzie za krótki.
alibaba - 2009-09-06, 10:54
Nie wiem jaka jest moc grzałek akwarystycznych, ale myśle że stanowczo za mała
AurorA - 2009-09-06, 21:37
Wody na dnie tak nie ogrzejesz bo woda o temp. ponad 4 stopnie i tak pójdzie od razu do góry, dlatego stosuje się takie grzałki tuz przy powierzchni , albo grzałki przepływowe.
Aquael robi grzałki do oczek wodnych - jest to grzałka z długim kablem i w metalowej obudowie wiec do oczka bezpieczniejsza (wygląda jak akwarystyczna tylko jest podwieszona do pływaka, ale można ją wyjąć i ewent dać głębiej).
marcinek6661 - 2009-09-07, 18:50
Też w sumie zastanawiam się nad zainstalowaniem grzałki w moim małym oczku, jak wiecie mam niewielkie oczko o pojemności około 700l i nie jest zbyt głębokie, tak więc taka grzałeczka umieszczona na dnie dała by trochę ciepła i może nie zamarzła by mi woda całkowicie, bo głębokość oczka nie przekracza 50cm, proszę o przykład takiej grzałki do mojego oczka i gdzie najlepiej by było ją umieścić.
Temperatury zimą nie schodzą poniżej -15C, więc nie jest aż tak tragicznie, lecz lepiej dmuchać na zimne i chociaż na noc włączać piecyk rybkom.
Pozdrawiam marcinek6661
maruder - 2009-09-07, 23:42
| marcinek6661 napisał/a: | | ...lepiej dmuchać na zimne i chociaż na noc włączać piecyk rybkom. |
Jeśli już, to raczej powinna pracować cały czas i najlepiej żeby była z termostatem
marcinek6661 - 2009-09-08, 19:01
Proszę o konkretne przkłady takich grzałek do oczka o pojemności powiedzmy około 700 litrów z w/w termostatem.
Czy ma to być jedna grzałka umieszczona w jednym miejscu i gdzie, bądź może lepiej zastosować 2 w różnych punktach i miejscach?
jackon - 2009-09-08, 19:22
a może dynamo i pokręcić trochę przez zimę?
dawno nie widziałem takich ciekawych pomysłów
zasada jest jedna - kupuje się ryby, które potrafią się dostosować do naszych warunków panujących w oczkach
jeżeli ktoś da się nabrać na japońskie koi to niech grzeje wodę, z regóły polega to na postawieniu stacji trafo na swojej działce
ale drogie ryby potrzebują też sporych nakładów finansowych
alibaba - 2009-09-08, 19:31
tym zrobisz rybkom raj w zimie
Podgrzewacz
Jak cie tylko stać
KOImark - 2009-09-08, 19:35
Heh i raj dla licznika zwróć uwagę że tam jest napisane 3KW !!
marcinek6661 - 2009-09-08, 19:37
Cena względnie OK, tylko moc troszkę duża, jeśli ma chodzić zimą na okrągło to wolałbym coś mniejszej mocy, przecież ma ogrzać tylko 700l wody, a nie zagotować tysiące
AurorA - 2009-09-08, 23:02
| marcinek6661 napisał/a: | | Proszę o konkretne przkłady takich grzałek do oczka o pojemności powiedzmy około 700 litrów z w/w termostatem. |
nie wiem czy w U.K coś takiego dostaniesz
http://sklep.oczkowodne.n...ermostatem.html
http://sklep.oczkowodne.n...aqms-150-w.html
marcinek6661 - 2009-09-09, 18:38
Dzięki auroro za przykład, ale niestety ta pierwsza raczej nieosiągalna, zaś aquaela tego modelu również nigdzie nie mogę się doszukać, są inne, bardziej akwariowe o tak małej mocy
Będę szukał na ebay-u, może Ty coś znajdziesz, to daj znać, dzięki, pozdrawiam marcinek6661
Jabolikus - 2009-12-11, 16:21
Na poczatku mojej przygody z oczkiem, akurat byla to pierwsza zima wlasnie tez wpadlem na "genialny" pomysl umieszczenia w oczku grzalki akwarystycznej o mocy 20 W. Co sie okazalo byl to ogromny niewypal. Grzalka pracowala cala zime i nic to nie dalo. Ale wtedy jeszcze nie znalem tego forum i nie stosowalem napowietrzaczy
marian - 2009-12-12, 23:22
Moim skromnym zdaniem,takie podgrzewanie wody delikatnie rzecz biorąc to słaby pomysł.Natura to sobie tak obmyśliła że woda ma tyle ile dokładnie potrzeba.Gdy pokrywa lodowa skuje wodę i z czasem zmniejszy się poziom tlenu ,ryby doskonale dadzą sobie radę .wystarczy im nie przeszkadzać .Tak dla spokoju duszy dotleniać można ,wtedy jak pokrywa lodu utrzymuje się przez dłuższy czas.Ale czy to jest konieczne to sprawa dyskusyjna.Wiadomo producenci wymyślą wszystko i tak to opiszą że człowiek pomyśli że beż tego czy tamtego się nie obejdziemy.Ja nie dotleniam i nie dogrzewam a co z tego wyjdzie okaże się wiosną .napiszę o tym w wątku zimowe straty.
maruder - 2009-12-13, 01:18
| marian napisał/a: | | Natura to sobie tak obmyśliła że woda ma tyle ile dokładnie potrzeba.Gdy pokrywa lodowa skuje wodę i z czasem zmniejszy się poziom tlenu ,ryby doskonale dadzą sobie radę . | Chyba, że się jednak uduszą
AurorA - 2009-12-13, 03:31
Marian to zależy jaka będzie zima, jak dużo ryb i jak duży zbiornik.
W oczkach z reguły jest duże przerybienie i bez wspomagania ryby są bez szans.
Mazur - 2009-12-13, 10:03
| marian napisał/a: | | Moim skromnym zdaniem,takie podgrzewanie wody delikatnie rzecz biorąc to słaby pomysł.Natura to sobie tak obmyśliła że woda ma tyle ile dokładnie potrzeba.Gdy pokrywa lodowa skuje wodę i z czasem zmniejszy się poziom tlenu ,ryby doskonale dadzą sobie radę .wystarczy im nie przeszkadzać .Tak dla spokoju duszy dotleniać można ,wtedy jak pokrywa lodu utrzymuje się przez dłuższy czas.Ale czy to jest konieczne to sprawa dyskusyjna.Wiadomo producenci wymyślą wszystko i tak to opiszą że człowiek pomyśli że beż tego czy tamtego się nie obejdziemy.Ja nie dotleniam i nie dogrzewam a co z tego wyjdzie okaże się wiosną .napiszę o tym w wątku zimowe straty. |
najrozsądnieszy post jaki tu przeczytałem, ja też dotleniam tylko od czasu do czasu(ogród działkowy wyłaczone zasilanie) tylko by zaspokoić własne sumienie i nadgorliwie chcę by moi podopieczni mieli trochę łatwiej przetrwać zimę, snop z czciny wstawiam by wydobywały się gazy.
Jak najmniej hałasu na lodzie i ryby na suwalszczyźnie (karpie ,karasie, jesiotry, słonecznice) od lat zimują w oczku o poziomie wody 120=130 cm
Bolekso - 2009-12-19, 18:06 Temat postu: Podgrzewanie oczka O podgrzewaniu całego nawet małego oczka nawet nie myśl. Grzałka musiała by być kilkuset watowa. Koszt skutecznego grzania ogromny.Pomyśl raczej o grzanym przeręblu.Przy dobrze zrobionym przeręblu wystarczy 30 W. Inna jest sytuacja jeśli oczko zostało zbudowane z odpowiednią izolacją ale to rzadki przypadek.Moje 3000l praktycznie nie zamarza .Wystarczy 100 W i mała 7 W pompka akwarystyczna i lodu niema nigdy. W praktyce używam grzałkę 30 W i pompkę 7 W i lodu jest niewiele (max. połowa powierzchni ). Aktualnie nie ma nawet śladu lodu.
Pozdrawiam ! Bolek
szopen - 2009-12-19, 22:34 Temat postu: Re: Podgrzewanie oczka
| Bolekso napisał/a: | Wystarczy 100 W i mała 7 W pompka akwarystyczna i lodu niema nigdy. W praktyce używam grzałkę 30 W i pompkę 7 W i lodu jest niewiele (max. połowa powierzchni ). Aktualnie nie ma nawet śladu lodu.
Pozdrawiam ! Bolek |
Bolekso, przedstaw nam zdjęcie Twojego całkowicie nie skutego lodem oczka, ze 100 watową grzałką, przy obecnie panujących mrozach, ale bez ściemy.
Pozdrawiam Antoni !!
Bolekso - 2009-12-20, 12:47 Temat postu: Oczko zimą W ogóle nie mam zwyczaju ściemniać czyli jak dawniej mówiono kłamać.Osłony zrobiłem 8 lat temu jako prowizorki i tak trwają do dzisiaj. Docelowo miały być grubsze i staranniej dopasowane styropianowe płyty boczne.W ramach przykrywających górę też miał być styropian z dwoma małymi lub jednym dużym świetlikiem.Skuteczność takich osłon byłaby lepsza.Dodam jeszcze że mała pompka akwaryjna mieszająca górną warstwę wody podsysa sobie rurką powietrze.
Zdjęcia wykonane dzisiaj o 11 rano.
Pozdrawiam ! Bolek
szopen - 2009-12-20, 19:03
Bolekso, nie miałem zamiaru Cię posądzać o niecne czyny, ale wyobrażałem sobie u Ciebie otwarty stawik. Ładnie się zmobilizowałeś i pokazałeś swoje oczko pod folią i rzeczywiście nie zamarznięte. Kto by pomyślał w taki mróz.
Pozdrawiam Antoni !!
Bolekso - 2010-01-13, 20:22 Temat postu: Grzałka Grzałka woczku jest sensowna ale tylko do grzania przerębla.Sam przerębel musi być zbudowany np. ze styropianu i osłonięty od góry najlepiej styropianem. Sama grzałka bez osłon np. 30 W prawie wmarza w lód. Wokół grzałki jest tylko ok.2 mm nie zamarzniętej wody.Stosuję grzanie przerębla od lat z grzałką 30 W. (także mój sąsiad ) z powodzeniem. Sprawdzałem dzisiaj oczko,ze względu na szczególną budowę i osłonę mojego "murowańca " całe oczko 4,5 m2 jest wolne od lodu.
Pozdrawiam ! Bolek
|
|