Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko wodne Marixa

Marix - 2009-08-26, 13:17
Temat postu: Oczko wodne Marixa
Witam.

Po tygodniowych dyskusjach forumowych 8) nadszedl moment, że wczoraj wziąłem do ręki łopate, dziś po raz drugi i mam wykopany dół.

W nocy natomiast wjechałem do lasu, dojechałem do rzeki i w towarzystwie fuczącego dzika :idea: zbierałem pareset kilo kamieni z rzeki.

Na zdjeciach można zobaczyć wykop, najpierw po wczorajszym kopaniu, a potem na gotowo ;-)

Oto zdjecia:

Roboty progess 60%:

100% ;-)

Jeszcze została kosmetyka, poziomowanie oczka, bo niestety jest na spadzie.
Jazda po dywany, folie i zalewamy.

Prawie na całym oczku są półki głębokośc 30-40 cm.
W jednej połowie oczka jest platforma głebokośc ok 50-60 cm, a w drugiej połowie jest częśc głęboka 80 cm.

Tak poczyniłem za Waszymi radami, ze bez rybek sie nie obejdzie (komary) dlatego oczko jest dosć głębokie.

Teraz jednak w moim temacie "głębokośc małego oczka" nastapił zwrot akcji i odradzacie rybki i większą głębokosc... już za późno ;-)

rybek i tak teraz wpuszczać nie zamierzam teraz na zimę.

Dzisiaj zalewam wodą i teraz pojawia się pytanie, po ilu dniach od zalania oraz jakie rośliny zasadzić?

Chodzi o takie, którym niestraszne trudne warunki w początkiej fazie i takie które zapobiegną zielenieniu wody (nie mam filtra ani lampy).

nie wiem czy woda jest chlorowana, możliwie, że nie.

Na zdjęciach widac zalążek małej górki pod kaskade/
Do kaskady będzie najprawdopodobniej pompa Aquael PF3 (2000) 12 V
Zdecydowałem sie na 12V ze względu na dwużyłową instalacje na działce.

Może wie ktoś gdzie w promieniu do 60 km od bielska-białej znajde ta pompe?
Bo w sklepach ogrodniczych nie mają pomp na 12V.

Dane techniczne
- szerokość 1,2 m
- długość 1,8 m
- głębokość
---półki 30-40 cm
---platforma 50-60 cm
---dół 85 cm.

Bountys - 2009-08-26, 20:30

WItam co do roslin to wydaje mi sie im wczesniej tym lepiej.
Najlepiej takie jak na stawie w okolicy czyli pałka wodna trzcina itd im wiecej roslin tym lepiej dla oczka i dla CIebie bo woda bedzie klarowna ale to juz lepiej jak sobie doczytasz na forum jest tego wiele powodzenia w wykonczeniach oczka oby bylo piekne i sprawialo wiele radosci.

Marix - 2009-08-26, 22:04

Dorwałem jakąś tanią folie 0,5 mm 6 metrów, 35 zł za mb.
ja potrzebowałem folie 3x4, ale ta folia była w cenie, a nawet taniej niż czwórka w castoramie, której akurat brakło.

Z układaniem folii to było najgorsze:/
W koncu uznalem, ża sama sie ulozy i zaczalem zalewac i mialem racje, a za duze naddatki po prostu pobcinam.

wybiore sie do ogrodniczego jutro i kupie kilka sadzonek

Bountys - 2009-08-26, 22:07

Witam po co kupowac na stawie mlode sadzonki wyrwij tam ich pewnie wiele.
maruder - 2009-08-26, 23:48

Marix napisał/a:

Tanio!? Za 0,5 mm!? To ile wedlug Ciebie jest drogo za mb folii? Masakra jakas...

Adalbert - 2009-08-27, 03:36

piotr urbanski napisał/a:
Tanio!? Za 0,5 mm!? To ile wedlug Ciebie jest drogo za mb folii?

piotr urbanski, zwróć uwagę, że jet to płachta na 6 m szeroka czyli poniżej 6 zł/ m2
Marix napisał/a:
Dorwałem jakąś tanią folie 0,5 mm

Marix napisał/a:
Z układaniem folii to było najgorsze:/

zastanawiające jest tylko czy aby na pewno to jest PVC. 0,5 mm w tej temperaturze powinna być miękka jak świeży naleśnik ;)

maruder - 2009-08-27, 09:59

Adalbert, przeciez kolega wyraznie napisal
Marix napisał/a:
stad moje zdziwienie. 35 zl za metr bierzacy, a to za 6 metrow daje 210 zl. No chyba, ze rzeczywiscie chodzi o cene za calosc...
Marix - 2009-08-27, 10:32

Chłopaki owszem 35 za mb, ale za metr bieżacy na długość ;-)
Ta folia ma 6 metrów szerokości i płaci sie za każdy metr długości

Dlatego ja za 3 metry zapłaciłem 105 zł i uważam ze to tanio, bo w castoramie za 4 metrową było 37 zł.

Co do foli to własnie nie była zbyt miękka.
Była dosyć sztywna i ułożenie to była masakra (choć moje oczko ma niereguralne kształty i dno.

Dopiero zalanie spodowało samoułożenie sie folii.

Folia chyba jest z PVC bo śmierdzi jak kalosze ;-)

[ Dodano: 2009-08-27, 16:08 ]
Oczko wodne zalane do pełna (na zdjeciach prawie do pełna).

Tylko nie śmiejcie sie ;-)

Folia jest póki co prowizorycznie położona na brzegach i przykryta kamieniami.
Chce dac jeszcze oczku troche czasu na ewentualne osiadanie i napinanie folii, potem zaczne maskować.

Do oczka kupiłem jak widać kilka roślinek.
Pomimo, ze kupowałem w dużym ogrodniczym to obsługa była fatalna.
Specjalista od działu z oczkami powiedział mi w odpowiedzi na moje pytanie, że za dużo mówienia i musiałby z godzine mówić...

kupiłem więc w ciemno kilka roślinek wodnych, których nie znam nawet nazwy:D.
Była jednak posezonowa promocja 50% więc na roslinki które widac w oczku wydałem 38 zł.

jedna to typowo denna płożąca, umieszczona na głębokości 80 cm, jedna trawiasta na częsci 50 cm, dwie na półkach 30 cm i trzy pływające;-)

zdjęcia:

[ Dodano: 2009-08-27, 16:10 ]
Na zdjęciach folia wyszła niebieska, jest jednak ona zielona;-)

AurorA - 2009-08-27, 17:37

Kolor folii masakra :bum: , praktycznie nie do zamaskowania.
Pisałem Ci żebyś poczytał duuużo więcej- do wiosny już byś wszystko wiedział ;)

Bajbas - 2009-08-27, 17:51

AurorA napisał/a:
Kolor folii masakra

niech się modli, aby jak najszybciej glony zarosły. Już wiesz na czym oszczędzisz, nie kupuj pompki, nie rób kaskady, woda Ci szybciej zzielenieje nie będzie widać tego szmaragdziku :hehe:
:piwko: Bajbas
PS. strasznej kasy nie wydałeś. Na wiosnę zrobisz nową wersję, jestem o to spokojny :P

Marix - 2009-08-27, 19:37

Cytat:
[ Dodano: 2009-08-27, 16:10 ]
Na zdjęciach folia wyszła niebieska, jest jednak ona zielona;-)

Napisałem wyraźnie, że wyszedł inny kolor niż w rzeczywistości, to dlaczego go oceniacie?

Tak jak pisałem wcześniej ta folia ma dwa kolory, z jednej strony zielony, a z drugiej strony błękitny.

Wybrałem zielony, a na zdjęciach wyglada jakbym wybrał niebieski.

[ Dodano: 2009-08-27, 20:42 ]
Sorry, ale jestes kolejną osobą, która nie doczytała.
Folia jest zie-lo-na.

i taka mi sie podoba i nie zamierzam jej zakrywac.

Jaka jest wyższośc czarnej folii nad "kolorową"?

Co do roślin to przyznaje kupiłem na szybciocha zeby coś było i jest.

Dziwi mnie na tym forum jedna rzecz, że wszyscy tak przezywają, jakby to ich pieniądze szły w błoto ;-)

Niektórzy kupują jedna figurke niż ja wydałem na całe oczko ;-)

Nastepne roślinki będą bardziej przemyślane.

marian - 2009-08-27, 19:37

Moja rada.Wypuść wodę ,Kup foli budowlanej[koszt naprawdę nie wielki] i zakryj ten kolor.Będzie wtedy naturalniej.Na glony bym nie liczył że to zakryją ten kolor.Praktycznie to trzy godziny roboty a efekt na lata .A co do roślin to prawie wszystkie sezonowe pierwsze przymrozki je wykończą.Niestety trzeba trochę poczytać aby nie wtapiać kasy.
samuraj - 2009-08-27, 20:26

Marix napisał/a:
i taka mi sie podoba i nie zamierzam jej zakrywac.

Zawsze piszę że o gustach się nie dyskutuje , ale uwierz mi przerabiałem dokładnie to samo--zaczynałem od dokładnie takiej samej folii , zielono- niebieskiej i jest naprawdę problem aby to zamaskować , zawsze gdzieś ten kolorek przebija.Czarna folia natomiast nie jest tak "przyciągająca wzrok" jak folia we "wściekłym" kolorze i oczko wygląda bardziej naturalnie

JAREK G - 2009-08-27, 20:28

Marix napisał/a:
A no taka że czarna jest bardziej naturalna , żaden wykopany dół nie jest w kolorze zielonym czy niebieskim :???: Folie w kolorze niebieskim czy zielonym są dobre do basenu a nie do oczka
Marix napisał/a:
Dziwi mnie na tym forum jedna rzecz, że wszyscy tak przezywają, jakby to ich pieniądze szły w błoto ;-)

Niektórzy kupują jedna figurke niż ja wydałem na całe oczko
Zależy co chcesz usłyszeć, szczere opinie, czy chcesz żeby Ci "posłodzili" i uwierz mi że nikt nie mówi Ci tego ani w złej wierze ani tym bardziej z zazdrości :P
Marix - 2009-08-27, 20:39

Postawiłem na zielonkawą bo wg mnie skomponuje sie z zielonkawą wodą.. co u mnie jest nieuniknione.

Poza tym jak bedzie problem to w każdej chwili połoze tą budowlaną.

Poza tym napisze to po raz en....
kolor folii jest przyjemny dla oka i zupełnie inny niż na zdjęciach.

nie wiem czemu zdjęcia tak wyszły.

na zdjęciach jest oczojebny niebieski, a ona jest łagodnie zielona.

Bountys - 2009-08-27, 22:02

NIe wiem dlaczego ale cos mi mowi ze to oczko bedzie piekne folia jak sie podoba wlascicielowi to ma taka byc tez taka mialem zmienilem ale to juz co innego.
Mysle ze dobrze zrobiles puki szerokie jak zapelnisz je palkami kossancami i trzcina z pobliskiego stawy odrazu bedzie lepiej i pewnie dobracujesz je na perfekt pozdrawiam.

Marix - 2009-08-27, 22:15

Dzięki za wyrozumiałość ;-)

Mam jeszcze takie pytanie, jak już doprowadze oczko do ładu i zdecyduje sie na ryby, których nie zamierzam zimować, to jakie są możliwości pozbycia sie rybek bez akwarium w domu?

Czy rybki można oddac/sprzedać do zoologicznego, albo znaleźc chętnego do akwarium?

Czy w skrajnej sytuacji rybki moge wpuścić do rzeki/stawu/jeziora?
Czy poradzą sobie?

Z tego co wyczytałem na forum do oczka najlepsze sa karasie więc taki przypadek byśmy rozpatrywali.

hepik - 2009-08-28, 05:00
Temat postu: Re: Oczko wodne Marixa
Marix napisał/a:
Witam.

Po tygodniowych dyskusjach forumowych(... ).

Może nie trzeba było dyskutować,tylko poczytać forum,pooglądać zdjęcia innych oczek,przemyśleć i wyciągnąc wnioski.

Na razie to masz dół w ziemi wyścielony "zajebistą" folią ale z oczkiem to nie ma wiele wspólnego.
Ale już starożytnie Egipcjanie budując oczka,mówili ,że najlepiej to uczyć się na swoich błędach.
Tyle,że wtedy nie było internetu i tego forum ;)

Marix - 2009-08-28, 09:30
Temat postu: Re: Oczko wodne Marixa
hepik napisał/a:
Marix napisał/a:
Witam.

Po tygodniowych dyskusjach forumowych(... ).

Może nie trzeba było dyskutować,tylko poczytać forum,pooglądać zdjęcia innych oczek,przemyśleć i wyciągnąc wnioski.

Na razie to masz dół w ziemi wyścielony "zajebistą" folią ale z oczkiem to nie ma wiele wspólnego.
Ale już starożytnie Egipcjanie budując oczka,mówili ,że najlepiej to uczyć się na swoich błędach.
Tyle,że wtedy nie było internetu i tego forum ;)

Poczytałem, oglądałem zdjecia innych i mam jakie mam i nudzi mi sie już pisanie, że wyglada inaczej niż na zdjęciach.

Odnosze wrażenie, ze częśc forumowiczów urodziła sie z darem budowania zajebistych oczek wodnych, potem już wystarczyło wbić łopate i mieli przesliczne oczko.

Od rozpoczęcia kopania minęły 3 dni, napisałem, ze folia jest dopiero prowizorycznie obłożona kamieni, prób zamaskowania jeszcze nawet nie podjąłem, a krytyka jest na najwyższych obrotach.

hepik - 2009-08-28, 10:15

Raczej nikt nie miał idealnego i kazdy robił błędy,łacznie ze mną.Tylko te kilkanascie lat temu nie było internetu a dostęp do fachowej literatury łatwy nie był.
O materiałach nie wspominając-budowlanka była jedyna folia jaka można było kupić.
Masz szanse uniknąc błedów ,tym bardziej,że oczko w początkowej fazie budowy.
Po kiego ta prostopadła ściana sięgająca najgłębszego miejsca?
Prostopadłe brzegi przy półkach-nigdy poziom wody nie bedzie zasłaniał folii,pomijam już kolor,twoja wola...
Nie ma sie co obrażać,tylko póki czas szpadel do reki i do dzieła-poprawiania ;)

Marix - 2009-08-28, 10:42

Do najgłębszego miejsca z żadnej strony nie są prostopadłe ściany, wręcz przeciwnie, sa mocno nachylone. To jeszcze moge zrozumieć, że nie zauwazyłeś, bo na zdjęciach to trudno ocenić, szczególnie, że w tej chwili folia nie jest napięta i ma duże luzy.

Oczko ma na tafli wody szerokość metr, a strefa na dnie ma 40-50 cm szerokości, jeszcze jakieś pytania?:P

Jednak to, że z 80 cm jest bardzo łagodne przejscie na 50 widać świetnie nawet na zdjęciach.

Jedyne co wyszło zbyt prostopadle do pólki, ale ich ściany tez nie są całkiem prostopadłe.

edit: No i o kolorze folii nie mam już sił dyskutowac.
Gdyby był taki jak na zdjeciu to już dawno bym ją usunął.

melek - 2009-08-28, 18:09

Moim zdaniem Marian podsunął świetny pomysł ,żeby uniknąć koloru tej folii. No ale jeśli Tobie się podoba to Ok ;) Niby dlaczego twierdzisz ,że jesteś skazany na zieloną wodę?
Marix - 2009-08-28, 20:45

Dlatego, ze póki co w wodzie nie ma żadnego filtru, ani żadnej pompy, a w planie jest tylko dorywczo uruchamiana kaskada.

Dzisiaj do oczka dołączyły 4 roślinki, tym razem bardziej przemyślane, oraz zimujace.

gatunki:

przęstka

kaczeniec

turzyca

irys.

Mam w tej chwili 9 roślinek, czy wg Was na tej wielkości oczka (2 m^2) to póki co wystarczy?

Dzisiaj zwielokrotniłem ilośc kamieni na brzegach rozpoczynając maskowanie folii, zdjęcia dodam dopiero jak już będzie akcja zakończona.

Rozpocząłem również budowe kaskady (póki co nic ciekawego, z kilku głazów), wciąz jeszcze nie zamówiłem pompy.

edit:

Szybką metodą zamaskowania folii (pomijając ściany) byłoby wysypanie żwirku (zgodnie z ksiązeczką która wpadła mi w ręce)

zalecają na głębszej częsci warstwe 10 cm, a na płytszej 20-30.

Myślicie, że ma to sens, póki co że generalne nastawiony jestem na rośliny doniczkowe?

Ratownik007 - 2009-08-28, 21:19

Według mnie z roślinkami nie szalej tak samo jak z rybkami. Nic wiecej nie kupuj, chyba, że sam coś załatwisz sobiez pobliskich zbiorników. Roslinki zacznij kupowac dopiero na wiosnę, bo teraz wiele z nowo kupionych roslinek, moze sie nie zaaklimatyzowac i nie przezyć wiosny. Ja proponuje w tym roku zamaskowac brzegi, po zimie uzupełnic braki w maskowaniu, gdyz takie na pewno sie pojawią, i wtedy zakupic jakies roslinki podwodne, oraz wybrac się na jakies jezioro aby wykopac sobie jakies pałki, taratrak itp. tzn. rosliny bagienne aby obsadzić jeden z brzegów wysoka roslinnoscia aby stworzyc nieco cienia. Podobnie z rybkami, zakup je dopiero na wiosnę, teraz i tak juz za wiele się oczkiem nie nacieszysz, gdyż roslinki juz powoli szykuja sie do zimy.
Radek G. - 2009-08-28, 21:23

Cytat:
Mam w tej chwili 9 roślinek, czy wg Was na tej wielkości oczka (2 m^2) to póki co wystarczy?
W takim oczku zmieścisz spokojnie kilkadziesiąt roślin, możesz wybierać takie, które nie są zbyt ekspansywne.U mnie w małym oczku, które pełni funkcję filtra rośnie około 30 pałek szerokolistnych i wydaje się że jest pusto. Im więcej roślin tym czystsza woda.

Cytat:
Szybką metodą zamaskowania folii (pomijając ściany) byłoby wysypanie żwirku (zgodnie z ksiązeczką która wpadła mi w ręce)
Wysypanie żwirku niewiele da, na dnie z czasem osiądzie osad i zamaskuje folię, a ścianki pionowe i tak będą wyglądały nienaturalnie. Najlepszy i najtańszy sposób podpowiedział Ci Marian.

Cytat:
Według mnie z roślinkami nie szalej tak samo jak z rybkami

Tu się nie zgodzę, im wcześniej wsadzisz rośliny tym szybciej uzyskasz równowagę biologiczną. A rośliny najlepiej przyjmują się właśnie jesienią i wczesną wiosną.

melek - 2009-08-28, 21:23

Sadź jak najwięcej roślin do póki jest jeszcze ciepło. Nie słuchaj tych bzdur, rośliny się dobrze ukorzenią żeby wiosną wystartować.
Ratownik007 - 2009-08-28, 21:37

Nie wiem czy bzdur.... Już matrix ma piste która Mu zimy nie przetrzyma, oraz chyba hiacynta, który także raczej wiosny nie dożyje.
A więc zakup tych roślin był błędem, gdyż nacieszy się nimi max 2 miesiące. Zanim zakupi roslinki, otrzyma je i zasadzi bedzie połowa wrzesnia. Dlatego ponawiam soja radę, sadzenie roslinek pozyskanych z natury jak najbardziej tak gdyż ewentualne niepowodzenie niewiele nas kosztuje, zakup roslinek w sklepie jak najbardziej odradzam, nie masz żadnej pewności czy taka roslinka się tobie przyjmie więc po co ryzykować? Lepiej zakupić je na wiosnę, a wtedy masz szansę, że do jesieni się rozrosną i przetrzymaja kolejną zimę. Pamietajmy o tym, że nie wszyscy na tym forum są znawcami i maja wszystkow małym paluszku. Nie każdy wie jak postępowac z roslinkami przed zimą, a przekopanie sie przez całe Wasze bardzo ciekawe i pożyteczne forum niestety zajmuje troszkę czasu. Dlatego lepiej poczekac do wiosny, a przez zimę poczytać i wybrać na spokojnie te gatunki, które nam się podobają i dla których nasze oczko będzie odpowiednie.

Marix - 2009-08-28, 21:40

Okey, dzięki za rady.

Za pare dni jak zamaskuje brzegi to dorzuce fotki nowej roślinnosci.

Radek G. - 2009-08-28, 21:45

Cytat:
Dlatego ponawiam soja radę, sadzenie roslinek pozyskanych z natury jak najbardziej tak, zakup roslinek w sklepie jak najbardziej odradzam, nie masz żadnej pewności czy taka roslinka sie tobie przyjmie więc po co ryzykować?

Jeśli są to rośliny które zimują w naszych warunkach klimatycznych to spokojnie możesz kupować (nie bardzo wiem czym różni się zakup np. pałki wodnej od pozyskania jej z naturalnego zbiornika, oczywiście poza tym , że za tą pierwszą trzeba płacić).

melek - 2009-08-28, 21:47

Nie wspominam tu o pływających, tropikalnych roślinach ,które nie zimują w naszym klimacie. Spokojnie możesz kupować i sadzić bez obaw rośliny. Ciekawe czym różnią się rośliny z naturalnych siedlisk od roślin np. ze sklepu? Ciekawe teorie przedstawiasz, zapewne nie sprawdzone. Tak więc proszę nie pisz bzdur bo wprowadzasz ludzi w błąd.
Marix - 2009-08-28, 21:53

Chciałbym zaznaczyć, ze spontaniczny zakup pierwszych roślinek na oko nie był przypadkowy, bo wiedziałem, ze musze jak najszybciej mieć rośliny by woda była w dopuszczającym stanie ;-)

Co do tego, że zakup był zbyt szybki, ok.
Dzisiejsze rośliny są zimujące.

Skoro mam już wystarczająco to do wiosny dam sobie spokój, chyba, ze wyrwe coś ze stawu ;-)

Radek G. - 2009-08-28, 21:58

Cytat:
Skoro mam już wystarczająco to do wiosny dam sobie spokój, chyba, ze wyrwe coś ze stawu
A kto powiedział, że masz ich wystarczająco. Obejrzyj sobie oczko Huberta, to zobaczysz ile można zmieścić roślin na niedużej powierzchni.
samuraj - 2009-08-28, 22:01

Marix sadź teraz rośliny w oczku ile dasz rady , nasze krajowe rośliny bez problemu zaaklimatyzują się do zimy.Zakup hiacynta czy pisti był lekko chybiony , warto by było jeszcze w tym roku wsadzić lilię ale w Twoim przypadku w grę wchodzi tylko jakaś miniaturka