Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko midaska(pierwsze)

midasek - 2009-08-15, 17:46
Temat postu: Oczko midaska(pierwsze)
Witam.Chcialbym sie pochwalic moim pierwszym oczkiem.Zrobione na wiosne tego roku z gotowej formy 250x170x65.Pojemnosc okolo 1000l.W nastepnym roku planuje wieksze i przede wszyskim glebsze(za pozno trafilem na to forum i wiem ze w moim nie moge trzymac na zime rybek)
Piecyk99 - 2009-08-15, 17:52

na zime to do piwnicy do akwa czy cos :)

wizualnie super, kaskada jak zloto, ale moim zdaniem za duzo tego kamienia. Dodaj jakis akcent drewniany moze i bedzie troche ciekawiej(ale to tylko moje zdanie)

midasek - 2009-08-15, 18:21

Dzieki za rade.Tez juz myslalem o jakims korzeniu lub cos w tym stylu.Jest tylko problem ze znalezieniem czegos.Kamienie wokolo oczka to tylko taki pas szer.okolo 0,6m,a te na kaskadzie mam nadzieje ze porosna za rok roslinkami
Piecyk99 - 2009-08-15, 18:24

zobacz jak ja mam zrobione. Moze Ci sie spodoba i cos pomyslisz. Ja uzylem zwyklych pali i desek. Na nastepnej stronie sa inne zdjecia

http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=3534

poza tym masz super czysta wode :) gratuluje
Kaskada albo fontanna dziala caly czas?

sebastianrost - 2009-08-15, 19:01
Temat postu: Re: Oczko midaska(pierwsze)
midasek napisał/a:
W nastepnym roku planuje wieksze i przede wszyskim glebsze(]

Nic straconego to oczko które obecnie posiadasz w przyszłości może posłużyć jako filtr glebowo korzenny.Jak wybudujesz nowe to połącz je strumykiem i bedzie :good:

midasek - 2009-08-15, 19:02

No fajnie masz zrobione.Nastepne oczko bedzie z folii,wieksze.Wtedy sobie "poszaleje".Dzieki temu forum,mam mase pomyslow(tylko nie wiem czy kieszen wytrzyma).Kaskada dziala caly czas.Filtr cisnieniowy,lampa uv(ale byla tylko wlaczona przez pare dni) no i torf kwasny.Mieszkancy to trzy ozdobne karasie,jeden karpik i chyba ze dwie zaby.Jeszcze dwie nowe fotki.Roslinki troche podrosly.

Piecyk99 - 2009-08-15, 19:09

ja uzywam tego co mam pod reka i jakos daje rade. nie wiem czemu ale strasznie razi mnie ten kamien kolo oka :) :)
midasek - 2009-08-15, 20:12

Mi sie podobaja te kamyczki,moze na fotce to dziwnie wyglada ale w realu ok.Chyba nigdy nie byles nad "Morskim Okiem",tam to dopiero by cie razilo.Tyle kamieni dookola.. :) .
samuraj - 2009-08-15, 21:16

Bardzo fajne jest to oczko :brawo: choć osobiście zrobil bym małą kosmetykę (moje zdanie) według mnie jest tam za bardzo "równo " i poukładane--pierwsze co się rzuca w oczy to "różaniec" wokoło oczka , wymieszal bym kamienie małe z dużymi
AurorA - 2009-08-15, 23:32

Oczko całkiem ładne jak na oczko z formy i na takie malutkie. Mi się podoba :good: jest dobrze wkomponowane w otoczenie i nic mnie nie razi no może poza tymi kaczuszkami ;)
Nawet fontanna których zwolennikiem nie jestem tu jakoś nieźle się komponuje , szczególnie po podświetleniu. Zauważyłem że cześć roślinek błotnych sadzisz po suchej stronie brzegu (widzę chyba kaczeniec, mięte wodną, skrzyp arktyczny) - czy te roślinki mają dosyć wilgotno, bo na pierwszej fotce z przodu widzę że jedna przysycha- chyba to bobrek.

hepik - 2009-08-16, 20:25

Rozebrać rózaniec(albo ułożyć go z płaskich kamieni) i będzie git!
ewa535 - 2009-08-16, 21:43

Podzielam zdanie DArka , poza tym bardzo ładne i dopracowane oczko :brawo: !
Czy wiesz może albo Ktoś z gości co to za roślinka z samej lewej strony oczka-ta niziutka ciemnozielona , takie rozetki ?

Bountys - 2009-08-16, 22:06

WItam widze ze masz podobne umiejscowienie oczka jak i u mnie czyli niedaleko plot sasiada ja mam tak z powodu zbyt malej dzialki nie dalo sie innaczej hehe a i tak rozbudowalem o jeszcze jedno takie jak mialem a jeszcze bym cos dolozyl :) to choroba juz chyba.
MOim zdaniem bardzo fajne oczko kaskada i roslinki jak na pierwsze oczko super bo wtedy sie robi najwiecej bledow a u CIebie ich nie widac.
Mam pytanko gdzie kupiles te halogenki podwodne i jaka byla cena jezeli pamietasz bo mam zamair dac podobny pod kaskade pozdrawiam.

AurorA - 2009-08-17, 01:48

ewa535 napisał/a:
Czy wiesz może albo Ktoś z gości co to za roślinka z samej lewej strony oczka-ta niziutka ciemnozielona , takie rozetki ?

Ja w tym miejscu widzę Dąbrówkę rozłogową Atrtopurpurea, liście z reguły są czerwone lub czerwono zielone, ale często robią się wręcz czarne.
http://sklep.oczkowodne.n...ropurpurea.html

midasek - 2009-08-17, 14:05

Bountys napisał/a:
Mam pytanko gdzie kupiles te halogenki podwodne i jaka byla cena jezeli pamietasz bo mam zamair dac podobny pod kaskade pozdrawiam.
Lampki kupilem na alledrogo 4x10w 12v,mozliwosc zmiany koloru poprzez kolorowe szkielka.Cena 130zl
AurorA - 2009-08-17, 21:27

Ewa dąbrówka atropurpurea nie rośnie w naturze to sztucznie wyselekcjonowana odmiana, wiec pewnie co innego widziałaś, chyba że ktoś tam posadził :P .
alibaba - 2009-08-18, 23:04

Fajny pomysł z tą podświetloną fontanną :good:
midasek - 2009-08-26, 11:10

Chce obok wykopac nowe wieksze oczko,w tym by rosly same rosliny i sluzylo jako filtr a w nowym rybki.I tu pytanie o rade.W jaki sposob mialbym polaczyc to oczko(z formy)z tym nowym(z folii lub betonu),zyby nie bylo przeciekow itp.
Adalbert - 2009-08-26, 13:50

Ja mam taki układ. Kombinowałem różnie ale skończyło się na tym,że kupiłem folię 2 na 2 m i wyłożyłem w środku następnie w brzegu oczka wyciąłem wypływ i folie z maego oczka wyłożyłem na brzeg dużego na zasadzie dachówki. Warunek! wypływ z jednego oczka musi być z 10 cm wyżej niż krawędź drugiego!
Bountys - 2009-08-27, 21:57

Midasek u mnie sa tez 2 oczka jak sie ktos przyjzy ale oba z folii teraz zaluje ze nie wpadlem ordazu na to by zrobic tyle miejsca bo bym zrobil jedno duze poprostu.