Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Naturalne

Piecyk99 - 2009-08-13, 19:52
Temat postu: Naturalne
Witam. Oczko po przerobce, tegoroczne. Glebokosc ok 1m. Dlugosc ok 4 szerokosc 1,7m. Wykonane z kamieni piasku zwiru i ziemi.(celizna)

Rosliny:
sit
kaczeniec
lilia
rdestnica
palka
trzcina
zabience
i cos podwodnego chyba kabomba z akwa bo kiedys wrzucilem i teraz rosnie cos i wyglada wlasnie jak kabomba
moczarka kanadyjska
bedzie wiecej napewno

Ryby:
sumy karlowe
plotki
karasie ozdobne i dzikie
karp koi

Jak sa jakies pytania albo sugestie jestem otwarty:)

wiecej fotek pstrykne aparatem jak bedzie czystsza woda bo po deszczu jest nieciekawa..

alibaba - 2009-08-13, 20:07

wygląda super naturalistycznie :good:
ale woda faktycznie niezbyt ciekawa :-(

Piecyk99 - 2009-08-13, 20:18

dzis widzialem prawie dno, jest coraz lepiej:)
fotki byly robione pare dni temu..
Woda jest dosc czysta. Widac rano dno i sumy:)
Mam staly obieg wody. Na dobe ubedzie ok 10cm wody i tyle samo wplynie swiezej. Glonow nie ma przynajmniej:)

Adalbert - 2009-08-13, 20:24

Piecyk99 napisał/a:
Mam staly obieg wody. Na dobe ubedzie ok 10cm wody i tyle samo wplynie swiezej.

Jak to rozumieć? znaczy, że takie masz ubytki i dolewasz?

Piecyk99 - 2009-08-13, 20:31

tak. W upalne dni 10cm ubedzie spokojnie. Przewaznie ok 5cm. Ubywa wody a ja rano dolewam nowej czystej ze studni. tak codziennie:)
Radek G. - 2009-08-13, 20:39

Witam
oczko ciekawe, jeśli ubywa Ci 5-10 cm wody to musisz mieć jakieś przecieki. U mnie w upalne dni ubywa max. 1 cm wody, a mam oczko z dużą strefą wody płytkiej i mocno się nagrzewa.

Piecyk99 - 2009-08-13, 20:47

przeciaka calym soba:D:D to oczko naturalne z ziemi kamieni i piachu:P
ThePaludarium - 2009-08-13, 21:33

To strach wyjeżdżać na dłużej :P

Oczko całkiem całkiem.....
A nawet bardziej . ;)

Piecyk99 - 2009-08-13, 21:53

nie ma tak sle:P cos by sie wymyslilo:P
Piecyk99 - 2009-08-14, 12:52

doszly nowe rosliny:
rzesa
skrzyp lesny
pistia
hiacynt
i dwie jakies nowe ale nazw nie znam

gdy bedzie lepsza pogoda zrobie foto

PS: pistia i hiacynt lubia slonce czy cien?
Nie widac mojego jesiotra od jakiegos czasu.. Ale nie wyplynal do gory brzuchem to mam nadzieje ze zyje. Mogly by go sumy zjesc?

castleman - 2009-08-14, 17:12

:pa: Witam serdecznie
Oczko wygląda ciekawie.
Mi się też ta uciekająca woda nie podoba.
Nie udałoby się połączyć na stałe jakoś z tą studnią?
Może jednak lepiej przebudować. W zimie będziesz miał problem...

sebastianrost - 2009-08-14, 19:00

Piecyk99 napisał/a:
Na dobe ubedzie ok 10cm wody i tyle samo wplynie swiezej. Glonow nie ma przynajmniej:)

Po co dolewasz tą wode do naturalnego stawku przecież normalne jest ze jeżeli jest poziom wody przykładowo na 1m dolejesz 10cm to i tak woda zrowna sie do poziomu 1m ,wnioskując możesz wode lac a i tak rano bedzie stały poziom

Piecyk99 - 2009-08-14, 19:02

dlaczego sie nie podoba? jak naturalne to naturalne:). nic nie bede przebudowywal. Juz mialem takie oczko pare lat i nie bylo zadnego problemu. w zimie jedynie trzeba wode dolewac co jakis czas. ryby zyly i funkcjonowaly normalnie.
minus ze trzeba dolewac, ale ja wode mam caly czas wiec to zaden problem.
plus to zero glonow staly obieg wody i czysta woda(po deszczu wyglada jak kaluza niestety)

dzis doszlo kilka nowych DZIKICH roslinek:)

nie ma stalego poziomu wody, jak nie bede dolewal to moze wyparowac cala. Dzis zauwazylem ze wody w ogole nie ubylo.. moze juz ziemia jest wystarczajaco nasiaknieta?:)

Mi nie przeszkadza jak sie woda leje:) tafla sie rusza, woda natlenia, rybki sie ciesza, leje sie przez strumyk z kamieni dodatkowo efekt:)

Czy Wy nie chcielibyscie, aby stara woda uciekala a na to miejsce wyplywala nowa, swieza?
W koncu kazdy chce miec oczko jak najbardziej zblizone do naturalnego..

sebastianrost - 2009-08-14, 19:14

Piecyk99 napisał/a:
nie ma stalego poziomu wody, jak nie bede dolewal to moze wyparowac cala. ..

Naturalne zbiorniki mają to do siebie ze maja zroznicowany poziom wody w zaleznosci od poziomu wod gruntowych.

alibaba - 2009-08-14, 19:21

Ja myśle że jak ziemia nasączy sie wilgocią to ubytki spadną do akceptowalnego poziomu, ale na twoim miejscu założył bym jakiś zawór pływakowy na dolocie żeby nie musieć myśleć o dolewaniu.
sebastianrost - 2009-08-14, 19:25

alibaba napisał/a:
Ja myśle że jak ziemia nasączy sie wilgocią to ubytki spadną do akceptowalnego poziomu, ale na twoim miejscu założył bym jakiś zawór pływakowy na dolocie żeby nie musieć myśleć o dolewaniu.

:-D :-D Nie slyszałem o czymś takim jak nasączenie ziemi.Jeżeli bedą niskie poziomy wód gruntowych to nawet dolewanie nie pomoże bo wody w studni też zabraknie

Piecyk99 - 2009-08-14, 19:28

Spokojnie moi drodzy. Jak juz pisalem mialem juz taki zbiornik pare lat i nic sie zlego nie dzialo. Ja widze w tym same zalety. Za pare lat powinno byc jeszcze bardziej zarosniete i ladniejsze:) dzikim kaczka tez sie podoba, bo przylatuja co jakis czas:)
alibaba - 2009-08-14, 19:33

sebastianrost napisał/a:
alibaba napisał/a:

:-D :-D Nie slyszałem o czymś takim jak nasączenie ziemi.Jeżeli bedą niskie poziomy wód gruntowych to nawet dolewanie nie pomoże bo wody w studni też zabraknie

Zrób eksperyment. wylewaj w glinany dół kolejne wiadra wody i obsrwój w jakim tempie ubywa, po którymś z koleji zacznie bardzo wolno ubywać, nie zlikwidujesz wycieku całkiem ale obniżysz do akceptowalnego poziomu. Oczko to nie koniecznie folia i siatkobeton plus odkurzacz i lampa uv żeby było sterylnie :P

Piecyk99 - 2009-08-14, 19:37

Masz racje. Bo coraz mniej tej wody niestety ubywa.. Ja chce zeby ubywalo tak jak na poczatku :)

Prosze wszystkich o jakies opinie, sugestie, slowa krytyki na temat wygladu (techniki ani zadnych zabiegow nie przeprowadzam wiec o to nie prosze:P)

sebastianrost - 2009-08-14, 19:41

alibaba napisał/a:
sebastianrost napisał/a:
alibaba napisał/a:

Zrób eksperyment. wylewaj w glinany dół kolejne wiadra wody i obsrwój w jakim tempie ubywa, po którymś z koleji zacznie bardzo wolno ubywać, nie zlikwidujesz wycieku całkiem ale obniżysz do akceptowalnego poziomu. Oczko to nie koniecznie folia i siatkobeton plus odkurzacz i lampa uv żeby było sterylnie :P

Niewazne jakie bedzie podłoże glina czy piasek jeżeli poziom gruntowy opadnie to i z gliny też bedzie susza prawa natury niestety :-D :-D :-D

alibaba - 2009-08-14, 19:44

sebastianrost napisał/a:
alibaba napisał/a:
sebastianrost napisał/a:
alibaba napisał/a:

Niewazne jakie bedzie podłoże glina czy piasek jeżeli poziom gruntowy opadnie to i z gliny też bedzie susza prawa natury niestety :-D :-D :-D

Czytaj do końca moje posty i ze zrozumieniem, poza tym to nie miejsce do dyskusji technicznych

sebastianrost - 2009-08-14, 19:57

alibaba napisał/a:
[

po którymś z koleji zacznie bardzo wolno ubywać, nie zlikwidujesz wycieku całkiem ale obniżysz do akceptowalnego poziomu. :P

No chyba umiem czytać ale masz racje to nie miejsce do takiej suchej dyskusji wolę sobie wypic :piwko: i sie zrelaksowac.

Co w naturalnym stawko (oczko) nazywaszakceptowany poziom :-D :-D

Piecyk99 - 2009-08-14, 20:10

Sebastian masz racje. prawa natury:) ale o to mi wlasnie chodzi, tak chcialem i tak mam:)

no i oboje macie racje co do tej rozmowy:P

lepiej doradzcie co zrobic, co dodac, co sie wam podoba a co nie:) musze zrobic zdjecie calego otoczenia oczka

sebastianrost - 2009-08-14, 20:20

Piecyk99 napisał/a:

lepiej doradzcie co zrobic, co dodac, co sie wam podoba a co nie:) musze zrobic zdjecie calego otoczenia oczka

Jak dla mnie to bym przesadził ta pałke troszke bliżej brzegu bedzie bardziej naturalistycznie wygłądało.Dorzuć jeszcze jakąś fajną lilie i tylko cieszyć oko

ps. oczko całkiem fajne zawsze chciałem miec naturalne ale niestety susza

Piecyk99 - 2009-08-14, 20:53

jest lalja ale na razie ma 8 lisci i 2 kwiaty. Palke przesadze blizej brzegu jak mowisz :)
czekam az rdestnica sie bardziej rozrosnie. W poniedzialek dojdzie grazel jeszcze najprawdopodobniej.

Milo mi ze sie podoba :)

sebastianrost - 2009-08-14, 20:56

Piecyk99 napisał/a:
jest lalja ale na razie ma 8 lisci i 2 kwiaty. Palke przesadze blizej brzegu jak mowisz :)
czekam az rdestnica sie bardziej rozrosnie. W poniedzialek dojdzie grazel jeszcze najprawdopodobniej.

Milo mi ze sie podoba :)

Na fotkach chyba jej nie widac ale sie rozrośnie i bedzie fajny klimacik

Piecyk99 - 2009-08-14, 21:02

tak, na zdjeciach ich nie widac. Jutro postaram sie zrobic zdjecia aparatem i bedzie wszystko czarbo na bialym :)

osobiscie czegos mi w tym oczku brakuje.. tylko czego? :???:

Piecyk99 - 2009-08-15, 10:50

AurorA - 2009-08-15, 15:01

Cytat:
W koncu kazdy chce miec oczko jak najbardziej zblizone do naturalnego..

oczko do którego codziennie dolewasz sztucznie wodę nie ma nic wspólnego z naturą

Piecyk99 - 2009-08-15, 15:59

mi sie zawsze wydawalo ze oczko naturalne ma duze wachania poziomu wody- tak jak u mnie.
a wg. mnie dolewanie wody jest bardziej naturalne niz brak jej ubytku.. ale to tylko moje skromne zdanie

AurorA - 2009-08-15, 16:11

Piecyk99 napisał/a:
mi sie zawsze wydawalo ze oczko naturalne ma duze wachania poziomu wody

właśnie o to chodzi- przestań dolewać i czekaj na deszcz to wtedy będzie naturalnie - zobaczysz co to duże wahania :P

Piecyk99 - 2009-08-15, 16:17

zobaczymy jak to bedzie wygladac :) ale sprobuje

poza tym staly poziom wody utrzymuje sie juz 2 dzien.. hmm..

prosze WAS WSZYSTKIACH o rady i sugestie, bo jeszcze tu sie nie spotkalem z takim zbiornikiem i chce go utrzymac w jak najlepszej formie..

[ Dodano: 2009-08-16, 20:59 ]
poziom wody nieznacznie sie obnizyl po 3 dniu.

pytanie do expertow: moja lilja ma zawsze 8 lisci i 2 kwiaty, ale nie otwieraja sie ostatnio.. mozna nawozic teraz obornikiem? jesli tak jak to zrobic?

maruder - 2009-08-16, 00:31

Piecyk99, wykopanie dziury w ziemi i nalewnie do niej wody, az ta przestanie uciekac nie jest najlepszym pomyslem na stworzenie super naturalnego oczka. U siebie masz jakas mieszanine zwiru, piasku, ziemi i kamieni (ktora nazwales celizna, a o ktorej nie ma ani slowa w internecie), ktora zapewnia niska przepuszczalnosc oczka... Niestety, musi byc tam jeszcze jakis inny czynnik, ktory to powoduje (nie wiem, moze niski poziom wod gruntowych, moze gliniaste podloze), a ktory trafia sie bardzo rzadko w innych miejscach, bo gdyby to byly jedyne skladniki wymagane do budowy naturalnego oczka, to nikt by sobie zadna folia ani siatkobetonem, czy tym bardziej stara wanna glowy nie zawracal... poza tym, nie kazdy ma wlasna studnie :P
Piecyk99 - 2009-08-16, 20:20

celizna- u nas tak sie to ziemie nazywa, jest to ziemia zolta, a wlasciwie glina, ktora charakteryzuje sie ttym ,ze nie przepuszcza wody. a ja na ta gline dalem kamienie zwir i piasek.

[ Dodano: 2009-08-17, 20:38 ]
ponawiam pytanie o lilje i jesiotra. Ludzie pomozcie mi..

dodalem nowe rosliny:
palka miniaturowa( nie wiem skad nazwa skoro ma ponad 1metr:)
mieta wodna
przestka
bobrek trojlistkowy

prosze o wyrazanie opinii, negatywne tez sa mile widziane

Piecyk99 - 2010-04-21, 11:20

Witam wszystkich po duzej przerwie. Oczko juz pomalu zakwita:) wiosne czuja napewno kaczence. Tak jak pisaliscie wczesniej. Nie dolewalem wody do mojego oczka i poziom wody sie wyrownal. Zobaczymy jak bedzie w lecie- ciekawe jak bedzie wygladal pozziom wody. W sumie moim oczkiem zajmowali sie moi bracia ale bylo zaniedbane. W tamtym roku ja go probowalem reaktywowac i zobaczymy co wyniknie z moich dzialan. Malo mam doswiadczenia, ale mam nadzieje ze mi wszyscy pomozecie i kazdy z was dolozy kilka groszy do mojego interesu:) Chodze do szkoly, ucze sie jeszcze i nie spotkalem nikogo z kolegow kto by sie interesowal oczkami wodnymi.. a szkoda. W przyszlosci jak znajde prace i bede zarabial zbuduje oczko moich marzen :)

Jak na razie: woda dosc brudna, ale z kazdym dnie staje sie coraz bardziej czystsza. Powod? pewnie brak roslin, nie posiadam w ogole roslin podwodnych.
I tutaj pytanie: w jakiej ilosci, gdzie, jakie i kiedy kupic? (dodam ze jako mlody chlopak nie posiadam duzo funduszy)

pozdrawiam wszystkich, prosze o pomoc

JAREK G - 2010-04-21, 15:44

Piecyk99 napisał/a:
W przyszlosci jak znajde prace i bede zarabial zbuduje oczko moich marzen :)
I tu Ci się chwali :good: Tak trzymać więcej takich :D
Piecyk99 - 2010-04-21, 15:54

Jak narazie to szukam roslinek tu i tam. Wszystko co jest w tym oczku zrobilem sam, bez niczyjej pomocy i bez wydawania pieniedzy :)

Doradzcie cos jak dalej rozbudowywac oczko?

Piecyk99 - 2010-04-24, 09:29

pomoze ktos?
Adalbert - 2010-04-24, 09:50

Cytat:
pomoze ktos?

Łykęd zapowiada się pięknie więc zalecam spacerek po zapuszczonych rowach, bagienkach itp. Wiele roślin już ostro ruszyło z wegetacją a takie pałki czy kosaćce wyrażnie się wyróżniają. Na bank coś znajdziesz za free. Sadź jak najwięcej z czasem będziesz redukował i dosadzał rośliny bardziej "wyszukane" .

Piecyk99 - 2010-04-25, 18:34

Tylko, ze nei wszystkie rosliny zdobede bez ich zakupu. I tu pytanie ile jakie gdzie i kiedy najlepiej kupic?
Piecyk99 - 2010-04-26, 19:07

moje kaczuchy :)

Uploaded with ImageShack.us

Vanka - 2010-04-26, 19:26

Piecyk99 napisał/a:
moje kaczuchy

zajefajne :)

Piecyk99 - 2010-04-26, 19:35

jeden jakis taki inny::) nie chce kwitnac choc tyle pakow ma, ale i przyjdzie kolej na niego
ewa535 - 2010-04-26, 20:26

Boże jak pieknie, a u mnie nawet zawiazków kwiatów jeszcze nie ma...
Piecyk99 - 2010-04-26, 20:35

no przynajmniej sie kaczuchami moge pochwalic :) co roku jakims sposobem pieknie kwitna i sa naprawde duze..
JAREK G - 2010-04-26, 21:30

Piecyk99 napisał/a:
no przynajmniej sie kaczuchami moge pochwalic
Możesz z czystym sumieniem :good:
Elendil - 2010-04-27, 05:09

Potwierdzam ;)
Kaczeńce pierwsza klasa :brawo:

Piecyk99 - 2010-04-27, 07:37

takie szczescie mam, ze kaczence rosna 70 metrow od mojego domu w rowie :) bardzo duze, moje sa wieksze niz pilka do koszykowki i to o polowe :) jakby cos to mozna sie dogadac jakos i moge wyslac takiego kaczenca( sa i male osobniki) ale wszystkie z tego miejsa osiagaja wielkie rozmiary.

dzis ide na polowanie na inne roslinki :)

Piecyk99 - 2010-04-29, 19:11

Moje obecne rosliny:
4 rodzaje palek
2 rodzaje liljii(nie znam odmian)
irys
kaczeniec
sit
skrzyp lesny
przestka
bobrek
mieta wodna
skrzyp
niezapominajka
rdestnica
i inne 2-3 ktorych nazw nie znam

planuje kupic jakies podwodne pozniewaz ich kompletnie nie mam(wstyd)
a nie mam skad ich zabrac, dziko raczej nie rosna. Pytanie ile i jakie najlepiej kupic no i jaki to jest koszt. Jako ze chodze do szkoly to pieniedzy jako takich nie mam wiec we wakacje do pracy i kasa na oczko wodne oczywiscie!!:) wiec jakis kosztorys sie mi przyda.

Mam sumy karlowe, slyszalem ze to nie jest lubiana ryba w oczku, czy ktos moze powiedziec cos na ten temat?

Jako ze teraz to juz jest w sumie naturalny staw, bo wody juz nie dolewam. Sama sie uzupelnia jak na razie po deszczu, zobaczymy jak bedzie latem. Myslalem o jakims sposobie filtracji mechanicznym. Rybki kopia, bawia sie w podlozu i mam metna wode. Kolor zolty od gliny. Czy ktos moze cos doradzic? jesli nic nie wymyslimy nic sie nei stanie:) grunt ze ryby sie mnoza i nie choruja. roslinki tez jakos daja rade jak na razie.

pozdrawiam i prosze i jakies rady :)

leszek50-57 - 2010-04-29, 19:21

Dam ci dobrą radę co do sumów,są wszystko żerne mam na myśli ryby
ni nadają się do stawów,bo sumy nawet zimą żerują ,wybierają sobie rybki
z mułu jak ze stołówki .Miałem ich w stawie działkowym po prostu
zrobiły nam spustoszenie. ;)
poz.Leszek
---------------

maruder - 2010-04-29, 19:46

leszek50-57 napisał/a:
wybierają sobie rybki
z mułu jak ze stołówki
to, ze sumy sieja spustoszenie, to sie zgadza, ale ze ryby zimuja w mule, juz nie bardzo.
Piecyk99 - 2010-04-29, 20:43

no ryby zimuja w mule to prawda, tez to zauwazylem. u mnie sa 3 sumy karlowe. zeruja na pewno ale chyba na narybek. nie ubywa mi ryb a wrecz przybywa.

prosze o dalsze odpowiedzi i podpowiedzi :)

maruder - 2010-04-30, 00:44

Piecyk99 napisał/a:
no ryby zimuja w mule to prawda, tez to zauwazylem.
hmm... a niby jakie to zahibernowane ryby wyciągnąłeś z tego mułu, jeśli można wiedzieć? :-o
Piecyk99 - 2010-04-30, 16:48

moj sasiad mial tez takie oczko jak ja bo taka sama ziemia i pamietam jak kilka lat temu skul lod i wypompowal wode bo likwidowal oczko i wyciagal ryby z mulu
leszek50-57 - 2010-04-30, 17:58

Piotr pogadaj sobie z ichtiologami to ci powiedzą o sumach
i czy żerują w zimie . ;)
poz.Leszek
----------

maruder - 2010-04-30, 18:58

Piecyk99 napisał/a:
moj sasiad mial tez takie oczko jak ja bo taka sama ziemia i pamietam jak kilka lat temu skul lod i wypompowal wode bo likwidowal oczko i wyciagal ryby z mulu
skoro wypompowal wode, a zostal sam mul, to chyba logiczne, ze ryby tez w nim zostaly??? :ziew:

leszek50-57 napisał/a:
Piotr pogadaj sobie z ichtiologami to ci powiedzą o sumach
i czy żerują w zimie .
Leszek, a gdzie ja napisalem, ze sumy nie zeruja w zimie?
Piecyk99 - 2010-04-30, 19:04

ja nie pomoge, mlody jestem, nei znam sie. ja ciegle pytam bo ciagle chce miec lepsze oczko choc to wszystko co mam zrobilem sam i bede sie tym chwalil bo wiekszosc moich rowiesnikow szuka zaczepki czy pije albo pali..
leszek50-57 - 2010-04-30, 19:10

Sumy nie wchodzą w letarg zimowy ,a pisałem ,ze żerują zimą
i mogą wyjadac ryby ,które zimują w mule,bo wiadomo,
że sumy mają węch i czułki na na końcach wąsów. ;)
poz.Leszek
===========

maruder - 2010-04-30, 19:12

Piecyk99, i dobrze, tylko nie przyjmuj wszystkiego nowego za pewnik, tylko analizuj i wyciagaj logiczne wnioski ;) ale sie wymadrzylem :-D ale tak to dziala...
Piecyk99 - 2010-05-01, 10:18

bede pamietal :) jaka stosowac filtracje jesli mozna by bylo cos samemu zrobic? ponawiam pytanie o rosliny