Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Coś Tomka

ThePaludarium - 2009-08-11, 11:03
Temat postu: Coś Tomka
Będę cytował z regulaminu.
Cytat:
1.Z czego zrobione jest oczko (folia, beton, staw...)

Z wanny :-D [Odpływ zaklejony sylikonem.]
Cytat:
2.Jaką ma pojemność

Myślę , że 200 litrów to ma ....
Cytat:
3.Zarybienie

Raczej nie będzie
Cytat:
4.Obsada roślin

Mięta , bratki i trawy z przodu .
W wodzie coś nieznanego i jakaś trzcina [jak sie zmobilizuję to pójdę po moczarkę i rogatka]
Cytat:
5.Zastosowane pompy

Nawet gdybym chciał , to nie ma gdzie podłączyć[czyli że nie ma]
Cytat:
6.Zastosowane filtry (plus lampy uv , magnetyzery , itd...).

Nic z tych rzeczy ....
Cytat:

7.Inne sprawy, ciekawostki i problemy związane z oczkiem.

Gdzieś kiedyś czytałem , że ta [na zdjęciu poniżej ] może rosnąc na lądzie , i pod wodą .
Prawda to ? [to jest to "coś" nieznanego]

I foto podczas zalewania [dziś rano]. Później dam z roślinkami .

maruder - 2009-08-11, 11:19

Zszyj mate kokosowa z geowłókniną, wyloz tym wanne, nasyp zwirku wsadz rosliny i bedzie oczko jak marzenie ;)
ThePaludarium - 2009-08-11, 12:02

Nie stać mnie....
A poza tym , to jest moja wanna , oczko "rodzinne" będzie kopane na podwórku . Ale to po wymianie okien [dzisiaj pewnie skończą ] i malowaniu mojego pokoju [pewnie w tym tygodniu.].
Oczywiście ja projektuje :yahoo:

ThePaludarium - 2009-08-11, 15:55

Po zrobieniu zdjęcia polizłem na łąkę , doszło więcej trzciny , trochę moczarki i rzęsa trójrowkowa....

Adalbert - 2009-08-11, 16:25

Popracuj nieco nad otoczeniem bo jak w końcu zrobisz z tej wanny piękny akwen to będzie wyglądał jak perła na g...
melek - 2009-08-11, 17:11

Ta roślina to rdest ziemnowodny.
AurorA - 2009-08-11, 17:29

rdest na pewno , ale raczej nie ziemnowodny - obstawiam jakiś gatunek lądowy
ThePaludarium - 2009-08-11, 18:00

Cytat:
Popracuj nieco nad otoczeniem

Wiesz , wczoraj wykopałem , jeszcze pozasadzać coś na tej ziemi muszę ....

ontario_ab - 2009-08-11, 18:17

zrób coś by zakryć te brzegi, póki co to przepraszam ale :hehe:
alibaba - 2009-08-11, 19:08

Cytat:
To takie oczko na miarę naszych możliwości

Tak mi się jakoś cytat z "misia" nasuwa jak patrzę na te fotki ;)

AurorA - 2009-08-11, 19:12

Uważam że można z tego zrobić coś w miarę ładnego - początki najtrudniejsze, a nad otoczeniem musisz popracować.
ontario_ab - 2009-08-11, 19:20

nie wiem czy to możliwe, ale gdyby ta wanna została przemalowana na czarny mat...
ta biel dna zawsze będzie rzucać się w oczy

JAREK G - 2009-08-11, 20:06

Mój kolega ma zrobione oczko z takiej samej wanny. Wanna jest umieszczona na skalniaku i wyłożona folią budowlaną (koszt kilku złotych ) Dwa lat temu dawałem mu rośliny i kilka młodych karasi mimo że "oczko " jest bez prądu i żadnej techniki woda była czysta a dwa karasie przeżyły nawet zimę :)
samuraj - 2009-08-12, 00:46

także jestem zdania że można z wanny zrocić coś fajnego.Te cegły jakoś w ogóle mi tam nie pasują
ThePaludarium - 2009-08-12, 12:46

Ja bym wolał cegły na jakieś płyty piaskowca czy na inne kamienie zamienić ....
sebastianrost - 2009-08-12, 16:22

ThePaludarium napisał/a:
Ja bym wolał cegły na jakieś płyty piaskowca czy na inne kamienie zamienić ....

wywal jak najszybciej te cegły bo strasznie szpecą i zagospodaruj teren wokół oczka mogą być kamienie (piaskowiec) jakieś roślinki w oczku i wokół oczka możesz dać jakąś miniaturkolą lilie.Zobaczysz jak zadbasz o teren wokół oczka i dasz roślinki do środka bedzie cakiem fajnie wyglądało.

ps dolej wody a kolorem wanny sie nie przejmuj za jakiś czas zrobi sie zielona

ThePaludarium - 2009-08-12, 18:53

Postanowiłem pójść nad rzekę po moczarkę do akwarium ....
Wylądowała w wannie ....

Przyniosłem trochę strzałek.....
Jedna miała zamiar kwitnąc :

Druga już nie:

Chciałem wyciągnąć też kwitnącą , lecz kij był za krótki [może jutro spróbuję....]
Dałem też gałązkę wierzby , żeby się zakorzeniła :

Rzęska i takie malutkie\wnerwiające/robaczki :evil:

Oczko z prawej strony :

I z przodu:

Jutro mam zamiar dać pierwszych mieszkańców .....
Mają nimi być kiełże :crazy:
PS: Może przy okazji uda mi się "uprowadzić grążela " - ciężka robota :((
PS2: Te czerwone cegły zaczynają mi się podobać :oops: :((

alibaba - 2009-08-12, 19:00

widać że kompletny ekosystem zaszczepiasz w tym oczku ;)
Rob Z - 2009-08-12, 19:24

A ja kurczę wanny szukam :hehe: do nowego domu, faktycznie te cegiełki troszkę szpecą, ale jak już zagospodarujesz wanno-oczko, to myślę że przyjdzie czas na otoczenie
alibaba - 2009-08-12, 19:35

Rob Z napisał/a:
A ja kurczę wanny szukam :hehe: do nowego domu, faktycznie te cegiełki troszkę szpecą, ale jak już zagospodarujesz wanno-oczko, to myślę że przyjdzie czas na otoczenie

Jak się tak dobrze temu przyjrzeć to te cegiełki nadają taki post idustrialny klimat więc mają swój urok, tylko w tle jeszcze blok z wielkiej płyty by sie przydał i :good:

Vanka - 2009-08-12, 19:59

a za rok się wszyscy zdziwią :P
;)
cegły mają faktycznie śliczny czerwoniusi kolor, ale czemu tylko tyle?
Daj te cegły do wanny, na nich postaw pojemniki z roślinami. Zrobisz z cegieł użytek półkowy :)

marian - 2009-08-12, 20:42

Jak dla mnie to doskonały początek aby połknąć bakcyla.Moje pierwsze oczko jakie miałem było wykonane z mega miednicy.Początkowo miałem tam karaski przeznaczone na żywca.I jakoś tak się zaczęło.Z roku na rok się rozrastało i na dzień dzisiejszy nie wiem czy to już koniec.A wanna to całkiem dobry materiał ,tylko bym trochę bardziej wkopał ,aby za parę tygodni nie pisać "jak zamaskować brzegi oczka"A co do cegieł to najlepiej je zutylizować .Rośliny proponował bym poprzesadzać do skarpet,doniczki są zbyt widoczne.Ale pomysł całkiem dobry.Za rok dwa z wanny będzie dobry filtr .
melek - 2009-08-12, 22:22

Wpuść jakieś rybki bo ten zbiornik będzie wylęgarnią komarów ;)
ThePaludarium - 2009-08-13, 10:49

Cytat:
Wpuść jakieś rybki bo ten zbiornik będzie wylęgarnią komarów

Znalazł się właściciel najbliższego zbiorniku z rybami ....Tera tam nie można chodzić :evil:
Ale myślę , że jak będę w zoologu to popatrzę się za jakimiś brzankami czy mieczykami... :P
Ostatecznie welonką .... Choć ostatnio były orfy , karasie i KOI w dużym akwarium [i jakiś głupi pracownik wlał rano jakąś niebieską chemie i jak jeszcze popołudniu byłem , to woda była niebieska :oops: ]

Cytat:
jakie miałem było wykonane z mega miednicy

Moje to było z woreczka foliowego , potem z butelki [wkopana w ziemię + żuraw z korkiem jako wiadro= studnia] , w tamtym roku zrobiłem ok. 10l z fili budowlanej , niestety ktoś[lub coś] zrobił dziurę :x

Cytat:
widać że kompletny ekosystem zaszczepiasz w tym oczku

Dzisiaj raczej nie pójdę po kiełże - burza się zbiera [leń też :roll: ].
Ale jakiegoś pluskwiaka [?] widziałem . Z roślinami pewnie przyniosłem. :soczek:
Co do roślin , staram się obsadzić jak w rzece , która płynie jakieś 150 m od oczka .
[Trzcina z brzegu , pomiędzy nimi strzałki i rzęsa i trochę moczarki .Dno całe zarośnięte moczarką i grążelami :roll: ].
A co do rdestu - chyba się przyjął - non-stop bąbelkuje :soczek:

Coś jeszcze ....
A tak !
Drugie oczko nie będzie z siatkobetony tylko tato mówi , że kupi się gotową formę [550l],
Bo jak się zechce zmienić wystrój podwórka , to się wykopie ....
Schemat:

castleman - 2009-08-13, 16:07

:pa: Witam serdecznie
:brawo: Gratuluję zapału, oby zawsze dopisywał. :good:
Patrząc okiem Picassa super oczko ;)
Tak prawdę mówiąc roślinki wrzucasz do wanny (i bardzo dobrze),
skoro jesteś tak przywiązany do tych cegieł obsadź je czymś, a nie będą tak kuły oczu.
Jeszcze trochę pracy i czasu i może być piękne oczko.

ThePaludarium - 2009-08-13, 18:56

Na razie są "zaszczepione" , bratkiem [kwitnący na żółto , na opakowaniu nasionek pisało , że się płoży] , żółtym rozchodnikiem [czy czymś takim ] i jakąś trawa , która bardzo mi się podoba .

Jednak byłem dzisiaj po zwierzątka .... Upolowałem kilka dafni , kiełże , larwę ochotki i kilka tubifeks'ów oraz jedną [ok. 5 cm ] błotniarkę .... Lecz jak teraz poszedłem zobaczyć , to było widać tylko ślimaka ...
Przyniosłem też 3 przekwitnięte kwiaty grążela [już takie baniaki z nasionami] , liść grążela z 3 długimi [ ok. 5 cm ]kokonami ślimaków oraz konar , który jeszcze dryfuje .
Foty na razie nie będzie , bo padła bateria...

I naprawdę dziękuję za miłe komentarze ...
Przy takim "akwenie" nie spodziewałem się tego :roll:

Elendil - 2009-08-13, 19:03

Uważaj z błotniarkami, bo co za dużo to nie zdrowo...szczególnie dla roślin. Ja w swoim oczku mam trzy przyniesione i IMO wystarczy. Jak się zaczną mnożyć, to mam nadzieję, że ryby przetrzebią. Ty masz oczko nie za duże, ryb nie za wiele to ślimaki mogą poszaleć :-D
ThePaludarium - 2009-08-13, 19:30

Ostatni myślę nad jakimiś gupikami , mieczykami bądź welonką/kometką ....
Ale dla tych ostatnich to raczej nie będzie dobry zbiornik , a szkoda bo ładne ...

melek - 2009-08-13, 23:48

Brzanki i mieczyki o tej porze odpadają. Złap coś małego nad jeziorem/rzeką.
alibaba - 2009-08-13, 23:50

najlepiej karasie
ThePaludarium - 2009-08-14, 13:01

Jak znajdę jakiegoś robaka , to od razu lecę z wędką nad "basen" :-D
Na razie foty :

Zaszło kilka zmian [plaża z przody , przedni brzeg zamaskowany i kłody brzozowa za skalniak - fotka niżej :) ]

Czy nasiona są już dojrzałe ? A może błotniarka nadgryzła i pękło [bo to ciągle objada ]?

Jajeczka ślimaków:

Ślimaczek:

I jeszcze filmik z kiełżem :
http://www.youtube.com/watch?v=EHKnlFbrycc

I ile tych karasi nałapać ?

Piecyk99 - 2009-08-14, 13:07

a jakby na dno jakies zwir dac albo cos?
zamiast cegiel lepsze kamienie by byly moim zdaniem

Elendil - 2009-08-14, 13:15

Piecyk99 napisał/a:
zamiast cegiel lepsze kamienie by byly moim zdaniem

zdecydowanie

A karasi do takiej wanny to 2 maxymalnie. I to nie za duże :-D

ThePaludarium - 2009-08-14, 17:57

Ups... :oops: Dałem więcej cegieł , wpuściłem 5 karasi i 1 lin ....Takie małe okazy...
Karaś:
http://www.youtube.com/watch?v=5BovFbpV5tA

Lin[prawdopodobnie samica 8) ]:
http://www.youtube.com/watch?v=tPv9Wt82SEk

Oczko:

Teraz wygląda nieco inaczej - wyrwane te żółte kwiatki i koniczyna , na skalniak przyszła prymulka , ta tył oczka kosaćce i inne zielsko [którego nazwy nie znam :oops: ]

melek - 2009-08-14, 18:05

Skąd wiesz ,że samica? Złowiłeś go na wędkę czy jak?
ThePaludarium - 2009-08-14, 18:13

Według opisu z Wikipedii ...
Tak , łapałem na wędkę , na haczyku kulka z chleba i rozmrożonej ochotki .
Jeju jak brały ! Zarzucam , za chwilkę "cmoka" i wyciągam .... I to wszystko trwa z 5 sekund :yahoo:

sebastianrost - 2009-08-14, 18:44

[quote="ThePaludarium"]Przyniosłem też 3 przekwitnięte kwiaty grążela [już takie baniaki z nasionami] , liść grążela z 3 długimi [ ok. 5 cm ][i]

quote]

Zastanawia mnie co zamierzasz zrobić z tymi okazami co przyniosłeś.Przeczytaj temat lili i zobacz jak sie ów roslinki rozmnażaja

ThePaludarium - 2009-08-14, 20:33

Gdzieś na jakiejś akwarystycznej stronie czytałem o wysiewaniu grążeli ...
Ale nie pamiętam dokładnie jak to szło :(

sebastianrost - 2009-08-14, 20:39

ThePaludarium napisał/a:
Gdzieś na jakiejś akwarystycznej stronie czytałem o wysiewaniu grążeli ...
Ale nie pamiętam dokładnie jak to szło :(

Liliowate rozmnażają sie poprzez kłącza

http://oczkowodne.net/lilie.php

ThePaludarium - 2009-08-14, 20:43

http://akwa-mania.mud.pl/

Znalazłem :evil:

Edit: To skoro z kłącza , to po co wytwarzają kwiaty i nasiona?

Miałem z kłącza w akwarium , rosło bardzo ładnie . Przeniosłem do innego akwarium -bach zgniły liście ,zostało tylko kłącze. Może jutro dam je do oczka .... :idea:

melek - 2009-08-14, 21:46

sebastianrost napisał/a:

Akurat dałeś link gdzie o grążelu nie ma słowa.

sebastianrost - 2009-08-14, 21:52

melek napisał/a:
sebastianrost napisał/a:

Akurat dałeś link gdzie o grążelu nie ma słowa.

Małe sprostowanie sorka

http://www.mikrojezioro.m...azel_zolty.html

http://oczkowodne.net/wodne.php?wodne=nuphar

maruder - 2009-08-15, 00:15

Widze, ze masz jakas wizje tej wanny, bo mimo, ze klka osob podpowiedzialo Ci co mozna poprawic, Ty robisz po swojemu i... sorry, nie obraz sie, ale jak na razie wyglada to tragicznie...
alibaba - 2009-08-15, 00:58

piotr urbanski napisał/a:
Widze, ze masz jakas wizje tej wanny, bo mimo, ze klka osob podpowiedzialo Ci co mozna poprawic, Ty robisz po swojemu i... sorry, nie obraz sie, ale jak na razie wyglada to tragicznie...

A mi się coraz bardziej podoba :good:
Ten wzorek z cegieł fajnie wtgląda

Piecyk99 - 2009-08-15, 09:48

a te cegly to juz takie naturalne.. i ten bialy kolor wanny..
iwosek - 2009-08-15, 10:30

Przypomina sie moj start :hehe: od starej wanny wywalonej na działke, wkopaniu jej i zalaniu woda .... wyladowały tam karasie ktore okazały sie za małe na patelke .. pozniej byla muszelka, pozniej wanna poszła glebiej, a na nia folia, pozniej wanna zmienila swoje polozenie i doszła druga odnoga oczka, pozniej wanna poszła glebiej i oczko sie powiekszyło dwa razy, by w zeszłym roku powiekszyc sie o kolejne m3 - i tak juz zostało.

Moja rada - widze ze masz blisko do rzeki itp - taczka, ewentualnie wiaderko i po piasek - obsyp cała wanne do okoła piaskiem (na jakas folie, stare worki po zmieniakach czy cos innego co zabezpieczy piasek przed wymywaniem sie w podloze) Bedzie duzo korzystniej, do rzeki/ jeziora po jakąś rzęse czy zabisciek,
Bedzie OK - narazie nie wyglada to za dobrze - wazne ze jest zapał,
Ja startowałem identycznie - wiec wiem ze poczatki sa najtrudniejsze :hehe:

ThePaludarium - 2009-08-15, 12:19

Taczką nie da rady ...Za mokro i za grząsko :?
Piasek już z przodu leży od wczoraj ....Ale na razie tylko z przodu , bo z innych stron będą jeszcze sadzone rośliny :soczek:
A , i jakiejś konkretnej wizji to nie mam , ale innego materiału też nie mam :x

PS: Sąsiad/chrzestny kopie na łące koło rzeki staw ...
[taki ok. 10x10x1/2 m (długość x szerokość x głębokość )]
Jest tam stara buda po krowie , którą chce zamienić na taki yyy...domek letniskowy .
Właśnie wróciłem z miejsca , gdzie to będzie. Plany są świetne :brawo:
PS : I jak je se wykopie , to i ja będę mógł mieć :yahoo:
Ale trzeba to wszystko przemyśleć i w ogóle....

Piecyk99 - 2009-08-15, 14:30

http://forum.oczkowodne.n...6015626cc595a64

wejdz tu, jest kilka sposobow zeby oczko stalo sie bardzo naturalne. wystarczy troche pomyslu.

nizej nowe zdjecia

Bountys - 2009-08-16, 22:37

Najwazniejsze sa checi kazdy sie uczy i od czegos zaczyna jeszcze nie bylo kaskady z cegly a tez mozna by ciekawie zrobic moze bedziesz pierwszy i jak kiedys zrobisz oczko z follii bo pewnie sie zaraziles oczkomania to zrobisz wczesniej czy pozniej zrobisz to bedzie do dobre miejsce w wwanie na filtr glebinowo korzeniowy cala w palkach kossancach i trzcinie ktore by byly zasypane zwierkiem byla by dobra jezeli bys ja dobrze zamaskowal trzymam kciuki i pozdrawiam.
ThePaludarium - 2009-08-17, 07:58

Będzie większe oczko , ale nie na ogrodzie, a na podwórku ze 20m dalej [i przez płot i dom] .
Ale niestety te większe ma być z formy . Bo tato mówi , że z siatkobetony nie będzie dobre , bo jak będzie trzeba je przestawić czy coś to nie można....
O kaskadzie z cegły też myślałem , ale ty tato wyjechał z tekstem "cegła się rozpuści"...
W to nie wierzę , gdyż od ponad połowy roku mam kilka "kamyczków z cegły" i dalej są ;)
Ale wstępnie , kaskada ma byc z wydrążonych konarów drzew :yahoo:

AurorA - 2009-08-17, 13:02

ThePaludarium napisał/a:
Ale wstępnie , kaskada ma byc z wydrążonych konarów drzew

widzę że pomysłów Ci nie brakuje, ale to nie jest dobry pomysł

JAREK G - 2009-08-17, 20:45

AurorA napisał/a:
ThePaludarium napisał/a:
Ale wstępnie , kaskada ma byc z wydrążonych konarów drzew

widzę że pomysłów Ci nie brakuje, ale to nie jest dobry pomysł

Chyba że z bambusa :P

ThePaludarium - 2009-08-18, 15:21

Pomyśli się jeszcze nad tym ....

leszek50-57 - 2009-08-18, 17:17

Moja rada jest taka,usuń cegły i zastąp ich kamieniem polnym
sam zobaczysz czy nie będzie lepszy efekt twego oczka. ;)
poz.Leszek
--------------

wild - 2009-08-18, 18:02

tak jak kolega wyżej napisał , sam mam obłożone kamieniem polnym i wygląda bardzo naturalnie.. ;)
ThePaludarium - 2009-08-24, 12:19

Wczoraj wróciłem od babci.....
Woda zielona , rdest cały żółty [tylko to co nad wodę wyrosło jest zielone ....] - został usunięty :-o

Bajbas - 2009-08-24, 16:11

ThePaludarium napisał/a:
Pomyśli się jeszcze nad tym ...

najpierw niech się pomyśli, potem robi ;) teraz to tylko słuchawki od prysznica brakuje. No i by trzymać się stylu to te cegły powinny być ładnie poukładane a nie tak byle jak.
:piwko: Bajbas

ThePaludarium - 2009-08-26, 09:48

Toż z godzinę je układałem ....
Tylko z lewej strony mi się niezbyt podoba :/

ThePaludarium - 2009-09-13, 16:42

Ostatni zaczęła rosnąc trzcina :)
I miałem kilku gości w postaci żab trawnych [niestety bateria wtedy była nienaładowana ]
I dzisiaj odwiedziły mnie płazy , które drygi raz widzę na oczy [pierwszy raz widziałem u babci , jakieś 2 km ode mnie ] :yahoo:

Co wyrosło na brzozowym drewnie:

I wspomniane płaziki :-D

I jeszcze filmik :good:
http://www.youtube.com/watch?v=WEWR6_HPaKg

ewa535 - 2009-09-13, 20:47

ThePaludarium napisał/a:
Ostatni zaczęła rosnąc trzcina :)
I miałem kilku gości w postaci żab trawnych [niestety bateria wtedy była nienaładowana ]
I dzisiaj odwiedziły mnie płazy , które drygi raz widzę na oczy [pierwszy raz widziałem u babci , jakieś 2 km ode mnie ] :yahoo:

Obrazek
Co wyrosło na brzozowym drewnie:
Obrazek
I wspomniane płaziki :-D
Obrazek
I jeszcze filmik :good:
http://www.youtube.com/watch?v=WEWR6_HPaKg

Tomek :brawo:
to Ty masz świeżutkie to oczeńko, malutkie i roślinek nie za dużo a tu Cię zielona ropucha odwiedziła? Bardzo Ci jej zazdroszczę !
Musi być tam u Ciebie jakaś dobra aura w Twoim oczku !

AurorA - 2009-09-13, 21:19

Ropuchy nie powinny być o tej porze w wodzie. Czy mają jakiś podest aby spokojnie wyjść?
ewa535 - 2009-09-13, 21:33

Boże dopiero teraz obejrzalam filmik - ONE są trzy ! Tomek masz tam jakiesa lęgowisko zielonych ropuszek :-o
Arek chyba spoko ! Widziałeś ten konarek nad oczkiem Tomka-dadzą radę ! Swoją drogą fajny konarek - Tomek jak się tak upierasz przy tych cegłach( chociaż Ci koledzy starsi słusznie doradzali kamienie z pola) , to chociaż takimi konarkami przystrój dookola oczko - będzie jeszcze ładniejsze !
Swoją drogą to jestem pełna podziwu dla Twojej pasji oczkomaniackiej i wiem co mówię , bo znam chłopca Twojego rówiesnika - Tak trzymać i powodzenia !

ThePaludarium - 2009-09-14, 07:47

Cytat:
Czy mają jakiś podest aby spokojnie wyjść

Mają tego badyla po przekątnej wanny , jeszcze podwyższenie do brzegu w postaci małego korzonka ...

Cytat:

Tomek masz tam jakiesa lęgowisko zielonych ropuszek

Te płazy pojawiły się w okolicy w tamtym tygodniu ...
Ciekawy czy za rok będą ? Bo patrząc , jak kiedyś przybyły wielką gromadą rusałki admirał , to na następny rok nie było ich jakoś widac , ale na następne już były...Dziwne , co nie ?

Edit:
PS: I jak wyzdrowieję [bo na razie źle ze mną :(( ] to pójdę po nasiona grążela , i przygotuję je tak jak pisze na akwa-manii ;)

ThePaludarium - 2010-03-24, 14:47

I Więc wracam po zimie .
Przy jak i w oczku syf .
Na szczęście bratki przeżyły , rozchodnik[?] się rozrósł a prymulka przyjęła :yahoo:
W planach 2 karasie . Wiosną zawsze wypływają na mielizny "basenu " więc ze 2-4 złapię .
Jeszcze jesienią widziałem kłącza [ jakiejś fajnej roślinki które przyniosłem latem] które też się przyjęły , bez też :-D

mini - 2010-04-01, 16:12

faktycznie zasyfiałe... Dodawaj na bieżąco zdjęcia, bo ciekawe pomysły masz.
ThePaludarium - 2010-04-10, 17:41

Okazało się , że wszystkie rybki przeżyły zimę - czyli lin i 5 karasi + masa kiełży .
1 z 3 zimujących żab tez przeżyła .
Wiem to przez wrednego sąsiada , z którym jestem od wakacji skłócony [on i jego brat są tacy wredni , że nawet w gimnazjum mają ich dość , mimo to , że chodzę jeszcze do podstawówki .]
Więc wrzucił mi korzenie słonecznika z ziemię i syf był jeszcze większy - wylałem wszystko i zalewam od nowa ...
Trzcina przeżyła -puszcza nawet pęd z boku .
Strzałka nie przeżyła - zostawiła jakieś przetrwalnikowe formy i są teraz 4 "bulwy z listkami ".
A co najciekawsze , znalazłem ponad 20 dżdżownic i były żywe !Dzisiaj umieściłem też doniczkę na drucie - taka forma płycizny dla situ rozpierzchłego powstała .
Później pewnie większość roślin i ryby pożegnają wanienkę i powędrują do oczka z formy na podwórku - czyli teren ogrodzony , więc nie będę musiał się już marwił sąsiadami .
:???:
PS: Z powody nieporozumienia związanym z rybkami do moich akwariów dostałem mieczyki [miały by gupiki] , połowy już nie ma u mnie , gdyż 20 mieczyków w niespełna 30 litrowym akwarium to jakieś nieporozumienie . Więc gdy temperatury nocą będą stale pow. 20*C zamieszkają w wannie mieczyki - pogromcy larw komarów :soczek:

Edit :Jeśli są jakieś błędy typu brak "ci z kreseczką" czy też barki liter to przepraszam - klawiatura z komputera siostry mnie nie lubi :?

Edit2: Zdjęcia będa jak betaria się naładuje :pa:

melek - 2010-04-10, 17:43

Strzałka tak zimuje a po za tym jest jeszcze za zimno dla niej.
ThePaludarium - 2010-04-10, 17:48

Za zimno czyli ?
czarnk - 2010-04-10, 19:53

czyli jeszcze nie odrasta :) poczekaj trochę i odbije
ThePaludarium - 2010-04-10, 20:19

Aaa....Ale takie pączki liści są :yahoo:
czarnk - 2010-04-10, 22:33

czyli odbije spokojnie ;)
ThePaludarium - 2010-04-11, 13:22

Całość :

I kilka zbliżeń ...
Ten zielony kilkutek to pączki liści grążela - przeżył zimę :roll:

Tu ta półka o której pisałem ;)

Nawet tulipan się znalazł :P

Szafirek ...

...i hiacynt

Bratek , u którego wczoraj zauważyłem rozkwitający pąk :yahoo:

A tu tło -czyli głównie bzy

I moja pomocnica , kotka-przybłęda , która mnie bardzo lubi [za względu na to , że czasami<...no , dość często> coś dostanie ] :good:

Niestetu ma coś z prawym okiem , takie jakby zalepione "śpiochami" :?

ThePaludarium - 2010-07-24, 13:59

Dawno mnie nie było , a dookoła oczka zarosło , w oczku woda zzieleniała, a było jej nalanej tylko do połowy.
Wczoraj dolałem resztę , wypłynęły 4 karasie - 3 samice i jeden samiec [jak nacisnęło się brzuszki to samiczkom ikra wypływała] oraz lin. Pływała tez samica mieczyka -dzisiaj znalazłem ją zdechłą .
Podejrzewam szok termiczny . Dzisiaj wyczyściłem porządnie i wiem , że owoc grążela wrzucony w tamtym roku zaowocował kilkoma siewkami grążeli , wrosła tez strzałka .
Dodałem sadzonkę grążela do "półki" i strzałę , która rosła w akwarium .
Mam zamiar dokupić rogatka [nigdzie w okolicznych wodach go nie ma :x ] kotewkę orzecha wodnego i żabiściek .
Dzisiaj wyłowiłem z rzeki moczarkę , cześć dałem do akwarium , resztę przymocowałem do dna .
Z obsady to mam : larwy ochotki , larwy jętek , kiełże , ośliczki[3 ostatnie wczoraj dodałem, 2 ostatnie mam jeszcze z ostatniego wpuszczania] i jednego karasia . Poproszę wujka [który jest wędkarzem] aby załatwił mi jeszcze karasi ;)
No to teraz zdjęcia:
Całość;

Larwa ochotki-ta akurat została zjedzona przez moją samiczkę gupika :P

Motylki , które przylatują do...żółtych kwiatków :-D

I siewki grążeli

Zdjęcia z wczoraj , kiedy woda była jeszcze brudniejsze niż po dzisiejszej podmiance .

Pozdrawiam , Tomek.

123tomas14 - 2010-07-24, 14:48

:pa: Witaj. :pa: Mam pewną radę. Nie lepiej kupić kawałek folii i zrobić to jak należy. Musisz się strasznie męczyć. Widzę, że pomysłów Ci nie brakuje, więc jakbyś zainwestował trochę pracy i troszkę pieniędzy mógłbyś zbudować coś naprawdę ślicznego.
ThePaludarium - 2010-07-24, 15:01

Już gdzieś wcześniej pisałem , że ma być jeszcze zbudowane "prawdziwe" oczko .
Ale termin przeciągnie się niestety do przyszłego roku .
Ach ci budowlańcy ...Ups...ale przygadałem sobie i tacie :P

I niestety , chciałem dać mrożoną ochotkę temu karasiowi co jeszcze żył i jak doszedłem do oczka to i ten już nie żył .
mam nauczkę na przyszłość co do wymiany wody ...

Gosik - 2010-07-24, 21:07

witaj-przeczytałam wszystkie Twoje posty od samego początku-pomysłów i samozaparcia Ci faktycznie nie brakuje, więc zamiast dolewać wodę, wymieniać gnijące rośliny i łowić nowe ryby bo poprzednie zdechły-pomyśl...usiądź i pomyśl...oczko z wanny to ciekawy pomysł, ale zrobiłabym tak (rozumiem że nie masz kasy i radzisz sobie jak potrafisz)-
1/ wkop wannę głębiej, a boki jak już muszą być te czerwone cegły-obsadź niżej-czemu ta wanna jak postument-wystaje jak wulkan.
1/ włóż do wanny 2 cegły-posłużą jako półki i posadź w nich (może być w skarpetach, jak ktoś Ci tu doradził) rośliny. Wsyp piachu albo dobrze wypłukanego zwykłego, drogowego żwiru-na pewno masz gdzieś taką drogę z której możesz pozbierać. Poszukaj na polu kamieni-włóż żwir i kamienie na dno wanny-posadź rośliny-one czyszczą wodę.
W koło wanny, jak nie będzie tak wysoko stała, a prawie równo z ziemią-posadź różne kwiatki-będzie milej i dla oka i dla patrzenia na oczko.Masz niedaleko wodę-roślin pływających też w niej pewnie nie brakuje-przynieś je, ale pamiętaj, aby najpierw wsadzić je do jakiejś miski z wodą, aby wypłukały się, bo naznosisz robactwa.W koło zawsze jest sporo materiału budowlanego-trzeba tylko umieć patrzeć-kamieni nie brakuje, roślin na polach, przy strumykach, czy stawach-też pełno-korzenie czy ciekawe pniaki brzozy lub innego drzewa też można znaleźć.Jak nie zadbasz o roślinność w oczku, to za każdym razem, przy braku filtra, napowietrzacza itp-będzie bagno.Podstawa to rośliny-później ryby. Zacznij od wanny-wkop ją prawie równo z ziemią.

ontario_ab - 2010-07-24, 21:16

wannę można też wyłożyć folią budowlaną - nie będzie widać tej bieli, nie wiem jak cegła zachowa się w wodzie, ale poza tym słuchaj Gosi - wie co mówi...
Wiele osób pozbywa się teraz roślin - porozmawiaj z nimi, chętnie pomogą !

ThePaludarium - 2010-07-24, 23:05

Cytat:
1/ wkop wannę głębiej[...]czemu ta wanna jak postument-wystaje jak wulkan.

Do tej [pory obsadzałem roślinami płożącymi brzegi , aby je zakryły . Ale nie będę robił sobie roboty z wykopywaniem i wkopywaniem wanny .
Szybciej , prościej i lżej będzie ją "obsypać" ziemią dookoła , przynajmniej taki mi się wydaje....
Cytat:
Wsyp piachu [...] Poszukaj na polu kamieni-włóż żwir i kamienie na dno wanny-posadź rośliny-one czyszczą wodę.

Więc piach jest , ale przy nalewaniu nowej wody "wywiało" go na prawą stronę w kamienie [i jeden korzeń :P ] Tam się wysiały grążele i rośnie strzałka , która popłynęła tam jako przetrwalnik.
Ale dalej mało i jak pisałem-mam zamiar dokupić kilka [raczej] szybko rosnących roślin.
Cytat:
roślin pływających też w niej pewnie nie brakuje-

Nie brakuje , ale to rzęsa i do tego roi się tam od pijawek ...
Cytat:
Zacznij od wanny-wkop ją prawie równo z ziemią.

Jak pisałem -wzniosę dookoła sztucze mini-nasypy , tylko się trochę boję , że podczas deszczy ziemia naleci do wanny...Ale coś się wymyśli -już mam pewien pomysł :evil:
Cytat:
cegła zachowa się w wodzie

Twarda jest!Działą w filtrze w akwarium jako biologia :-D

Dziękuję za podpowiedzi :roll:

ThePaludarium - 2010-07-26, 11:24

Łowy na rośliny uważam za raczej udane :-D

-pół 3litrowego wiaderka moczarki
-sadzonka z odnogami jakiejś trzciny
- cała sieć situ rozpierzchłego , który rósł pływając na powierzchni .
Poza tym rozpocząłem już prace nad oczkiem . Tylko zrobiłęm sobie przerwę na 2 śniadanie :soczek:

[ Dodano: 2010-07-26, 20:43 ]

Po małych zmianach :-D

Gosik - 2010-07-28, 19:02

no tak...już dużo lepiej, ale ten nasyp z piachu trochę rozciągnij naokoło, bo sprawia wrażenie grobu.Jak go powiększysz, nabierze wyglądu i koniecznie czymś go obsadź, i będzie superowo :pa:
ThePaludarium - 2010-07-28, 19:30

Dzisiaj doszły nowe roślinki :

Do oczka trafiło mniej rogatka , był potrzebny w akwarium ;)

Cytat:

już dużo lepiej

No to się cieszę
Cytat:
, ale ten nasyp z piachu[...]
teraz
Nie został dokończony z powodu deszczu .
A robota zostanie dokończona jak ...mhhh... uzbieram wystarczającą ilość energii :hehe:

[ Dodano: 2010-07-29, 14:44 ]
Wykopałem dzisiaj z brzegu rzeki 2 grążele [od rzeki w promieniu 1m rosły w błotku poza korytem] i jednego z rzeki , do tego jeżogłówkę i jeszcze jakieś trzcinowate coś z kłączem małych rozmiarów.

Grążela z brzegu , który miał niedojrzały owoc dałem do doniczki , którą postawiłem na półce z cegieł (widać też kotewkę)

Rogatki:

PS: Na zdjęciach jeżogłówka jest za trzcinami , obecnie jest bardziej na środku w doniczce w której rosła siewka grążela -przeniosłem ją do akwarium ;)

Gosik - 2010-07-29, 19:33

no widzisz-jak jest więcej roślin, od razu lepiej to wygląda. Poza tym rośliny zaczną czyścić wodę, oczywiście nie nastąpi to w ciągu 1-2 dni, ale co najmniej tygodnia.Na początku woda może przybrać kolor herbaty-nie przejmuj się tym-to jest pierwszy proces w czyszczeniu jej przez rośliny. Glony na razie Ci nie grożą, bo upały się skończyły. Obsadzenie wokół wanny....ups, raczej oczka, bo coraz bardziej przypomina oczko-tez dużo dało-jest ładniej. Dobry pomysł z tym korzeniem-mówiłam, że jak dobrze się rozejrzeć, to w koło pełno rzeczy przydatnych i do oczka, i przy oczku. Poszukaj jeszcze kamieni-zwykłych polnych-takich większych i wrzuć na piach obok-między nimi posadź rośliny, będzie się super komponowało. :brawo: :pa:
ThePaludarium - 2010-07-29, 20:26

Dzisiaj byłem na borówkach i znalazłem jeden ciekawy korzeń . Nie było miejsca na więcej , bo brat patyków "na bronie" nazbierał . Jutro tez jadę , więc czegoś poszukam , ale brat nie jedzie , więc będę miał caaały bagażnik dla siebie -czyli na różne pniaki ;)
ThePaludarium - 2010-07-31, 13:30

Nie dziwuje się Jarkowi ;)

A ten las to do bani jest . Wczoraj wróciłem z niego i przywiozłem małe drewienko.
Znalazłem też 2 fajne , ale do bagażnika się nie zmieściły :((

Obecnie trwają prace nad prawą stroną , lewa tez jest pomalutku robiona , ale siły skupiam na prawej ;)

Na razie tylko prawa strona , bo właśnie bateria w aparacie padła i nie mogę więcej zgrać :evil:

ThePaludarium - 2010-08-02, 16:16

Pojawili się nowi mieszkańcy :yahoo: jak również :(( i :dupa:
A są to:
-larwy komarów :???:

-jakieś kropki które są bardzo towarzyskie i łączą się w gromady :x

-jakiś robak , którego od razy nazwałem "krętak" .
Miałem włączone nagrywanie filmów ,a że nie było czasy na zmianę ustawień :oops:
http://www.youtube.com/watch?v=iYXy2eGEjdA
Dokończyłem też murek z prawej strony , jeszcze tylko obsadzić w środku i poutykać "rozchodnika" [tak nazywam tą drobną roślinkę kwitnącą na żółto] między cegły ;)

DO tego mam jakiś problem z rogatkiem , zrobił się tak ....szary ,natomiast nowe odrosty są czerwonawe . Za to pięknie "bąbelkuje" [znacie to pojęcie? ]

http://www.youtube.com/watch?v=R5NaG_TG4UE
Na filmiku widać wypływające bąbelki tleny :)
Dałem też roślinki z akwarium : paprotnicę i nadwódkę .
Nadwódka zrobiła się szara , ale nowe listki są czerwone a miejsce gdzie zasłaniały starsze liście są wciąż zielone -nie zszarzały

I jeszcze pomocnik , który znalazł tunel przeszkodnika-kreta który zrobił kopiec w centrum "plaży".
Nie chciał wyjść z domu , ale potem mu się spodobało i nie chciał wracać -jak się irytuje to się tak marszczy :hehe:

Zaraz jeszcze pozgrywam zdjęcia kwiatków ;)

[ Dodano: 2010-08-02, 17:24 ]

Non stop więdną ok. 15.00-16.00 . Więc je codziennie podlewem , ale niewiele to pomaga...

ewa535 - 2010-08-02, 17:08

Tomcio jesteś Boski !
Ile razy jestem u Ciebie w galerii wprawiasz mnie w bardzo pozytywny , ciepły nastrój.
Nie obraź sie za Tomcio - nie mam Cię za dziecko.
Mówie tak do mojego Bracicha (35 lat) i syna (31 ) - Twoi imiennicy.
I to jest z wielkiej sympatii!
Kibicuję Ci od początku i ciągle mnie pozytywnie zadziwiasz.
Fajnie Ci idzie!
Roslinki coraz faniej rosną.
:brawo:
Na cegłówkach położyłabym jakieś kamienie .
A psiak słodki !

ThePaludarium - 2010-08-02, 17:26

ewa535 napisał/a:
Tomcio jesteś Boski !
Ile razy jestem u Ciebie w galerii wprawiasz mnie w bardzo pozytywny , ciepły nastrój.

Serdecznie dziękuję .

ewa535 napisał/a:
Nie obraź sie za Tomcio [...]
I to jest z wielkiej sympatii!
Kibicuję Ci od początku i ciągle mnie pozytywnie zadziwiasz.

A miło mi , bardzo mi miło :)

Tyle komplementów , że aż mnie zawstydzasz :oops: [ :lol: ]

ewa535 napisał/a:
Roslinki coraz faniej rosną.

Tak właściwie to rośliny dookoła oczka raczej nie rosną *, a przeprowadzają się z mamy grządek :hehe:

*Są kilka dni po przesadzaniu , ale u jednej roślinki wyraźnie widać przyrost .
Ale jeśli chodzi ci o rośliny wodne - to się zgadzam:a już zwłaszcza jeśli chodzi o grążele :yess:

ewa535 napisał/a:
Na cegłówkach położyłabym jakieś kamienie .

A na cegły mam inny pomysł , ale na razie ciii.... :idea:

Vanka - 2010-08-02, 18:36

Tomek - a czy pomyślałeś aby dac choć trochę żyznej dobrej ziemi? Na plaży to się najwyżej można usmażyć ;) - w samym piasku nic Ci z tych kwiatów nie wyrośnie :-(
Cegłówki - cóż, ja tez mam w bliskim sąsiedztwie oczka :D
a krętaki czy jak im tam kręcą się w kółko :???: i to są drapieżniki
jak dla mnie pozytywna sprawa ta wanna :lol: :good:

Elendil - 2010-08-02, 19:20

ewa535 napisał/a:
Tomcio jesteś Boski !

Bo wszystkie Tomki to fajne chłopaki ;)

Pzdr.

ewa535 - 2010-08-02, 19:28

Elendil napisał/a:
ewa535 napisał/a:
Tomcio jesteś Boski !

Święte słowa !!! Drogi Tomaszu ! (też czasami tak mówię)

ThePaludarium - 2010-08-03, 11:00

ewa535 napisał/a:
Elendil napisał/a:
ewa535 napisał/a:
Tomcio jesteś Boski !

Święte słowa !!! Drogi Tomaszu ! (też czasami tak mówię)

Też składam pod tym swój podpis ;)

Vanka napisał/a:
jak dla mnie pozytywna sprawa ta wanna :lol: :good:

:soczek:

Vanka napisał/a:
a czy pomyślałeś aby dac choć trochę żyznej dobrej ziemi?

Jest ziemia z grządek truskawkowych :-D

Wczoraj zrobiłem testy :
GH 14*n
NO2 - 0,9mg/l :-o

Więc trzeba temu zaradzić ...
Podmiany wody jak to się robi w akwariach? Może ....
Ale na pewno trzeba dodać roślinek azotożernych ...
Trochę dodałem ;)
Rzęsa:

Żabieniec -miał jeszcze 2 pędy kwiatowe/kwiatostany/czy jak to się tam zwie .
Z tyłu widać też rdest [ten , który niby może rosnąć na lądzie i w wodzie *]

*Patrz pierwsza strona

Wczoraj wpuściłem 25 ślimaków : 2 zatoczki , 1 błotniarka duża [tak jak na zdjęciu , ale nieco mniejsza] reszta to te małe , jak po prawej .A do tego poza spisem [nielegalnie :hehe: ] rozdętkę :

Poza tym naliczyłem jeszcze 10 kokonów błotniarek i 1 zatoczków [?].
Obok kokonów były takie malutkie czerwone żyjątko -czy one wyjadały zarodki ?

I jeszcze kotewka , która zaczęła wypuszczać listki z czerwonym brzegiem :

A na koniec kwitnący mieczyk , którego cebulki dostałem od babci .
Akurat ten był u mamy na grządce , i przesadziłem go z pąkami .A ten , który wyrósł nad oczkiem nie zakwitł .Może później zakwitnie . A jeśli nie , to go przesadzę , bo rośnie między kamieniami -więc mam mało ziemi , która i tak jest wypłukiwana z większości substancji odżywczych :

Gosik - 2010-08-03, 14:21

tak jak mówiłam-takie kostki brukowe byłyby super u Ciebie. Na obrzeżach piachu-poza wanną-tam gdzie nasyp się kończy-mógłbyś zrobić takie nierówne (falowane) otoczenie piachu a między kostką posadzić bluszcz-on zarośnie kostkę i będzie wchodził na piach-to bardzo efektownie wygląda ( oczywiście jak masz skąd taką kostkę podebrać)
samuraj - 2010-08-03, 14:28

Tomek nie znam Twoich umiejętności, możliwości ale nie zastanawiałeś się aby wykopać sobie oczko z folii a z tej wanny zrobić np. filtr g-k.Pytam bo widzę u Ciebie wielki zapał i chęć stworzenia czegoś samemu -- jeśli zdecydujesz się na oczko z folii publicznie oświadczam że wyślę Tobie całkowicie za frii nadmiar moich roślin
ewa535 - 2010-08-03, 15:32

JA nie mam za dużo , bo w oczku przecież nigdy nie jest za dużo ;) Ale Darek fajnie mówi !
W takim razie ja też Ci wtedy też coś wyślę. Nakopię Ci kosaćców w moim lesie !

ThePaludarium - 2010-08-03, 16:27

samuraj napisał/a:
ale nie zastanawiałeś się aby wykopać sobie oczko z folii

Ja o tym myślę , od kiedy wkopałem [uwaga!] wiadro w ziemię :lol:
Ale napiszę to ,co już pisałem w tamtym roku- a w tym nie wyszło -
są plany na przyszły rok :-D
Tylko tato bardziej na formę , niż na folię .
"Bo kto wie : może trzeba będzie trzeba przenosić oczko ..."
Ja natomiast wolałbym siatko-beton .

A poza tym folia od 12 czerwca odpada , ponieważ od tego czasu mam psa :)

samuraj napisał/a:
-- jeśli zdecydujesz się na oczko z folii publicznie oświadczam że wyślę Tobie całkowicie za frii nadmiar moich roślin

ewa535 napisał/a:
W takim razie ja też Ci wtedy też coś wyślę

No cóż ... Czy mam w takim wypadku inne wyjście niż zacząć kopać nowy dół na oczko ? ;)

ewa535 - 2010-08-03, 16:33

:yahoo: :yahoo: :yahoo:
Będziemy Cię wspierać z całych sił !

ThePaludarium - 2010-08-03, 18:50

No to super :good:

Znalazłem sposób na larwy komarów :yahoo:
http://www.youtube.com/wa...player_embedded

A teraz złe wieści :
po usunięciu tych szarych żyjątek z liści żabiścieku okazało się , że miejsce gdzie siedziały pożółkło .

To te wredne małpy :bum:

Pomyślałem , że bym może kupił jakieś rybki , które by zjadały larwy komarów , a może i w tej "szarej masie" ze zdjęcia -najbardziej pasowałyby kardynałki .
Rybki zimnowodne [podobno w naturalnym środowisko żyją nawet w 5*C :-o ], na zimę będę mógł zapewnić akwarium , a do tego są to najtańsze rybki w sklepie [2zł/szt]
więc przy aktualnej pustce w portfelu będzie małe stadko :good:

Elendil - 2010-08-03, 19:14

ThePaludarium napisał/a:
Pomyślałem , że bym może kupił jakieś rybki , które by zjadały larwy komarów ,

welonki kup, u mnie w mini oczku dwie zrobiły porządek :)

ThePaludarium - 2010-08-03, 19:48

Ale czy by przezimowały ?Bo nie mam warunkó dla nich w akwarium :((
Niby karaś -a karasie u mnie przezimowały- ale welony wymagają raczej wyższych temperatur ...

lukaszp2201 - 2010-08-03, 20:17

Szkoda, że u mnie nie ma gdzie wykopać takich roślin jak macie wszyscy :-( Cóż góry to góry :((

[ Dodano: 2010-08-03, 21:19 ]
zapomniałem dopisać, jestem zdziwiony, że z wanny może powstać tak piękny zbiornik :) . Jak roślinki ruszą na przyszłą wiosnę to będzie super. Trzymam kciuki :brawo:

ThePaludarium - 2010-08-04, 17:30

Znów mnie odwiedził kret :evil:
Ale mam oczko z metalu więc nie boję się , że ją przedziurawi :-D
Tylko to okropnie wygląda i robi tunele pod kwiatkami :???:

Postanowiłem też zasadzić kwitnącego bratka , normalnie obcinam kwiatki po zakwitnięciu:
dowiedziałem się , że energia włożona w kwitnięcie i wydawanie nasion zostanie "przeniesiona" na rozrastanie się . Ciekawe czy przetrwają zimę ?
Bo resztę w doniczkach na zimę dam do piwnicy :

Eksperymentuje też z siewkami nieśmiertelników , zasadziłem koło oczka -ciekawe czy przezimują? I tak wielkim eksperymentem było wysianie ich w połowie lipca :oops:

Zastanawiam się jeszcze nad rybkami do oczka .
O zaletach kardynałków już pisałem .
A o welonkach trochę jeszcze poczytałem , i ktoś z forum przezimował w oczku teleskopa.
Ale one zżerają strasznie rośliny - znaczy w akwariach , jak to bywa w oczku-nie wiem..
Ale może będą wśród nich kolorowe karasie -kiedyś wypatrzyłem takie ;)

A wracając do oczka -dzisiaj woda była taaaka czysta -ale kamieni nie widziałem , rogatek za bardzo zasłaniał - a do tego chmury się strasznie odbijały w tafli :?

I jeszcze kwiatki , cynie -czy jakoś tak się zwą -baaardzo mi się podobają :-D

Oraz sadzonka truskawki podwędzona mamie :hehe:

Gosik - 2010-08-04, 18:04

Hej hop ;) coraz piękniejsza Twoja łódź wodna:)), podwędź jeszcze mamie parę roślinek i już więcej nie sadź, bo zrobi się straszny bałagan, a teraz oczko wygląda super. Tylko koniecznie te dwie, trzy rybki po 2 zł, bo komarów masz całą wylęgarnię i nie chcę myśleć co będzie, jak w końcu się wylęgną:)
ThePaludarium - 2010-08-04, 18:39

Gosik napisał/a:
podwędź jeszcze mamie parę roślinek i już więcej nie sadź,

Na prawą stronę już wędzić nie będę -swoich bratków nasadzę.
Natomiast na lewą stroną załatwiłem coś od babci ;)
Gosik napisał/a:
te dwie, trzy rybki po 2 zł,

Myślałem raczej o trzech-czterech -bo raczej stadne są 8)

Gosik - 2010-08-04, 18:58

pamiętaj że masz mały zbiornik wodny a ryby jedzą i drugą stroną pozbywają się jedzonka:)), abyś nie sprawił sobie za dużej obsady ryb, bo będziesz miał kłopot.
ThePaludarium - 2010-08-04, 19:21

Cztery 4cmetrowe rybki na ok.300 litrów to chyba nie będzie za dużo ;)
Ale muszę pamiętać o jakiś 100 ślimaczkach , na szczęście 60% to to , co się wczoraj wyległo na moich oczach :yahoo:
Ale helenki będą miały wyżerką ;)

Artur - 2010-08-04, 19:22

ThePaludarium napisał/a:
Ale helenki będą miały wyżerką ;)

Moje helenki, nie jadły np. Błotniarek. Ani dużych ani małych. Jedynie zatoczki i świderki.

ThePaludarium - 2010-08-04, 19:34

A u mnie ten mniejszy gatunek jadły .
Znaczy to byłą jedna sztuka i znalazłem po niej tylko pustą muszelkę :P

zuzi10 - 2010-08-04, 22:06

Tomek chyba lekko przesadzasz z tą wielkością wanny-300 l. Jesli się nie mylę największa z takich domowych ma 200 l. Poza tym chyba żadne rybki z wyjątkiem może dzikich karasi i to z napowietrzaniem, w tej wannie Ci nie przezimują, a więc nie snuj żadnej nadziei. Jesli masz jakieś akwa nawet takie 20 l. to bez problemu w nim przezimujesz nawet 4 karasie nieduże i tego się trzymaj kupując ryby do oczka i nie zastanawiaj nad tym które przetrzymaja zimę, a które nie.
ThePaludarium - 2010-08-05, 10:50

Cytat:
wyjątkiem może dzikich karasi i to z napowietrzaniem, w tej wannie Ci nie przezimują,

Minioną zimę przeżyło 5 dzikich karasi i jeden lin -a należy pamiętać , że temperatury spadały poniżej -30*C . Lód miał ok.15cm grubości .
Tylko bodajże 2 żabki nie przezimowały .
Cytat:
Jesli masz jakieś akwa nawet takie 20 l. to bez problemu w nim przezimujesz nawet 4 karasie nieduże i tego się trzymaj kupując ryby do oczka i nie zastanawiaj nad tym które przetrzymaja zimę, a które nie.

Mam 30l . Ale musiałbym wydać nakaz eksmisji bojownikowi [trafi do 25l z krewetkarium , na razie trwa tam okres kwarantanny , bo ostatnio mi bojownik padł , ale to jeszcze zależy , czy będzie zabijał krewetki , ] i parce gupików [samiczce dokupię drugą samiczkę pawiego oczka , a samczyk endlera trafi do bojownika ze swoimi wybarwiającymi się dziećmi ]. A mam tam dość silny filtr -kaskadę do 120l :-D
Ale wszystko wyjdzie w praniu ...

[ Dodano: 2010-08-05, 13:31 ]
Jestem w niebie -woda przejrzysta , że ...DNO WIDAĆ :yahoo:

(zdjęcia do bani , bo aparat łapie ostrość na tafli )
Jedna rzecz wyciąga mnie z mojego nieba ..
Właściwie setki :evil:

I wpuściłem jedną rybkę-brzankę sumatrzańską
Jakieś 2 tygodnie temu wujek mi przywiózł od jakiegoś kolegi z pracy ...
Do tej pory była w 5 litrowym ślimakarium na kwarantannie :oops:

Gosik - 2010-08-06, 09:13

no no...rośliny zrobiły swoje-wykonały pracę na medal-woda piękna.Na komary-ryby-wpuść 3-4 karaski-będą miały śniadanie-obiad-kolację zapewnioną :brawo: Tomku-Twoja ciężka praca, teraz będzie tylko owocowała, a Tobie przyniesie dużo radości.
ThePaludarium - 2010-08-06, 10:53

A dzisiaj woda dosłownie kryształ -każdy poszczególny kamień widać :yahoo:

A lar komarów na razie się pozbyłem -wyłapałem 90% larw -pies wywalił i sajo-nara .
Ale wyłapałem resztę [nie wszystkie , chowa się ustrojstwo nad doniczkami i wyłapać nie mogę] i nakarmiłem rybki w akwariach -i tak się zostało tyle , że musiałem wywalić .
Wniosek-zadzwonić do mamy , aby kupiła jeszcze jedną samiczkę gupika :-D
I tak muszę zadzwonić , aby kupiła ryby do oczka , bo mi się nie chce jechać [pewnie niezły dusz by był w autobusie]...

A i mam jedno pytanko -wczoraj dosadziłem żabieńca , ale jak wracałem za nim to pies[planowałem tylko spacer z psem ;) ] zostawił tylko 2 liście. A jak sadziłem to i je odgryzł ...Został tylko pęd kwiatowy - i tu pytanie - odciąć go , by roślinka przeznaczał energię na nowe liście , czy też zostawić ?

PS: W planach nowa strefa płytka ;)

[ Dodano: 2010-08-06, 14:46 ]
A , i prztypomniało mi się coś jeszcze -jak karmiłem rybki larwami wśród dziecie komarów była larw ....wodzienia :-D

Gosik - 2010-08-06, 15:29

zostaw kwiatek-puści liście
ThePaludarium - 2010-08-06, 16:55

Małe zmiany:
1)betonowy"stołeczek"- siedząc na nim o wiele wygodniej obserwuje się oczko ;)
2) półka na rośliny - na razie nie wygląda fajnie , ale już przyczepiłem moczarkę i rogatka , do tego jeszcze jakimś osadem się zasłoni i nie będzie się tak w oczy rzucać
3) są nowi mieszkańcy -ale nie rybki, po rybki pojadę sam osobiście :lol: , dzisiaj była dostawa , to coś fajnego wynajdę ;) .A nowi mieszkańcy to 2 żabki [na zdjęciu mniejsza , większa uciekała od aparatu , ale jak sprzęt odniosłem to grzecznie siedziała na gałęzi]

Do tego jeszcze 2 owady-mieszkańcy okolic oczka :

[tu będzie zdjęcie motylka , ale padła bateria i nie mogę zdjęć zgrać :evil: ]

A po roślinki na półkę pójdę jutro , bo teraz na burzę się zanosi .

A , i nie wyłapałem 90% larw komarów , przy zmianach w oczku okazało się , że zostało się jakieś 20% larw :evil:

A , i dzięki za odpowiedź :)

Gosik - 2010-08-08, 18:52

Teraz to już niewiele Ci trzeba pomagać-raczej tylko obserwować , co się dzieje:)
ThePaludarium - 2010-08-08, 20:40

dziś doszły nowe rośliny - rodzice pojechali do brata na obóz , który był nad jeziorem , zabrali wujka i9 ciocię . Ja natomiast pojechałem do babci .
Wujek wyłowił mi rogatka i jeszcze jakąś roślinę . A wyszło na to , że dostałem butelkę z 2 gałązkami rogatka , 2 sadzonki rdestnicy lśniącej i do tego wywłócznik :yahoo:

I na koniec szpan większy niż "zimny łokieć".
Całą drogę do babci tak przejechał .
Jak wracaliśmy , to zaczął szczekać ,żeby mu okno otworzyć :-D

Od babci podebrałem trochę barwinka , jak zarośnie brzegi , to nie będzie ich widać :)

Aaa...I jutro chyba nie jadę po rybki -nie chce mi się .
Mamę wyśle-powiedziała , że jak nie pojadę to mi kupi co trzeba ;)

Gosik - 2010-08-09, 14:25

pamiętaj aby rośliny przed włożeniem do oczka wrzucić do miski z wodą na 2-3 godziny, abyś robactwa nie przeniósł:)
melek - 2010-08-09, 15:31

Sama woda na nic się nie zda. Musisz do tej wody dodać jakiś środek odkażający. Szczerze powiem, że ja swoich roślin przytarganych z bagien nie czyszczę bo mi się nie chce a jakiś problemów widocznych dla oka nie mam.
Gosik - 2010-08-09, 15:33

ja tylko płuczę tak ze 2 godziny w czystej wodzie i dokładnie później oglądam-żadnych środków nie dodaję i nic jeszcze do oczka nie przytargałam.
ThePaludarium - 2010-08-09, 19:04

Rośliny porządnie wypłukałem .
A w Internecie znalazłem
Cytat:
Wg badań WIOŚ w Lublinie jezioro posiada II (dobrą)klasę czystości.

A co do rybek :

Nie mogłem takich cudeniek wpuścić do oczka -sami widzicie jakie są piękne :roll:
Dobrze , że mama zadzwoniła i się pytała czy kupić zwykłe czy złote -powiedziałem , że trzy zwykłe . I ciesze się , że powiedziałem "trzy" , bo z boku napisałem , że za nie trzeba będzie zapłacić 6 zł , a jak na liście koło żwirku napisałem , że za paczkę zapłaci się 3 zł -to mama kupił 3 paczki (do tego w opakowaniach był grubszy niż było napisane na opakowaniu :evil: ). I w ten oto sposób jestem spłukany do reszty ...
Ale 17 jadę do Lublina , to może coś "wyżeram " na karasie do oczka :P
O ile będą ...

Do oczka trafiło jakieś 2,5 kilogramów żwirku-tyle mi się zostało .
Mam jeszcze 6 kilogramów do doniczek , ale na razie nie planuję roślin ;)

Gosik - 2010-08-09, 19:12

to gdzie te ryby trzymasz?
ThePaludarium - 2010-08-09, 19:39

W akwarium ;)
melek - 2010-08-09, 21:01

ThePaludarium napisał/a:
Wg badań WIOŚ w Lublinie jezioro posiada II (dobrą)klasę czystości

Co związku z tym? Uważasz, że w takiej wodzie nie ma pasożytów i bakterii?

ThePaludarium - 2010-08-09, 21:34

Pasożyty i bakterie mogą być -ale bądź co bądź- mogę spokojnie łapy do wanienki wkładać

A poza tym:
Cytat:
Klasa II – Wody tej klasy czystości mogą być wykorzystywane [...] do hodowli ryb z wyjątkiem łososiowatych.
*

A jeszcze poza tym
melek napisał/a:
Szczerze powiem, że ja swoich roślin przytarganych z bagien nie czyszczę [...] a jakiś problemów widocznych dla oka nie mam.

;)

* cytat z Wikipedii

melek - 2010-08-09, 22:58

Ja nie chciałem skrytykować Twoje postępowanie tylko zamierzałem Ci pokazać, że napisałeś bzdurę. Czystość wody nie ma nic do obecności pasożytów, bakterii i innych ustrojstw. ;)
ThePaludarium - 2010-08-10, 18:34

melek napisał/a:
tylko zamierzałem Ci pokazać, że napisałeś bzdurę.

I chyba masz rację ;)

Nastąpiła zmiana planów , i kardynałki jednak zamieszkały w oczku .
Najpierw się rozproszyły , ale teraz pływają razem , i nie oddalają się od siebie na dalej niż ~10cm , pływają mniej-więcej w połowie słupa wody .

Na zdjęciu tuz przed aklimatyzacją :

ThePaludarium - 2010-08-12, 18:35

Ta dam :yahoo:

I nowi mieszkańcy w liczbie sztuk 3

A dzisiaj mama powiedziała , że ....trzeba koniecznie wykopać porządne oczko na podwórku .
A jeszcze wcześniej wspomniała coś o stawie na łące -więc juz na pewno będzie oczko na podwórku :-D

Gosik - 2010-08-12, 18:47

to co kwitnie to chyba orzech wodny-pewnie Aurora mnie poprawi, jak źle nazwę podałam, ale kwitnie pięknie-u mnie ani jeden orzech nie zakwitł.
Vanka - 2010-08-12, 18:53

ThePaludarium napisał/a:
będzie oczko na podwórku :-D

:yahoo:
:brawo: :good:
cos jeszcze muszę dodawać ? ;)

ThePaludarium - 2010-08-12, 19:10

Gosik napisał/a:
to co kwitnie to chyba orzech wodny-

Wiem ;) Ja to wolę nazywać kotewka [bo to tez poprawna nazwa] - krócej ;P

Vanka napisał/a:
cos jeszcze muszę dodawać ? ;)

Aaaa...Skąd :-D

Gosik - 2010-08-12, 20:16

teraz będziesz już wiedział jak dobrze zrobić od samego początku:)
Marlentje - 2010-08-12, 23:04
Temat postu: Hej!
Cieszę sie razem z Tobą Tomku! Wiem jak długo czekasz na to oczko i ile zapału wkładasz w obecne. Pozdrawiam serdecznie, Marlena
ewa535 - 2010-08-13, 00:31

:yahoo:
to gratulacje !
bo pewnie musiałeś sie sporo nalobbować !
Też sie cieszę z Tobą i już kibicuję :)

samuraj - 2010-08-13, 05:52

Więc szybko do dzieła , łopata w dłoń , naładuj baterie w aparacie aby wszyscy widzieli od samego poczatku jak to budujesz a ja jak obiecałem wyślę Tobie trochę roślin zaraz po nalaniu wody
Elendil - 2010-08-13, 05:55

Nic tylko pogratulować zapału i sukcesu lobbystycznego :good:
To teraz do roboty ;)

castleman - 2010-08-13, 09:46

Pora roku męcząca jak na kopanie, lepiej wiosną lub jesienią,
ale jak masz zapał to dwaj czadu ;)
U mnie też zakwitnął orzech :-D

ThePaludarium - 2010-08-13, 09:46

Elendil napisał/a:
To teraz do roboty ;)

samuraj napisał/a:
Więc szybko do dzieła

Nie tak szybko niestety :( najpierw trzeba wszystko poplanować , [w głowie już mam poukładane jak to będzie wyglądać , zwłaszcza widzę kwietnik z czerwonej cegły :P ]...
A poza tym na razie z forsą niefajnie :((

Ale mam nadzieję , że chociaż dół w tym roku już będzie ...

zuzi10 - 2010-08-13, 23:18

A ja jak zwykle będę Kasandrą i powiem tak: "Chyba jednak nie prędko zobaczymy to oczko." Obawiam się,że nawet nie doczekamy się go w przyszłym roku. Cos mi się wydaje,że The Paludarium albo lubi stwarzać napięcie oczekiwania czegoś, co może, kiedyś tam powstanie, albo jest marzycielem nie do końca wierzącym w spełnienie swoich marzeń :)
ThePaludarium - 2010-08-14, 15:25

zuzi10 napisał/a:
Chyba jednak nie prędko zobaczymy to oczko.

Ty mi tu lepiej nie kracz , kiedy mama jest na tak i tato również nie ma nic przeciwko temu ;)
zuzi10 napisał/a:
Cos mi się wydaje,że The Paludarium albo lubi stwarzać napięcie oczekiwania czegoś, co może, kiedyś tam powstanie,

Co to to nie , z tym to do mojego brata ...
zuzi10 napisał/a:
albo jest marzycielem nie do końca wierzącym w spełnienie swoich marzeń

Tą opcję można by było głębiej przeanalizować, ale odpowiedź chyba by brzmiała "zdecydowana raczej nie ". Ta opcja odnosi się raczej do moich przygód z paludariami ...

Gosik - 2010-08-14, 20:54

ważne że chłopak wykazał się przy oczku wannowym i rodzice to docenili-szanse na oczko foliowe wzrosły ;)
Piotrek.P. - 2010-08-15, 09:25

Gosik , co masz na myśli że się wykazał ? tak mu wszyscy słodzicie a to wygląda jak jedno wielkie wysypisko ... ;) pierwsze co bym zaczął to wywalać te cegły a potem brać się za oczko . Wystarczy wybrać się na pole , nazbierać otoczaków i zakryć tą kupę żelastwa.
ThePaludarium - 2010-08-15, 10:11

piopil napisał/a:
Wystarczy wybrać się na pole , nazbierać otoczaków

Z pól to już dawno sę wybrane i to nie prze zemnie - kto będzie uprawiał ziemniaki czy zboże na ziemi z kamieniami .
Przecież przy oraniu pług się przytępi czy coś w tym stylu -więc ludzie wybierają kamienia , ale co z nimi robią - ja nie wiem ...

Gosik - 2010-08-17, 20:50

piopil napisał/a:
Gosik , co masz na myśli że się wykazał ? tak mu wszyscy słodzicie a to wygląda jak jedno wielkie wysypisko ... ;) pierwsze co bym zaczął to wywalać te cegły a potem brać się za oczko . Wystarczy wybrać się na pole , nazbierać otoczaków i zakryć tą kupę żelastwa.

wiesz...smutne to co napisałeś-zazdrosny jesteś?, chłopak ma ogromny zapał i wyobraźnię-nie mógł i nie stać go było na oczko-stworzył go z wanny-przynajmniej wykazał kreatywność.Ale chyba musisz troszeczkę poczekać jeszcze aby to zrozumieć, bo jak na razie, to niezbyt się popisałeś swoim postem.

ewa535 - 2010-08-17, 22:28

Piopil przeoczyłam jakoś Twoją wypowiedź, dopiero dziś jak Gosia pisze to czytam i oczom nie wierzę !
MAmy tu na forum różnych chwalipiętów okrutnych i bufoniastych.
Bez pokory, bez zaplecza, bez aparatów.
I ja bardzo serdecznie proszę jak ktoś ma okres czy tam z innego powodu czepić się kogoś chce , to ja na priv mogę podać taki adres . Niektórzy bez okresu nawet tak robią i słusznie , bo się tam należy i wesoło jest.
A jeśli ktoś w Tomku nie dostrzegł wielkiej pasji, konsekwencji i niespotykanej ( w tym wieku) klasy i skromnosci to w ogóle niczego nie dostrzegł zatem nie powinien się wypowiadać a już absolutnie nie tak oschle.
I dlatego będę słodzić Tomkowi zawsze i bronić go jakem lwica !
I cegły mi się też nie podobały , ale ja nie cegły widziałam tylko młodego fajnego zapaleńca!

alibaba - 2010-08-18, 01:12

Ja uważam że te cegły dają swego rodzaju "smaczek" temu oczku :)
Bo przecież cegły pasuja do wanny, jak kiedyś już napisałem u Tomka jest taki klimat "post-industrial" :)

Piotrek.P. - 2010-08-18, 06:56

Hmm... zaskoczyło mnie szczerze mówiąc . Z tego co mi wiadomo to galeria jest do oceniania ? ja widzę stan aktualny i tego się trzymam (jakoś nie umiem bujać w obłokach) . To że ma chęci i zapał to nie wystarczy. Będzie to "jakoś" wyglądało to będzie lepsza ocena , nie rozumiem niektórych osób . Ewo trochę przesadzasz ;) nie zamierzałem nikomu sprawiać przykrości tylko powiedziałem co jest do zmiany i jak to widzę (chyba nie każdy pisze jednakowo) ... chłopak ma plany to niech zrobi wszystko szczegółowo i żeby było naturalnie ? bez cegiełek ;)
ThePaludarium - 2010-08-18, 10:26

piopil napisał/a:
zaskoczyło mnie szczerze mówiąc

A mnie to dosłownie zatkało i wbiło w fotel...a raczej w kanapę ;)

Co do cegieł-byłą próba usunięcia ich .
Okazało się że brzeg rzeki jest z gliny [taaak łaziłem w niej :-D ] i wymyśliłem , że mógłbym białe brzegi "zamazać gliną" na początku wyglądało to świetnie , ale potem popękała i już tak fajnie nie wyglądało ... Na szczęście wypróbowałem to w jednym miejscu...
Poza tym dzisiaj mam zamiar przyciąć rogatka -gdyby rósł pionowo to by już ze 20cm nad wodą wystawał ;)

zuzi10 - 2010-08-18, 11:58

Nie napadajcie tak na piopila , bo częściowo ma rację. The Paludarium jest już na tyle dorosły,( wiem co mówię bo mam wnuczkę o rok starszą)że powinien wyciągać wnioski z naszych rad. Jak na razie tego nie widzę.Opowiadanie,że na wsi nie ma kamieni w polu mnie śmieszy, bo większość moich, pozyskiwałam właśnie z takich wędrówek samochodem po wsiach i przy większości pól takie kamienie leżą, bo rolnik je wyrzuca na skraj pola jak natknie się na nie przy orce. Jeśli teraz nie będziemy mu mówić prawdy, to kiedy ma się nauczyć właściwie pojmować świat.? Bez obłudy i zakłamania? Ewie się nie dziwię, bo ona ma syna w takim wieku,że go trzeba faktycznie zachęcać małymi kłamstewkami i głaskaniem po główce, ale dziwię się Gosi, bo widziałam jej syna na zdjęciu, a przecież nasz młody oczko- maniak niedługo wejdzie w dorosłość i co wyniesie z tych słodzonych postów.
Vanka - 2010-08-18, 13:32

Jeśli mogę to i ja wtrącę.
W zeszłym roku myslałam, że Tomek najnormalniej jaja sobie z nas robi z tą wanną. W tym roku widzę, że złapał prawdziwego bakcyla.
Tomek robi w tej chwili to na co go stać, co będzie w przyszłym roku czas pokaże..
Konstruktywne uwagi widać tyczą wielu galerii na forum i tak starajmy się zachowywać wszyscy.
Piopil - Ty w zeszłym roku szalałeś z planami i wyobrażeniami, dotyczącymi oczka a w tym? cóż widzę tylko Twoje akwaria. Oczkomaniak gdzieś poszedł w siną dal..

drako - 2010-08-18, 15:31

Popieram przedmówcę.
Tomek się bawi, a bawiąc uczy... To dobrze ;) Kto się czepia, niech przeczyta tytuł jego galerii: "Coś Tomka, bo to oczko chyba nie jest" - tak samokrytycznie swoją wanienkę nazwał.
Wydaje mi się, że należy to potraktować jako osobną kategorię, tak jak On to zrobił, z przymrużeniem oka. Czy nigdy dziećmi nie byliście, nie bawiliście się w morskie bitwy kałużach itp? Zanim zbudowaliśmy swoje prawdziwe domy, powstało wiele zamków z piasku... Tomek podrośnie, zmieni się on i jego spojrzenie na to swoje "Coś".
Cegła, czy kostka brukowa też jest dobra, jako otoczenie oczka. Przecież wszystkim nam się podobało mini oczko Huberta, otoczone brukiem? (jedno z ostatnich zdjęć w jego galerii).
Wiem, tam cegły są inaczej położone, trochę równiej...

Gosik - 2010-08-18, 18:45

zuzi10 napisał/a:
, ale dziwię się Gosi, bo widziałam jej syna na zdjęciu, a przecież nasz młody oczko- maniak niedługo wejdzie w dorosłość i co wyniesie z tych słodzonych postów.

To dziwię się Tobie Zuzi-ja chwalę zapał, entuzjazm i konsekwencję, a już szczególnie kreatywność w działaniu-nie sztampę i powielactwo-jakoś z synami nie miałam i nie mam problemów,a to już dorośli faceci, więc nie musisz mi się dziwić.Zjechać kogoś jest bardzo łatwo, ale dużo trudniej dojrzeć pozytywne rzeczy. Polacy tylko potrafią narzekać i widzieć wszystko co złe. Najlepiej jak komuś dokopią, bo po co mają pochwalić-nikt ich tego przecież nie uczył, a ganić....ciągle od dziecka to słyszą, więc powielają-współczuje i Tobie Zuzi się dziwię.

ThePaludarium - 2010-08-18, 19:53

zuzi10 napisał/a:
Opowiadanie,że na wsi nie ma kamieni w polu mnie śmieszy,[...]Jeśli teraz nie będziemy mu mówić prawdy[...]

Przepraszam , ale czy myślisz , że rolnicy czekają aż ktoś zabierze kamienie?
Wiele osób w okolicy ma kamienne ozdoby koło domu . Mama sama przywoziła kamienie od cioci bo u nas kamieni praktycznie nie ma . Chyba , że miałbym podkradać kamienie sąsiadom- oni to ich nazwozili od groma ;)

drako napisał/a:
Tomek podrośnie, zmieni się on i jego spojrzenie na to swoje "Coś".

Mam wrażenie , że już się zmienia .
Czy wiecie co zrobić aby glina gdy już wyschnie nie pękała ?
Ale na razie mój prawy , rozwijający się kwietnik otoczony cegłami bardzo mi się podoba :P

drako napisał/a:
Wydaje mi się, że należy to potraktować jako osobną kategorię, tak jak On to zrobił, z przymrużeniem oka.

alibaba napisał/a:
Ja widzę że Tomek ma bardzo luźne podejście do sprawy i też tak trzeba to odbierać, są gusta i guściki a że akurat na tym forum jest przewaga naturalizmu to inna sprawa.

Myślę , że te dwie odpowiedzi najlepiej określą i zakończą całą sprawę - chyba , że chce się wam ją ciągnąć ...

A teraz co w oczku :
-przyciąłem rogatka , jest go sporo [pewnie z pół kilo] , a że szkoda go wyrzucić i nie bardzo wiem co mam z nim zrobić dałem go do beczki :lol:
-ostatnio woda zrobiła się mętna przy dnie , mam die wersje czemu tak się stało:
a) ostatnio częściej słoneczko mieszało promieniami w oczku
b) sprawka tego co wydalają kiełbie .
I co ja mam teraz zrobić ... Mam w planach wyłapanie kiełbi -oj ciężko pewnie będzie :???: Chyba , że wpłyną do butelki tak szybko jak przy złapaniu :)

samuraj - 2010-08-19, 05:48

ThePaludarium napisał/a:
ostatnio woda zrobiła się mętna przy dnie

może od tej gliny , którą oklejałeś boki

Gosik - 2010-08-19, 08:15

a może mętna woda i od gliny, i przez brak jakichkolwiek urządzeń wspomagających, jak pompa (rusza wodę), napowietrzacz czy filtr-nie masz filtru glebowo-korzeniowego-nie masz żadnego, a akwenik maleńki....stąd mętna woda-tak mi się wydaje, ale może ktoś mądrzejszy jeszcze się wypowie:)
Elendil - 2010-08-19, 09:49

Gosik napisał/a:
i przez brak jakichkolwiek urządzeń wspomagających, jak pompa (rusza wodę), napowietrzacz czy filtr-nie masz filtru glebowo-korzeniowego-nie masz żadnego, a akwenik maleńki.

To nie to. U mnie w minioczku nie ma żadnej techniki a nawet przez jeden dzień w tym roku nie miałem mętnej wody.Widoczność do dna, całe 50cm ;)

ThePaludarium - 2010-08-19, 10:05

Nie mam żadnych filtrów pomp ...
Gina też raczej nie jest źródłem problemów , gdyż już wcześniej zauważyłem zmętnienie na dnie :?
Ale wcześniej się sama oczyściła i byłą kryształ ...
Znalazłem winowajców- tato gadał ze swoim znajomym i ten przyniósł jakieś ryby i wpuścił je :evil:
Ludzie to chyba myślą , że jestem przechowalnią ryb , które się znudziły . Kiedyś dowiedziałem się , że taki chłopak ze wsi ma na zbyciu gupiki , napisałem do niego , że chciałbym trio - po jakimś tygodniu przywiózł ponad 20 mieczyków i 2 wielkie [jeden 15 drugi 20cm ] glonojady . Ostatnio kolega z pracy wujka pozbywał się rybki "bo jedna mu zdechłą i jest sama" . No to oczywiście - Tomek ma akwaria do niego ją zawieziemy ...
Normalnie nie wiem co zrobię ...
Myślałem o restarcie oczka , wymyśliłem sposób na zamaskowanie brzegów (chyba będzie dobry). Przy okazji wyłapałbym wszystkie ryby ...

ewa535 - 2010-08-19, 11:27

Tomek, jak powstanie nowe oczko, to mozesz przyjmować wszystko do tej wanny i otworzyć sklep z rybami ;)
Gosik - 2010-09-03, 20:22

ThePaludarium napisał/a:

Myślałem o restarcie oczka , wymyśliłem sposób na zamaskowanie brzegów (chyba będzie dobry). Przy okazji wyłapałbym wszystkie ryby ...

Prosimy o fotki-restart nastąpił?, a co wymyśliłeś z brzegami?

Artur - 2011-05-08, 16:42

Chłopaku, coś tak ucichł?? Dawaj jakieś zdjęcia ze stanu obecnego.