| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Wodne Imperial
Imperial - 2009-08-05, 11:51 Temat postu: Oczko Wodne Imperial Witam Forumowiczów
Moja aktywność na forum rozpocznę zaprezentowaniem mojego oczka wodnego
Oczko ma ponad 2 miesiące
Dane:
Wymiary: 6m x 3m
ok. 3,6 m3
W najgłębszym miejscu jest 1m głębokości
Zdjęcia:
Na tą chwilę jest w oczku 17 ryb
4 Karpie
9 Karasi (w tym 4 malutkie)
3 Orfy
1 Lin
Ludwig - 2009-08-05, 13:09
Pięknie , najbardziej podobają mi się płaskie kamienie na brzegach.
Adalbert - 2009-08-05, 13:13
Ten hiacynt na 4. zdjęciu to zakwitł u ciebie czy wprowadziłeś go już z pąkiem lub kwiatem?
Imperial - 2009-08-05, 13:23
| Adalbert napisał/a: | | Ten hiacynt na 4. zdjęciu to zakwitł u ciebie czy wprowadziłeś go już z pąkiem lub kwiatem? |
Własnie o dziwo kupiłem w sklepie bez oznak kwitniecia i juz po 2 tygodniach zakwitł.
Vanka - 2009-08-05, 14:07
Mi się podoba
ale są tacy co mówią ...eh...
może kiedy indziej
Ładne
maruder - 2009-08-05, 16:49
| Ludwig napisał/a: | | Pięknie , najbardziej podobają mi się płaskie kamienie na brzegach. |
Dokladnie, tez obwodka, ale o ile lepiej to wyglada. Duze brawa za plaskie kamienie
castleman - 2009-08-05, 18:01
witam serdecznie.
Jestem tego samego zdania co Ludwig i piotr urbanski, kamienie robią wrażenie
Ja bym wysadził więcej żarłocznych roślin w oczku. Woda wydaje mi się że nie jest 1 jakości
Na zewnątrz kamieni proponuję jakiś żwirek, żeby trawa "plaskaczy" nie zarosła i lepiej się ją kosiło.
Imperial - 2009-08-05, 18:21
| castleman napisał/a: | :pa: witam serdecznie.
Jestem tego samego zdania co Ludwig i piotr urbanski, kamienie robią wrażenie
Ja bym wysadził więcej żarłocznych roślin w oczku. Woda wydaje mi się że nie jest 1 jakości
Na zewnątrz kamieni proponuję jakiś żwirek, żeby trawa "plaskaczy" nie zarosła i lepiej się ją kosiło. |
Dzięki wszystkim.
Właśnie miałem taki pomysł z tym żwirkiem, co do wody to miałem z nią spore problemy, bo widoczność na początki była z 10cm, jednak po zamontowaniu lampy UV, spokojnie widać juz dno.
JAREK G - 2009-08-05, 19:34
Oczko już pochwalili to ja pochwalę rybki , ładne szczególnie ten karp "waniliowy" szkoda że nie ma na fotce lina
ewa535 - 2009-08-05, 19:34
Piękny stawik , bardzo piękny
Widzę ,że masz kaskadę z formy, jesli to nie tajemnica powiedz proszę gdzie kupiłeś i nieelagancko zapytam za ile. Przymierzam sie do drugiej kaskady , tym razem chcę sobie ułatwić i tylko obłożyć głazami ale koszty mnie przerażają.
Adalbert - 2009-08-05, 19:51
| Cytat: | | Właśnie miałem taki pomysł z tym żwirkiem |
Tu też uważaj bo żwirek przechodzący bezpośrednio w trawnik tylko utrudni koszenie a kamienie strelają jak z ckm-u. Ja tak miałem i musiałem dołożyć drugi "szereg" kamieni wpuszczonych w ziemię na poziomie trawnika. Teraz jest i koszenie b. łatwe.
Imperial - 2009-08-05, 20:15
| ewa535 napisał/a: | | Widzę ,że masz kaskadę z formy, jesli to nie tajemnica powiedz proszę gdzie kupiłeś i nieelagancko zapytam za ile. |
Te kaskadę kupiłem juz dosyć dawno bo z 5 lat temu, wtedy jeszcze do mini-oczka mojej Mamy. Było to pod Warszawą (wioska nazywała się chyba Mory), w sklepie właśnie z art. "oczkowymi". Z tego co pamiętam to kosztowała 300-400 zł ale dokładnie nie pamiętam.
| JAREK G napisał/a: | | szkoda że nie ma na fotce lina |
krysiek - 2009-08-05, 20:17
Wszystko pięknie Spróbuj lepiej zgrać kaskadę z otoczeniem.
A#O - 2009-08-05, 23:34
Bardzo ładne oczko i woda też nie najgorsza. Miejmy nadzieję, że się nie zabrudzi.
Ryb masz dokładnie tyle, ile ja (nie licząc ostatniego wylęgu), objętość też mamy niemal identyczną. Tylko Twoje ma większą powierzchnię, czyli średnio biorąc jest płytsze.
AurorA - 2009-08-09, 19:29
Oczko mi się podoba, bardzo ładnie wkomponowane w teren ale wygląda jakoś płasko przydał by się w jednym miejscu jakiś większy głaz lub duża roślina wystająca sporo ponad wodę. Obwódka z płaskich kamieni jest fajna ale zbyt jednolita i taki różaniec wokół całego obwodu psuje efekt, jakby tak był wykończony sam przód było by piękniej
| Cytat: | Ten hiacynt na 4. zdjęciu to zakwitł u ciebie czy wprowadziłeś go już z pąkiem lub kwiatem?
|
Ja ostatnie hiacynty z pod folii wprowadzałem do oczka na początku czerwca a cały czas wydają kwiaty, i miałem sygnały od wielu osób które u mnie kupowały ze też zakwitły- widać wystarczy im niewielkie podpędzenie w chłodniejszym okresie. J jaz miałem w tym sezonie ilość kwiatów liczoną w setkach i ciągle kwitną jak głupie. Kwiaty piękne ale bardzo krótkotrwałe .
marcinek6661 - 2009-08-09, 21:07
Śmiało wstawiaj na konkurs!!!
Imperial - 2009-08-18, 14:29
Wklejam kolejne fotki, tym razem z kwitnącą Lilią:
W tym sezonie juz raczej nic nie będę w oczku zmieniał, z uwagi na projekt przebudowy oczka po zimie, gdzie chciał bym je pogłębić do 1,6 - 1,8 m (w najgłębszym miejscu) i powiększyć pojemność do ok. 8 m3
alibaba - 2009-08-18, 23:02
Super te płaskie kamienie wyglądają no i oczywiście rybki sa ekstra
Imperial - 2009-09-11, 15:45 Temat postu: Oczko Wodne v 2.0 Witam
postanowiłem jednak przed zimą powiększyć moje oczko wodne, z uwagi na zbyt małą głębokość starego (95 cm). Pojemność wody mojego stawiku wzrosła do 10 m3 i max głębokość doszła do 140 cm.
Mój nowy okaz KOI ok. 35 cm
alibaba - 2009-09-11, 15:52
| Imperial napisał/a: | | Mój nowy okaz KOI ok. 35 cm |
Faktycznie olbrzym nawet na zdjęciu z daleka dokładnie go widać , na wigilie w sam raz
|
|