Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - Przerobienie murowanego basenu na oczko wodne

Taran - 2009-08-01, 20:12
Temat postu: Przerobienie murowanego basenu na oczko wodne
Witam!
Mam na podwórku murowany basen. Ostatnio stałam się aktywnym ogrodnikiem, więc przyszedł czas i na basen. Chciałabym go przerobić na oczko wodne. W obecnej formie byłoby to oczko jakieś niedorobione i w związku z tym potrzebuje rady. Dodam jeszcze, że w oczku tym miałyby mieszkać przez miesiące letnie moje żółwie czerwonolice. Więc murek wystający nad powierzchnię ziemi jest porządany ;)
Basen ma wymiary 286x445 cm, a głebokość to około 1 metr.

Tutaj są zdjęcia tego basenu

ewa535 - 2009-08-01, 21:32

Ja bym dała mnóstwo głazów i kamieni. Płaskich zeby połozyć na ten parapet -tak by wystawały znacznie poza obrys brzegu murka i od strony wody i lądu.
I większych wokół, zeby wyoblić trochę ten prostokatny kształt. A pomiędzy to drobniejsze i jakieś rosliny skalniakowe. A w jednym miejscu pomost , wystajacy troszkę nad lustro wody a na ladzie dłuższy, jako punkt obserwacyjny. Chyba że chcesz modern-designe to zostaw ten kształt a z jednej strony daj Ścianę ze stali po której będzie płynęłła woda.
W sumie to masz fajnie - gotowe oczko. NAjwiekszy ambaras to dla mnie był wykop i folia. A potem nasadzenia,kosmetyka to czysta przyjemność.

sebastianrost - 2009-08-01, 21:49

najgorsze to że nie ma strefy płytkiej coś musisz wykąbinować może ktoś bedzie miał jakis pomysł ja narazie nie widze tam roślin (miejsca na posadzenie)
samuraj - 2009-08-01, 22:16

i trudno będzie zobaczyć tam rośliny skoro mają tam mieszkać żółwie
sebastianrost - 2009-08-01, 22:22

W zaprzyjażnionym botaniku w Poznaniu w jednym z oczek mieszkają żółwie pływających roslin nie ma lilie zaledwie kilka liści jedynie w specjalnej strefie błotnej są roślinki ale tam raczej żółwie nie myszkuja,a wszystko wina ludzi którzy pozbywają sie swoich żółwi właśnie tam a opiekunka oczka nie ma sumienia ich oddać(tylko gdzie)Jak ktoś chce to Ona odda za darmo maja ok 12 szt.
AurorA - 2009-08-01, 23:10

Ja widzę w tym basenie tylko możliwość uprawy Lili wodnych i roślin swobodnie pływających- będzie miało swój urok. Oczywiście żółwie odpadają. Rybki można wpuścić.
Taran - 2009-08-02, 10:55

Aby roślinki miały większą szansę na przetrwanie w starciu z żółwiami myślałam, aby zrobić dwie strefy: w jednej mieszkałyby żółwie i dorzucałabym im roślinki do jedzenia, a druga strefa niedostępna dla żółwi, w której rośliny by sobie swobodnie rosły(czyt. nie byłyby zjadane przez żółwie).

A aby móc mieć rośliny strefy płytkiej i bagiennej myślę o wybudowaniu strumienia obok basenu. Miejsca mam dość, więc byłby dość długi.

AurorA - 2009-08-02, 12:26

Żółwie bardzo zanieczyszczają wodę - albo chcesz mieć ładne oczko albo bajoro z żółwiami - to nie idzie w parze.
Taran - 2009-08-02, 15:21

To moje subiektywne zdanie, ale czy 4 żółwie(bo tyle ich jest) nie zanieczyszczają wody w takim samym stopniu jak kilkanaście średnich ryb?
ewa535 - 2009-08-02, 21:17

sebastianrost napisał/a:
najgorsze to że nie ma strefy płytkiej coś musisz wykąbinować może ktoś bedzie miał jakis pomysł ja narazie nie widze tam roślin (miejsca na posadzenie)

ja bym z jednego brzegu dała rusztowanie typu warszawskie pomalowane jakąś antykorozyjną farbą na max, a zamiast dech z drewna jakieś plastikowe płyty ( można pozyskać z dużych pojemników na mieso (tanie) i na tym szczelnie bym poukładała kamienie rózne (plastik nie wypłynie a i ładne "dno" będzie . W tym rosliny. JAk sie to dobrze zamaskuje nikt nie zobaczy ,ze to taki myk z rusztowania dla budowlańców a roślinki będą miały wyżej.

AurorA - 2009-08-02, 21:17

1 żółw bardziej zanieczyści niż kilkadziesiąt ryb.
silpe - 2009-08-07, 19:20

Przyklad zagospodarowania basenu ;)

http://www.youtube.com/watch?v=MJrAg5bkKrs

sebastianrost - 2009-08-07, 20:14

silpe napisał/a:
Przyklad zagospodarowania basenu ;)

http://www.youtube.com/watch?v=MJrAg5bkKrs

Sory... ale biedne te ryby bez roślinek a takie ładne...

ontario_ab - 2009-08-07, 20:33

nie chcę wiedzieć ile kosztuje system filtracji, przykład koipond nastawionego typowo na pokaz, nie podoba mi się... ale większość koipond tak wygląda - to jedyny minus (wg. mnie) hodowli tych pięknych ryb
ewa535 - 2009-08-07, 21:00

Piękne japońskie ryby, piękny japoński wzór na balustradzie , i gdyby wokół baseniku tez było po japońsku to kupuję te koi-pond nawet bez roslinek. Ale do tego sielskiego-polskiego wystroju (też mam taki ale w drugiej części ogrodu) to raczej moim zdaniem nie pasuje. Ale cóż każdy robi tak zeby zadowolić siebie a nie gusty innych.
AurorA - 2009-08-09, 20:08

sebastianrost napisał/a:
Sory... ale biedne te ryby bez roślinek a takie ładne...

przy takich kojakach nie utrzymasz roślinek, chyba żeby cześć zbiornika odgrodzić siatką

Marineira - 2009-08-31, 09:40
Temat postu: basen jako oczko
Najlepiej do basenu dołożyć strefe bagienną jako osobą część. Albo otaczasz cały basen mniejszym zbiornikiem, np wyłożonym folią, albo np z jednej stony dokłladasz strefe bagienne. Mozliwosci jest wiele. Jezeli chcesz w takim zbiorniku miec rózwnowage biologiczna bez techniki, strefa bagienna powinna miec min70% CALEJ powierzchni zbiornika. Jak dołozysz pompy i wymusisz obieg wody mozesz miec duzo mniej.
Zalezy co chcesz zrobic z tego basenu.
Mozesz zrobić staw kąpielowy.
Przyklady jak moze to wygladac masz na
http://www.biotop-natural...rie_privat.html
Wiecej info na http://www.stawy-kapielowe.com.pl/pdf/stawy.pdf

marekapn - 2009-11-02, 11:10

Tak czytam co piszecie i trochę się nie zgodzę z tymi żółwiami, mam w oczku (4tyś litrów) 2 żołwie czerwonolice i nie zauważyłem zby zanieczyszczały wodę.
momo - 2009-11-02, 19:24

czy ten basen trzyma wodę bo na zdięciach nie widzę żeby jakoś specjalnie był izolowany
Vanka - 2009-11-07, 15:16

Moim zdaniem to całkiem proste, aby z takiego basenu zrobić oczko nawet ze strefą błotną. Kształt wcale nie przeszkadza i mozna się pokusić na stwierdzenie, ze jest taki no "modernistyczny".
Co ja bym zrobiła aby uzyskać strefy w takim basenie? Otóż: na początek oczywiście spuścić wodę z basenu i porządnie wyczyścić ;) . Następny krok wyznaczyć miejsce gdzie chciałbyś miec rośliny. Przy tym kształcie możesz to zrobic zarówno pod linijkę jak również dowolnie nieregularnie. Krok następny zdobycie dużych polnych kamieni i wyłożenie ich wg ustalonego kształtu. Krok następny wysypanie w tej części basenu warstwy mieszanki ziemi i gliny, do górnego poziomu kamieni. Następna warstwa kamieni i tak dalej i tak dalej. Można by było ziemię wyizolować agrowłókniną, aby podczas pierwszego zalewania wodą nie wypłukać jej całej do drugiej części basenu. W ten sposób mógłbyś uzyskać kilka stref głębokości i sadzić rośliny bezpośrednio do gleby. Można by tą strefę wysypać grubym żwirem. Oczywiście możnaby również całość zrobić z kamienia bez użycia ziemi, ale musiałbys mieć dużo tego towaru i rosliny uprawiać w samej wodzie, albo w doniczkach.
To taki mój pomysł, a czy do zaakceptowania sam oceń :)
Pozdrawiam

Wachu - 2009-11-07, 17:28

Wg. mnie wystarczy tylko odczyścić i obsadzić roślinami dookoła. Nie jeden chciały taki zbiornik. W gazetach o oczkach wodnych co raz częściej spotykam się z takimi kształtami, oraz oczkami wykonanymi z cegieł.

Van napisał/a:
Kształt wcale nie przeszkadza i mozna się pokusić na stwierdzenie, ze jest taki no "modernistyczny".

Vanka - 2009-11-07, 18:10

No i tak te żółwie po głowie mi chodzą. Jeśli chcesz basenik dla żółwi i przy okazji żeby ładnie było to nie bawić się w obsadzanie wielką ilością roślin tylko zrobić przegrodę z przezroczystej pleksy (można kupić na wymiar) nawiercić w niej otwory, żeby woda się mieszała i w jednej części trzymać żółwie a w drugiej lilie wodne. Dodaj sobie do tego ciekawe oświetlenie, kaskadę w nowoczesnym stylu i zbiorniczek jak marzenie. :)
melek - 2009-11-07, 20:41

Po miesiącu pleksa pewnie już będzie matowa :hehe: A podczas wiercenia lubi pękać. Lepsza będzie, sztywna metalowa siateczka z małymi oczkami. I najlepiej zamontować ją w jakiejś drewniane rameczce.
Vanka - 2009-11-09, 21:34

melek napisał/a:
Po miesiącu pleksa pewnie już będzie matowa

Zapewne, może nie tyle matowa ile porośnięta glonami. Gruba pleksa i dobre wiertło i nic Ci nie pęka - nie wiem skąd takie obserwacje, ale domyślam się, że z doświadczenia - coś widać źle robiłeś, bo pleksa jest raczej wdzięcznym materiałem do obróbki mechanicznej. A co do utrzymania przeźroczystości to trzeba by było zapytać Taran czy jej by to przeszkadzało. Nie widzę w tym nic śmiesznego, ale być może jest to śmieszne ;)

AurorA - 2009-11-09, 21:44

Melek ma racje , plexi to kiepski pomysł. Siatka na pewno o wiele lepsza.
melek - 2009-11-09, 21:46

Jest ;) Ja wierciłem pleksę 3mm, w zimnie. Na zewnątrz było z -5* w garażu trochę cieplej, pleksa była sztywna więc może dlatego lub zbyt mocno przydusiłem tępym wiertłem.
Bolekso - 2010-01-21, 17:18
Temat postu: Basen murowany
Witaj ! Temat mnie interesuje bo też mam oczko murowane .Ostatni post jest z września, napisz co dalej z oczkiem.
Pozdrawiam ! Bolek