| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko wodne - shubunkina
Shubunkin - 2009-07-18, 20:26 Temat postu: Oczko wodne - shubunkina Witam,
Tak jak pisałem w jednym temacie stawiam nowe oczko będzie to trzeci 20 tysięczny zbiornik w mojej karierze. Obecnie po przeprowadzce posiadam 5 tysięczne oczko które zostało zrobione na szybko by uchować „rarytasy” z poprzednich oczek, między innymi barwę karasia nad którym pracuje już 9 rok a jego ubarwienie przypomina okonia (czerwony w czarne pasy) nie jest to jeszcze doskonała barwa karasia - koło pasów występują małe przebarwienia czarnego a drugi bok nie ma prawie pasów, mogę to nazwać sukcesem, ponieważ poprzedni przodkowie tego karasia byli mieszani z karasiami czarnymi w czarne kropki. Odmiana jak to nazwałem „okoniowata” jak również odmiana która opisze dalej „błazenkowata” są na czas tarła odławiane do basenów foliowych gdzie przechodzą tarło z karasiami - do siebie podobnych. Odmiana błazenkowata to także nie doskonała odmiana barwna – chodź udało mi się już uchować bardzo ładnego karasia z smukłym ciałem ubarwionego jak błazenek. Podsumowując dążę do oczka odbiegającego od innych oczek posiadającego inne odmiany barwne ryb oraz b. rzadkie odmiany roślin moim zdaniem najładniej prezentują się odmiana barwna błazenkowata chodź będę jeszcze dążył do podobnych jak Tropheusy i to te rybki będą mogły znaleźć miejsce w moim przyszłym oczku. Opisując moje byłe oczka przejdę teraz do tego co ma być kopanego na wiosnę otóż są 4 koncepcje które przedstawię później a teraz opisze usytuowanie terenu. Teren na którym ma powstać oczko 20+ jest suche wody gruntowe znajdują się najprawdopodobniej na 3 metrach co daje mi możliwość kopania dość głębokiego dołka, myślę 200-250cm a szerokość zbiornika to 10-12 na ok. 10 metrów w tym zatoczki wypłacenia i miejsce na strumyk. Całe miejsce zbiornika jest odsłonięte od słońca i niestety jest to najbardziej nasłonecznione miejsce na placu. Przedstawię teraz może koncepcje:
Pierwsza koncepcja to: Laguna - oczko z kryształową wodą b. natlenioną na brzegach sitowie, dno wyłożone kamieniami bez roślin, wymuszony obieg wody. Brzeg wyłożony ogromnymi kamieniami otoczenie zrobione w stylu „górskim” iglaki, głazy z posadzonymi sukulentami. Ryby jakie miały by znaleźć tutaj miejsce to:
Niebieska Orfa
Jesiotr
Odmiana barwna błazenkowata i okoniowata
Druga Koncepcja miał by opierać się na oczku głownie dla ryb karpiowatych. Lilie, moczarka, sitowie, tataraki itp. Woda miała by być czysta lecz nie przejrzysta a ryby jakie by miały znaleźć miejsce to:
Karaś odmiany barwne j/w
Shubunkin
Karpie koi
Trzecia koncepcja to mokradła/rozlewisko niestety wiem ze zrobienie prawdziwych mokradeł to poświęcenie przynajmniej połowy placu by rozkład głębokości miał sens i był kompatybilny z efektem wizualnym oraz zapewniał przetrwanie rybą zimy. Więc myślę nad zrobieniem bardzo zarośniętego oczka dużo moczarki, lilii, pistie, irysy, sitowie, tataraki itp.
typowy gąszcz roślin a ryby j/w
Czwarta i ostatnia koncepcja to zrobienie oczka wraz z ogrodem Japońskim duże głazy wszystko kwitnące cały rok a w oczku Koi i karasie lecz do tej koncepcji jestem najmniej przekonany.
Nad czystością oraz nad obiegiem wody oczka miał by pracować 1500 litrowy filtr napędzany 200 watową pompą niestety na tym terenie odsłoniętym od słońca taki filtr będzie niezbędny a do niego lampa UV, na tyle oczka będzie zrobiony skalniak z którego będzie spadać woda z wysokości 50-100cm z charakterystycznym pluskiem dla źródełek górskich. Folie jaką zamierzam użyć to 1mm lub grubsza.
Teraz mam do was pytania ok. 10 lat temu kiedy byłem w rodzinnych stronach na rybach (niedaleko szczecina) spotkałem w jeziorze ciekawą roślinę wyglądała jak moczarka (nie jestem pewien było to bardzo dawno może wyglądała nieco inaczej) była cała czerwona już wtedy mnie to zainteresowało co to mogło być dodam ze całe jezioro jest pokryte moczarką a ten „cud” rósł na głębokości ok. 1m metra w dwóch miejscach ok. 1x1 metra była to bardzo piękna roślina może ktoś spotkał z was się z tą rośliną a może je hoduje jeśli tak to proszę o napisanie czegoś więcej o niej byłbym zainteresowany sprowadzeniem jej do własnego oczka znalazłem co nieco informacji na temat tego „cuda” jest b. podobna do rogatka czerwonego ale on chyba by nie utrzymał się w polskim klimacie ?
w tym temacie będę opisywał prace nad oczkiem oraz nad barwami ryb więc proszę być cierpliwym. Jeśli macie taką chęć możecie doradzić przy budowie nowego oczka
Pozdrawiam
P.s zdjęcia postaram się dać jutro
ontario_ab - 2009-07-18, 21:05
ten filtr 1500 litrów mnie zastanawia, nie widziałem jeszcze tak wielkiego, no chyba, że ma to być drugie oczko, które będzie filtrowało wodę dla tego dużego...
Ps.przepraszam są takie, moja pomyłka, ale one są dedykowane do zbiorników 70 tys. do 130 tys. litrów
Shubunkin - 2009-07-18, 21:41
To będzie dość spora pompka moim zdaniem utrzymanie czystości w moim oczku będzie ciężkie z powodu dużego nasłonecznienia a taki filtr mały może się szybko zatykać. Najpierw zrobię 3 beczki po 200 litrów jeśli będą utrzymywać krystalicznie czystą wodę to zostawię ale dla mnie też liczy się obieg wody który ma też swój urok a przede wszystkim woda się tak nie będzie nagrzewała co by mogło źle wpłynąć na jesiotry i orfy.
Shubunkin - 2009-07-20, 12:43
Witam postanowiłem zamiescić zdjęcia chodź nie miałem tego wcale robić - a co mi szkodzi.
nie mam tutaj cudów oczko było kopane 30 minut ogolnie robione na szybko w czasie dnia, ryb nie udało sie uchwycić może jutr omi się uda
http://img269.imageshack.us/gal.php?g=img5555c.jpg
AurorA - 2009-07-20, 13:04
| Shubunkin napisał/a: | | Witam postanowiłem zamiescić zdjęcia chodź nie miałem tego wcale robić - a co mi szkodzi. |
w końcu piszesz w dziale "galeria zdjeć" a co to była za galeria zdjęć bez zdjęć
| Shubunkin napisał/a: | | ryb nie udało sie uchwycić może jutr omi się uda |
bardzo interesują mnie zdjęcia tych niby błazenków i okoni, tez prowadzę selekcje karasie ale w warunkach amatorskich jest to żmudne, trudne i skomplikowane. Domieszki nowej krwi aby uniknąć chowu wsobnego niszczą efekty pracy. Ja próbuje uzyskać karasie z dużymi kontrastowymi plamami przypominającymi te na rasowych koi.
Shubunkin - 2009-07-20, 13:15
Tak, miałem wstawić ale dopiero nowe oczko bo to akurat tylko zastępcze po przeprowadzce
w którym jak widać jest nie czysto chodź woda wypadająca z filtra jest krystalicznie czysta to nadal dna nie widać.
Jeśli chodzi o hodowle karasia mamy ten sam problem czyli mieszanie genu ktory wszystko psuje oraz wybarwianie sie w czasie rozwoju, dla przykładu kolor błazenkowaty na wiosne nie miał kropek teraz się już pojawiają tak samo z okoniowatym. Amatorska hodowla ? Ja także, jeśli sie uda to się uda jeśli nie to nie to tylko hobby.
JAREK G - 2009-07-20, 14:48
| Shubunkin napisał/a: | | ostatnia koncepcja to zrobienie oczka wraz z ogrodem Japońskim duże głazy wszystko kwitnące cały rok | To musiałbyś to chyba zrobić pod "szkłem"
Shubunkin - 2009-07-20, 17:53
Też racja, w końcu mamy zimę – dobrze zauważyłeś.
Teraz mam głownie pytanie do roślino maniaków, niedawno z żoną na spacerze zauważyłem ciekawą roślinę rosła na brzegu dość pokaźna 1m wysoka liście jak u kanny, zrobiła na mnie ogromne wrażenie i myślę ze znajdzie u mnie miejsce w przyszłym roku lecz nie znam jej nazwy czy może ktoś kojarzy tą roślinę ?
AurorA – powiedz mi jak radzisz sobie z dietą dla ryb, jak bilansujesz pokarm w danym okresie rozwojowym ryby – myślę ze dość ciekawy temat ze względu ze na polskim rynku (chyba na światowym także) jest tylko karma „wybarwiająca” na kolor czerwony oraz złoty
co ogranicza wyselekcjonowanie koloru u ryby niebieskiego i czarnego. Napisze Ci jak ja stosuje w danym okresie rozwoju ryb
Mieszanka główna (maj – październik) :
20g Wybarwiająca
30g tucząca
30g Roślinna
Mieszanka początkowa i końcowa (kwiecień – maj oraz październik)
20g tucząca
30g czosnkowa
30g roślinna
Mieszanka dla narybku:
30g roślinna
10g tucząca
Mieszanka dla narybku powyżej roku:
20g roślinna
30g tucząca
30g wybarwiająca
wszystko wrzucam na wagę potem robię danej mieszanki ok. dwa kilogramy i zależnie od ilości ryb karmie dwa, trzy razy dziennie połowa garści na 10 ryb w przypadku narybku karmie zmiksowanym pyłem w ilości 1/3 kieliszka
Shubunkin - 2009-07-20, 20:48
Ćwiczyłem zawodowo kulturystykę, teraz jedynie do pracy trzymam formę, uwierz że jest bardziej skomplikowana poza tym kulturystyka to styl życia nie sport. Jeśli chcesz przedstawię Ci całą dietę,
Nie odbiegając od tematu jutro najprawdopodobniej będę miał strzałkę szerokolistną z mojego byłego oczka jeśli żona podjedzie po nią.
AurorA - 2009-07-20, 21:36
| Shubunkin napisał/a: | | spotkałem w jeziorze ciekawą roślinę wyglądała jak moczarka (nie jestem pewien było to bardzo dawno może wyglądała nieco inaczej) była cała czerwona |
opis by wskazywał na przesiąkrę okółkową ale to gatunek bardzo rzadko spotykany choć jest możliwe że go spotkałeś
zdecyduj się czy jest podobna do moczarki czy do rogatka
Czerwony rogatek to nic niezwykłego - wybarwienie zależy od składu wody i nasłonecznienia
| Shubunkin napisał/a: | | powiedz mi jak radzisz sobie z dietą dla ryb, jak bilansujesz pokarm w danym okresie rozwojowym ryby |
gdy temperatura wody ma ponad 15 stopni karmię gotowymi pokarmami tetrapond- głownie wybarwiajacym
gdy temperatura ma 9-15 stopni daje mieszanki na kiełkach pszenicznych i czosnku - tropicala WHEAT GERM & GARLIC STICKS lub tetry WHEATGERM STICKS
czasem daje tez małe urozmaicenia
Shubunkin - 2009-07-21, 07:27
Trudno mi powiedzieć do czego była podobna to było z 10 lat temu, powiedz mi jak uzyskać takiego rogatka i czy oczywiście jest możliwe przezimowanie go w polskich warunkach, jeśli to jest to co rosło w jeziorze to wnioskuje że jest możliwe.
Co do diety stosuje tylko firmy Tropical:
-KOI & GOLDFISH DAILY STICKS
-KOI & GOLDFISH SUPER COLOUR STICKS
-KOI & GOLDFISH SPIRULINA STICKS
-KOI & GOLDFISH WHEAT GERM & GARLIC STICKS
stosowałem także ACTI PondBasic firmy aqua’el którego sobie bardzo chwale
ontario_ab - 2009-07-21, 08:04
z ogólnie dostępnych najlepsza jest jednak Tetra, a najlepsza marka w pokarmach to Hikari i Takazumi (dla KOI)
AurorA - 2009-07-21, 10:28
| Shubunkin napisał/a: | | powiedz mi jak uzyskać takiego rogatka i czy oczywiście jest możliwe przezimowanie go w polskich warunkach, jeśli to jest to co rosło w jeziorze to wnioskuje że jest możliwe. |
to zwykły rogatek wiec zdobyć go nietrudno a i zimuje bezproblemowo- tylko kwestia czy w twoich warunkach uzyska takie zabarwienie jak chcesz
Czerwono-brązowe rogatki widywałem na torfowiskach ale są one bardzo wiotkie i słabe dlatego preferuje zielone.
Shubunkin - 2009-07-21, 10:44
Zdjęcia rozmazane - z ok 30 zdjęć te wyglądają najlepiej chodź też są rozmazane.
|
|