Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Rośliny wodne - Czy rośliny mogą zastąpić filtr w oczku ?

Ludwig - 2009-07-13, 15:42
Temat postu: Czy rośliny mogą zastąpić filtr w oczku ?
Witam !!!

Chciałem wysłuchać odpowiedzi i opinii na ten temat. Czy w oczku można zastąpić filtr roślinami. Chodzi mi oto czy rośliny będą tak dobrze filtrować wodę ,że pompka będzie zbędna .

ontario_ab - 2009-07-13, 18:58

podobno lepiej :) ja i tak póki co wierzę w dobrej roboty filtr
AurorA - 2009-07-13, 23:49

Sam filtr nic nie da wiec rośliny są potrzebne. Można tez zrobić filtr roślinny glebowo korzeniowy, ale wtedy jest potrzebna pompa. W oczku z rybami trudno jest utrzymać czystość bez pompy, wymaga to przykrycia roślinami prawie całego oczka co jest nienaturalne i nie wygląda dobrze (sam mam takie oczko :) ).
W oczku bez ryb jak najbardziej równowagę i czystą wodę zapewnią same rośliny.

darek653 - 2009-07-14, 11:11

Mam akwarium od zawsze i wyznaję jedną zasade.Przy zakładaniu trzeba posadzić jak najwięcej roślin.Gdy roślinki "ruszą" wszystkie problemy znikają-nadmiar azotanów,glony itp.Filtr oczywiście jest potrzebny do produkcji bakterii nitryfikacyjnych,które to pomagają w utzrymaniu równowagi biologicznej.
Przekładając to wszystko na oczko wodne sytuacja jest podobna.Przy dużej ilości roślin i małej populacji rybek filter wydaje się urządzeniem zbędnym.Jeszcze jedna zasada.
Im większe oczko,więcej wody tym łatwiej utrzymać równowagę biologiczną.
Mimo wszystko,ja buduję filterek.Zawsze to dodatkowa pomoc w utrzymaniu
czystej wody.

sebastianrost - 2009-07-14, 20:51

Rośliny jak najbardziej ale jakiś ruch wody jest wskazany przez jakąś pompke a czy ona bedzie konczyła swój bieg w filtrze to już kwestia finnsów i uznania itp
Unio - 2011-07-04, 18:07

te roslinki u seby na brzegu z duzymi liscmi jak sie nzw ??