| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko Kobi - początki
kobi_23 - 2009-06-30, 22:25 Temat postu: oczko Kobi - początki Witam serdecznie,
Po wielu nie udanych próbach zacząłem budowę wymarzonego oczka wodnego.
Oczko będzie wykonane z folii 1 mm , wymiary oka 7 m X 3,30 , najgłębsze miejsce to 1,20 m. Pojemność około 14 000 l . Oczko będzie posiadać kilka poziomów głębokości , od 30, 50 ,80 po 1,20.Planuje budowę kaskady.
Oczko będzie filtrowane strumykiem + beczka z wkładami filtrującymi. Co do ryb to jeszcze nie wiem ale na pewno będą karpie koi. Rośliny będę sadził na bieżąco .
Oczko kopałem około 3 dni .
Prace z kładzeniem folii, laniem wody i maskowaniem jednego brzegu trwały około 3 dni.
Dalsze prace planuję na najbliższy weekend .
oto pierwsze fotki:
CDN nastąpi
piotr5875 - 2009-06-30, 22:47
Witaj całkiem duzy zbiorniczek brawo !
Ciekawi mnie czy daleś coś pod tą folię jakąś agrowłokninę czy stare dywany jako podkład ?
pozdrawiam
piotr5875
kobi_23 - 2009-06-30, 23:38
Dałem , stare dywany , wykładziny i wełnę mineralną
kobi_23 - 2009-06-30, 23:41
Proszę nie komentować terenu w koło zbiornika , wszystko zostanie zagospodarowane w przeciągu miesiąca - taki jest plan .
Pawlak - 2009-07-01, 07:52
całkiem duże pole do popisu jest dobrze
sebastianrost - 2009-07-03, 09:53
Witam na tym zdjeciu http://www.fotosik.pl/pok...0fb4e18fc4.html na pólkach dałeś piasek i możesz mieć problem z czystościa wody itp miałem podobny problem
mateusz1990 - 2009-07-03, 10:02
sebastianrost, ma racje jak jeszcze napuścisz ryb to ci ten piasek wygrzebią szczególnie karp koi on uwielbia takie warunki
pozdro
sebastianrost - 2009-07-03, 10:18
Miałem podobnie
http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0
posłuchałem rad Pawła W i teraz nam kryształ bo ryby nie maja w czym grzebać
AurorA - 2009-07-03, 13:22
| mateusz1990 napisał/a: | | sebastianrost, ma racje jak jeszcze napuścisz ryb to ci ten piasek wygrzebią szczególnie karp koi on uwielbia takie warunki |
to strefa błotna - tam nie będzie ryb
moim zdaniem całość wygląda na przemyślaną inwestycję i nie ma się póki co czego czepić
sebastianrost - 2009-07-03, 13:54
| AurorA napisał/a: | | mateusz1990 napisał/a: | | sebastianrost, ma racje jak jeszcze napuścisz ryb to ci ten piasek wygrzebią szczególnie karp koi on uwielbia takie warunki |
moim zdaniem całość wygląda na przemyślaną inwestycję i nie ma się póki co czego czepić |
Jeżeli bedzie to strefa błotna to ale to zależy na jakiej głebokości ma tą strefe błotną podaj jakies przybliżone wymiary i jeszcze trzeba pamietac o ulewach które nawiedzaja Polske i zawsze po takej ulewie bedzie miał zbrudzoną wode
kobi_23 - 2009-07-05, 10:47
Tam gdzie leży piasek nigdy nie będzie wody, to jest półka na której posadzę jakieś rośliny i wykończę kamieniem. Nad tą półką idzie strumyk który będzie filtrem.Ogólnie nie zamierzam wrzucać jakiego kol wiek piasku do oczka, jeśli coś jest to tylko żwir i to nie za wiele.
Właśnie uruchomiłem strumyk ,tylko muszę troszkę roślin zamówić. W wolnym czasie wrzucę fotki.
kobi_23 - 2009-07-31, 18:11
Witam po przerwie , prace ciągle trwają , oto kilka kolejnych zdjęć z oczka, strumyka i kaskady.
Jestem w trakcie dosadzania rośli , puszczania nowych mieszkańców do oczka , wszystko w następnych fotkach.
pozdrawiam
JAREK G - 2009-07-31, 20:55
Piękne kamole "nakopałeś" szczególnie te po których spływa woda do oczka
AurorA - 2009-07-31, 21:31
Folia super zamaskowana.
Mi się bardzo podoba, a w szczególności strumień wygląda bardzo naturalnie.
kobi_23 - 2009-07-31, 21:53
Dzięki za dobre słowa ,
Dzisiaj strumień już troszeczkę jest zarośnięty roślinami , ma około 8m i jak na razie spełnia swoja rolę .Woda jest dość czysta a nasłonecznienie bardzo duże.
Jutro akcja przesadzani roślin w koszyki po owocach z glina i ziemią. ,teraz rośliny są w koszach zasypane tylko kamyczkami , rosną ale słabo - szczególnie lilie.
Musze jeszcze dokupić roślin ale nie wiem czy teraz jest najlepszy okres na sadzenie.
Acha , co do maskowania foli to robota mojej żonki , odwaliła kupę roboty .
samuraj - 2009-07-31, 22:49
| kobi_23 napisał/a: | Musze jeszcze dokupić roślin ale nie wiem czy teraz jest najlepszy okres na sadzenie.
Acha , co do maskowania foli to robota mojej żonki , odwaliła kupę roboty. |
wielokrotnie była mowa o tym że rosliny wodne można sadzić do jesieni
Brawa dla żony
A#O - 2009-08-01, 15:30
Widzę, że oczko spełnia też funkcje kąpielowe - rzadki przypadek.
Co do termnu sadzenia roślin - nie miej obaw. Ja większość roślin (w tym wszystkie pałki) posadziłem jesienią i nic się złego nie stało. Pałki kilka tygodni po posadzeniu kompletnie uschły (podobnie jak w stawie, z którego je pozyskałem). Ale ich kłącza nagromadziły zapasów i na wiosnę wszystko pięknie ruszyło. Gdybym chciał je sadzić wiosną, musiałbym poczekać, aż wykiełkują w naturze, po przesadzeniu czekać, aż się ukorzenią ... - krótko: pół roku w plecy. A tak, wczesną wiosną od razu urosły na swoim miejscu i trzymają się super.
ewa535 - 2009-08-01, 19:15
Kobi ! gratulacje dla Ciebie i ŻOny (fajnie masz ,ze masz wsparcie)
i nietylko za staw. Synkowie też bardzo fajni !
Pięknie masz te kamienie "rozrzucone". Wiem ,ze każdy trzeba z mozołem ustawić ale wygląda to bardzo ciekiwie, że doskonale imitują naturę ! Większość tak grZecznie te kamyki układa.
Jeszcze nic nie rośnie a juz jest ładnie !
koczisss - 2009-08-01, 20:38 Temat postu: Re: oczko Kobi - początki
| kobi_23 napisał/a: | Witam serdecznie,
Po wielu nie udanych próbach zacząłem budowę wymarzonego oczka wodnego.
Oczko będzie wykonane z folii 1 mm , wymiary oka 7 m X 3,30 , najgłębsze miejsce to 1,20 m. Pojemność około 14 000 l . Oczko będzie posiadać kilka poziomów głębokości , od 30, 50 ,80 po 1,20.Planuje budowę kaskady.
Oczko będzie filtrowane strumykiem + beczka z wkładami filtrującymi. Co do ryb to jeszcze nie wiem ale na pewno będą karpie koi. Rośliny będę sadził na bieżąco .
Oczko kopałem około 3 dni .
Prace z kładzeniem folii, laniem wody i maskowaniem jednego brzegu trwały około 3 dni.
Dalsze prace planuję na najbliższy weekend .
oto pierwsze fotki:
[url=http://images48.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images37.foto...bfm.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images48.foto...4am.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images44.foto...4em.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images47.foto...8cm.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images50.foto...med.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images50.foto...med.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images47.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images44.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]
CDN nastąpi |
Zielonym do góry, taka sama zasada jak przy sadzeniu roślin
Ta folia na zielonej stronie jest chropowata, co skutecznie pomaga w wchodzeniu do wody, a czarna śliska!
| sebastianrost napisał/a: | | AurorA napisał/a: | | mateusz1990 napisał/a: | | sebastianrost, ma racje jak jeszcze napuścisz ryb to ci ten piasek wygrzebią szczególnie karp koi on uwielbia takie warunki |
moim zdaniem całość wygląda na przemyślaną inwestycję i nie ma się póki co czego czepić |
Jeżeli bedzie to strefa błotna to ale to zależy na jakiej głebokości ma tą strefe błotną podaj jakies przybliżone wymiary i jeszcze trzeba pamietac o ulewach które nawiedzaja Polske i zawsze po takej ulewie bedzie miał zbrudzoną wode |
A czy w woda w oczku ma wyglądać jak w potoku?
Zwłaszcza pięknie to wygląda, jak stoją dziesiątki doniczek na dnie, super się podziwia czarny plastik, no nie?
kobi_23 - 2009-08-10, 21:57
Witam ponownie , prace ciągle trwają , właściwie cały wolny czas spędzam przy oczku.
Oto kilka nowych zdjęć.
Strumyk spełnia świetnie swoją rolę , woda czysta na 1.20
Pojawił się tylko jeden mały problem, strumień zrobiłem na dość świeżej ziemi , niestety kilka krotnie brzegi uległy zniekształceniu co powodowało wyciek wody , myślę że na wiosnę będzie już lepiej kiedy ziemia osiądzie.
Rośliny jeszcze malutkie , ale trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać na przyszły rok .
Ostatnio wpuściłem ryby: 4 orfy i 8 karasi , już pojawił się narybek.
C.D.N
marcinek6661 - 2009-08-10, 22:03
No to szybkie są te twoje rybki
kobi_23 - 2009-08-10, 22:05
Są już 3 tygodnie , ale jak już kupowałem to były lekko grubaśne.
marcinek6661 - 2009-08-10, 22:21
| kobi_23 napisał/a: | | Są już 3 tygodnie , ale jak już kupowałem to były lekko grubaśne. |
A sorry, to zupełnie zmienia postać rzeczy
Nadmienię natomiast, że moje wprost przeciwnie były strasznie chudziutkie i smuklutkie, ale teraz.... ale to chyba za sprawą diety, taki poi prostu przyrost masy
kobi_23 - 2009-08-10, 22:26
A jak kupowałem orfy to Pani w sklepie zoologicznym powiedziała - Ładne karpie koi , tylko jeszcze się jeszcze nie wybarwiły - po prostu masakra. Zacząłem się obawiać że jak zapytam o papugi to powie że orły jeszcze są malutkie......
[ Dodano: 2009-08-24, 13:28 ]
Witam,
Mam dwa pytania:
1.) Co to za odmiana lilii ? Kupiłem w sklepie i wyrzuciłem przez przypadek tabliczkę z nazwą.
2) W oczku bardzo słabo mi rośnie Przęstka pospolita .
Czy glony (nitkowce) mogą powodować taki objaw? ( usuwam je raz na tydzień)
[ Dodano: 2009-08-24, 13:31 ]
Mogę prosić o pomoc do dwóch pytań powyżej .
[ Dodano: 2009-08-28, 19:19 ]
Mogę prosić o pomoc do dwóch pytań powyżej .
kobi_23 - 2010-04-25, 22:56 Temat postu: Witam po dłuższej przerwie Na dniach zaczynam pracę nad drugim zbiornikiem ,w którym będą tylko rośliny. Jutro postaram się pokazać plan nowego wyzwania.
duzers - 2010-04-26, 07:24
| kobi_23 napisał/a: | | W oczku bardzo słabo mi rośnie Przęstka pospolita | w jakim podłożu masz ją posadzoną?może ma zbyt głęboko,spróbuj dać ją na płytszą wodę..
koczisss - 2010-04-26, 09:15
Przęstka i na pół metra spokojnie będzie rosła
kobi_23 - 2010-06-28, 21:21
Witam po przerwie , troszkę aktualnych fotek , ogólnie woda fatalna, ale nie dziwię się bo jedyny filtr jaki był to strumień , teraz zamontowałem filtr zrobiony z beczki ,zobaczymy czy będzie efekt. Strumień będę przebudowywał , jest zapas foli ,więc będzie szerszy i troszkę głębszy.
Wlot strumienia do oczka
Ostatnio stan wody mnie tak dobił ,że zastanawiałem się czy nie spuścić wody i nalać świeżej. Jednak postanowiłem powalczyć , zobaczymy czy będą efekty.
W oczku oprócz 4 orf , 2 karpi koi , 12 karasi mam suma karłowatego, wiem że to szkodnik ,ale zaczął jeść z innymi rybami i nie atakuje ich. Zresztą jest od tamtego lata i jest spokój , tylko zastanawia mnie czy on czasem nie mąci wody.
Największy mój problem to brak cienia koło oczka , ogólnie słońce przez cały dzień, wydaje mi się że to najbardziej wpływa na stan wody w oczku.
CDN.
Limbo - 2010-06-29, 00:46
Fajnie na początek:)
Rośliny które ąa w oczku i strumieniu widać, że ładnie rosną. Jednak pierwsze co rzuciło mi się w oczy to mnóstwo żwiru wokół oczka, który przytłacza resztę, tak jakby bez życia.
kobi_23 - 2010-06-29, 07:15
Tak miało być - dużo kamienia .Rośliny które są w koło oczka kiedyś się rozrosną i zrobi się bardziej zielono.
silpe - 2010-06-29, 07:43
Wedlug mnie bardzo fajne oko
Limbo - 2010-06-29, 09:08
Jeśli planowałeś aby kamień zdominował oczko i jego okolice to udało Ci się to w 100%
Nie przepadam za takim typem oczka, ale reszcie się podoba i najważniejsze że Tobie też:)
Po rozroście roślin może być całkiem całkiem:)
castleman - 2010-06-29, 09:37
Witam serdecznie.
Bardzo ładne oczko, mnie się bardzo podoba.
Kamienie odpowiednio dobrane i naturalnie ułożone.
Niestety woda nie za czysta, to problem stary jak świat - za mało żarłocznych roślin w oczku.
Sadzić, sadzić jeszcze raz sadzić, to chyba najprzyjemniejsze z prac przy oczku, przynajmniej dla mnie a woda na pewno się oczyści.
Mając na celu zachowanie czystości w oczku lepiej się nie kąpać, są wanny, prysznice, baseny i inne wynalazki
kobi_23 - 2011-07-21, 11:43
Dawno mnie nie było na forum i nie mogę odnaleźć swojego starego wątku ,więc zakładam nowy .
Wrzucam kilka ostatnich fotek z mojego bajorka :
Damiano - 2011-07-21, 11:49
fajnie te brzegi masz wykończone podoba mi się
ewa535 - 2011-07-21, 16:23
Od początku stawik robił super wrażenie. Z upływem lat tak dobrze przemyślana inwestycja teraz dzięki siłom natury może być tylko coraz piękniejsza
Fajnie, że wracasz tutaj
kobi_23 - 2011-07-21, 18:33
Dzięki Ewa ,
oj były chwile zwątpienia , ale jakoś przetrzymało bajorko ciężkie chwile , mam nadzieje że teraz będzie tylko coraz lepiej .
Vanka - 2011-07-21, 19:22
Fajne , ale widzę jeszcze masę miejsca na rośliny
Dopracowane i przemyślane.
leszek50-57 - 2011-07-21, 20:02
Kobi-23, nie wolno się załamywać,trzeba być cierpliwy a na pewno
się uda
poz.Leszek
----------------
Gosik - 2011-07-21, 21:04
Śliczny staw i pięknie wykończone brzegi
|
|