| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - zewnętrzna pompa
=MaLuTkI= - 2009-06-29, 14:08 Temat postu: zewnętrzna pompa Witam
jest to moje pierwsze oczko i nie za bardzo jestem obeznany w rozwiązaniach technicznych.
Czy mółgby mi ktoś pokazać która pompa na all.egro może działać bedąc poza oczkiem ? Szukam takiej ponieważ jeśli włożę pompę normalnie do oczka to szybko ona mi zniknie (złodzieje).
lepi - 2009-06-29, 14:20 Temat postu: Re: zewnętrzna pompa
| =MaLuTkI= napisał/a: | Witam
jest to moje pierwsze oczko i nie za bardzo jestem obeznany w rozwiązaniach technicznych.
Czy mółgby mi ktoś pokazać która pompa na all.egro może działać bedąc poza oczkiem ? Szukam takiej ponieważ jeśli włożę pompę normalnie do oczka to szybko ona mi zniknie (złodzieje). |
Wiele pomp posiada gwitnowany wlot (widoczny dopiero po zdjęciu obudowy pompy), na który możesz założyć króciec do węża.
Jedna uwaga - w 99% jak nie więcej, to nie są pompy ssące, a więc sama pompa umieszczona poza zbiornikiem musi być cały czas poniżej poziomu lustra wody w oczku.
Co do konkretów, to może nie na alle..., ale na miejscu w sklepie masz np. PFN-y... z całą pewnością dobierzesz sobie coś do Twojego oczka (choć jak dobrze kojarzę to jest malusie)...
lepi
sebastianrost - 2009-06-29, 14:33
Daj jakies fotki oczka bedzie łatwiej Tobie pomóc pompe można przymocowac do jakiegos cieżkiego postumentu i ukryć w oczku ten temat był niedawno omawiany na forum
AurorA - 2009-07-01, 00:09
| lepi napisał/a: | | w sklepie masz np. PFN-y... z całą pewnością dobierzesz sobie coś do Twojego oczka (choć jak dobrze kojarzę to jest malusie)... |
pfn-y mają tez duże wydajności a te od 15 000 do 25000 l/h mogą być używane na zewnątrz na sucho (ssące)
kofcio - 2009-07-01, 13:47
Witam,
Mam podobny problem/zagadnienie, tj. nie chciałbym każdorazowo opuszczając działkę zanurzać się, kombinować z przewodami, aby wyciągnąć pompe przed złodzijaszkami.
Aurora, czy nie masz jakiś bardziej ekonomicznej alternatywy w stosunku do zaproponowanych pomp zewnetrznych/ssących ?
| AurorA napisał/a: | | pfn-y mają tez duże wydajności a te od 15 000 do 25000 l/h mogą być używane na zewnątrz na sucho (ssące) |
Wspomiane mają przedaną wydajność no i kosztownośc prądu (>320W)...
PS. Sebastian, a mógłbyś podrzucić linka z tym tematem zabezpieczeń przed złodziejaszkami, bo nie mogę zamierzyć....?
Pawlak - 2009-07-01, 14:02
Zastanawiam się czy takie coś mogło by działać:
Zbiornik po lewej ,służył by na komorę pompy. Do węża trzeba by nalać wody. Kiedy pompa została by uruchomiona ,woda z węża by za sobą ssała wodę z oczka ,no i wiadomo co dalej
Ale niech się wypowiedzą jeszcze Ci co znają się na pompach bo teoria to nie wszystko
melek - 2009-07-01, 14:10
Moim zdaniem zadziała.
lepi - 2009-07-01, 18:14
| Pawlak napisał/a: | Zastanawiam się czy takie coś mogło by działać:
|
Cześć!
Będzie działało, ale:
Połączenie węża doprowadzającego wodę do pompy z samą pompą jest szczelne.
W takim układzie, jak przedstawiłeś na rysunku, nie ma potrzeby (ani sensu) zalewać komory pompy - ważne jest jej umiejscowienie - conajmniej 20 cm poniżej lustra wody.
Tak jak napisałeś - ważne, żeby przed włączeniem pompy do węża nalać wody i pozbyć się z pompy powietrza.
Jeśli ten warunek będzie spełniony oraz wąż idący z oczka do komory pompy nie będzie szedł więcej, niż 20 cm nad lustrem wody - będzie ok.
lepi
PS. Te 20 cm to z moich prób (próby z Heissner AquaCraft 11000), może innym wyszło inaczej...
sebastianrost - 2009-07-03, 09:45
| kofcio napisał/a: | Witam,
PS. Sebastian, a mógłbyś podrzucić linka z tym tematem zabezpieczeń przed złodziejaszkami, bo nie mogę zamierzyć....? |
Oto link z podobnego tematu pozdr
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=3327
|
|