Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Moje pierwsze oczko ;)

diona-15 - 2009-06-17, 21:56
Temat postu: Moje pierwsze oczko ;)
To moje pierwsze oczko wodne , wiec proszę mnie nie oceniać za bardzo każdy w końcu nadal się uczy prawda :)
Moje oczko ma około 110cm w najgłębszym miejscu..
i od razu pytanko do was czy przy takiej głębokości ryby mi przezimują?
Oczko mam od 16 maja dwa tygodnie po założeniu wpuściłam rybki obecnie mam 6 karasi.

Tak zaczynałam:

No a na dzień dzisiejszy oczko wygląda tak:

Nadal próbuje udoskonalać je ale czasem już brak mi pomysłów ...
Wiec może ktoś z was ma jakiś:)
Z góry dziękuje za rady;)

A#O - 2009-06-17, 22:07

diona-15 napisał/a:
czy przy takiej głębokości ryby mi przezimują?

Spokojnie przezimują.
Ostatniej zimy wykonywałem regularne pomiary grubości lodu. Mróz nocami dochodził do -18 stopni, a grubość ludu nigdy nie przekroczyła 20 cm. Poza tym w Trójmieście masz chyba klimat łagodny?
Ja mam niecały metr głębokości i wcale się nie martwię.

maruder - 2009-06-17, 22:08

Nie no, moglo byc zdecydowanie gorzej :-D
Powaznie, jest calkiem niezle, mnie sie podoba :good: A co do rady, to zmien doniczki na mniej rzucajace sie w oczy, albo posadz rosliny miedzy kamieniami.

diona-15 - 2009-06-17, 22:19

Hmn..
Powiedzmy ze nie miałam pod ręka innych doniczek no ale nadal nad tym pracuje:)
Przejmuje się :???: ostatnio glonami nitkowymi które zaczęły sie pojawiać w dużej ilości ...
Tak wiec poszłam za rada sąsiadki i zakupiłam TIGGER-3 zobaczymy czy pomoże... :???:

kwiatulla - 2009-06-17, 23:31

Oczko bardzo ładne ale pamiętaj o otoczeniu które tworzy klimat. Moze posadź jakieś krzaczki nadadzą oczku trochę uroku jak również trochę cienia. Podobają mi sie bardzo kamienia, plus troche zieleni i bedzie :good:
AurorA - 2009-06-18, 00:16

diona-15, dobrze zaczęłaś :brawo: . Jak na tak młode oczko wygląda całkiem ładnie a na pewno z upływającym czasem będzie coraz ładniejsze. Kolor pojemników na rośliny faktycznie rzuca się w oczy i nieco razi.

Co do pomysłów to dałbym na środku jakaś lilie wodną, zaś przy jednym z brzegów (może być obok oczka , albo na brzegu) jakąś wyższą roślinę , czy krzaczek aby robiła dobre tło bo na razie oczko wygląda zbyt płasko.

diona-15 - 2009-06-18, 18:48

Dziś porobiłam małe eksperymenty według niektórych rad..

No i oto wyniki :) :

samuraj - 2009-06-20, 18:37

bardzo fajnie wyszło :brawo: a co do pomysłów to pooglądaj galerię naszych oczek -- może Cię coś natchnie :)
Mariusz - 2009-06-20, 19:46

Nieźle się prezentuje jak na młode zagospodarowanie.Aby uniknąć doniczek,bo od razu przypomina mi się działka dydaktyczna w ogrodzie botanicznym(ale tu się nie da często tego zlikwidować),sadź rośliny bezpośrednio do podłoża żwirowego.Na pewno nadaje się do tego czermień błotna,przęstka pospolita,bobrek.Rośliny pływające również są wskazane:osoka aloesowata,salwinia,jeśli masz dostęp do szkółek,to co roku hiacynt wodny i pistia,ja dorzucam jeszcze limnobium.Wiele odm.Irysów pseudacorus,również sadze bezpośrednio w żwirku.
Brzegi prezentują się nieco skąpo(zapewne narazie),dlatego mogę Ci doradzić:bergenie,hosty,ligularia Przewalskiego,tawułka chińska w odm.irysy syberyjskie i ensata oraz coś z krzewów liściastych i niewiele iglaczków(w ładnej i schludnej kompozycji z bylinami).Pozdrawiam

diona-15 - 2009-06-20, 20:27

Hmn jak na razie w moim oczku mam : osoke aloesową,Rogatek sztywny,irysy syberyjskie .
No i problem z glonami nitkowymi ;/

diona-15 - 2009-07-27, 20:57

Witam wszystkich,
dawno tu nie zaglądałam,
no ale w końcu znalazłam czas , generalnie moje oczko ma się dobrze:

Jak widać mam jako taka przejrzysta wodę :) no ale nadal walczę z glonami...
No i postanowiłam powiększyć oczko a raczej do obecnego przyłączyć za pomocą przesmyku
drugie nieco większe.. No ale niestety nic łatwo .. Dziś zaczęły się prace kopalniane :) i stanęły na tym:

Niestety trafiłam na pień Śliwki na moje oko to węgierka no i coś czuje że jutro też na niej prace będą się opierać...

Moja prośba do oczkomaniakow ;) : jak najskuteczniej połączyć 2 oczka ze sobą? Bo
w tym niestety jestem zielona a chciałabym porządnie to zrobić...

Będę wdzięczna za pomocne rady;)

Adalbert - 2009-07-27, 21:06

Jeżeli masz różnice poziomów między oczkami to nie powinno być problemu z ich połączeniem no jeśli takiej różnicy brak to sprawa się komplikuje.
diona-15 - 2009-07-27, 21:16

Generalnie to chce zrobić różnice , bo pierwsze oczko ma 110cm >70 > 30 w najpłytszym
miejscu.. a te kolejne chce dobić na jakieś 150cm a połączyć strumieniem w miejscu gdzie pierwsze ma 30 cm a drugie około 70 ale za bardzo nie wiem jak się za to zabrać?

melek - 2009-07-27, 21:19

A co ma głębokość oczka do różnicy poziomów? Jedno z oczek musi być wyżej/niżej usytuowane od drugiego.
diona-15 - 2009-07-27, 21:26

właśnie o tym mowie ze moje pierwsze oczko jest wyżej a te drugie chce dać niżej ..
A nad łączeniem mostek pewnie powstanie choć jeszcze nie wiem na razie próbuje pozbyć sie sliwki i jej pozostałości by potem mój uformować kształt nowego oczka i jego głębokość w poszczególnych miejscach..

melek - 2009-07-27, 21:28

Nadal mnie nie rozumiesz. To ,że wykopiesz drugie, głębsze o 40cm od pierwszego oczka nic nie da.
Adalbert - 2009-07-27, 21:31

No dobra! Prościej: czy twój ogródek jest ze spadkiem terenu?
diona-15 - 2009-07-27, 21:32

krótko mówiąc = TAK
melek - 2009-07-27, 21:34

No to nie powinno być problemu, zrób zakładkę z folii z oczka ,który jest wyżej położony.
Adalbert - 2009-07-27, 21:35

diona-15 napisał/a:
krótko mówiąc = TAK

To w tym układzie da się połączyć oba oczka odpowiednio zakładając folię ("na dachówkę") bez konieczności specjalistycznego klejenia.

Ratownik007 - 2009-08-28, 19:58

Temat stary, ale dopiero go dostrzegłem. Ja mam dwa oczka, róznica poziomów ok 20 cm. Z połączeniem nie ma najmniejszych kłopotów. Jeżeli nadal masz taki problem to służę pomocą, tym bardziej , że jesteś my krajanami. Pozdrawiam.
diona-15 - 2009-08-29, 17:43

Generalnie to już mam 2 oczka na razie zworze kamienie bo niestety mam spore braki..
diona-15 - 2010-01-04, 23:19

Witam, Generalnie dawno tu nie zaglądałam , no ale pora nadrobić braki ..
Na początek wrzucę fotkę moich 2 oczek , wiem może nie wyglądają pięknie ale
proszę o odrobinę zrozumienia w końcu mamy zimę prawda:)

Adalbert - 2010-01-05, 04:08

Czy uporałaś się z połączeniem obu oczek bo na zdjęciu nie mogę się dopatrzeć i jakie masz w nich urządzenia techniczne? Te kostki styropianu nie na wiele Ci się zdadzą gdyż są zbyt płytko zatopione i pod nimi na bank jest lód (a jak jeszcze nie ma to będzie).
Monia333 - 2010-01-07, 13:53
Temat postu: Re: Moje pierwsze oczko ;)
diona-15 napisał/a:
To moje pierwsze oczko wodne , wiec proszę mnie nie oceniać za bardzo każdy w końcu nadal się uczy prawda :)
Moje oczko ma około 110cm w najgłębszym miejscu..
i od razu pytanko do was czy przy takiej głębokości ryby mi przezimują?
Oczko mam od 16 maja dwa tygodnie po założeniu wpuściłam rybki obecnie mam 6 karasi.

Tak zaczynałam:
[url=http://images43.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]

No a na dzień dzisiejszy oczko wygląda tak:
[url=http://images37.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]

Nadal próbuje udoskonalać je ale czasem już brak mi pomysłów ...
Wiec może ktoś z was ma jakiś:)
Z góry dziękuje za rady;)

Całkiem ładne oczko :) a rybki spokojnie przezimują ;) a te pozostałe oczka też ładne :)

castleman - 2010-01-08, 08:01

Cześć :pa: witam serdecznie.
Na mój gust to jedno z najdziwniejszych oczek ;)
Wygląda jakby było sztuczne, w jakimś studiu filmowym :hehe: :hehe: :hehe:
To za sprawa tego zamazanego tła. Co Ty tam chciałaś ukryć? Wybacz jestem strasznie ciekawy ;)
Prawy, górny róg ---> stawiam na pomidory albo krasnala, bo jest czerwono ;)
Tak poważnie bardzo fajnie wygląda. Wrzuć jakieś zdjęcia z wiosny, lata zobaczymy jak wygląda, jak jest zielono. :pa:

momo - 2010-01-08, 12:43

dla mnie to jakby to było jedno oczko a to drugie to jego lustrzane odbicie pozdrawiam
diona-15 - 2010-01-09, 13:21

Generalnie to mam remont i do okola leżą materiały budowlane i wszelkie inne rzeczy malo ciekawe... A w forum chodzi o wygląd oczka czyż nie ?
Generalnie to doszłam do wniosku ze nie połączę oczek a dlaczego ? Bo w jednym mam karasie mieszane czyli i kolorowe i takie szare .. 9 dużych osobników i około 50 młodziaków zeszłorocznych <nie mogę zliczyć > natomiast w drugim oczku mam 9 osobników tylko wielobarwnych bo zależy mi by było więcej wielobarwnych ..\
No szczerze nie mogę się doczekać wiosny bo mam już dość sporo roślin w zimowym ogrodzie przygotowanych do sadzenia na wiosnę..
Chce trochę poeksperymentować z kwiatami .. A co do pytania o zdjęcia to na poprzedniej stronie sa z wiosny dla porównania.. Choć w tym roku oczywiście oczko będzie lepiej wyglądać bo wtedy to były początki a teraz juz będzie lepiej bynajmniej mi sie tak wydaje..

A teraz ja mam pytanie : jakie mogła bym mieć w oczku ryby bym mogła być spokojna ze nie będą na zmianę się zjadały z karasiami ? Jaki gatunek ? Jak byście mogli to wstawcie zdjatka rybek to będę wiedziała mniej więcej co kupić:)

Elendil - 2010-01-09, 13:52

Jam mam karasie z orfami i żyją sobie bezkonfliktowo. Ryby swojskie, zimują bez problemu, nie obżerają roślin tak więc jestem z obsady bardzo zadowolony. Wiosną dokupię jeszcze ze trzy orfy, żeby większe stadko było i miały liczniejsze towarzystwo, bo to rybka stadna.

Zdjęcia i opis masz tu: http://oczkowodne.net/ryby.php?ryby=orfa

Pzdr.

Gliniak - 2010-01-09, 14:28

Ja na twoim miejscu jedno oczko przeznaczyłbym dla płazów.
Wszystkie polskie płazy są pod ochroną. Ich naturalne siedliska systematycznie zanikają. Nie chciałbym dożyć czasu kiedy widok żaby będzie czyms niezwykłym.
Kolorowych rybek jest mnóstwo , w dodatku dla przyrody są czyms zupełnie nie przydatnym o ile nie zagrożeniem. W przeciwieństwie do płazów , które są bardzo pożyteczne także i w naszych ogrodach.
Upowszechnianie się przydomowych oczek wodnych jest pewną szansą dla płazów na znalezienie nowych srodowisk życia. Szkoda tylko , że tak wielu oczkomaniaków o wiele bardziej cieszy widok kolorowego karasia niż żaby lub traszki.

AurorA - 2010-01-09, 17:17

Elendil napisał/a:

Zdjęcia i opis masz tu: http://oczkowodne.net/ryby.php?ryby=orfa

oczko wygląda na zbyt małe dla orf
ja postawiłbym na liny złote
http://oczkowodne.net/ryby.php?ryby=lin

Gliniak napisał/a:
Ja na twoim miejscu jedno oczko przeznaczyłbym dla płazów.

tak jest np. u Huberta który jedno oczko nazywa traszkarium.

diona-15 - 2010-01-09, 20:44

Dziekuje za podpowiedzi co do rybek..
Dla mnie napszyklad powiekszanie populacji rybek kolorowych jest wazne bo w pierwszym oczku po roku obrodzilo mi tak ze mam same szaraki a tylko jednego malucha w kolorowe ciapki ...Co dla mnie jest dziwne ..
Co do żab chmn... mam do nich sentyment i zapewniam ze u mnie sie maja dobrze i ropuchy i zaby ... Choc jak juz na forum napisalam zastanawiam mnie okaz ktory sfotografowalam w lecie ma ciekawe ubarwienie ponizej zalaczam zdjatka:)

[ Dodano: 2010-01-09, 20:47 ]

Elendil - 2010-01-09, 20:56

diona-15 napisał/a:
ze mam same szaraki a tylko jednego malucha w kolorowe ciapki ...Co dla mnie jest dziwne ..

Z tego co mi wiadomo jeśli chodzi o karasie, to w "niemowlęctwie" wszystkie są szarawe...

diona-15 - 2010-01-09, 21:02

hmn.. no taak to tez wiem tyle ze już wszystkie są spore a nadal widać tylko jednego kolorowego malucha a reszta to szara chmara...(a raczej było widać przed zlodowaceniem :) )
Elendil - 2010-01-09, 21:13

Karaś się może wybarwiać nawet po kilku latach. Reguła to podobno po roku/dwóch, ale pewny nie jestem.
duzers - 2010-01-09, 21:51

Elendil napisał/a:
Karaś się może wybarwiać nawet po kilku latach. Reguła to podobno po roku/dwóch, ale pewny nie jestem
U mnie nie które wybarwiały się po dwóch latach.
Elendil napisał/a:

Z tego co mi wiadomo jeśli chodzi o karasie, to w "niemowlęctwie" wszystkie są szarawe...
gdy jesienią wyławiałem ryby,dużo maluchów nie miało centymetra a już były wybarwione.dlatego nie ma na to reguły.

[ Dodano: 2010-01-09, 21:54 ]
mam też takie co mają 5 lat i się nie wybarwiły

diona-15 - 2010-01-09, 22:09

Hmn.. to ciekawe.. to zobaczę co będzie sie działo wiosna :)
W każdym razie licze ze będzie duzo żabiej młodzieży :)

JAREK G - 2010-01-10, 00:45

Szubunkiny są kolorowo od początku, reszcie może to zająć nawet kilka lat, choć z reguły to jest rok albo dwa. U mnie najdłużej karaś wybarwiał się cztery lata
diona-15 - 2010-01-17, 13:53

Generalnie wiem że tak jest ale czasem mnie zastanawia to że z pośród gromady zeszło roczniaków jest tylko jeden kolorowy...

No ale ni.. zobaczymy wiosna co mi w oczkach przybędzie nowego na razie załączam zdjęcia
po zamieci :)

leszek50-57 - 2010-01-17, 14:27

diona,widac ,że nikt nie odwiedza twojego oczka,
żadnych śladów zwierząt porostu głusza. ;)

poz.Leszek
-------------

diona-15 - 2010-01-17, 14:33

No niestety fakt faktem kot w domu pies tez a z winy psa sąsiadów (doberman 3 letni ) żadne zwierzątka do mnie nie przychodzą:(
diona-15 - 2010-03-05, 12:20

Witam,
Dziś byłam na działce i to co zobaczyłam mnie dobiło,
otóż na działce jakieś dzieciaki mi specjalnie folie przebiły w wyniku czego
poziom w oczku spadł do niecałych 50cm.
Jestem dosłownie załamana ..

Rozważam możliwość usunięcia oby dwóch oczek i po prostu zrobienia jednego wielkiego z betonu ale nie wiem jak za to sie zabrać:(

maruder - 2010-03-05, 13:28

Niekoniecznie musiały to być dzieciaki, ale na działkach chyba rzeczywiście lepiej mieć oczko z siatkobetonu... :???:
diona-15 - 2010-03-05, 14:16

Dzieciaki bo ślady byly chodzenia na śniegu..
Jak przyszłam to od razu odgarnęłam by zobaczyć jak wiele wody ubyło..
Nie mówiąc już o stratach w roślinach i rybach ;(

maruder - 2010-03-05, 14:29

Też bym się wkurzył... :x
ale, jak to się mówi: nie ma tego złego... siatkobetonu tak łatwo nie uszkodzą ;)

diona-15 - 2010-03-05, 15:24

Hmn czytałam dużo na forum ale nadal nie wiem co wybrać może mi ktoś mniej więcej doradzić co potrzebne będzie mi do zrobienia oczka z siatkobetonu?
Jaka najlepsza zaprawa ? Bo siatka to wiem ze RABITZA. No ale co jeszcze, bo chciałabym zrobić sobie wstępny kosztorys no i materiały pozamawiać

no fakt racja " nie ma tego złego..." bynajmniej mam motywacje do przebudowy oczka:)

tom11 - 2010-03-05, 16:14

http://oczkowodne.net/oczko.php

tu masz wszystko

diona-15 - 2010-03-05, 16:27

oo fajnie dziekuje:)
AurorA - 2010-03-05, 17:24

pisałem to kilka lat temu wiec na forum znajdziesz bardziej aktualne informacje i nawet ceny
JAREK G - 2010-03-05, 17:59

http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=2890
damian - 2010-03-05, 18:25

troche małe te oczko moze rzeczywiście wybudować z betonu to potem juz raczej nikt nie rozwali.:D mi ryby tez padł z braku tlenu;/
diona-15 - 2010-03-05, 18:58

Ja chce usunąć i jedno i drugie połączyć je razem , 6x3m ...
No ale niestety teraz to raczej nic nie zrobię chyba ze jakimś cudem pogoda się zmieni..
i będzie jak rok temu 12 stopni i słonko :)

mini - 2010-03-07, 09:48

a to mniejsze oczko, na chwilę obecną ,jakie ma wymiary?
diona-15 - 2010-03-07, 13:55

To mniejsze uszkodzone jest jajowate tak miej wiecej 2x3m..
sebastianrost - 2010-03-08, 13:37

diona-15 napisał/a:
Hmn czytałam dużo na forum ale nadal nie wiem co wybrać może mi ktoś mniej więcej doradzić co potrzebne będzie mi do zrobienia oczka z siatkobetonu?
Jaka najlepsza zaprawa ? Bo siatka to wiem ze RABITZA. No ale co jeszcze, bo chciałabym zrobić sobie wstępny kosztorys no i materiały pozamawiać

no fakt racja " nie ma tego złego..." bynajmniej mam motywacje do przebudowy oczka:)

Tu masz kosztorys i materiały które potrzebował Pawel
Benteler napisał/a:
Wszystkich kosztów już nie pamiętam ,początkowo zapisywałem potem zgubiłem swoje zapiski :P ale z grubsza wyglądało to tak :

- cement - ok 1 t. ~ 650 zł
- zbrojenie druty fi 10, 6 i 4 ok 250 zł.
- siatka rabitza 90m2 po 3,7 za 1m2
- piach -płukany i sortowany ok 1.5 m3(tego nie kupowałem bo se przywiazłem z budowy-to nie wiem ile trzeba zapłacić )
- żwir 650 kg - 70 zł
- do pierwszej warstwy betonu dałem jeszcze siatkę Leduchowskiego ale tą też dostałem -poszło ok 30 m2
- dodatek do betonu Arpoment -40 zł.
- Zewnętrzna warstwa hydroizolacyjna Ceresit CR 90 2 x 25 kg 222zł.
- bloczki betonowe ok 70 zł
- kostka granitowa 1 zł./szt (potrzeba ok 10 st na 1 mb opaski)
Jest jeszcze kilka drobnych pozycji takich jak drut wiązałkowy ,elektrody (bo troche spawałem zbrojenie) ale to też miałem.

Jeśli zapomniałem o czymś istotnym to dopiszę

diona-15 - 2010-03-08, 13:46

O fajnie dziękuję, bo szukałam po forum ale jakoś takich bardziej szczegółowych kosztorysów i co potrzeba nie znalazłam a raczej już gotowe oczka a może raczej dzielą poszczególnych forumowiczów bo nie które to naprawdę dzieła sztuki.
diona-15 - 2010-03-12, 10:08

No tak wiec wczoraj byłam na działce, pogoda sprzyjała w końcu zrobiłam przeręble..
I tu wielka niespodzianka w oczku które jest uszkodzone i ma zaledwie 70cm głębokości przeżyły wszystkie rybki + parę żab w stanie zimowego snu no i osoki aloesowa.. Jest nadzieja:D No ale w drugim oczku jest gorzej mimo ze jest jak było czyli tafla lodu nie naruszona była to po zajrzeniu do środka wypłynęły dwa młodziki 2-3cm martwe niestety
a ja nadal się zastanawiam jak to możliwe ze w oczku na 70 cm wszystko jest ok a w drugim na 150cm woda zrobiła sie ciemna i sa straty w rybkach...
No ale nic mówi sie trudno .. Dobrze ze chociaż udało mi sie namierzyć dziurę wielkości 5x8 cm w foli nie wiem jak to sie stało no ale doszłam do wniosku ze załatam ja czytając post :
http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=30
Stwierdziłam ze jednak jakoś połączę oby dwa oczka...
Załączam fotki :

Vanka - 2010-03-12, 10:54

diona-15 napisał/a:
Stwierdziłam ze jednak jakoś połączę oby dwa oczka...

Dobry pomysł :)
Z taka powierzchnią będziesz mogła poszaleć ;)
Czekam na rezultaty połączenia trzymając kciuki :)

duzers - 2010-03-12, 15:27

obejrzyj galerie hepika :)
diona-15 - 2010-03-12, 18:47

A widziałam widziałam o podobny efekt mi chodzi :D
diona-15 - 2010-04-03, 11:05

Wczoraj byłam na działce w końcu do 3miasta zawitała wiosna.
Oszacowałam mniej więcej szkody po zimie..
No i jak juz wcześniej pisałam , jedno oczko ma przebita folie no a w drugim wyginęło wszystko dosłownie wszystko i rośliny i płazy i ryby .. Woda sie zrobiła ciemna ze dna nie widać nawet w najpłytszym miejscu .
Jedyne co mnie pociesza to to ze w tym mniejszym oczku po mimo uszkodzenia foli strat w rybkach nie było. Wręcz przeciwnie zauważyłam ze na osoce aloesowej pojawił się skrzek.
Cieszy mnie to bardzo bo to zawsze jakaś nadzieja na odbudowę..
Doszłam do wniosku ze nie będę bawić sie w murarza i robić betonowego oczka.
Zlikwiduje obydwa oczka i zrobię jedno z foli, ale dobrze zabezpieczę spód jak i cześć zewnętrzna ( mianowicie zastosuje kieszenie jutowe dla kwiatów ) bo doszłam do wniosku ze folie przecięła donica w której miałam tatarak nie wiem jak to się stało no ale sie stało i trzeba to naprawić.
Wrzucam fotki jak to u mnie wygląda:

No i zjawisko rzadkie dla mnie , gdyż u mojej sąsiadki za płotem zaległy się kaczki :

[ Dodano: 2010-04-03, 12:10 ]
No i jeszcze jedno mnie zastanawia czemu u sąsiadki woda sie zrobiła niebieska dosłownie niebieska jakby ktoś farby akrylowej dolal ?

vivit - 2010-04-03, 22:15

kurcze kaczki oryginalne :???: rewelka :P
AurorA - 2010-04-04, 22:08

diona-15 napisał/a:
No i jeszcze jedno mnie zastanawia czemu u sąsiadki woda sie zrobiła niebieska dosłownie niebieska jakby ktoś farby akrylowej dolal ?

to glony- sinice - mogą powodować bardzo niekorzystne zmiany w wodzie

diona-15 napisał/a:
Zlikwiduje obydwa oczka i zrobię jedno z foli, ale dobrze zabezpieczę spód jak i cześć zewnętrzna ( mianowicie zastosuje kieszenie jutowe dla kwiatów )

juta bardzo szybko się rozkłada po pół roku może nie być po niej śladu - daj jakieś tworzywo sztuczne. A jak chcesz zrobić porządnie to lepiej EPDM- jest elastyczniejsza i trudniej ją przebić.

diona-15 - 2010-04-05, 11:30

Tak tez myślałam czytałam o EPDM.
"SINICE" to ciekawe a jak to zwalczyć?
I jeszcze jedno pytanie : w moim większym oczku padły wszystkie ryby i wszystkie rośliny pływające zgniły po prostu ... Natomiast palka wodna i trzcina zaczynają już normalnie rosnąc..

CZY TO OZNACZA ZE MOGĘ TE DWIE ROŚLINY JESZCZE JAKOŚ ODRATOWAĆ?

sebastianrost - 2010-04-05, 11:42

diona-15 napisał/a:

I jeszcze jedno pytanie : w moim większym oczku padły wszystkie ryby i wszystkie rośliny pływające zgniły po prostu ...

Jakie miałas te rosliny pływające?

diona-15 - 2010-04-05, 12:46

4 dość spore (45cm średnicy każda) okazy Osoki aloesowatej, trochę Przęstki pospolitej, dość sporo Wywłócznika i Rogatka.. Głownie to samo co w tym mniejszym oczku.
AurorA - 2010-04-05, 19:50

rośliny pływające i podwodne zimują w postaci turionów- jeszcze na nie za wcześnie by wystartowały.
Pałka, trzcina i wiele innych roślin zaczynają dopiero startować.

diona-15 - 2010-04-05, 20:24

Tak wiem o tym tyle ze przyglądając się moim dwom oczkom od razu widać ze jest z tym większym coś nie tak, ryby wyginęły o zapachu wody nie będę wspominać bo jest tak odrażający ze nie wiem jak opisać , a rośliny wodne zrobiły się brązowe i gniją ..
Pawlak - 2010-04-05, 20:27

Ten porażający zapach to zapewne siarkowodór ,który powstaje w warunkach beztlenowych. Jest silnie trujący ,ale chyba nie powinien zaszkodzić rośliną ;)
diona-15 - 2010-04-05, 20:41

No to kamień z serca bo szkoda mi tych roślin by było :)
JAREK G - 2010-04-05, 22:07

AurorA napisał/a:
diona-15 napisał/a:

to glony- sinice - mogą powodować bardzo niekorzystne zmiany w wodzie
A ja obstawiam że sąsiadka dolała zieleni malachitowej :P
KOImark - 2010-04-06, 08:45

zieleni albo FMC
diona-15 - 2010-04-06, 08:58

Hmn generalnie to pytałam sąsiadki mówiła ze nic nie dolewała... Za to jej oczko pachnie jeszcze przyjemniej niż moje :D
Kobieta ma blisko 80lat ale jest pełna wigoru i stwierdziła ze za tydzień robi przebudowę oczka :) skoro i tak jej wszystko w nim wymarło...

diona-15 - 2010-04-06, 13:20

heh no fakt wiekowy oczko maniak :)

W sumie to dzięki niej mam oczko a raczej miałam dwa:)

leszek50-57 - 2010-04-06, 17:20

To się ciesz ,że masz taką sąsiadkę,która Ci pomaga
zamiast Ty Jej ;)
poz.Leszek
---------------

diona-15 - 2010-04-06, 19:55

Hmn.. tak dobrze mieć kogoś kto ma większe doświadczenie i zawsze udzieli pomocnej rady...
diona-15 - 2010-04-09, 16:14

No i nadszedł dzień w którym w końcu udało mi sie ruszyć z pracami..
Na razie tylko wypompowałam wodę .. bo niestety zajęło mi tyle to czasu ze musiałam już sie zbierać do domu bo niestety zaczęło padać :x

no ale wrzucam zdjęcie porównawcze jednego oczka z drugim :)

Vanka - 2010-04-09, 16:21

Powodzenia w pracach, ciężki czas przed Tobą, ale obie wiemy, że będzie się opłacało :)
diona-15 - 2010-04-17, 21:36

Witam,
W końcu ukończyłam w miarę prace nad oczkiem..
Rybki już się zadomawiają w nowym oczku no i w sumie nie tylko one a także około 15 żab
no i ku mojemu zdziwieniu TRASZKA:) Choć szczerze nie wiem skąd ona do mnie przywędrowała:) No ale najwidoczniej dobrze musiało jej w moim starym oczku być bo niechętnie dala się złapać:)
Wiem ze jeszcze dużo roboty mnie czeka ponieważ muszę dowieść kamieni i dobrze zakamuflować folie.. Zbudować kaskadę, skalniak :)

No ale wrzucam fotki wydaje mi się ze całkiem nieźle mi to oczko wyszło :)

Vanka - 2010-04-17, 21:45

:brawo:
Teraz roślinki :)

Adalbert - 2010-04-17, 21:48

:good: ale wody jeszcze dolejesz?
barteknam - 2010-04-17, 21:51

świetnie , oby tak dalej :good:
duzers - 2010-04-17, 22:00

Cytat:
No ale wrzucam fotki wydaje mi się ze całkiem nieźle mi to oczko wyszło
całkiem ,całkiem :good: mnie się podoba,kamieni jast zawsze mało,ja ciągle dowożę a wciąż jest mało :P posadż na początku rośliny,wtedy na spokojnie będziesz mogła sobie maskować brzegi itp. :)
diona-15 - 2010-04-18, 16:27

Może kiebsko widac na zjeciach ale w oczku mam dwie donice w jednej tatarak
i to dość sporo a w drugiej palke wodna także dość sporo klaczy...
A na dnie oszka pływa 5 osok każda o srednicy 30 cm:) wiec tak zle z roslinami nie jest..
No ale musze troche obsadzic na okolo oczka roślinek i skalniaków ale to za tydzień
bo we wtorek planuje sa zasypać stare oczko te które obok było bo
jak na razie przyjemnie to nie wygląda:

melek - 2010-04-18, 21:38

Dwa gatunki w dwóch doniczkach to nie jest dużo, wręcz przeciwnie...
diona-15 - 2010-05-04, 13:06

Dawno nie pisałam no ale matury ... Trzeba było troszkę oddać się nauce..
No ale juz mam trochę czasu to postanowiłam wrzucić troszkę fotek oczka jak wygląda no i
przede wszystkim nowego sąsiada:) którego nazwaliśmy "Zdzisio" ;)

Pawlak - 2010-05-04, 13:57

Masz duże pole do popisu :P Co to za lilia ta co tam powoli wychyla się z dna?
diona-15 - 2010-05-05, 16:49

Heh no to akurat nie jest lilia Osoka Aloesowa:)
Na lilie nadal czekam aż mi kurierem przyślą bo kupiłam klacze na alledrogo :)

123mielony - 2010-05-05, 18:39

Jakaś dziwna ta ryba na tym ostatnim zdjęciu prawie jak motylica czy jakoś tak . :oops: Ale aloes to niezł Ci urusł,czy on tylko tak wygląda na fotce.
diona-15 - 2010-05-05, 19:52

Generalnie to jeż się zadomowił koło oczka nie wiem czemu często sobie wędrówki robi..
A co do osoki mam 2 co mają średnice sięgającą 45cm i jedną mniejsza około 30cm.

123mielony - 2010-05-06, 16:43

No to nie zła sztuka 45 cm,moja osoka zgineła w tamtym roku,muszę sobie w tym roku sprawić,bo bardzo mi się podoba ta roślinka.
diona-15 - 2010-05-06, 19:51

No moja już w tym roku raczej zginie bo jest dość spora i już od spodu gnije za to ma 5 odnóżek tak wiec nie martwię się o trwałość jej gatunku w moim oczku:)
diona-15 - 2013-05-22, 21:30

Witam wszystkich ponownie :)
Trochę czasu minęło odkąd tu zaglądałam...
Ale załączam świeże zdjęcia mojego oczka po tych 3-4 latach chętnie wysłucham waszych opinii na jego temat:) :

no i moja księżniczka w akcji koszenia :

No i mój najnowszy nabytek konkretnie dzisiejsze dzieło w przydomowym ogródku :

A najzabawniejsze w tym wszystkim jest to ze ledwie zdarzyłam zalać formę woda a juz dostałam telefon z administracji ze jakaś życzliwa sąsiadka jest obrażona jakim to prawem ja mogę mieć oczko :D
(oczywiście wiem jaka to sąsiadka była tak życzliwa ze doniosła w tępię ekspresowym do administracji ) no ale cóż takie jest życie czyż nie :)

Wracając do tematu może otrzymam jakieś wskazówki jak zagospodarować to maleństwo :D ? Bo jak widać powyżej duże oczko ładnie zarosło i tak się zastanawiam czy sa jakieś gatunki roślin wodnych mniej ekspansywnych ?

Gosik - 2013-05-23, 16:37

diona-15 napisał/a:
Witam wszystkich ponownie :)
Trochę czasu minęło odkąd tu zaglądałam...
Ale załączam świeże zdjęcia mojego oczka po tych 3-4 latach chętnie wysłucham waszych opinii na jego temat:) :

Czy ten brązowy rollborder służy jako maskowanie folii ?
diona-15 napisał/a:
(oczywiście wiem jaka to sąsiadka była tak życzliwa ze doniosła w tępię ekspresowym do administracji )

" jeżeli chodziło Ci o szybkość to : "w tempie", ale jeżeli tępisz owady, to faktycznie "tępię"
diona-15 napisał/a:
czy sa jakieś gatunki roślin wodnych mniej ekspansywnych ?

np. niezapominajki.

diona-15 - 2013-05-23, 18:13

Rollborder ? Pod nim są kamienie one maskują folie tyle ze mój piesek lubi tam wchodzić wiec żeby
zapobiec zsunięciu kamieni położyłam taki drewniany rollborder który w sumie całkiem nieźle spełnia swoje zadanie:)

I wybacz ale po całym dniu pracy w ogrodzie i wykańczaniu mieszkania człowiek nie myśli nad poprawna pisownia :)

A niezapominajki to dobra rzecz :) przerobiłam już je ale jak ktoś ma kota to ciężko go od nich odpędzić tak samo jak od mięty gdy ma się ją przy oczku :)

Elendil - 2013-05-23, 18:25

Biorąc pod uwagę to co się u mnie w oczkach wyprawia, nazywanie niezapominajki błotnej nieekspansywną uważam za totalny żart ;)
diona-15 - 2013-05-23, 20:53

to prawda niezapominajka gdy jest hodowana w dobrych dla niej warunkach rozrasta się całkiem szybko u mnie w zeszłym roku zarosła skrzyp arktyczny w tym roku zamiast niej widać mięte w sumie nie wiem gdzie mi te niezapominajki zniknęły :)
diona-15 - 2013-05-30, 22:02

Ostatnio zastanawiam się nad zakupem do tego małego oczka fontanny solartrend .
Czy ktoś z forumowiczów już coś takiego spraktykował ?
Chodzi mi o fontannę która ma zasilanie solarne.
Ja się zastanawiam nad zakupem takiej jak na zdjęciu .

Co o tym myślicie warto się skusić :) ?

woody - 2013-05-30, 22:13

Myślałem nad zakupem takiego czegoś ale w sumie na moim stawie to zginie :) do małego oczka fajny gadżet :)
Aznar33 - 2013-05-30, 22:53

Zasilanie solarne dużej fontanny Ci nie zafunduje. Do tego to urządzenie jest dość wątpliwej urody.

Porządne pompki fontannowe są stosunkowo tanie (w okolicachy 100zł) i nie cągną dużo prądu.

Jak tam ten plastikowy brodzik dla świnki morskiej się sprawuje? Wrzuć jakieś zdjęcia. ;)

diona-15 - 2013-05-31, 07:17

No właśnie problem w tym ze walczę ze wspólnotą, kto to wmyślił żeby na prywatnym osiedlu sąsiad na sąsiada donosił heh ale życie to życie..
Dlatego szukam czegoś do oczka co nie wymaga kabli tak jak ta fontanna powyżej na zdjęciu .
Nie chce po prostu zafundować sąsiadce kolejnego powodu do donosu.
Dziś wrzucę zdjęcia jak to wygląda:)

Gosik - 2013-05-31, 14:33

A może zrezygnuj z fontanny, na rzecz lilii wodnych, one wyglądają pięknie jak zakwitną, ale nie cierpią pryskającej na nie wody fontannowej.
diona-15 - 2013-06-21, 10:51

witam ,
nie dodawałam zdjęć bo po przeprowadzce nie mam dostępu do internetu hehe nie ma to jak oczekiwanie na podłączenie multimediów:)

W każdym razie mam problem na forum mojego osiedla wpadł tak owy wpis :

"Jedni z Państwa zrobili w przynależnym do ich mieszkania ogródku oczko wodne. Oczko zostało wykonane bardzo starannie i prezentuje się ciekawie. Niestety bardzo szybko woda zrobiła się brudna i oczko przy obecnych temperaturach stało się wylęgarnią komarów. Na co mocno zaczęła się skarżyć cześć mieszkańców.

Osobiście uważam że zanim podejmiemy jakieś kroki odnoście uchwały zabraniającej z przyczyn sanitarno-epidemiologicznych oczek wodnych. Warto przedyskutować temat, być może część z mieszkańców ma już doświadczenia w tej sprawie i zna sposoby na pozbycie sie dokuczliwych owadów."

I martwię sie czy oni mogą mi zabronić mieć oczko ? Czy oczko wodne w ogóle podlegać może pod sanepidowskie przepisy ? Dla mnie to wszystko to absurd?
Tym bardziej ze w oczku mam rośliny i czysta wodę aż do dna na którym mam wysypane białe kamienie które zresztą tez widać..
Ale może ktoś na forum z czymś takim się spotkał i może mi poradzić jak mam walczyć ze wspólnotą ?

lasoch - 2013-06-21, 12:04

masz tam ryby jak nie to wpuść kilka i problem sam się rozwiąże , jeżeli nie mas ryb to rzeczywiście jak nawet woda jest krystaliczna , to będą się w niej lęgły komary , ryby w oku = brak komarów
Gosik - 2013-06-21, 15:13

Jeżeli przynależny Ci ogródek nie jest ogrodzony, a stanowi całość we wspólnocie, to niestety powinieneś budowę oczka ze wspólnotą omówić. Jeżeli jest to tzw mieszkanie na parterze z wyjściem do ogrodzonego ogródka mogą Cię w :dupa: pocałować. Wpuść tylko ryby i zamkniesz im buźki, bo wtedy nie ma szans na komary.
Aznar33 - 2013-06-21, 16:35

diona-15 napisał/a:
czy oni mogą mi zabronić mieć oczko ?

A co jeśli Cię poproszą o usunięcie oczka?
Zresztą... zadajesz niewłaściwie pytania. Na te, które powinnaś zadawać na szczęście już Gosik i Lasoch zaczęli odpowiadać.

Tak na marginesie, to uważam, że ten wpis jest bardzo rozsądny. Nikt niczego jeszcze nie zabrania, a wręcz przeciwnie - starają się znaleźć jakieś polubowne wyjście z sytuacji.

PS ja też nie lubię komarów.

diona-15 - 2013-06-21, 17:03

No w tym sęk że rybki są :) I kijanki też a larw komarów nie widzę ale w budynku na przeciw mojego ogródka mieszka upierdliwa pani na pietrze której moje oczko przeszkadza.
No i najpierw ubzdurała sobie ze oczko jest zagrożeniem dla okablowania które jest w ziemi
a teraz jak już ten jej pomysł został rozwiany to wymyśliła ze komary sa na osiedlu.
Chociaż komary były juz przed oczkiem , bo obok jest duża łąka i na niej jest komarów i innego robactwa od groma.
No ale wiadomo człowiek by zrobić drugiemu na złość wszystko zrobi .
A zaczęło sie to od tego ze jej synek grał w piłkę i wrzucał ja do mnie (ogrodzony ogródek płotem 1,5m )właził przez płot po kwiatach oczywiście no i zwróciłam mu uwagę od tamtej pory moje oczko sąsiadce stoi kością w gardle:D
No i wymyśla jak mi życie utrudnić mi życie.

A i właśnie zapomniałam sie pochwalić zakupiłam ta fontannę co wcześniej pisałam na baterie solarna świetnie sie sprawia w tak małym oczku :)

Aznar33 - 2013-06-21, 17:22

To zaproś kogoś ze spółdzielni, czy czego tam i pokaż, że nie ma larw komarów, nic nie fruwa, i woda jest czysta.

No i pokaż nam jak fontanna wygląda.

Gosik - 2013-06-21, 18:14

Przede wszystkim powinnaś mieć zgłoszenie do Gminy o zamiarze budowy oczka, systemem gospodarczym do 30m lustra wody. Takie zgłoszenie zanosi się do urzędu na 30 dni przed planowaną budową.Zgłoszenie nic nie kosztuje. Gmina ma 30 dni na zakwestionowanie budowy, jeżeli tego nie zrobi, po 30 dniach rozpoczynasz budowę, bo znaczy że masz pozwolenie i pani sąsiadka naprawdę w :dupa: może Cię ucałować.
diona-15 - 2013-06-21, 18:22

kurcze nie myślałam ze oczko które ma niecały 1m2 (120cmx90cm) powierzchni będę musiała zgłaszać do gminy:D
ale dziękuje za rade w poniedziałek z rana to zrobię :D

Gosik - 2013-06-21, 18:45

Tylko nie przyznawaj się, że ono już istnieje. Musisz mieć ze sobą ksero planu zagospodarowania przestrzennego, taką mapkę. Na tej mapce zaznaczasz krzyżykiem gdzie ma powstać oczko i określasz odległość od ogrodzenia. W zgłoszeniu ( druk otrzymasz na miejscu ) informujesz że zamierzasz wybudować sposobem gospodarczym oczko, nie przekraczające 30m lustra wody. To składasz w Gminie ( zrób ksero tego podania), bo 1 egz. zostawiasz u nich, a drugi, poproś o pieczątkę, że przyjęli zgłoszenie, zabierasz ze sobą. Jak nie przyjdzie przez 30 dni odmowa, to ten dokument z pieczątką, służy jako zezwolenie na budowę oczka.
Mój wygląda tak:

diona-15 - 2013-06-21, 19:26

Gosik jesteś wspaniała dziękuje :good:
Jeszcze w poniedziałek wybiorę się do developera po mapkę terenu naniosę oczko wszelkie plany i złoże wniosek .I będę czekać :)

Jutro z rana jak będzie tak słonecznie jak dziś pstryknę fotki oczka i tej fontanny :)
Ja w niej ten liść do okola odcięłam bo wyglądał mega sztucznie sama fontanna w sobie jest ładną ozdobą:)

diona-15 - 2013-06-23, 20:57

witam,
Wrzucam fotki moich oczek :)
Proszę sie nie sugerować data bo to błąd aparatu zdjęcia robione wczoraj :D
A dziś już tylko deszcze i burze u mnie niestety :D

wolanin - 2013-06-23, 21:32

diona-15 napisał/a:
Jeszcze w poniedziałek wybiorę się do developera po mapkę terenu naniosę oczko wszelkie plany i złoże wniosek .I będę czekać :)

Nie zapomnij o czymś takim, jak
oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane
- wzór do znalezienia w Internecie.
Mapkę mogą chcieć w trzech egzemplarzach.

lasoch - 2013-06-24, 09:02

no cuz .... piekne oczka , a to małe nabiera blasku ;)
Gosik - 2013-06-24, 13:56

Oczko wygląda super, a to maleństwo jak zarośnie, też będzie fajne.
diona-15 - 2013-06-24, 22:34

nooo wiem trochę zarośnięte mam te duze oczko ale jakoś tak chciałam żeby było bardzo naturalne zbliżone do stawu po prostu kocham zwierzęta a gdy zbiornik jest naturalny to jest tak wiele gatunków ważek żab i jaszczurek do obserwowania:D :)