| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - Niskie roślinki
KoRcZuS - 2007-07-03, 21:43 Temat postu: Czym zastapic kosaćca? Jakie roslinki polecacie bo nic mi do glowy nie przychodzi, chcialbym odslonic troche to co jest poza oczkiem dlatego mysle o jakis nizszych roslinkach max 30-40cm .
AurorA - 2007-07-03, 21:52
Ja nie rozumiem o co chodzi, czy to ma rosnąć w wodzie?
killer1558 - 2007-07-03, 22:08
tojeść kropkowana ,wiesioek , bvergenia może być , zobacz u mnie na fotach tylko ona troszkę wyższa
KoRcZuS - 2007-07-04, 07:30
Chodzi o oto ze teraz w oczku mam posadzone kosaćce zolte i sa takie wielkie ze zaslaniaja wszystko co jest za oczkiem Szukam jakis roslin co by ladnie wygladaly i nie rosly takie wysokie
iwosek - 2007-07-04, 10:34
polecam jezoglowki, nie rosna wysokie, ale za to sa piekne<owoce>
AurorA - 2007-07-04, 17:57
| iwosek napisał/a: | | polecam jezoglowki, nie rosna wysokie, ale za to sa piekne<owoce> |
To akurat wysokość taka jak kosaciec - nawet do 1,5 metra.
Niskie są kaczeńce, niezapominajki, skrzyp arktyczny, bobrek, przęstka, czermień i wiele innych.
iwosek - 2007-07-04, 22:15
| AurorA napisał/a: | To akurat wysokość taka jak kosaciec - nawet do 1,5 metra.
Niskie są kaczeńce, niezapominajki, skrzyp arktyczny, bobrek, przęstka, czermień i wiele innych. |
o kurczaczek, moja maja jedynie 30 cm a tam skad je pozyskiwalem nie mialy wiecej niz 50 cm
AurorA - 2007-07-05, 00:16
| iwosek napisał/a: | | o kurczaczek, moja maja jedynie 30 cm a tam skad je pozyskiwalem nie mialy wiecej niz 50 cm |
To naprawdę wyjątkowo cherlawe. U Hubetra sadzona na wiosnę ma prawie 1,5 m.
iwosek - 2007-07-05, 00:37
| AurorA napisał/a: | iwosek napisał/a:
o kurczaczek, moja maja jedynie 30 cm a tam skad je pozyskiwalem nie mialy wiecej niz 50 cm
To naprawdę wyjątkowo cherlawe. U Hubetra sadzona na wiosnę ma prawie 1,5 m. |
wow, wiec bede sie musial udac w inne miejsce, jezoglowka mi sie bardzo podoba, ale faktyczniu u mnie jest malutka,
a cvzy mozliwe ze jest to spowidowane tym ze rosnie ona w jednym pojemniku z palka szerokolistna ??
KoRcZuS - 2007-07-05, 19:44
Oki dzieki, musze sie zastanowic, moze poprostu Irysy dam na nizsza polke, bo szkoda mi wyrzucac je z oczka, bardzo pozyteczne roslinki
Ernest - 2007-07-05, 21:16
Dołóż do filtra ,a nie pożałujesz
KoRcZuS - 2007-07-23, 12:01
nie chce zakladac nowego tematu wiec tutaj napisze, chodzi mi o jakies ciekawe roslinki na przod oczka, nieduze, cos typu kaczence, czermien
iwosek - 2007-07-23, 12:05
ja bym ci polecil np houttuynie tulacza pstrego chameleon, bobry, no i wspomniana prze ciebie czermien ale najbardziej polecma tulacza piekna roslina
AurorA - 2007-07-23, 17:22
Niziutki jest skrzyp arktyczny i niezapominajki.
Szymon871 - 2009-05-27, 09:08 Temat postu: Niskie roślinki Witam, czytam forum, a także internetowy atlas roslin i nie moge tak naprawde znaleźć, roślin ze strefy płytkiej które nie dorastają do 1m wysokśći. Mógłby mi ktoś doradzić, powiedzieć jakie rośliny z owej strefy rosną niezbyt duże??
Olbrzymy o których czytałem (pałka, strzałka, itp) niestety nie nadają się do mojego zbiornika.
Prosże o pomoc i z góry dziekuję za odpowiedź.
A#O - 2009-05-27, 10:51
Aby obsadzić strefę płytką niskimi roślinkami, nie trzeba być wielkim znawcą. Wystarczy wybrać się nad najbliższy niezarybiony naturalny zbiornik wodny (może być nawet rów melioracyjny) z łopatką i wiaderkiem i ukopać sobie to co Ci się spodoba i jest odpowiedniej wielkości. Trzeba tylko zapamiętać na jakiej głębokości i przy jakim nasłonecznieniu roślina rosła i stworzyć jej podobne warunki.
Ja np. obłożyłem brzegi różnymi gatunkami mchu z podmokłych miejsc w lesie i jestem bardzo zadowolony. Wyrastają z tego różne roślinki o przeróżnych listeczkach, niektóre nawet kwitną i nie przeszkadza mi, że nie wiem, jak się nazywają. Przenosząc do oczka całą kępę z podłożem, zachowujemy współzależności między bytującymi tam organizmami (również zwierzątkami) i powodujemy, że nadal dobrze się czują i rozwijają.
Ja mam w oczku dużo różnych roślin (pewnie kilkadziesiąt gatunków), z czego tylko dwie zakupiłem: grzybienia i hiacynta. Reszta to dary natury.
AurorA - 2009-05-27, 10:57
Niskie gatunki o wzroście do 10-15 cm to
skrzyp arktyczny,
tojeść rozesłana,
sit mieczolistny.
niezapominajka błotna
przetacznik bobowniczek,
Kaczeniec Alba
nieco wyższe mogą być, czermień, bobrek, tułacz pstry, kaczeniec, strzałka szerokolistna, marek szerokolistny
Salmo_Salar - 2009-05-27, 13:53
| Cytat: | | Wystarczy wybrać się nad najbliższy niezarybiony |
A czemu nad niezarybiony?? Zapewniam, że tam gdzie są ryby też coś rośnie
Pozdrawiam
Salmo
Szymon871 - 2009-05-27, 15:04
o dzięki za odpowiedzi... o to mi chodziło^^
Pawlak - 2009-05-27, 19:46
| Salmo_Salar napisał/a: | | Cytat: | | Wystarczy wybrać się nad najbliższy niezarybiony |
A czemu nad niezarybiony?? Zapewniam, że tam gdzie są ryby też coś rośnie
Pozdrawiam
Salmo |
Bo można wraz z roślinami przynieść choroby i pasożyty. Jeżeli już z zarybionych to należy je zdezynfekować.
phalina - 2009-05-27, 19:55
W postach Aurory jest coś takiego jak PORADNIK,weidź i poczytaj
A#O - 2009-06-01, 17:40
| Pawlak napisał/a: | | Bo można wraz z roślinami przynieść choroby i pasożyty. Jeżeli już z zarybionych to należy je zdezynfekować. |
Prawdę powiedziawszy, mam kilka "zaprzyjaźnionych" zarybionych zbiorników wodnych, z których już wielokrotnie pobierałem różne roślinki i nic się nie działo mimo braku odkażania. Ale z dzieciństwa pamiętam, jak kiedyś w takim zbiorniku nałapałem larw komarów i wpuściłem do akwarium. Po 2 dniach wszystkie ryby miały pleśniawkę i musiałem biec po lekarstwo, aby nie zdechły.
Pawlak - 2009-06-01, 19:28
Ja w ten sposób wprowadziłem do oczka pijawki.
leszek50-57 - 2009-06-01, 20:13
To nie pobieraj z bagien nic do oczka ,bo te bagna są skażone.
poz.Leszek
----------------
samuraj - 2009-06-01, 20:22
| Pawlak napisał/a: | | Ja w ten sposób wprowadziłem do oczka pijawki. |
Nie ma natym forum oczka w którym by nie było pijawek
|
|