Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Notils Oczko

Notils - 2009-05-06, 12:31
Temat postu: Notils Oczko
Dnia 27 kwietnia 2009r. rozpocząłem budowę oczka. Do tego celu zakupiłem dwuwarstwową folię PCV grubości 1mm o wymiarach 6mx6m. W założeniach oczko miało mieć wymiary 4mx4m i głębokość 1,2m w rzeczywistości wyszło około 5mx5m i 1,3m.
Kopanie zajęło mi 3 dni. Po nalaniu wody okazało się, że oczko ma ok. 7m3.
Do filtracji oczka wykorzystałem filtr o pojemności 90l, który zrobiłem sam.
Jego wkład filtracyjny to sam keramzyt. Do zasilania filtra użyłem pompki Pfn 2500.
To co widać na zdjęciach wykonałem w ciągu 9 dni. Budowę oczka będę kończył jak tylko znowu będę miał wolne dni.

Na razie oczko jest nie skończone, wiem że muszę zamaskować do końca folię, zamaskować węże, mam zamiar przestawić filtr w inne miejsce, muszę wywieźć tą masę piachu która jest w koło i muszę wsadzić jeszcze masę roślin (planuję zrobić to w sobotę).

zoja000 - 2009-05-06, 12:37

Dobra robota jak obsadzisz oczko i dookola niego roslinki bedzie super wygladac.Sama wiem ile trzeba czasu zeby uporac sie z ziemia i reszta prac tylko tak dalej :brawo:
samuraj - 2009-05-06, 12:44

Zapowiada się ciekawie , czekamy na dalsze relacje.Widzę że już masz pierwszych mieszkańców :)
Mutari - 2009-05-06, 15:28

Fajnie wyszło ci te oczko, tylko o wiele za wcześnie wpuściłeś pierwszych mieszkańców. Możesz kupować ryby, gdy oczko jest już skończone i woda jest ustabilizowana.
Notils - 2009-05-06, 15:38

Więcej ryb wpuszczę później, te ryby pochodzą ze starego oczka, które musiałem zakopać, dlatego tak wcześnie je wpuściłem do nowego.
JAREK G - 2009-05-06, 16:17

Wyszło fajnie i nieźle się uwinąłeś :good: , choć strefa głęboka mogłaby być trochę większa :P Z matematycznego punktu widzenia z folii 6x6 zrobić oczko 5x5x1,3 jest niemożliwe :-o
Notils - 2009-05-06, 17:34

możliwe... Oczko mam ponad 4,5m x 4,5m więc napisałem, że prawie 5m x 5m :P

Dowód:

a^2 + b^2 = c^2
1,3^2 + 2,5^2 = 7,94
c = 2,8...
czyli przy oczku bez półek i wymiarach 5m x 5m zostaje 40cm :)
(ja mam nie całkiem 5mx5m)

Ten wzór co wcześniej ktoś wymyślił na forum coś mi nie pasował, więc zrobiłem to po swojemu i się udało :-D .

Ja kopałem oczko pod folię 6m x 6m, udało mi się wykorzystać folię do końca, odciąłem tylko folię na kantach. Wyprofilowałem tak ścianki i półki by były jak najbardziej zbliżone do linii prostej tak jak na rysunku.

A i strefa głęboka jest głębsza i szersza niż na zdjęciu wykopu (nie zrobiłem zdjęcia końcowego wyglądu wykopu), końcowy wygląd jest na zdjęciu gdzie jest już folia (ale tu już nie za bardzo widać :P )

JAREK G - 2009-05-06, 20:50

Notils napisał/a:
Ten wzór co wcześniej ktoś wymyślił na forum
Pitagoras :hehe: wszystko się zgadza ale w praktyce oczko zawsze wygląda trochę inaczej :P ale mniejsza z tym ogólnie wyszło Ci :good:
Notils - 2009-05-09, 21:39

:-D Kaczki zaczęły mnie odwiedzać :-D
Wczoraj wieczorem przyleciała parka, a dzisiaj tylko sama kaczka. Mam tylko zdjęcie z dzisiaj

Porobiłem im zdjęcia i wygoniłem, choć bardzo ładnie wyglądały w oczku...

Zastanawiam się skąd mogły przylecieć i jak zauważyły moje oczko

Notils - 2009-05-17, 20:48

Woda zrobiła się zielona... Więc... postanowiłem wspomóc się techniką i zakupiłem lampę UV... 18W
Lampa działa od 3 dni... efekt taki jak na zdjęciach

Myślę, że na efekt trzeba jeszcze poczekać...

JAREK G - 2009-05-17, 20:54

Notils napisał/a:
Woda zrobiła się zielona
To normalne w nowych oczkach tym bardziej ubogich w roślinki :?
Notils - 2009-05-17, 20:56

ale lampa powinna chyba coś zdziałać ?
JAREK G - 2009-05-17, 21:03

Coś taki niecierpliwy , przecież to dopiero 3 dzień :) a poza tym lampa jest tyko jednym z wielu elementów wspomagających utrzymaniu czystej wody a nie czarodziejską różdżką :P
lepi - 2009-05-17, 21:28

Notils napisał/a:
ale lampa powinna chyba coś zdziałać ?

jeszcze nie, niestety musisz ciut poczekać i MOŻE coś zdziała, ale pod warunkiem, że pozbędziesz się kaczek, bo jeśli nie, to zapomnij.
Jeśli pozbędziesz się kaczek a przyjamniej nie będą wydalały do oczka, to masz szansę...
Sama lampa oczywiście - za mało.
Lampa + filtr (+ obieg wody) - było na tym forum wiele postów na temat umieszczenia lampy - jeśli masz filtr z sitem (zwyczajowo 200 nm(tak tak nano metrów)) to lampę daj przed filtrem, jeśli nie masz takowego, to daj gdzie Tobie pasuje i zadbaj o ruch wody w oczku, żeby po kłaczkowaniu glony trafiły przez pompę do filtra i tam zostały...

lepi

Notils - 2009-05-17, 21:49

tzn. w filtrze mam na razie sam keramzyt. Lampę UV mam przed filtrem.
Mam zamiar założyć jakąś gąbkę, ale myślałem, że filtr teraz też zatrzymuje te martwe glony wypływające z lampy....

AurorA - 2009-05-17, 22:28

Notils te glony zapchają Ci keramzyt i nici ze złoża biologicznego - musisz dać gąbki lub watę peronową do wstępnego czyszczenia.
samuraj - 2009-05-18, 07:10

Notils napisał/a:
tzn. w filtrze mam na razie sam keramzyt. Lampę UV mam przed filtrem.
Mam zamiar założyć jakąś gąbkę, ale myślałem, że filtr teraz też zatrzymuje te martwe glony wypływające z lampy....

zrób proste doświadczenie--zwykłe plastikowe wiadro z dwoma, trzema otworami ( około 1cm średnicy) mniej więcej w połowie wysokości , wiadro umieść w oczku ,załóż pończochę na wylot węża z pomy i końcówkę węża wraz z pończochą umieść w tym wiadrze.Zobaczysz po trzech dniach nazbiera się około kilograma zielonych glutów :)

Notils - 2009-07-19, 18:44

Lampa UV spełniła swoje zadanie woda jest czysta :) .
Dokupiłem jeszcze 2 karasie i 2 karpie koi i *

Zdjęcia obecnego oczka:

Zrobiłem obudowę do filtra i lampy uv. Zrobiłem również nowy filtr z beczki 200l.

*karasie po zakupie sie rozmnożyły i jest ich teraz zdumiewająca ilość. Chyba zacznę je sprzedawać :P
Zdjęcia robione telefonem i nie udało mi się uchwycić wszystkich małych rybek, ale jest ich na pewno kilkaset.

JAREK G - 2009-07-19, 19:00

Notils, woda :good: ale aż prosi się o piękną lilię na środku oczka
Ernest - 2009-07-19, 19:07

Zgadzam się z Jarkiem ,filtr filtrem ,woda wodą ale bez lilii trochę łyso ;)
Bountys - 2009-07-20, 13:54

Narazie lyso ale pewnie masz duzo roboty przy porzadkach po wykopaniu oczka lilia bedzie piekna oczko duze prawie jak stawik masz jakas kaskade? ladnie by sie prezentowala spora kaskada z kilkoma schodkami masz sporo miejsca wiec i wiele mozliwosci i jakis pomoscik tez by byl ciekawy napisz co aktualnie w oczku co aktualnie w oczku sie dzieje i dodaj jakies foteczko pozdrawiam.
Notils - 2009-07-21, 11:44

Racja, mam kupę roboty z porządkowaniem terenu wokół oczka. Lilia będzie... ale nie wiem jeszcze kiedy bo mam mało czasu żeby się tym zająć.
W oczku dzieje się dużo za sprawą ogromnej ilości małych rybek. Cały czas zastanawiam się co jest przyczyną, że jest ich aż tyle :?:

Kaskady nie będę robił, chcę zrobić takie jakby wywierzysko.
Tu zdjęcie pokazujące o co mi chodzi... W oczku chciałbym coś takiego tylko żeby woda wypływała pod mniejszym ciśnieniem.

[OT]
Chcę kupić do tego celu oddzielną pompkę. Zastanawiam się o jakiej wydajności. Czy 1100l/h nie za duża?
[/OT] :P

Bajbas - 2009-07-21, 11:54

Notils napisał/a:
Cały czas zastanawiam się co jest przyczyną, że jest ich aż tyle

w Twoim wieku to już powinieneś wiedzieć co jest przyczyną ;)
Notils napisał/a:
Kaskady nie będę robił
popieram, ciężko ją sensownie w teren wkomponować.
jesteś na początku drogi, a początki jak wiadomo są trudne, powodzenia, Bajbas

Notils - 2009-07-21, 12:08

hoho.. :hehe: jasne, że wiem.... skąd się biorą, tylko co jest przyczyną, że wszystkie przeżyły, w poprzednim oczku zazwyczaj przeżywało mi kilka sztuk a tu :-o
melek - 2009-07-21, 16:19

Większe oczko, więc mają więcej miejsca aby się uchronić np. przed rodzicami ;)
Notils - 2009-09-22, 09:56

Wstawiam aktualne zdjęcia:

Na środku widać jak rogatek się rozszalał :-D
Wiem... wiem... jeszcze nie ma roślin.. ale będą
Zauważcie ile mam małych ryb :yahoo:

Adalbert - 2009-09-22, 10:08

No fakt! Tej młodzieży zatrzęsienie! Na Twoim miejscu już bym rozglądał się za jakimś "killerem" :bum:
maruder - 2009-09-22, 11:27

Patrzcie i uczcie się, jak się wykańcza brzegi 8) Nie potrzeba ton kamieni, i pracy mniej i naturalnie wygląda... - wystarczy chcieć :P

:brawo: Notils

AurorA - 2009-09-22, 12:49

piotr urbanski napisał/a:
Patrzcie i uczcie się, jak się wykańcza brzegi 8) Nie potrzeba ton kamieni, i pracy mniej i naturalnie wygląda... - wystarczy chcieć

Mi się nie podoba, po prostu przy brzegu z braku pielęgnacji rozrosły się chwasty.

maruder - 2009-09-22, 13:01

Ale teraz wystarczy dosadzić roślin, czy to wodnych, czy lądowych i będzie świetnie. Poza tym, trawa to nie chwast :P
Notils - 2009-09-22, 13:20

Niby trawa to chwast w oczku... ale ta trawa rośnie na brzegu więc nie jest chwastem :-D
Mi za to nie podoba się wykończenie kamieniami pod linijkę i najlepiej jeszcze wycementowane :crazy:

Tak oczko wygląda naturalnie jak prawdziwy zbiornik, ładnie wtapia się w otoczenie, a gdy jest wykończone samymi kamieniami odznacza się i według mnie wygląda kiczowato i nienaturalnie...

Adalbert - 2009-09-22, 13:34

Notils napisał/a:
Tak oczko wygląda naturalnie jak prawdziwy zbiornik, ładnie wtapia się w otoczenie, a gdy jest wykończone samymi kamieniami odznacza się i według mnie wygląda kiczowato i nienaturalnie...

Podzielam zdanie kolegi :brawo: Mi podoba się bardzo :good:

melek - 2009-09-22, 16:27

Jest bardzo dobrze, podoba mi się :good: Tylko pamiętaj aby tą trawę ucinać bo jesienią będzie gnić w wodzie. Wiosną koniecznie lilie i inne rośliny. Część rybek możesz bez problemu wyłowić i sprzedać - będzie na np. nowe rośliny ;)
alibaba - 2009-09-22, 16:35

Pomysł fajny ale koszenie tej trawki to koronkowa robota żeby zielsko nie lądowało w oczku bo będzi :dupa: .Natomiast za sam wygląd to naprawde gratulacje :good:
piotr5875 - 2009-09-22, 21:52

Podzielam zdanie Alibaby trudno będzie utrzymać w ryzach trawkę a i z koszeniem będzie kłopot najlepiej nożyczki i strzyżenie pojedyńczo .
Ale oczko wygląda bardzo fajnie
pozdrawiam
piotr5875

Kamil_86 - 2009-10-20, 20:01

Notils napisał/a:
Niby trawa to chwast w oczku... ale ta trawa rośnie na brzegu więc nie jest chwastem :-D
Mi za to nie podoba się wykończenie kamieniami pod linijkę i najlepiej jeszcze wycementowane :crazy:

Witam , oczko mimo ,że nie jest zbyt zarośniętne to bardzo mi się podoba. Duuży plus właśnie za to o czym wspomniałeś- naturalność dzięki brzegom -to mój typ , mimo ze sam mam kamienie :) , to jednak Twoj zbiornik wydaje mi sie najbardziej zbiżony wyglądem do prawdziwego "oczka polnego" :good: pozdro.