Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Jak stworzyć idealny strumień wody?

Kamil 1 - 2009-04-30, 20:20
Temat postu: Jak stworzyć idealny strumień wody?
Witam.

Jeżeli źle dobrałem dział lub temat to bardzo przepraszam.

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z szanownych kolegów wie jak wykonać idealny strumień wody taki jak na zdjęciu?

Może ktoś próbował coś takiego zrobić i wie jak uzyskuje się taki strumień? Prosiłbym o pomoc.

Pozdrawiam

marian - 2009-04-30, 20:23

Wystarczy dobrać odpowiednią dyszę i po kłopocie.Niestety przydałby się tokarz.
samuraj - 2009-04-30, 20:29

marian napisał/a:
Wystarczy dobrać odpowiednią dyszę i po kłopocie.Niestety przydałby się tokarz.

to nie takie proste, sama dysza nie wystarczy -musi też być odpowiednia pompa.Gdzieś czytałem na temat tzw."żywej wody" -- kompletne urzadzenie jest dość drogie

Adalbert - 2009-04-30, 20:52

Kiedyś widziałem w TV jak to robią. Chodzi o "spolaryzowanie" wody. Polega to na tym, że wylot (niech będzie dysza) to dziesiątki małych, równolegle ułożonych rurek. Woda wylatując z nich łączy się w taki zwarty strumień. Coś jak laser. Dleczego tak się dzieje? Pojęcia nie mam.
Kamil 1 - 2009-05-01, 13:33

Adalbert napisał/a:
Kiedyś widziałem w TV jak to robią. Chodzi o "spolaryzowanie" wody. Polega to na tym, że wylot (niech będzie dysza) to dziesiątki małych, równolegle ułożonych rurek. Woda wylatując z nich łączy się w taki zwarty strumień. Coś jak laser. Dleczego tak się dzieje? Pojęcia nie mam.

Ja też to pierwszy raz widziałem w telewizji. Pokazywali to nie dawno na Discovery, od tamtej pory mam chęć coś takiego wykonać. Zastanawiam się właśnie czy zrobione walca z paroma otworkami i zamknięcie tego w jakiejś obudowie z otworkiem dałoby pożądany efekt?

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

AurorA - 2009-05-03, 23:48

Nie sądzę by budowa takiego urządzenia była prosta, cena takiego jednego zestawu firmy Oase kosztuje 9799 zł. Nazywa się to Jumping Jet Rainbow Star Set .

Zestaw zawiera agregat Jumping Jet i jednostkę sterującą , aby uruchomić urządzenie konieczna jest też odpowiednia pompa. Jedna jednostka sterująca jest w stanie obsłużyć dwa agregaty (można dokupić dodatkowy agregat za jedyne 8799 zł) :P
Jumping Jet Rainbow Star Add-on Set

ale miło popatrzeć

marcinek6661 - 2009-07-08, 19:40

Ale czad, u lala! :P
ewa535 - 2009-07-09, 21:42

Coś pięknego !!!!!
troszke kosztuje tylko....

marcinek6661 - 2009-07-20, 22:36

ewa535 napisał/a:
troszke kosztuje tylko....

No właśnie, wielka szkoda! :evil:

Vanka - 2009-09-06, 21:49

Super, ale tylko do "nowoczesnych" aranżacji. W naturalistycznym oczku wyglądało by żenująco.
Nie zmienia to faktu, że same efekty naprawdę piękne :)

AurorA - 2009-09-06, 22:31

W tym roku Oase wprowadziło na rynek młodszego brata Jumping Jet o znacząco niższej cenie i na dodatek komplet zawiera dwa agregaty i pompę w komplecie.

Podstawowe różnice to:
grubość strumienia który tu spada z 12 mmm do 8 mm
max odległość strumienia spada to z 4 do 1,8 metra
max wysokość strumienia spada tu z 2 do 0,9 metra

cena zestawu Water Jet Lightning to jedyne 3430 zł - cieszy się ponoć bardzo dużym wzięciem

na filmiku są też pokazane inne tegoroczne nowości jak water quintet i water trio

[ Dodano: 2009-09-06, 23:44 ]
Kamil 1 napisał/a:
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z szanownych kolegów wie jak wykonać idealny strumień wody taki jak na zdjęciu?

obejrzyjcie do końca - nawet fajne

alibaba - 2009-09-07, 14:31

Faktycznie facet super to zrobił :good:
Adalbert - 2009-09-07, 16:32

Nie znam angielskiego i nie wiem czy omawiał zasadę działania tego ustrojstwa :oops:
Czy może to ktoś w skrócie opisać po naszemu?

mol79 - 2009-09-07, 19:45

Chodzi tutaj o "powietrze"
Na poczatku Zac pokazuje doswiadczenie na duzym kontenerze pozniej na malym.
Nazywa je "Air chamber tank"
W skrocie jest to cos co umieszczasz pomiedzy pompa a Jetem (tym co wyrzuca strumien wody)
Mowi ze jak zatrzymal pompe na duzym kontenerze i wlaczyl ponownie to zajelo 4 minuty zeby spowrotem strumien sie pojawil tak duzo powietrza jest w tym kontenerze. Maly jest poprostu miniatura duzego i tez Zac ogolnie zadowolony:)..Pompa pompuje wode w dolna czesc Air chamber nazywa go tez filtrem i woda wylatuje z niego w polowie jego wielkosci do Jeta..8 INCH ( 1 inch = 2.54 cm) od gory urzadzonka jest POWIETRZE i o to Zacowi chodzi:)..Ciekawe ktos wyjasni z tym powietrzem?

Adalbert - 2009-09-07, 19:51

Odniosłem wrażenie, że pokazywał jak na strumień wpływają wahania w ciśnieniu wody podawanej przez pompę a ten zbiornik miałby "amortyzować" (tłumić) te wahnięcia.Taka zasada jak w zbiorniku wyrównawczym w instalacji c.o.
alibaba - 2009-09-07, 19:53

ten zbiornik to wydaje mi sie po prostu hydrofor, dzieki niemu woda ma w miare stałe ciśnienie
AurorA - 2011-09-11, 21:45

Ostatnio miałem okazje oglądać jumping-jety na żywo, na targach "Zieleń to życie"

tu daje filmik

może w nocy by to super wyglądało, jednak jak widać na filmie strumień nie jest idealny i się rozbryzguje a w dzień podświetlenia praktycznie wcale nie widać.
Jakoś na mnie to nie zrobiło piorunującego wrażenia, szczególnie jak podliczyć ile ten ogródek kosztował :bum:

Mam jeszcze fotki, może potem dorzuce ale tam jeszcze gorzej to wypada, choć w lepszej jakości.

violettaxx - 2011-09-11, 22:14

AurorA Faktycznie w porównaniu z reklamówką wyżej to jak nie to samo urządzenie ;)
jurek47 - 2011-09-19, 19:55

Adalbert napisał/a:
Przyciąganie międzycząsteczkowe.Coś mi świta ze szkoły bo właściwie mam wykształcenie automatyk w przemyśle ale to wieki temu i mogę się mylić..
Aznar33 - 2011-09-21, 19:11

Nie mogę wyjść z podziwu, ile ludzie są zdolni zapłacić, żeby mieć takie siurki.

De gustibus non est disputandum.

Cytat:
Przyciąganie międzycząsteczkowe.Coś mi świta ze szkoły

To znaczy, że jak? Przyciąganie międzycząsteczkowe jest silniejsze w wodzie w siurku, niż w wodzie chluśniętej z wiadra?
:hehe:

Adalbert - 2012-10-08, 08:20

Fajny filmik, a w zasadzie zdjęcia z komentarzem znalazłem, na którym pokazano jak zbudować ustrojstwo do wytworzenia laminarnego przepływu wody:

Może jakaś "złota rączka" z zapleczem warsztatowym pokusi się o wykonanie takiego cuda

(na wszelki wypadek dam link na youtuba bo nie jestem pewien czy dobrze wklejam filmik)

i jeszcze jeden

Przydało by się tłumaczenie dla "niegramotnych" :oops:

wolanin - 2012-10-08, 09:55

jurek47 napisał/a:
Adalbert napisał/a:
Przyciąganie międzycząsteczkowe.Coś mi świta ze szkoły bo właściwie mam wykształcenie automatyk w przemyśle ale to wieki temu i mogę się mylić..

Witam po dłuższej przerwie. Nic dodać nic ująć do tego, co napisaliście,
jedynie warto byłoby podsumować, że "idealny strumień wody", to strumień o przepływie laminarnym
- czyli takim, w którym wszystkie cząsteczki poruszają się równolegle do siebie.
Normalnie taki ruch występuje jedynie wtedy, gdy woda płynie bardzo powoli - zazwyczaj przy pompowaniu wody mamy do czynienia
z ruchem turbulentnym, gdzie tarcie cząsteczek o ścianki przewodu powoduje zawirowania, obecne także w strumieniu przecinającym powietrze.
Co do "sklejania się" poszczególnych strumyków wody, to nie mają wyjścia - tam gdzie panuje większa prędkość, tam jest mniejsze ciśnienie (czyli mniejsze w środku strumienia niż na zewnątrz)

Adalbert - 2012-10-08, 18:28

wolanin napisał/a:
Normalnie taki ruch występuje jedynie wtedy, gdy woda płynie bardzo powoli

Zapewne dlatego te multum cienkich rurek umieszczonych w rurze o wielkim przekroju. Siłą rzeczy ruch w nich, ze względu na różnicę przekrojów jest wielokrotnie spowolniony. Zastanawia mnie jednak na jakiej zasadzie wprowadzenie wody do dyszy wylotowej a co za trym idzie ponowne przyśpieszenie przepływu nie zaburza tej "laminarności".

jurek47 - 2012-10-09, 13:32

Adalbert napisał/a:
Zastanawia mnie jednak na jakiej zasadzie wprowadzenie wody do dyszy wylotowej a co za trym idzie ponowne przyśpieszenie przepływu nie zaburza tej "laminarności".
Według mnie te rurki są po to aby zaburzyć przepływ i wytrącić z wody resztki powietrza bo wtedy jest ona bardziej zbita ,jednorodna i można w sposób efektowny strumień podświetlić . Wszelkie pęcherzyki powietrza by zniekształcały światło ,a także rozwarstwiały strumień.50 lat temu miałem coś o tym w szkole z przedmiotu o przepływach cieczy w rurociągach/prawo bernuliego/

[ Dodano: 2012-10-09, 14:33 ]
JAREK G napisał/a:
codziennie rano jak wstaje
Ale twój jest mało efektowny i nieatrakcyjny.
Adalbert - 2012-10-09, 14:01

jurek47, sądzę, że jednak chodzi o spowolnienie przepływu z jednoczesnym przepuszczeniem wody przez rurki o małym przekroju bo w takich warunkach przepływ staje się laminarny. Ale to tylko wiedza z netu i jak dla "misia o bardzo małym rozumku" ;) i tak zbyt obszerna.
hns - 2012-10-09, 21:08

No ja też za bardzo nie kumam.
No bo z tymi słomkami to można pojąć - woda płynie wolno i laminarnie, ale co dalej? Szczególnie ta część która płynie przez słomki położone na brzegu - musi nagle zakręcić o 90 stopni (2x), a to chyba już pewne zeburzenie tego laminarnego przepływu?

A może to już nie ma wpływu?

Moim zdaniem ważna jest też rurka wylotowa - gładkie ścianki i dokładnie wykonane zakończenia.

AurorA - 2012-10-12, 21:47

tych filmików jest sporo i efekty powalające można uzyskać

ten jest ciekawy bo zbiornik przezroczysty i coś tam widać

Adalbert - 2012-10-12, 21:52

Na przykład ten:

AurorA - 2012-10-13, 13:50

No ten fajny, dokładnie wszytko pokazane.
ewa535 - 2012-11-26, 10:36

Bardzo mi się spodobały te wodospady:

Zrobiłam małe śledztwo w sieci i znalazłam sporo sklepów niestety rozsianych jedynie po przeróżnych stanach w USA :(
Sklepów jest naprawdę mnóstwo już mnie ręka bolała od klikania i ciągle, Alabama,Pensylwania,Alaska nawet była :hehe: Nic w Europie naszej ukochanej ;)

Może ktoś z Was spotkał się z takim produktem a naszym kraju ?
Prośba do Arka i innych Koimaniaków , którzy prowadzą sklepy - może słyszeliście o dystrybutorze w Polsce ?

a w ostateczności może nasi Forumowicze z UK mi pomogą ? ;)
Przeszukałam pod tym kontem e-Bay UK ale niestety nic, może jakieś naziemne sklepy na wyspach to mają ?
Córcia by mi kupiła i wysłała ;)
Jeśli macie chwilkę czasu zimową porą i jesteście zainteresowani pomocą to wielka prośba moja i z góry dzięki :cmok:
Tu stronka tego produktu, niestety amerykańska i takich jest full w sieci.
http://www.123ponds.com/uwd23.html

JAREK G - 2012-11-27, 00:02

Fajne i nawet dość proste urządzenie , ale pompa do tego musi być o dość sporej wydajności.
ewa535 - 2012-11-27, 09:57

jeśli dobrze przeczytałam to nie aż tak bardzo . Musi być w przedziale 25-100 galonów na godzinę

(Galon amerykański dla płynów = 231 cali sześciennych = 3,785411784 litra)

czyli od 95 do 380 l/h

chociaż... tam jest GPM czyli to może być na minutę :(

ale to chyba niemożliwe ?

Zac - 2012-11-27, 12:25

To jest na godzine przeplyw.
Adalbert - 2012-11-27, 12:47

Ja jednak sądzę, że na minutę bo to odpowiednio ok 6k do 22k/ na godzinę. To sobie mogę wyobrazić bo takie pompy na kaskadach pracują. 95 l na minutę to przecież sik jak po dobrym piwie ;)
ewa535 - 2012-11-27, 19:53

GPM - Gallons Per Minute
z całą pewnoscią tak tłumaczy się ten skrót, czyli na minutę jednak . Tym bardziej ,ze na filmie był solidny wytrysk a nie jakieś siuranie :ups:

AurorA - 2012-12-02, 19:39

Nie rozumiem co daje ta nakładka, przecież o tym jak leci woda decyduje kształt kamienia. Płacić ponad 100 $ za kawałek plastiku to tanio nie jest- nie dziwię się że w Europie tego nie ma.
violettaxx - 2012-12-02, 22:35

Ewa nie wiem czy chodziło ci o coś podobnego jak robi Oase i inne firmy
http://vimeo.com/49001755
w popularnym serwisie pod słowem kaskada znajdziesz sporo takich wynalazków i myślę , że nie potrzebują dużego przepływu wody? Nieraz wystarczy sama konstrukcja aby dawała fajny efekt np: ssawka od odkurzacza. ;)
Dzięki Viola :)
rzeczywiście znalazłam troszkę takich rzeczy na naszym rynku .
Jest jeden problem. Wszystkie są zbudowane jako mniejsze lub większe skrzynki wymagające jakiejś obudowy jeśli chciałabym to zamaskować. Jakby nie kombinować musi to być albo ściana albo jakaś dosyć duża bryła. W tych metalowych Oase dodatkowo zawsze widoczny będzie ten metalowy rant :(
W przypadku zaś tego "mojego" plastikowego jest możliwa instalacja bez skomplikowanej zabudowy. Dzięki temu że jest to takie płaskie, można w prosty sposób to zamaskować. Kładę na płaski kamień przy brzegu i nakrywam drugim płaskim kamieniem z góry. I taka właśnie kaskada podoba mi się najbardziej kiedy woda wypływa szerokim strumieniem jakby z niskiego kamienia. Wyższe kaskady nie podobają mi się. poza tym w moim małym oczku woda nie może bryzgać na kamienie tylko ładnie "chlupnąć" na taflę wody.
No i koszty niestety są podobnie wysokie,
Chyba pokombinuję jak Ty z ssawką od odkurzacza ;) , bo efekt wody u Ciebie bardzo mi się podobał. Mam też pomysł na wykorzystanie butelki po 3 litrowym płynie do płukania tkanin ;) Plaska, gwint pasuje, tylko czy uda mi się wyciąć z boku taką idealna szparę ? i czy to będzie "chodziło" ? Zdam relacje ;)
Swoją drogą, że taki kawałek plastiku tyle kosztuje ? O wiele bardziej skomplikowana skrzynka na narzędzia z plastiku potrafi kosztować 25 zł.

narboni - 2012-12-13, 12:00

niższy od prototypu .Cena powinna zamknąć sumą od 150-200 zł. Jeżeli jesteś zainteresowana taką ewa535, Jestem na etapie realizacji tego pomysłu ,efekt jest OK.Jeżeli jesteś zainteresowana to proszę o kontakt.Jestem oczko maniakiem od 3 lat i strasznie mnie wkurza ile trzeba zapłacić za taką nowinkę jak taka fontanna.Mam do zaoferowania taką fontannę z jednym strumieniem ,i kaskadą o strumieniu od 5 30 cm podświetlanego led w trzech kolorach niebieski zielony czerwony sterowany pilotem.Koszt takiego urządzenia w kilku egzemplarzach będzie propozycją to proszę o kontakt .Po realizacji wyślę zdjęcia i film jak to działa.Jeżeli będzie więcej chętnych to koszt może być mniejszy.Efekt wykonany na prototypie zaskoczył mnie strasznie.
ewa535 - 2012-12-16, 11:59

Trudno mi powiedzieć czy jestem zainteresowana Twoim produktem Narboni jeśli z konkretów znam tylko cenę ;) (też nie jest super atrakcyjna ;) ) Pokaż fotki , może filmik to będę mogła coś więcej powiedzieć. Kolorowe swiatelka bym zlikwidowala