Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko wodne Linka

Linek - 2009-01-03, 16:05
Temat postu: Oczko wodne Linka

JAREK G - 2009-01-03, 16:34

Witam na forum :good: Napisz coś więcej o swoim oczku jakie duże , głębokie jakie masz rośliny, ryby widać że masz fajne i różne. Podoba mi się też ten ostatni duży płaski kamień na kaskadzie
AurorA - 2009-01-03, 16:39

Linek, oczko wygląda nieźle , ale jeszcze można co nieco ulepszyć i zamaskować- napisz coś więcej o nim.
Linek - 2009-01-03, 16:52

Witam właśnie udało mi się dodać zdjęcia ,dzięki za odpowiedz jeszcze niewiem jak dodac opis do zdjęc ale i to opanuje.moje oczko ma 6m. długości ,3m. szerokości i 90 głebokie zrobiłem je wiosną 2008 mam tam karaśie, karpiki koi .lina i 2 jeśiotry ,ciekaw jestem co będzie po zimie niemoge się doczekac tak ładnych oczek jak wasze pozdrawiam ;)
AurorA - 2009-01-03, 16:58

Linek napisał/a:
zrobiłem je wiosną 2008

EEEEE to młodziutkie - z czasem będzie coraz ładniejsze

Linek - 2009-01-03, 17:07

Tak myślę AurorA ze będziemy wspólnie sobie pomagać na forum,napewno muszę dodać rośinek żeby glonów tyle nie było bo miałem z nimi problem.
yogi1976 - 2009-01-03, 18:45

Tak, musisz dosadzić roślin (tu na forum na pewno się doczytasz jakich żeby woda była klar)
A pomyślałeś przy budowie o półkach na rośliny szczególnie te na głębokości od 0- 30 cm?

Bajbas - 2009-01-03, 22:32

yogi1976 napisał/a:
A pomyślałeś przy budowie o półkach na rośliny szczególnie te na głębokości od 0- 30 cm?

nie rób żadnych półek :) nie mój styl, ale Twoje oczko ma teraz styl. Jakieś nasadzenia wzdłuż brzegu to sknocą. Ja bym nasadził dużo lilii, zacienią wodę, będą współgrały z tym "sterylnym" brzegiem i betonowym murkiem oporowym. Z kolorystyką też bym nie szalał (lilii) by się nie zrobiło landrynkowo.
Ale musisz przepuścić te wszystkie forumowe rady przez swój gust. Moim zdaniem nie ma rozpaczy jak trochę glonów będzie (z akcentem na trochę).

:piwko: Bajbas

Linek - 2009-01-04, 10:22

Dzięki za rade, niemam zamiaru dać dużo roślinek bo chce latem podziwiać rybki, jakby ktoś mi napisał jakie dać roślinki żeby się pozbyć glonów. Właśnie zrobiłem napowietrzacz do oczka z 5 lit. banki, narobiłem w niej dużo małych dziurek a w zakrętce wywiertałem otwór żeby wszedł wąż z kąpresora jak myślicie dobre to będzie :-D
Bajbas - 2009-01-04, 15:38

Linek napisał/a:
kąpresora
kompresor :-o rany po co Ci to?
Linek napisał/a:
jakby ktoś mi napisał jakie dać roślinki żeby się pozbyć glonów
poczytaj na forum, wiele zależy od innych czynników: liczba ryb, nasłonecznienie.

Linek - 2009-01-04, 17:01

Nie spokojnie kąpresor to mam od dawna a teraz chce go wykorzystać do natlenienia wody żeby mi ryb nie podusiło może to coś pomoże :pa:
wojtas - 2009-01-04, 17:27

A co to za kompresor?specjalny napowietrzacz do oczek,czy jakiś inny wynalazek?
Linek - 2009-01-04, 18:31

To jest zwykły kąpresor kupiony w obi z banki 5 lit. zrobiłem natleniacz nawet się sprawuje będe go włączał dziennie na godzine i myślę że to coś pomoże i ryb mi nie podusi pod lodem jak myślisz :)
Ernest - 2009-01-04, 18:50

Tylko pamiętaj aby wody tym bąbleniem nie wymieszać zbytnio ;) ,najcieplejsza jest przy dnie i niech tak na czas zimy pozostanie :)
JAREK G - 2009-01-04, 19:32

A nie lepiej kupić napowietrzacz i zostawić włączony na całą zimę , zużyje pewnie mniej prądu niż ten kompresor przez godzinę :P a i rybki będą bardziej zadowolone :)
dachasia - 2009-01-04, 20:31

Jarek ma rację. Tym bardziej,że jak się już zdążyłam zorientować, czytając od dwu lat forum, tu nie tyle chodzi o natlenienie od czasu do czasu wody, ale przede wszystkim o odprowadzenie tego co się w wodzie pod lodem wytworzy t.zn przede wszystkim siarkowodoru jaki powstaje z rozkładającej się martwej materii. A przy większych mrozach oczko Ci zamarznie bez stałego napowietrzania i będziesz musiał kuć lub wiercić przerębel. Koszt energii jaka pobiera napowietrzacz jest niewielki. U mnie jak chodzi sam napowietrzacz, to nawet nie ruszy licznika.
leszek50-57 - 2009-01-04, 21:42
Temat postu: napowitrzacz
Linek kompresor jest do pompowania kół a nie do oczka,wszyscy dobrze
ci na forum radzą,że lepiej jest za instalowac napowietrzacz,który
pobiera 5w/1h i na pewno ci się sprawdzi ;)

pozdrawiam
-----------------
Leszek

wojtas - 2009-01-05, 08:49

oczywiście,napowietrzanie przez godzinę dziennie nic nie da,musi działac non stop.A taki kompresor zapewne nie jest przystosowany do pracy ciągłej i szybko się zepsuje/pomijając zużycie energii/.
Linek - 2009-01-05, 10:16

Witam kurde macie racje, mam jeszcze jedną prośbe mam oczko na 11 tyś. lit. wody jaki natleniacz byłby dobry, jeszcze dziś nie natleniałem wody i muszę to rozmontować dzięki jeszcze raz w sumie to człowiek na błędach się uczy ale szkoda rybek pozdrawiam :pa:
samuraj - 2009-01-05, 12:08

Linek napisał/a:
Witam kurde macie racje, mam jeszcze jedną prośbe mam oczko na 11 tyś. lit. wody jaki natleniacz byłby dobry, jeszcze dziś nie natleniałem wody i muszę to rozmontować dzięki jeszcze raz w sumie to człowiek na błędach się uczy ale szkoda rybek pozdrawiam :pa:

stosując napowietrzacz jednocześnie natleniasz wodę .ja mam oczko deko większe od Twojego i stosuję napowietrzacz z dwoma wyjściami i śpię spokojnie , jest przerębel i jednocześnie natleniona woda :)

Linek - 2009-01-05, 14:31

Już patrzałem na alledrogo jest ich tam kilka tylko który wybrać nigdy niemiałem z tym doczynienia może ktoś mi pomoże z góry dziękuje za pomoc :)
melek - 2009-01-05, 14:38

Sera air 550l/h znajdziesz go tu http://www.sklep.oczkowod...-air-550-r.html
Linek - 2009-01-05, 16:13

Sera air 550l/h czytałem o tym produkcie na tej stronie co podałeś mi, ale tam pisze że nie nadaje się do oczek jeżeli temperatura spada poniżej 5 stopni co ty na to ?No chyba że masz to urządzenie i ci działa bo nie jest to takie drogie :)
JAREK G - 2009-01-05, 17:06

Sporo osób ma na tym forum napowietrzacze firmy Sera i pracują on na dworze w ujemnych temperaturach bez większych problemów :) Ja akurat mam dokładnie taki jak polecił Ci Melek, i uważam że to jest dobry wybór :good: u mnie pracuje bezawaryjnie drugi rok a są tu tacy co mają je u siebie już po kilka lat
melek - 2009-01-05, 18:56

Ja mam napowietrzacz (sera) na dworze, na pełnym mrozie. Nic złego się nie dzieje od 2 lat ;)
Linek - 2009-01-06, 11:55

Jeżeli tak jest jak piszecie to taki kupie sobie jeszcze raz dzięki. :pa:
Stasiek - 2009-01-06, 15:11

Ładnie ci tu radzą.Na prawdę.Jest tylko poważniejszy problem w twoim przypadku.
O czym nie wspomniano.Głębokość twojego oczka 0,9 metra nie wróży by ryby ci przezimowały.1.5 metra to wymagana głębokość.Nawet te inne akcesoria tego nie zmienią.
Mimo to cuda się zdarzają.Tego ci życzę.Będziesz pierwszym.

melek - 2009-01-06, 15:20

Stasiek napisał/a:
O czym nie wspomniano.Głębokość twojego oczka 0,9 metra nie wróży by ryby ci przezimowały.1.5 metra to wymagana głębokość.Nawet te inne akcesoria tego nie zmienią.

Ja mam głębokie na 60cm, ryby zimuję bezproblemowo odkąd mam oczko. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

AurorA - 2009-01-06, 15:23

Melek ma rację do zimowania karasi 80 cm wystarcza w zupełności a zimowałem z powodzeniem i na 60 cm.
Mazur - 2009-01-06, 16:15

Stasiek napisał/a:

To u mnie jest cud 4 rok; Suwałki; i głębokość tylko 120 cm w oczku karasie ozdobne już duuże Orfy od 4 lat w tym oczku.
Powiem więcej najgrubszy lód jaki widziałem w zimę stulecia na Wigrach mierzył 70 cm, fakt słyszałem że ziemia gdzieś była przemarźnięta na 2 metry.

Linek - 2009-01-06, 16:39

Stasiek już zamówiłem sobie ten napowietrzacz dzieki za rade może nie będzie tak tragicznie,dużo tych rybek niemam i są nie duże jeszcze, także nie powinny się podusić bo też najmniejsze te oczko nie jest tak mi się wydaje l€d jest gruby na 12 cm. dziś sprawdzałem i jest przerębel wykuty 80cm. i na 1m.szeroki jjak po zimie będzie OK to będe sie cieszył jak ta żabcia :yahoo:
JAREK G - 2009-01-06, 18:50

U mnie 1,1m głębokości no może w porywach 1,15 :P pewnie że trochę mało i przydało by się głębiej , ale zimują już od kilku lat i to bez większych problemów nie tylko karasie ale i karpie koi, orfy, liny jesiotr i to wszystko dość spore :)
samuraj - 2009-01-06, 22:48

także potwierdzam tego typu "cuda" , przed remontem głębokość mojego oka była ok 90cm i ryby zimowały bez problemu :)
Linek - 2009-01-07, 10:17

To mnie pocieszyliście tymi wiadomościami że niemieliście problemów z zimowaniem jak bę dę miał trochę lewej kasy to zainwestuje w folie i podwysze brzegi o jakie 50 cm. i powinno być ok wtedy żałuje że tak od razu nie zrobiłem :-( teraz czekam na natleniacz mam go dostać w piątek :yahoo:
Linek - 2009-01-08, 14:54
Temat postu: Oczko Linka zimą.
Oczko wodne Linka zimą.
mateusz1990 - 2009-01-08, 15:05

fajne oczko :good:

pozdrawiam :good: :good: :good:

Linek - 2009-01-08, 15:16

A no dziękuje tak za dużo nie widać, ale zima też ma swoje uroki :piwko:
Linek - 2009-01-09, 12:11

Hej mam nareszcie natleniacz do mojego oczka wczoraj go dostałem i już sobie pracuje kupiłem ten co mi poleciliście jeszcze raz dzięki, czy jeszcze coś mam zrobić żeby moim rybkom żyło się dobrze,widziałem u Aurory kij w przeręblu do czego to służy :-D
Linek - 2009-01-09, 12:20

Teraz mam taki pytanie, wiem jak dodać zdjęcia oczka, ale jak dodawać zdjęcia np.na stronę (pokażmy sie , zwierzęta,rośliny itd. ) widziałem już tam parę osób z chęcią też bym się wam pokazał, jeszcze nie opanowałem tego forum tak do końca :pa:
AurorA - 2009-01-09, 13:14

Linek napisał/a:
Teraz mam taki pytanie, wiem jak dodać zdjęcia oczka, ale jak dodawać zdjęcia np.na stronę (pokażmy sie , zwierzęta,rośliny itd. ) widziałem już tam parę osób z chęcią też bym się wam pokazał, jeszcze nie opanowałem tego forum tak do końca

wszystkie zdjęcia dodajesz tak samo klikasz nowy temat albo odpowiedz i pod odpowiedzią masz: kliknij aby dodać zdjęcie do wiadomości
szczegóły na stronie http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=71

Linek - 2009-01-09, 14:17

Wielkie dzięki, właśnie mi się udało dodać zdjęcie. :yahoo:
Linek - 2009-01-09, 17:12

Mam pytanie czy u was w oczku jak zrobicie przerębel podpływają ryby, bo odkąd ja robie to z wyjątkiem jeśiotrów to innych ryb nie widzę?
Mazur - 2009-01-09, 17:16

Prawidłowo reszta jest w cieplejszych warstwach wody czyli przy dnie oczka
castleman - 2009-01-09, 17:18

Liny siedzą zagrzebane w mule, z całym szacunkiem dla Linka ;)
leszek50-57 - 2009-01-09, 19:30

Linek napisał:
bo odkąd ja robie to z wyjątkiem jeśiotrów to innych ryb nie widzę?

Linek nowych przerębli nie robi się, bo robisz larum w oczku i budzisz z letargu
mieszkańców i zamęt jest na dnie,ryby płyną do powietrza i mogą zamarznąc
w lodzie.Tylko stary przerębel pilnowac,aby nie zamarzł i napowietrzacz działał.

pozdrawiam
---------------
Leszek

Linek - 2009-01-10, 13:35

Ja nie robie nowych przerębli, ale co 2 dni poprawiam ten co jest wykuty,natleniacz mam dopiero od 2 dni i jak narazie nie zamarzło :yahoo:
Linek - 2009-01-11, 12:19

Oto parę zdjęć z lata i moja ulubiona choinka którą mam od 3 lat.
Linek - 2009-02-14, 20:24

Ponowny atak zimy dosypało i to nie mało masakra dobrze że mam ten natleniacz śmiga bez zastrzeżeń :good:
Adalbert - 2009-02-14, 20:41

Ale idealne kółko :brawo:
koczisss - 2009-02-14, 21:03

Adalbert napisał/a:
Ale idealne kółko :brawo:

Tak się dzieje jak działa napowietrzacz i pada śnieg przy temperaturze bliskiej zera, bądź nieznacznie przekraczającej. Wtedy śnieg w wodzie się nie topi i nie zamarza, tworzy się gęsta pulpa z tego śniegu i dlatego wychodzi ładne kółko.
Coś podobnego miałem dziś u siebie.

Linek - 2009-02-14, 21:11

Sam byłem w szoku rano jak to zobaczyłem kółko jak od cyrkla sie zrobiło super sprawa ten natleniacz rybki bez stresu sobie pływają pod lodem :)
Mazur - 2009-02-15, 09:30

Linek napisał/a:
Sam byłem w szoku rano jak to zobaczyłem kółko jak od cyrkla sie zrobiło super sprawa ten natleniacz rybki bez stresu sobie pływają pod lodem :)

Eee tam szok zwykłe zjawisko fizyczne wrzuć do wody kwadrat i też zobaczysz falę z równych kręgów. Ale fakt ładnie to wygląda.

Linek - 2009-02-15, 09:46

Dla mnie to było dziwne bo te oko mam od tamtej wiosny i fajnie to wygląda znając życie to nie jedno mnie jeszcze zaszokuje już sie nie mogę doczekać tarła rybek w tamtym roku przegapiłem a :pa:
Adalbert - 2009-02-15, 10:07

Cytat:
Eee tam szok zwykłe zjawisko fizyczne wrzuć do wody kwadrat i też zobaczysz falę z równych kręgów

A u mnie nie chce być taki idealny. Nijaki taki :dupa: Na zdjęciu wygląda lepiej niż w rzeczywistości.

Linek - 2009-02-15, 10:45

Adalbert według mnie to dzięki opadom śniegu tak sie stało bo to już 4 dzień jak sypie i na powierzchni oka było z 5 cm. ciapy ze śniegu i tak jak Koczisss napisał to było powodem tego koła równego :good: Ale te twoje Adalbert jest też prawie idealne.
Adalbert - 2009-02-15, 10:57

Linek napisał/a:
prawie idealne

"prawie" robi wielką różnicę (nie tylko w przypadku przerębli :piwko: )

Linek - 2009-04-25, 14:13

Dodaje parę fotek wiosennych strat nie było w rybach, roślinek przybywa no i ta kula co o niej sądzicie :)
Salmo_Salar - 2009-04-25, 14:48

Że się tak zapytam... po chu... ona?? :???: :-D :hehe:

Pozdrawiam

Salmo

Linek - 2009-04-25, 15:56

Nie po chu..tylko jakbyś popatrzał na zdjęcie to byś za uwarzył że tam rybki się wygrzewają i pasuje to im bo bez żadnych oporów tam w wpływają a widziałem to niedawno w Holandi jak byłem.
Salmo_Salar - 2009-04-25, 16:00

Aż tak ślepy nie jestem :-D Może dlatego mam taki stosunek do wynalazków ponieważ wolę naturalne oczka :piwko:

Pozdrawiam

Salmo

Rob Z - 2009-04-25, 21:20

Za dużo jarają w tej Holandii :hehe:

Patent ciekawy, ale szczerze powiem że jakoś niezbyt do mnie trafia... Wolę jak się moje rybki na płyciźnie wygrzewają...

A że tak spytam co robi taka rybka w środku jak się wystraszy ? Pikuje od razu w dół czy najpierw obija się po ścianach :???:

AurorA - 2009-04-25, 22:00

Ciekawy wynalazek, pierwszy raz na oczy widzę. Myślę że nie którym może się spodobać, a nawet do niektórych oczek pasować.

Rob Z napisał/a:
A że tak spytam co robi taka rybka w środku jak się wystraszy ? Pikuje od razu w dół czy najpierw obija się po ścianac

przyłączam się do pytania
Na jakiej zasadzie to działa- jak wygląda w całości?

Salmo_Salar - 2009-04-25, 22:34

Wg mnie to taka odwrócona kula wodna (denkiem do słoneczka). Zamontować nie jest trudno - zanurzyć w pozycji "normalnej" by nie było w środku powietrza, wyciągnąć na powietrze i postawiać tak by krawędź kuli nie wystawała nad lutro wody, wtedy cała woda poszła by z kuli. Chyba się nie mylę??

Rybki raczej nie mają powodów do strachu, kula znajduje się dalej od brzegu ale gdy jest ich kilka i się wystraszą to napewno któraś rypnie :-D

Pozdrawiam

Salmo

mateusz1990 - 2009-04-25, 22:35

a jak tam wpłynie jakiś większy osobnik i nie da rady wypłynąć ????
iwosek - 2009-04-25, 22:40

Jak wpłynął to i wypłynie :)

Dziwne bardzo dziwne :hehe: zaliczyłby to do kategorii swiecących Lilli wodnych i żabek na baterie :hehe:

AurorA - 2009-04-25, 23:25

Salmo_Salar napisał/a:
Wg mnie to taka odwrócona kula wodna (denkiem do słoneczka). Zamontować nie jest trudno - zanurzyć w pozycji "normalnej" by nie było w środku powietrza, wyciągnąć na powietrze i postawiać tak by krawędź kuli nie wystawała nad lutro wody, wtedy cała woda poszła by z kuli. Chyba się nie mylę??

mi się wydaje że to pływa i czemu nie tonie?
czekam na odpowiedź Linka.

Adalbert - 2009-04-26, 04:40

Samo z siebie pływać nie ma prawa więc albo stoi na jakiejś konstrukcji stałej albo pływa na niewidocznym "pontomie".
Linek - 2009-04-26, 07:18

Witam kula jest pojemności 20 L. założenie jest proste wystarczy kule zanurzyć pod wodą żeby powietrze wyszło całe i obrócić ją dnem do góry oczywiście pod wodą ustawiona jest ona na kamieniach ale między kamień i krawędz kuli dałem listewkę żeby nie pękła zrobię fotkę to pokarzę ,patent dobry jak ktoś ma oczko całe zarośnięte roślinami a co do pytania gdzie uciekają to wyjątkowo są spokojne w tej kuli tak jak by nie widziały mnie i co ciekawe powiększa rybki dwukrotnie :pa:
Linek - 2009-04-26, 09:04

Z bliska to wygląda tak na zdjęciu są widoczne listwy na których jest kula jak lilie się rozrosną to będzie to ciekawie wyglądało tak mi się zdaje :P
Bajbas - 2009-04-26, 09:06

czego to ludzie nie wymyślą :hehe: jak Twoje rybki lubią się wygrzewać to dawaj je na patelnię (i w panierkę).

Linek - 2009-04-26, 09:28

Bajbas nie ma chyba rybek które nie lubią się wygrzewać w słoneczne dni :piwko:
melek - 2009-04-26, 10:40

Za jakiś czas ścianki tej kuli pokryją się glonami, nic wtedy nie zobaczysz ;)
Linek - 2009-04-26, 14:13

Myślę że nie będzie tak tragicznie jak narazie po 3 tygodniach jest czysta a co za problem wejść i ją umyć :pa:
Salmo_Salar - 2009-04-26, 14:46

Dobrze, że jest łatwo demontowalna i montowalna :piwko: Nie musi być tak strasznie z tymi glonami (chociaż mogą stworzyć na kuli twardy pancerz). Ciekawe jakby wyglądało akwarium postawione gdzieś tam w ten sposób :-D Dla mnie to i tak kicz :soczek:

Pozdrawiam

Salmo

melek - 2009-04-26, 15:18

Linek napisał/a:
a co za problem wejść i ją umyć

W teorii żaden, ale w praktyce mi by się nie chciało :crazy:

Linek - 2009-05-16, 15:32

Te zdjęcia są robione 2 tygodnie temu teraz woda jest w fatalnym stanie mętna i nie wiem co zrobić, zmieniać szkoda bo jest ikra już na roślinkach załamka :((
AurorA - 2009-05-17, 22:45

Linek napisał/a:
teraz woda jest w fatalnym stanie mętna i nie wiem co zrobić, zmieniać szkoda bo jest ikra już na roślinkach załamka

przeczekaj i nie karm ryb zbyt obficie

Linek - 2009-05-18, 18:52

Spróbuje tak zrobić bo coś musi powodować ze woda tak mi się brudzi a faktem jest że karmić to dużo karmię ryby raz w tygodniu powinno im wystarczyć chyba jak skoncze remont domu to zabieram się za zrobienie filtra z beczki 80 l. :pa:
JAREK G - 2009-05-18, 20:35

Linek napisał/a:
a faktem jest że karmić to dużo karmię ryby raz w tygodniu powinno im wystarczyć
Bez przesady :P pewne że można też nie karmić wcale i ryby przeżyją , ale jak nakarmisz raz dziennie to będzie :good:
szopen - 2009-05-18, 21:36

Karmić raz na tydzień ??. Ja swoje rybki karmię dwa razy na dzień (od czasu do czasu, jednodniowa przerwa) i nie zauważam ażeby to miało jakiś wpływ na czystość wody.

Pozdrawiam Antoni !!

Ernest - 2009-05-19, 05:17

Linek napisał/a:
dużo karmię ryby raz w tygodniu

Nie przesadzaj ;)
Tak jak napisał Jarek ,spokojnie raz dziennie :)

Linek - 2009-05-19, 09:26

No właśnie do tej pory tak robię raz dziennie daję pokarm w ilości pełnej szklanki na około 25 rybek wielkości od 10cm do 20 to co jest powodem tej brudnej wody na początku wiosny była czysta jak z kranu :-(
melek - 2010-01-03, 00:24

W innym temacie napisałeś ,że masz problem.

Po zdjęciach widzę ,że masz mało roślin ze strefy bagiennej lub przybrzeżnej, brak odpowiednich półek (do 30 cm głębokości).

Rybek też masz dużo a na dodatek przeczytałem ,że obficie karmisz. Wymienianie wody nie wchodzi w grę, będzie to samo lub gorzej. A to co się dotychczas wytworzyło zostanie zniszczone i minie dużo czasu zanim wróci do obecnej formy. Ograniczyć karmienie to podstawa.

Wiosną koniecznie zamontuj jakieś podwieszane doniczki, zwłaszcza z kosaćcami. Ich korzenie ładnie wybiją na zewnątrz doniczki - będą efektywne w oczyszczaniu wody. Możesz też wodę napowietrzać, koszt znikomy. Innych roślin też musisz posadzić, typowo oczyszczających. Podwodne też mogą być.

No i dużo cierpliwości a efekty pojawią się same ;)

Linek - 2010-01-03, 09:52

Te zdjęcia są sprzed 2 lat z tego sezonu nie dodałem ani jednego zdjęcia bo nie było się czym chwalić w sezonie 2009 dosadziłem około 20 sztuk pałki wodnej, tataraków też sporo i kosaćce też jakie 20 sztuk wszystko to miałem posadzone w filtrze glebowo-korzeniowym i efektu nie było lilie też dosadziłem 4 sztuki problem jest taki że to nic nie rośnie na początku parę liści wyszło i nagle stop w połowie sezonu,to samo było z podwodnymi roślinami moczarka zamiast rosnąć to padła a miałem tego sporo nasadzone nie wiem,a ryby to czy ja wiem czy tak dożo około 20 sztuk i nie są duże może jedynie to to że dużo dokarmiałem.Jesienią za czołem robić nowy filtr g-k szerokość 80 cm i długość 6m. dosadzę tam jeszcze tego kosaćca maksymalnie ile się da.
sebastianrost - 2010-01-03, 09:59

Linek napisał/a:
Te zdjęcia są sprzed 2 lat z tego sezonu nie dodałem ani jednego zdjęcia bo nie było się czym chwalić w.

Wysłany: 2009-05-16, 15:32
[quote="Linek"]Te zdjęcia są robione 2 tygodnie temu teraz woda jest w fatalnym stanie mętna i nie wiem co zrobić, zmieniać szkoda bo jest ikra już na roślinkach załamka :quote]

Coś kręcisz

Linek - 2010-01-03, 10:28

Sorki że to tak odebraliście ale u mnie prawdziwy sezon zaczyna się w połowie czerwca wtedy kiedy widać co tak naprawdę będzie się działo w oczku pisałem o sezonie gdy już słonce dopieka i widać zmiany które są zauważalne tak naprawdę.

[ Dodano: 2010-01-03, 16:26 ]
Parę fotek na rozgrzanie,jeszcze parę miesięcy i biorę się za oczko konkretnie za wodę.

duzers - 2010-01-03, 19:09

Linek napisał/a:
raz dziennie daję pokarm w ilości pełnej szklanki na około 25 rybek wielkości od 10cm do 20
to stanowczo za dużo,dlatego masz taką wodę.
Vanka - 2010-01-03, 19:16

duzers napisał/a:
to stanowczo za dużo,dlatego masz taką wodę.

Też tak myślę. Ja podawałam pokarm w kilku małych porcjach, dorzucałam do momentu kiedy jadły chętnie. W momencie kiedy zaczynały wybrzydzać kończyłam karmienie. Mam 8 karasków w wielkości mniej więcej tych co Twoje i dzienna porcja to powiedzmy kieliszek wódki ;) i troszkę jesli jadły :)

Vanka - 2010-01-03, 19:36

Prawdę powiedziawszy to chyba i ja przesadziłam teraz - myślę, ze dawałam mniej pokarmu. Podałam kieliszek jako miarę, ale teraz myślę, że to było mniej. Ryby majac rosliny w oczku dadzą sobie radę - w naturze nikt ich raczej nie dokarmia (chyba że wedkarze ;) )
Linek - 2010-01-03, 19:46

Ewa nie ma problemu w końcu to forum dyskusyjne, ale ja to naprawdę dowaliłem z tym pokarmem porównując do was dzięki tak jak pisałem byle do wiosny i się biorę do roboty musi być dobrze :pa:
AurorA - 2010-01-03, 23:02

Jeśli wszystko zjadły, to szklanka dziennie nie jest przesadą. Ryby spore i wcale nie jest ich tak mało. Wiadomo jak karmimy mnij to rosną wolniej i są bardziej podatne na choroby. Ja karmię kilka razy dziennie malutkimi porcjami.
momo - 2010-01-03, 23:52

ja kiedyś nie karmiłem wcale efekty były takie że po zimie wszystkie były martwe w tym roku sypałem regularnie zobaczymy jakie będą efekty człowiek uczy się na błędach pozdrawiam momo
Linek - 2010-01-10, 09:40

A to moja lilia,za parę lat powinna być w pełni rozkwitnięta żartuje tak z nudów się bawię bo nie mam co robić zima jest do :dupa:

Mazur - 2010-01-10, 10:35

Linek napisał/a:
A to moja lilia,za parę lat powinna być w pełni rozkwitnięta żartuje tak z nudów się bawię bo nie mam co robić zima jest do :dupa: [url=http://images46.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]

dlaczego bardzo rozsądne zdanie, uważam że dla Ciebie to najpiękniejsza ,,lilia'' na świecie i tak powinno być.

A zima jest taka jaka powinna być, prawdziwa mroźna i śnieżna (nie toleruję podróbek-zima to zima a jesień to jesień) to tylko człowiek nie nadąża z ułatwianiem sobie życia, trzeba umieć myśleć pozytywnie i radzić sobie w każdej sytuacji.

Linek - 2010-01-10, 11:12

Roman żebyś wiedział że ta lilia jest najważniejsza i żeby mi tak rosła cały czas, tyle radości z niej mam szaleje na jej punkcie.
Vanka - 2010-01-10, 11:17

Lilija jak się patrzy :)
też mam taką, a nawet dwie ;)

Linek - 2010-06-27, 08:41

A tak wygląda moje oczko po wymianie foli,jeszcze muszę kupić żwiru żeby brzegi obsypać i roślin dosadzić i jedno pytanko jak tę folie za maskować myślałem o kupnie jakichś desek co by nie gniły w wodzie i przykręcić je do tych betonów tak żeby z 5 cm wystawała ta deska nad powierzchnią wody myślę że dębowe deski by się nadawały co o tym myślicie bo nie chcę tracić miejsca dając kamienie żeby folie zamaskować.

Linek - 2011-05-22, 09:03

A oto aktualne fotki mojego oczka po zamaskowaniu foli jeszcze ten kolor wody jest okropny ,ale myślę że rośliny teraz pokażą na co je stać.

bogdan12121966 - 2011-05-22, 12:50

:good: Bardzo ładne,a woda się wyklaruje
Elendil - 2011-05-22, 19:52

Fajnie, fajnie :good: Woda z czasem powinna się wyklarować. Możesz przyśpieszyć nieco triggerem albo sedimentem.
I zrezygnowałbym z tego bulgota na środku a wzmocnił strumień na kaskadzie.

Linek - 2011-05-23, 13:38

Dzięki za slowa otuchy że ta woda się wyklaruje dalej nie mam pojęcia dlaczego w moim oczku niema nawet grama glonów nitkowatych od czego to zależy że każdy ma a ja nie.A ten bulgot to zmienię bo za bardzo po liściach leje, a z tego co wiem to lilie tego nie lubią.
Elendil - 2011-05-23, 14:06

Linek napisał/a:
nie mam pojęcia dlaczego w moim oczku niema nawet grama glonów nitkowatych od czego to zależy że każdy ma a ja nie.

Nie każdy, glony nitkowate to przypadłość czystej wody dobrej jakości. U Ciebie widocznie woda taka sobie, do tego szczawiowa więc i nitkowatych brak...

Linek napisał/a:
A ten bulgot to zmienię bo za bardzo po liściach leje, a z tego co wiem to lilie tego nie lubią.

Dokładnie, nie lubią. A i estetycznie tak sobie to wygląda. W tle widać, że z kaskady słabo ciurka to jak tam przekierujesz to będziesz miał jeden tryskacz ale konkretny.

Linek - 2011-07-31, 09:23

A teraz parę fotek ogródka i domku dla córki z którym walczyłem 2 tygodnie koszt samodzielnego wykonania tego domku wliczając w to zakupienie zjeżdżalni to 1100 zł. myślę że nie wygląda to zle zresztą sami oceńcie mój wysiłek.
Vanka - 2011-07-31, 13:58

Super :brawo: , ach żeby mojemu tak się chciało.. :???: Koszty nieco niższe, jakbyś gotowca kupił, a i wymiary samemu można zadecydować. Domek świetny, ale jeszcze fajniejsza córa :D
Moja ulubiona Auraucaria widzę rośnie zdrowo :good:

Linek - 2011-07-31, 14:54

A no Vanka córcia skończyła dopiero 3 latka i to jest jej prezent urodzinowy,a co do araucari to rośnie trzy dni temu sprawdzałem jej wysokość i wyszło że ma 1.70cm. :pa:
aquarius - 2011-07-31, 15:18

Domek świetny i zdecydowanie lepszy oraz tańszy od sklepowych (czego się nie robi dla
Córeczki tatusia ;) ) Powiedz mi tylko jak zimujesz araucarię czy zabezpieczasz ją jakoś specjalnie ?

AurorA - 2011-07-31, 15:46

Linek napisał/a:
walczyłem 2 tygodnie koszt samodzielnego wykonania tego domku wliczając w to zakupienie zjeżdżalni to 1100 zł. myślę że nie wygląda to zle zresztą sami oceńcie mój wysiłek.

...no dla takiego aniołeczka warto było się poświecić :-D
Ładnie ci to wyszło.

Linek - 2011-07-31, 16:08

A no dziękuję starałem się zrobić to jak najlepiej piły różnego rodzaju mam heblarkę do drewna także posiadam tak więc można działać i po prostu trzeba to lubić takie dłubanki a ja to uwielbiam tylko pomysłów brakuje.
Gosik - 2011-08-03, 19:38

Fajny ten domek, a i pomysłowość się liczy :good: mnie się podoba :brawo: