Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Radka

Radek G. - 2008-11-26, 22:32
Temat postu: Oczko Radka
Witam. Jest to mój pierwszy post, choć czytam Was od miesiąca. Pod wpływem tego forum dopadła mnie przypadłość większości forumowiczów - zachorowałem na własne oczko wodne. Mimo, że to już prawie zima ostro wziąłem się do pracy. Chciałbym chociaż wykonać roboty ziemne, tak bym wiosną mógł się wziąć za przyjemniejsze czynności, a pracy zapowiada się sporo. Jako, że mam dużą działkę,
postanowiłem, że stawik będzie miał wymiary 11x8. Pojemność ok. 50m3.

Poniżej postęp prac - metoda łopatologiczna (nie chcę żeby koparka zniszczyła mi trawnik, a i większa radość jak sam to "zrobię"- czytaj: kopie głównie mój teść, ja nadzoruję.

Zapomniałbym o moich głównych pomocnikach

[URL=http://www....r="0" alt="" />

I to już chyba koniec prac na ten rok
Na tą chwilę jestem zdecydowany na oczko z siatkobetonu -3 warstwy siatki rabitza, a między nimi zbrojenie poziome i pionowe z drutu 4 + wieniec. Na nasypie z wywożonej ziemi chcę zrobić naturalny filtr 2x2m i strumyk ok. 10m. Planuję też szeroką strefę płytką na roślinki 1 - 1,5m prawie na całym obwodzie oczka. Proszę o Wasze sugestie jeśli coś robię źle. Pozdrawiam

JAREK G - 2008-11-26, 23:27

Witaj Radek G., zapowiada się ciekawie i na ta chwilę wygląda że wszystko jest :good: Pamiętaj tylko że przy oczku o powierzchni do 30 m2 powinieneś je zgłosić w urzędzie a na większe ( takie będzie chyba Twoje) powinieneś mieć pozwolenie na budowę
Radek G. - 2008-11-27, 09:28

JAREK G napisał/a:
Witaj Radek G., zapowiada się ciekawie i na ta chwilę wygląda że wszystko jest :good: Pamiętaj tylko że przy oczku o powierzchni do 30 m2 powinieneś je zgłosić w urzędzie a na większe ( takie będzie chyba Twoje) powinieneś mieć pozwolenie na budowę

Cześć Obejrzałem chyba wszystkie oczka w tej galerii i sporo jest o powierzchni powyżej 30m2, licząc razem ze strumykami i kaskadami. Dam sobie uciąć głowę, że 99% jest zrobionych bez pozwolenia na budowę. Jeśli jestem w błędzie to niech ktoś mnie uświadomi ilo to wszystko (operat, projekt,mapki,warunki zagosp.,pozwolenie, nadzór nad budową, odbiór) kosztuje. Wydaje mi się, że ciężko byłoby się zmieścić w 10tys. Najprawdopodobniej zgłoszę tylko oczko do 30m2, jak ktoś przyjdzie sprawdzić to zmniejszę strefę bagienną(czytaj: zasypię), Która ma zajmować ok. 50% pow. oczka.Pozdrawiam
PS.Poprawiła się pogoda chyba będę dalej kopał

castleman - 2008-11-27, 11:29

:pa: Witam serdecznie.
Zapowiada się duże oczko i wiele pracy Cię będzie kosztować (może bardziej teścia i pomocników ;) ).
Sposób na pominięcie formalności dobry, tylko uważaj żeby nie znalazł się jakiś "życzliwy" sąsiad. Jeżeli mogę się wypowiedzieć to jakoś pustawo wokół oczka, ja bym zaczął już teraz (no może czas aktualnie nie do końca dobry, powiedzmy na wiosnę) sadzić jakieś drzewka, krzewy i pnącza, tylko trzeba je tak dobierać, żeby nie "śmieciły" w oczku.
Forum oczkowe to kopalnia wiedzy, warto czytać, szczególnie zimą jak jest więcej czasu ;)
Czekamy na dalsze fotorelacje.

Bajbas - 2008-11-27, 11:42

Radek G. napisał/a:
kopie głównie mój teść, ja nadzoruję

to mi się najbardziej podoba :P więc pewnie i ze skarpetkami teściowej na glony nie będziesz miał problemu :lol:
:piwko: Bajbas

PS. Nie lekceważ tych paragrafów. Wiele zależy od sąsiadów i wszelkiej innej maści życzliwych.

Radek G. - 2008-11-27, 13:44

[quote="castleman"]:Jeżeli mogę się wypowiedzieć to jakoś pustawo wokół oczka, ja bym zaczął już teraz (no może czas aktualnie nie do końca dobry, powiedzmy na wiosnę) sadzić jakieś drzewka, krzewy i pnącza, tylko trzeba je tak dobierać, żeby nie "śmieciły" w oczku.

Cześć. Zgadzam się jest pusto, ale kilka miesięcy tymu wyglądało to tak.

Drzewa niestety tak szybko nie urosły, przesadzałem je na wiosnę z mojego małego lasku, bo tam miały za ciasno i odpukać wszystkie się przyjęły. Wsadziłem w sumie kilkaset roślinek ale na tym terenie giną . A to miejsce gdzie będzie oczko(kwiecień):

Bajbas sąsiadów mam w porządku, też mają oczko. Wracając do oczka, chcę aby wyglądało naturalnie, bardzo dużo roślin , głównie krajowe( wyjątek zrobię dla papirusa) i zero kolorowych ryb (tzn. zero względne bo dzieciaki chcą koniecznie 2 Koi) :pa:

Radek G. - 2008-11-27, 13:50

Dodaję to samo miejsce teraz tj. pół roku później :pa:

yogi1976 - 2008-11-27, 15:47

Witamy,witamy.
Przedsięwzięcie że hej!!!
Teren duży to i pole do popisu duże. Zapowiada się nieźle,tylko jak tak będziesz teścia eksploatował to przy betonowaniu oczka nie wydoli, (zapędź też teściową do roboty :hehe: ;) ).
A tak na poważnie to przy tej wielkości oczka trzeba będzie kilku osób aby skończyć w ciągu jednego dnia. No i jeszcze na twoim miejscu to nie żałowałbym na zbrojeniu - dodaj jedną lub dwie warstwy siatki. Wiem, że przy tej wielkości to koszt kilku stówek ale nie będziesz musiał w następnym roku dawać foli.
Powodzenia

Radek G. - 2008-11-27, 16:01

yogi1976 napisał/a:
jak tak będziesz teścia eksploatował to przy betonowaniu oczka nie wydoli, (zapędź też teściową do roboty ).

Cześć. Jak będzie pogoda to w sobotę kopiemy dalej. Mój teść relaksuje się przy takiej robocie. Gdyby za kopanie oczek przyznawali tytuły naukowe to teść byłby profesorem (ja co najwyżej 1 klasa gimnazjum). To co jest zrobione to efekt 4 dni kopania - wywiezione 200-300 taczek ziemi, a trzeba wykopać drugie tyle :pa:

Bajbas - 2008-11-28, 21:10

Radek G. napisał/a:
Gdyby za kopanie oczek przyznawali tytuły naukowe to teść byłby profesorem

bez przesady, jakbyś widział jak mój kuzyn kopał to byś dopiero wiedział co to jest klasa w kopaniu. Stał 1,3 m w ziemi, wystawała głowa z małym dodatkiem i rzucał przez głowę wprost na taczkę która stała nad nim. Normalnie cyrkowiec. Ale to były górnik, podobno mimo tych wszystkich udogodnień kopalnianych nierzadko tak właśnie wrzuca się węgiel na taśmociąg. No i tak wyfedrował 20 m3 w dwa popołudnia. Autentyk.
Ale teść :good: jeśli jeszcze taka teściowa, to człowieku wygrałeś los na loterii :P
:piwko: Bajbas

Radek G. - 2008-11-29, 13:13

No to nici z dzisiejszego kopania, wróciła zima, a wczoraj było jeszcze tak ładnie :pa:
castleman - 2008-12-01, 15:55

Radek G. dawaj dawaj, to jeszcze nie zima. ;)
U mnie od niedzieli w dzień powyżej 10stC.

Radek G. - 2008-12-01, 18:46

castleman,Udało się dzisiaj trochę pokopać, jutro może skończymy wykop :pa:

samuraj - 2008-12-02, 07:40

Witaj na forum :) :piwko: jeśli zima będzie tak jak w tej chwili to do wiosny będziesz miał gotowy wykop bez najmniejszego problemu.Planujesz że oczko będzie z siatkobetonu , więc masz w tej chwili dużo czasu aby "przetrawić " każdy szczegół bo w oczkach z folii można coś tam poprawiać natomiast w siatkobetonie już poprawki są bardzo trudne.Jeśli możesz to daj rysunek z wymiarami ,głębokościami,kształtem--może ktoś z forumowiczów podsunie Ci jakiś pomysł.Mając tyle miejsca to na Twoim miejscu pomyślał bym o strumieniu--to jest najlepsza filtracja oczka.Życzę wytrwałości i czekam(my) na dalszą fotorelacje z prac ziemnych
castleman - 2008-12-02, 09:17

Tak tak, zgadzam się, samuraj ma rację, strumyk to bardzo dobra rzecz.
Jak masz miejsce to buduj, wykop możesz już teraz przygotować.

Radek G. - 2008-12-02, 21:17

samuraj,Witam
Dzisiaj skończyliśmy wykop, została tylko kosmetyka,rysunek postaram się dołączyć jutro

Przewidziałem strumień, dziś zmierzyłem, będzie miał długość ok. 15m + mini oczko jako filtr naturalny o wym. 1,5x1,5m . Zrobię to na skarpie z usypanej ziemi. Strumień będzie w kształcie odwróconego U. Źródło( mini oczko) będzie w tym miejscu w którym zrobione jest to zdięcie, później strumyk ominie ten świerk i powróci do oczka

m

Sorry, ale dziś nie jestem w stanie więcej opisać(wszystko przez ten wianek),. Jutro postaram się wrzucić zdjęcia z budowy strumyka

monkeymonk - 2008-12-02, 21:22

witam na forum. podziwiam decyzje o podjeciu prac w tak trudnych warunkach. nie boisz sie, ze na wiosne wykop bedzie mocno obsypany?
JAREK G - 2008-12-02, 23:28

Radek G. napisał/a:
ale dziś nie jestem w stanie więcej opisać(wszystko przez ten wianek)
:-D pierwszy etap fachowo zakończony ;)
Radek G. - 2008-12-03, 08:30

Cytat:
nie boisz sie, ze na wiosne wykop bedzie mocno obsypany?
Radek G. - 2008-12-03, 14:37

Witam
Dopisała pogoda więc udało nam się zrobić wykop pod strumyk, tak jak pisałem wcześniej źródło będzie miał w mini oczku 1,5x1,5m, długość 15m, szerokość 80-100cm. Poniżej zdjęcie ,z lewej strony źródło, a z prawej ujście do oczka

Tak wygląda ujście, chcę zrobić tutaj małą kaskadę

Poniżej cały wykop, z prawej strony, tam gdzie wbity szpadel jest źródło
Jeśli ktoś by mógł doradzić jaką najlepiej zastosować pompę - zanurzalną czy zewnętrzną. Musi podnieść wodę na 2,5m. Pozdrawiam

castleman - 2008-12-03, 16:41

Radek G. napisał/a:
Przewidziałem strumień, dziś zmierzyłem, będzie miał długość ok. 15m + mini oczko jako filtr naturalny o wym. 1,5x1,5m . Zrobię to na skarpie z usypanej ziemi. Strumień będzie w kształcie odwróconego U. Źródło( mini oczko) będzie w tym miejscu w którym zrobione jest to zdięcie, później strumyk ominie ten świerk i powróci do oczka

Plany piękne, pamiętaj o spadzie.
Miejsce bajeczne :good:

AurorA - 2008-12-03, 17:28

Nieźle przemyślane , ale ten świerk w dołku otoczony strumieniem będzie wyglądał dziwnie.
Radek G. - 2008-12-03, 18:02

AurorA, Masz rację, będę się starał stopniowo zasypywać tą dziurę, nie wiem tylko jak ten świerk to zniesie bo przesadzenie nie wchodzi w rachubę. Wsadziłem go na wiosnę i jest bardzo osłabiony.
AurorA - 2008-12-04, 02:53

Miałem podobną sytuację przy moim oczku, stopniowo dosypywałem ziemi i podcinałem gałęzie od dołu - teraz tam jest górka zamiast dołka i wygląda naturalnie - świerk przeżył :-D ale był znacznie większy i silny wiec ostrożnie.
Radek G. - 2008-12-06, 16:02

AurorA napisał/a:
Miałem podobną sytuację przy moim oczku, stopniowo dosypywałem ziemi i podcinałem gałęzie od dołu - teraz tam jest górka zamiast dołka i wygląda naturalnie - świerk przeżył :-D ale był znacznie większy i silny wiec ostrożnie.

Też pewnie tak zrobię, na tym etapie zrobiony jest tylko podsyp pod strumyk. Całą skarpę będę kształtował dopiero na wiosnę :pa:

Radek G. - 2008-12-12, 22:12

Witam forumowiczów
Czy do takiego oczka jak moje (40-50m3)jest sens wstawiania lampy UV

AurorA - 2008-12-13, 02:10

Jak planujesz strumień to lampę sobie odpuść, jakby było coś nie tak zawsze można dołożyć. Niektórzy stosują i większych zbiornikach, ale jest to kosztowne rozwiązanie.
hepik - 2008-12-13, 09:29

Radek G. napisał/a:
Czy do takiego oczka jak moje (40-50m3)jest sens wstawiania lampy UV

To się nazywa dopiero myślenie perspektywiczne! ;)
Ostatnio w tivi pokazywali jak Maja(ta w ogrodzie) chlipała wodę z domowej ,trzcinowo-żwirowej oczyszczalni ścieków ...przy mini oczku zarośniętym trzciną ,kosaćcami itp i strumieniu woda będzie kryształ najpóźniej w drugim sezonie...lampę se daruj.

Radek G. - 2008-12-14, 18:24

Dzięki za rady. Co prawda jest prawie zima, ale chciałbym przez ten czas zgromadzić sprzęt niezbędny do oczka żeby wiosną ruszyć pełną parą. Doradźcie jeśli możecie czy są dostępne jakieś pompy zewnętrzne do oczek(wydajność 7-10m3). Myślę, że taka będzie bardziej bezpieczna i nie trzeba maskować kabla.Poza tym kochana żonka pytała się jaki chciałbym prezent na gwiazdkę.
monkeymonk - 2008-12-14, 20:09

to dobra pora na kupowanie sprzetu i akcesor. do oczek i ogrodu.
na etapie budowy warto zastanowic sie jak bedziesz to wszystko pozniej instalowal, nie chodzi mi tylko o pompe ale filtry, oswietlenie, napowietrzacz. warto to wszystko dobrze przemyslec, zeby pozniej nie bylo calej masy kabli na wierzchu

AurorA - 2008-12-14, 22:04

typowe pompy do oczek wodnych pracują pod wodą. Pompy pracujące na zewnątrz są droższe, pobierają więcej prądu i mogą się przegrzewać. Pompa musi być dostosowana do pracy ciągłej.
Radek G. - 2009-07-16, 21:00

Witam po długiej przerwie. Nic nie pisałem, bo i nic nie działo się z moim oczkiem. Dopiero niedawno udało mi się znależć trochę czasu i kasy( tego przede wszystkim ) więc wziąłem się do roboty ( tzn. mój teść). Oczko miałobyć siatkobetonowe, a wyszło żelbetonowe z siatką polipropylenową.

Siatka ta służy do zbrojenia nawierzchni dróg (chroni przed pęknięciami), jest bardzo mocna. Użyłem jej, bo trafiła mi się za darmo, a siatka rabitza kosztowałaby ok. 1200zł.

Pierwszą warstwę wylałem z betonu o następujących proporcjach: cement 1 - żwir 4, do tego Betonszczel. Grubość tej warstwy wynosi od 3 do 6 cm.Zatopiłem w betonie siatkę polipropylenową. Następnie zrobiłem zbrojenie z drutu 4,5mm i 3,5mm oraz kilka prętów 6mm.

Na to wszystko poszła warstwa właściwa betonu. Grubość 7-8 cm. Proporcje cement - przesiewany piach 1:3 + BetonSzczel. Na powierzchnię wtopiłem kolejną warstwę siatki pp.

Nie malowałem już tego żadnym C65 bo uważam, że 10 cm warstwa betonu powinna w zupełności wystarczyć.
Następnie wymurowaliśmy z otoczaków opaskę, która wyznacza strefę płytką na rośliny(bedą rosły bezpośrednio w podłożu) oraz wylaliśmy 3 opaski z żelbetonu, które służą jako schody przy pracach porządkowych i dodatkowo wzmacniają konstrukcję.
Koszty:
cement - ok. 2,5t - 1350 zł
drut zbrojeniowy - 450 zł
piach - 2 wywrotki - 300 zł
betonszczel 25l - 200 zł
10 zgrzewek piwa jako paliwo - nie pamiętam ile
Razem:ok. 2300 zł
Satysfakcja z własnoręcznie zrobionego oczka (tzn.przez teścia) - Bezcenne
Jutro postaram się wrzucić kolejne zdjęcia

JAREK G - 2009-07-16, 21:18

Nie znam się na oczkach z siatkobetonu tym bardziej na żelbetonowych , odwaliłeś kawał roboty a raczej teść :P , mam nadzieje że wiecie co robicie i żeby to nie była tylko praca syzyfowa :???: Bo jak dla mnie to betonu dałeś jak na schron :P
Ps A jaka jest głębokość tego oczka bo wygląda na dość płytkie

Radek G. - 2009-07-16, 21:28

W najgłębszym miejscu ok. 125 cm.
Radek G. - 2009-07-20, 21:39

Witam
Wreszcie nadszedł najbardziej oczekiwany moment

Na tą chwilę weszło 32 m3 wody, po wykończeniu brzegów doleję jeszcze ok. 5m3.
Posadziłem już kilkadziesiąt roślin, wszystkie poza liliami rosną bezpośrednio w podłożu.
Jak tylko teść wróci z urlopu, bierzemy się za strumyk. Kupiłem już pompę firmy Westlands 150W o wydajności 9m3( koszt 266 zł)

JAREK G - 2009-07-20, 22:37

No to wyszedł niezły stawik :good:
Radek G. - 2009-07-21, 20:19

Witam
oczko ma już domowników. Wpuściłem 15 złotych orf, 4 dzikie jazie, 4 karpiki kolorowe, 10 dzikich linów, 1 lin żółty, 2 małe okonie i 2 duże karasie srebrzyste. Na razie rośliny chorują i codziennie usuwam obumarłe liście, wyjątkiem są piękne lilie ciemno różowa i kremowa, które mają po dwa piękne kwiaty.

sebastianrost - 2009-07-21, 20:32

Radek G. napisał/a:
Witam
oczko ma już domowników. Wpuściłem 15 złotych orf, 4 dzikie jazie, 4 karpiki kolorowe, 10 dzikich linów, 1 lin żółty, 2 małe okonie i 2 duże karasie srebrzyste. Na razie rośliny chorują i codziennie usuwam obumarłe liście, wyjątkiem są piękne lilie ciemno różowa i kremowa, które mają po dwa piękne kwiaty.

To jak okonie dorosną to będą miały uczte...

...ale oczko fajne masz teren duży do zagospodarowania

Radek G. - 2009-07-26, 08:55

Witam
Wrzucam zdjęcia z prac przy maskowaniu brzegów.

samuraj - 2009-07-26, 09:41

Radek G. napisał/a:

Brzegi sa zrobione profesionalnie :brawo: ale mam jedną małą uwagę-radę , mianowicie tą kostkę granitową dobrze by bylo gdybyś wkopał w ziemię , tak aby była 2-3cm ponad ziemią---ułatwi Ci to koszenie trawy a i ładniej będzie wyglądać

Radek G. - 2009-07-26, 10:09

Cytat:
Brzegi sa zrobione profesionalnie ale mam jedną małą uwagę-radę , mianowicie tą kostkę granitową dobrze by bylo gdybyś wkopał w ziemię , tak aby była 2-3cm ponad ziemią---ułatwi Ci to koszenie trawy a i ładniej będzie wyglądać

Nie mogę jej wkopać w ziemię ponieważ poziom wody z tej strony jest powyżej trawnika, ale mam zamiar obsypać z tej strony kostkę ziemią i wsiać trawę

ewa535 - 2009-07-26, 11:18

Radek G. napisał/a:
Witam

[url=http://images46.foto...9em.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images43.foto...32m.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images37.foto...17m.jpg]Obrazek[/URL]

Ale nawiozłes tych kamyków! Piękna żwirowa plaża, moje klimaty :brawo:
Coś jeszcze będziesz instalował na tej plaży?
Ja. to bym zaraz jakieś oryginalne głazy-solitery ustawiła i jakies fajne roslinki -oszczędnie tylko- ale to trzecz gustu oczywiscie. BArdzo ładnie Ci to idzie !

maruder - 2009-07-26, 13:18

Podzielam zdanie przedmowcow. Efekt spelnia moje wymagania co do estetyki wykonczenia oczka ;) :soczek:
Radek G. - 2009-07-26, 19:54

Cytat:
Ale nawiozłes tych kamyków! Piękna żwirowa plaża, moje klimaty
Coś jeszcze będziesz instalował na tej plaży?

Dziękuję za pochwały, chciałbym umieścić tam jeszcze kilka dużych kamieni, jeden już wpadł mi w oko, leży niedaleko mojej działki ale waży z 200kg więc muszę zebrać paru chłopów i jakoś go przetransportować. Chcę też wywiercić w nim otwór i zrobić takie małe źródełko.

ewa535 - 2009-07-27, 21:54

Właśnie taki jeden też przytargało mi paru chłopaków. Jesli pozwolisz to na Twojej galerii -krótka historia.
JAde sobie swoim Seicento do lasu na mały rekonesans, może roslinki jakieś , może kamyki przydrożne. Nagle widzę na poboczu głaz wielkości przykucniętego faceta. Fajny myślę ale wielki-skąd ja wezmę taki transport?
Widzę w oddali "bandę" chłopaków- ze 20 lat i chyba z siedmiu. Idą sobie z siekierą...? Trochę sie bałam , ale co tam.
Mówię grzecznie ( łapiąc jakiś gryps żeby wyjść na "swojaczkę"-chłopcy robótka by była , dam na flaszkę, trzeba ten kamyk do samochodu mi włożyć.
Oni zdziwieni, ale jak, gdzie, nie wejdzie, ośki pani siądą - widać się lenili. W wielkim stresie i bardzo nieudolnie, i z wielka troską o buty jakies pumy czy coś (jaka teraz ta młodzież mało sprytna) ale jakoś posadzili kamyk na siedzeniu koło kierowcy w moim seicento. Wyładowało go już dwóch robotników sąsiada. MAm wrażenie ,że na bank im coś popękało ale udawali że jest ok.
Chłopcy przyszli po "na flaszkę" dopiero za trzy dni , ponieważ wtedy szli własnie na imprezę do kolegi w lesniczówce (potrzebny był odpoczynek). Siekiera była po to,że koledze mieli zrobić jakąś wycinkę. Ośki nie siadły, wracałam z 10 na godzinę. Za to próg , przy tym fotelu , na którym gość-głaz siedział (do sufitu) - zmiażdzony i bez lakieru.
Głazik taki obły, stoi po lewej stronie kaskady.
Ciekawe jaką wczesniej historię miał ten głaz...po takich przejsciach niemożliwe ,ze banalną...

Radek G. - 2009-07-30, 19:50

Witam
Głaz już przetransportowany i znalazł swoje przeznaczenie

W międzyczasie udało wykonać się murek z kamienia zabezpieczający przed osuwaniem się ziemi ze skarpy

Na początku mojej galerii pisałem o świerku, który rósł w zagłębieniu na skarpie, a wokół planowany był strumień
Świerk przeczuwał, że to nie jego miejsce i usechł . Pozostało po nim duże zagłębienie w którym powstanie minioczko ok. 1,5-2m3 wody spełniające rolę filtra naturalnego
po lewej stronie będzie to mini oczko, a wokół niego płynął będzie strumyk.
Wrzucam jeszcze widok z balkonu na cały ogród

ewa535 - 2009-07-30, 21:10

Profesjonalnie sie do tej roboty zabierasz :brawo:
Ale masz hektary !!!!!
Gdybym miała taki ogród to by zrobiła jeszcze z osiem takich oczek pod sam balkon i wszystkie poprzedzielała ścieżką z płaskich głazów . Po osadzeniu roślinami byłoby złudzenie że masz jeden wielki niereguralny staw po którym sobie spacerujesz krętą ścieżką po kamieniach w wodzie. Prawie Jak Jezus !

AurorA - 2009-07-30, 22:01

Murek daje ciekawy efekt teraz widać ogrom inwestycji.
Ten głaz fajny , ale moim zdaniem wystająca z niego końcówka fontannowa z sitkiem psuje cały efekt. Wywalił bym ją, albo dał jakąś niewidoczną małą dyszę spieniającą.

samuraj - 2009-07-30, 22:18

AurorA napisał/a:
Ten głaz fajny , ale moim zdaniem wystająca z niego końcówka fontannowa z sitkiem psuje cały efekt.

Arek ma rację , zobacz jak ja to zrobiłem http://forum.oczkowodne.n...ighlight=#68882

JAREK G - 2009-07-30, 23:06

Radek G., Masz "pole " do popisu ;)
maruder - 2009-07-31, 00:10

Glaz calkiem fajny, ale jesli ta fontanna bedzie go caly czas tak ladnie zraszac, to czy w czasie upalow nie wyparuje przez to sporo wiecej wody, niz "normalnie"...? Tak tylko sobie glosno mysle... :oops:
sebastianrost - 2009-08-01, 20:02

Radek czym wierciłeś ta dziurke w tym kamyszku (diamentem czy zwykła widią)
Radek G. - 2009-08-02, 20:14

Cytat:
Ten głaz fajny , ale moim zdaniem wystająca z niego końcówka fontannowa z sitkiem psuje cały efekt. Wywalił bym ją, albo dał jakąś niewidoczną małą dyszę spieniającą.

Wiem, taka końcówka była przy pompie i zamierzam ją zmienić,mam pytanie - gdzie można kupić końcówki spieniające?
Cytat:
Radek czym wierciłeś ta dziurke w tym kamyszku (diamentem czy zwykła widią)

Teść ma taką wiertarkę Bosh Hammer z porządnymi wiertłami, wiercenie zajęło max. 2 minuty
Cytat:
Arek ma rację , zobacz jak ja to zrobiłem http://forum.oczkowodne.n...ighlight=#68882
super to wygląda, ja mam pompę 750l/h ale kiepsko pompuje bo jes oddalona 2m od kamienia(żródełko wybija ok. 2 cm ponad kamień)
Wrzucam ciąg dalszy robót. Udało się wylać strumień i filtr naturalny

Dodam tylko, że to wszystko zrobił mój teść sam, ja tylko urobiłem parę betoniarek betonu.

castleman - 2009-08-05, 17:19

:brawo: moje gratulacje :good:
Sadź jak najwięcej roślin i jak najszybciej żeby woda Ci nie zzieleniała.

Radek G. - 2009-08-09, 19:39

Cytat:
Sadź jak najwięcej roślin i jak najszybciej żeby woda Ci nie zzieleniała.

Już się za to wziąłem, kończę robić strumień i filtr glebowo-korzeniowy. Zdjęcia z prac:

Dzisiaj na giełdzie w Łodzi kupiłem kilkanaście roślinek, ale żeby obsadzić cały strumyk i filtr potrzebne będzie jeszcze kilkadziesiąt, które postaram się wykopać na pobliskich bagnach.

Radek G. - 2009-08-11, 20:38

Witam ponownie
Wybrałem się w końcu na pobliskie bagienka i przyniosłem trochę roślinek do strumyka i filtra. Strumyk obsadziłem głównie pałkami, tatarakiem,sitem rozpierzchłym, kosaćcami i miętą wodną. W filtrze posadziłem tylko pałkę szerokolisną około 20 szt., dodam jeszcze jakąś roślinkę podwodną. Acha, te wszystkie roślinki pomógł mi przytachać kuzyn Lech (Lechu wielkie dzięki :soczek: :piwko: , bo wiem że czyta to forum )

Myślę,że do końca tygodnia uda mi się uruchomić pompę.

tak wygląda źródełko strumyka, do rury mam zamiar zamocować trójnik, tak aby większość wody szła do strumyka, a około 1/10 do filtra.

leszek50-57 - 2009-08-11, 22:41

Widac, dużo pracy włożyłeś,ale jeszcze większe efekty będziesz miał
jak roślinnośc przybędzie i się rozrośnie,ale :brawo: dla ciebie
za oczko ;)
poz.Leszek
---------

sebastianrost - 2009-08-12, 07:53

leszek50-57 napisał/a:
Widac, dużo pracy włożyłeś,ale jeszcze większe efekty będziesz miał
jak roślinnośc przybędzie i się rozrośnie,ale :brawo: dla ciebie
za oczko ;)
poz.Leszek
---------

Brawa dla Teścia Radka przecież sam pisze ze cytuje (Dodam tylko, że to wszystko zrobił mój teść sam, ja tylko urobiłem parę betoniarek betonu.)

Radek G. - 2009-08-13, 20:30

Witam

Nareszcie udało mi się zrobić próbę pompy. Zdjęcia tego nie oddają, ale strumyk płynie wartko, a kaskada daje fajny efekt. Szkoda że rozchorował się teściu, bo oczko byłoby już skończone i wstawiłbym zdjęcia do konkursu . Do zrobienia pozostało jeszcze uporządkowanie i obsadzenie skarpy za oczkiem, podłączenie oświetlenia i dosadzenie jeszcze trochę roślinek w strumyku i oczku.

RL]

Udało mi się pozyskać z bagienka taką roślinkę, czy to jest marek szerokolistny? Rosła w skupisku i bardzo mi się podobała

piotr5875 - 2009-08-13, 20:48

To jest potocznik świetnie nadaje się do strumienia
pozdrawiam
piotr5875

JAREK G - 2009-08-13, 21:04

Strumyk a w szczególności kaskada naprawdę robi wrażenie :good:
Radek G. - 2009-08-13, 21:17

Cytat:
dzięki za informację , jutro przyniosę tego więcej do strumyka

Cytat:
Strumyk a w szczególności kaskada naprawdę robi wrażenie

Dzięki. Kaskadę chcę obsadzić podobnie jak u Ciebie jałowcem rozesłanym, nawet kupiłem już kilka sadzonek.[/quote]

AurorA - 2009-08-14, 00:42

Radek G. napisał/a:
Cytat:
dzięki za informację , jutro przyniosę tego więcej do strumyka

wg mnie to jest marek szerokolistny, ale do strumienia też się nada.

Radek G. - 2009-08-14, 08:38

Cytat:
wg mnie to jest marek szerokolistny, ale do strumienia też się nada

Sprawdzałem w opisie na oczkowodne.net i wskazywałoby że to jest potocznik bo liście pod wodą mają inny pierzasty pokrój

przepraszam za post pod postem ale nie mogłem już edytować, a tamto zdjęcie jest niewyraźne

piotr5875 - 2009-08-14, 12:31

Mam taki sprzedany jako potocznik tak bylo w opisie
pozdrawiam
piotr5875

AurorA - 2009-08-15, 15:39

To rośliny bardzo podobne i łatwo o pomyłkę- najłatwiej rozpoznać wiosną i to właśnie po podwodnych liściach potocznika. Poza tym potocznik jest rośliną znacznie wyższą - dorasta do około 150 cm z kwiatostanem a marek nie ma nigdy nawet połowy tego.
Radek G. - 2009-08-16, 20:22

Więc to na pewno jest potocznik, bo dzisiaj byłem po kolejne roślinki i niektóre miały kwiatostany sięgające 1,5m
Piecyk99 - 2009-08-16, 20:56

jest super a bedzie lepiej jak sie to rozrosnie ladnie :)
Bountys - 2009-08-16, 22:17

Bardzo ladnie widac ze przemyslane wszystko i robota fachowa jak rosliny sie rozrosna bedzie pieknie pozdrawiam i czekam na kolejne fotki .
alibaba - 2009-08-18, 23:53

To nie oczko tylko cały kompleks wodny, ogrom pracy włożonej w ten projekt jest porażający :good: Ciekawe co jeszcze wykopiesz za jakiś czas ? ;)
Radek G. - 2009-08-20, 19:36

Witam. Dziękuję za Wasze opinie.
Moje oczko wzbogaciło się o taki korzeń, leżał u mnie na działce bezużytecznie parę lat. W środku ma zagłębienie, dlatego wsypałem tam trochę ziemi i wsadziłem karmnik ościsty, który udaje mech.

Wziąłem się też za skarpę za oczkiem. Przykrywam ją geowłókniną i przysypuję korą i łupkiem gnejsowym.

Dzisiaj rano nie wierzyłem własnym oczom, mimo że strumyk działa dopiero 2 dni, woda zrobiła się krystalicznie czysta. Będę musiał zamaskować jakoś doniczki od lilii i pompy bo wyglądają trochę nienaturalnie.

alibaba - 2009-08-20, 19:39

Pomysł z korzeniem fajny, ale nie będzie gnił w wodzie ?
Adalbert - 2009-08-20, 20:07

Jeżeli to nie jest korzeń wyciągnięty z torfowiska lub jakiegoś bagna to może ci narobić syfu w oczku.
Radek G. - 2009-08-20, 20:22

Cytat:
Jeżeli to nie jest korzeń wyciągnięty z torfowiska lub jakiegoś bagna to może ci narobić syfu w oczku.

Leżał u mnie przez kilka lat pod pryzmą ziemi, a jeśli zacznie brudzić to go wyjmę.

piotr5875 - 2009-08-20, 20:26

Koimark mi podpowiedział podaje dalej bo miałem ten sam problem

Wywierć dziurkę długim wiertłem w rdzeniu pnia i powąchaj, jeśli poczujesz silny zapach żywiczny tzn że to iglak i takie pnie rąbie się na smolinę-strugi i drzazgi o bardzo dużym % żywicy (idealne do startu kominka albo kafla) jeśli będzie to zapach mdły i bagienny to znaczy że te któreś z naszych drzew liściastych.

Oczko ślicznie się rozwija - zazdroszczę szczególnie wielkości ja nie mam miejsca na takie duże oko , na wiosnę jak roślinki ruszą pełną parą będzie ślicznie wyglądało

:good: :good: :good:
pozdrawiam
piotr5875

Radek G. - 2009-08-20, 20:37

Cytat:
Wywierć dziurkę długim wiertłem w rdzeniu pnia i powąchaj, jeśli poczujesz silny zapach żywiczny tzn że to iglak i takie pnie rąbie się na smolinę-strugi i drzazgi o bardzo dużym % żywicy (idealne do startu kominka albo kafla) jeśli będzie to zapach mdły i bagienny to znaczy że te któreś z naszych drzew liściastych.

Dzięki za rady, ale ja wiem z jakiego drzewa to jest korzeń, w miejscu gdzie jest teraz oczko rosły zdziczałe śliwy. usunąłem je gdy kupiłem działkę.

AurorA - 2009-08-20, 21:44

Gdy tylko spojrzałem na ten pniak od razu wiedziałem że to śliwa :-D
to dość twarde drewno - trochę wytrzyma

Radek G. - 2009-09-07, 19:02

witam

Powoli kończę oczko, udało mi się w końcu zainstalować oświetlenie. Zostały jeszcze drobne prace kosmetyczne i nareszcie będę mógł usiąść i wypić :piwko:

Adalbert - 2009-09-07, 19:24

Oczko miodzio :brawo: :good:
Szkoda, że wieczory teraz chłodne bo ta ławeczka aż się prosi żeby na niej przysiąść z :piwko:
No może z grzanym ale to już lekka profanacja ;)

Radek G. - 2009-09-07, 19:36

Adalbert napisał/a:
Oczko miodzio :brawo: :good:
Szkoda, że wieczory teraz chłodne bo ta ławeczka aż się prosi żeby na niej przysiąść z :piwko:
No może z grzanym ale to już lekka profanacja ;)

Zapowiadają ciepłą jesień, więc chyba uda się coś zorganizować. A jak będzie zimno to naleweczka będzie jak znalazł.

alibaba - 2009-09-07, 20:00

Oj tak karafka naleweczki i siedząc na ławeczce delektować sie szumem wody ;)
Oczko piekne ale zieleni troszke mało

Radek G. - 2009-09-08, 18:44

Cytat:
Oczko piekne ale zieleni troszke mało

W oczku i strumyku jest około 200 nasadzeń, tylko późno je sadziłem i nie zdążyły się rozrosnąć. Ale myślę, że na wiosnę jak wszystko ruszy to zrobi się trochę ciekawiej.

Radek G. - 2010-06-04, 18:45

Witam po długiej przerwie . Ogólnie oczko się nie zmieniło, rozrosły sie tylko trochę rośliny.

Moje bobrowisko powoli się powiększa.Daleko mi jeszcze do starych forumowych wyjadaczy.

Mój filtr naturalny, woda krystaliczna, zero osadów i glonów , a w oczku plaga nitkowych. Tak więc aby mieć taką wodę w oczku muszę posadzić jeszcze duuuużo roślin

Od dłuższego czasu rośnie u mnie w strumyku, może ktoś wie co to za roślina ?

Vanka - 2010-06-04, 19:10

Radek - masz super stawik :)
Czas spędzony na forum zrobił swoje i masz się czym chwalić :)

AurorA - 2010-08-22, 23:02

Radek G. napisał/a:
Od dłuższego czasu rośnie u mnie w strumyku, może ktoś wie co to za roślina ?

ja wiem :P to kuklik zwisły - preferuje podłoże torfowe, podmokłe łąki - ciekawa roślinka.

ps. Czekamy na nowe zdjecia

Gosik - 2010-08-23, 19:12

Radek G. napisał/a:
Witam po długiej przerwie . Ogólnie oczko się nie zmieniło, rozrosły sie tylko trochę rośliny.

Powiedziałabym że nie tylko trochę-nie obawiasz się, że za chwile pałka zajmie całe oczko?-to bardzo ekspansywna roślina.Poza tym naprawdę ciekawie się prezentuje-dodałabym tylko roślin pływających-ich zdecydowanie brak.

Ludwig - 2010-08-26, 07:20

Radek G., chyba się nie obawia dzięki tym pałką ma kryształową wodę w oczku.
A po za tym nawet ładnie to wygląda ;)

Radek G. - 2011-05-18, 20:28

Witam po rocznej przerwie. Zdjęcia mojego oczka

Moje "babkowisko", na tą chwilę jest w tej kępie około 100 roślinek, bo dzisiaj dosadziłem drugie tyle.

A tu moczy się jeden z 4 moich piesków. W upały uwielbiają to robić.

Gosik - 2011-05-18, 20:43

Oczko i teren wokół prezentuje się wyśmienicie :brawo:
norbi977 - 2011-05-18, 21:38

Fajniutkie oko :piwko: - zadbane jak sie patrzy!!! Cały urok w tych kamieniach...Flora jest a fauna jakaś prócz psów znalazła dom w oku...? :-D
PIOTR.P - 2011-05-18, 22:42

oko :brawo: a i grul z wędzarnią teściu postawił :good: :brawo: :arrow: dla teścia
Radek G. - 2011-05-19, 21:01

Cytat:
a i grul z wędzarnią teściu postawił

a no postawił, próba generalna wędzarni już była, dorsze palce lizać. Jutro wędzę pstrągi.

PIOTR.P - 2011-05-20, 08:04

Radek G. napisał/a:
Jutro wędzę pstrągi.
anie pomyślałeś nas zaprosić na pstrąga i ochrzcić ,oblać twoje oczko.