| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Nasze Oczko Wodne
tadek - 2008-10-04, 17:25 Temat postu: Nasze Oczko Wodne Witam serdecznie wszystkich i chciałbym przedstawić nasze oczko wodne.
Początki naszego oczka to jesień 2007, wtedy rozpocżęły się prace ziemne.Z nadmiarem ziemi nie było problemu ponieważ oczko jest usytuowane na terenie pochyłym i nadmiar ziemi został wykorzystany do wypoziomowania brzegów .Oczko na wymiary ok. 5x4 m ,pojemność myślę że ok. 5 m3 i wykonane jest z folii.
Próba szczelności oczka i próba pompy i pierwsze rośliny.
Strumień i fontanna jest zasilana pompą Kaskada 7500 (różnica poziomów między usytuowaniem pompy a filtrem to ok. 2,8 m). Pompa jest załanczana sterownikiem który jest w altanie.
,
.
Maskowanie folii
,
.
Na wiosnę dokończyłem budowę strumienia .
Pod widocznym na zdjęciu wiatrakiem znajduję się filtr Maxi 2
Pierwsze rybki wpuściłem do oczka w listopadzie 2007 były to 4 karasie które kolega miał w bardzo małym oczku i nie miały by szans na przezimowanie. W obecnej chwili mamy 14 rybek (karpie i karasie).
Widok z balkonu na oczko (trochę słaba ostrość zdjęcia)
.
Rośliny zostały w części pozyskane z naturalnego środowiska oraz zakupione w Hydroflorze. Jest to pierwszy szezon i myślę że na następny rok rośliny się troszkę rozrosną .
Będę bardzo wdzięczny za cenne uwagi które będę mógł wykorzystać . Serdecznie pozdrawiam i myślę że za kilka dni dorzucę parę fotek jesiennego oczka.
Ernest - 2008-10-04, 20:19
Witam ziomala ,fajny klimat stworzyliście wzdłuż strumienia ,nawet gniazdujące bociany macie
Jeszcze troszkę roślinek i będzie
JAREK G - 2008-10-04, 23:08
Jak dobrze popatrzeć to roślinek nawet różnych trochę jest tylko muszą się rozrosnąć myślę że w przyszłym roku będzie Oczko bardzo ładne tylko jak dla mnie trochę za dużo plastikowych gadżetów , ale to Twoje oczko i Twoje klimaty ważne żeby ci się podobało
AurorA - 2008-10-05, 00:18
Też nie jestem zwolennikiem brzozowych wędkarzy, wiatraków i plastikowych kaczek, ale oczko wygląda ładnie a strumień bardzo ładnie. Wszystko przemyślnie rozplanowane i dobrze dobrane rośliny w oczku i otoczeniu. Jeszcze jedna uwaga, wydaje mi się że rośliny są w tradycyjnych doniczkach produkcyjnych - utrudnia to im życie - słabiej rosną i częściej trzeba je przesadzać. Daj im więcej przestrzeni - niektóre nie muszą mieć doniczek wystarczy je poutykać miedzy kamieniami - będzie ładniej i naturalniej a roślinki się odwdzięczą.
samuraj - 2008-10-06, 14:37
Bardzo ładne oczko ale także jestem zwolennikiem sadzenia roślin bez doniczek , więc jak doradził Arek poupychaj rosliny między kamienie a wtedy o wiele lepiej będą się rozrastały.Chłopki z wędką , plastikowe kaczuszki itp. to tez nie moje klimaty ale to oczywiście rzecz gustu.Masz świetny strumień więc po co ta fontanna , tym bardziej że rośliny wodne nie przepadaja za pryskaniem wodą.
monkeymonk - 2008-10-06, 15:25
fajnie, jezeli na sile mam sie do czegos przyczepiac to do tego monstrualnego mostku nad strumieniem. na moje o duzo za duzy z drugiej strony lepiej, ze jest nad strumieniem niz mialby leciec w poprzek oczka. dobrze ukryte brzegi
yogi1976 - 2008-10-06, 18:41
Fakt, jeśli jest taki fajny i długi strumyk to zawsze lepiej mostek będzie się prezentował nad nim niż nad oczkiem.
Mostek wcale nie jest monstrualny tylko moim zdaniem altanka ciut za mała.
AurorA - 2008-10-06, 21:33
A dla mnie proporcje są zachowane i wszystko jest ok.
... no może oprócz tych żółtych lilii które wyrastają na środku liścia
Marcin Szymon14 - 2008-10-09, 14:14
Świetne oczko. Z mojej strony szacuneczek za układanie kamieni.
|
|