| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Jakuba W.
jakubwlodarczyk - 2008-09-14, 19:23 Temat postu: Oczko Jakuba W. Witam
Oczko już ma rok. Zdjęcia które wrzuce sa z ubiegłego roku [postram się uzupełnic o aktualne] jednak nic w zasadzie w oczku sie nie zmienilo.
Jak widac na zdjeciach oprocz dwoch lili wodnych, "bobiku" i chyab strzalek, ktore wywale bo sa brzydkie oraz ozdobnego tataraku i pałek nie ma nic NA zdjeciu pierwszym jest czesc wlasciwa oczka, na zdjeciu drugim kaskada prowadzaca do oczka. prąd jest na tyle maly ze mysle ze mozna tam zasadzic jakies rosliny filtrujace. W tym roku woda jest mniej zielona, jednak nadal zeilona ;/ Aktualnie jest kolo 25 karasi.

Teraz kilka pytan:
1. Jakie rosliny zasadzic na kaskadzie i w miejscu wpadania wody z kaskady do oczka jako filtrujace
2. Co najleiej zasadzic na brzegu zeby zkryc folie ponad linia wody. Wody ciagle ubywa a nawet przy pelnym zbiorniu folie widac.
3. Co najlepiej zasadzic na polce , jakies 20-50 cm pod powierzchnia wody, wzdluz brzegu. Chodzi o rosliny ktore albo pomoga filtrowac wode, albo bede ladne [ladne liscie, badz kwiaty]
4. Oczko ma okolo 1,5 metra glebokosci na srodku, jest tam jedna z lilii. Co oprocz niej warto zasadzic na glebszej wodzie?
5. Chcialbym powiekszyc kolekcje ryb [wiem ze bedzie woda bardziej zielona, ale dlatego chce dokupic roslin] co polecacie. Interesuje mnie typowo cieszace oko odmiany no i zimujace w oczku
dziekuje za wszelkie rady, chcialbym jeszce w tym roku obsadzic zbiornik zeby w przyszlym juz ladnie sie rozrastalo i woda byla mniej zielona. Nie chce stosowac chemii bo podobno moze zaszkodzic narybkowi[a taki juz posiadam] i niewiele daje bo to co pozostaje tworzy podklad pod kolejne pokolenie glownow.
Cel glowny- zazielenienie i ukiecenie oczka i krystalizacja wody
Srodki... hmm, mysle ze do paru stow nie wliczajac ryb
Marcin Szymon14 - 2008-09-14, 20:23
Rusz na stawy i przynieś jak najwięcej zieleniny tej najpopularniejszej ona wyczyści wode choć to musi potrwać. Rzadkie roślinki kup np. u Aurory. Posadż dużo roślin podwodnych. 25 karachów to dość dużo jakie wymiary i pojemnosć ma oczko? Powodzenia i czystej wody życze.
jakubwlodarczyk - 2008-09-14, 22:19
Tylko zamist zieleniny chcialbym odrazu nasadzic konkretnych roslin, ktorych nie bede za rok wyrywal. Zalezy mi na czystej wodzie, ale jelsi mialoby to sie odwlec o rok, z powodu mniejsyzhc roslin to trudno. I tak juz za dlugo czekalem z kupieniem roslin [niestety brak czasu] i chcialbym je jescze tear zzakupic i wysadzic, zeby jzu na wiosne moglby zaczac sie rozrastac. A wlasnie do kiedy mozn asadzic rosliny wodne ? Czy koniec wrzesnie anie bedzie za pozno ? Co do sklepu aurory widzialem fajne kompozycje, w zestawach. Chcialbym jednk uslyszec opinie Uzytkownikow co oni polecaja na taka filtracje, i czym dla esteycznego wygladu by obsadzili oczko. Jest prawie puste wiec pole do popisu dla Was jest spore. Zaleyz mi na kwitnacych roslinach + takie ktore sa typowymi filtratorami. Myslalem obsadzic je wlasnie na kaskadzie [ i tu pytanie czy ich nie wyplucze] i w dopywie do oczka.
Co do rozmiarow to dlugosc jakies 4 metry + szerowkosc w najszersym brzegu jakies 2 m [ w wezszym jakies 1,5]. Glebokosc do 1,5 m. Wychodziloby ze ma 6 m2 i jakeis 9m3. Ale oczko jest nieregularnych ksztatow i wyniki moga byc odmienne.
Prosze o pomoc w zagospodarowaniu , tym wizualnym i tym technicznym[rosliny filtrujace] oczka
AurorA - 2008-09-14, 23:42
Gatunki oczyszczające to przede wszystkim kosaciec żółty (także odmiana variegata)- nadaje się tez na kaskadę, tataraki, sity i oczerety możesz tez hydroponiczne dać przetacznik bobowniczek i marek szerokolistny. Najskuteczniejsze w oczyszczaniu wody są rośliny pływające jak pistia, limnobium i hiacynt wodny - niestety te gatunki nie zimują i co roku trzeba się zaopatrzyć w nowe ( w drugiej połowie maja). Z gatunków rodzimych podobne efekty daje rogatek. Do maskowania brzegu tojeść rozesłana. Na półkę 20-50 - pałki oczerety i kosaciec żółty.
jakubwlodarczyk - 2008-09-15, 18:23
ao c zpora sadzenia ? do kiedy mozna sadzic ?
czy np mozna zastosowac do kaskade Zestaw strumieniowy, nizej jescze przed wejsciem do wody Zestaw oczyszczający ? Czy moge je wsyztskei powysazdac ? Czy podloze glinasto-piaskowe bedzie ok ? No i jakie inne jzu typowo ozdobne rosliny polecacie ? Zewstaw stale wkitnacy ?
AurorA - 2008-09-15, 19:22
Można sadzić jeszcze co najmniej przez miesiąc, wczesna jesień jest bardzo dobrą porą na nasadzenia podobnie jak wiosna. Co do podłoża to rożne gatunki lubią rożne podłoże np . zestaw oczyszczający może rosnąć w piasku z gliną (pałki, sity, oczerety)a nawet bez podłoża między kamieniami, rośliny typowo błotne jak kaczeńce, niezapominajki wolą żyźniejsze podłoże z dodatkiem kompostu.
Co do zestawów to po wysadzeniu nie wygląda to najlepiej - masz dużo gatunków po jednej roślince - ładny efekt dopiero jak się rozrosną w większe kępy. Najlepiej kupować rośliny po parę sztuk i sadzić w większych kępach. Mniej gatunków w większej ilości - to wygląda ładnie i naturalnie.
jakubwlodarczyk - 2008-09-15, 22:45
ok, czyli dac sobie spokoj z zestawami ? Bo jelsi efekt bedzie za rok czy dwa oto nie sie nie stanie. Tylko czy z jednej roslinki co ssie rozrosnie ?:) Ok , jelsi pojedyncze to kierowac sie wg tych zestawow ? a moz epoprostu kupic podwojny zestwa ? Hmm sam nie wim co tu robic. Chce miec na przlomie roku-dwoch czysto wode i jakas konkretn azielenine w oczku
AurorA - 2008-09-16, 00:03
Większość gatunków się rozrasta szybko i z jednej roślinki po 2 latach można mieć niezłą kępkę. Jak chcesz aby się szybko rozrastało postaw na gatunki ekspansywne np. przetacznik, rogatek, marek szerokolistny - tu z jednej rośliny można w ciągu roku uzyskać kilkadziesiąt.
jakubwlodarczyk - 2008-09-16, 16:09
A oto kilka aktualnych zdjec
Na pierwszym widok z wezszej czesci oczka:
Na drugim dalsze jego czesc
na trzecim kaskada wpadajaca do oczka
Tu jej zblizenie
oczko z szetszej strony
Tu tataratk ozdobny
Tu jeszcze jedno ujecie oczka od czerszej strony [ po lewo od fotografuajcego jest kaskada
Na tym zdjeciu poakze wysodzone w tym roku i powoli rozsratajace sie rosliny [ nie pamietam nazwy] Sa w glinio-piasku i odzywaja. W glebi pałka i lilia
Na kolejnym zdjeciu zblizenie na irysy wodne [wysadzone w tym roku]
http://www.fotosik.pl/usu...bd667026efdfca4
Na tym zjeciu widac [pewnie slao] bobik i strazlke [chyba] Niesttey wugladaja slabo ;/
A tu rybki, lecz jak widac woda dosc zielona. Moz enie tak jak w zeszlym roku al ejednak.
Moze teraz widzac braki w obsadzie roslin bedzie Wam latwiej doradzac. No i prosilbym o konkrety, co gdzi ei jak
melek - 2008-09-16, 16:32
Postaraj się zamaskować folię kamieniami, nie za dużymi. Zasadź przed zimą jeszcze jakieś rośliny płożące aby teraz się mogły dobrze ukorzenić a wiosną zamaskować folię. Ta fioletowa roślina po prawej stronie ładnie maskuje http://images25.fotosik.p...29bf8d153d9.jpg
A tak po za tym ładną masz przęstkę
jakubwlodarczyk - 2008-09-16, 16:45
AurorA mam prosbe - podaj mi jakis komplet roslin do 100-150 zł najlepiej odrazu ze zdjeciami, lub jakies linki. Chcailbym zeby odrzu inni forumowicze zerkneli na Twoja liste i ewentualnie cos zmienili. W przyslym tygodniu dogadamy sie i kupie u Ciebie [moze przy tej kwocei jakeis rabaty beda ;p]
Jutro ide na łaki i nakopie tatartu i irysow. Nasadze ja w wiadra i postawie, niech filtruja pki rosliny ktore chcialbym miec nie rozzrosna sie.
Melek - co to jest przęstka ? A co do fioletowych rolsin to akurat mam ich na ogrodze troche to moge przesadzic. Jakies bluszcze tez byly w planie, myslaem o zimozlieonych i w tym roku pewnie pojde za Twoja rada i posadze kilka w roznych miejsach. Oczko jest n atyle duzo ze woda szybko paruje i ubytek wody jest ciagle ;/
Do reszty Forumowiczow - prosze o kolejne rady
PS
widzialem wkilku oczkach na necie papirusa, czy on zimuje u nas ? Bardzo ladnie wyglada, jak wyglada podloze pod niego ?
melek - 2008-09-16, 16:48
Przęstka pospolita jest na 8 zdjęciu, to te małe "choineczki". Bluszcze są dobrym pomysłem, np. Hedera helix. A te fioletowe przesadzaj Papirus nie zimuje, na zimę zabiera się go do domu. A podłoże to glina + piach.
jakubwlodarczyk - 2008-09-16, 16:53
a co z bobikiem ? na jakiej glebokosci powinien byc. Ma bardzo malo lisci, moze nie to podloze ?
melek - 2008-09-16, 16:56
Chodzi Ci o bobrek trójlistkowy? Na jakiej głębokości i w czym masz posadzonego? Teraz jest taki okres co rośliny marnieją i przygotowują się do zimowania, wiosną z pewnością odbije i będzie miał kilka razy więcej liści niż teraz
samuraj - 2008-09-16, 17:49
| Cytat: | | Do reszty Forumowiczow - prosze o kolejne rady |
Tutaj masz listę roslin które według nas powinny się znaleść w oczku , napewno powinno to tobie pomóc w doborze roślin http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=2757
dachasia - 2008-09-16, 19:01
A w TYM poradniku masz wszystkie rośliny jakie można zastosować do oczka. Po kliknięciu na daną roślinę otworzy się szczegółowy opis i zdjęcie. Nie czekaj na gotowe podpowiedzi. Sam musisz dojść gdzie co posadzić, bo najlepiej znasz swoje oczko, a dopytywać już o konkrety. Przyjmij prostą zasadę,że od strony widokowej sadzisz niższe roślinki, a z tyłu większe. To po to, abyś móg od czasu do czasu oglądać swoje rybki.
jakubwlodarczyk - 2008-09-16, 19:33
dzikuje za linki
chciałbym zapytac, ktora z tych grup roslin najlepiej nadaje sie do filtrowania wody ?
dachasia - 2008-09-16, 19:49
Nie da sie jednoznacznie powiedzieć,że któraś z grup w podanym Ci linku lepiej się nadaje. Nadają się poszczególne rodzaje i jeśli mnie pamięć nie myli to chyba Arek w którymś z postów Ci podał te rośliny
O znalazłam
Arek Napisał cytuję
"Gatunki oczyszczające to przede wszystkim kosaciec żółty (także odmiana variegata)- nadaje się tez na kaskadę, tataraki, sity i oczerety możesz tez hydroponiczne dać przetacznik bobowniczek i marek szerokolistny. Najskuteczniejsze w oczyszczaniu wody są rośliny pływające jak pistia, limnobium i hiacynt wodny - niestety te gatunki nie zimują i co roku trzeba się zaopatrzyć w nowe ( w drugiej połowie maja). Z gatunków rodzimych podobne efekty daje rogatek. Do maskowania brzegu tojeść rozesłana. Na półkę 20-50 - pałki oczerety i kosaciec żółty."
Może zamiast ciągle pytać od nowa, zacznij sobie notować. Ja na początku gdy nie znałam roślin tak robiłam. Czytałam forum i sporządzałam notatki, które mi potem bardzo pomagały przy zakupie roślin, albo pozyskiwaniu ich z naturalnych źródeł. Pamiętaj też,że roślinki przyniesione ze stawu należy dobrze wypłukać i zdezynfekować w nadmanganianie potasu( dostaniesz w aptece) aby nie przynieść do oczka jakiejś choroby, lub infekcji. Rośliny przyniesione z naturalnego zbiornika możesz sfotografować i poprosić na forum o identyfikację. Ja na wiosnę, gdy wybrałam się nad okoliczny staw, to nawet się nie spodziewałam,że przyniosę tyle znanych roślin. Był tam i przetacznik bobowniczek i kaczeńce i manna mielec i marek szerokolistny i mięta. A nawet zdarzyła mi się jeżogłówka, co odkryłam dopiero w momencie zakwitnięcia. Nie bój się wodnych roślin. Najwyżej jak Ci coś nie będzie odpowiadać to usuniesz latem z oczka. Oczka nie da się "zrobić" raz na zawsze. Ciągle coś trzeba zmieniać, przesadzać, przerywać, dodawać.
JAREK G - 2008-09-16, 20:21
jakubwlodarczyk, słuchaj dachasia, bo dobrze Ci radzi
AurorA - 2008-09-16, 20:35
| jakubwlodarczyk napisał/a: |
chciałbym zapytac, ktora z tych grup roslin najlepiej nadaje sie do filtrowania wody ? |
najlepsze do oczyszczania są rośliny pływające i sitowie
Rośliny musisz sam wybrać to jednemu się podoba inny może uznać za chwasty, poczytaj pooglądaj zdjęcia i wybieraj.
castleman - 2008-09-16, 21:33
Witam serdecznie,
warunki i placu masz dużo, ja na Twoim miejscu pokusiłbym się o budowę np wijącego się strumienia i obsadziłbym go żarłocznymi roślinami, nie kombinując zbytnio z jakimiś rarytasami i stopniowo je zamieniał na wartościowsze roślinki.
Jak widać na forum strumienie potrafią zdziałać cuda co do czystości wody w oczku.
Poczytaj o strumieniu na forum.
jakubwlodarczyk - 2008-09-19, 16:39
castleman co do strumienia to jest on, chodz bardzo krotki. A przebudowa nei wchodzi w gre. Kaskada tworzy rodzaj strumienia bo prad jest slaby i tam chce wlasnie nasadzic te zarloczne rosliny.
Co do pozostalych Waszych rad, czyli zasadzic zeilska to wlasnie tak chce zrobic Nakopalem tego troche i zrobilem zdjecia. Niestty nie wiem co to , albo nie mam pewnosci. Prosze wiec o Wasza fachowa ocene. O prosze sie ni esmiac jelsi nakopalem jakis chwastow
Na pierwszym i drugim zdjeciu wg mnie bylaby trzcina [wieksza i mloda]
To chyba jednak chwast, ale moze sie myle
Tu chyab jakas trwa, ale moze ktos cos wiecej zobaczy na zdjeciu
Tu cos co przypomina natke marchwi. Gdzies kiedys pisaliscie chyba o tym. Nie pamietam gdzie ;/
Tu chyba jest tatarak, lub irys, albo i to i to pomieszane. Jak to rozpoznac ? Czy tylko irysy maja takie bulwy ? Mam w ogrodku irysy ladowe i mialy identyczne. Czy tatarak ma rozowe pedy na dole ? Bo jakso zapachu nie bardzo czuc ;/

a tu znow jaka skepa trawy, wyrozniala sie na lakach wiec myslalem ze o moze cos godnego zasadzenia w oczku
Co do reoslin bardziej egzotycznych to faktycznei musze sie zastanowic i zrobie oto wprzyszlym tyg jak bed emial wiecej czasu Napisze Wam tez wtedy swoje propozycje zebyscie mogli ocenic
A teraz prosze o identyfikacje zwlok ;p
AurorA - 2008-09-19, 17:52
Nas pierwszej focie to chyba jakaś turzyca na drugiej trzcina- obie bym wywalił.
Zostawiłbym sit (fotka 4 ) i kosaćce żółte (fotki 6,7 i
damian14 - 2008-09-19, 18:28
a na 3 focie to chyba marek szerokolistny
castleman - 2008-09-19, 23:02
Tej ostatniej kępy bym nie dawał do oczka, tylko posadził gdzieś obok.
Co do reszty jak pisali przedmówcy.
Trochę puźnawo już, jednak może poczekać ze strumieniem do wiosny, a roślinki wrzucić do oczka, sprzęt pąpkowy będzie trzeba powoli wyciągać, więc nie jestem przekonany czy ze strumieniem to aktualnie dobry pomysł.
jakubwlodarczyk - 2008-09-19, 23:10
co do sprzto pompowego to go nie wyciagalem w pierwszym roku. Zim apopa chodzila po kilak godzin na dzien, lub co drugi dzien, zeby dotlenic wode. Zadnego innego sprzetu poza pompa nie mam. Nie wiem czy dobrze robie czy zle. Ale z tego co kiedy czytalem to wydawalo mi sie ze na zime moze zostac pompa w oczku.
AurorA - 2008-09-20, 03:05
| damian14 napisał/a: | | a na 3 focie to chyba marek szerokolistny |
to nie jest marek - ta roślina ma liście pierzaste a marek nie - prawdę mówiąc nie jestem pewien co to jest może jakiś jaskier np. rozłogowy
JAREK G - 2008-09-20, 09:22
| jakubwlodarczyk napisał/a: | | Zim apopa chodzila po kilak godzin na dzien, lub co drugi dzien, zeby dotlenic wode. Zadnego innego sprzetu poza pompa nie mam. Nie wiem czy dobrze robie czy zle. Ale z tego co kiedy czytalem to wydawalo mi sie ze na zime moze zostac pompa w oczku. | Pompy możesz na zimę nie wyciągać, ale musisz się zdecydować albo pracuje cały czas albo wcale Jak wyłączysz w nocy przy ujemnych temperaturach marne szanse żeby woda nie zamarzła w wężach które idą na powierzchni lub zaraz pod nią i przy ponownym dłuższym uruchomieniu możesz popsuć pompę
monkeymonk - 2008-09-20, 10:03
a jaka jest szansa, ze przy pompie wlaczonej 24h na dobe wode w wezach nie zamarznie? pytam o wlasne doswiadczenia.
JAREK G - 2008-09-20, 16:26
Jak będzie bardzo mały przepływ a mróz duży to też może zamarznąć
monkeymonk - 2008-09-21, 11:37
kusi mnie zeby zostawic ja wlaczona na zime. u mnie pompa jest na glebokosci 1,8 metra wiec jest bezpieczna. martwie sie o waz, ktory jest na wierzchu.
JAREK G - 2008-09-21, 13:43
U mnie chyba dwa lata temu przez zimę chodziła stara pompa 3000l/h i pompowała wodę na kaska i nie było żadnego problemu
|
|