Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Mariusza volkhena

volkhen - 2008-07-20, 12:33
Temat postu: Oczko Mariusza volkhena
Przedstawiam moje oczko wodne :) Oczko ma 4 lata. Ryby mają (najwieksze) 3 lata w moim oczku. Zdążyły już się rozmnożyc i małe rybki mają 2 lata a już się pięknie przebarwiły. Jak urosną to trochę ich będzie za dużo, więc niektore wylądują w innych oczkach. Niestety ostatnio kot zjadl mi dużą rybę (sąsiad widział) - teraz jak mnie nie ma to zakładam siatkę na oczko. Zawsze mialem problem z przejrzystością wody. Jakies 2 miesiace temu kupiłem filtr z lampą UV i woda jest prawie idealna od tego czasu :)

Dosyc gadania: ZDJĘCIA! :)

Rybki :)

Patrykolo14 - 2008-07-20, 13:42

Witam wszystkich :pa:
Fajne oczko,podasz nazwy tych drzew przy oczku co wyglądają jak parasol?

dachasia - 2008-07-20, 13:49

Oczko ładne. Ale jak zwykle jedna uwaga. Dostaniesz ją chyba od większości oczkomaniaków. Za mało w nim roślin, a więc trudno o utrzymanie właściwego stanu przejrzystości wody.
monkeymonk - 2008-07-20, 15:39

jak dla mnie to rewelacyjnie prezentuje sie ta trawka niemal wchodzaca do oczka. super
roslin rzeczywiscie bardzo malo. poniewaz oczko nie jest za duze to trzeba uwazac z obsadzaniem. polecam niskie rosliny w duzych skupiskach. troche brakuje lilii
ogolnie bardzo fajnie. witam na forum

Pawlak - 2008-07-20, 16:19

Brakuje lilii wodnych :((
A tak to dobrze :good:

seedkris - 2008-07-20, 16:44

Witam. Oczko bardzo ładne. Wzrok przyciąga ta piękna, kwitnąca funkia w prawym rogu.
Może jakaś lilia wodna urozmaici taflę wody.

JAREK G - 2008-07-20, 17:49

Mnie też się podoba :good: tylko wywaliłbym to kółko :?
ewa999949 - 2008-07-20, 18:00

Witaj ! Ja tam bym tak nie cięła tych wierzb. Wolę bardziej naturalnie wyglądające rośliny. Bonsai nie cierpię, ale jak kto woli. Jeśli lilie, to nici z tej fontanny. Oczko bardzo fajne, rybki naprawdę piękne. Jak Ci wmówią na forum więcej roślin, będzie jeszcze ładniej.

pozdrawiam Ewa

monkeymonk - 2008-07-20, 18:11

tylko nie daj sobie wmowic za duzo roslin bo w druga strone tez nie mozna przegiac.
ogrod tak troche japonski. pare kamiennych elementow (plaskie kamienie, lupki itp) poprawiloby efekt (oczywiscie jezeli chodzi o efekt ogrodu japonskiego)

volkhen - 2008-07-20, 22:05

Jeśli chodzi o drzewa, które wygladaja jak parasole to sa to wierzby szczepione... wiecej o nich nie wiem. Własciwie to w ogole ich nie przycinam - same tak rosną.
Natomiast jesli chodzi o rosliny to wiem, ze jest ich za malo. Jednak nie mam za bardzo gdzie umiescic dodatkowych roslin bo na czesci plytkiej jest ich juz sporo a na czesci glebokiej (po prawej) jest za gleboko. Sa to bledy przy konstrukcji oczka - brak pulek. Czlowiek wtedy byl malo doswiadczony. W przyszlym roku czeka mnie zmiana foli bo powoli woda zaczyna mi uciekac to poprawie kwestie miejsca na roslinki.

AurorA - 2008-07-20, 22:13

volkhen napisał/a:
Jednak nie mam za bardzo gdzie umiescic dodatkowych roslin bo na czesci plytkiej jest ich juz sporo a na czesci glebokiej (po prawej) jest za gleboko.

na lilie nigdy nie jest za głęboko, w ostateczności można coś podłożyć pod donicę :P

Wrzuć przynajmniej rośliny pływające jak pistia, hiacynt , rogatek - dla nich głębokość bez różnicy a dużo to da.

judym - 2008-07-20, 22:44

Otoczenie oczka bardzo ładne,a i pod Funkie żaby mogą się schować.Przyłącze się do przedmówców,mógłbyś posadzić Lilie lub Grążel,oczywiście Pistia też by jakoś urozmaiciła tafle wody.
volkhen - 2008-07-22, 23:29

Jeszcze dwa zdjęcia żyjątek z oczka:

Rybki:

I gość specjalny... traszka - mam rację? Do tego kijanki, ktorych było tysiące i z których wyszło tysiące żab. przez parę dni nie mogłem zbliżać się do oczka, żeby ich nie podeptać.. ;)

wojtas - 2008-07-23, 05:58

Tak,to samica traszki zwyczajnej.Juz powinny opuszczać wodę,to pewno jedna z ostatnich.
volkhen - 2008-07-23, 23:20

Widziałem jeszcze traszkę zupełnie białą. To samiec czy inny gatunek?
AurorA - 2008-07-24, 00:20

volkhen napisał/a:
Widziałem jeszcze traszkę zupełnie białą. To samiec czy inny gatunek?

To ciekawostka, może Albinois, nie ma takich traszek , jak jeszcze zobaczysz spróbuj sfotografować.

volkhen - 2008-07-24, 21:22

te białe stworzenie widziałek jak wyciągałem rośliny gdy je przesadzałem. Później ten stwór krył się cały czas pomiędzy/pod doniczkami, więc raczej będzie ciężko go zobaczyć.
Ernest - 2008-07-27, 05:57

Wywal kółko,źle to wygląda
Za dużo masz rybek,pomyśl o tym ;)

wojtas - 2008-07-27, 07:40

Z niecierpliwoscią czekam na zdjecie,nigdy nie widziałem białej traszki.A może to nie traszka?
volkhen - 2008-07-27, 12:18

To, że jest za dużo rybek to wiem... część już wydałem, ale te cholery ciągle się rozmnażają... ;) zaczęło się od 5 rybek 3 lata temu...

Jeśli chodzi o te białą traszkę to spróbuję ją namierzyć choć wątpię czy mi się uda. Jednak na 100% jestem pewien, że coś takiego widziałem. Wyglądało jak traszka i pływało jak traszka tylko, że było zupełnie białe dlatego również dobrze widoczne.

AurorA - 2008-07-27, 14:08

Jest możliwe ze to naturalny Albinos, zdarza się to rzadko.
wojtas - 2008-07-27, 21:35

to byłby wręcz unikat,życzę powodzenia w fotografowaniu.Widział ktoś albinotyczną traszkę?
volkhen - 2008-08-03, 22:17

Ostatnio na oczku namierzyłem "małego pływaka" ;) Ropucha pomysłowo wykorzystała sztuczną lilię - byłem pod wrażeniem.

Z uwagi, że mam za dużo rybek a kolejne pewnie się "produkują" to chętnie oddam rybki w dobre ręce - okolice Bydgoszczy.

hepik - 2008-08-04, 04:34

Przy tylu producentach nawozu filtr z UV też nie nadąży ;)
Fajna kaskada ...zupełnie by wystarczyła...po kiego jeszcze dwie fontanny?

gmark - 2008-08-11, 12:10

Niech mnie gęś kopnie jak bombowo wygląda ta kaskada oj marzę o takiej dużej pięknie ona się komponuje z oczkiem. Ja bym nie dawał fontanny starczy piękna kaskada i jest ok. Rybek ciut za dużo najwyżej jeden obiad masz z głowy ;) Profesjonalnie i naturalnie wygląda te oko z uwagi choćby na to, że nie jest obłożone kamieniami. Fajny efekt to daje, mam nadzieje, że podczas koszenia oczko nie cierpi na tym. Faktycznie dużo zieleni i roślin powinno być w zbiorniku z tego co się zorientowałem jest to bardzo ważne dla biologicznej równowagi w zbiorniku wodnym. Pozdrawiam