| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Moja obciachowa kałuża...
luce1 - 2008-07-04, 17:56 Temat postu: Moja obciachowa kałuża... Wy macie stawki i sadzawki, a ja mam kałużę... ale jakoś sie tym nie przejmuję bo podoba mi się ta moja kałuża
Moja przygoda z oczkiem wodnym zaczęła sie zeszłej wiosny, kiedy to uznałem sobie zrobić skalniak. Potrzebowałem dużo ziemi więc wykopałem ogromną dziurę, którą potem wyłożyłem folią... po 6 tygodniach moja tania pompka za 20 zł odmówiła posłuszeństwa i przestała pompować zieloną breję.
Zakupiłem sobie pompę FLORA PF 55
i z pomocą internetu skonstruowałem filtr torfowy...
W końcu woda w moim oczku nabrała normalnego koloru więc kupiłem kilka karasi.
Oczko wyglądało bardzo ładnie poza kilkoma małymi wadami- filtr musiał stać w wodzie gdyż przeciekał, folia widoczna nad taflą wody szpeciła całe oczko...
Wiosną tego roku przebudowałem trochę oczko, zrobiłem nowy filtr, który schowałem częściowo pod ziemią... część widoczna jest zakryta drewnianym domkiem własnej roboty. Uroku dodaje wiatrak (również produkcja własna). Kilka miesięcy temu kupiłem napowietrzacz 480 l/h - 4 wyjścia
niestety musiałem na razie zrezygnować z roślin wodnych ze względu na to, że oczko jest trochę za małe Moje oczko zamieszkuje w tej chwili 20 karasi, 2 jesiotry, 2 sumy, kilka koi i 3
Poniżej zdjęcia mojej kałuży...
centrum sterowania- filtr, pompka napowietrzająca, gniazdka
mała dekoracja
małe, ale urocze
Pawlak - 2008-07-04, 18:02
Wcale nie jest takie małe ,nie ma za małego oczka na rośliny wodne koniecznie załatw sobie rośliny wodne ,szczegulnie lilie
JAREK G - 2008-07-04, 18:34
| luce1 napisał/a: | niestety musiałem na razie zrezygnować z roślin wodnych ze względu na to, że oczko jest trochę za małe Moje oczko zamieszkuje w tej chwili 20 karasi, 2 jesiotry, 2 sumy, kilka koi i 3 |
Nie ma takiego oczko co by było za małe na rośliny , na ryby to tak ale na rośliny nigdy
kwiatulla - 2008-07-04, 18:52
Popieram przedmowcow!
Ja wczesniej tak jak Ty posiadalem oczko bez roslin i czegos mi ciagle brakowalo.
Teraz moge obserowac jak moje oczko tetni zyciem. Posadz troche roslinek, a sam sie przekonasz jak Twoje oczko zmieni sie diametralnie. Nie uwazasz ze troche meczysz swoje rybki, sama technika nie zastapi przyrody.
Ogolnie oczko spoko, jak posadzisz roslinki bedzie super
luce1 - 2008-07-04, 20:20
dochodzi jeszcze jeden problem... z kąd wziąć roślinki, w okolicy nie ma żadnych sklepów z roślinami do oczek. Poza tym jestem kopletnym laikiem w sprawach roślin, a wszystkie rośliny, które widać na zdjęciach to dzieło mojej kochanej... teściowej
hepik - 2008-07-04, 20:48
Jeśli to ten Zabrzeg,to rowerem nad zalew Goczałkowicki masz 10 min na rowerze,coś tam rośnie na brzegach zielonego
http://my.opera.com/rusio...w.dml?id=143364
AurorA - 2008-07-04, 22:53
| luce1 napisał/a: | niestety musiałem na razie zrezygnować z roślin wodnych ze względu na to, że oczko jest trochę za małe Moje oczko zamieszkuje w tej chwili 20 karasi, 2 jesiotry, 2 sumy, kilka koi i 3 |
tak głupiej wymówki jeszcze nie słyszałem
maruder - 2008-07-05, 01:06
tytuł też jest niczego sobie, szczególnie w porównaniu z tym zdaniem | luce1 napisał/a: | | małe, ale urocze |
hepik - 2008-07-05, 03:57
| piotr urbanski napisał/a: | | tytuł też jest niczego sobie, |
Niewykluczone,że akurat ten tytuł zmieni losy naszej ojczyzny...
| Cytat: | - Młodzież używa takiego słowa, którego do niedawna nie rozumiałem, nie wiedziałem, co to jest: obciach. Ale teraz już wiem. Otóż poprzez działania w internecie, działanie niektórych telewizji, niektórych gazet, stworzono takie wrażenie, że PiS to obciach. Musimy to zmienić -
mówił Jarosław Kaczyński podczas otwartego spotkania z mieszkańcami Śląska w Katowicach. |
-
http://politbiuro.pl/poli...to_obciach.html
monkeymonk - 2008-07-05, 08:23
nie chcesz kopac - kupuj. lewy gorny rog ekranu.
pozdrawiam i witam na forum
samuraj - 2008-07-05, 10:16
Oczko nawet ładnie wykonane , ale oczko bez roślin ??? Po za tym z tego co widać (nie podałeś wymiarów oczka) , masz za duzo ryb
luce1 - 2008-07-05, 18:36
| monkeymonk napisał/a: | | nie chcesz kopac - kupuj. lewy gorny rog ekranu |
"Brak produktu o wskazanym id w magazynie"
W poniedziałek jadę nad stawy niedaleko zapory goczałkowickiej, poszukam roślinek do oczka... dostałem też namiary gdzie mogę znaleść lilie wodne. Pokaże wam foty tego co zdobyłem
castleman - 2008-07-05, 23:09
Witam serdecznie!
Klimat oczka masz superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jest wiatraczek i nawet trampolina , rozumiem że ten mniejszy budyneczek to młyn.
Przepływająca woda w nim coś napędza? Może turbinka ze światełkiem
Moja rada, posadź jak najwięcej roślinek w oczku i na brzegach.
Może jakieś pnącze będzie zarastać młyn i wiatraczek
Proponuję trójklapowca (Parthenocissus tricuspidata) na młyn, a pęcioklapowca (Parthenocissus quinquefolia murorum) na wiatraczek (oba oczywiście są z przylgami)
Tak poważnie, grunt że nie masz fontanny
hepik - 2008-07-06, 06:41
A mnie jakoś te gadżety w tym wykonaniu akurat wyjątkowo nie rażą...(no,może ten płotek)sam nie wiem dlaczego...a jeśli oko odwiedzają dzieci,to dla nich atrakcja.
Tak mi się przypomniało,że prawie pół wieku temu byłem w takim bajkowym ogrodzie w okolicach Karpacza i jedyne co zapamiętałem to ten bajkowy klimat.
AurorA - 2008-07-06, 16:52
| hepik napisał/a: | | A mnie jakoś te gadżety w tym wykonaniu akurat wyjątkowo nie rażą...(no,może ten płotek)sam nie wiem dlaczego... |
a u mnie odwrotnie, tez nie wiem dlaczego ale zawsze jak zobaczę takie gadżety to odechciewa mi sie dalej oglądać...
...ale gusta są rożne i ważne aby właścicielowi sie podobało.
samuraj - 2008-07-07, 06:48
| luce1 napisał/a: | | dostałem też namiary gdzie mogę znaleść lilie wodne |
Lilie sa pod ścisłą ochroną , nie bierz ich z naturalnego środowiska.Jeśli u Arka nie ma w ofercie to poszukaj w Hydroflorze http://www.rosliny-wodne.pl/30cm.html
iwosek - 2008-07-11, 06:49
AD gadzetów - mi zawsze podobały sie bajakowe ogrody w przyziemnym słowa znaczeniu (jak z bajki - mini siwat) własnie wiatraki, koła młyńskie, itp itd. Super mi sie to podoba - taki mały swiat - obowiązkowo do tego krasnale - mogły by byc te z reklamy ( smierdzi smierdzi smierdzi )
Moze jest to spowodowane tym ze duzo czasu spedzilem w niemczech - gdzie takie bajery to chleb powszedni, a działka/ogród bez krasnala to jak zolnierz bez karabinu. No i moge potwierdzic słowa hepika - o tym miejscu pod karpaczem - czlowiek mieszka niedaleko a kurde nie wie ze ma takie atrakcje prawie pod nosem
luce1 - 2008-07-11, 16:48
Mam 20-sto miesięczną córeczkę i właściwie dla niej to wszystko robię. Chętnie przebywa przy oczku i patrzy jak pływają rybki.... poza tym w mojej rodzinie jest bardzo dużo dzieci i często przychodzą oglądać oczko. Coś jest w tym bajkowym świecie, że tak przyciąga. Niektórym nie podobają się takie ogrody, ale przecież każdy ma inne gusta
"Trampolinę" zlikwidowałem bo jednak nie pasowała...
Pawlak - 2008-07-11, 18:45
Uważaj żeby żadne dziecko nie wpadło do oczka
luce1 - 2008-07-11, 18:50
bez obaw... właśnie dlatego jest tam ten płotek. Co prawda jest niski i tandetny, ale dzieciaki wiedzą, że wychodzenie za niego jest zabronione. Oczywiście zawsze ktoś dorosły jest tam z nimi
Pisz normalną czcionką
AurorA - 2008-07-13, 23:26
| luce1 napisał/a: | | Mam 20-sto miesięczną córeczkę i właściwie dla niej to wszystko robię. Chętnie przebywa przy oczku i patrzy jak pływają rybki.... poza tym w mojej rodzinie jest bardzo dużo dzieci i często przychodzą oglądać oczko. Coś jest w tym bajkowym świecie, że tak przyciąga. |
przy moim oczku też dzieci przebywają bardzo chętnie a gadżetów brak
Bountys - 2009-05-22, 20:40
Gratuluje tak pieknego oczka i wiatraczek uroczy sam taki planuje kiedys zrobic lub kupic ale naprawde uroczo pozdrawiam
luce1 - 2009-05-24, 08:57
| Bountys napisał/a: | | Gratuluje tak pieknego oczka i wiatraczek uroczy sam taki planuje kiedys zrobic lub kupic ale naprawde uroczo pozdrawiam |
od zeszłego roku moje oczko sporo się zmieniło- w szczególności pojawiły się rośliny w oczku, na które wszyscy forumowicze tak bardzo czekali:) na razie nie dodaję zdjęć bo planuję budowę kaskady a wtedy zniknie ten domek koło oczka, w którym znajduje się filtr i lampa UV, ale wszystkie duże zmiany szczegółowo opiszę:)
koczisss - 2009-05-24, 20:22
| AurorA napisał/a: |
a u mnie odwrotnie, tez nie wiem dlaczego ale zawsze jak zobaczę takie gadżety to odechciewa mi sie dalej oglądać...
...ale gusta są rożne i ważne aby właścicielowi sie podobało. |
Mam podobne odczucia do Twoich. Jak dla mnie takie domki, wiatraczki są tak samo tandetne jak krasnale w ogrodzie, czy inne sztuczne bociany i kaczki.
luce1 - 2009-05-25, 11:39
| koczisss napisał/a: | | Mam podobne odczucia do Twoich. Jak dla mnie takie domki, wiatraczki są tak samo tandetne jak krasnale w ogrodzie, czy inne sztuczne bociany i kaczki. |
Szczerze mówiąc nie wzruszają mnie takie opinie na temat mojego oczka. Ważne, że mi się podoba, a to dlatego, że wszystko zrobione jest tylko i wyłącznie przeze mnie...
Faktycznie ten domek wygląda tandetnie, ale na jesień będzie zlikwidowany, płotek i ta figurka na desce też już zniknęła z krajobrazu mojego ogródka, ale wiatrak zostanie bo nikt takiego jak ja nie ma:) chyba, że ukradł mi pomysł i zrobił sobie identyczny
koczisss - 2009-05-25, 17:26
| luce1 napisał/a: | | Szczerze mówiąc nie wzruszają mnie takie opinie na temat mojego oczka. |
Moja opinia nie miała nikogo wzruszać, a jedynie wyraziłem swoją opinię, zresztą nie ja jeden.
Sama napisałaś obciachowej kałuży w temacie tego wątku, a te "upiększenia" podkreślają tylko obciachowowść oczka. Oczywiście to jest moje zdanie, a Ty możesz mieć inne.
Do oczka nic nie mam, ale otoczenie, no cóż, już wyżej napisałem jak mi się podoba
samuraj - 2009-05-25, 18:01
| luce1 napisał/a: | Szczerze mówiąc nie wzruszają mnie takie opinie na temat mojego oczka. Ważne, że mi się podoba, a to dlatego, że wszystko zrobione jest tylko i wyłącznie przeze mnie...
Faktycznie ten domek wygląda tandetnie, ale na jesień będzie zlikwidowany, płotek i ta figurka na desce też już zniknęła z krajobrazu mojego ogródka, ale wiatrak zostanie bo nikt takiego jak ja nie ma:) chyba, że ukradł mi pomysł i zrobił sobie identyczny |
I o to chodzi --zdrowe podejście -oczko ma się podobać przede wszystkim jego wlaścicielowi , ale z kolei po to jest to forum i po to wklejamy fotki oczek aby inni wyrazili o nich opinię i cieszymy się jeśli to są pochlebne opinie ale i nie obrażamy sie jeśli ktoś ma inny gust--więc panowie pace
castleman - 2009-05-29, 23:42
luce1, wrzuć jakieś świeże zdjęcia, ciekawi mnie jak oczko i okolica pozarastała,
masz te pnącza o których pisałem? U mnie już całą czereśnię zarosły
Marineira - 2009-09-09, 19:37
Luce sie chyba obrazil:( Szkoda bo oczko było jednak fajne, mimo 'obciachowych' gadzetów. Zasmierdziało snobizmem od krytyków. A przyszłam tu za jego beczką i mialam nadzieje na zdjecia oczka do kompletu:(
|
|