| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - OCZKO AMEDEA
amedeo - 2008-06-27, 21:43 Temat postu: OCZKO AMEDEA Witam wszystkich ponad rok obserwuje życie na tym forum czytałem i czytałem no i oczywiście wyciągałem wnioski. Pierwsze oczko miałem ponad 6 lat temu ale nic o nim wtedy nie wiedziałem, wykopałem za małe, za płytkie, no i oczywiście nie w poziomie
W sierpniu 2007 postanowiłem w drugim końcu działki wybudować nowe. Kopałem powoli sam, na drodze trafiając na cegły gruz i co tylko można sobie wyobrazić. Ostatecznie wykop miał wymiary 8 x 4 metry i około 1,9 metra głębokości.
Z braku funduszy kupiłem trochę tańszą niebieską folię do basenów, wyłorzyłem ją zwykłą budowlanką żeby nie było widac tego parszywego koloru zalałem wodą po dłuższym czasie przetransportowałem ryby z dawnej "kałuży" i tak zastała mnie zima.
Na wiosnę zabrałem się do roboty zwiozłem piasek który wypełnił półki brzgowe udeptałem poczekałem aż uleży potem przyszedł czas na żwir, chciałem bowiem sadzić do strefy brzegowej bezpośrednio w grunt nie bawiąc się w te doniczki, których miałem juz dość.
Następnie zamowiłem u AURORY sporo ciekawych roślin dorzuciłem też swoje stare, na razie jeszcze nie widać może ich dokładnie na zdjęciach bo są małe ale uwierzcie one tam są i mają się dobrze Przetransportowałem też swoje dawne lilie obecnie mam ALBĘ, AURORĘ I MAYLĘ. Brzegi na suchym terenie pragnę obsadzić bylinami. Sądzę że efekt będzie widoczny gdzieś tak za 2 lata trochę długo.
Parę rzeczy jeszcze muszę dopracować zamaskować foliei inne sprawy. Na zdjęciach widać pas niezakrytej folii, jest to celowe ponieważ latem bede pracował nad strumieniem obsadzonym sporą liczbą tataraku manny mielec i situ. Nie bede korzystał z filtru, mam nadzieję że rośliny wystarczą
Na koniec moje ukochane stadko
melek - 2008-06-27, 21:48
Świetnie Ci to wyszło! Podoba mi się wykończenie brzegów żwirkiem, sam tak miałem mieć ale w ostateczności zmieniłem zdanie.
killer1558 - 2008-06-27, 22:19
piękne oko postaw tak jak piszesz na rosliny i strumień obsadzony roslinami a woda bedzie czysta cały sezon
amedeo - 2008-06-27, 23:11
dzieki wielkie
JAREK G - 2008-06-28, 00:30
Mnie też się podoba Masz amedeo, jedną zaletę jaka powinien mieć oczkomaniak CIERPLIWOŚĆ i tak trzymaj
jackon - 2008-06-28, 04:22
hmm, jakos znajomo wygladaja mi te karpiki koi
Ernest - 2008-06-28, 06:11
Też je już gdzieś widziałem ,ten po lewej na ostatnim zdjęciu jest taki sam jak mój
amedeo - 2008-06-28, 09:52
macie rację wiadomo mam je z najlepszego źródła, jeszcze raz wielkie dzieki dla JACKONA
Mietek2141 - 2008-06-30, 08:15
Piękne oczko i rybki. Jak się rozrosną roślinki efekt będzie super
monkeymonk - 2008-06-30, 08:19
wykonanie pierwsza klasa. fajnie wyglada oko bez duzych kamieni - teraz okolice oczka i bedzie cacy
pablo87 - 2008-06-30, 16:32
Ślicznie
hepik - 2008-07-01, 09:05
Dobry pomysł z żwirem maskującym linię brzegową.Sam miałem (mam)zamiar na części nabrzeża tak zrobić...tylko bym musiał ze dwa wory żwiru w bagażniku przywieźć a jak pomyslę,że taki wór trzeba wtargać do auta ,to mi sie jakoś tak...słabo robi
Jedno jednak zastrzeżenie...dla mnie tak jakoś za schludnie jeśli spojrzeć na całość,jednak kilka kamieni ,oczywiście nieregularnie ułożonych na żwirze,juz na płaskim,urozmaiciło by wybrzeże oczka...coś w stylu szkockiego oczka Bartka.
amedeo - 2008-07-01, 09:30
hepik masz 100 % rację sam o tym myślałem, że gdzieniegdzie jakies parę większych kamieni by się przydało. od środy mam wakacje więc do roboty
Adalbert - 2008-07-01, 09:57
| hepik napisał/a: | | tak jakoś za schludnie jeśli spojrzeć na całość,jednak kilka kamieni ,oczywiście nieregularnie ułożonych na żwirze,juz na płaskim,urozmaiciło by wybrzeże oczka... |
Popieram!
castleman - 2008-07-04, 16:20
Witam serdecznie
piękne oczko, w stylu niemieckim lub francuskim
| hepik napisał/a: | | ...dla mnie tak jakoś za schludnie jeśli spojrzeć na całość... |
Wg mnie dokładnie o to chodzi.
Wybacz szczerość oko wygląda trochę jak stadion
Chyba Cię inspirowały ostatnie ME
Trzeba by troszkę nieładu w formie paru rzuconych większych kamieni, paru krzaczków, większej ilosci roślinności.
Wielkie za włorzoną pracę, efekty zdecydowanie widoczne.
amedeo - 2008-07-04, 16:45
dzieki CASTELMAN wszystko o czym piszecie że powinienem poprawić doskonale sobie zdaje z tego sprawe tylko nie miałem na to czasu. Teraz mam wolne i wszystko nadrobie. Porównanie z ME było świetne
pozdro
castleman - 2008-07-04, 18:21
hepik - 2008-07-04, 19:54
| amedeo napisał/a: | Porównanie z ME było świetne
|
Ostatnio pokazują w tv Chińczyków walczących z glonami na akwenie,na którym mają sie odbyć regaty olimpijskie...inspirujące,można podpatrzeć i wykorzystać w przyszłości
AurorA - 2008-07-07, 23:13
Mi też oczko się podoba.
judym - 2008-07-10, 21:40
Przyłącze się do przedmówców.Zrobiłeś fajne oczko .
amedeo - 2008-08-03, 12:19
trwają prace nad moim strumykiem obsadzonym filtrującymi roślinami, mam do was pytanie czy pompa 3600l/h powinna wystarczyć ????
melek - 2008-08-03, 15:59
| amedeo napisał/a: | mam do was pytanie czy pompa 3600l/h powinna wystarczyć ???? |
Myślę ,że tak.
barteknam - 2009-02-27, 16:14
Piękne oczko!! Gratuluje wytrwałości i czkam na zdjęcia strumyka
amedeo - 2009-07-20, 18:35
postanowiłem trochę odświerzyć wątek pokazując nową instalacje po japońsku SHI SHI ODOSHI czy jakoś tak długo chodziło to za mną aż wreszcie wziąłem się za robote i zrobiłem, oczywiście dookoła trzeba poukładać kamienie zatuszować wszystko, przy samym oczku też trzeba zamaskować folie bo wygląda paskudnie no i ostatnie na to lato, to chyba zrobienie progu strumyka filtrującego wodę, który na prawdę działa. na koniec zdjęcia moich karpików
JACKON one rosną jak szalone jeszcze raz dzieki
Shubunkin - 2009-07-20, 21:11
Witam, chociaż oczko ma standardowy kształt jest naprawdę ładne, czyste a co najważniejsze zadbane widać że wkładasz w to wiele pracy. Zastosowałeś bardzo podobną technikę wykonania brzegu jak ja w moim dawnym oczku tylko że ja na brzegi półek położyłem kamienie które zrobiły mi zwartą misę i zasypałem od wewnątrz otoczakami które uszczelniły dodatkowa szczeliny między kamieniami na to nasypałem ziemie oraz żwir i otoczaki i posadziłem rośliny, mogę Ci teraz powiedzieć że zrobiłeś bardzo dobrze przy większych wiatrach nie będziesz miał doniczek po całym oczku a rośliny będą wyglądać naturalnie. Jeśli myślisz nad moczarką proponuje na samym dnie wyłożyć kuwety z ziemia efekty zdumiewający a przy dobrym zamaskowaniu wygląda jak jednolite dno.
AurorA - 2009-07-20, 21:50
| amedeo napisał/a: | | po japońsku SHI SHI ODOSHI czy jakoś tak |
po polsku nazywają to stukawką
amedeo - 2010-08-06, 16:59
Coś niepokojącego dzieje się z moimi 4 karpiami, wszystkie stoją w miejscu łbem na dół a płetwę ogonową mają równo ze zwierciadłem wody. Próbowałem jedną złapać myśląc że są otępiałe, ale okazały się bardzo przytomne i nerwowe. Przepłyną parę razy po stawie i znowu zatrzymują się i stoją w miejscu. Normalnie cały czas chodziły i szukały jedzenia a teraz nie. Od czasu do czasu wyskakują nad powierzchnię wody. Pierwszy raz spotykam się z takim zachowaniem. Reszta karasi też zachowuje się jakoś nerwowo. W stawie jest strumień woda jest cały czas filtrowana i napowietrzana. Jeżeli ktoś możę mi pomóc będę wdzięćzny.
|
|