| |
Oczko wodne - forum Forum mi³o¶ników oczek wodnych. |
 |
Choroby ryb - Czerwony plamy na linie z³otym
Adam - 2006-05-07, 10:13 Temat postu: Czerwony plamy na linie z³otym Witam wczoraj na jednym z linków zobaczy³em czerwone rany w okolicach p³etw przy g³owie i jakby mia³ je nadgryzione . Mam pytanie czy kto¶ wie co to mo¿e byæ i jakie lekarstwo nalezy zastosowaæ ? Rybka jest juz do¶c spora i nie chcia³ bym jej straciæ
AurorA - 2006-05-07, 18:06
Je¶li to rana to mo¿esz daæ profilaktycznie FMC lub co¶ w podobie, aby zapobiec infekcji. Ryba mog³a zostaæ zaatakowana przez kota, ptaka, czy p³ywaka zó³tobrze¿ka.
Adam - 2006-05-08, 10:22
Niestety lin dzi¶ pad³, przyj¿a³em sie sie bli¿ej tym ranom nie wygl±da to na rane zadan± przez jakie¶ zwierze raczej na jak±s infekcje lecz nie moge tego za bardzo z niczym powi±zaæ z chorobami z dzia³u "Choroby ryb". Zostaje mi tylko baczna obserwacja pozosta³ych linów i innych ryb czy nie maj± podobnych objawów mo¿e to jakas choroba wirusowa ?
JacekN8 - 2006-05-08, 11:59
U mnie w tamtum roku by³y podobne objawy. Kara¶ mia³ zaczerwienion± ranê, po paru dniach zrobi³a siê biala i tak zosta³o. Przezimowa³ i ¿yje do dzi¶. Odpowiedzcie mi czy co¶ z tym robiæ??? Dodam jeszcze ¿e zachowuje siê normalnie, p³ywa ze wszystkimi rybami, pobiera pokarm...
Adam - 2006-05-09, 22:08
Nie wiem te¿ mam takiego jednego karasia z plam± od tamtego sezonu ¿yje i ma sie dobrze
Pawel Woynowski - 2006-05-09, 23:44
| Adam napisa³/a: | Nie wiem te¿ mam takiego jednego karasia z plam± od tamtego sezonu ¿yje i ma sie dobrze |
A czy nie jest to czasami objaw argulozy, czyli ¿erowania splewki karpiowej.
Adam - 2006-05-10, 07:46
Raczej nie ,my¶le ¿e mo¿e podczas tar³a tak "bryka³" :wink: ¿e zosta³o mu takie otarcie
JacekN8 - 2006-05-10, 13:35
| Pawe³ napisa³/a: | | A czy nie jest to czasami objaw argulozy, czyli ¿erowania splewki karpiowej. |
To ma tylko ta jedna ryba, tamte s± zdrowe. Te¿ my¶le ¿e to raczej nie bêdzie ta splewka.
|
|