| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko z formy - Balkon - oczko wodne w donicy
Nat - 2008-06-27, 10:27 Temat postu: Balkon - oczko wodne w donicy Witam,
mam problem ze skutecznym zatkaniem/zalepieniem otworu odpływowego w dnie donicy, w której urządzam oczko wodne na balkonie. Może ktoś w Was ma takie doświadczenia lub pomysł jak sobie z tym problemem poradzić?
Sam pomysł oczka wodnego na balkonie jest dość łatwy i przede wszystkim przyjemny i satysfakcjonujący w realizacji, niestety jednak wszelkie próby poradzenia sobie z odpływem w donicy zawiodły
Dodam, że wyłożenie folią albo korek już były przetestowane i odpadają - albo nieskuteczne albo skutki uboczne mocno niepożądane
Dzięki z góry za pomoc,
serdecznie pozdrawiam,
iwosek - 2008-06-27, 10:43
COs typu poxilina ? z dweoch stron tak aby klej "spotkal" sie w dziurze - oprze siena sciankach a w polaczeniu z klejem z drugiej strony da super łate.
Winyl na gorąco ? rozgrzac winyl w goracej wodzie i nalozyc z dwoch strony wypelniajac nim dziure.
Moze jeszcze sporbowac kleju pouliotyranowego - raczej tak toego sie nie pisze - taki klej w butelkach to styropianu i wogole tym "zapelnisz" dziure
Nat - 2008-06-27, 10:51
Wielkie dzięki za ekspresową pomoc
miałam taki pomysł, tylko że to chemia i obawiam się że będzie mieć wpływ na jakość wody i w tak małym zbiorniku mikrosystem się nie obroni nawet do mycia zbiorników książki zalecają ew. szare mydło (sic!) żeby nie "chemizować" wody...
wojtas - 2008-06-27, 14:03
Może silikon akwarystyczny?Ja też co roku zakładam takie mini oczko/od lat/.Przetestowałem juz wiele rozwiązań i chyba najlepiej się sprawdza stare akwarium.swojego czasu zakupiłem ładną,dużą donicę ,specjalnie szukałem bez otworu i po jakimś czasie i tak zaczęła cieknąć.
Nat - 2008-06-27, 14:11
To może być to o czymś takim myślałam
akwarium byłoby super, może zainwestuję w nie w następnym sezonie, bo w tym już mocno spłukałam się na urządzanie balkonu
A jakie masz wrażenia z zakładania i pielęgnowania takiego mini-oczka?
wojtas - 2008-06-27, 14:29
Takie oczko to oczywiście tylko namiatka prawdziwego,w ogrodzie ,ale umożliwia uprawę szeregu gatunków roślin.Fajna sprawa,jak do tego prawdziwego oczka daleko,lub go brak.Na zdjęciach-balkonowe oczko,czy może raczej paludarium ze strefą bagienną i kosaćcami-pomysł ostatniego sezonu.
Nat - 2008-06-27, 14:37
Fajna sprawa i irys (?) Ci zakwitł Użyłeś piasku itd. używanych w akwariach?
Kiedy zrobię swoje, może też wrzucę zdjęcie
wojtas - 2008-06-27, 14:45
Użyłem ziemi z ogrodu z miejsca,gdzie nie używa się nawozów.brzeg zabezpieczony kawałkiem folii przysypanej żwirem.A w wodzie tatarak trawiasty,trochę rzęsy i żabiściek,który intensywnie się rozrasta.
melek - 2008-06-27, 16:00
Wiem co może być dobre, sam kiedyś używałem takiego patentu. Bierzesz jakiś korek gumowy o 2mm większej średnicy od dziury i na siłę wciskasz. Wejść wejdzie i jeszcze skutecznie będzie działać - sprawdzone.
Nat - 2008-06-27, 16:13
Pomysł świetny, a wiesz może skąd wziąć korek gumowy? have no green idea
melek - 2008-06-27, 16:18
Ja akurat miałem w garażu więc problemu nie było z szukaniem, ale w jakichś marketach budowlanych powinien być. Jak będziesz miała problem ze znalezieniem to weź jakiś stary od wanny i go nieco nożem przekształć
Nat - 2008-06-27, 16:28
No tak, w markecie budowlanym może dostanę, fakt nie ma to jak męskie rady, Panowie
ps. od wanny nie mam - patrz rada wyżej, hehe
wojtas - 2008-06-27, 16:46
Myślę,że to sie sprawdzi,chociaz mam nie najlepsze doswiadczenia z takimi donicami.czesto pojawiają się w nich pekniecia i przecieki.Sa przeznaczone do roslin doniczkowych,a nie na oczko.A może jakas miniaturowa forma do oczka odpowiednio obudowana.Widziałem taką o pojemnosci niewiele ponad 100l.Na balkonie by się zmieściła.
Nat - 2008-06-27, 16:52
Zdaję sobie z tego sprawę. Wadą takiego naczynia jest że woda z niego szybko paruje, także przez ścianki, dnem może się wręcz przesączać - stąd chyba połączę opcję korka gumowego dla zatkania odpływu i silikonu akwariowego na całe dno i może ścianki, przynajmniej część - jeśli się da.
To oczko to bardziej taki test przed ew. większą inwestycją w wodę na balkonie Tę donicę po prostu miałam a że jestem na etapie urządzania mieszkania...;)
wojtas - 2008-06-27, 18:48
Jaka jest pojemność naczynia?Od tego zależy dobór odpowiednich gatunków roślin.jedna mała rybka tez by sie przydała,aby wyeliminowac mozliwość lęgniecia się larw komarów.
JAREK G - 2008-06-27, 21:22
Prawie wszystkie donice nawet te bez dziur chłoną wodę i moim zdaniem nie nadają się na mini oczka bo zawsze będzie spory ubytek wody Najtańsze i najprostsze rozwiązanie to kastra budowlana , choć może niezbyt estetyczna
Bartek1 - 2008-06-27, 21:26
rybka w donicy szkoda przecież rybki ile tam może wejść wody 20l - miejsce na rośliny i podłoże dla nich to 10l powiedzmy to raczej zamało moi zdaniem.
wojtas - 2008-06-28, 07:30
to zależy jaka jest donica,ja miałem taką wielką,\ok.60l.\ale niestety przeciekała.pare gupików mozna by trzymać w okresie letnim,w 20-30l.to sie zgadzam-tylko i wyłącznie rośliny.
Nat - 2008-06-30, 08:39
Cześć
Dzięki za wszystkie rady
Donica jest ok, miałam już w niej oczko i jedynym problemem było dno
Pojemność ma ok. 30l i faktycznie sporo wody odparowuje - ok. 0,5 cm dziennie (średnica donicy to 45cm) - jednak to nie jest problem bo codziennie i tak podlewam kwiaty na balkonie i zajmuje mi to tzw. hektar czasu
Z doborem roślin raczej nie ma problemu, "ogrodniczka" ze mnie więc z tym sobie radzę, aczkolwiek wszelkie podpowiedzi są bardzo mile widziane
Co do rybek, to z żalem stwierdzam, że raczej nie da rady, chociażby dlatego że zimować musiałaby w domu i to już nieco dużo zamieszania, nie mówiąc o tym, że mój kot jest wytrawnym myśliwym i podejrzewam że rybka pożyłaby do jego pierwszej wizyty na balkonie
Dobrego dnia
seedkris - 2008-06-30, 10:56
Witam. Do takiego mini-oczka przydadzą się roślinki z natury niewielkich rozmiarów. W płytkiej wodzie Eleocharis accicularis wygląda ciekawie. Tatarak trawiasty i zachylnik błotny też zdają egzamin. Moje pierwsze oczko było w starym cieknącym akwa, ustawionym w cieniu za domkiem.
wojtas - 2008-06-30, 12:01
Faktycznie,jak tylko 30l.to ryby nie wchodzą w grę.Z roślin polecam jeszcze pistię,i na podstawie włanego doświadczenia-żabisciek pływajacy.Rozrasta sie szybko i wygląda jak miniaturowa lilia wodna.Niestety trudno go kupić i trzeba raczej znależć nad wodą.Prawdziwą miniaturową lilię też mozesz mieć.Są odmiany,którym wystarczy 10-15cm.poziomu wody.
Nat - 2008-07-01, 10:17
dzięki Wam za podpowiedzi tak aktywnych pozytywnie forumowiczów jeszcze nie spotkałam
wojtas - 2008-07-01, 10:33
Mogę Ci polecić taką małą ksiażeczkę,jak uda się zdobyć;Andrea Christmann;Oczka wodne w ogrodach i na balkonach,wyd.RM.Co prawda tekstu niewiele.ale dużo pięknych zdjęć takich właśnie mini oczek.Niezła inspiracja do stworzenia takiego mini ogródka wodnego.
Nat - 2008-07-01, 11:19
Ha, mam tę książeczkę jest rzeczywiście miła dla oka, inspirująca i przydatna. Tylko o korku nic tam nie pisali
Nat - 2008-07-16, 11:01
Witam i od razu dziękuję za trafne rady
Realizacja zajęła mi troszku czasu i było warto Oczko, a właściwie 2 już są - jedno nawet z pompką (drugie to "bagienko"). Jeśli uda mi się zrobić jakieś sensowne zdjęcia, zamieszczę. Co nie zmienia faktu, że lada dzień pewnie znów zacznę w nich grzebać... jestem uzależniona
Dzięki jeszcze raz i serdecznie pozdrawiam oczkomaniaków
wojtas - 2008-07-16, 11:05
Z niecierpliwością czekam na zdjęcia.Jestem fanem takich mini -oczek .A u mnie żabiściek zarósł prawie całe balkonowe oczko.Szaleje,tylko czekam,az zakwitnie.
Nat - 2008-07-21, 08:31
A oto i moje "podwójne" oczko wodne
Nat - 2008-07-21, 08:33
I jeszcze ze dwa inne ujęcia tym razem miniaturki.
wojtas - 2008-07-21, 09:03
Piękne.Rośliny szybko będą rosły i za parę tygodni kompozycja będzie naprawdę wspaniała.A jaka odmiana lilii jest w tej większej donicy?Z papirusem też doskonały pomysł.
Nat - 2008-07-21, 09:16
Dziękuję
Lilia to Pygmaea Rubra - może rosnąć wg sklepu nawet na głębokości 20-40 cm, wg strony oczkowodne.net bodaj od 30 - zobaczymy jak będzie w praktyce Kwitnie na czerwono, na zdjęciach jest to czerwień z odcieniem intensywnego różu. A papirus na zimę wyląduje w sypialni, będzie służył za nawilżacz powietrza
AurorA - 2008-07-21, 12:40
Lubie takie mini ogródki wodne, mam ich klika w baliach kastrach beczkach, miskach, a nawet w wiaderkach po farbie i pojemnikach po lodach
Tu w misce (na środku) od kilku lat gości bobrek, krwawnica, pałka laxmannii, żabieńce drobnokwiatowe, babki czerwone, sity i mięta wodna - mini ogródek żyje swoim życiem, wszystkie gatunki kwitną i większość sie rozsiewa ja tylko dolewam wodę. Po bokach mniejsze pojemniczki.
wojtas - 2008-07-21, 13:35
Lilia odpowiednia do mini oczka,oby tylko zdążyła zakwitnąć.jest już trochę póżna pora ,zwykle takie ogródki urządza sie w maju.
Nat - 2008-07-21, 15:25
Fajny podmokły "zieleniak" a jakby tak całość obłożyć kamieniami, np. takimi jak tam widać dalej na zdjęciu, wyglądałoby w 150% naturalnie
Cóż, zrobiłam oczko wtedy kiedy mogłam od lilii oczekuję w tym roku jedynie że się zaaklimatyzuje, a gdyby w przyszłym zakwitła, byłoby czadowo
AurorA - 2008-07-21, 18:04
| Nat napisał/a: | | od lilii oczekuję w tym roku jedynie że się zaaklimatyzuje, a gdyby w przyszłym zakwitła, byłoby czadowo |
powinna zakwitnąć jeszcze w tym roku a jak i gdzie ją będziesz zimować
Nat - 2008-07-22, 08:49
W zeszłym roku oczko na zimę zlikwidowałam i przy tej wielkości to chyba jedyna opcja? W mieszkaniu chyba nie zdecyduję się pielęgnować, poza tym te rośliny chyba muszą odpocząć zimą i z tego co pamiętam jesienią zaczęły obumierać.
Wtedy ścięłam liście, doniczki wstawiłam do pustej donicy, która stała na 5cm warstwie styropianiu, owiniętą kilkoma wartstawami agrowłókniny, całość w wielkim foliowym worku. Między doniczki włożyłam pogniecione gazety (nie za ciasno), na wierzch też trochę gazet i jeszcze parę warstw agrowłókniny. Całość lekko nakryłam brzegami worka, tak żeby był dopływ powietrza a jednocześnie żeby ew. opady zawiewane na balkon nie zalały donicy. Stało sobie to opakowanie w zacisznym miejscu na balkonie. Podlewałam parę razy przy plusowej temperaturze żeby bryły korzeniowe nie wyschły do cna. A już w marcu roślinki zaczęły odrastać
Ten patent stosuję zawsze do wszystkich roślin balkonowych, pakując mniejsze doniczki w większe opakowania, np. kartony (a kartony w worki, żeby nie rozmiękły od deszczu/śniegu) - mam wrażenie że wytwarza się coś w rodzaju mikroklimatu kiedy rośliny są pakowane w grupach i łatwiej zapewnić im właściwą temeperaturę. Wszystkie roślinki przetrwały, w poprzednich latach też. No, chyba że -30 będzie trzymać non-stop 2 tygodnie
AurorA - 2008-07-22, 11:35
Lilii w ten sposób nie przezimujesz.
Nat - 2008-07-22, 11:37
To w takim razie może doradź jeśli wiesz?
AurorA - 2008-07-22, 13:30
Lilia zima nie mozę zamarznać , musi byc w wodzie pod lodem - najlepiej oddać ja na przechowanie komuś z większym oczkiem na głębokość 50 cm. Zimowanie w domu da za dużą temperaturę. Pistie i hiacynta wywal na jesieni bo i tak nie przezimujesz, papiruska zimuj normalnie w mieszkaniu a reszta przezimuje tak jak jest.
Nat - 2008-07-22, 14:37
Że nie może zamarznąć to logiczne - tak samo jak wszystkie inne rośliny. Żadna roślina która zamarznie nie przeżyje.
A czemu w wodzie pod lodem? Przecież i tak część naziemna obumrze?
melek - 2008-07-22, 15:29
| Nat napisał/a: | | Żadna roślina która zamarznie nie przeżyje. |
To akurat prawdą nie jest.
Nat - 2008-07-22, 15:41
Generalna zasada jest taka, że bryła korzeniowa nie powinna zamarznąc. Dotyczy to zwłaszcza roślin rosnących w doniczkach.
melek - 2008-07-22, 15:50
Ciekawe, to jakim cudem moje rośliny przetrwały?
Nat - 2008-07-22, 15:55
Melek, nie tym tonem, ok.
Rozumiem że możemy mieć inną wiedzę na ten temat i wzajemnie zrozum że to że jestem tu nowa, nie znaczy że nic nie wiem i we wszystkim się mylę. Nie wiem jakie rośliny (ja nie mówiłam o wodnych zimujących pod wodą na głębokości np. 100cm) i w jakich warunkach, jeśli przetrwały, to super.
JAREK G - 2008-07-22, 18:07
Obydwoje macie racje Melkowi , pewnie chodziło o rodzime gatunki strefy przybrzeżnej których w naszych oczkach jest najwięcej i te zimują bez problemu nawet po całkowitym zamarznięciu
wojtas - 2008-07-22, 19:07
u mnie też kosaćce i zabieńce co roku się odradzają na balkonie,chociaż nie są zbyt dokładnie zabezpieczone przed mrozem.Jedyny problem,to moze być przechowanie lilii,jak nie ma dostępu do czyjegoś oczka,to można próbowac w piwnicy.
AurorA - 2008-07-22, 22:53
Melek ma racje, ja zimuję tysiące roślin wodnych, skalnych, rabatowych i iglastych w doniczkach, które są całkowicie skute lodem.
| Nat napisał/a: | | Generalna zasada jest taka, że bryła korzeniowa nie powinna zamarznąć. Dotyczy to zwłaszcza roślin rosnących w doniczkach. |
pierwszo słyszę o takiej zasadzie - totalna bzdura
Nat - 2008-07-23, 08:32
Widocznie moja Mama, która ogrodami zajmuje się 30 lat, jest niedouczona. Przekażę Jej przy okazji.
A tak btw Panowie, to sympatyczni byliście kiedy mogliście się popisać wiedzą, a kiedy ktoś ma inne zdanie, okazuje się nie umiecie przedstawić swoich racji bez urażania innych.
Nie będę się spierać kto ma rację, bo naprawdę nie muszę jej mieć ani nikogo zmuszać żeby mi rację przyznał...
Pozdrawiam WszystkoWiedzących
jackon - 2008-07-23, 10:40
Nat nie gniewaj sie
chlop jak dlugo nie wypije to jest rozzalony
usmiechnij sie i zostan z nami
Nat - 2008-07-23, 10:49
Dzięki za miłe słowa
Się nie gniewam i bynajmniej nie wypisuję się z forum, nie jestem panna-obrażalska.
Po prostu czasem warto ugryźć się w język, nawet jeśli % albo czegoś innego niedostatek Powiedzieć można (prawie) wszystko, liczy się jak
róża - 2009-07-01, 13:55
Jako nowicjuszka chciałabym się zapytać czy udałoby się założyć miniaturowe oczko wodne w ocynkowanym pojemniku/ dawna balia/ bo na działce są małe dzieci i boję się przyznać- musiałam zasypać duże, foliowe oczko. Pozdrawiam.
melek - 2009-07-01, 14:01
| róża napisał/a: | | Jako nowicjuszka chciałabym się zapytać czy udałoby się założyć miniaturowe oczko wodne w ocynkowanym pojemniku/ dawna balia/ |
Ja nie widzę żadnych przeszkód. Sam miałem taki pomysł, choć zgody już nie. Teraz na rynku pełno fajnych miniaturowych lili wodnych, właśnie w sam raz dla takich zbiorniczków. Można nieźle się bawić robiąc ciekawe aranżacje. Powodzenia
róża - 2009-07-03, 15:32
Dzieki. Wiem już jakie kwiaty a gdzie znajdę informacje w jakim podłożu/ czy sama woda?/. Na forum jest tyle tematów, że trzeba poświęcić sporo czasu żeby znaleźć ten właściwy.A jak natrafię na zdjęcia to juz godzina z głowy!
AurorA - 2009-07-03, 17:11
W takim miniu oczku najlepiej uprawiać sezonowe gatunki pływajace jak pistia, hiacynt wodny, limnobium, salwinia - ich nie sadzi się tylko wrzuca do wody.
róża - 2009-07-07, 14:27
Wielkie dzięki to wydaje się zupełnie proste - zobaczę w praktyce.
marcinek6661 - 2009-07-19, 15:42
I jedną małą fajną złotą rybkę można nawet sobie tam trzymać
Gosik - 2010-08-28, 16:54
Następny temat który odświeżę,z tego co tu zrozumiałam-lilie (miniaturki) w oczku nie przetrwają? ( oczko 80 cm gł.), ale miniaturki są na 30cm, czy mając akwarium 100 x 45 cm (nie wiem ile litrów bo nigdy nie było w nim wody) mogę przezimować je w nim?
2/ czy wstawić w doniczce, w której są i czy zalać wodą oczkową?
3/co włożyć ?-ziemię (mam taką przywiezioną z łąk)-czy piasek kupić?
4/jakie jeszcze rośliny z oczka tak można przezimować?-czy pływające -osoka,hiacynt,kotew?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
zuzi10 - 2010-08-28, 17:29
Osoka, hiacynt i kotew raczej Ci nie przetrwają. Zresztą osoka zimuje w oczku. Na zimę opada na dno, a na następny rok wypływa ( lub nie) Kotew (orzech wodny)wytwarza takie kolczaste orzechy i z nich powstają nowe rośliny. Z Wikipedii | Cytat: | | Kotewka jest rośliną jednoroczną, o liściach pływających, zakorzeniona w dnie zbiornika wodnego. Kwitnie od czerwca do sierpnia[3] (września[4]). Kwiaty są obupłciowe. Po przekwitnięciu kwiatu działki kielicha przekształcają się w kolce osadzone na rogach owocu. Dojrzały owoc opada na dno i zakorzenia się w mulistym dnie (stąd nazwa "kotewka"), by za rok dać początek nowej roślinie. Nasiona do wykształcenia potrzebują wyższej temperatury wody (trwale powyżej 10 °C). Liście orzecha wodnego zamierają późną jesienią. Hydrofit. |
Jesli chodzi o hiacynta, to już większość z oczkomaniaków próbowała i bez efektu. Niektórzy uważają,że jak się ja posadzi w ziemi w doniczce to przetrwa, ale nie jestem pewna. Chyba zima za mało ma światła. Lilie chyba powinny przejść okres spoczynku, więc najlepiej je wstawić do jakiegoś wiaderka z wodą i trzymać w chłodnej piwnicy. Niektórzy po prostu zestawiają na niższą półkę do poziomu nie zamarzania wody, a na wiosnę podnoszą. Zresztą w tym temacie Aurora i jackon będą mieli więcej do powiedzenia.
Gosik - 2010-08-28, 19:48
| zuzi10 napisał/a: |
Lilie chyba powinny przejść okres spoczynku, więc najlepiej je wstawić do jakiegoś wiaderka z wodą i trzymać w chłodnej piwnicy. Niektórzy po prostu zestawiają na niższą półkę do poziomu nie zamarzania wody, a na wiosnę podnoszą. Zresztą w tym temacie Aurora i jackon będą mieli więcej do powiedzenia. |
nie mam takiego wiaderka-lilia rozrosła się tak, że i wanna by jej nie wystarczyła.U mnie rośnie już w najniższym miejscu-80 cm.
AurorA - 2010-08-28, 20:29
Jak jest na 80 to lód jej nie sięgnie i przezimuje spoko, a poza tym na zimę lilia traci liście i wtedy samo kłącze i do wiadra wlezie.
Gosik - 2010-08-28, 20:33
| AurorA napisał/a: | | Jak jest na 80 to lód jej nie sięgnie i przezimuje spoko, a poza tym na zimę lilia traci liście i wtedy samo kłącze i do wiadra wlezie. |
dzięki-a co z miniaturka-aurorą? jest na 30 cm, a druga tak maleńka, że strefa 10cm i już prawie się topi-to ta na zdjęciach przy samym brzegu-znalazłam ją na parkingu pod śmietnikiem-odżyła, ale jest mikra i delikatna.
AurorA-pytałam na forum - parę postów wyżej-o akwarium-czy może w nim zimować?
AurorA - 2010-08-28, 20:52
lepiej w wiaderku na zimno
Gosik - 2010-08-28, 20:55
co znaczy na zimno i nie mam wiaderka-akwarium nie jest dobre?
AurorA - 2010-08-28, 20:56
w piwnicy, aby miała zimowy spoczynek
Gosik - 2010-08-28, 20:58
Arku-ja nie mam piwnicy-mam garaż gzie stoją 3 samochody-nic tam już się nie zmieści, bo ledwo można przejść-dlatego pytałam o akwa
AurorA - 2010-08-28, 21:02
wrzuć na dno w oczku i tyle
|
|