| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - Szalej jadowity (cicuta virosa)---roślina trująca
samuraj - 2008-05-26, 10:43 Temat postu: Szalej jadowity (cicuta virosa)---roślina trująca
Cała roślina zawiera trujący wielonienasycony alkohol - cykutoksynę bardzo silnie toksyczny; już spożycie około 5g kłącza powoduje zgon. Objawy zatrucia występują szybko, niekiedy w kilkanaście minut po spożyciu. Są to: ślinotok, pieczenie w jamie ustnej, wymioty, często wielokrotne drgawki. Śmierć może nastąpić wskutek porażenia ośrodka oddechowego.
Ma wiele zwyczajowych nazw: blekot, bzducha wodna, cykuta, cykuta jadowita, pietruszyca wodna, szaleniec, szaleń, wsza wodna.
(wikipedia)
Mazur - 2008-05-26, 16:15
O kurcze a ja przywlokłem to do oczka wygląda jak nać marchewki
AurorA - 2008-05-26, 22:41
Charakterystyczną cechą tego gatunku jest grube, bulwiaste kłącze, które po przekrojeniu ukazuje wolne przestrzenie powietrzne.
Lepiej z szalejem ostrożnie i unikać kontaktu.
ZiK - 2008-05-27, 21:56
Ja też to mam w oczku już parę lat
samuraj - 2008-07-01, 07:51
Szalej kwitnący
AurorA - 2008-07-01, 12:56
Na mnie nie robi wrażenia, wygląda chwastowato. Jakiś taki rzadki.
Hubert - 2008-07-01, 14:32
| samuraj napisał/a: | | Szalej kwitnący |
Bardzo ładny, nie zacienia!
samuraj - 2008-07-01, 16:22
| AurorA napisał/a: | | Na mnie nie robi wrażenia, wygląda chwastowato. Jakiś taki rzadki. |
mnie się podoba , tak samo jak i szczaw lancetowaty który niby tez jest chwastem
Hubert - 2008-07-02, 19:04
| samuraj napisał/a: | | mnie się podoba , tak samo jak i szczaw lancetowaty który niby tez jest chwas |
Podzielam w pełni Twoje zdanie! Tak naprawdę chwasty nie istnieją.
AurorA - 2008-07-02, 22:53
Hubert znalazłem dziś stanowisko szaleju - jak chcesz to przy okazji podjedziemy. Jest nim porośnięta cała rzeczka - wysokość nawet ponad 1,5 metra - chciałem zrobić foty ale cała kartę zająłem fotkami zaskrońca.
JAREK G - 2008-07-02, 23:09
A u mnie ledwo "dycha" co trochę urośnie to go zeżrą ryby i nie wiem czy coś z niego będzie
JAREK G - 2008-08-07, 21:53
Podniosłem go wyżej żeby ryby go nie objadały (w wodzie został się tylko korzeń) i nawet choć jest bardzo lichutki to zakwitł
samuraj - 2008-08-08, 08:30
U mnie łodyga szaleja po przekwitnięciu zrobiła się czerwono-brązowa , zaczęła robić się brzydka więc ją uciełem ale od bulwy wyrastaja nowe pędy , maja juz ok 30-40cm
AurorA - 2008-08-08, 22:46
Darek to dawaj zdjęcia jak to wygląda. Wszyscy chętnie zobaczą.
samuraj - 2008-08-09, 22:25
Wstawiam więc fotę szaleju, na jednej jest ten wielki badyl a na drugiej już wycięty z nowymi odrostami
samuraj - 2008-08-11, 09:59
Jako ciekawostkę chciałem zwrócić uwagę na naszą krajową salwinie pływającą (fot 2) , którą nieświadomie zabrałem wraz z żabiściekiem.Więcej o tej roślinie tutaj http://www.oczkowodne.net...euston=salwinia
JAREK G - 2009-08-23, 21:42
Wszamały go ryby w zeszłym roku i zapomniałem że go miałem, a tu wyrósł na samym brzegu
Mariusz - 2009-08-24, 05:33
Szalej bezproblemowo się wysiewa,Praktykowałem go, wschodził bardzo szybko i szybko dorastał do dużych rozmiarów.Teraz w stawie to tylko kłopot,rozłazi się przy kładce i trzeba go usuwać dla bezpieczeństwa nieświadomych turystów.
Mimo wszystko to bardzo ciekawa roślina.
samuraj - 2011-04-25, 09:26
| Mariusz napisał/a: | | Szalej bezproblemowo się wysiewa,Praktykowałem go, wschodził bardzo szybko i szybko dorastał do dużych rozmiarów |
Potwierdzam , w tym roku wyłazi mi z każdego zakamarka oczka-- nie sądziłem że jest tak ekspansywną rośliną
Ada12 - 2011-07-03, 10:20
Witam. A ja mam pytanie interesuję się zakupem nowych roślinek do swojego oczka. Nie wiem tylko gdzie można dostać szeroki wybór takich roślinek. Podoba mi się także wyżej wymieniony szalej - czy jest możliwość zakupu takiej roślinki? Nie chodzi mi o nasionka a samą roślinkę. Pytam, bo wiem, że jest to roślina dziko rosnąca. A tu niespodzianka, bo parę osób napisało, ze ma ma taką roślinę u siebie w ogrodzie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
AurorA - 2011-07-04, 11:37
| Ada12 napisał/a: | | Podoba mi się także wyżej wymieniony szalej - czy jest możliwość zakupu takiej roślinki? |
Czy ktoś Ci podpadł?
Ada12 - 2011-07-05, 08:35
| AurorA napisał/a: | | Czy ktoś Ci podpadł? |
Nie, dlaczego? Szukam po prostu jakichś ciekawych roślinek, które dużo nie zacieniają innych. A ta wydaje mi się nawet fajna. Ciekawa byłam tylko czy można ją jakoś dostać w sklepie czy hurtowni, bo ponoć to roślina dziko rosnąca. A nie uśmiecha mi się szukać jej gdzieś w terenie .
melek - 2011-07-05, 10:42
Ada12, a zdajesz sobie sprawę, że to silnie trujący gatunek?
kordiankw - 2011-07-05, 10:55
| melek napisał/a: | Ada12, a zdajesz sobie sprawę, że to silnie trujący gatunek? |
Za http://rosliny-trujace.ro...zalej-jadowity/
cyt. "Szalej jadowity (Cicuta virosa) jak sama nazwa wskazuje jest jedną z najbardziej trujących roślin. Należy do rodziny selerowatych, jest gatunkiem wieloletnim. Najczęstsze jej występowanie odnotowano w strefie umiarkowanej. Preferuje tereny podmokłe, torfowiska, obszary przy rowach, a także brzegi stawów.
Łodyga szaleju jadowitego osiąga od 60 do 120 cm. Nie okrywają ją żadnego rodzaju włoski, jest naga, górą rozgałęziona. Ma białe, drobne kwiaty zebrane w tak zwane wieloszypułkowe baldachy. Posiadają one charakterystyczny zapach i zapylane są przez muchy. Kwitnie od czerwca do sierpnia, a nasiona zamknięte w kulistej, dwubocznie ściśniętej rozłupni dojrzewają w okresie od sierpni do września, po czym roznoszone są przez wodę. Część podziemną tworzą bulwiaste kłącza wypełnione wewnątrz komorami powietrznymi i pachnące pietruszką, ich smak jak donoszą badacze jest słodkawy.
Cała roślina jest silnie toksyczna, a w szczególności jej kłącze i łodyga. Zawierają one toksyczny alkaloid cykutoksynę, który spożyty nawet w niewielkich ilościach powoduje niebezpieczne dla organizmu zatrucie, którego objawy są już widoczne po 20 minutach od jego spożycia. Powoduje on pieczenie w jamie ustnej, ślinotok, mdłości, wymioty, drgawki, rozszerzenie źrenic, trudności w oddychaniu, a nawet utratę świadomości (porażenie ośrodka mózgowego). Gdy dojdzie do porażenia ośrodka oddechowego może nastąpić śmierć. Szalej jadowity jest wysoce toksyczny i nie jest stosowany w medycynie."
Ada12 - 2011-07-05, 23:05
| melek napisał/a: | Ada12, a zdajesz sobie sprawę, że to silnie trujący gatunek? |
Tak, wiem o tym. Ale nie zamierzam przecież tego konsumować, tylko posadzić. To raz. A dwa przecież znakomita większość roślin, nie tylko wodnych, jest w jakiś sposób mniej bądź bardziej szkodliwa.
Więc nie ma możliwości zakupu takiej rośliny czy innych w hurtowniach bądź sklepach?
Vanka - 2011-07-06, 10:59
| Ada12 napisał/a: | | Więc nie ma możliwości zakupu takiej rośliny czy innych w hurtowniach bądź sklepach? |
Na 99 % nie dostaniesz jej w sprzedaży(1 % pozostawiam dla szaleńców) - jeśli Ci się podoba to musisz poszukać w naturze.
Artur - 2011-07-06, 11:02
Ona ładnie wygląda jedynie na wiosnę, jak zacznie rosnąc jej pęd kwiatostanowy, traci na urodzie. Poza tym rozrasta się mocno i wszędzie. Dostałem kilka sztuk i nie wiem czy ją posadzę.
Mariusz - 2011-07-06, 15:11
W naturze znajdziesz, troszkę tylko trzeba pojeździć. Zobacz na fotkę jak obecnie wyglada, to roślina dla ogrodów botanicznych w celach edukacyjnych i zapalonych kolekcjonerów. Można ja też wykorzystać w sporach rodzinnych, teściowe lubią zamiast pietruszki, nawet tak samo pachnie.
Ale jeśli Ci tak bardzo na niej zależy, to przypomnij się wiosną, teraz zniszczyłbym całą kępę dla jednej rośliny (pędy są ze sobą splątane).
Oczywiście jako podarunek.
Pa, pozdrawiam
AurorA - 2011-07-06, 18:56
Ja wiem gdzie to można kupić ale nie powiem
JAREK G - 2011-07-06, 19:27
Ada12, roślin nie wysyłam , ale jakbyś jechała przez Częstochowę to możesz wstąpić dostaniesz sporą kępę
Ada12 - 2011-07-07, 12:05
O kurczę. To szkoda, bo zależało mi jeszcze w tym roku. Na wiosnę już bym miała komplet. W naturze wątpię czy znajdę. Mieszkam akurat w takim miejscu, że dosyć blisko mam do stawów czy podmokłych miejsc, a nie widziałam nigdzie stanowiska tej roślinki. Przyznam się, że już szukałam po sklepach, hurtowniach i giełdach, ale jest tak jak piszecie. Nie ma możliwości zakupu.
| JAREK G napisał/a: | | Ada12, roślin nie wysyłam , ale jakbyś jechała przez Częstochowę to możesz wstąpić dostaniesz sporą kępę |
Problem w tym, że teraz nie bardzo mam sposobność gdziekolwiek jeżdzić. Urlopu póki co nie mam, samochód w naprawie. Słowem jestem uziemiona.
|
|