| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko kikana
kikan - 2008-05-20, 19:15 Temat postu: oczko kikana bardzo proszę o wszelkie rady,jak Wy to widzicie:)
mam kilka pytań:
czym wykończyć brzegi,co z ta folia zrobić?obsypałbym do okola kamykami malutkimi ale skąd ich nabrać,siałbym z rok.
ta skarpa zrobiona jest pod strumyk,ale nie bardzo wiem jak sie zabrać do robienia jego,help...
kikan - 2008-05-20, 19:20
oczko wykonana z niczego innego jak budowlanki:)
narazie nic w nim nie ma,na dniach pojawia sie rosliny,na polce wokol
wielkosc to ok 3,5x2,5 glebokosc od 70 do 120
te mini molo ma byc w wiekszej czesci oczka
melek - 2008-05-20, 20:33
Zajrzyj do mojej galerii miałem ten sam problem. Na Twoim miejscu po prostu przysypałbym warstwą 5cm ziemi.
killer1558 - 2008-05-21, 06:55
żwir można kupić ale kosztuje ,możesz przecież tą folię wkopać w ziemie i założyć kamieniami później jakieś roślinki na brzeg i jest ok
ps. ten skład desek wykasowałem chyba to nie oczko
hepik - 2008-05-21, 08:32
A dlaczego pod łagodnym kątem,równomiernie nie podkopać brzegów od zewnątrz?
Automatycznie powstanie płytka strefa brzegowa,oko uzyska wizualnie na wielkości.
Żwir teoretycznie drogi(ok.800 pln /tona )ale na ten kawałek ,który by się znalazł pod wodą wystarczą 3-4 worki.
kikan - 2008-05-21, 10:44
HEPIK na brzegach jest juz spadek zeby syf do oczka nie wplywal podczas ulewy,chodzi Ci o to zeby na srodku tej foli zrobic dolek,pod koniec znow gorke,zeby tam troche wody sie utrzymywalo?niepotrzebnie obcialem spora ilosc folii
Killer to byl moj mostek na oczko,a nie deski
prosze niech ktos pomoze z kaskada,od czego zaczac z czego ja wykonac,bo gdzie ma byc kazdy widzi,przez caly skalniak
killer1558 - 2008-05-21, 10:59
ale nie pisałeś że z tego będzie mostek stwierdziłem że pomyliłeś foty
monkeymonk - 2008-05-21, 12:20
ja buduje wlasnie strumien ze stopniami spietrzajacymi - nie wiem czy dobrze bo jeszcze nie skonczylem. zobacz u mnie.
kikan - 2008-05-21, 12:56
nie trudno zauwazyc ze to juz jest gotowy mostek,a raczej mini molo,zwisajace na woda.Bedzie mial jeszcze 2 nozki do oparcia sie przed brzegiem oczka.
no i zrobilem ta strefe bagienna,czy dobrze??przy skalniaku mam wyzszy poziom i nie wiem czy woda sie utrzyma tam.planuje zasypac te wglebienie zwirkiem no i posadzic rosliny,ktore nie przebija korzeniami folii.
czy za ta strefa bagienna robic jeszcze w kolo ok 20cm grubosci pasek z kory,potem obrzeze wstawic,czy odrazu za kamieniami trawe siac??
killer1558 - 2008-05-21, 13:06
teraz widzę przedtem sterta dech sory za wykasowani molo
Adalbert - 2008-05-21, 20:07
| hepik napisał/a: | | Żwir teoretycznie drogi(ok.800 pln /tona ) |
A co to za żwir?! Z samorodków? Ja kupiłem bezpośrednio w żwirowni 0,5 t żwiru frakcji 8-16 mm,zapłaciłem niecałe 25 zł i załadowałem chyba z tonę( resory mi się wygły w LT-ku w drugą stronę bo już miał na sobie 1,6 t). Dodam, że im grubsza frakcja to żwir tańszy. Wszystko odbyło się za pokwitowaniem więc to nie było "na lewo" . Tylko już na załadunku panu udało się zważyć łychą 1,4 t bo mniej nie mógł i powiedział żebym załadował tyle bym nie był stratny. Nie byłem.
hepik - 2008-05-21, 21:10
Niby tylko jedno zero ,niby nic a się człowieka czepiają
kikan - 2008-05-21, 21:15
mniejsza o żwir wezme siatke i bede siać.
prosza doradzcie mi czy dawac obrzeze i z kora w kolo jeszcze leciec????
jak ta kaskade robic,na folie kamyki poukładac,czy wymurowac rynne na to folie i kamyki znow podmurowane?
caly czas czekam na rady i chce sie brac do roboty
kikan - 2008-05-22, 13:02
dlaczego nikt nie ma nic do powiedzenia ? potrzebuje rad do dalszego działania
Adalbert - 2008-05-22, 19:50
| Cytat: | dlaczego nikt nie ma nic do powiedzenia ? potrzebuje rad do dalszego działania |
Nie traktuj tego jako radę bo jeszcze otoczenie oczka nieskończone i nie wiem czy nie pojawią się jakieś problemy ale mam podobnie do twojego wykończone obrzeże oczka. Ja zastosowałem żwirek i "krawężnik" z kamieni. Za nimi już ma być trawnik A kaskada? Ja zrobiłem z piaskowca (zaimregnowany) a pod spodem folia. Na zdjęciu widać i kaskadę i kawałek obrzeża.
monkeymonk - 2008-05-22, 20:08
obrzeze wykoncz tak ja Ci sie podoba. moze to byc kora, moze byc zwir (tak jest u mnie). moze byc trawa.
dwie rady jezeli zdecydujesz sie na wykonczenie zwirem lub kora:
1. obniz teren pod kora w stosunku do trawnika. latwiej bedzie kosic. nie trzeba bedzie podcinac trawy nozycami.
2. pod kora/zwirem poloz wloknine do sciolkowania. nie beda przerastaly chwasty i odpadnie pielenie.
ja zrobilem wykonczenie zwirem +rollboarder i niestety musze podcinac wysoka trawe. teraz zrobilbym to juz inaczej. czlowiek sie uczy na bledach,
hepik - 2008-05-23, 06:05
| kikan napisał/a: | dlaczego nikt nie ma nic do powiedzenia ? potrzebuje rad do dalszego działania |
W Galerii jest sześć stron i ponad sto tematów z zdjęciami oczek innych użytkowników do zobaczenia.
Trzeba tylko zadać sobie trud przeglądnięcia i wybrania tego sposobu ,który ci się podoba i odpowiada klimatowi twojego oka.
A odrobina własnej inwencji też wskazana.
monkeymonk - 2008-05-23, 10:10
zdjecia zdjeciami ale uwagi i wlasne przemyslenia tez sa pomocne
kikan - 2008-05-25, 20:34
sporo czasu by zajelo obejrzenie wszysktich zdjec w galerii,poza tym nie chce kopiowac,chce tworzyc sam,ale pomysly nie zawsze odpowiednie.
teraz oczko prezentuje sie tak
mam pomysl zeby strumyk zrobic poprzez wylozenie dolka gumoleum,tylko z gumoleum bedzie to caly czas jednakowej szerokosci rynna,a chcialem mini oczek kilka zrobic.zeby woda ciekla po kamieniach ulozonych na gumoleum musialbym je pomurowac chyba,myslalem zeby wysypac gumoleum zwirkiem i polozyc kilka kamienie wiekszych zeby spietzyc wode,ale zwirek chyba by nawet przy malym nachyleniu polecial na dol
do okola oczka chyba jeszcze dam pas kory,poniewaz ok 10cm ziemi musialem podsypac zeby wyrownac poziom,moze kora bym to zamaskowal troche,jakbym pod kore dal folie to zadzialalo by jak wloknina?(anty zielnicowo)
JAREK G - 2008-05-25, 21:08
Jak masz taką możliwość to wysyp żwirem między tymi kamieniami gdzie rosną roślinki i popraw poziom bo widać że jest trochę krzywo Z korą trzeba uważać bo podczas wiatru będzie ją zwiewało do oczka
kikan - 2008-05-25, 21:13
posypie kamykami 3-5cm srednicy bo takie uzbieralem i na to troche zwirku drobniejszego jak nasieje.planuje jeszcze roslin dosadzic,no i mostek zamontowac,pomalowalem go lakierem do podlog i schnie juz drugi tydzien:(
co do poziomu to od tej strony co zdjecie robione usypuje wal caly czas,mialem spore nachylenie w terenie,glupio ten brzeg usypany teraz wyglada
monkeymonk - 2008-05-26, 07:52
wloknina jest lepsza od folii - przepuszcza wode ale zatrzymuje zielsko. folie bedziesz musial recznie dziurawic, przez te dziury wyjda chwasty.
kikan - 2008-05-28, 12:20
moj mostek ktory zrobilem od 2 tyg nie schnie,ojciec dal mi lakier bez utwardzacza.
chce go wsadzic do wody,troche sie kleji.nie wiem co z tym zrobic,papierem sciernym i szmata chcialem scierac,efekty marne,papier sie zapchal po chwili.
w oczku nie mam jeszcze ryb,ale mam rosliny,myslicie ze woda z tej chemi oczyscila by sie przez filtr po jakims czasie?
pomalowac na ten lakier czyms innym chyba tez sie nie da
castleman - 2008-05-28, 12:46
Ja bym poczekał, aż całkowicie wyschnie,
szkoda by było zachwiać równowagę w oczku...
Jak to jest stary pokost to może długo schnąć.
Ostatnio takim pomalowałem odrzwia z tunelu foliowego.
Schnie od 1,5 miesiąca i nadal sie lepi
kikan - 2008-05-28, 13:14
o kurde,a moze jest cos czym moglbym to pomalowac i by zaschlo?
barba50 - 2008-05-28, 13:49
Lakier kryjący wcześniej czy później odlezie pod wpływem deszczów itd. Lepsze są na taką
okazję impregnaty barwiące drewno wgłębnie, tylko trzeba brać pod uwagę, że w czasie deszczu impregnat też będzie wypłukiwany do oczka. Można też zaimpregnować olejem/pokostem, dobrze wysuszyć i może przepłukać.
Niewysychający lakier usuniesz tylko odpowiednim rozpuszczalnikiem - mechanicznie nie da rady. Może się okazać, że taniej będzie zrobić nowy pomost.
Moim zdaniem budowanie oczka i zasłanianie go mostem/pomostem to pomysł taki sobie,
ale to tylko moim zdaniem. Przymierz sobie ten pomościk do oczka.
monkeymonk - 2008-05-28, 14:18
tez nie jestem zwolennikiem mostow w poprzek malych oczek. u mnie sa dwie kladki biegnace nad strumieniem i to wszystko
kikan - 2008-05-28, 17:11
ten mial siegac max do polowy oczka,fajnie b bylo polozyc sie na nim i obserwowac dno oczka.zrobie pewnie nowy trudno.moze zrobie tylko taki wystajacy ok 30cm nad wode ale szerszy
Bajbas - 2008-05-28, 17:28
| kikan napisał/a: | | ojciec dal mi lakier bez utwardzacza. |
ale jesteście zdolni Może pomoże wygrzewanie na słońcu. Promienie ultrafioletowe negatywnie wpływają na żywice - rozpoczynają proces żelowania. Więc może to coś da.
Jeśli Ci na tym mostku zależy, to kup dużą ilość rozpuszczalnika np. 5 l acetonu, dużo szmat w łapki i wio!!!!!!! A potem pomaluj tym samym lakierem ale już z utwardzaczem
Ale rację ma Tomek, nie lakier jedynie impregnaty. Słońce plus zmieniające się warunki wilgotnościowe tego na drewnie nie wytrzyma żaden lakier (nawet żeglarski). Nie przesadzałbym też ze szkodliwością i wypłukiwaniem.
Najprościej mostek na podpałkę i nie robić kolejnego, one strasznie "przygniatają" większość oczek Ale rozumiem z drugiej strony tę chęć podglądania. Ja kiedyś myślałem by zrobić część ściany w oku ze szkła i podglądać je z dziury w ziemi". NO ale mi przeszło na szczęście
Bajbas
AurorA - 2008-05-31, 23:25
| Bajbas napisał/a: | ozumiem z drugiej strony tę chęć podglądania. Ja kiedyś myślałem by zrobić część ściany w oku ze szkła i podglądać je z dziury w ziemi". NO ale mi przeszło na szczęście |
Miałem identyczny pomysł i już niewiele brakowało do realizacji, u mnie jeden z boków oczka to ściana oporowa wjazdu do garażu i tam chciałem dać szybkę (nie musiałbym włązić do dziury w ziemi
... ale tez mi przeszło.
dachasia - 2008-05-31, 23:28
Nie, chyba sobie żartujecie. mam bzika na punkcie oczka tak jak my tu wszyscy, ale na takie pomysły już mojej wyobraźni nie starczyło
barba50 - 2008-05-31, 23:44
| AurorA napisał/a: | | Bajbas napisał/a: | ozumiem z drugiej strony tę chęć podglądania. Ja kiedyś myślałem by zrobić część ściany w oku ze szkła i podglądać je z dziury w ziemi". NO ale mi przeszło na szczęście |
Miałem identyczny pomysł i już niewiele brakowało do realizacji, u mnie jeden z boków oczka to ściana oporowa wjazdu do garażu i tam chciałem dać szybkę (nie musiałbym włązić do dziury w ziemi
... ale tez mi przeszło. |
To może przynajmniej da się zrobić jakiś "antyperyskop" ?
Adalbert - 2008-06-01, 07:38
Albo coś a`la wiadro ze szklanym dnem.
castleman - 2008-06-02, 08:15
Można by aparat fotograficzny zatopić np. w zamknietym słoju i nastawić na samowyzwalacz.
Ale trzeba działać szybko
kikan - 2008-06-09, 15:53
z mojego oczka zrobilo sie totalne bagno,chyba juz nic z tego nie bedzie.
na powierzchni wody unosi sie zielona piana,woda jest gesta.zrobilo sie tak przez 3 dni sloneczne.
Na oczko raczej duze ilosci slonca trafiaja,nie ma zaduzo cienia.roslin juz troche jest,ale zaczynaja juz zdychac.
w filtrze z beczki mam kamyczki drobne w worku jutowym,kermazytu troche,szyszki sosny suche stare,gabke drobna.
Pompka przestala pompowac wode,otworzylem ja,na wirniku jak i na calej pompce byl szorstki bialy nalot.
co mnie wykancza?
woda brana ze studni?
za duze slonce?
za malo roslin?
brak ryb?
zdjecia sa jeszcze z przed katahlizmu,teraz nie ma co wstawiac.kwitnaca lilia juz sie nawet nie otwiera
kikan - 2008-06-09, 20:14
wsadzilem 1 worek ze sloma jeczmienna do oczka,a 2 mniejsze do filtra,bede czekac na efekty,torfu niestety nie mam gdzie kupic odpowiedniego.
moglbym dosadzic roslin tylko jakich,bo jak wrzuce moczarke wywlocznik rogatek to plywaja po powierzchnie i glony sie zbieraja na nich
Emkat - 2008-06-09, 20:55
no to współczuję
może nie aż tak, ale ja przez chwilę też miałem problem z wodą...
I zrobiłem tak:
- wlałem antyglon z koagulantem
- wyłowiłem pływające glony oraz zebrałem odmulaczem te z dna
- pompą do brudnej wody wypompowałem z dna jakieś 15-20 % wody
- dolałem świeżej
- zatopiłem w dwóch workach jutowych 80 l torfu
- dokupiłem i posadziłem dużo roślin oraz wrzuciłem z 20 pływających
- włączyłem lampę uv
po około 10 dniach woda zrobiła się przejrzysta, widać dno a oko max ma 1,5 metra
powodzenia
killer1558 - 2008-06-09, 21:56
| Cytat: | | moglbym dosadzic roslin tylko jakich,bo jak wrzuce moczarke wywlocznik rogatek to plywaja po powierzchnie i glony sie zbieraja na nich |
moczarkę i wywłócznik posadź tak powiąż gumka recepturką w pęczki i przymocuj do kamienia i wrzuć to na dno po miesiącu będziesz miał gąszcz
polecam cierpliwość jeszcze w walce z glonami
kikan - 2008-06-19, 11:42
roslinki i strumyk
Bartek1 - 2008-06-19, 18:19
co to za roślina na twoim 4 zdjęciu?
Mam aką ale co to jest warto by było wiedzieć
kuba123 - 2008-06-19, 18:29
To jest rdest ziemnowodny chyba
kikan - 2008-06-19, 18:54
tak,ma bardzo ladne splawiczki,tylko ryba nie bierze:(.co do ryb to w oczku plywaja 2 male karasie i 1 koi
kikan - 2009-03-16, 12:51
witam po zimie,mam nowe problemy i stad pytania
z zeszlego roku zostalo mi bardzo duzo glowno nitkowych szczegolnie,ja na powierzchni na scianach na dnie,wszedzie,myslalem ze to przez zime zginie,teraz to okropnie wyglada
czy wylac cala wode czyscic wszystko?
filtrem chyba nie da rady tego zwalczyc
w strefie bagiennej na strumyku miedzy kamieniami jest wszedzie pelno syfu,glonow lisci,mulu?co z tym robic,rozbierac wszystko?
samuraj - 2009-03-16, 13:02
jedynym sposobem na nitkowe to wyławianie ich patykiem (było wielokrotnie na forum o tym ) , natomiast liście i inne obumarłe części roślin najlepiej wyłowić.Poświęć trochę czasu i postaraj się to zrobić bez wymiany wody .Ze strumienia najłatwiej wyczyścić wszelkiego rodzaju syf , po prostu wypłukać a odpływ wody wraz z syfem puścić po za oczko
kikan - 2009-03-16, 14:39
to chyba nie sa typowe glony nitkowe,na powierchnie plywaja jako zielona maź z pianą.na sciankach doniczkach tak sie trzymaja ze nie sposob ich usunąć
melek - 2009-03-16, 15:27
Jak rośliny się rozrosną to te gluty powinny ustąpić.
JAREK G - 2009-03-16, 15:36
Melek, ma rację też tego mam pełno , trochę powyławiam a reszta w większości jak co roku sama zniknie i w maju powinno być
kikan - 2009-03-16, 18:00
rosliny to juz odbijac zaczynaja, lod wywalilem z oczka,bo sam topilby sie do maja.
jak bedzie cieplej sprobuje podkarmic ryby
AurorA - 2009-03-16, 20:48
te glony to glony glutowate - występują tyko wiosną
leszek50-57 - 2009-03-16, 21:11
Tych glonów w oczku nie mam ,ale już widac jak lilie
wychodzą .
poz Leszek
---------------
AurorA - 2009-03-16, 22:58
| leszek50-57 napisał/a: | | Tych glonów w oczku nie mam |
bo jeszcze zima - musi się woda ogrzać
kikan - 2009-03-17, 16:08
u mnie z pewnoscie to glony z zeszlego roku,teraz ajkby wyplywaly na powierzchnie.
boje sie ze lilie zostaly zaduszone przez te glony
|
|